FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 april 2010

God of War III DLC te moeilijk

Stig Asmussen heeft gezegd dat God of War III waarschijnlijk geen DLC gaat krijgen die de gameplay gaat verlengen, omdat de game er geen speld meer tussen het verhaal te krijgen is.  Dit wil niet zeggen dat er geen epilogue kan komen, maar voorlopig gaan de ideeën over 'skins en challenges'.

"Maybe we could do the epilogue that I'm talking about. The full epilogue, just something fun to do. There's skins and there's challenges, we could do those things. The problem with this game is that it's so tight, it's zipped up so tight, and it's designed to work one way. We couldn't just put in new AI characters or something like that without breaking the whole thing."

God of War III beviel FOK!games goed en kreeg een 9,5 van onze hoofdredacteur KoosyNL. Zien jullie een epilogue zitten?

Huta Galung bereikt hoofdtoernooi Rome

Jesse Huta Galung is afgelopen weekend doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van de Challenger in Rome. Robin Haase was rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi, waar in totaal 30.000 euro verdeeld wordt.

In de beslissende kwalificatieronde wist Huta Galung zijn Chileense opponent Adrian Garcia in drie sets te verslaan; 6-4, 3-6 en 6-3. "Het was een zware wedstrijd, moest enorm knokken", aldus onze landgenoot via Twitter.

Huta Galung treft in de eerste ronde van het hoofdtoernooi de als tweede geplaatste Ruben Ramirez-Hidalgo. Haase mag het opnemen tegen Flavio Cipolla. De Italiaan kreeg van de organisatie een wildcard.

Marseille heeft beste papieren voor Franse titel

Olympique Marseille staat op pole-position voor het kampioenschap in de Franse Ligue 1. De formatie van Didier Deschamps liet Olympique Nice kansloos in de Zuid-Franse derby (4-1).

Marseille neemt door de zege rol van lijstaanvoerder over van Auxerre. L'OM heeft een voorsprong van minimaal twee punten op de concurrentie en heeft bovendien nog een duel tegoed.

Marseille kende totaal geen problemen met Nice. De nummer zestien van de Ligue 1 had geen schijn van kans in het Stade Vélodrome. Het was aan Nice-doelman David Ospina te danken dat de bezoekers nog vlak voor de rust op gelijke hoogte bleven met de thuisploeg.

Op slag van rust was Ospina toch verslagen. De Colombiaanse sluitpost had, na een reeks knappe reddingen, geen antwoord op een doelpoging van Bakary Koné. De kleine Ivoriaan rondde een fraai opgezette aanval bekwaam af. Het doelpunt brak de ban voor Marseille dat Nice na de pauze verder op achterstand zette en het publiek vermaakte.

Stephane M’Bia verdubbelde vijf minuten na de hervatting de voorsprong door Ospina voor de tweede keer op de avond te passeren. Nice had via Chaouki Ben Saada nog even hoop op de aansluitingstreffer. Maar Marseille-doelman Steve Mandanda, die weinig te doen had, voorkwam succes voor de aanvaller.

Aan de andere kant zag Mandanda de score vervolgens verder oplopen. Mathieu Valbuena bracht de 3-0 op het scorebord en Souleymane Diaware leidde Marseille naar 4-0. Een eretreffer voor Nice via Mamadou Bagayoko deerde de thuisploeg niet meer. L'OM is door de ruime zege de grootste kandidaat voor landstitel.

Rijkaards' Galatasaray grijpt laatste strohalm

Galatasaray heeft de strijd om de Turkse landstitel nog niet opgegeven. De ploeg van trainer Frank Rijkaard won thuis overtuigend met 4-1 van Diyarbakirspor en liep daardoor twee punten in op koploper Bursaspor.

Bursaspor speelde eerder vandaag met 0-0 gelijk tegen Genclerbirligi. Bij Galatasaray was Milan Baros vandaag de grote man. De Tsjechische goaltjesdief scoorde maar liefst drie keer voor zijn ploeg. Een zuivere hattrick was het echter niet, aangezien de topscorer van het EK van 2004 één treffer na rust scoorde. Het vierde doelpunt kwam op naam van Lucas Neill.

Met nog vijf wedstrijden op het programma staat Bursaspor met 62 punten nog altijd bovenaan. Fenerbahçe neemt met één punt achterstand de tweede plek in. Op de derde en vierde plaats staan Galatasaray en Besiktas met allebei 57 punten.

Tweemaal een hole in one tijdens Masters

Tijdens de Masters in Augusta werd het publiek vandaag tweemaal getrakteerd op een hole in one. Op de slotdag presteerden de Amerikanen Nathan Green en Ryan Moore het om de bal in één poging in de hole te krijgen.

Green en Moore deden dit toevallig op dezelfde hole. Elf golfers gingen deze twee Amerikanen voor om een hole in one te slaan op deze 155 meter lange hole, die Redbud heet. Deze gaat grotendeels over het water.

Anderlecht kan titel nauwelijks ontgaan na gelijkspel Club

Club Brugge heeft Anderlecht verder op weg geholpen naar het verwachte kampioensfeest in Brussel. De enige concurrent van Paars-wit verspeelde tegen AA Gent een voorsprong in de slotfase (1-1). De ploeg van Adrie Koster heeft acht punten achterstand op Anderlecht.

Koster zag Club Brugge al vroeg op voorsprong komen in het Jan Breydelstadion. Nabil Dirar werd weggestuurd en kon alleen op het doel van Gent af: 1-0. Met Ryan Donk in de basis, die zijn schorsing met succes aanvocht, had Club grote moeite met de bezoekers uit Gent.

De nummer drie in stand van Play-off I was diverse keren dichtbij de gelijkmaker door gepruts in de defensie van de thuisploeg. Elimane Coulibaly wist echter geen raad met een opgelegde mogelijkheid. Club had na de pauze het betere van het spel maar wist de score niet uit te breiden.

Twee keer stond de paal in de weg, waardoor Gent uitzicht bleef houden op een goed resultaat. De bezoekers gingen uiteindelijk ook met een punt weg doordat  Coulibaly vlak voor tijd wel scherp was voor het doel van de thuisploeg: 1-1. Door het gelijkspel kan Anderlecht de champagne vast koud zetten in de hoofdstad.

Gameloft komt op XBL Indie Games met Tank Battles

Op Xbox Live Arcade kwamen nog wel eens games van onafhankelijke game studios, zoals Ska Studios en Polytron. Maar het overgrote deel van de games wordt gemaakt door de grote uitgevers en ontwikkelaars. En nu lijkt het alsof hetzelfde gebeurt met Xbox Live Indie Games, alleen deze was juist wel bedoeld voor die onafhankelijke game studios.

Gameloft, bekend van al die mobiele spelletjes, is het Xbox Live Indie gebied binnengegaan met Tank Battles. In het spel moet je met tanks tegen elkaar strijden in een third-person perspectief. Met maximaal 4 spelers (online of lokaal) kan je de strijd aan gaan. De titel kan je bekend voorkomen, want op PSN kwam vorig jaar een zelfde soort spel uit, namelijk Battle Tanks. Zie hieronder de trailer van Tank Battles.

Modern Warfare 2 missie verfilmd

Modern Warfare 3 is al in de pre-productie, maar er zijn nog genoeg fans van Modern Warfare 2. Zoals de mensen in het onderstaande filmpje. Een paar studenten hebben in de winter een missie uit de game verfilmd.

In het filmpje zal je een sneeuw missie zien met Ghost in de hoofdrol. Dit onofficiële tribuut aan de Call of Duty franchise heeft de studenten $209,42 gekost. Ook zal er een tweede deel komen. De makers hebben niets te maken met Activision of Infinity Ward maar zijn gewoon, zoals ze zelf zeggen, "some dudes with computers."

Crysis 2 schrijver: "Modern Warfare 2 stelde teleur"

De sci-fi auteur Richard Morgan, ingehuurd door Crytek om het verhaal van Crysis 2 te schrijven, heeft zijn ongenoegen geuit over Modern Warfare 2. Hij claimt dat de game enorm teleurstellend was:

"It was a massive stepdown from CoD4. What I thought when I played it was, 'Jesus guys, what have you been doing? You've not ramped anything up. The story is worse and the game doesn't really hang together, it's just a bunch of mission levels.'"

Op de vraag wat hij niet goed vond aan het verhaal, had hij ook een antwoord. Morgan zegt dat het nergens op sloeg, ongeloofwaardig was en niet goed overliep. Alles wat een verhaal slecht maakt. Hij denkt dat het komt omdat Infinity Ward zichzelf overschatte. 

Wij bij FOK!games waren ook niet echt te spreken over het verhaal van Modern Warfare. Wel vonden wij de multiplayer van de game erg sterk.

Panathinaikos pakt Griekse landstitel

Panathinaikos is voor het eerst in zes jaar weer eens kampioen van Griekenland geworden. Door een 2-0 overwinning tegen Iraklis Saloniki op de voorlaatste speeldag is de club uit Athene niet meer te achterhalen.

Djibril Cissé en Sotiris Ninis maakten voor vijftigduizend toeschouwers de doelpunten. Panathinaikos begon het seizoen onder trainer Henk ten Cate, maar hij werd in december ontslagen.

De afgelopen jaren ging de titel telkens naar Olympiakos Piraeus, maar deze club kon dit jaar niet aan de verwachtingen voldoen. In de Champions League werd nog wel de kwartfinale bereikt, maar in de competitie liep Olympiakos het hele seizoen achter de feiten aan.

Wozniacki wint in Ponte Vedra Beach

Caroline Wozniacki heeft voor het tweede jaar op rij het WTA-toernooi in Ponte Vedra Beach weten te winnen. De als eerste geplaatste Wozniacki was binnen twee uur klaar met de Wit-Russische Olga Govortsova.

De Deense wist in één uur en 49 minuten met 6-2 en 7-5 van Govortsova te winnen en schreef zo haar eerste WTA-titel van het seizoen op haar naam. Het totaal van de 19-jarige staat nu op zeven WTA-titels, terwijl de twee jaar oudere Govortsova nog nooit een titel won.

"Lionheads geheime game is erg ambitieus"

Baas van Eidos, Ian Livingstone, heeft het geheime project van Lionhead Studios, waar Peter Molyneux baas van is, bekeken. Hij zegt dat het project erg ambitieus is. Via Twitter meldt hij in zijn eigen woorden:

"At Lionhead today. Peter Molyneux gave me a private demo of his 'secret' project. Incredibly ambitious and innovative."

Via een vacature kwam het geheime project van Lionhead aan het licht. Voor de vacature moest tien maanden werk worden verricht en er moest ontwikkeld en gesleuteld worden aan een netwerk code van een onbekend project. Lionhead Studios werkt momenteel aan Fable III en Milo & Kate.

Canada wereldkampioen curling

Nadat de mannen van Canada eerder dit jaar in eigen land olympisch kampioen werden is het land nu ook wereldkampioen curling geworden. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werd Noorwegen, toevallig ook verliezend finalist tijdens de Spelen, met 9-3 verslagen.

Voor de Canadezen was het de 32ste wereldtitel sinds de invoering van het wereldkampioenschap curling in 1959. In de strijd om de derde plaats wist regerend wereldkampioen Schotland van de Verenigde Staten te winnen met 6-4.

Doutzen gaat kinky

Dat onze Nederlandse trots Doutzen Kroes inmiddels niet meer weg te denken is uit de modellenwereld is bekend. In het glossy magazine Numéro Tokyo laat de normaal zo nuchtere Friezin zich van een andere kant zien.


Doutzen siert de mei-editie van het blad en het wordt smullen voor de Japanners, want de Poolse fotograaf Alexi Lubomirski heeft goed zijn best gedaan. Hij heeft haar voor de gelegenheid in strakke, zwarte leren pakjes gestoken, compleet met zweepje en masker.


Hier zijn de foto’s te zien.

Volledige tracklist Rock Band: Green Day bekend

Net als Guitar Hero, probeert Rock Band ook succes te maken met muziek-games die om bands draaien. Rock Band: Beatles was al een redelijk succes en op 11 juni komt Rock Band: Green Day uit. Nu is de lijst met volledige tracklist op het internet verschenen. Buiten deze nummers komen er op dag 1 ook zes nummers als DLC.

The Warehouse

Dookie (1994)
"Burnout"
"Having a Blast"
"Chump"
"Longview"
"Welcome to Paradise"
"Pulling Teeth"
"Basket Case"
"She"
"Sassafrass Roots"
"When I Come Around"
"Coming Clean"
"Emenius Sleepus"
"In the End"
"F.O.D."

Milton Keynes
American Idiot (2004)
"American Idiot"
"Jesus of Suburbia"
"Holiday"
"Boulevard of Broken Dreams"
"Are We the Waiting"
"St. Jimmy"
"Give Me Novacaine"
"She's a Rebel"
"Extraordinary Girl"
"Letterbomb"
"Wake Me Up When September Ends"
"Homecoming"
"Whatsername"
Warning (2000)
"Minority"
"Warning"
Nimrod (1997)
"Hitchin' a Ride"
"Good Riddance (Time of Your Life)"
"Nice Guys Finish Last"
Insomniac (1995)
"Brain Stew"
"Jaded"
"Geek Stink Breath"

The Fox Theater, Oakland
21st Century Breakdown(2009)
"Song of the Century"
"21st Century Breakdown"
"Before the Lobotomy"
"Last Night on Earth"
"Peacemaker"
"Murder City"
"Viva La Gloria? (Little Girl)"
"Restless Heart Syndrome"
"Horseshoes and Handgrenades"
"The Static Age"
"American Eulogy"
"See the Light"

Downloadable Content (not included)
"21 Guns"
"Know Your Enemy"
"East Jesus Nowhere"
"Last of the American Girls"
"Viva La Gloria!"
"Christian's Inferno"

 

KNVB: "Feyenoord wilde geen twee duels"

De bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax blijft de gemoederen bezig houden. Er is veel te doen om hoeveel fans van beide clubs er in de Kuip aanwezig mogen zijn en hoe de veiligheid gegarandeerd kan worden. KNVB-voorzitter Michael van Praag is niet te spreken over de huidige situatie.

"Wat te denken van al die containers rondom het stadion?" Van Praag zegt tegen RTV Rijnmond dat de politie-aanpak met zeecontainers rond het stadion om de fans te scheiden niet goed is. "Als die beelden de wereld overgaan, maakt Nederland zeker geen goede beurt bij het bestuur van de FIFA kan ik je vertellen."

De KNVB-voorzitter was bereid om de bekerfinale in twee duels in Amsterdam en Rotterdam af te laten werken. "Zonder fans van de bezoekende club in Rotterdam en Amsterdam. Dat hadden we makkelijk kunnen doen als beide clubs akkoord waren gegaan. Maar Feyenoord heeft dat volgens mij onbespreekbaar verklaard."

"Dat neemt niet weg dat wij nu bij de KNVB echt overwegen om de bekerfinale voortaan altijd uit en thuis vast te stellen, zonder fans van de bezoekende ploeg. We zullen samen met de clubs naar een oplossing moeten zoeken voor de huidige problematiek en de reglementen moeten aanpassen. Want zoals het nu allemaal is gegaan, betreur ik ten zeerste."

Peter R. de Vries heeft gelijk!

Doorgaans wordt een door de rechter opgelegd verbod op uitzending gerespecteerd. Recentelijk nog, toen de rechter de uitzending van geluidsopnamen uit de woning van roddelnicht Albert Verlinde verbood. Een vreemde uitspraak, want waarom zou je de privacy respecteren van iemand die maling heeft aan de privacy van een ander? Maar goed, BNN respecteerde de uitspraak, en zag af van uitzending.

Vanavond is er wat anders gebeurd. Een doorbraak.

[MotoGP] Rossi wint openingsrace

Valentino Rossi heeft in Doha de eerste MotoGP race van het seizoen gewonnen. De Italiaanse wereldkampioen bleef zijn teamgenoot Jorge Lorenzo en zijn landgenoot Andrea Dovizioso voor. Polositter Casey Stoner kwam ten val en verloor daarmee nu al kostbare punten in het kampioenschap.

Stoner (Ducati) lag aan de leiding toen hij uitviel. De leiding werd overgenomen door Valentino Rossi, die deze ook niet meer uit handen gaf. Daarachter ontspon zich een mooi gevecht om plaats twee. In de laatste ronde nam Lorenzo deze in bezit, waarbij hij Dovizioso en de Amerikaan Nicky Hayden terugwees.

In de nieuwbakken Moto2 klasse ging de winst naar de Japanner Shoya Tomizawa. Hij bleef Alex Debon (Spanje) en Jules Cluzel (Frankrijk) ruim voor.

Bij de 125cc ging de zege naar Nicolas Terol, die op het podium vergezeld werd door zijn Spaanse landgenoten Efren Vazquez en Marc Marquez. Jasper Iwema, de enige Nederlander die actief is in de top van de motorsport, werd knap veertiende.

'Aantal pensioenfondsen moet kleiner'

Nederland moet van ongeveer zeshonderd pensioenfondsen naar honderd pensioenfondsen. Dat bepleitte directeur van De Nederlandsche Bank Joanne Kellermann zondag in Buitenhof.

Met minder pensioenfondsen is het volgens haar gemakkelijker deskundige bestuurders te regelen. Vorig jaar kwamen de fondsen als gevolg van de economische crisis in grote problemen. Deskundige bestuurders hoeven volgens Kellermann niet meteen topbeleggers te zijn. "Het beleggen kunnen ze ook uitbesteden", legde ze uit.

"Het gaat erom dat je mensen hebt die weten hoe de financiële wereld in elkaar zit en dus ook kunnen controleren wat er gebeurt." Ook is het volgens Kellermann belangrijk dat die bestuurders onafhankelijk zijn.

Kellermann is het met demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) eens dat wijzigingen in het pensioenstelsel nodig zijn om het op de lange termijn gezond te houden. Donner schreef woensdag in een Kamerbrief onder meer dat het pensioen dat mensen krijgen afhankelijk moet kunnen worden van de levensverwachting.

De voorlichting van de pensioenfondsen kan volgens Kellermann 'een stuk beter'. Zo denken nog veel Nederlanders dat ze na hun pensioen zeventig procent van het laatstverdiende loon krijgen, terwijl dat in de meeste gevallen niet zo is.

Microsoft Points beschikbaar in 400 en 800 stuks in Amerika

Iedereen die weleens iets op Xbox Live koopt kent het wel. Je ziet een leuke arcade-game die 800 MSP kost en die je gaat aanschaffen. Helaas verstrekt Microsoft de punten alleen per 500. Dus als je de arcade-game eenmaal hebt aangeschaft zit je in je maag met 200 MSP, waar je nagenoeg niets mee kunt kopen. In Amerika is hier nu verandering in gekomen.

Als je een Amerikaans account hebt kun je nu Microsoft Points per 400 kopen. Hierdoor zul je veel minder snel met onbruikbare punten zitten. Nu maar hopen dat dit ook zo snel mogelijk naar Europa komt. 

Griekenland pakt vermeende terroristen op

De Griekse politie heeft zaterdag zes mensen opgepakt voor het voorbereiden van aanslagen. Bij invallen in drie huizen in Athene is volgens de politie een aanzienlijke hoeveelheid bewijs verzameld.

De verdachten worden ondervraagd, maar weigeren volgens een agent tot nu toe alle medewerking. Volgens de Griekse televisie heeft de politie materialen gevonden om bommen mee te maken. Ook zouden aantekeningen zijn gevonden die zijn gemaakt bij het opstellen van een verklaring om een aanslag op te eisen. Die aanslag zou gepleegd moeten worden door de terroristische groep Revolutionaire Strijd.

Die groep heeft vorig jaar het neerschieten van een agent opgeëist. In 2007 nam de groep verantwoordelijkheid voor een raketaanval op de Amerikaanse ambassade.

Britse atheïst wil paus laten arresteren

De Britse auteur en atheïst Richard Dawkins wil de paus laten arresteren wegens het schandaal rond kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De wetenschapper heeft juristen voor mensenrechten gevraagd te onderzoeken of er een klacht tegen Benedictus XVI kan worden ingediend.

De arrestatie zou moeten plaatsvinden tijdens het bezoek van de paus aan Groot-Brittannië van 16 tot 19 september. Het is het eerste officiële bezoek van een paus aan het land. Critici verwijten de paus het misbruik te hebben toegedekt en verzwegen.

Volgens de ingeschakelde juristen zijn er drie denkbare mogelijkheden om Benedictus XVI aan te pakken: via het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, middels een gerechtelijke vervolging wegens misdaden tegen de mensheid of door een klacht van burgers (civiele procedure).

Ulsing wint Dutch International

Rune Ulsing heeft de Dutch International weten te winnen. De Deen wist in de finale in Wateringen met 23-21 en 22-20 van de Ier Scott Evans te winnen. Gisteren schakelde Ulsing in de halve finale de Nederlander Lester Oey uit.

Ook bij de vrouwen ging de finale tussen Denemarken en Ierland. De Deense Karina Jorgensen had een game meer nodig dan haar mannelijke landgenoot Ulsing en won met 20-22, 21-14 en 21-12 van de Ierse Chloe Magee.

Bij het vrouwen dubbelspel was er Nederlands succes. Samantha Barning en Eefke Muskens wonnen met 21-8 en 21-18 van hun Deense tegenstanders Maria Helsbol en Anne Skelbaek.

15-jarige Nederlandse motorcrosser op het podium

De pas 15-jarige motorcrosser Jeffrey Herlings heeft voor het eerst een podiumplaats behaald in het wereldkampioenschap MX2. De Brabander eindigde bij de Grote prijs van Lombardije op de derde plaats.

Op het circuit van Mantova was de Fransman Marvin Musquin oppermachtig. Hij wist in beide manches te winnen en alleen de Duitser Ken Roczen wist een beetje in de buurt te blijven. In de eerste manche wist Herlings zesde te worden, maar in de tweede manche werd hij knap tweede met slechts vier seconden achterstand op Musquin. Roczen werd in deze manche derde.

Bevrijding Buchenwald herdacht

Overlevenden van concentratiekamp Buchenwald hebben samen met Amerikaanse oorlogsveteranen en Duitse hoogwaardigheidsbekleders herdacht dat het kamp 65 jaar geleden werd bevrijd.

Het Amerikaanse leger bevrijdde Buchenwald op 11 april 1945. Ongeveer 56 duizend mensen kwamen in de Tweede Wereldoorlog in het nazikamp om het leven, onder wie veel joden, communisten en zigeuners uit Midden-Europa.

President Kirgizië wil niet aftreden

De afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev wil niet van aftreden weten en verzoekt de Verenigde Naties dringend vredestroepen te sturen. Dat vertelde hij persbureau AP zondag in een interview.

Bakijev zegt dat hij geen orders heeft gegeven om op de betogers te schieten en dat hij een schoon geweten heeft. Hij ontvluchtte woensdag de Kirgizische hoofdstad Bisjkek waar hevige protesten waren uitgebarsten tegen de corruptie, stijgende energiekosten en de slechte mensenrechtensituatie. Ten minste 81 mensen kwamen daarbij om het leven.

Bakijev zei in zijn huis in de zuidelijke plaats Tejit dat er een 'coup' gepleegd was. "Ik ben het staatshoofd", zo zei hij. Hij riep tevens op tot een internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen op 7 april en gaf aan dat als hij schuldig zou worden bevonden, hij 'de consequenties volledig zal accepteren'.

Interimleider Roza Otoenbajeva zei zondag dat Bakijev berecht moet worden en dat er geen veiligheidsgaranties voor hem zullen worden afgegeven, iets wat eerder wel het geval was. Onafhankelijk politiek analist Toktogul Kaktsjekejev deed de voorspelling dat Bakijev met de interimregering zal proberen te onderhandelen over immuniteit voor hem en de leden van zijn clan als hij aftreedt.

De patstelling die door de situatie is opgetreden kan de stabiliteit in de regio in gevaar brengen en is een grote zorg voor het Westen vanwege de Amerikaanse militaire basis in het land. Die is van groot belang voor de oorlog in Afghanistan.

[P-R] Zware valpartij De Kort

Koen de Kort is tijdens Parijs - Roubaix zwaar ten val gekomen. De renner van Skil-Shimano liep daarbij verwondingen op aan zijn knie en kin en kon hierdoor de wedstrijd niet uitrijden. Of De Kort lang aan de kant staat is nog niet bekend.

Op zijn Twitterpagina benadrukt De Kort dat hij geen beste dag had. "Je weet dat je een harde klap gemaakt hebt als mensen naar je kijken en terugdeinzen. Of wanneer ze gaan klappen als je weer opstaat." Even later meldde hij ook nog dat hij aardig wat vel kwijt is en dat hij zijn eigen knieschijf kan zien. Desondanks hoop de in Gouda geboren wielrenner aan de start te komen in de Brabanste Pijl en tijdens de Amstel Gold Race van aankomende zondag.

"Soms is het leven als prof geweldig en soms doet het pijn", liet hij ook nog weten. De Kort, die sinds vorig jaar Skil-Shimano vertegenwoordigt, wist Parijs - Roubaix in 2004 nog als junior te winnen.

Whitmarsh: "McLaren moet beter"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is niet blij met waar zijn renstal op dit moment staat. McLaren won met Jenson Button weliswaar de Grand Prix van Australië en bezet het team de tweede plaats in het constructeurskampioenschap, maar de Britse renstal is er nog lang niet.

Red Bull is veel sneller dan McLaren en ook Ferrari lijkt Button en Lewis Hamilton nog voor te kunnen blijven. Toch staat het team er beter voor dan vorig jaar toen het ontwerp van de MP4-24 niet goed was en de renstal in Australië ook nog te maken kreeg met Liegate. "Ondanks dat we de race pace hebben om voorin mee te vechten en we de Australische Grand Prix hebben gewonnen, hebben we nog niet onze eigen hoge verwachtingen waargemaakt in de eerste drie races," zei Whitmarsh.

"Dat klinkt misschien alsof we te zelfkritisch zijn, omdat we toch tweede staan in het constructeurskampioenschap en Jenson en Lewis toch dicht bij de leider in het rijderskampioenschap staan. Maar we willen bij McLaren gewoon altijd op de toppen van ons kunnen presteren," zei de Brit die fouten uit wil sluiten. "Eén van de grootste kwaliteiten van ons team is dat we diepgang hebben. Nadat we een sterk begin van het seizoen hebben gemaakt ben ik ervan overtuigd dat we een nog gevaarlijkere mededinger naar de overwinning zullen zijn in China en bij aanvang van het Europese seizoen."

Vitesse mist Pluim bij ontknoping van het seizoen

Wiljan Pluim komt de rest van dit seizoen niet meer in actie voor Vitesse. De aanvaller heeft vrijdagavond tegen RKC Waalwijk een breuk in zijn middenvoetsbeentje opgelopen. Pluim is minimaal zes weken uit de roulatie, zo wist De Gelderlander te melden.

De aanvaller moest in de uitwedstrijd tegen RKC halverwege de eerste helft noodgedwongen het veld verlaten. De breuk in zijn voet betekent dat hij de duels met NAC Breda, Roda JC en FC Utrecht aan zich voorbij moet laten gaan. Trainer Theo Bos moet Pluim missen in de strijd om nacompetitie te ontlopen.

Voor Pluim betekent de blessure een voortijdig einde van dit seizoen. De geboren Zwollenaar maakte deze jaargang zijn officiële debuut in het shirt van de Arnhemmers. De jongeling kwam negentien wedstrijden in actie voor Vitesse, waarin hij twee keer wist te scoren.

Man gijzelt zoontje en wil woning in brand steken

Een 38-jarige man is zondagmiddag in het Limburgse Ittervoort aangehouden nadat hij zijn zoontje gegijzeld had. Hij dreigde de woning aan de Fresiastraat in brand te steken. De politie zette onderhandelaars in. Uiteindelijk gaf de man zich over.

Het incident volgde op een echtelijke ruzie. Rond 13.45 uur kwam bij de politie een melding binnen dat de man zijn zoontje gegijzeld had en dreigde het huis in brand te steken. Nadat hij zich overgaf en het kind in goede gezondheid aan de politie overhandigde, is hij omstreeks 15.30 uur aangehouden.

Lichaam Poolse president terug in Warschau

Tienduizenden Polen hebben bloemen op de kist met het lichaam van hun president gegooid terwijl ze het volkslied zongen. De kist werd zondag naar het presidentiële paleis gebracht waar ook dochter van de president en zijn tweelingbroer aanwezig waren.

Het lichaam van Lech Kaczynski kwam zondag in Warschau aan vanuit Rusland, waar hij en tientallen hoogwaardigheidsbekleders de dood vonden toen hun vliegtuig neerstortte. Ze waren onderweg naar Rusland om een herdenking bij te wonen van de massamoord in de Tweede Wereldoorlog op duizenden Poolse krijgsgevangenen in Katin door de geheime Sovjetpolitie, dit jaar zeventig jaar geleden.

Eerder op zondag hield het land twee minuten stilte voor de slachtoffers van het ongeluk. Onder de doden waren naast de president en zijn vrouw, de chef-staf van het leger, de president van de nationale bank, onderminister van buitenlandse zaken en drie parlementsleden.

Binnen zestig dagen zullen er nieuwe verkiezingen gehouden worden, zoals de grondwet voorschrijft.

In Moskou zijn Russische en Poolse onderzoekers begonnen met het ontcijferen van vluchtdata, zo zei de Russische minister van transport. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar mogelijk zorgde dichte mist voor slecht zicht.

Van Gaal: "Als we alles winnen, ga ik weg"

Louis van Gaal maakt met Bayern München nog altijd kans op drie prijzen. Mocht de Duitse club ze ook alle drie winnen zal Van Gaal vertrekken.

"Als ik alle prijzen win, stap ik direct op," aldus de trainer zondag tegenover de Duitse zender ZDF. "Wat zou ik anders moeten doen? Ik kan dan niets meer verbeteren, maar laten we het maar afwachten. De jaargang is nog niet afgelopen." 

Met nog vier speelronden te gaan staat Bayern München bovenaan in de Bundesliga. Het heeft twee punten voorsprong op Schalke'04. Ook staat het in de Duitse bekerfinale, waarin Werder Bremen de tegenstander zal zijn. In de Champions League is in de halve finale later deze maand Olympique Lyon de tegenstander.

Mogelijke spierscheuring voor Koevermans

Er bestaat een mogelijkeheid dat Danny Koevermans dit seizoen niet meer in actie komt. De aanvaller van PSV viel vanmiddag, tijdens het duel tegen Feyenoord (0-0), uit met een blessure. Er bestaat een vermoeden dat een kuitspier van de speler is gescheurd.

PSV verspeelde in diezelfde wedstrijd mogelijk de landstitel. Het verschil met Ajax, dat met royale cijfers van VVV-Venlo (7-0) wist te winnen, liep op tot drie punten. Ook FC Twente maakte dit weekend geen fout en staat inmiddels zeven punten voor op de Eindhovenaren.

R. de Boer: "Liever Dost dan Pantelic"

Oud-Ajacied Ronald de Boer is niet echt onder de indruk van Marko Pantelic. "Marko Pantelic is niet genoeg voor het niveau dat Ajax nastreeft," aldus De Boer in het AT5-programma Studio Ajax.

"Ik verwacht meer van een nummer 9, hij is geen echte Ajax-spits. In de wedstrijden waarin Pantelic werd gewisseld en Suarez centraal ging spelen werd Ajax vaak beter." De Boer vindt dan ook niet dat Ajax het contract, dat in de zomer moet afloopt, moet verlengen. "Als ik moet kiezen tussen Bas Dost van Heracles en Pantelic kies ik voor Dost."

Jemen gaat niet op zoek naar 'terrorist'

Jemen gaat niet op zoek naar een in Amerika geboren radicale geestelijke die onlangs is toegevoegd aan de CIA-lijst van te doden of gevangen nemen personen. Dat heeft de Jemenitische minister van buitenlandse zaken zondag bekendgemaakt.

De Verenigde Staten hebben volgens hem geen bewijs overhandigd waaruit moet blijken dan het doel, Anwar al-Awlaki, recruteert voor Al-Qaida. De regering van president Barack Obama stemde in met het ombrengen van de man omdat die gelooft dat hij is overgeschakeld van het aanmoedigen van aanvallen op Amerikaanse troepen naar het deelnemen in die aanvallen, schreef de New York Times eerder deze week.

Volgens de Jemenitische minister van buitenlandse zaken is Al-Awlaki geen terrorist en staat hij niet op Jemens eigen lijst van meestgezochte terroristen. "We hebben hem altijd als een prediker gezien. Hij zou niet als een terrorist moeten worden gezien tenzij de Amerikanen bewijs hebben dat hij bij terrorisme betrokken is."

Al-Awlaki zou zich schuilhouden in een bergachtig gebied waar veel islamitische militanten hun toevlucht zoeken. Zijn ouders komen uit Jemen, maar hij werd geboren in New Mexico. Zijn naam kwam volgens de Amerikaanse autoriteiten naar voren in een onderzoek naar Umar Farouk Abdulmutallab, de Nigeriaan die een vliegtuig probeerde op te blazen dat was opgestegen vanuit Schiphol en op weg was naar Detroit.

Al-Awlaki zou ook naar voren zijn gekomen in het onderzoek naar Nidal Malik Hasan, de psychiater van het Amerikaanse leger die in november dertien mensen vermoordde in Fort Hood in Texas.

Jemen gaat niet op zoek naar 'terrorist'
Jemen gaat niet op zoek naar 'terrorist' (Foto: Novum)

Wijnaldum: "Het ging redelijk gelijk op"

Feyenoord dwarsboomde zondag wederom de ambitieuze plannen van PSV in het Philips Stadion: 0-0. Door het gelijkspel blijven de Rotterdammers in de race voor plaats vier en is PSV uitgeschakeld voor het kampioenschap.

Georginio Wijnaldum kreeg tijdens het duel één van de spaarzame kansen, maar zijn lob over Andreas Isaksson belandde op het houtwerk. In de nastoot faalde Luigi Bruins, zijn poging van de lijn werd gehaald door PSV'er Erik Pieters. "Jammer dat die ballen er niet in gingen, maar toch ben ik blij", zei hij op de officiële website van Feyenoord.

"We hebben goed gespeeld en bijna niets weggegeven. De grootste kansen waren voor ons, maar al met al denk ik dat 0-0 een terechte uitslag is. Het ging redelijk gelijk op", vervolgde de aanvallende middenvelder, die een uitstekende middag kende. "Bij de warming-up voelde ik me al goed."

Het goede spel van Wijnaldum kwam na een week waarin zijn naam opeens overal op internet in verband zag worden gebracht met een op handen zijnde transfer naar het Engelse Liverpool. "Totale onzin", ontkende hij de berichtgeving.

Van Dijk: "Alle hoeken van de ArenA gezien"

VVV-Venlo kreeg vanmiddag een forse draai om de oren. In de Amsterdam ArenA ging de formatie van trainer Jan van Dijk hard onderuit tegen Ajax. Na negentig minuten wedstrijd stond er 7-0 op het scorebord.

"We stonden binnen dertien minuten met 3-0 achter en bij rust met 5-0", begon Van Dijk zijn relaas. "Dan kun je in de rust wel gaan roepen dat we tot 5-5 terug moeten komen, maar dat lijkt me vrij naief. Het was vooral belangrijk om niet tegen gele kaarten en schorsingen op te lopen met het oog op de volgende wedstrijden."

"Het klinkt misschien raar, maar ik ben blij dat we niet meer dan zeven tegentreffers hebben geïncasseerd", besloot de trainer van de ploeg uit Limburg. "We hebben echt alle hoeken van de Arena gezien."

VVV-Venlo moet overigens nog waken voor play-offs om degradatie. De ploeg heeft maar drie punten meer dan Sparta Rotterdam, dat momenteel zestiende staat. Willem II heeft zes punten minder dan de Limburgers. Met nog drie wedstrijden te gaan is er dus nog van alles mogelijk.

Extreemrechts wellicht tweede partij in Hongarije

Rechtse partijen lijken grote winst te boeken in de Hongaarse parlementsverkiezingen. Zondag is de eerste ronde gehouden.

Van tevoren werd al verwacht dat de centrumrechtse partij van voormalig premier Viktor Orban, Fidesz zou winnen, waardoor de echte vraag was wie als tweede zou eindigen. De extreemrechtse Jobbik-partij blijkt nu een goede kans te maken om direct achter Fidesz te eindigen.

Antisemitisme en gevoelens van haat jegens zigeuners hebben er in het zwaar door de crisis getroffen Hongarije voor gezorgd dat zeer waarschijnlijk de huidige socialistische regering aan de kant wordt geschoven en rechts aan de macht komt. Joden en zigeuners zijn in Oost-Europa van oudsher de zondebokken als er sprake is van zware tijden.

De opkomst van Jobbik is mede te danken aan de populariteit van de Magyar Garda, een extremistische groep waarvan de uniformen doen denken aan die van de Hongaarse nazi's in de jaren veertig van de vorige eeuw. De Magyar Garda werd mede opgericht door Jobbik-leider Gabor Vona, hoewel hij niet langer actief lid is. De partij werd vorig jaar door de rechtbank ontbonden omdat het zich niet aan de wet hield, maar is onder een andere naam blijven bestaan.

Volgens de peilingen zou Fidesz een tweederde meerderheid in het parlement kunnen behalen, waardoor de partij de grondwet en andere wetten kan wijzigen.

Extreemrechts wellicht tweede partij in Hongarije
Extreemrechts wellicht tweede partij in Hongarije (Foto: Novum)

Rus met moeite door in Barcelona

Arantxa Rus heeft met veel moeite de laatste kwalificatieronde in Barcelona bereikt. De Nederlandse tennisster nam het in de tweede kwalificatieronde op tegen de Spaanse Nuria Llagostera Vives en kreeg haar pas na drie sets op de knieën. De setstanden waren 3-6, 6-3 en 7-6 (10).

Llagostera Vives had op het gravel in de derde set de beste kansen om de winst te pakken, omdat ze op de stand van 5-4 mocht serveren voor de partij. Rus brak echter terug en won nadat ze in de beslissinde tiebreak drie matchpoints had overleefd zelfs de partij.

Museumweekend trekt miljoen bezoekers

Het Museumweekend heeft bijna een miljoen bezoekers getrokken. Dat is 150 duizend meer dan vorig jaar. Vijfhonderd musea deden mee aan de 29e editie van het Museumweekend.

De organisatie spreekt van een groot succes, dat mede veroorzaakt werd door het 'prima museumweer': niet te warm en niet te droog. In alle musea waren originele activiteiten rond het thema 'verleiden'.

Volgend jaar valt het Museumweekend op 2 en 3 april.

FA Cup: Uitslag Tottenham Hotspur - Portsmouth

Portsmouth heeft voor een daverende verrassing gezorgd door zich voor de finale van de FA Cup te plaatsen. Pompey, dat eerder vandaag nog degradeerde, won met 2-0 van Tottenham Hotspur. Hier hadden de bezoekers echter wel een verlenging voor nodig.

In de eerste helft van de verlenging sloeg Portsmouth hard toe. Frederic Piquionne schoot van dichtbij de openingstreffer binnen. Drie minuten voor het verstrijken van de tweede helft van de verlenging besliste Kevin-Prince Boateng het duel door een strafschop binnen te schieten. In de tussentijd was Peter Crouch nog dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet belandde op de paal.

Portsmouth neemt het in de finale van de FA Cup op tegen Chelsea, dat gisteren te sterk was voor Aston Villa. Mocht Pompey er in slagen om deze prijs in de wacht te slepen, dan wacht volgend seizoen deelname aan de Europa League.

[P-R] Raboploeg: "Pech en te weinig inhoud"

De Rabobank-wielerploeg was de grote verliezer in deze editie van Parijs - Roubaix. Het Oranjetricot was aanvankelijk in de wedstrijd voorin te vinden, maar toen de finale echt begon was geen der renners bij de voorsten te vinden, dankzij pech of een gebrek aan inhoud.

Maarten Tjallingii was volgens ploegleider Nico Verhoeven de beste man van de ploeg in koers, maar hij kreeg pech. "Maarten zat goed van voren, maar net op dat moment brak zijn derailleur. Het heeft een minuut of drie geduurd voordat we bij hem waren. We waren wagen achttien. Maarten finisht hier nog in een grote groep, maar als dat niet gebeurt zie ik hem met die groep van Boonen naar de finish rijden." Uiteindelijk kwam Tjallingii op zeven minuten van winnaar Fabian Cancellara in een grote groep over de streep.

Kort achter deze groep zat Sebastiaan Langeveld die ook pech kreeg. "Twee stroken voor het Bos van Wallers moest Sebastian van fiets wisselen. Daarna is hij nooit meer terug kunnen komen in de kop van de wedstrijd. Uiteindelijk heeft hij nog aardig wat renners gepasseerd," zei Verhoeven.

Bij Lars Boom ging het licht op ruim zestig kilometer van de streep uit. "Ik heb vrijdag niet voluit kunnen trainen vanwege een blaasontsteking, maar dat is geen excuus. Ik voelde me op mijn gemak in de koers maar na 200 kilometer was het gedaan." Verhoeven vond het niet erg. "Het is geen schande. Maar we hadden gehoopt dat Lars verder zou zijn. Wat ik vandaag van hem gezien heb, was gewoon goed. Tot 200 kilometer. Intrinsiek laat hij zien dat hij het vermogen heeft met de besten mee te fietsen. Maar zijn motor is nog niet sterk genoeg. Hij heeft nog te weinig inhoud."

Afellay: "Kampioenschap is einde verhaal"

PSV kwam vanmiddag niet verder dan een bloedeloos gelijkspel tegen Feyenoord: 0-0. Door de twee verliespunten is de hoop op het kampioenschap vervlogen voor Ibrahim Afellay en consorten.

"Een grote teleurstelling", zo betitelde de middenvelder van de Eindhovenaren het mislopen van de landstitel. PSV leidde een groot gedeelte van het seizoen de dans in de Eredivisie, maar een zwakke periode wierp de ploeg van trainer Fred Rutten ver terug.

De tweede plek, die recht geeft op deelname aan de voorrondes van de Champions League, lijkt tevens ver weg. FC Twente en Ajax moeten in het restant van de jaargang uit gaan maken wie er met de titel aan de haal gaat. "We hadden moeten winnen om in de race te blijven voor de overgebleven prijzen", aldus Afellay voor de camera van Eredivisie Live.

"Het kampioenschap is nu in ieder geval definitief einde verhaal, zo eerlijk moet je zijn.' Feyenoord speelde tegen PSV om niet te verliezen. "Zij speelden heel gesloten met veel mensen achter de bal, wachtend op een fout van ons om er dan middels de counter uit te komen. Je weet dat er in een topwedstrijd als deze niet veel kansen komen. De mogelijkheden die er wel waren, konden we helaas niet benutten."

Baby verminkt door twee pitbulls

Een knulletje van zes maanden oud uit Californië is voor de rest van zijn leven verminkt door de honden van zijn moeder en haar vriend. Het knulletje werd zonder reden aangevallen door twee pitbulls, die zijn luier aan stukken scheurden en daarbij ook de geslachtsorganen te pakken hadden.

Op het moment dat het gebeurde waren de 22-jarige Carrie McKinney en haar partner beiden in een andere ruimte in het huis. De baby was alleen gelaten in de kamer waar zich ook de pitbulls bevonden. Het jongetje werd in allerijl naar het ziekenhuis afgevoerd, maar daar konden de dokters niets meer voor zijn edele delen betekenen.

De twee pitbulls worden afgemaakt, terwijl de jongen voorlopig is opgevangen door de kinderbescherming. Moederlief loopt de kans een veroordeling voor verwaarlozing van haar kind te krijgen.

Uitslagen Engeland speelronde 34

Afgelopen weekeinde werd de 34e speelronde van de Premier League afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

West Ham United zorgt voor degradatie Portsmouth

West Ham United heeft er dit weekend eigenhandig voor gezorgd dat Portsmouth vanaf volgend seizoen in het Championship moet spelen. De formatie won in eigen huis met 1-0 van Sunderland, waardoor Pompey een achterstand van tot vijftien punten is opgelopen. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg is dit een onverbrugbaar verschil.

Vijf minuten na rust voltrok Araujo Ilan het vonnis door het doelpunt voor West Ham United te maken. In het resterende dele van de wedstrijd slaagde Sunderland er niet in om op gelijke hoogte te komen.

Degradatie had voor Portsmouth nog geen feit hoeven zijn, maar door de financiële problemen bij de club werden negen punten afgenomen. Hierdoor heeft de ploeg nu veertien punten, waar er eigenlijk 23 waren verzameld. Toch kan de ploeg het seizoen nog enigszins redden door zich voor de finale van de FA Cup te plaatsen.

Liverpool kan vierde plaats op zijn buik schrijven

Liverpool zal volgend seizoen zeer waarschijnlijk in het toernooi om de Champions League uitkomen. The Reds speelden dit weekend gelijk in het duel tegen Fulham, waardoor het erg lastig wordt om aan het einde van het seizoen op de felbegeerde vierde plaats te eindigen.

Het verschil tussen Liverpool (6e) en Manchester City (4e) bedraagt zes punten. The Citizens speelden echter een wedstrijd minder en hebben nu de beste papieren om zich voor het miljoenenbal te kwalificeren. Tottenham Hotspur zou zich ook nog in de strijd om een CL-plaats kunnen mengen, maar moet dan vier punten op de tweede ploeg uit Manchester goed maken.

Manchester United verslikt zich in Blackburn Rovers

Blackburn Rovers heeft dit weekend voor een verrassing gezorgd door gelijk te spelen tegen titelkandidaat Manchester United (0-0). Chelsea kan de voorsprong op The Mancunians nu naar vier punten opvoeren, maar dan moet er dinsdag a.s. wel gewonnen worden van Bolton Wanderers.

Manchester United moest het in de wedstrijd tegen Blackburn Rovers zonder Wayne Rooney stellen. De aanvaller liep eerder deze week, tijdens het Champions League-duel tegen Bayern München (3-2), een blessure op.



Uitslagen speelronde 34:

Thuis Uit Uitslag
West Ham United Sunderland 1-0
Hull City Burnley FC 1-4
Wolves Stoke City 0-0
Blackburn Rovers Manchester United 0-0
Liverpool Fulham 0-0
Manchester City Birmingham City 5-1


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 33 23 5 5 74 84-30
2 Manchester United 34 23 4 7 73 77-27
3 Arsenal 33 22 5 6 71 75-34
4 Manchester City 33 17 11 5 62 69-41
5 Tottenham Hotspur 32 17 7 8 58 58-32
6 Liverpool 34 16 8 10 56 54-33
7 Aston Villa 32 14 12 6 54 44-32
8 Everton 33 13 11 9 50 52-44
9 Birmingham City 34 12 10 12 46 35-43
10 Stoke City 33 10 13 10 43 32-35
11 Blackburn Rovers 34 11 10 13 43 35-50
12 Fulham 33 11 9 13 42 35-37
13 Sunderland 34 9 11 14 38 44-52
14 Wolverhampton Wanderers 34 8 9 17 33 28-51
15 Bolton Wanderers 33 8 8 17 32 36-61
16 West Ham United 34 7 10 17 31 41-57
17 Wigan Athletic 33 8 7 18 31 30-64
18 Burnley FC 34 7 6 21 27 36-72
19 Hull City 33 6 9 18 27 32-70
20 Portsmouth 33 6 5 22 14 28-60


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Wayne Rooney Manchester United 26
2 Didier Drogba Chelsea 25
3 Darren Bent Sunderland 22


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
13/04 Chelsea Bolton Wanderers
14/04 Wigan Athletic Portsmouth
14/04 Aston Villa Everton
14/04 Fulham Stoke City
14/04 Tottenham Hotspur Arsenal
17/04 Manchester City Manchester United
17/04 Stoke City Bolton Wanderers
17/04 Sunderland Burnley FC
17/04 Fulham Wolverhampton Wanderers
17/04 Blackburn Rovers Everton
17/04 Birmingham City Hull City
17/04 Tottenham Hotspur Chelsea
18/04 Wigan Athletic Arsenal
18/04 Portsmouth Aston Villa

Uitslagen Duitsland speelronde 30

Afgelopen weekend werd de dertigste speelronde in de Duitse Bundesliga afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgend weekend. Een verslag van de topper tussen Bayer Leverkusen en Bayern München is hier terug te lezen.

Van Nistelrooy meteen weer belangrijk voor HSV

Hamburger SV heeft dankzij Ruud van Nistelrooy drie dure punten in de race om Europa League meegenomen uit Bochum. De ploeg won uiteindelijk met 1-2 van VfL Bochum. HSV, dat met Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy in de basis begon, kwam na een kwartier spelen op voorsprong dankzij een treffer van middenvelder Tesche. Lang duurde de vreugde niet, want Dedic wist de thuisploeg snel op gelijke hoogte te zetten.

De 1-1 stand bleef lang op het scorebord en het zag er naar uit dat dit ook de eindstand zou worden. Van Nistelrooy dacht hier anders over en hij bracht HSV kort voor tijd toch op voorsprong. De punten kan de ploeg uit Hamburg goed gebruiken, want de achterstand op nummer vijf Werder Bremen blijft daardoor slechts drie punten. Plaats vijf geeft na dit seizoen recht op het spelen van Europees voetbal.

Hannover 96 verrast Schalke 04

Hannover 96 heeft afgelopen weekend uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De ploeg won thuis knap met 4-2 van nummer twee Schalke 04 en kruipt daardoor langzaam richting de veilige plaatsen. Hannover kende een droomstart van de wedstrijd, getuige de 2-0 voorsprong na een half uur spelen. Schalke-speler Westermann scoorde in eigen doel en even later scoorde Ya de 2-0.

Na rust waren de rollen compleet omgedraaid en het duurde ook niet lang of Schalke stond alweer op gelijke hoogte. Een minuut na rust scoorde Edu de aansluitingstreffer en nog geen tien minuten later wist Rakitic door middel van een penalty de gelijkmaker te scoren.

Het slotakkoord kwam toch op naam van Hannover. Balitsch wist tien minuten voor tijd de bevrijdende 3-2 te scoren en in de laatste minuut tekende Ya met zijn tweede doelpunt van de middag voor de 4-2. Schalke 04 zag Bayern Munchen dankzij de eigen nederlaag weer een punt uitlopen en Hannover zag concurrenten SC Freiburg en Hertha BSC beiden verliezen en deed daardoor uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Borussia M'gladbach Eintracht Frankfurt 2-0
Hannover 96 Schalke 04 4-2
Hertha BSC VfB Stuttgart 0-1
1899 Hoffenheim 1. FC Köln 0-2
FSV Mainz 05 Borussia Dortmund 1-0
Werder Bremen SC Freiburg 4-0
Bayer Leverkusen Bayern München 1-1
VfL Bochum Hamburger SV 1-2
1. FC Nürnberg VfL Wolfsburg 0-2

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Bayern München 30 17 9 4 60 58-28
2. Schalke 04 30 17 7 6 58 49-28
3. Bayer Leverkusen 30 14 12 4 54 59-34
4. Borussia Dortmund 30 15 7 8 52 48-35
5. Werder Bremen 30 14 9 7 51 63-37
6. Hamburger SV 30 12 12 6 48 50-34
7. VfB Stuttgart 30 13 8 9 47 44-37
8. VfL Wolfsburg 30 13 7 10 46 58-51
9. Eintracht Frankfurt 30 12 8 10 44 40-44
10. FSV Mainz 05 30 11 8 11 41 30-37
11. M'gladbach 30 10 7 13 37 39-49
12. 1899 Hoffenheim 30 9 7 14 34 35-38
13. 1. FC Köln 30 8 10 12 34 29-38
14. 1. FC Nürnberg 30 7 7 15 28 28-47
15. VfL Bochum 30 6 10 14 28 32-54
16. Hannover 96 30 7 6 17 27 34-56
17. SC Freiburg 30 6 7 17 25 27-55
18. Hertha BSC 30 5 7 18 22 30-49

Topscorers

# Naam speler Club Doelpunten
1 Dzeko VfL Wolfsburg 19
= Kuranyi Schalke 04 18
= Kiessling Bayer Leverkusen 18
4. Barrios Borussia Dortmund 15
5. Pizarro Werder Bremen 14

Programma

Datum Thuis Uit
16/04 1. FC Köln VfL Bochum
17/04 SC Freiburg 1. FC Nürnberg
17/04 Hamburger SV FSV Mainz 05
17/04 Schalke 04 Borussia M'gladbach
17/04 VfL Wolfsburg Werder Bremen
17/04 VfB Stuttgart Bayer Leverkusen
17/04 Bayern München Hannover 96
18/04 Borussia Dortmund 1899 Hoffenheim
18/04 Eintracht Frankfurt Hertha BSC

Dader aanslag op Hitler krijgt standbeeld

Georg Elsner, die op 8 november 1939 een aanslag op Hitler wilde plegen, heeft sinds vandaag een standbeeld in Königsbronn, zijn geboortestad in het zuidwesten van Duitsland. Voor de plaats van het standbeeld is gekozen voor het station, omdat Elsner hiervandaan naar München vertrok om zijn moordplan op Hitler uit te voeren.

Het beeld is ruim twee meter hoog en opgetrokken uit roestig staal. Het beeldt een man uit die een jas en hoed draagt en een tas met dubbele bodem bij zich heeft. In de bodem zat de bom verstopt waarmee Elsner Hitler om het leven wilde brengen.

In Konstanz staat er al sinds afgelopen november een buste van Elsner. Hij vluchtte naar Konstanz, waar hij gevangen werd genomen. Hij vond uiteindelijk de dood in het concentratiekamp Dachau, waar hij op bevel van Hitler werd vermoord. Dit gebeurde vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook Berlijn overweegt een gedenkteken voor Elsner te plaatsen. 

Record voor Knaven in Parijs - Roubaix

Servais Knaven heeft vandaag de wielerklassieker Parijs - Roubaix voor de zestiende maal uitgereden. De 39-jarige Nederlander deelt het record overigens wel met de Belg Raymond Impanis die ook zestien edities uit reed. De winnaar van 2001 wil volgend jaar dit record mogelijk nog verbreken.

"Deze race kostte me tien jaar van mijn leven," zei Knaven die namens Milram vandaag als 43e over de streep kwam. "Vanochtend was ik nerveus en wilde ik per se een goede race rijden. Ik ben blij dat ik het bereikt heb, ik ben er trots op, omdat deze race onderdeel uitmaakt van mijn leven als profwielrenner."

De andere Nederlandse Milram-rijder Niki Terpstra deed lang mee in de door Fabian Cancellara gewonnen koers, maar werd getroffen door pech. "Op het moment dat de achtervolgers ons pakten reed ik lek. Tot dat moment lag ik er goed voor. Dat was vervelend, omdat ik me goed voelde en met wat geluk had ik hoger kunnen eindigen."

Grand Prix van Zuid-Korea onzeker

Het is nog allerminst zeker of de Grand Prix van Zuid-Korea op 24 oktober dit jaar doorgang zal kunnen vinden. De bouw van het nieuwe Formule 1-circuit heeft vertraging opgelopen, waardoor het circus Korea mogelijk pas volgend jaar aan zal kunnen doen.

"Voor het eerst bij de bouw van een van mijn circuits heb ik het gevoel dat de werkzaamheden niet op tijd voltooid zullen zijn," meldt ontwerper Hermann Tilke in het Duitse blad Focus. Hij is echter bij de bouw zelf niet betrokken, maar geeft slechts advies.

Volgens het blad zal Formule 1-baas Bernie Ecclestone volgende week de knoop doorhakken of de race doorgang kan vinden of niet. Hij is na de Grand Prix van Maleisië naar Seoul doorgevlogen om persoonlijk poolshoogte te nemen in Korea. Mocht de race op het Yeongam-circuit vervallen, dan zal er geen vervanger worden aangewezen. De kalender zal dan dit jaar achttien races tellen.

'Racistische' grap leidt tot zelfmoord

Een 61-jarige Brit heeft zelfmoord gepleegd door een kogel door zijn hoofd te schieten. Roy Amor deed de succesvolle poging nadat hij was geschorst wegens een racistisch grapje.

Amor, die werkte in een bedrijf dat medische protheses maakt, grapte onlangs tegen een zwarte collega dat deze zich beter kon verstoppen toen er een paar ambtenaren van de immigratiedienst binnenkwamen. Ondanks dat de neger er de humor nog wel van inzag, werd de opmerking opgevangen door een andere collega die onmiddellijk een klacht indiende. Amor werd hierop naar huis gestuurd.

De arme grappenmaker was zeer aangedaan door het feit zijn baan te verliezen. Enkele uren nadat hij een e-mail van zijn baas had ontvangen, met het verzoek om een verklaring af te leggen, schoot hij zichzelf buiten zijn huis bij het Engelse Bolton door zijn hoofd. Voor zijn dood schreef hij nog drie afscheidsbriefjes waarin de naam van zijn werkgever, Opcare, werd genoemd.

De vrienden van de Brit zijn geschokt. "Hij maakte een grap die op het randje was", vertelt een van hen aan de pers. "Het was niets meer dan een goede grap maar blijkbaar had iemand er aanstoot aan genomen en een klacht ingediend wegens racisme. Roy was zwaar aangedaan en bang zijn baan te verliezen."

Amor heeft maar liefst dertig jaar bij het bedrijf gewerkt. Nooit eerder kwam er een klacht over hem bij de werkgever terecht.

Cancellara: "Ik wilde per se de dubbel"

De Zwister Fabian Cancellara was vanmiddag oppermachtig in de wielerkoers Parijs - Roubaix. De Saxo Bank-renner was de tiende in de historie die een week na de Ronde van Vlaanderen ook de Hel van het Noorden op zijn naam schreef. In een interview na afloop gaf Spartacus aan dat hij deze koers ook omcirkeld had in zijn agenda.

"Ik wilde per se die dubbel, dan schrijf je echt historie," zei Cancellara die met tranen in zijn ogen over de streep kwam. Hij besliste met een vroege demarrage op 50 kilometer van de streep de wedstrijd. "Ik voelde intuïtief aan dat ik moest gaan. Ik wist dat het mogelijk is een lange solo af te ronden. Je moet het moment benutten wanneer ze zich aandient. Andrea Tafi, Franco Ballerini, Eddy Merckx en Johan Museeuw wonnen op dezelfde manier."

Vlak voor de aanval van Cancellara was de andere topfavoriet Tom Boonen met zijn krachten aan het smijten om te proberen de groep uit te dunnen. Spartacus bleef echter rustig. "Je moet je eigen koers rijden, dan heb je de meeste kans op succes," zei de Zwitser die wegsprong op een moment dat Boonen te ver van achteren zat en zo geen kans kreeg om aan te sluiten.

De Vries toont toch beelden Koos H.

Peter R. de Vries gaat de beelden die hij met een verborgen camera liet maken van Koos H. toch uitzenden. Vrijdag bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat de beelden niet uitgezonden mochten worden.

De Vries, SBS en Endemol vinden echter dat de meervoudige bekentenissen van H., die wegens een drievoudige moord tot levenslang is veroordeeld, 'een groot maatschappelijk belang dienen' dat zwaarder moet wegen dan de privacy van de veroordeelde.

Eurolanden willen Grieken 30 miljard lenen

De eurolanden zijn bereid Griekenland leningen te geven van 30 miljard euro in het eerste jaar. Dat hebben de ministers van Financiën van de zestien landen zondag telefonisch afgesproken.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, heeft dat bekendgemaakt. Juncker onderstreepte dat de afspraak niet betekent dat het leningen nu worden verstrekt. Dat gebeurt pas als Griekenland erom vraagt. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Grieken geld lenen. Om welk bedrag het gaat is nog niet duidelijk.

De eurolanden zullen elk naar rato bijdragen aan de lening.

Full-contact schaken

Vroeger, op school, verzonnen wij altijd allerlei niet bestaande sporten. Ik denk dat veel kinderen dat wel gedaan hebben. De ontstane sporten stonden altijd haaks op wat het origineel was of waren totaal onmogelijk. Kogelkoppen, speervangen en discushappen zijn nationaal bekende voorbeelden hiervan. Eén van de meest populaire bij ons was kickdammen. Maar we hadden ook de 10 kilometer snel-klaverjassen, achteruit sjoelen, de 200 meter wisselstroom, tegen de wind in badmintonnen en full-contact schaken. Wat dat laatste betreft zaten we eigenlijk niet ver van de werkelijkheid vandaan.

[NASCAR] Uitslag Subway Fresh Fit 600

Ryan Newman heeft in de NASCAR Sprint Cup Series de Subway Fresh Fit 600 op zijn naam geschreven. Hij bleef na 378 ronden op de Phoenix International Raceway Jeff Gordon en Jimmie Johnson voor. Laatstgenoemde blijft het klassement aanvoeren.

De poleposition was voor A.J. Allmendinger die in de eerste ronden Sam Hornish jr. voorbleef. Lang konden ze niet van een voorsprong genieten, want Kasey Kahne en Kurt Busch raakten elkaar na elf ronden en moesten de pits met schade opzoeken. Beiden leverden de leiding in na de eerste pitstops die volgden. Newman mocht het veld onderweg brengen, maar hij kwam niet ver, omdat Jamie McMurray spinde en wederom voor een gele vlag zorgde.

Tony Stewart had inmiddels de leiding overgenomen, maar ook hij kon niet lang genieten van de eerste plaats, omdat na 38 ronden Juan Montoya zich vooraan liet zien. De Colombiaan bleef lang aan de leiding rijden, maar een gele vlag in ronde 135 door onderdelen die van de auto van Kurt Busch vlogen zorgde er voor dat hij de concurrenten dichterbij zag komen. Denny Hamlin was hier niet bij, omdat hij met problemen in de pits stond.

Johnson pakte toen het weer groen werd na 149 ronden de leiding over. De klassementsleider kreeg Montoya achter zich aan, terwijl na bijna 200 ronden Brad Keselowski de muur raakte na contact met Martin Truex jr. Kyle Busch volgde achter het leidende duo op plaats drie, maar wist zich in deze stint langzaam aan naar voren te rijden, waarbij hij hulp kreeg door de zevende neutralisatie van de dag.

Busch pakte de leiding na 262 ronden over en bleef ondanks aandringen van Johnson op plaats één rijden. Hij bouwde een grote voorsprong op, ondanks een opgeblazen motor van Travis Kvapil. Scott Riggs had met nog drie ronden te gaan een klapband, waarna het hele veld voor de laatste ronden nieuw rubber haalde. Jeff Gordon deed dit het snelste, voor Ryan Newman, Mark Martin en Matt Kenseth. Newman pakte met nog een ronde te gaan de leiding over, om deze niet meer af te staan. Gordon werd tweede voor Johnson. Busch kwam uiteindelijk als achtste over de streep.

In het klassement staat Johnson aan de leiding met 1.073 punten. Hij heeft een ruime voorsprong opgebouwd op Kenseth die tweede staat. Greg Biffle bezet plaats drie, terwijl Carl Edwars en Kyle Busch de top twaalf binnen zijn gekomen dit weekend.

Uitslag Subway Fresh Fit 600:

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 14 Ryan Newman Chevrolet 190/5 378  
2 10 Jeff Gordon Chevrolet 175/5 378  
3 16 Jimmie Johnson Chevrolet 175/10 378  
4 23 Mark Martin Chevrolet 160/0 378  
5 7 Juan Montoya Chevrolet 160/5 378  
6 27 Matt Kenseth Ford 155/5 378  
7 9 Carl Edwards Ford 146/0 378  
8 17 Kyle Busch Toyota 152/10 378  
9 25 Clint Bowyer Chevrolet 138/0 378  
10 6 Joey Logano Toyota 134/0 378  
11 4 Marcos Ambrose Toyota 130/0 378  
12 5 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 127/0 378  
13 24 Kevin Harvick Chevrolet 124/0 378  
14 33 Robby Gordon Toyota 121/0 378  
15 1 A.J. Allmendinger Ford 123/5 378  
16 22 Brad Keselowski Dodge 115/0 378  
17 8 Martin Truex Jr. Toyota 112/0 378  
18 3 Sam Hornish Jr. Dodge 109/0 378  
19 29 David Ragan Ford 106/0 378  
20 39 David Reutimann Toyota 103/0 378  
21 2 Scott Speed Toyota 100/0 378  
22 30 Greg Biffle Ford 97/0 378  
23 11 Tony Stewart Chevrolet 99/5 378  
24 13 Jamie McMurray Chevrolet 91/0 378  
25 15 Jeff Burton Chevrolet 88/0 378  
26 28 Regan Smith Chevrolet 85/0 378  
27 40 Bobby Labonte Chevrolet 82/0 378  
28 35 Scott Riggs Chevrolet 79/0 377  
29 32 Paul Menard Ford 76/0 377  
30 26 Denny Hamlin Toyota 73/0 376  
31 38 Elliott Sadler Ford 70/0 375  
32 36 David Gilliland Ford 72/5 374  
33 42 Kevin Conway * Ford 64/0 371  
34 43 Terry Cook * Dodge 66/5 367  
35 19 Kurt Busch Dodge 58/0 366  
36 41 Travis Kvapil Ford 60/5 309 Engine
37 21 Brian Vickers Toyota 52/0 288  
38 18 Joe Nemechek Toyota 49/0 281 Electrical
39 20 Kasey Kahne Ford 46/0 276  
40 34 Max Papis Toyota 43/0 214 Overheating
41 37 Johnny Sauter Chevrolet 40/0 161 Brakes
42 31 Dave Blaney Toyota 42/5 160 Rear Gear
43 12 Michael McDowell Toyota 39/5 149 Overheating
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden

Stand na 7 van de 36 races (top 12):

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Jimmie Johnson 1073 Leader 7 0 3 4
2 Matt Kenseth 1037 -36 7 0 0 3
3 Greg Biffle 981 -92 7 0 0 2
4 Kevin Harvick 961 -112 7 0 0 2
5 Jeff Gordon 948 -125 7 0 0 3
6 Clint Bowyer 885 -188 7 0 0 1
7 Jeff Burton 873 -200 7 0 0 1
8 Carl Edwards 873 -200 7 0 0 0
9 Tony Stewart 869 -204 7 0 0 1
10 Dale Earnhardt Jr. 866 -207 7 1 0 1
11 Joey Logano 862 -211 7 1 0 2
12 Kyle Busch 855 -218 7 0 0 0

Boete voor doodschieten eend

Een 22-jarige man uit het Gelderse Hulshorst is zaterdagmiddag aangehouden voor het doodschieten van een eend. De man verklaarde tegenover de politie dat hij het beest voor zijn avondmaal wilde schieten. In zijn auto trof de politie naast het dode dier een luchtbuks, een kruisboog met pijlen, gaspatronen, twee messen en een honkbalknuppel aan.

Op de A28 ter hoogte van De Wijk in Drenthe werd de man opgepakt. Hij zei dat hij bij een winkel in Erica een telescoop en pijlen voor zijn kruisboog had gekocht. Op de terugweg zag hij de eend en twijfelde niet. De man is bekeurd voor overtreding van de Flora- en Faunawet en de Wet Wapens en Munitie.

Opstandelingen gedood in Pakistan

Het Pakistaanse leger heeft bij aanvallen op schuilplaatsen van extremisten in het noordwesten van Pakistan ten minste tien opstandelingen gedood. Dat heeft het Pakistaanse leger gezegd.

Het is onderdeel van een militaire operatie waarbij volgens het leger al meer dan driehonderd strijders omkwamen in de afgelopen weken. De aanval komt een dag nadat in de aan Afghanistan grenzende stammenregio's Orakzai en Khyber bijna honderd vermoedelijke extremisten gedood werden.

Volgens het Pakistaanse leger zijn het de laatste duwtjes om de Pakistaanse Taliban ten val te brengen. Azam Tariq, woordvoerder van de Taliban, deed dit tegenover persbureau AP echter af als onzin en zei dat het aantal doden veel lager is dan het leger beweert. "Onze leiding en alle belangrijke commandanten zijn in leven en strijdbaar", voegde Tariq toe.

Oppermachtige Cancellara wint ook Parijs - Roubaix

De 108e editie van Parijs - Roubaix is gewonnen door Fabian Cancellara. Na 259 kilometer koersen, met onderweg 27 kasseistroken, kwam de Zwitser, die vorige week al de Ronde van Vlaanderen won, na ruim vijftig kilometer voorlop te hebben gereden, alleen over de finish.

Na zo'n 1,5 uur koersen ging een groep van negentien man, met Rick Flens, Roy Curvers en Ron Leezer, er vandoor. Ze kregen een maximale voorsprong van vier minuten, maar mede door het werk van Saxo Bank liep die voorsprong al gauw terug. Verschillende valpartijen vonden plaats waarbij onder meer Tyler Farrar, Vansummeren en Bernard Eisel betrokken waren. Nog voor het Bos van Wallers viel het peloton uiteen. De meeste favorieten zaten in het voorste gedeelte.

Ondanks dat Cancellara materiaalpech kreeg wist hij zich weer aan te sluiten bij het eerste deel van het peloton waar Team Sky het initatief nam. Op zo'n 63 kilometer voor de meet ging Cancellara in de aanval en hij kreeg zeven man mee. Ze wisten de resten van de kopgroep op te slokken, maar van achteren wisten meer renners weer aan te sluiten. Op vijftig kilometer van de streep lette Boonen even niet op en Cancellara pakte wederom zijn kans en sprong weg. Hij sloot aan bij Sebastien Hinault en de Belgen Leukemans en Hoste die al eerder waren ontsnapt. Hoste, Leukemans en Hinault konden het tempo van de Zwitser niet meer bijbenen en moesten lossen.

Cancellara ging onverstoorbaar door en op 37 kilometer van de meet had hij een voorsprong van een minuut op de groep Boonen. In de groep Boonen werd niet echt meer gereden waardoor Cancellara zijn voorsprong gestaag uitbouwde. Boonen kon niet meer en moest Flecha en Hushovd laten gaan. Cancellara zag zijn overwinning niet meer in gevaar komen en kwam in het stadion als overwinnaar over de meet. Thor Hushovd won de strijd om de tweede plaats van Flecha.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi/Sax) 6.35,10
2 Thor Hushovd (Noo/Cvl) +2,00
3 Juan Antonio Flecha (Spa/Sky) z.t.
4 Roger Hammond (GB/Cvl) +3,13
5 Tom Boonen (Bel/Qst) z.t.
6 Bjorn Leukemans (Bel/Vac) z.t.
7 Filippo Pozzato (Ita/Kat) +4,00
8 Leif Hoste (Bel/Ome) +5,15

Makau onderstreept strategie Rotterdam

Met een uitgekiende strategie en brede groep goede lopers is het mogelijk ver te komen. Ook al zit niet alles mee. Patrick Makau onderstreepte vanmiddag dat de Fortis Marathon Rotterdam bijzonder is. De 25-jarige Keniaan snelde als winnaar naar opnieuw een toptijd: 2.04.48. In zijn kielzog ging landgenoot en nummer twee Geoffrey Mutai mee naar 2.04.55.

"Onder deze omstandigheden is het optimale resultaat behaald", constateerde directeur Mario Kadiks na afloop van het mega-evenement in Rotterdam. Het was voor hem in de dertigste aflevering moeilijk het succes van vorig jaar te kopiëren, toen Duncan Kibet en James Kwambai met beiden 2.04.27 Rotterdam mondiaal in de schijnwerpers zetten. Rotterdam was de snelste marathon van het jaar, het wereldrecord kwam zelfs in zicht.

Vanmorgen bij de start wakkerde de wind echter aan tot een forse tegenstander en was het ook nog eens steenkoud. De vooruitzichten op een mondiale toptijd leken vervlogen, maar onder strakke regie namen de 'hazen' de groep toplopers zo'n 30 kilometer lang mee aan de hand. De uitgekiende strategie leverde op dat punt, toen de tempobeulen kapot gelopen vanwege de straffe wind definitief pasten, nog een grote groep kanshebbers op. Die ook nog het wereldrecord in het vizier had. Eendrachtig werkten de lopers samen om onder moeilijke omstandigheden tot een toptijd te komen.

"Ik heb geduld gehad", zei Makau, die vorig jaar in Rotterdam als vierde debuteerde in 2.06.14 en dit jaar de CPC Loop in Den Haag won. De Keniaan geldt als topper op de halve marathon en liep die afstand het meest onder het uur. "Als je een goede halve kunt lopen, ben je ook in staat een goede marathonloper te worden", verklaarde hij zijn succes. Makau raakte na Rotterdam 2009 geblesseerd. "Dat was een moeilijke periode. Ik heb geduld gehad met mijn lichaam, zoals ik in marathon geduld heb gehad. De tempomakers deden het voortreffelijk in deze wind. Toen zij weg waren, was ik klaar om te winnen."

Alleen Mutai, de afgelopen twee jaar winnaar in Eindhoven, kon volgen. Daarachter liep de Keniaan Vincent Kipruto, die in 2009 Parijs won in 2.05.47 en vandaag daaronder dook met 2.05.13. De pas 20-jarige Feyisa Lelisa (Ethiopië) bleef ook onder de 2.06 met 2.05.23. Het was het resultaat van het beleid van de organisatoren om liefst elf atleten op de startlijst te zetten die een pr van onder de 2.09 hadden staan. "Het wereldrecord was geen primair doel", gaf Kadiks na afloop aan. "Wel een parkoersrecord. Dat is net niet gelukt, maar ik ben trots."

Kadiks had recht om trots te zijn. Na Gebrselassie volgen op de ranglijst allertijden vier atleten die in de 2.04 hebben gelopen en dat allemaal in Rotterdam deden. Winnaar Makau: "Ik kan in de toekomst een wereldrecord lopen." Kadiks hoopt dat hij daarvoor Rotterdam in zijn agenda zet. "We bewijzen een snel parkoers te hebben."

Uitslagen Eredivisie speelronde 31

Dit weekend werd in de Eredivisie de 31e speelronde afgewerkt. Twente en Ajax liepen twee punten uit op PSV, dat met een 0-0 tegen Feyenoord belangrijke punten verspeelde. RKC greep de laatste strohalm.

RKC Waalwijk begon afgelopen vrijdag met een duidelijke missie aan het duel tegen Vitesse. Alleen winst zou goed genoeg zijn, bij elk minder resultaat zou de ploeg van trainer Ruud Brood verzekerd zijn van de laatste plaats en dus volgend seizoen uit moeten komen in de Jupiler League. RKC had in heel 2010 nog geen punt gepakt dus er was vanuit de buitenwacht weinig hoop vooraf. RKC zelf geloofde er echter nog wel in, en werd in de wedstrijd al snel op haar wenken bediend, Jong-a-Pin werkte namelijk de bal achter zijn eigen keeper, 1-0 na dertien minuten. Drie minuten later was die score al verdubbeld door Boerrigter: 2-0. In de tweede helft nam RKC verder afstand van Vitesse door doelpunten van Muder en De Ceulaer. De wedstrijd eindigde in 4-1 door een eigen doelpunt van Mulder in de 83e minuut. Door de overwinning is degradatie voor RKC nog even uitgesteld.

Sparta Rotterdam kwam gisteravond uit tegen Heracles Almelo. De thuisploeg stond voor het eerst onder leiding van de nieuwe trainer Aad de Mos, hij volgde afgelopen week Frans Adelaar op, die al vijf wedstrijden achtereen had verloren. De Mos pakte direct zijn eerste punt door Heracles op 1-1 te houden. Vlak voor rust had Everton de mogelijkheid om via een strafschop zijn ploeg op 0-1 te zetten, maar hij schoot tegen Sparta-keeper Seliga aan. Na rust kwam de 0-1 er toch, in de 47e minuut wist Dost te scoren. Vijf minuten later scoorde Sparta via Duplan tegen, waarna in het restant van de wedstrijd niet meer werd gescoord: 1-1

ADO Den Haag, sinds kort ook onder leiding van een nieuwe trainer, wist dat het bij winst op FC Utrecht uit de gevarenzone zou klimmen. Vorige week werd na een goede wedstrijd nog op het nippertje verloren van Ajax (0-1 in de 93e minuut), vandaag hadden de Hagenezen weer alle kans op de overwinning. FC Utrecht speelde namelijk een slechte wedstrijd. ADO profiteerde optimaal door in de 17e minuut via Buijs de 0-1 te maken. Vlak voor rust maakte Verhoek uit een snelle counter er 0-2 van. Na rust ging FC Utrecht agressiever spelen, maar doelman Coutinho redde bij een omhaal van Mulenga, en verdediger Kum wist ook nog een bal van de lijn te halen. ADO hield stand en boekte zo drie hele belangrijke punten.

Ajax ontving vanmiddag VVV-Venlo. Eerder dit seizoen won Ajax op bezoek bij VVV met 0-4, door vier doelpunten van Suárez. Dat de combinatie VVV-Suárez voor VVV geen goede is bleek ook vanmiddag. Om geen herhaling van vorige week te krijgen, waar het beslissende doelpunt dus pas in de 93e minuut viel, schoot Ajax razendsnel uit de startblokken. Binnen twaalf minuten stond Ajax namelijk al op 3-0. Een vrije trap van Suárez in de vijfde minuut betekende de 1-0, vier minuten later gevolgd door de 2-0 uit een penalty, wederom Suárez. Pantelic maakte er in de twaalfde minuut 3-0 van. Ajax zakte nu een tijdje terug, maar zette voor rust weer aan wat resulteerde in de 4-0 van Emanuelson in de 38e minuut en de 5-0 van opnieuw Suárez in de 42e minuut. In de tweede helft verzuimde Ajax de score uit te bouwen. Toch werd er nog tweemaal gescoord, Pantelic zorgde in de 75e minuut voor de 6-0, en vijf minuten later met zijn derde van de middag voor de 7-0. Ajax is hard op weg om de 100-doelpuntengrens te passeren, met nog drie wedstrijden te gaan heeft Ajax daar nog vier doelpunten voor nodig.

FC Twente won gisteravond met 2-0 van sc Heerenveen en behoudt zo de vier punten voorsprong op Ajax. FC Groningen stond al snel voor tegen Willem II, Enevoldsen scoorde namelijk binnen één minuut. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 4-0.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
RKC Waalwijk Vitesse 4-1
FC Twente SC Heerenveen 2-0
NAC Breda Roda JC 1-0
NEC AZ 0-0
Sparta Rotterdam Heracles Almelo 1-1
PSV Feyenoord 0-0
FC Utrecht ADO Den Haag 0-2
FC Groningen Willem II 4-0
Ajax VVV-Venlo 7-0

 

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Twente 31 25 5 1 80 59 - 22
2 Ajax 31 24 4 3 76 96 - 19
3 PSV 31 22 7 2 73 66 - 25
4 Feyenoord 31 15 12 4 57 45 - 27
5 AZ 31 17 4 10 55 59 - 33
6 Heracles Almelo 31 15 5 11 50 46 - 42
7 FC Utrecht 31 13 9 9 48 33 - 30
8 FC Groningen 31 13 6 12 45 43 - 42
9 NAC Breda 31 12 8 11 44 41 - 46
10 Roda JC 31 11 5 15 38 44 - 54
11 SC Heerenveen 31 11 2 18 35 40 - 56
12 NEC 31 7 9 15 30 31 - 51
13 Vitesse 31 8 6 17 30 33 - 54
14 VVV-Venlo 31 6 11 14 29 37 - 52
15 ADO Den Haag 31 6 9 16 27 30 - 52
16 Sparta Rotterdam 31 6 8 17 26 29 - 57
17 Willem II 31 7 2 22 23 34 - 62
18 RKC Waalwijk 31 5 0 26 15 28 - 70

 

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Suárez Ajax 32
2 Ruiz FC Twente 23
3 El Hamdaoui AZ 17
= Junker Roda JC 17
5 Dost Heracles Almelo 13
= Toivonen PSV 13
7 Dzsudzsák PSV 12
= Lens AZ 12
= Pantelic Ajax 12
10 Everton Heracles Almelo 11

 

Programma:

Datum Thuis Uit
di 13/4 Heracles Almelo RKC Waalwijk
di 13/4 AZ FC Twente
di 13/4 Vitesse NAC Breda
wo 14/4 ADO Den Haag NEC
wo 14/4 Willem II Ajax
wo 14/4 Feyenoord Sparta Rotterdam
wo 14/4 Roda JC VVV-Venlo
wo 14/4 SC Heerenveen PSV
wo 14/4 FC Utrecht FC Groningen

 

 

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

VS overweegt tweede aanklacht Toyota

De Amerikaanse toezichthouder op de verkeersveiligheid NHTSA overweegt een tweede aanklacht tegen automaker Toyota vanwege een probleem met het gaspedaal. Dat blijkt uit een brief van de NHTSA aan Toyota, die dit weekeinde naar buiten kwam.

Eerder deze week werd bekend dat de toezichthouder Toyota een maximum-boete van 16,4 miljoen dollar (12,1 miljoen euro) wil opleggen, omdat de Japanse autofabrikant te laat melding zou hebben gemaakt van een probleem met het gaspedaal. Autofabrikanten zijn verplicht zo'n defect binnen een week te melden, maar Toyota zou het maandenlang hebben stilgehouden.Vanwege dit defect werden in de Verenigde Staten 2,3 miljoen auto's teruggeroepen.

De NHTSA zou een tweede boete overwegen omdat er twee verschillende defecten waren aan de teruggeroepen gaspedalen. De toezichthouder zei dat Toyota een boete van 13,8 miljard dollar had gekregen als de Amerikaanse wet geen maximum had gesteld aan de hoogte van een boete per defecte auto.

Polen rouwt om doden vliegramp

Tienduizenden Polen hebben zondag president Lech Kaczynski en de vele andere prominente landgenoten herdacht die zaterdag bij het vliegtuigongeluk bij Smolensk zijn omgekomen. In de kerken werd gebeden voor de zielenrust voor de overledenen en om 12.00 uur werden twee minuten stilte in acht genomen.

"Dit is opnieuw een nationale tragedie in onze geschiedenis. Wij Polen hebben er vele gehad. Het verlies aan mensenlevens is moeilijk te dragen, maar wij zullen daartoe in staat zijn", zei de 70-jarige Zofia Szymcyk, toen zij een kerk in het centrum van de hoofdstad Warschau binnenging. Zij noemde de vele blijken van medeleven uit het buitenland hartverwarmend. Vooral Rusland, waar de ramp plaatshad, heeft haar sympathie gewekt.

"Zij hebben voor ons een dag van rouw afgekondigd. Dat is een zeer ontroerende, menselijke reactie", aldus Szymcyk. De betrekkingen tussen Rusland, vroeger de communistische Sovjet-Unie, en Polen zijn vaak gespannen. In 1939 verdeelden nazi-Duitsland en Sovjet-partijleider Jozef Stalin Polen onder elkaar. Tot en met 1989 heerste in het Oost-Europese land een communistische dictatuur. Ook na de val van het communisme zagen de Polen Rusland als het grootste gevaar voor hun nationale veiligheid.

Vader aangehouden voor ontvoeren kinderen

Een Rotterdamse vader is in Antwerpen aangehouden omdat hij zijn kinderen had ontvoerd. De jongens van 10 en 11 jaar staan onder toezicht van bureau Jeugdzorg, maar mochten hun vader nog wel zien.

De man had ze woensdag om 17.00 uur moeten terugbrengen naar een pleeggezin in de wijk Feijenoord, maar dat had hij niet gedaan. De pleegmoeder was volgens de politie ten einde raad.

Omdat de vader uit Suriname komt, werd hij als internationaal gezocht opgegeven. De politie hield zijn woning in de gaten. De recherche vogelde uit dat de man mogelijk in Antwerpen verbleef.

Samen met de Belgische politie werd een woning omsingeld, waar de vader en de jongens inderdaad bleken te zitten. De man is opgesloten, de jongens zijn weer terug bij het pleeggezin. De Rotterdamse recherche heeft België om uitlevering van de vader gevraagd. Hij wordt verdacht van ontvoering en het onttrekken van minderjarigen aan bevoegd gezag.

Uitslagen Eredivisie (11/04/2010)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen. 

AFC Ajax

7 - 0

VVV-Venlo

 5' Suárez
 9' Suárez (pen)
 12' Pantelic
 38' Emanuelson
 42' Suárez
 75' Pantelic
 80' Pantelic
   
 
 Gele kaart: Fleuren (VVV-Venlo)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.677
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
De Zeeuw
De Jong (Lodeiro/63)
Gabri
Suarez
Pantelic (Rommedahl/81)
Emanuelson (Eriksen/66)
  Boffin
Timisela
De Regt
Paauwe
Fleuren (Nkume/68)
Leemans (v.Dessel/78)
Ahahaoui
Auassar
Schaken
Boymans (Calabro/81)
Dadda

 

FC Groningen

4 - 0

Willem II

 1' Enevoldsen
 22' Pedersen
 38' Matavz
 57' Bacuna
   
 
 Gele kaart: Bruma (Willem II)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.500
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Loo
Blind
Sankoh
Granqvist
Stenman (Hiariej/46)
v.d.Laak
Ajilore (Sparv/61)
Bacuna
Enevoldsen
Matavz
Pedersen (Koç/77)
  Aerts
Bruma
Biemans
Swinkels
v.d.Struijk
Zijler (Reniers/81)
Donald (v.d.Heijden/76)
Boutahar
Pereira
Nijland
Demouge
 

 

 

Compleet marathonteam naar EK

Nederland gaat een compleet mannenteam inschrijven voor de marathon tijdens de Europese atletiekkampioenschappen eind juli in Barcelona. Naast nationaal kampioen Koen Raymaekers, die vanmiddag in Rotterdam zijn persoonlijk record tot 2.11.09 bijstelde, en de eveneens individueel gekwalificeerde Hugo van den Broek hebben inmiddels Patrick Stitzinger, Robert Ton, Ronald Schroër en Rens Dekkers voldaan aan de teamlimiet van 2.18.00.

Schroër en Dekkers deden dat vandaag respectievelijk met 2.16.28 en 2.17.10 in Rotterdam. "Daarmee is het team vol", zei coördinator wegatletiek Gerard Nijboer van de Atletiekunie na afloop van de marathon. "Met Koen Raymaekers en Hugo van den Broek hebben we twee mensen die het team kunnen dragen. Met hun kwaliteiten moeten we in het teamklassement kunnen meedoen." Van den Broek zou aanvankelijk als tempomaker in Rotterdam zijn, maar haakte af met een blessure.

Bejaarde fietser komt om bij dubbele aanrijding

Een bejaarde fietser uit Breda is zaterdagavond in zijn woonplaats omgekomen toen hij door twee auto's werd aangereden. Volgens de politie probeerde hij rond 21.15 uur de Moerlaken over te steken.

Hij werd daarbij aangereden door een personenauto. Ook een tweede auto kon niet op tijd remmen en reed de 77-jarige man aan. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.

Sánchez wint Klasika Primavera

De Klasika Primavera is vanmiddag gewonnen door de Spanjaard Samuel Sánchez. In de slotfase van de koers, die over 171 kilometer ging, reed de renner van Euskaltel weg uit een eerste groep en hij kwam vervolgens alleen over de meet.

Op vijf seconden achterstand van Sánchez werd zijn ploeggenoot Igor Anton tweede. De Luxemburger Fränk Schleck kwam als de nummer drie over de finish.

De wedstrijd werd kleur gegeven door een kopgroep van negen man, met daarin ook Andy Schleck. De negen renners sprongen al na vijf kilometer koersen weg uit het peloton, maar ze werden op 25 kilometer van de streep teruggehaald door het peloton.

Reis naar Bangkok ontraden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt naar de Thaise hoofdstad Bangkok af te reizen. In de hoofdstad eisen zogenoemde roodhemden al weken nieuwe verkiezingen. Dit weekeinde kwam het tot geweld, waarbij zeker achttien doden vielen.

Het ministerie adviseert degenen die toch gaan, samenscholingen en demonstraties te mijden. Ook het dragen van een rood shirt wordt afgeraden. Dat kan worden gezien als steunbetuiging aan de aanhang van voormalig premier Thanksin Shinawatra. Ook een geel shirt valt niet bij iedereen in even goede smaak, omdat dat de kleur van zittend premier Abhisit Vejjajiva is.

Ook wordt degenen die toch gaan, aangeraden dat te melden via de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok, zodat zij in geval van nood snel bereikt kunnen worden.

Voor sommige andere delen van Thailand ontraadt het ministerie al langer er heen te reizen. Dat heeft onder meer te maken met spanning tussen Thailand en Cambodja over de tempel Preah Vihear.

Reis naar Bangkok ontraden (foto: Novum/AP)

Man vindt projectiel uit WO II in auto

Een Rotterdammer deed zaterdagmiddag een opvallende vondst in zijn auto. Tijdens het schoonmaken van zijn voertuig stuitte hij op een projectiel dat in de Tweede Wereldoorlog was afgeschoten. De Dunantstraat werd drie kwartier afgezet, maar het object bleek ongevaarlijk te zijn, meldt de politie.

Rond 17.45 uur belde de man de politie op en meldde dat hij een granaat in zijn auto had gevonden. Hij had het projectiel op een container gelegd. Agenten zagen het voorwerp en schakelden een explosievenspecialist in. Die constateerde dat het om een afgeschoten projectiel uit de Tweede Wereldoorlog ging, dat verder niet gevaarlijk was.

Het bleek dat de man twee weken geleden met zijn kleinzoon was gaan vissen op de Maasvlakte, in de Waterweg. Daar waren graafwerkzaamheden. De kleinzoon zou het projectiel hebben gevonden en in de auto van zijn opa hebben gelegd.

LeChuck neemt wraak in Monkey Island 2 Special Edition screenshots

Na de release van Monkey island 1 Special Edition vorige zomer geeft LucasArts ook het vervolg uit 1991 een eigen remake.

Deze editie krijgt een grafische update en vernieuwde muziek, alsook wordt hij volledig ingesproken door de stemmen van de derde Monkey Island, en voegt men een nieuw hint-systeem toe om het de nieuwe spelers iets makkelijker te maken.

De eerste screens zijn binnen, en hierop toont Lucasarts duidelijk het verschil tussen de  nieuwe en de oude versie.

MI2Monkey Island 2 oude versie

Klik hier voor alle vergelijkingsscreenshots.

Het spel krijgt de titel "Monkey Island 2: LeChuck's Revenge Special Edition". Hij zal deze zomer te spelen zijn op de PC, Mac, Xbox 360 en PS3, en omdat de remake van het eerste deel niet op het PSN is verschenen zal Lucasarts die er alsnog op zetten.

 

Raymaekers: "Doel bereikt"

Koen Raymaekers prolongeerde vandaag in de marathon van Rotterdam zijn Nederlandse titel. Hij liep 2:11.09 over de 42 kilometer en 195 meter, waarmee hij zijn persoonlijk record flink aanscherpte. Na afloop was de atleet zeer tevreden met zijn prestatie.

"Mijn doel was een persoonlijk record en daar eet ik toch zo'n anderhalve minuut van af. Ik ben zeer tevreden," zei Raymaekers die komende zomer tijdens het EK in Barcelona weer een goede prestatie neer wil zetten. "Daar heb ik met dit persoonlijk record meer te zoeken dan met mijn oude pr."

Achter Raymaekers werd Ronald Schroër tweede op het NK. Hij liep een tijd van 2:16.28 over de marathon. Het brons was voor Rens Dekkers die 2:17.30 liep en hiermee zich net als Schroër plaatste voor het EK voor het landenteam.

Terry: "Slecht CL-seizoen goed voor nationaal team"

Chelsea-aanvoerder John Terry vindt het met het oog op het komende WK voetbal in Zuid-Afrika een voordeel dat de Engelse ploegen voortijdig gesneuveld zijn in de Champions League. De verdediger denkt dat Engeland fris aan het komende WK zal kunnen beginnen.

"We kunnen ons nu volledig op de eindronde concentreren," zei Terry die op 17 mei een oefenwedstrijd met het nationale elftal zal spelen. Pas vijf dagen later staat de finale van de Champions League op het programma. "Als één van de grote Engelse ploegen de finale had bereikt, was dat een verstoring van onze voorbereiding geweest. Bij veel afwezigen hadden we niet op de juiste manier naar het WK toe kunnen werken. Het is belangrijk dat we veel bij elkaar zijn. Zo ongunstig zijn de eliminaties dus niet. De focus kan nu niet worden verstoord."

In de halve finales van de Champions League staan dit jaar FC Barcelona, Internazionale, Bayern München en Olympique Lyon. In de Europa League zijn nog wel twee Engelse ploegen actief: Liverpool en Fulham. De finale van dit toernooi staat 12 mei al op het programma.

Uitslag FC Utrecht - ADO Den Haag

Om 12.30 uur begon naast de topper tussen PSV en Feyenoord nog een duel in de Eredivisie. FC Utrecht ontving thuis ADO Den Haag, hieronder vind je de uitslag van dat duel.

FC Utrecht

0 - 2

ADO Den Haag


   17' Buijs
 43' Verhoek
 
 Gele kaart: Asare, (FC Utrecht), Immers, Buijs, Soltani, Ammi, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
v.d.Maarel (Cornelisse/30)
Schut
Wuytens
Nesu
Mulenga
Silberbauer (v.Mierlo/68)
Asare
Nijholt (Danso/57)
Mertens
v.Wolfswinkel
  Coutinho
Ammi
Derijck
Bosschaart
Kum
Buijs
Luijckx
Toornstra
Verhoek (Oper/66)
Immers (Horváth/77)
Soltani (Knopper/51)

Uitslag PSV - Feyenoord

PSV heeft vanmiddag dure punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap. Tegen Feyenoord bleef het thuis 0-0. Met nog drie duels te gaan hebben de Eindhovenaren zeven punten achterstand op koploper FC Twente.

In de eerste helft was het voornamelijk PSV dat heerste. Feyenoord speelde zwak, maar voor de Eindhovenaren leverde het niet meer op dan een paar kleine kansjes via onder anderen Affelay en Bakkal. Na een half uur spelen was het Feyenoord dat dicht bij een treffer was. Wijnaldum raakte eerst de  lat en daarna werd de inzet van Bruins van de lijn gehaald.

In de tweede helft was de wedstrijd meer in evenwicht. De eerste grote kans was voor Wijnaldum maar hij stuitte op doelman Isaksson. PSV kreeg vervolgens twee grote kansen. De Vrij voorkwam een doelpunt van Dzsudzsák en invaller Toivonen schoot hoog over. Feyenoord kwam er nog wel een paar keer gevaarlijk uit maar de beste mogelijkheden waren voor de ploeg uit Eindhoven. Amrabat, Koevermans en wederom Toivonen slaagden er echter niet in om het verschil te maken waardoor het 0-0 bleef.

PSV

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: El Ahmadi, v. Bronckhorst, (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.400
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Rodríguez
Salcido
Pieters
Simons (Amrabat/46)
Afellay
Engelaar
Bakkal (Toivonen/62)
Koevermans (Wuytens/84)
Dzsudzsák
  Mulder
De Vrij
Vlaar
Bahia
v.Bronckhorst
Landzaat
El Ahmadi (Hofland/74)
Fer
Wijnaldum
Cissé (Biseswar/85)
Bruins

De Bakker naar hoofdtoernooi in Monte Carlo

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi in Monte Carlo. De Nederlander klopte in de tweede en laatste kwalificatieronde de Rus Teimuraz Gabashvili in twee sets: 6-4 en 7-5.

Eerder was De Bakker in het prinsdom in de kwalificaties te sterk geweest voor de Spanjaard Alberto Martin. Later vandaag hoort de Nederlander tegen wie hij het in de eerste ronde van het hoofdtoernooi op moet gaan nemen,

Thaise betogers weigeren onderhandelingen

Demonstranten in Thailand weigeren te onderhandelen over het beëindigen van het geweld in de hoofdstad Bangkok. Dat hebben ze zondag laten weten. Bij woeste gevechten tussen de zogenoemde redshirts en soldaten zijn minstens achttien doden en honderden gewonden gevallen.

"Er wordt niet meer onderhandeld. Red shirts onderhandelen niet met moordenaars", zei een belangrijke aanvoerder van het protest, Jatuporn Prompan vanaf een geïmproviseerd podium. "De weg is ruig en vol obstakels, maar het is onze plicht om de doden te eren door democratie naar dit land te brengen."

Duizenden demonstranten verzamelden zich zondag in een gebied dat zaterdagnacht was bezet door overheidstroepen. De straten waren bezaaid met kogelpatronen, stenen en bloedplekken. De demonstranten lieten trots een stapel wapens zien die ze van de soldaten hadden gestolen.

De overheidstroepen hadden zich zaterdagnacht teruggetrokken en vroegen de demonstranten hetzelfde te doen, waardoor een onofficieel staakt het vuren van kracht werd. Bij de gevechten waren vijf militairen en dertien burgers omgekomen. Onder hen was een Japanse cameraman.

In hun commentaren riepen kranten in Bangkok met spoed op tot gesprekken tussen de overheid en de demonstranten. Sommige leiders van het protest zouden bereid zijn te praten.

De demonstranten willen dat premier Abhisit Vejjajiva het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. De protestejn zijn het laatste hoofdstuk in een lang lopende strijd tussen de vooral arme en landelijke aanhang van voormalig premier Thaksin Shinawatra en de regerende elite. Volgens de demonstranten heeft de elite in 2006 een militaire coup georganiseerd. Thaksin werd toen op beschuldiging van corruptie afgezet.

Weer banden lekgeprikt in Venlo

In Venlo zijn zaterdagnacht opnieuw banden lekgestoken. De auto's stonden in het stadsdeel Blerick geparkeerd aan de Beijerstraat en de Scottstraat.

De politie heeft hierover tot nu toe dertien meldingen van gedupeerden ontvangen. Sinds november is in de Limburgse gemeente al ruim vierhonderd keer aangifte gedaan van lekgeprikte banden. De gemeente Venlo loofde in februari duizend euro uit voor de gouden tip.

Ook in Blerick is het niet de eerste keer dat er banden worden lekgeprikt. De politie gaat zondag op zoek naar sporen.

[Upd] Auto ramt café in Hoorn: twee doden

Een auto heeft zaterdagavond laat de gevel van een café in Hoorn geramd. Vier inzittenden raakten daardoor gewond. Drie van hen zijn er slecht aan toe, meldde een woordvoerster van de politie.

De auto raakte tegen middernacht op de Westerblokker van de weg, botste tegen de pui en vloog vervolgens naast de kroeg in brand. In het café zelf raakte niemand gewond, aldus de woordvoerster. "De auto is ook niet naar binnen gereden, hij is op de weg tot stilstand gekomen", verduidelijkte ze.

Enkele omstanders kregen door de rook last van ademhalingsproblemen. Hoe het ongeval kon gebeuren, is nog onduidelijk.

Update 09.54 uur:
Eén van de inzittenden, een 20-jarige man, is bij het ongeval om het leven gekomen. De 21-jarige bestuurder ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.


Update 13:43 uur:
Inmiddels is bekend geworden dat ook de 21-jarige bestuurder is overleden.

Hier vind je een foto van de auto na het ongeval.

Knokken met videos UFC Undisputed 2010

Eind mei zal UFC Undisputed 2010 in de schappen liggen en om jou alvast in de 'fighting spirit' te brengen heeft THQ twee filmpjes op het internet gezet waarin te zien is hoe je een echte UFC-fighter kan worden.

Zo zie je in het filmpje een van de beste vechters van dit moment, Cain Velasques die vertelt over zijn vechtstijlen en hoe deze precies in de game te gebruiken zijn. Ook zie je de makers vertellen over de verschillende soorten vechtstijlen die in het spel zitten. Zo zullen er in plaats van drie vechtstijlen zoals in UFC Undisputed 2009 zal er nu de keuze uit zes verschillende vechstijlen zijn. Dit zal volgens THQ meer spannende wedstrijden maken aangezien elke vechstijl heel andere gameplay met zich mee brengt.

Of dit allemaal waar is moeten wij wachten tot 21 mei wanneer UFC Undisputed voor de Xbox 360 en de PlayStation 3 uit zal komen.

 



 

Makau wint Marathon van Rotterdam

De Fortis Rotterdam Marathon is gewonnen door Patrick Makau in 2.04.47. Hij was in een sprint op de Coolsingel de snelste. De tijd van 2.05 is net iets langzamer dan vorig jaar, maar nog altijd de beste seizoensprestatie.

Tot aan het meetpunt bij de halve marathon waren de atleten sneller dan het wereldrecord. Op het punt van de Brielselaan en Putselaan kregen de atleten een vrij harde wind op de kop en dit leek de doodsteek. Toen vlak na het 25 kilometerpunt ook nog wat paniek uitbrak in de kopgroep was de onrust compleet. Een aantal valpartijen in korte tijd ontregelde het tempo van de toplopers.

Bij het dertig kilometerpunt stapte de laatste tempomakers uit en was het aan de atleten wie het eerst op de Coolsingel zou finishen. Op de Warande, het laatste meetpunt voor de Coolsingel, werd gepasseerd in 1.58,37, wat ongeveer zou uitkomen op 2.05. Geoffrey Muttai en Patrick Makau weden vanaf de motor verteld dat met een kleine tempoversnelling een tijd onder de 2.05 mogelijk zou zijn. De nummer twee van vorig jaar, James Kwambai, viel na 40 kilometer uit.

Na 2.01 keerden de twee terug in het centrum van Rotterdam. Patrick Makau plaatste op de Blaak een versnelling en raakte daarbij zijn tegenstander Mutai kwijt. Makau finishde na 2 uur 4 minuten en 47 seconden.

Greipel wint proloog Turkije

De eerste etappe in de Ronde van Turkije, een proloog over 5,8 kilometer, is gewonnen door André Greipel. De Duitser van Team Columbia klokte een tijd van acht minuten en veertig seconden.

Daarmee was Greipel zes seconden sneller dan zijn teamgenoot Tejay van Garderen die tweede werd. De Pool Maciej Bodnar werd op negen seconden achterstand derde. Beste Nederlander was Kenny van Hummel. De renner van Skil-Shimano eindigde op 55 seconden achterstand van Greipel als 75e.

Uitslag eerste etappe:

# Naam Tijd
1 André Greipel (Dui/HTC) 8.40
2 Tejay v.Garderen (VS/HTC) +0,06
3 Maciej Bodnar(Pol/Liq) +0,09
4 Rein Taaramäe (Est/Cof) +0,10
5 Frantisek Rabon (Tsj/HTC) +0,11
75 Kenny van Hummel (Ned/Skl) +0,55

The Used en meer in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week staan er 3 artiesten op het menu, Serj Tankian heeft al 2 liedjes in de Rock Band store staan, de andere bands zijn nieuw voor Rock Band. Het populaire liedje 'All Star' die een aantal jaar geleden als promotie voor het WK-voetbal uitkwam zal ook vanaf volgende week te downloaden zijn voor Rock Band

Serj Tankian – “Empty Walls”
Serj Tankian – “Sky is Over” +
Smash Mouth – “All Star” +
The Used – “Blood on My Hands”
The Used – “Born to Quit”
The Used – “The Taste of Ink”


De liedjes met een + erachter zijn ook beschikbaar voor Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 13 april voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf donderdag 15 april voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points.

Demi Moore (47) wil bevrucht worden

Hollywood-actrice Demi Moore wil graag een nieuw kind ter wereld brengen. Dit liet de 47-jarige MILF weten in het Britse magazine Elle. Moore heeft al drie dochters met collega-acteur en ex-man Bruce Willis.

Sinds 2005 is Moore getrouwd met de 15 jaar jongere Ashton Kutcher. "Ashton is een geweldige vader voor mijn dochters", aldus de actrice. Toch zou het koppel ook graag een kind van hun twee willen. "We praten er wel vaak over. Het zou ons allebei gelukkig maken."

Bekijk hier recente foto's van Demi Moore.

[Special] De wispelturige Franse koningin

Langs de kronkelende wegen van de wielergeschiedenis zijn talrijke euforische momenten, maar ook stille momenten gezaaid. Donkere en heldere beelden wisselen elkaar in het cyclisme regelmatig af. Duistere combines, fatale malheur, maar ook succesvolle triomftochten tegen de elementen passeren de revue. Aan elk wielermonument kleven talrijke anekdotes. Zo ook aan Parijs - Roubaix, waar geluk en verdriet elkaar in 1993 in rap tempo afwisselden.

Tola wint marathon van Parijs

De 34e editie van de marathon van Parijs is gewonnen door Tadesse Tola. De 22-jarige Ethiopiër, die pas sinds een jaar marathons loopt, kwam in een tijd van 2.06,37 over de finish.

Na zo'n 37 kilometer te hebben afgelegd was Tola de enige loper van een kopgroep van zeven man die een versnelling van de Keniaan Alfred Kering wist te pareren. Vervolgens liep Tola bij de Keniaan weg en hij had bij de finish een voorsprong van 32 seconden.

Bij de vrouwen won, net als vorig jaar, Atsede Bayisa. De landgenote van Tola liep in 2.22,03 een nieuwe parkoersrecord.

Koos H. toch in programma R. de Vries

Peter R. de Vries vertelt vanavond toch het complete verhaal over Koos H. die 30 jaar geleden veroordeeld werd voor de moord op drie meisjes,

De rechter verbood De Vries om geheime opnames in de TBS kliniek uit te zenden, maar De Vries mag wel letterlijk citeren wat Koos H. aan zijn jeugdvriend vertelde. Dit gaat De Vries dan ook doen. Koos die altijd ontkende dat hij de meisjes had vermoord, schijnt schokkende onthullingen te doen.

De Vries was acht maanden lang bezig met de operatie. Een jeugdvriend die in Thailand woonde, zocht contact met de kindermoordenaar die al snel toehapte. Koos vroeg onder meer aan de vriend om porno met tieners. Hij mocht van de kliniek namelijk dergelijke porno bekijken. De uitzending start om 21.30 op SBS6.

Coulthard geeft F1-demonstratie in Colombia

David Coulthard heeft gisteravond in de Colombiaanse hoofdstad Bogota een Formule 1-demonstratie gegeven. De 39-jarige Schot stuurde zijn Red Bull in de rondte voor ruim 100.000 fans. Hij had echter wel problemen om enkele donuts te draaien, omdat de motor op hoogte tot wel 35% vermogen verliest.

"Ik was onder de indruk van de hoeveelheid mensen die zo vroeg in de ochtend op waren komen draven. Jammer genoeg hadden we wat problemen met de hoogte en de motor die daardoor niet helemaal goed liep," zei Coulthard. "Het publiek was echter fantastisch en erg vriendelijk. Ik was onder de indruk van de schone straten. Misschien waren ze wat hobbelig, maar afgezien van dat ging het goed. Ik ga hier met een goed gevoel vandaan."

Weer drie deelnemers aan Topklasse bekend

Na Capelle en Barendrecht hebben zich gisteren nog drie clubs geplaatst voor de nieuw te vormen Topklasse. Het zijn wederom drie teams uit de zaterdaghoofdklasse. IJsselmeervogels, Sparta Nijkerk en Excelsior '31 zijn zeker van deelname aan de nieuwe afdeling in het Nederlands voetbal.

IJsselmeervogels is de nummer één in de ranglijst aller tijden van de zaterdagamateurs en veruit de succesvolste club. De plaatsing van de club uit Bunschoten-Spakenburg is dan ook geen verrassing. Extra leuk voor de supporters is dat deelname werd afgedwongen door de derby tegen buurman en aartsrivaal Spakenburg te winnen. De Rooien wonnen met 2-3 bij de Blauwen. Ook Sparta Nijkerk speelt in deze afdeling, de Hoofdklasse B. De ploeg van toekomstig FC Dordrecht-trainer Henny Lee won met 4-0 van Bennekom. IJsselmeervogels en Sparta Nijkerk gaan de komende weken nu nog bepalen wie afdelingskampioen wordt.

Excelsior '31 speelt in de Hoofdklasse C en is de eerste ploeg uit deze afdeling die zich plaatste. De club uit Rijssen won zelf bij ACV met 0-1 en zag CSV Apeldoorn, de nummer vijf, verliezen. Daardoor is Excelsior '31, dat koploper is, niet meer in te halen door de ploeg uit Apeldoorn en daardoor dus zeker van deelname aan de Topklasse.

[MotoGP] Stoner op pole in Qatar

Casey Stoner heeft de eerste poleposition van het MotoGP-seizoen 2010 geclaimd. In Qatar pakte de Australische Ducati-rijder op het circuit van Losail ruim de snelste tijd voor Valentino Rossi en Jorge Lorenzo.

Stoner was met een tijd van 1:55.007 ruim sneller dan de Yamaha's van Rossi en Lorenzo. Op de tweede rij zullen Randy de Puniet, Loris Capirossi en Andrea Dovizioso plaats gaan nemen. Favoriet Dani Pedrosa kwam niet verder dan plaats zeven. Van de debutanten was Hiroshi Aoyama die de training de tiende tijd liet noteren. Hij bleef regerend Superbike-kampioen Ben Spies voor.

In de nieuwe Moto2-klasse zal Tony Elias van poleposition starten. De Spanjaard die rondrijdt met gebroken botten in zijn handen en voeten bleef ik het 41 deelnemers tellende veld met een tijd van 2:01.904 Julian Simon en Stefan Bradl voor.

In de 125cc was het Marc Marquez die in de kwalificatie de snelste tijd liet noteren. De Spanjaard bleef met een tijd van 2:06,651 zijn landgenoten Pol Espargado en Nicolas Terol voor. De enige Nederlander in het veld, Jasper Iwema, reed naar een verdienstelijke twaalfde plaats.

Weinig plannen krijgen steun links en rechts

Traditiegetrouw zijn er weinig onderwerpen waar zowel rechts als links een meerderheid voor te vinden is, maar ze zijn er wel. Dat blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, die plannen uit de verkiezingsprogramma's van PvdA en VVD aan zijn panel voorlegde.

Het plan van de VVD om vier miljard euro te bezuinigen op ambtenaren en politici kan bij links en rechts op een meerderheid rekenen. De meerderheid bij PVV en VVD (beiden meer dan negentig procent) is aanzienlijk groter dan bij SP, PvdA en GroenLinks (van 56 tot 69 procent).

Ondanks de grote steun voor het plan, denkt bijna niemand dat het er ook daadwerkelijk van komt als de VVD in de coalitie komt. Van de aanhang van de linkse partijen en het CDA ziet tachtig procent er geen heil in. Van de PVV- en VVD-aanhang gelooft 52 en veertig procent er niet in. Van de VVD'ers gelooft 49 procent dat het de partij wel lukt.

Het PvdA-plan om een speciale heffing voor banken in te voeren krijgt onder de aanhang van GroenLinks en de SP (alleberi 75 procent voor) meer steun dan onder de eigen aanhang (zeventig procent voor). Ook de PVV (50 procent) en de CDA (52 procent) geven steun. De VVD-stemmers zijn minder welwillend: slechts 38 procent is voor, nog altijd meer dan de 35 procent die tegen is.

Het idee van de PvdA om het salaris van de leraar te koppelen aan de ontwikkelingen op de markt krijgt duidelijker van links tot rechts de handen op elkaar. Hetzelfde geldt voor het beteugelen van de salarissen van medisch specialisten. Bij de VVD is slechts 46 procent voor, maar dat is meer dan de 31 procent die tegen is. De rest weet het niet.

Weinig plannen krijgen steun links en rechts
 

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Gisteren stond de tweeëntwintigste speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Hoofdklasse A

ARC - DOTO 2-1
Barendrecht - Rijnsburgse Boys 1-1
Quick Boys - FC Lisse 0-1
RVVH - Noordwijk 0-1
Scheveningen - Capelle 2-1
Ter Leede - Katwijk 1-1
TOGR - ASWH 2-2

STAND

1. Barendrecht 22-51
2. Capelle 21-49
3. ARC 22-38
4. Rijnsburgse Boys 20-36
5. FC Lisse 22-36
6. Katwijk 22-31
7. Noordwijk 22-30 (+4)
8. Scheveningen 22-30 (-3)
9. ASWH 22-29
10. Quick Boys 23-28
11. Ter Leede 21-27
12. RVVH 22-23
13. DOTO 22-11
14. TOGR 21-4

Quick Boys één punt, ASWH twee punten in mindering

Hoofdklasse B

GVVV - Jodan Boys 1-2
LRC Leerdam - SDC Putten 0-3
ODIN '59 - Kozakken Boys 2-1
Spakenburg - IJsselmeervogels 2-3
Sparta Nijkerk - Bennekom 4-0
Volendam - Hoek 1-1
Zwaluwen '30 - DOVO 3-0

STAND

1. IJsselmeervogels 22-51
2. Sparta Nijkerk 22-49
3. Spakenburg 22-43
4. Hoek 22-36
5. Zwaluwen '30 22-35
6. GVVV 22-33
7. ODIN '59 22-29 (-1, 38 goals gescoord)
8. Kozakken Boys 22-29 (-1, 37 goals gescoord)
9. SDC Putten 22-29 (-4)
10. LRC Leerdam 22-27
11. Jodan Boys 22-22
12. DOVO 22-17
13. Volendam 22-16
14. Bennekom 22-12


Hoofdklasse C

ACV - Excelsior '31 0-1
Be Quick '28 - Staphorst 1-1
Go-Ahead Kampen - Harkemase Boys 1-9
Nunspeet - Flevo Boys 5-0
PKC '83 - CSV Apeldoorn 2-1
SC Genemuiden - Berkum 3-2
WHC - HHC Hardenberg 0-2

STAND

1. Excelsior '31 21-47
2. Harkemase Boys 21-43
3. Flevo Boys 21-38
4. SC Genemuiden 22-34
5. CSV Apeldoorn 21-31
6. ACV 20-28
7. HHC Hardenberg 20-27
8. WHC 21-27
9. Staphorst 21-25
10. Berkum 22-25
11. Nunspeet 21-23
12. PKC '83 20-21
13. Be Quick '28 21-20
14. Go-Ahead Kampen 20-15

Pellegrini: "Kampioen nog niet gekroond"

Real Madrid-coach Manuel Pellegrini vindt dat zijn ploeg tot meer in staat had moeten zijn tegen FC Barcelona. De ploeg uit Madrid verloor thuis met 0-2 van de Catalanen. De Chileen vindt wel dat de sterkste ploeg gewonnen heeft.

"Ik voel frustratie en tekortkoming. We hadden meer kunnen doen. Barcelona speelde niet anders dan in andere wedstrijden, maar zij scoorden eerder en dat maakte ze sterker", aldus Pellegrini na afloop tegenover AS.

"We zijn nog steeds hetzelfde team als de afgelopen weken, maar tegen Barcelona zijn we te haastig te werk gegaan. Uiteindelijk hebben we van een sterkere ploeg gewonnen", zo vervolgde de Chileense oefenmeester.

"Er zijn nog 21 punten te verdelen en we geven de moed niet op. We zullen Barcelona dwingen hun wedstrijden te winnen. Zij zitten ook nog in de Champions League. Als we de druk erop blijven houden, maken we een kans. Het is een enorm verlies, maar er is nog een lange weg te gaan. De kampioen is nog niet gekroond."

Cartoonrelletje tussen België en Rusland

Het Belgische weekblad Knack publiceerde onlangs een cartoon naar aanleiding van de aanslagen in de metro in Moskou. Alexander Romanov, de Russische ambassadeur in België, ziet de tekening van cartoonist Erwin Vanmol als een belediging en eist excuses.

De ambassadeur zegt verbijsterd te zijn dat de cartoon is gepubliceerd. Zeker omdat de Belgische premier en de minister van Buitenlandse Zaken al snel na de aanslagen hun medeleven hadden betuigd. Romanov zegt in een brief aan de Knack-hoofdredacteur en het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de cartoon beledigend voor zijn land en de nabestaanden van de omgekomen slachtoffers is.

Klik op de bron voor de bewuste cartoon.

Boek: Meg Rosoff - Hoe ik nu leef & Het toevallige leven van Justin Case

Twee boeken in één voor de prijs van één boek. Dat moet haast wel een Nederlandse uitvinding geweest zijn. Deze bundel bevat de eerste twee boeken van Meg Rosoff genaamd Hoe ik nu leef en Het toevallige leven van Justin Case. Met beide boeken heeft ze prijzen gewonnen maar dat niet iedereen dezelfde boeken weet te waarderen, weten we nu wel.

Reddingsactie voor biggen na instorten schuur

In Aalten is zondagochtend een biggenschuur ingestort. Honderd biggen liggen volgens de brandweer onder het puin. Een deel van de biggen is omgekomen, maar veel biggen leven nog.

De schuur stortte rond 09.30 uur in toen de muur van een gierkelder het begaf. Brandweermannen proberen de biggen te redden. Omdat door het instorten ammoniak uit de gierkelder is vrijgekomen, werken de reddingswerkers met zuurstofflessen op. "Die gebruiken we normaal als we een brandend pand binnengaan", legt de woordvoerder uit.

Meestal worden biggen in situaties als deze afgemaakt omdat ze door de stress minder vlees opbrengen. Het is dan goedkoper nieuwe biggen te kopen.

Messi: "We hebben een grote, belangrijke stap gemaakt"

Lionel Messi was in het treffen met Real Madrid weer van uitzonderlijke klasse. De Argentijn verklaarde na afloop van El Clásico (0-2) dat Barcelona vooruit moet kijken en niet te lang bij de grote zege stil moet blijven staan.

"Net als andere keren, hebben we deze keer laten zien dat we superieur kunnen zijn aan elk ander team, als we beslissen dat te doen. Dat moet je echter op het veld laten zien, zoals wij altijd zeggen", aldus Messi tegenover La Sexta TV.

Op de vraag of hij beter is dan Cristiano Ronaldo gaf de Argentijn geen antwoord. De sterspeler viel terug op de waarde van het teambelang. "Nee, Barça was superieur aan Real Madrid en daar gaat het om, de drie punten. We staan weer bovenaan en we hebben een belangrijk voordeel in het overige programma."

"We hebben nog veel wedstrijden voor de boeg. We moeten nog een paar zware uitwedstrijden spelen, maar we hebben vanavond zeker een belangrijke stap gemaakt", besluit de 22-jarige Argentijn die met Barça aan kop gaat in La Liga. De voorsprong op Real is nu drie punten.

Lady Gaga favoriet bij Nederlandse kids

Lady Gaga en Loek Beernink hebben de Nederlandse Nickelodeon Kids' Choice Awards 2010 gewonnen. Dat werd zondagmorgen bekendgemaakt in de uitzending Nickelodeon Kid's Choice Awards. Nederlandse kinderen kozen in de categorie Favoriete Artiest massaal voor Lady Gaga, die daarmee artiesten als Nick & Simon, Rihanna en Zirkus Zirkus achter zich liet.

In de categorie Favoriete Acteur won Loek Beernink, die in de serie Het Huis Anubis Nienke speelde. Zij versloeg onder anderen de Nederlandse acteur Jan Kooijman (uit Goede Tijden Slechte Tijden) en de Amerikaanse actrice Miranda Cosgrove (uit de serie iCarly). In de categorie Favoriete Serie/Programma kreeg de serie True Jackson van Nickelodeon de meeste stemmen. Deze serie won het onder meer van Het Jeugdjournaal, Popstars en SpongeBob.

In het programma waren ook beelden te zien van de Nickelodeon Kids' Choice Awards in de Verenigde Staten. De opnames hiervan waren vorige week al gemaakt in Los Angeles. Het Nederlandse deel van de show werd gepresenteerd door Iris Hesseling, beter bekend als Amber uit de serie Het Huis Anubis.

Voor eerst in jaren verkiezingen in Soedan

Voor het eerst in bijna een kwart eeuw worden zondag in Soedan verkiezingen gehouden. Kort na de opening van de stembureaus ontstonden er al rijen. De verkiezingen duren tot en met dinsdag.

De stembusgang is een belangrijk deel van een vredesovereenkomst die in 2005 een einde maakte aan de oorlog tussen noord en zuid. In 21 jaar eiste die twee miljoen levens.

De verkiezingen moeten zorgen voor een gekozen regering. Die moet een referendum over onafhankelijkheid van het zuiden voorbereiden. Dat referendum staat voor volgend jaar op de agenda.

Ongeveer zestien miljoen mensen brengen stemmen uit. De bevolking kiest een nieuwe president, maar tegelijk worden ook andere verkiezingen gehouden, bijvoorbeeld voor de lokale raad.

De oppositie heeft meerdere keren gevraagd de verkiezingen uit te stellen, zonder succes. Sommige partijen boycotten de verkiezingen omdat het gekozen stelsel te veel ten gunste zou komen van de regerende partij.

Uitslag Real Madrid - Barcelona

Barcelona heeft een voorschot genomen op het Spaanse kampioenschap. De koploper in de Primera Division won gisteren met 2-0 van Real Madrid. De voorsprong is nu drie punten en in geval van gelijk eindigen spreekt het onderling resultaat in het voordeel van Barça.

Barcelona had de overwinning opnieuw te danken aan Lionel Messi. De onnavolgbare Argentijn opende na een ruim half uur gespeeld te hebben de score. Pedro besliste tien minuten na rust de wedstrijd. Ook Real had zijn kansen om in de wedstrijd te komen. Cristiano Ronaldo en Guti waren het dichtste bij een tegentreffer. Een doelpunt van Raul werd in de slotfase afgekeurd doordat Karim Benzema hands had gemaakt.

Oppositie Maleisië wil onderzoek spionage Israël

De Maleisische oppositie eist dat wordt onderzocht of Israëlische spionnen het hoofdbureau van de nationale politie zijn binnengedrongen. De overheid en de politie ontkennen de beschuldiging die oppositieleider Anwar Ibrahim onlangs in het parlement uitte. Hij probeert twijfel te zaaien over de geloofwaardigheid van de regerende partij in het overwegend islamitische land.

Maleisië is een trouwe steun voor de Palestijnen en heeft geen diplomatieke banden met Israël. Anwar beweert dat hij politiedocumenten heeft bemachtigd waaruit blijkt dat twee voormalig geheim agenten van Israël het politiehoofdkwartier in 2008 binnenkwamen. Daardoor hadden ze toegang tot het communicatiesysteem van de politie. Hij vertelde er niet bij wat de agenten van plan kunnen zijn geweest.

Minister van binnenlandse zaken Hishammuddin Hussein deed de beweringen van Ibrahim vrijdag af als 'nergens op gebaseerd'. Hij beval onderzoekers van de overheid en de politie om bewijs te verzamelen om het tegendeel te bewijzen. De belangrijke leider van de oppositievoerende Democratische Actie Partij, Lim Kit Siang, drong er zondag bij de overheid op aan om een commissie in te stellen die de beschuldiging onafhankelijk kan onderzoeken.

Anwar probeert de regerende partij, Nationaal Front, al enkele weken te verbinden aan Israël. Zo zei hij dat een slogan tegen racisme, '1 Maleisië', is gebaseerd op een coalitie die de voormalig Israëlische premier Ehud Barak in 1999 onder de naam 'Een Israël' vormde. Volgens de leiders probeert Anwar de steun voor de coalitie van premier Najib Razak te ondermijnen.

'Geen goed onderzoek naar Gaza-oorlog gedaan'

Israël en Hamas zijn er niet in geslaagd geloofwaardig onderzoek te doen naar beschuldigingen van oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog van vorig jaar. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zondag na een onderzoek.

De organisatie roept de internationale gemeenschap op er bij beide kanten op aan te drukken om alsnog onafhankelijke onderzoeken op te zetten. Dat zou voor juli moeten gebeuren. Die deadline is eerder opgelegd door de Verenigde Naties.

De VN kondigde daarbij aan dat 'verdere actie' wordt ondernomen als Israël en Hamas de deadline negeren. Het is echter niet duidelijk of zij voor een internationaal tribunaal kunnen worden gesleept.

"Er zijn veel beschuldigingen van schendingen van rechten tijdens het conflict", zegt onderzoeker bij HRW Fred Abrahams. "De onderzoeken van Israël halen de internationale standaard bij lange na niet, en Hamas heeft helemaal geen serieus onderzoek gedaan."

De Israëlische regering heeft de eis om een onafhankelijk onderzoek buiten het leger om op te zetten afgewezen. Zowel Israël en Hamas ontkennen dat zij zelf oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Israël begon op 27 december 2008 een 22 dagen durend offensief in de Gazastrook, nadat het jaren vanaf die regio met raketten was bestookt. Bij de aanval van Israël kwamen veertienhonderd Palestijnen, waaronder honderden burgers, om. Aan Israëlische zijde vielen dertien doden, waaronder enkele burgers.

Voormalig vervolger voor oorlogsmisdaden Richard Goldstone voerde vorig jaar een onderzoekscommissie aan die de strijd onderzocht. De onderzoekers conlcudeerden dat er bewijs is dat beide zijden oorlogsmisdaden hebben begaan. Hamas omdat het raketten op Israëlische burgers afvuurde, terwijl Israël disproportioneel geweld gebruikte en expres burgers trof.

Uitslag Bayer Leverkusen - Bayern München

Bayern München heeft maar deels geprofiteerd van de misstap van titelrivaal Schalke 04 bij Hannover 96. De koploper van de Bundesliga speelde gisteren met 1-1 gelijk bij Bayer Leverkusen, waardoor de voorsprong op Schalke met nog vier wedstrijden te gaan twee punten bedraagt. Het doelpunt van Bayern kwam op naam van Arjen Robben.

Robben had wel een penalty nodig om tot scoren te komen. Deze werd in de vijftigste minuut toegekend na een overtreding van Gonzalo Castro op Franck Ribéry. Tien minuten later zorgde de Chileen Arturo Vidal er met een intikkerje voor dat de strijd om de Duitse titel spannend blijft.

Chela, Querrey spelen finale Houston

De Amerikaan Sam Querrey heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van een ATP-toernooi op gravel. Querry versloeg in de halve eindstrijd in Houston zijn landgenoot Wayne Odesnik met 7-6, 1-6 en 7-5.

Odesnik bekende vorige maand dat hij groeihormonen had meegenomen naar Australië. Die zaak is momenteel nog in onderzoek. Voor aanvang van het duel zei Querrey dat hij het gedrag van zijn landgenoot afkeurt. Tijdens de partij plaatste hij ook een paar stekelige opmerkingen richting zijn opponent.

Querry moet het in de finale opnemen tegen de Argentijn Juan Ignacio Chela die in de andere halve finale zijn landgenoot Horacio Zeballos met 7-5 en 6-2 versloeg.

McClaren: "We werden zenuwachtig"

FC Twente-coach Steve McClaren gaf na afloop van het duel met sc Heerenveen toe dat zijn ploeg het moeilijk had met de Friezen. FC Twente won de wedstrijd met 2-0.

"Het had ook minder goed kunnen aflopen. Heerenveen heeft hier goed gespeeld. We hebben pas laat het verschil kunnen maken", aldus McClaren na afloop van de wedstrijd tegenover De Telegraaf.

Vooraf gaf de Engelsman al aan dat wisselspelers in de beslissende fase van de competitie een doorslaggevende rol kunnen spelen. Het lijkt erop dat McClaren hierin gelijk heeft gekregen. "We brachten Cheik Tioté en Luuk de Jong in een fase dat het noodzakelijk was."

"Zij hebben de doelpunten gemaakt. Ze stonden er toen het moest", liet de trainer van Twente weten. "In de eerste helft beheersten we de wedstrijd grotendeels. Maar dat doelpunt bleef uit. Na de hervatting werden we zenuwachtig. We wilden te graag. Bijna had Heerenveen daarvan geprofiteerd."

Govortsova, Wozniacki naar finale Ponte Vedra

De finale van het WTA-toernooi in het Amerikaanse Ponte Vedra gaat tussen Caroline Wozniacki en Olga Govortsova. Wozniacki was met 1-6, 7-6 en 6-4 Jelena Vesnina de baas, Govortsova versloeg de Slowaakse Dominika Cibulkova met 6-4 en 7-5.

Wozniacki, die het toernooi vorig jaar won, kwam in de tweede set op een 5-3 achterstand nadat ze de eerste set ook al had verloren. Vesnina kon de wedstrijd op eigen service echter niet afmaken. "Toen wist ik dat ik weer kans had en het nog om kon draaien," aldus de Deense.

Vloekende Woods blijft op derde plaats

Met een ronde van 70 heeft Tiger Woods zijn derde plaats behouden in de Masters in het Amerikaanse Augusta. Hij deelt de plaats nog steeds met de Koreaan KJ Choi. De koppositie blijft voor de Engelsman Lee Westwood, op de voet gevolgd door de Amerikaan Phil Mickelson.

Woods blijft na de derde ronde weliswaar in de race voor de overwinning, maar was zelf niet bepaald tevreden met zijn spel. Na drie bogeys te hebben geslagen op vier holes begon hij uit frustratie op zichzelf te schelden.

Het grootste succes van de dag was voor Phil Mickelson, die aan 67 slagen genoeg had. Nummer één Westwood kwam met 68 slagen op een totaal van 204,één minder dan Mickelson en vier minder dan Woods en Choi.

Italianen opgepakt voor 'moordcomplot'

In het zuiden van Afghanistan zijn negen mensen, onder wie drie Italianen, aangehouden, omdat zij de gouverneur van de provincie Helmand zouden hebben willen vermoorden. De negen werden opgepakt, nadat de veiligheidsdiensten zelfmoordvesten en explosieven hadden aangetroffen in een ziekenhuis in de provinciehoofdstad Lashkar Gah.

De Italiaanse hulporganisatie Emergency leidt dat hospitaal. "Zij beraamden aanslagen in Lashkar Gah en het belangrijkste doelwit was ik", zei gouverneur Gulab Mangal van Helmand zaterdag tegen verslaggevers. Volgen hem financierden de Pakistaanse Taliban de acties.

In het ziekenhuis zijn volgens Mangal ook negen handgranaten en vijf geweren aangetroffen. In een verklaring op zijn website schrijft Emergency dat het uit de media van de arrestaties heeft vernomen.

Clinton belt met interm-leider Kirgizië

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft gebeld met de interim-leider van Kirgizië om de steun van de VS over te brengen. De president van het land, Kurmanbek Bakiyev, werd eerder deze week afgezet.

Hij ontvluchtte de hoofdstad woensdag te midden van hevige protesten tegen corruptie, stijgende energiekosten en de slechte mensenrechtensituatie. In haar gesprek met interim-leider Roza Otunbayeva bood Clinton zaterdag humanitaire hulp aan. Ook sprak ze over het belang van stabiliteit in de regio.

Daarbij verwees Clinton naar de 'belangrijke rol' die de Amerikaanse luchtmachtbasis in Kirgizië heeft. Die basis is voor de Amerikanen van groot belang voor de oorlog in Afghanistan.Otunbayeva verzekerde Clinton ervan dat Kirgizië zich aan eerdere afspraken over de basis houdt. Clinton stuurt een assistent naar Kirgizië voor vervolggesprekken.

Astronauten aan de slag buiten ruimtestation

Twee astronauten zijn zondag voor de tweede keer buiten het internationale ruimtestation voor een drie dagen durende operatie om een oude opslagtank te vervangen. Rick Mastracchio en Clayton Anderson zijn zondag vroeg in de ochtend naar buiten gegaan.

Ze gaan een oude ammoniaktank vervangen. De ammonia wordt gebruikt voor het koelsysteem van het ruimtestation. De tank is acht jaar gebruikt en is nu bijna leeg. Na het verwijderen van de tank wordt een nieuwe aangebracht. Die is vorige week geleverd door de spaceshuttle Discovery.

Toevallig is het zondag ook de veertigste verjaardag van de lancering van de Apollo 13. Die vlucht mondde uit in een zenuwslopende reddingsactie. Twee dagen na de lancering scheurde een zuurstoftank terwijl de drie bemanningsleden op weg waren naar de maan. Door verschillende noodgrepen wist de bemanning heelhuids terug te keren.

Maaskant: "Ik ben teleurgesteld"

Gisterenavond won NAC het duel tegen Roda JC. De Brabanders vergaten echter in de eerste helft de wedstrijd al op slot te gooien. Robert Maaskant was dan ook na de wedstrijd ontevreden na de wedstrijd.

"Het eerste kwartier moet je de wedstrijd al in het slot hebben zitten en als je dan niet meer scoort weet je dat het heel moeilijk gaat worden." aldus de oefenmeester voor de camera van Eredivisie Live.

Maaskant was evenmin tevreden over het feit dat zijn ploeg Roda JC liet komen. "Ik ben teleurgesteld over het feit dat we te ver terugzakten. Anders hadden we Roda eruit kunnen counteren en gezien onze spelers hadden we dat ook gekund," aldus de trainer van NAC Breda.

Radomski meldt zich ziek vanwege vliegramp

Arek Radomski ontbrak in de selectie van NEC voor het competitieduel met AZ van gisteravond. De Poolse middenvelder is behoorlijk geschokt door de tragische gebeurtenis die zijn vaderland heeft getroffen.

De ramp van het Poolse presidentiële vliegtuig heeft Radomski doen besluiten zich 'ziek' te melden. De middenvelder is totaal van slag en was daarom niet aanwezig bij het duel tegen de Alkmaarders.

Bij de vliegramp kwamen belangrijke kopstukken uit de Poolse politiek, waaronder president Lech Kacyzynski, om het leven. Het vliegtuig was op weg naar Rusland om een herdenkingsdienst bij te wonen.

Given: "Hart verdient plek in Engelse selectie"

Shay Given, doelman van Manchester City en de nationale ploeg van Ierland, vindt dat zijn collega-doelman Joe Hart in de nationale ploeg van Engeland thuishoort. Hart is nog altijd eigendom van Manchester City, maar wordt momenteel verhuurd aan Birmingham City.

"Joe heeft het echt goed gedaan en verdient het om voor Engeland te spelen. Als hij bij Birmingham in vorm blijft, er is geen reden voor hem om niet op het WK te spelen. Dat kan alleen maar goed zijn voor City", zo meldt Given op de clubsite van Manchester City.

"Ik zou het niet erg vinden als Joe deze zomer teruggekomt. Ik vind het niet erg om voor mijn plaats in het basiselftal te vechten. Dat heb ik bij Newcastle United jarenlang gedaan. Ook voor mijn plaats in de nationale ploeg van Ierland heb ik moeten vechten", aldus de doelman over de mogelijke concurrentie met zijn 22-jarige collega.

"Joe was hier de eerste keuze toen hij tekende en we hebben erg goed samengewerkt. Er was toen ook sprake van een concurrentiestrijd. Het is niet zo dat die strijd nu weg is sinds hij bij Birmingham keept. Hij is nog steeds een speler van City en hij doet het erg goed", zo besluit Given.

Associatieve gedachtestromen

Hoeveel mensen zouden zich niet meer verwonderen? Als je alleen maar nadenkt over wat belangrijk zou zijn, of over datgene wat dan zogenaamd ‘dat betere’ is, hoe saai is je leven dan? Hoe kut is alles wanneer je niet meer kan fantaseren of dromen? Zouden er mensen zijn die niet kunnen fantaseren? Of dromen? Toon Tellegen schrijft briljante verhaaltjes. “Op een dag besloot de olifant dat hij in de wolken wilde wonen.” Zo mooi vind ik dat. Veel mensen haken dan al af.

Let op: Laatste dagen Xbox Live

Zoals jullie allemaal reeds weten, Xbox Live support voor de Xbox original zal aankomende donderdag verdwijnen. 15 april zal de laatste dag zijn dat je online kunt genieten van Halo 2, Crimson Skies en nog meer Xbox original titels. Wat dus automatisch betekent dat dit het laatste weekend is dat je nog kan genieten van Xbox Live voor de eerste Xbox.

Xbox Live support voor de eerste Xbox wordt gestopt zodat Microsoft zich kan concentreren op functies van Xbox Live, voor de Xbox 360, zoals de vriendenlimiet vergroten en meer van dat soort dingen. Dus als het enige troost geeft, Xbox Live wordt er uiteindelijk beter van.

Dus als je nog een laatste keer Conker: Live and Reloaded of Halo 2 op Xbox Live wilt doen, heb je nog maar een paar dagen, waarvan nog maar 1 vrije zondag.

halo
Waarom verspil je je tijd met lezen over Xbox original games en Live support, speel ze online nu het nog kan!

Modern Warfare 3 in ontwikkeling, maar belemmerd

Modern Warfare 2 haalde zakken geld binnen voor Activison, na dit succes konden we zeker al een derde deel in de Modern Warfare setting verwachten. Nu is het officieel, in de zaak tussen Activision en Infinity Wards ex-bazen Jason West en Vince Zampella heeft Activision het bevestigd: Modern Warfare 3 is al in ontwikkeling. Helaas zorgt dit geschil voor vertraging in de pre-productie van het project.

Activison claimt dat West en Zampella (voordat ze waren ontslagen) opzettelijik de pre-productie van Modern Warfare 3 hebben vertraagd. Ook hebben de geheime ontmoetingen tussen de twee en de "closest competitor" van Activison bijgedragen aan de vertragingen. Als een direct gevolg van deze schending van het vertrouwen, is Activison gedwongen extra middelen te besteden aan Modern Warfare 3.

Robert Schwartz, advocaat van West en Zampella, noemde deze beschuldigingen "false and outrageous".

Dit jaar lijkt een Call of Duty in de Vietnam setting uit te komen en omdat Activision elk jaar een Call of Duty probeert uit te brengen is het het meest logisch dat Modern Warfare 3 volgend jaar in 2011 zal komen, tenzij de rechtszaak tegen Vince Zampella en Jason West hun productie teveel belemmert.

Photoshop'd
Misschien volgend jaar al een Modern Warfare 3

Geen nieuwe Street Fighter IV meer

Super Street Fighter IV is de laatste uitbreiding in de Super Street Fighter IV-reeks. Producer Yoshinori Ono vertelde Official Xbox Magazine dat hij weet dat Capcom fouten heeft gemaakt, terugkijkend naar alle special editions van de vorige Street Fighters. Hij voegde hieraan toe dat Super Street Fighter IV het eind van het vierde hoofdstuk van de franchise is.

Hoewel er dus geen nieuwe uitbreidingen meer komen, zal er volgens Ono een patch voor Super Street Fighter IV 2011 edition kunnen komen met wat aanpassingen, maar Super Street Fighter IV is het laatste "packaged product" van de Street Fighter IV-reeks.

sf4
Helaas dus geen Mega Super Duper Ultimate Street Fighter IV: Collectors Edition Extreme

Mendes da Silva kampt met voetblessure

David Mendes da Silva heeft een peesontsteking in zijn voet opgelopen in de wedstrijd van gisterenavond tegen NEC. Mendes da Silva, die als rechtsback speelde, moest zich twintig minuten voor tijd laten vervangen.

Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessure is. Mogelijk moet Mendes da Silva het duel van aankomende dinsdag tegen koploper FC Twente aan zich voorbij laten gaan.

Unilever meest betrokken werkgever

Unilever mag zich dit jaar de meest maatschappelijk betrokken werkgever noemen. Onderzoek van Stichting laluz, VNU Media en onderzoeksbureau Brainjuicer wees uit dat ondervraagd jong talent de levensmiddelengigant waardeert, mede omdat het bedrijf zijn steentje probeert bij te dragen aan kwesties rond gezondheid, werkgelegenheid en hygiëne.

Unilever kreeg de prijs zaterdag uitgereikt tijdens een laluz galabijeenkomst in Amsterdam. De resultaten van de twintig genomineerde bedrijven zitten dicht bij elkaar; alle bedrijven scoren volgens laluz, die jong talent aan ideële bedrijven koppelt, redelijk tot goed. Unilever liet bedrijven als TNO, DSM, KPN, ASN Bank en Fortis Foundation achter zich.

T. Janssen loopt hamstringblessure op

Theo Janssen heeft tijdens de wedstrijd van gisterenavond tegen sc Heerenveen een hamstringblessure opgelopen. De middenvelder werd in de eerste helft naar de kant gehaald en vervangen door Cheik Toité.

Janssen werd uit voorzorg gewisseld, waarmee men hoopte dat de schade beperkt zou blijven. Het is nog niet duidelijk of voor voormalige Vitessespeler inzetbaar is in de wedstrijd van aanstaande dinsdag tegen AZ. Janssen is overigens niet de enige speler met een blessure bij FC Twente. Eerder deze week raakte linksback Nicky Kuiper geblesseerd, maar in tegenstelling tot Janssen is Kuiper geen basisspeler.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.