FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 april 2010

Somaliërs ontkennen piraterij

Negen Somalische mannen, die ervan worden beschuldigd twee Amerikaanse marineschepen voor de kust van Afrika te hebben aangevallen, hebben vrijdag gezegd dat ze niet schuldig zijn aan piraterij. De rechter beval dat de negen in afwachting van hun proces zullen worden vastgehouden. De processen staan in juli gepland.

Woensdag zei een andere Somalische man eveneens dat hij niet schuldig was aan piraterij. Een elfde Somaliër zal volgende week officieel worden aangeklaagd.

Oorspronkelijk zou het proces van de negen mannen volgende week van start gaan, maar advocaten van de Somaliërs zeiden dat ze te weinig tijd hadden om de mannen het Amerikaanse rechtssysteem uit te leggen. Grootste probleem hierbij is dat de mannen geen Engels spreken.

Als de mannen schuldig worden bevonden, kunnen ze een levenslange celstraf krijgen.

Vijf van de in totaal elf mannen werden op 31 maart opgepakt, nadat het Amerikaanse marineschip USS Nicholas had geschoten op een boot van de piraten. De andere zes werden gearresteerd nadat ze op 10 april begonnen te schieten op een ander marineschip, de USS Ashland. De twee Amerikaanse marineschepen zijn onderdeel van een internationale zeemacht die schepen in de regio rond Somalië moet beschermen tegen piraterij.

Gulbis naar halve finale in Rome

Ernests Gulbis is er tijdens het ATP-toernooi van Rome in geslaagd het Spaanse feestje te doorbreken. De Let sloeg Feliciano López met 7-6 (6) en 6-1 van zich af, waardoor hij in de Italiaanse hoofdstad in de halve finale de enige niet-Spanjaard is.

In de halve finale neemt Gulbis, die eerder deze week Roger Federer nog klopte, het op tegen Rafael Nadal. Hij versloeg eerder vandaag Stanislas Wawrinka met 6-4 en 6-1. De andere halve finale gaat tussen David Ferrer en Fernando Verdasco.

Henin slaat zich naar laatste vier in Stuttgart

Justine Henin ligt op koers om haar eerste titel te winnen sinds ze besloot weer op topniveau te gaan tennissen. Ze versloeg vrijdag in Stuttgart de Servische Jelena Jankovic voor de tiende keer in haar carrière en veroverde zo een plaats in de halve finale. De Belgische won met 3-6, 7-6 (4), 6-3.

In de halve finale speelt de 27-jarige Henin tegen de Israëlische Shahar Peer, die Dinara Safina in twee sets versloeg met 6-3, 6-2. Samantha Stosur had zich eerder vandaag al naar de laatste vier van het Duitse graveltoernooi geslagen. De als zevende geplaatste Australische klopte Na Li uit China met tweemaal 6-3.

Sauber past F-duct aan

Het Formule 1-team Sauber neemt naar de Grand Prix van Spanje een aangepaste versie van de F-duct mee. De Zwitserse renstal heeft het systeem al enkele raceweekenden in gebruik, maar moet er in de wedstrijden zelf nog mee racen.

Volgens de nieuwe technische directeur James Key zal Sauber een aangepaste versie gaan introduceren om zo te proberen verder naar voren te komen op de Formule 1-grid. "We hebben voor Barcelona net als de andere teams enkele updates. We proberen met ons ontwerp van de F-duct nu een stap verder te gaan. Het is een techniek die gedurende het jaar bij steeds meer teams te zien zal zijn, maar ons team heeft vanuit de eerste wedstrijden dit jaar al wat ervaring."

"Daarnaast hebben we een aanvullend pakket op de auto zitten, waarbij we vooral zaken aan de voorzijde en aan de diffuser veranderen. Het zal een gedegen pakket zijn waarbij we hopelijk meer snelheid zullen vinden. Het hangt er echter wel vanaf hoe sterk de concurrentie zal zijn. Sommige zaken lossen de problemen op die het team op aerodynamisch gebied geconstateerd heeft. Het moet dus de bestuurbaarheid van de auto iets verbeteren."

14 jaar langer werken Griekse ambtenaren

Griekse ambtenaren moeten voortaan 14 jaar langer werken. De pensioenleeftijd voor overheidsdienaren gaat van 53 naar 67 jaar. Dit is één van de maatregelen als gevolg van de nieuw voorgestelde bezuinigingen die het land is overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), om zo in aanmerking te komen voor noodhulp.

In totaal gaat Griekenland 24 miljard euro bezuinigen. De salarissen van ambtenaren zullen daarnaast drie jaar lang niet stijgen; toeslagen worden gekort. De 13e en 14e maand die gebruikelijk zijn in Griekenland wordt geschrapt.

Ook het BTW-tarief van 21 procent zal verhoogd worden met 2 tot 3 procentpunt. Allerlei staatsondernemingen zullen worden geprivatiseerd. Door deze maatregelen moet de Griekse overheid weer financieel gezonder worden en het vertrouwen van financiële markten herwinnen.


(Bron: RTL Z)

Nederlandse man met 13-jarige betrapt

De Belgische politie heeft gisteren een 42-jarige Nederlandse man opgepakt in Zeebrugge. De man bevond zich op dat moment met een 13-jarig meisje op een hotelkamer, waar de twee seks zouden hebben.

De man had het meisje via de profielensite Netlog leren kennen en had al eerder met haar afgesproken. De man zou met tientallen meisjes tussen twaalf en achttien jaar contact hebben via internet. Of het tot ontmoetingen met andere meisjes is gekomen, is nog niet bekend.

Ook in ons land is inmiddels een onderzoek naar de man gestart.

Benesova en Halep in finale Fez

Iveta Benesova en Simona Halep bevechten elkaar in de finale van het WTA-toernooi in Fez. De als zevende geplaatste Tsjechische Benesova moest in de halve eindstrijd diep gaan tegen Alizé Cornet. Cornet maakte een achterstand van een set goed en kwam in de laatste set terug van een break achterstand, maar Benesova trok toch aan het langste eind: 6-3, 4-6, 7-5.

De Roemeense qualifier Halep rekende in haar halve finale af met Renata Voracova, een andere Tsjechische. De 18-jarige Halep won met 7-5, 6-4 en bereikte zo haar eerste finale op de WTA-tour.

Columbia haalt Cavendish uit Ronde van Romandië

Het team van Columbia heeft zijn rijder Mark Cavendish uit de wedstrijd genomen in de Tour de Romandie. Reden is het gebaar waarmee de sprinter gisteren over de streep kwam na het winnen van de tweede etappe.

Eerder vandaag bood Cavendish al zijn excuses voor deze actie aan en kreeg van de UCI een boete opgelegd. Het gewonnen prijzengeld van gisteren wordt overgemaakt aan de de liefdadigheidsinstelling Righ To Play. "Ik heb er onvoldoende bij nagedacht dat er ook kinderen zaten te kijken. Ik ga mijn best doen mijzelf in toom te houden en mijzelf te tonen door mijn sportieve resultaten in plaats van dit soort acties."

De laatste kilometers van de etappe van gisteren

PvdA: snelheidsbegrenzer bestelbusjes

PvdA-europarlementslid Judith Merkies zal aanstaande maandag voorstellen om bestelbusjes van snelheidsbegrenzers te voorzien. Deze maatregel moet de CO2-uitstoot van bestelbusjes verminderen. De Europese Commissie wil de uitstoot van bestelbusjes vanaf 2016 verminderen.

Merkies licht het voorstel toe: "Boven 100 kilometer per uur neemt de CO2-uitstoot enorm toe. Dus een begrenzer is heel milieuvriendelijk." Brancheorganisaties EVO en MKB zien daarentegen geen voordelen aan een begrenzer. MKB zegt dat de brandstofbespraring hooguit vijf procent bedraagt en EVO is van mening dat een begrenzer ondernemers op onnodige kosten jaagt.

De Europese Commissie wil dat nieuwe bestelbusjes in 2016 maximaal 175 gram CO2 per kilometer uitstoten. In 2020 moet dit nog verder gereduceerd zijn naar 135 gram. Merkies stelt dat 125 gram dan ook technisch haalbaar is.

Franse scholier komt om tijdens schoolreis

Een Franse scholier is tijdens een schoolreis in Noorwegen om het leven gekomen. De jongen stak zijn hoofd uit het dakluik van een bus toen deze met 70 kilometer per uur onder een viaduct door reed. Dat heeft de Noorse politie vrijdag gezegd. In de bus zaten zestig Noorse en Franse scholieren.

De 15-jarige jongen werd met een traumahelikopter afgevoerd naar de Noorse hoofdstad Oslo. Daar werd de jongen dood verklaard. De politie zei niet te weten waarom de jongen het dakluik van de bus opende.

Macedonië vindt opnieuw wapenvoorraad

De autoriteiten in Macedonië hebben vrijdag opnieuw wapens gevonden nabij de grens met Kosovo. De wapens waren onder de grond verstopt. Dat heeft het Macedonische ministerie van binnenlandse zaken vrijdag gezegd. Donderdag werden na een schietpartij in hetzelfde gebied ook al wapens aangetroffen.

De politie houdt etnische Albanese militanten verantwoordelijk voor de wapens en noemde de strijders een 'groot gevaar voor de veiligheid'.

Volgens het ministerie werden in de vier ondergrondse bergplaatsen onder andere honderden mijnen, granaten, en luchtafweergeschut gevonden.

Nadal naar halve finale in Rome

Rafael Nadal heeft de halve eindstrijd bereikt finale van het ATP-toernooi in Rome. Na een moeizame start won hij met 6-4, 6-1 van de Zwitser Stanislas Wawrinka. In de halve finale komt hij uit tegen de Let Ernests Gulbis of Feliciano Lopez, die hun partij later vanavond afwerken. Als Lopez wint, is hij de vierde Spanjaard die de halve finales bereikt.

Eerder op de dag haalden Fernando Verdasco en David Ferrer de laatste vier. Verdasco won met hoogstaand tennis in drie sets van Novak Djokovic. Ferrer had weinig problemen in zijn partij tegen Jo-Wilfried Tsonga.

Nadal, die twee weken geleden de Monte Carlo Masters won, richt zich op zijn vijfde titel in de Italiaanse hoofdstad.

Sponsor: "Redding Veendam nabij"

Het lijkt er op dat BV Veendam toch gered gaat worden. Sponsor Koos Gjaltema meldt vandaag dat het benodigde geld om het faillissement af te wenden bijna bijeen is gesprokkeld.

Om het voetbal in Veendam te behouden is een bedrag van 350.000 euro benodigd. Hiervan is door sponsors en supporters al een groot deel bijeen gebracht. Zo haalden de fans volgens clubvoorzitter Max Becherer dankzij een spontane actie al 35.000 euro op. Het resterende bedrag kan komen uit de verkoop van spits Michael de Leeuw. Vijf clubs, waaronder Sheffield United en De Graafschap hebben zich al op de Langeleegte gemeld. Volgens directeur Jan Korte hebben een Eerste- en een Eredivisieclub al een bod uitgebracht op De Leeuw.

De acties zijn nodig, omdat curator Wim Entzinger afgelopen woensdag het faillissement voor Veendam aanvroeg, omdat sponsor Jans Norder niet met 950.000 euro over de brug kwam. Hij betaalde slechts een deel hiervan, Hierop werden acties opgestart om het resterende geld bijeen te krijgen, wat resulteerde in het aanhouden van de zaak bij de rechter. Voor komende maandag moet het geld op de rekening van curator Entzinger staan, anders kan de club alsnog failliet verklaard worden.

Geen EK-finale voor squashers

Het Nederlandse herenteam is er in Aix en Provence niet in geslaagd om door te dringen tot de finale van de Europese Kampioenschap Squash voor landenteams. In de halve eindstrijd was de jonge ploeg, gecoacht door veelvoudig Nederlands kampioen Lucas Buit en de nieuwe Engelse topcoach Damon Leedale-Brown, niet opgewassen tegen het sterke Frankrijk. Het werd 0-4.

Dylan Bennett begon nog wel overtuigend aan zijn partij met Thierry Lincou, al jarenlang een vaste waarde in de mondiale top-10, maar na het nipte verlies van de eerste game in een tiebreak was het geloof weg bij de 25-jarige Eindhovenaar: 10-12, 6-11, 4-11. Kopman Laurens Jan Anjema wist de stand vervolgens niet in evenwicht te brengen. De 27-Hagenaar, dit jaar al goed voor drie toernooizeges, stond weliswaar lang op de baan tegen de voormalige nummer één van de wereld Gregory Gaultier, inmiddels zesde op de wereldranglijst, maar slaagde er niet in om het de razendsnelle Fransman echt lastig te maken. Het werd na 56 minuten 6-11, 4-11, 8-11.

Hierdoor had Frankrijk in de laatste twee partijen nog maar één game nodig om de eindstrijd te bereiken, een taak die door routinier Renan Lavigne al in het eerste bedrijf van zijn partij tegen Piedro Schweertman werd volbracht. De nederlagen van Schweertman (4-11, 7-11) en Sebastiaan Weenink (3-11, 6-11 tegen Mathieu Castagnet) waren dan ook louter van belang voor de statistieken.

In de strijd om het brons moeten de Oranjesquashers het net als vorig jaar opnemen tegen Wales. Toen verloor Nederland het duel om de derde plaats en eindigde het als vierde. De Nederlandse vrouwen spelen morgen wel de finale na de historische zege op Engeland eerder op de dag. Zij ontmoeten daarin gastland Frankrijk.

Topsporters scharen zich achter olympisch plan

Tientallen topsporters en oud-topsporters zetten zich in om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen. Onder anderen Richard Krajicek, Pieter van den Hoogenband, Ellen van Langen en Erben Wennemars hebben zich verenigd in het Topsportteam 2028. Dat team moet onder meer Nederlanders warm laten lopen voor de Spelen en zich bezighouden met de verbetering van het sportklimaat.

Voorzitter Ivo Opstelten van de stichting Olympisch Vuur, waarin de Nederlandse plannen gebundeld zijn, is verguld met de massale steun van de sporters. "Topsporters belichamen als geen ander de 'kracht van sport' en zijn een inspirerend voorbeeld voor hun omgeving", stelt de oud-burgemeester van Utrecht en Rotterdam. "Het is fantastisch en essentieel dat olympisch vuur kan putten uit de unieke expertise, wilskracht en daadkracht die hen eigen is."

Call of Duty: Black Ops aangekondigd

We hadden de aankondiging al eerder aangekondigd, maar nu is de kogel toch echt door de kerk: ontwikkelaar Treyarch heeft de volgende Call of Duty bekend gemaakt: Black Ops. Aanvankelijk was dit alles wat er over de nieuwe Call of Duty te vinden was, maar details druppelen nu binnen.

Anders dan een gelijknamige en (momenteel) nietszeggende website, hebben ze bij GAME.com nog meer informatie dan de ontwikkelaar wil loslaten - in een omschrijving van de game staat (vrij vertaald):

"Wees getuige van de oprichting van een Elite Special Forces-team dat samen geheime missies onderneemt en onconventionele wapens gebruikt om zijn taak te volbrengen. Van Cuba tot de Noordpool en de jungles van Vietnam, Call of Duty: Black Ops brengt verbluffende graphics en intense gameplay die je in het hart van de actie plaatsen."

De vraag is nu vooral of de game tijdens de koude oorlog afspeelt, of die van Vietnam. De frontliniegevechten van World At War lijken in ieder geval niet terug te komen. Wat we wél weten, is de releasedatum: 9 november 2010. We houden je op de hoogte.

Cod:BO

Duikers zoeken vermiste vrouw in Maas

In de Maas bij het Limburge Linne is vrijdag mogelijk een vrouw verdronken. Twee duikteams van brandweer en reddingsbrigade hebben tot 17.00 uur naar haar gezocht, nadat 's ochtends langs de Maas bij de Eikenstraat een fiets en een tas waren gevonden van een vrouw die donderdag als vermist was opgegeven.

Vrijdagochtend stuurde de politie een sms-alert uit, waarop tips binnenkwamen die naar de spullen van de vrouw leidden. De duikers hebben een strook van ongeveer 150 meter van de Maas doorzocht, maar niets aangetroffen. Het Korps Landelijke Politiediensten zet de zoekactie zaterdag voort met een boot.

Dode man gevonden in bos bij IJsselmeer

In het Robbenoordbos bij het Noord-Hollandse Den Oever is vrijdagmiddag een dode man aangetroffen. Het lichaam werd rond 16.30 uur gevonden, niet ver van het IJsselmeer. De politie gaat uit van een misdrijf. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Over de identiteit van het slachtoffer worden nog geen mededelingen gedaan. Of sprake is van een misdrijf, is nog onduidelijk.

Het lichaam moet voorlopig nog even op de plaats delict blijven, zegt de woordvoerder. Later op de avond verricht het NFI sporenonderzoek op het stoffelijk overschot.

Ophef rond streepjescode op Ferrari's

Ferrari begrijpt niet waar de ophef rond de streepjescode op de bolide van het Italiaanse team vandaan komt. Sinds het jaar 2008 zijn de auto's van het team uit Maranello voorzien van de code in plaats van reclame voor het sigarettenmerk Marlboro, maar nu pas wordt er kritiek op geleverd.

Volgens verschillende antirookorganisaties is de lay-out van de Ferrari-bolide illegaal, omdat het associaties oproept van het merk Marlboro. De streepjescode lijkt op een deel van een pakje sigaretten, waardoor het sluikreclame is, iets wat in Europa niet toegestaan is.

"Er worden twee argumenten aangedragen: de streepjescode zou verwijzen naar het Marlboro-logo en de kleur, rood is de huiskleur van Ferrari, zou een vorm van reclame voor sigaretten zijn. Dit is onjuist," zo staat er in een verklaring van Ferrari te lezen. "Geen van deze argumenten heeft een wetenschappelijke basis, aangezien zij verwijzen naar studies die nooit zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Maar, nóg belangrijker: deze insinuaties corresponderen niet met de waarheid."

"De zogenoemde streepjescode is een integraal onderdeel van onze livery en Ferrari bepaalt zelf hoe de livery er uit ziet. We passen ieder jaar modificaties toe, af en toe zelfs tijdens het seizoen. Daarnaast, als het een advertentie was zou het auteursrecht aan Philip Morris moeten toebehoren. De samenwerking tussen Ferrari en Philip Morris spitst zich toe op een aantal vlakken, zoals het bezoeken van de fabriek, ontmoeten van coureurs en merchandising. Dit wordt uitgevoerd binnen de wetten die gelden in de landen waarin deze activiteiten plaatsvinden. En zelfs in landen die sigarettenreclame toestaan, rijden we zonder stickers van Marlboro," zo gaat de verklaring verder.

"Alleen het idee al dat het aanschouwen van een rode Ferrari een associatie oproept met reclame voor sigaretten, kunnen wij niet plaatsen. Wat moeten we ervan vinden dat er meer teams met rode auto's racen? Misschien willen deze teams ook reclame voor sigaretten maken! Graag wijzen we er nogmaals op dat rood de erkende kleur is voor Italiaanse auto's en dat is al het geval sinds de start van de autosport aan het begin van de twintigste eeuw. Als er al een associatie wordt opgeroepen dan is dat die met Ferrari en niet met onze partner."

Belg niet vinger vast aan meubel

In het Belgische Sint-Truiden heeft een medewerker van een meubelbedrijf een bizar bedrijfsongeval meegemaakt. De man heeft met een professionele nietmachine per ongeluk zijn vinger vastgeniet aan een meubel.

De brandweer moest eraan te pas komen om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. "Tot op dertig centimeter van zijn vinger hebben we het meubel weggezaagd. De rest van het meubel zat nog vast aan zijn vinger en zo is de man naar het ziekenhuis gebracht, waar het meubel verder verwijderd werd. De man was de hele tijd kalm en was volledig bij bewustzijn," aldus luitenant Leon Smets van de brandweer.

Intxausti slaat dubbelslag in Asturië

De vierde etappe in de Ronde van Asturië is gewonnen door Beñat Intxausti. De Spanjaard van Euskaltel nam bovendien de leiderstrui over van zijn landgenoot Ángel Vicioso.

Intxausti was de snelste in een tijdrit over 14,2 kilometer in Piedras Blancas. Zijn land- en ploeggenoot Jónathan Castroviejo eindigde op zeventien seconden achterstand als tweede. Vicioso werd derde en heeft in het klassement vier seconden achterstand op Intxausti.

Uitslag vierde etappe

# Naam Tijd
1 Beñat Intxausti (Spa/Eus) 17.06
2 Jónathan Castroviejo (Spa/Eus) +0,17
3 Angel Vicioso (Spa/Adl) +0,20
4 José Herrada (Spa/Caj) +0,26
5 Santi Pérez (Spa/Lou) +0,33
6 David Blanco (Spa/Plm) +0,40

Algemeen klassement

# Naam Tijd
1 Beñat Intxausti (Spa/Eus) 9.41,57
2 Angel Vicioso (Spa/Adl) +0,04
3 José Herrada (Spa/Caj) +0,26
4 Santi Pérez (Spa/Lou) +0,27
5 David Blanco (Spa/Plm) +0,40
6 Constantin.Zaballa (Spa/Lou) +0,48

Trots op Nederland ontkent financiële malaise

Trots op Nederland (TON) is niet in financiële problemen. Dat laat de partij van Rita Verdonk vrijdag weten in reactie op een artikel in NRC Handelsblad, waarin tweede man van de kandidatenlijst Arthur van der Putte stelt dat TON bijna geen geld meer in kas heeft.

"Deze club is zo arm als een kerkrat", zei Van der Putte. Op de rekening zou nog enkele duizenden euro's staan. Verdonk stelt echter alleen maar tegen de krant te hebben gezegd 'dat wij in tegenstelling tot andere partijen geen tonnen te besteden hebben'.

Daarnaast geeft de politica aan trots te zijn op de zeshonderd vrijwilligers, met wier hulp de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen ruim 81 duizend stemmen en 62 zetels haalde. "En ook toen was onze campagnekas al niet zo goed gevuld als bij de andere partijen. Blijkbaar kunnen wij dus goed omgaan met een dergelijke situatie." De partij staat momenteel in de peilingen op nul of een zetel.

Trots op Nederland ontvangt geen subsidie en is afhankelijk van giften en het werk van vrijwilligers. Na de oprichting in oktober 2007 kreeg de partij tonnen van sponsors als Nina Brink en John de Mol. Maar dat geld is inmiddels opgesoupeerd, weet Van der Putte.

Hij zegt dat de partij nu tussen de acht- en negenhonderd leden heeft. Voor subsidie zijn meer dan duizend leden vereist. Hij pleit in de krant voor een basiskapitaal voor partijen die meedoen aan de verkiezingen, maar nog niet in de Kamer zitten en daarom geen subsidie krijgen.

Grondlegger Stalinmuseum vermoord

De stichter van een museum voor de Sovjet-dictator Josef Stalin is vermoord. Dat heeft de Russische politie vrijdag gezegd. Drie mannen vielen Vasily Boechtienko vrijdag aan op een tennisbaan in de Russische stad Volgograd. Ze gebruikten stroomstootwapens en sloegen hem.

Volgograd heette voorheen Stalingrad. De stad was het toneel van een van de bloedigste gevechten van de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting kwamen in de strijd meer dan een miljoen mensen om het leven. Boechtienko opende er in 2005 het museum.

Ook Belgische regering achter WK-kandidatuur

Na de Nederlandse regering heeft ook het demissionair kabinet in België zich achter de kandidatuur van Nederland en België voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 geschaard. Met deze steun komt het HollandBelgium Bid tegemoet aan de door de wereldvoetbalbond FIFA gestelde overheidsgaranties, op het gebied van bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid.

De kandidatuur ondervindt nu in beide landen de brede steun van sporters, politiek en publiek. Op 14 mei kan het HollandBelgium Bid het bidboek aanbieden bij de FIFA. Op 6 mei wordt dit in Antwerpen, in aanwezigheid van de premiers Yves Leterme en Jan Peter Balkenende, richting Zwitserland uitgeluid. In december wijst de FIFA het WK in 2018 en 2022 toe.

Parker in voorselectie Zuid-Afrika voor WK

Carlos Alberto Parreira heeft de voorlopige selectie voor het WK in eigen land bekend gemaakt. FC Twente-speler Bernard Parker is erbij.

Naast Parker heeft de bondscoach nog 28 andere namen geselecteerd. Voor 1 juni moet die groep zijn teruggebracht tot 23 personen.

Oud-Ajacieden Steven Pienaar en Benni McCarthy zijn ook opgenomen in de voorlopige selectie. Pienaar speelt bij Everton, McCarthy momenteel bij West Ham United.

In eigen land neemt Zuid-Afrika het in de poule op tegen Frankrijk, Mexico en Uruguay.

China optimistisch over nieuw F1-contract

De organisatie van de Grand Prix van China heeft er het volste vertrouwen in dat de Formule 1-bolides ook volgend jaar in Shanghai te zien zijn. Het contract loopt dit seizoen af en ondanks een gebrek aan belangstelling van de fans zijn er onderhandelingen over een nieuw contract gaande.

"Er is nog geen bevestiging, omdat er nog een paar zaken moeten worden opgelost. Het ziet er echter goed uit momenteel. We hebben nog tot oktober om alles op te lossen, en ik heb er dan ook vertrouwen in dat het zal lukken," zei Leon Sun namens de promotor van de race Juss Events tegen persbureau Reuters.

Volgens Sun komt het gebrek aan belangstelling voor de wedstrijden doordat autosport in China nog geen volwassen sport is. "We proberen hier wat op te bouwen en we hebben vergeleken met Europa nog een lange weg te gaan. Elk jaar weer weten we ons te verbeteren en ik denk dat Bernie dit waardeert en begrijpt."

Feyenoord bindt strijd aan met spreekkoren

Feyenoord begint een zogenoemd fancoach-project om onder meer kwetsende spreekkoren uit De Kuip te bannen. Het stadionverbod van supporters die hieraan meewerken wordt mogelijk verkort. Dat zei oud-verzorger van de club Gerard Meijer vrijdag tegen RTV Rijnmond.

De Rotterdamse club gaat 'op indringende wijze' de confrontatie aan met de eigen supporters, die vooral richting Ajaxsupporters geregeld slogans als 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' roepen. Iemand met een joodse achtergrond komt hen persoonlijk vertellen hoe hij in de Tweede Wereldoorlog een aantal familieleden heeft verloren, zegt Meijer tegen de regionale omroep.

Donderdag wordt in De Kuip de terugwedstrijd van de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax gespeeld. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft aangegeven dat hard wordt opgetreden bij kwetsende spreekkoren. De Amsterdammers wonnen de heenwedstrijd met 2-0.

In Eindhoven werd vrijdagmiddag een noodverordening van kracht, na berichten dat dertig tot veertig Feyenoordhooligans naar de stad zouden afreizen om rellen te schoppen. Mensen die zich uitdossen als Feyenoordfan of zich anderszins als zodanig kenbaar maken, zijn daarom voorlopig niet welkom in Eindhoven, als ze daar althans niet wonen. De betreffende groep was volgens de Brabantse gemeente betrokken bij de strandrellen in Hoek van Holland en bij ongeregeldheden tijdens het Bevrijdingsfestival. De stad vreest daarom 'ernstige ongeregeldheden'.

Eerder op de dag waren er berichten dat een groep Feyenoordfans op weg was naar Amsterdam, maar die zijn niet aangetroffen.

Wederom Nederlands succes in Gracia Orlova

De tweede etappe van de Pools-Tsjechische rittenkoers Gracia Orlova is gewonnen door de Nederlandse Annemiek van Vleuten. De renster van Team Nederland Bloeit was in de sprint haar ploeggenote Marianne de Vos te snel af.

De twee Nederlandse rensters waren in de slotfase van de etappe in een afdaling weggereden uit een kopgroep van acht vrouwen. Vos, die gisteren de eerste etappe won, blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Gerd Müller spuit kritiek op Duitse bondscoach

De Duitse voetballegende Gerd Müller heeft uitgehaald naar bondscoach Joachim Löw. Der Bomber vindt dat Duitsland geen goed team heeft. Löw is volgens hem koppig omdat hij Schalke-spits Kevin Kuranyi niet op wil roepen. "Hij is de man die op dit moment de goals scoort. Zolang Löw koppig is, hebben we niet het beste Duitse team." Een favoriet voor de wereldtitel heeft de 64-jarige Müller ook: Brazilië.

Kuranyi is met Löw gebrouilleerd sinds de spits in 2008 het stadion verliet toen hij door de bondscoach tijdens een interland op de tribune was gezet. Sindsdien kon de in Brazilïe geboren aanvaller niet meer op een oproep rekenen. Nu hij topscorer is in de Bundesliga, komt Löw steeds meer onder druk te staan om Kuranyi toch mee te nemen naar het WK. De keuzeheer zegt dat in beraad te hebben.

Porte wint tijdrit, Rogers nieuwe leider in Romandië

De derde etappe in de Ronde van Romandië, een 23,4 kilometer lange tijdrit rond Moudon, is gewonnen door Richie Porte. De Australische renner van Saxobank zette een tijd neer van 30,54.

De Spanjaard Alejandro Valverde werd op 26 seconden achterstand tweede, Vladimir Karpets gaf 27 seconden toe op Porte. Michael Rogers eindigde als vierde en nam de leiding in het algemeen klassement over van Peter Sagan.

Uitslag derde etappe

# Naam Tijd
1 Richie Porte (Aus/Sax) 30,54
2 Alejandro Valverde (Spa/Cai) +0,26
3 Vladimir Karpets (Rus/Kat) +0,27
4 Michael Rogers (Aus/HTC) +0,28
5 Denis Menchov (Rus/Rab) +0,31
26 Pieter Weening (Ned/Rab) +1,31

Algemeen klassement

# Naam Tijd
1 Michael Rogers (Aus/HTC) 9.56,03
2 Alejandro Valverde (Spa/Cai) +0,02
3 Vladimir Karpets (Rus/Kat) +0,05
4 Artem Ovechkin (Rus/Kat) +0,07
5 Denis Menchov (Rus/Rab) +0,09
6 Pieter Weening (Ned/Rab) +1,12

Nachtritten: sexy lading (36)

In het heftige vuurgevecht voelde Sjaak zijn schouder warm worden. Hij wist dat hij geraakt was. Bart schakelde de rest uit en ergens in het midden van het gevecht was Giovanni spoorloos verdwenen. Sjaak rende naar binnen. Hij sprong over de lijken en zwaargewonde soldaten. Hij zocht Vicky. Na een paar minuten zoeken, vond hij haar in de kast, waar zij goede momenten hadden beleefd, op de eerste verdieping in de gang.

Peer schakelt Safina uit in Stuttgart

Shahar Peer heeft in Stuttgart Dinara Safina uit het toernooi geslagen. De Israëlische rekende in twee sets af met de nummer twee van de plaatsingslijst: 6-3, 6-2. Voor Peer, die nu de halve finale bereikt heeft, was het de tweede geplaatste speelster op rij die ze uitschakelde. In de tweede ronde was ze al te sterk voor de als vijfde geplaatste Agnieszka Radwanska.

Eerder vandaag had Samantha Stosur zich ook al naar de laatste vier van het Duitse graveltoernooi geslagen. De als zevende geplaatste Australische klopte Na Li uit China met tweemaal 6-3. In de slechts 61 minuten durende partij was Stosur nagenoeg foutloos.

'Privacy dieren geschonden in films'

Het recht op privacy van dieren wordt geschonden door wildlifedocumentairemakers. Dat claimen academici uit het Verenigd Koninkrijk. Dr. Brett Mills van de Universiteit van East Anglia analyseerde de natuurfilms uit de BBC-reeks 'Nature's Great Events'.

De BBC volgde voor deze documentaire dieren als ijsberen, Afrikaanse olifanten en bultruggen in hun natuurlijke omgeving. Mills onderzocht de manier waarop de dieren op film zijn vastgelegd en concludeerde dat beesten net als mensen een basisrecht op privacy hebben. De filmmakers zouden dat recht wreed hebben geschonden. De cameramensen legden doodleuk intieme momenten op film vast, zoals dierenseks, geboortes en overlijdens. Mills raadt producers aan om in de toekomst wel rekening te houden met de privacy van dieren in het wild.

Natuurdocumentairemaker Piers Warren gaat de oproep van Brett Mills negeren. "Wanneer kun je weten of een dier wel gefilmd wil worden? Geen enkel beest snapt het concept van filmen."

Bejaarde fietser doodgereden in Bergen op Zoom

Een 77-jarige fietser uit Bergen op Zoom is donderdagavond omgekomen nadat hij in zijn woonplaats door een auto was aangereden.

Een 33-jarige automobilist uit Roosendaal reed de bejaarde Brabander rond 22.15 uur aan op de Gagelboslaan. De fietser kwam van rechts. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom gebracht, waar hij korte tijd later overleed.

De politie heeft verklaringen van de bestuurder en een getuige opgenomen.

Meisje van gedwongen huwelijk gered

De Duitse politie heeft een 15-jarig meisje van een gedwongen huwelijk gered. De van oorsprong Servische tiener was in de nacht van dinsdag op woensdag naar Berlijn gebracht waar ze op 1 mei met een 19-jarige Serviër zou trouwen.

Het meisje verzond op internet een berichtje naar haar klassenleraar van het Habsburger Gymnasium die ze om hulp vroeg. De docent schakelde onmiddellijk de politie in. Politiewoordvoerder Andreas Schöplin: “De leraar snapte ook waarom het meisje niet op school was verschenen. De scholiere werd vastgehouden in de woning van haar toekomstige man.”

De scholiere wist sinds korte tijd dat ze tegen haar wil met een 19-jarige man moest trouwen. Schöplin: “Het meisje was bang dat haar familie haar zou verstoten, wanneer ze zich tegen de wens van haar moeder zou verzetten”, meldt de leraar tegen tv-zender NDR. De scholiere meldde in haar mail aan de leraar dat ze tegen haar wil werd vastgehouden. De politie bevrijdde haar.

De politie maakt de religieuze overtuiging van de ouders niet bekend. Jeugdzorg heeft zich inmiddels om de scholiere bekommerd. Desondanks verblijft het meisje inmiddels weer bij haar ouders.

Del Bosque: "Uitschakeling Barça is waarschuwing"

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque vindt dat de uitschakeling van FC Barcelona in de Champions League een waarschuwing is voor Spanje. De topfavoriet zou tijdens het WK in Zuid-Afrika iets soortgelijks kunnen overkomen, stelt Del Bosque. "Het is een afspiegeling van wat er met Spanje kan gebeuren. Een team dat absoluut domineert, maar niet kan winnen."

Of de uitschakeling ook op een andere manier doorwerkt, moet nog blijken. Vijf spelers van FC Barcelona kunnen op een basisplaats rekenen in het Spaanse team. Del Bosque maakt zich geen zorgen dat hij het in Zuid-Afrika zonder Fernando Torres, Cesc Fàbregas en Andrés Iniesta moet stellen. Het drietal is geblesseerd, maar de keuzeheer vertrouwt erop dat ze snel terugkeren.

Verdasco verslaat Djokovic

In de kwartfinale van het Masters-toernooi in Rome heeft Fernando Verdasco verrassend gewonnen van Novak Djokovic. De als zesde geplaatste Spanjaard was in drie sets voor de nummer twee van de plaatsingslijst.

De eerste set ging via de tiebreak naar de Spanjaard, Djokovic won daarna met 3-6 de tweede set. In de derde set wist Verdasco vrij snel een break te forceren en daarmee de wedstrijd te beslissen.

Varkens vinden anti-tankwapen in Duitsland

Een aantal hongerige varkens heeft ten zuidwesten van Dresden een anti-tankwapen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat zei de Duitse politie vrijdag. De politie heeft het wapen verwijderd en vernietigd.

Op zoek naar voedsel stuitten de zwijnen op de 'panzerfaust', een goedkoop en eenvoudig te bedienen wapen dat veelvuldig werd gebruikt tijdens de oorlog. De eigenaar van de varkens sloot de dieren op tot de politie kwam om het wapen op te ruimen.

Guild Wars 2 biedt dynamische gameplay

Gevechten in de online game Guild Wars 2 zijn dynamisch en vereisen veel handelingen van de speler. Dit heeft gamestudio Arenanet onthuld. Bovendien kunnen aanvallen gecombineerd worden met andere elementen uit het spel.

Arenanet drukt toekomstige spelers op het hart dat Guild Wars 2 echt een massively multiplayer online role playing game (MMORPG) is. "Maar de game beloopt niet de traditionele wegen van een MMORPG: het zuigt niet het leven uit je en forceert je ook niet om eeuwig dezelfde handeling te doen", zo benadrukt de gamestudio.

Spelers dienen zelf aanvallen te ontwijken en vijanden op het zwakste punt te raken. Hierbij speelt de omgeving ook een belangrijke rol. Zo kunnen pijlen door een muur van vuur geschoten worden om als brandend projectiel de vijand te bestoken. Ook kunnen door de spelers bestuurde dieren door gif lopen om de vijand te infecteren.

In Guild Wars 2 worden tevens een aantal nieuwe beroepen geïntroduceerd. Zo kan de Elementalist de natuur (vuur, water, lucht en aarde) beïnvloeden en van een simpele rots een meteorietenregen maken. De vaardigheden van de speler zijn afhankelijk van het ras en de professie. Daarnaast introduceert Guild Wars 2 nieuwe elitaire vaardigheden.

Het is niet bekend wanneer Guild Wars 2 op de PC verschijnt. Voor de online game is, net als het origineel, geen abonnementsgeld noodzakelijk.

'Guild Wars 2' biedt dynamische gameplay
Guild Wars 2 biedt dynamische gameplay (Foto: Novum)

Oud-minister Frankrijk veroordeeld voor corruptie

De Franse senator en voormalig minister van binnenlandse zaken Charles Pasqua is vrijdag door een speciaal hof schuldig bevonden aan corruptie rond lucratieve contracten voor politiematerieel. Pasqua (83) kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar.

De corruptie stamt uit de tijd dat hij minister was, in de eerste helft van de jaren negentig. In twee andere corruptiezaken werd hij vrijdag vrijgesproken door het Hof van Gerechtigheid van de Republiek. Deze speciale rechtbank is als enige bevoegd om mensen te berechten voor daden die zij begingen terwijl ze voor de regeringen werkten.

De aanklagers hadden een celstraf van twee jaar plus een boete van tweehonderdduizend euro geëist voor alle drie zaken, omdat onder Pasqua miljoenen euro's zijn verduisterd, zeiden zij.

Pasqua ontkende schuldig te zijn en zei 'nergens spijt van te hebben'. "Hoe kan iemand denken dat ik me heb laten corrumperen?" zei hij vrijdag na het oordeel.

Hij werd schuldig bevonden omdat hij 'verduisterde fondsen had ontvangen' in de zogenaamde Sofremi-zaak, genoemd naar een exportbedrijf in politiematerieel. Pasqua's zoon werd eveneens schuldig bevonden en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Pasqua was tweemaal minister van binnenlandse zaken, van 1986 tot en met 1988 en van 1993 tot en met 1995.

Oud-minister Frankrijk veroordeeld voor corruptie
Oud-minister Frankrijk veroordeeld voor corruptie (Foto: Novum)

Beschonken militair rijdt door na aanrijding

De politie heeft donderdagnacht een 22-jarige militair aangehouden in Amsterdam. De beschonken Amsterdammer reed rond 00.15 uur op het Waterlooplein twee voetgangers aan en reed daarna door.

De man kon na een achtervolging worden aangehouden. Hij bleek te veel te hebben gedronken, waardoor hij zijn rijbewijs moest inleveren. De drankrijder is in een cel gezet en vrijdagochtend aan de marechaussee overgedragen.

De slachtoffers, twee mannen uit Baarn van 26 en 27 jaar, raakten gewond. De 26-jarige is met beenletsel naar een ziekenhuis gebracht, de 27-jarige man had lichte verwondingen aan zijn schouder.

EA kondigt Littlest Pet Shop 3 aan

Electronic Arts heeft een nieuwe game voor jonge meisjes onthuld. Littlest Pet Shop 3: Biggest Stars zal in de herfst van dit jaar verschijnen voor de Nintendo DS. In dit derde deel is het belangrijk samen te werken en ondertussen allerlei nieuwe pets te verzamelen, accessoires te verdienen en mini-games vrij te spelen.

Littlest Pet Shop 3: Biggest Stars wordt beschikbaar gesteld in drie versies: Blue Team, Pink Team en Purple Team. De drie verschillende games kennen een overkoepelend verhaal waarbinnen de speler altijd probeert om de grootste ster te worden met zijn eigen pets. De kleine beestjes moeten getraind worden, aangekleed worden en hun atletische vermogen wordt op de proef gesteld. Dit alles moet natuurlijk met veel flair gebeuren.

Elk deel van Littlest Pet Shop 3: Biggest Stars kent zes exclusieve pets en unieke accessoires. Meisjes kunnen dus weer lekker gaan verzamelen en hun beestjes aankleden.

Van Dijk: "Drie redenen om te winnen"

Komende zondag staat er veel op het spel voor sommige ploegen voor VVV-Venlo en RKC Waalwijk valt er niets meer te halen. RKC Waalwijk zal op een mooie manier afscheid willen nemen van de Eredivisie en VVV Venlo heeft ook zo zijn redenen om te winnen in Waalwijk.

De Venlonaren willen graag twaalfde worden, een uitoverwinning boeken en het uitstekende seizoen op een goede manier afsluiten. Jan van Dijk zal zijn spelers dan ook niet sparen. "We hebben met de hele groep afgesproken dat we er deze week vol voor gaan en dus nog eenmaal gas geven. Na zondag zetten we het gas uit."

Productie DS-versies Final Fantasy V en VI ligt stil

Vanwege technische problemen is de productie van Final Fantasy V en Final Fantasy VI voor de Nintendo DS stil komen te liggen. Dit schrijft producer Shinji Hashimoto van Square Enix op Twitter.

"Voor Final Fantasy V en deel zes zijn we op technische problemen gestuit waardoor de productie van deze games stil is komen te liggen", schrijft Hashimoto.

Square Enix had de ontwikkeling van de twee games onthuld na het succes van Final Fantasy III op de Nintendo DS. Square Enix heeft speciaal voor deze conversie het klassieke derde deel uit de serie omgebouwd tot een heus driedimensionaal avontuur. Dit viel zo goed in de smaak bij de fans, dat Square Enix besloot om deel vijf en zes uit de serie ook om te zetten.

Het stilleggen van de productie kan betekenen dat de Nintendo DS niet krachtig genoeg is om de spellen optimaal te kunnen spelen. Het is echter ook goed mogelijk dat Square Enix de spellen aan het produceren is voor de nieuwe Nintendo handcomputer, de 'Nintendo 3DS'. Dit nieuwe apparaat ondersteunt driedimensionale beelden en zal in juni officieel onthuld worden.

Productie DS-versies 'Final Fantasy' ligt stil
Productie DS-versies Final Fantasy ligt stil (Foto: Novum)

Rus sneuvelt in kwartfinale

Voor Arantxa Rus is de kwartfinale het eindstation geworden bij het ITF-toernooi in Cagnes-sur-mer. Op het Zuid-Franse gravel moest de Monsterse diep buigen voor Lourdes Dominguez-Lino uit Spanje: 1-6 en 2-6. Rus kwam dit seizoen nog niet voorbij de kwartfinale van ITF-toernooien. Ze speelde in Memphis, Miami en Marbella de eerste ronde van een WTA-toernooi, maar verloor daarin steeds.

Eerder deze week won Rus in het plaatsje aan de Middellandse Zee tussen Nice en Antibes twee partijen. Eerst was ze de Duitse Kathrin Wörle de baas. Een ronde later Wörles landgenote Tatjana Malek (5). Rus is met de 121e plaats de beste Nederlandse tennisster op de wereldranglijst.

Maaskant: "Ik zou niet met een gerust gevoel afreizen"

NAC Breda-trainer Robert Maaskant heeft na afloop van de training op vrijdag in zijn perspraatje aangegeven dat NAC wel degelijk belangen heeft bij het verlies van FC Twente. "We figureren in de kampioensrace als ik de media moet geloven," aldus Maaskant.

"Maar daarbij wordt vergeten dat wij ook een groot belang hebben: wij willen de play-offs behalen. Normaal gesproken betekent dat dat we Twente moeten verslaan, want we gaan uit van een voor ons negatief scenario en dat is dat FC Groningen en Roda JC hun thuiswedstrijden winnen."

Voor Maaskant is dat niet de enige reden om van FC Twente te willen winnen. "FC Twente heeft ons een paar keer uit de beker gestoten en dat zijn we niet vergeten, dus dat stimuleert ons ook om ze te verslaan. Bovendien gunnen we de spelers die NAC gaan verlaten een mooi afscheid, dat speelt ook nog eens een rol."

Maaskant wil niet berekenend te werk gaan. "Wat weer niet betekent dat we als gekken gaan aanvallen. We zijn realistisch en weten dat FC Twente een betere ploeg heeft. Aan de andere kant resultaten uit het verleden bewijzen dat wij goed uit de voeten kunnen tegen topploegen, zeker in ons eigen stadion. Als ik trainer van FC Twente was, dan zou ik niet met een heel gerust gevoel afreizen naar Breda."

Sijsling naar halve finale Rhodos

Igor Sijsling is doorgedrongen tot de halve finale van het challengerstoernooi op Rhodos. In de kwartfinale versloeg de 22-jarige Amsterdammer Nicolas Mahut uit Frankrijk: 6-3, 4-6 en 7-6 (6). In de halve eindstrijd moet Sijsling het opnemen tegen de als derde geplaatste Duitser Rainer Schüttler. Die rekende in twee sets af met Henri Kontinen uit Finland: 6-2 en 6-4.

De strijd tussen Sijsling, de nummer 162 van de wereldranglijst, en de drie plaatsen lager geklasseerde Mahut was bijzonder spannend. De Nederlander won de eerste set weliswaar dankzij een vroege break, maar de hele wedstrijd ging het gelijk op. Beide mannen wonnen hun eigen servicebeurten moeizaam.

In het tweede bedrijf ging het negen games gelijk op, maar betekende serviceverlies van Sijsling in de tiende game direct ook setverlies. In de beslissende set nam de Amsterdammer twee keer een break voorsprong en mocht hij op 6-5 zelfs voor de partij serveren, maar beide keren ging het mis.

In de tiebreak nam Sijsling direct een minibreak voorsprong, maar gaf die weer uit handen. Bij 6-5 achter werkte hij een matchpunt weg en pakte twee punten op de opslag van de Fransman. Op 7-6 sloeg Sijsling op zijn eerste matchpunt wel toe. Na twee uur en tien minuten kon hij daardoor eindelijk juichen.

Feyenoord-hooligans geen toegang Eindhoven

Mensen die door hun gedrag of kleding herkenbaar zijn als Feyenoord-supporter zijn verplicht om vandaag vanaf 14:00 uur weg te blijven uit Eindhoven. Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft dat gesteld in een vandaag gepubliceerde noodverordening.

De politie heeft informatie over ongeveer 35 Feyenoord-supporters die naar Eindhoven onderweg waren met als doel het veroorzaken van rellen en vechtpartijen. De noodverordening blijft 24 uur van kracht. In de Eindhovense binnenstad en nabij het Philips Stadion zijn grote openlucht dance-evenementen. Eerder dit jaar werd bekend dat de stad extra veiligheidsmaatregelen neemt omdat ze de situatie vorig jaar te gevaarlijk vond.

Stenman inzetbaar tegen Sparta Rotterdam

Ron Jans kan in het afsluitende Eredivisie-duel tussen FC Groningen en Sparta Rotterdam beschikken over Frederik Stenman. De verdediger uit Zweden is inmiddels hersteld van een blessure aan zijn kuitbeen.

Jans mist overigens verder nog wel een hele waslijst: Sepp de Roover, Petter Andersson, Ondrej Svejdik, Jeffrey Rijsdijk, Danny Holla, Morten Nordstrand, Theo Lucius en de laatste Mike Zonneveld.

Bij een overwinning op Sparta is FC Groningen verzekert van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Koningin bedankt voor teruggeven Koninginnedag

Koningin Beatrix heeft in Middelburg haar dankbaarheid uitgesproken voor het teruggeven van Koninginnedag. Niet alleen de koninklijke familie, maar heel Nederland heeft het feest volgens haar teruggekregen.

Burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar roemde Beatrix om haar besluit na de aanslag van vorig jaar Koninginnedag zo gewoon mogelijk te vieren. "Het besluit om door te gaan getuigt van persoonlijke moed", zei hij. De koninklijke familie bezocht deze Koninginnedag Wemeldinge en Middelburg. Het bezoek verliep zonder incidenten rond de familie.

Voor de camera's van de NOS zei prins Willem-Alexander dat de bezoeken aan Wemeldinge en Middelburg ondanks het weer hartverwarmend waren. De inwoners van de Zeeuwse plaatsen hebben volgens hem aangetoond dat Koninginnedag nog bestaat.

Sony voor het gerecht gedaagd om verwijderen Other OS

De firmware updates van Sony voegen meestal iets toe aan de PS3, firmware 3.21 verwijderde echter de Other OS feature, waarmee je een ander besturingssysteem op de PS3 kon installeren. Een deel van de gebruikers was hier niet blij mee. Anthony Ventura uit California was het er zelfs zo erg mee oneens dat hij besloot Sony voor het gerecht te slepen.

Volgens hem is het verwijderen van de feature het opzettelijk schrappen van functionaliteit die wel werd geadverteerd. Daarmee pleegt Sony contractbreuk met miljoenen gebruikers, aldus Ventura. Sony maakte eerder al excuses voor het verwijderen van de functie en gaf aan dat het was gedaan om de veiligheid en integriteit van de console te garanderen. Ventura beweert echter dat Sony het heeft gedaan om piraterij te bestrijden.

Ventura voert de rechtszaak namens alle Amerikaanse PS3-bezitters die hun console voor 27 maart hebben gekocht en daarna niet hebben doorverkocht. Het is natuurlijk maar de vraag of hij werkelijk een kans maakt om de zaak te winnen. Wij wachten ieder geval gespannen af.

McClaren in voetsporen Robson bij kampioenschap

Als FC Twente komende zondag het landskampioenschap behaalt kan trainer McClaren in de voetsporen treden van landgenoot Bobby Robson. Robson was de laatste Brit die in Nederland een landskampioenschap wist te behalen.

De inmiddels overleden Robson presteerde dat met PSV in het seizoen 1991-1992. De laatste buitenlandse trainer met een Eredivisie-titel was Erik Gerets. De Belg deed dat eveneens met PSV maar dan in het seizoen 2001-2002.

Squashsters stuiten op Frankrijk in EK-finale

De Nederlandse squashvrouwen stuiten morgenochtend op gastland Frankrijk in de finale van het Europese Kampioenschap Squash voor landenteams. De Franse dames wonnen in de tweede halve finale met 2-1 van Ierland. Eerder op de dag had Nederland al voor een grote stunt gezorgd door titelverdediger Engeland uit te schakelen.

De winst van Frankrijk kwam tot stand door overwinningen van Maud Duplomb en Isabelle Stoehr. Duplomb, de Franse nummer drie, won de eerste wedstrijd met 11-8, 5-11, 11-4, 11-5 van Laura Mylotte, terwijl Stoehr met 11-7, 11-9, 11-4 het beslissende punt binnenhaalde tegen Aisling Blake. Tussendoor had de Ierse kopvrouw Madeline Perry haar team nog wel langszij gebracht door een 8-11, 11-8, 11-9, 11-4 zege op de jonge Française Camille Serme.

Nederland en Frankrijk stonden eerder dit toernooi ook al tegenover elkaar. In de laatste groepswedstrijd gingen de Oranjedames nipt onderuit tegen het gastland (1-2). Hierdoor stuitte Nederland al in de halve finales op grootmacht Engeland, waarvan het de laatste zeven EK-finales nog had verloren. Vanessa Atkinson, Annelize Naudé en Orla Noom slaagden er echter dit keer wel in om de Engelsen te verslaan. Het was voor het eerst in de 32-jarige geschiedenis van het evenement dat de Engelse dames een wedstrijd verloren.

Weer mensen op spoor Amsterdam

Van en naar Amsterdam Centraal rijden vrijdagmiddag geen treinen. Er lopen mensen over het spoor. De politie probeert mensen duidelijk te maken dat ze echt niet op het spoor mogen lopen. Dat meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Het treinverkeer werd om 14.55 uur stilgelegd. "Mensen nemen niet de moeite door de voetgangerstunnels te gaan. Dus moeten wij uit veiligheidsoverwegingen het treinverkeer stilleggen." Hoe lang deze situatie gaat duren, is nog onbekend. Tot die tijd maken treinen op nabijgelegen stations rechtsomkeert.

Eerder vrijdagmiddag was het treinverkeer rond Amsterdam ontregeld doordat bij twee treinen aan de noodrem was getrokken. Honderden passagiers gingen het spoor op. Die problemen waren rond 13.15 uur opgelost.

Door Koninginnedag is het nogal druk in en rond Amsterdam. De NS heeft extra treinen ingezet.

Bloederige fotosessie van Lindsay Lohan

Lindsay Lohan heeft een schokkende fotosessie laten doen. Op de plaatjes die zijn gemaakt door fotograaf Tyler Shields ligt ze in een plas bloed en poseert ze met een pistool gericht op haar mond.

De bloederige foto's zijn gemaakt voor het boek 'The Dirty Side of Glamour'. Een trotse Lohan heeft het kiekje op haar twitterpagina geplaatst. Daarbij zette ze het commentaar: "Ik deed gisteren een schitterende fotosessie. Tyler Shields doet het weer!"

Kijk hier voor de foto's

Een op elf weet niet van Kamerverkiezingen

Negen procent van de bevolking heeft nog niet in de gaten dat er Tweede Kamerverkiezingen aan zitten te komen. Elf procent weet wel dat de verkiezing aanstaande is, maar niet in welke maand. Dat blijkt uit een peiling die bureau Synovate deze week uitvoerde onder 850 Nederlanders.

Dertig procent weet te melden dat de verkiezingen in juni worden gehouden, maar kan de precieze datum niet noemen. De helft van de volwassenen weet wel dat ze op 9 juni kunnen stemmen voor het parlement.

Een maand na de val van het kabinet op 20 februari wist 56 procent van de Nederlanders spontaan 9 juni te noemen als de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Drie weken later was dit aantal gedaald tot 45 procent, maar inmiddels is dit weer iets gestegen.

Brace cel in voor kidnapping

Rapper Brace heeft een celstraf gekregen van zestien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij kreeg deze straf voor ontvoering, afpersing met geweld en het in het bezit hebben van een verboden wapen. Brace kidnapte begin 2010 met twee maten een man om hem te dwingen een huurachterstand te betalen.

Het ontvoeringsslachtoffer werd gedwongen om zijn pinpas en de bijbehorende code aan de drie gijzelnemers af te staan. Daardoor werd de huurachterstand alsnog voldaan. De politie wist een eind te maken aan de ontvoering. Brace zat toen achter het stuur van de wagen. De rechter vond dat Brace geen grote rol in de kidnapping had, maar legde hem toch een relatief zware straf op, omdat hij als bekende Nederlander een voorbeeldfunctie heeft.

Brace brak in 2004 door toen hij met Lange Frans en Baas B het nummer 'Moppie' uitbracht. Ook heeft de rapper samengewerkt met Ali B.

Dzeko denkt aan vertrek bij Wolfsburg

Edin Dzeko denkt erover om VfL Wolfsburg aan het einde van het seizoen te verlaten. De Bosniër zegt in de krant Wolfsburger Allgemeine dat hij toe is aan een volgende stap in zijn loopbaan. Dzeko is al twee seizoenen een van de topscorers in de Bundesliga. Mede dankzij zijn 26 doelpunten werd Wolfsburg vorig seizoen kampioen. Deze jaargang trof hij al twintig keer doel.

Wolfsburg kon de titel dit seizoen geen goed vervolg geven en de club plaatst zich dit jaar ook niet voor Europees voetbal. "Dat is erg teleurstellend. We waren kampioen, speelden Champions League en Europa League en volgend seizoen niets."

Vorig jaar stond Dzeko al in de belangstelling van AC Milan, maar Wolfsburg wilde niet over een transfer onderhandelen. Uiteindelijk kozen de Rossoneri voor Klaas-Jan Huntelaar. Dzeko heeft nog een contract tot 2013 bij Wolfsburg.

De 24-jarige Bosniër stelt de afgelopen maanden alleen maar aan zijn club te hebben gedacht. "Ik wilde niet aan een transfer denken, want dat zou onprofessioneel zijn. Mijn doel was altijd een grote club. Ik hoop dat niemand in Wolfsburg daarom kwaad op me wordt", laat de spits optekenen.

Dzeko denkt aan vertrek © Novum/AP

NAC tegen Twente ook zonder Leonardo

NAC Breda mist zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente aanvaller Leonardo. De Braziliaan is geblesseerd.

De Brabanders kunnen verder niet beschikken over Tim Gilissen (eveneens geblesseerd) en de geschorste verdedigers Rob Penders en Robbert Schilder. Tyrone Loran is volledig hersteld van een knieblessure en tegen Twente inzetbaar. Twente is bij een zege landskampioen. NAC heeft nog een goed resultaat nodig om zich te plaatsen voor de play-offs voor deelname aan de Europa League.

Interview: New Young Pony Club

De Britse band New Young Pony Club had gisteren een concert gegeven in de Oude Zaal van de Melkweg in Amsterdam. Met een gloednieuw album onder de armen geven ze een mooie show weg. FOK! mocht zangeres Tahita Bulmer een aantal vragen stellen.

Na de show mocht ik backstage richting de kleedkamers, daar trof ik de hele band aan. Iedereen zat met een glas champagne na te genieten van de show, terwijl ik een blikje bier in m`n hand krijg gedrukt, ga ik met zangeres Tahita naar buiten om daar langs de gracht rustig het interview te doen.

Jochie geplet tussen tractor en plantmachine

Een 12-jarig jochie verkeert sinds donderdag in levensgevaar, nadat hij bekneld raakte tussen een tractor en een plantmachine. Dit bizarre ongeval gebeurde bij een boerderij aan de Zijpstraat in het Vlaamse Waasmunster.

De jongen zat met zijn borstkas klem, waardoor hij twintig minuten lang geen zuurstof kreeg. De knaap is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Vanwege de aard van zijn verwondingen is hij later naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Gent vervoerd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt wat er precies is gebeurd op het bedrijf in Waasmunster.

Club verbiedt Anderlechtpaarse schoenen

Club Brugge heeft de nieuwe paarse schoenen van sportmerk Nike in de ban gedaan. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De Belgische club heeft de schoenen verboden omdat de kleur te gevoelig ligt bij de supporters. Het paars doet de fans te veel aan aartsrivaal Anderlecht denken.

Sportmanager Luc Devroe sprak zijn selectie over het schoeisel aan nadat de fans van Club tijdens de laatste wedstrijd in liederen lieten weten paarse schoenen niet kies te vinden. "Ik vind dat we in deze omstandigheden rekening moeten houden met de gevoeligheden bij de fans. Op dit moment kunnen we alle steun gebruiken."

Club moest de titel in de Eerste Klasse al aan Anderlecht laten en vecht nu voor de tweede plaats die recht geeft op de voorronde van de Champions League. In die strijd heeft de ploeg AA Gent al voor zich moeten dulden. Club heeft nog drie duels om de tweede plaats te heroveren.

[Giro] Pozzovivo leidt Colnago

Domenico Pozzovivo en Sacha Modolo zijn de speerpunten bij Colnago-CSF Inox in de 93e Giro d'Italia. Het Italiaanse Pro Continental Team kan dankzij een wildcard volgende week in Amsterdam starten.

Van klimmer Pozzovivo wordt verwacht dat hij een gooi kan doen naar een plaats in de top tien in het eindklassement. Modolo is een sprinter. De rest van het team bestaat uit de Italianen Manuel Belletti, Alessandro Bisolti, Federico Canuti, Marco Frapporti, Stefano Pirazzi, Alan Marangoni en Simone Stortoni.

Raddraaiers verstoren treinverkeer Amsterdam

Het treinverkeer rond Amsterdam is vrijdag ontregeld geweest doordat bij twee treinen aan de noodrem is getrokken. Daarna zijn honderden passagiers het spoor opgegaan. De problemen waren rond 13.15 uur opgelost, meldt de politie.

Door de actie kwamen twee treinen met ongeveer negenhonderd passagiers rond 12.00 uur op het spoor richting Amsterdam vlak na station Sloterdijk stil te staan. De treinen stonden op hetzelfde spoor. De raddraaiers zouden veel overlast hebben veroorzaakt in de trein. Zo hebben ze een brandblusser leeggespoten.

De politie heeft de mensen die op het spoor liepen ervan afgehaald. Er zijn geen mensen aangehouden. "Waarschijnlijk vonden de agenten het belangrijker het spoor zo snel mogelijk vrij te maken. Daarbij is het moeilijk uit te zoeken wie aan de noodrem heeft getrokken als er honderden op het spoor lopen", legt een politiewoordvoerder uit.

Door Koninginnedag is het behoorlijk druk in en rond Amsterdam. De NS zet extra treinen in. Om het treinverkeer rond Amsterdam zo weinig mogelijk te storen, heeft ProRail lijnen tijdelijk stilgelegd.

China lanceert Engelstalige nieuwszender

Xinhua, het grootste persbureau van China, lanceert zaterdag een wereldwijde Engelstalige nieuwszender. Dat kondigde het staatspersbureau vrijdag zelf aan. Xinhua wil met de nieuwszender de media-invloed van het communistische bewind uitbreiden.

De Engelstalige zender, China Xinhua News Network Corp. (CNC), biedt nieuwsrubrieken, achtergrondverhalen, weerberichten en speciale bulletins aan. Vooralsnog gaat het om proefuitzendingen, de zender gaat officieel op 1 juli van start. Welke landen de zender kunnen ontvangen is nog niet bekend.

China heeft de laatste tijd miljardenprojecten gelanceerd om Xinhua en andere staatsmedia een internationaler karakter te geven. De autoriteiten in Beijing hebben geregeld hun ongenoegen geuit over de wijze waarop door het buitenland bericht wordt over gevoelige onderwerpen, zoals de mensenrechten in China. Buitenlandse media zijn volgens Beijing bevoorooreeld en richten zich voornamelijk op negatieve berichtgeving.

Ondanks de grote economische groei en toenemende invloed op het wereldtoneel, is er in China geen sprake van persvrijheid. Het land stelt strenge grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.

[NHL Playoffs] Sharks winnen thuis van Red Wings

De San Jose Sharks zijn de tweede ronde van de playoffs goed begonnen door thuis de Detroit Red Wings met 4-3 te verslaan. In de afgelopen vier playoffseries die de Sharks speelden verloren zijn de openingswedstrijd. Joe Pavelski was wederom man van de wedstrijd met twee goals, waaronder de winnende.

"Als je ons hebt zien spelen heb je gezien dat Pavelski ons inspireert. Hij heeft flink wat belangrijke goals gemaakt en ook vanavond had hij weer grote impact op de uitkomst. En daar gaat het in de playoffs om. Je moet op de toppen van je kunnen spelen en dat doet hij", aldus coach Todd McLellan. Linemaatje Devin Setoguchi: "Hij doet het het hele jaar al geweldig. Zijn statistieken zijn goed en hij werkt altijd hard."

De Sharks kwamen na negen minuten spelen in de powerplay via Pavelski op voorsprong. Vervolgens liepen de Sharks snel uit naar 3-0 via goals van Dany Heatley en Setoguchi. De 2-0 van Heatley kwam uit een pass van achter het net van Joe Thornton, de goal van Setoguchi kwam uit een pass van Pavelski. De Red Wings deden echter snel wat terug. Dan Cleary maakte zijn eerste goal in de playoffs dit jaar door een pass vanaf de zijkant van verdediger Jonathan Ericsson zonder aan te nemen binnenschoot.

In de tweede periode kwamen de Red Wings al snel op 3-2 via een goal van Johan Franzen. De pass kwam van de uitblinkende Pavel Datsyuk die veel faceoffs won en moeilijk van de puck te krijgen was. De Sharks herstelden de marge van twee goals via wederom Pavelski die scoorde in een vijf tegen drie-situatie. De Red Wings kwamen nog wel terug tot 4-3 via verdediger Brian Rafalski uit een pass van Datsyuk, maar de Sharks wisten met een beetje geluk de voorsprong te behouden.  

PSV zonder Koevermans tegen AZ

PSV kan zondag in de afsluitende competitiewedstrijd tegen AZ niet beschikken over Danny Koevermans. De aanvaller is geblesseerd aan zijn kuit en teen.

Verder missen de Eindhovenaren de geschorste Balázs Dzsudzsák. Het is onzeker of Jagos Vukovic kan meespelen. De Serviër heeft last van zijn bovenbeen. Orlando Engelaar is normaal gesproken wel inzetbaar. Hij heeft last van lichte rugklachten. Mogelijk maakt Andy van der Meyde deel uit van de selectie, maar dat kon trainer Fred Rutten vandaag nog niet zeggen.

Voor PSV staat er niets meer op het spel. De Brabanders beëindigen het seizoen als nummer drie. Rutten verwacht desondanks een gemotiveerd PSV. "Met het oog op het wereldkampioenschap willen sommige spelers ook een boodschap afgeven", zegt hij op de website van PSV.

Vakantieverkeer loopt vast in België

Vakantiegangers lopen vrijdagochtend vast op de snelwegen in België. Dat komt volgens de VerkeersInformatieDienst vooral door wegwerkzaamheden op de E19 tussen Brecht en Antwerpen.

De drukte in België zorgt tot in Nederland voor files. Op de A58 loopt het verkeer van Tilburg naar Breda vertraging op. Ook op de A16 staat een file, tussen knooppunt Princeville en Industriegebied Hazeldonk.

Kirgizië: zaterdag moeten wapens terug zijn

De interim-regering van Kirgizië heeft gezegd dat zaterdag alle wapens en explosieven moeten zijn ingeleverd die door demonstranten werden meegenomen tijdens de ongeregeldheden die eerder deze maand leidden tot de val van president Koermanbek Bakijev.

Tot dusverre zijn 250 vuurwapens en negentienduizend munitiepatronen ingeleverd, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken. Hoeveel wapentuig nog vermist wordt is niet duidelijk. Volgens de woordvoerder werden tijdens de ongeregeldheden vanuit één wapenopslagplaats alleen al zevenhonderd wapens ontvreemd.

Ondertussen is de afgezette en naar Wit-Rusland uitgeweken Bakijev door de interim-autoriteiten in zijn land aangeklaagd wegens het organiseren van massamoord. Verder is hij aangeklaagd wegens misbruik van zijn ambt en wordt zijn onschendbaarheid als president ingetrokken.

Bakijev vluchtte op 7 april weg uit de Kirgizische hoodstad Bisjkek nadat zijn veiligheidstroepen het vuur op betogers hadden geopend en demonstranten regeringsgebouwen hadden bestormd. Bij het geweld kwamen minstens 85 mensen om het leven. Bakijev probeerde nog steun te mobiliseren in het zuiden van Kirgizië, maar besloot uiteindelijk zijn heil in het buitenland te zoeken.

Zware straf voor dwingen tot dragen boerka

Wie in Frankrijk een vrouw dwingt een boerka of een nikab te dragen, kan een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 15.000 euro krijgen. Een vrouw die zo'n kledingstuk draagt, dat vrijwel het gehele gezicht bedekt, loopt het risico dat ze een boete van 150 euro moet betalen.

Dat staat volgens de krant Le Figaro in een wetsvoorstel van de Franse regering, dat in juli bij het parlement wordt ingediend. "Niemand mag in het openbaar kleren dragen die erop gezicht zijn het gezicht te bedekken", staat in het wetsvoorstel. Vrouwen die een nikab of boerka dragen, riskeren niet alleen een boete. Zij kunnen ook worden gedwongen een cursus te volgen waarin hen wordt bijgebracht waarom in Frankrijk het verhullen van het gezicht ongewenst is.

Bezoekers schuimparty gaan agenten te lijf

De Limburgse politie heeft donderdagnacht van zich af moeten slaan bij een schuimparty in een café in Beek. De agenten gebruikten daarbij wapenstokken en een politiehond.

De schermutseling begon volgens de politie toen een groep aangeschoten jongeren zich baldadig begon te gedragen. Toen de politie ingreep, zou de menigte zich tegen de agenten hebben gekeerd.

Met wapenstokken en een politiehond werd de menigte 'tot inkeer gebracht'. Een jongeman probeerde een agent met hond van achteren te besluipen, maar de hond had hem door en beet hem in zijn bil. Hij vluchtte snel de mensenmassa weer in.

De politie heeft zes jongeren tussen de 16 en 19 jaar aangehouden. Zij hebben de nacht in de cel doorgebracht.

Duitsland levert Servische neonazi uit

Een in Servië veroordeelde Servische neonazi is door Duitsland uitgeleverd. De tot een jaar cel veroordeelde Goran Davidovic werd in februari in Duitsland gearresteerd.

In eerste instantie was hij naar Italië uitgeweken om aan zijn straf te ontkomen. Vervolgens dook hij op in Duitsland.

Davidovic is veroordeeld wegens het aanzetten tot etnische en religieuze haat, meldt het Servische ministerie van justitie.

Squashsters stunten tegen Engeland op EK

De Nederlandse squashsters hebben de finale bereikt van het Europese Kampioenschap voor landenteams in het Franse Aix en Provence. In de halve eindstrijd werd het ongenaakbare geachte Engeland met 2-1 verslagen.

Nadat Orla Noom de eerste wedstrijd verloren had (6-11, 3-11, 9-11) van de ervaren Tania Bailey, zorgde Vanessa Atkinson voor een fantastische prestatie door Jenny Duncalf te verslaan. De 34-jarige Atkinson, voormalig wereldkampioene en nummer één van de wereld, hield op de cruciale momenten haar hoofd koel tegen de mondiale nummer twee. De Nederlandse nummer dertien van de wereld bracht haar land met een 11-9, 12-10, 8-11 en 11-5 zege weer langszij de gedoodverfde favoriet en verschafte haar landgenote Annelize Naudé daarmee een uitgelezen mogelijkheid om de winst binnen te slepen.

Geïnspireerd door de zege van Atkinson begon de 33-jarige Naudé overtuigend aan haar partij met Sarah Kippax, die op de wereldranglijst ruim twintig plaatsen hoger staat dan de Amsterdamse. Naudé nam een 2-0 voorsprong in games, maar moest de derde game aan de Engelse laten. In het zenuwslopende vierde bedrijf slaagde de nummer vierenveertig van de wereld er echter wel in de klus te klaren: 11-8, 11-5, 7-11 en 11-9.

Door de sensationele overwinning op Engeland - de Britten hadden in de 32-jarige historie van het evenement nog nooit verloren - staat Nederland voor het achtste opeenvolgende jaar in de finale van de Europese titelstrijd. Dit keer speelt de formatie van bondscoaches Nicole Beumer en Damon Leedale-Brown echter dus niet tegen Engeland, maar tegen de winnaar van het duel tussen gastland Frankrijk en Ierland. Zij spelen later vanmiddag tegen elkaar. Ook de Nederlandse mannenploeg komt dan nog in actie in de halve eindstrijd tegen Frankrijk.

Steam voor Mac komt toch later

Deadlines zijn er om gebroken te worden, en Valve heeft zelf ook een eigen interpretatie van tijd. Zonder het te zeggen is de deadline voor Steam voor Mac namelijk voorbijgegaan - waar we eerder over berichtten dat het toch echt in april zou moeten gebeuren. Nog twee weken wachten, blijkt nu.

Valve heeft nu gemeld dat Steam voor Mac OSX nu uitgesteld is tot 12 mei. Twee weken is iets minder erg dan wat we gewend zijn van Valve, dus wij klagen niet.

Steam voor Mac belooft de speler met een Steamaccount dat zijn reeds gekochte games ook op Mac speelbaar zullen zijn zonder de game opnieuw te moeten kopen. Of men nu elke game die ze ooit gekocht hebben op Steam speelbaar is op Mac, is nog steeds de vraag, maar we weten in ieder geval dat de meeste Source-games zoals Team Fortress 2 en Left 4 Dead speelbaar zullen zijn.

Apple steam

Roodhemden bestormen ziekenhuis

Anti-regeringsdemonstranten hebben in de Thaise hoofdstad Bangkok een ziekenhuis bestormd omdat zij dachten dat daar veiligheidstroepen verschanst zaten. De roodhemden hebben vlakbij het ziekenhuis hun kamp, waar zij al weken bivakkeren. De betogers drongen donderdagavond naar binnen ondanks smeekbeden van de directeur. Zij troffen in het complex geen soldaten of politiemensen aan en vertrokken vervolgens weer.

De directeur van het Chulalongkorn-ziekenhuis had toen al veel patiënten laten evacueren. Vrijdag voerde het ziekenhuis alleen noodoperaties uit. De overige werkzaamheden waren stilgelegd. Later vrijdag braken de roodhemden een deel van hun barricade bij het ziekenhuis af, zodat voertuigen tot vlakbij een van de entreehallen konden komen.

Premier Abbhisit Vejjajiva sprak op de nationale televisie zijn veroordeling uit over de acties van de roodhemden. De roodhemden leggen Bangkok al weken lam met hun demonstraties om Abbhisit tot aftreden te dwingen en hebben aangegeven hun protesten uit te breiden. De roodhemden zijn aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 door een coup ten val kwam.

De angst neemt toe dat er meer geweld gebruikt zal worden. Tot dusverre zijn bij ongeregeldheden zeker 27 doden en meer dan duizend gewonden gevallen. De regering heeft verschillende malen gezegd dat haar geduld begint op te raken na de al zeven weken durende impasse en dat ze protestmarsen buiten de roodhemdenclave in het centrum van Bangkok niet zal accepteren.

De bevolking van Bangkok begint ook het geduld te verliezen met de roodhemden. De bestorming van het ziekenhuis schoot velen in het verkeerde keelgat. Een van de leiders van de roodhemden, zelf arts, haastte zich zijn verontschuldigingen voor het gebeurde aan te bieden. Volgens hem was de bestorming het werk van hooguit honderd activisten en was het een 'ongepaste, onredelijke' actie.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 19 april tot en met 25 april 2010.

- Tabel 1 laat de top 10 software zien van deze week
- Tabel 2 laat de hardware verkopen zien van deze week, hoeveel minder of meer dan de week ervoor.
- Tabel 3 laat de handhelds bij elkaar zien; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL), alleen van deze week.
- Tabel 4 laat de totaal verkochte software en hardware zien van deze week.
- Tabel 5 laat de hardware verkopen zien van 28-12-2009 tot en met heden en alles in totaal.
- Tabel 6 is hetzelfde als tabel 3 en 5 in elkaar.

Plaats Console Game Stuks Verkocht
1 PS3 Nier Replicant
60.174
2 Wii New Super Mario Brothers 28.757
3 PSP Tokyo Mono Harashi
21.953
4 DS Friend Collection
19.681
5 PSP  Ys: Oath of Felghana
16.167
6 PSP
Pro Baseball Spirits 2010 15.607
7 Wii
Wii Fit Plus
15.217
8 Wii Mario Kart
13.671
9 PS3 Elder Scrolls: Oblivion (Game of the year edition)
12.479
10 DS
Pokemon Ranger: Tracks of Light 12.408

 

Plaats Console Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP 28.758 +123
2 PS3 25.629 +39
3 Wii 23.691 -653
4 DSi XL 16.676  -470
5 DSi 10.640  -600
6 DS Lite 2.789  -80
7 Xbox 360 2.214 -228
8 PSP GO
1.544 -371
9 PS2
1.490
-41

 

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 53.727 30.302
DS 32.089 30.105

 

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 126.380 57.421
Microsoft - 2.214
Nintendo 89.734 53.796

 

Console Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 783.245 14.450.578
PS3 543.284 5.044.651
Wii 600.748 10.205.947
DSiXL 403.165 910.072
DSi 302.164 4.641.110
DS Lite
79.870 17.927.626
Xbox 360
50.960 1.260.632
PSP GO
27.003 102.758
PS2 31.074 21.641.251

 

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 810.248 14.553.336
DS 785.199 30.064.279

Preud'homme: "Ik had graag gebabbeld met de KBVB"

Na het abrupte vertrek van Dick Advocaat is de KBVB op zoek gegaan naar een nieuwe bondscoach. In Michel Preud'Homme zag de bond een mogelijke opvolger, maar de huidige werkgever van de voormalige doelman werkt niet mee.

"Ik had graag gebabbeld met de KBVB. De beslissing die ik daarna zou nemen, was tenminste mijn eigen beslissing geweest. Maar ik begrijp de argumenten van AA Gent", zo meldt Preud'homme aan Het Laatste Nieuws.

Ivan de Witte, voorzitter van AA Gent, wilde onrust in de kleedkamer voorkomen. Met het oog op de resterende play-offduels en de aanloop naar de bekerfinale is dat het laatste dat de club momenteel kan gebruiken. Preud'homme houdt zich daarom wijselijk ingetogen tegenover HLN. "Ik wil geen ruzie na dit interview", aldus de oud-keeper.

Ook blikte Preud'homme vooruit naar de bekerfinale tegen Cercle Brugge. "Glen de Boeck laat Cercle academisch voetballen in de opbouw. Cercle gebruikt de wapens die ik ook gebruik, dat maakt het iets plezanter dan een wedstrijd tegen bijvoorbeeld Kortrijk."

Overvallers rijden lege truck klem bij Schiphol

Vier overvallers hebben met een witte bestelwagen donderdagavond een lege truck klemgereden op de Douglassingel ten zuiden van de luchthaven Schiphol. Twee overvallers gingen vervolgens bij de chauffeur zitten en dwongen hem door te rijden naar de Sikorskylaan.

Daar werd de chauffeur volgens de politie gekneveld. De trucker had zijn lading net afgeleverd, dus gingen de overvallers er met lege handen vandoor. Na een tijd wist de chauffeur zich los te wurmen en waarschuwde hij de politie.

De oude bestelwagen waarmee de trucker werd klemgereden had Belgische kentekenplaten. De politie is op zoek naar getuigen.

Wellicht overleg euroministers in weekend

De ministers van Financiën van de zestien eurolanden kunnen dit weekeinde een telefonische conferentie houden over Griekenland. De woordvoerder van de vaste voorzitter van zulk euro-overleg heeft dat vrijdag gezegd.

De zogeheten eurogroep wordt altijd voorgezeten door de Luxemburgse premier en minister van Financiën Jean-Claude Juncker.

Ook de Franse minister van Economische Zaken heeft vrijdag gezegd dat er waarschijnlijk overleg is tussen ministers van Financiën over Griekenland dit weekeinde.

De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leggen de laatste hand aan een meerjarig pakket aan leningen van ruim 100 miljard euro. Reden is dat gewone banken nog slechts tegen extreme rentes geld willen lenen aan het zeer noodlijdende Griekenland.

Rond 10 mei overleggen ook de regeringsleiders van de eurolanden over de hulp.

Neville nog een jaar bij Manchester United

Gary Neville heeft zijn contract bij Manchester United met een jaar verlengd. Dat meldde manager sir Alex Ferguson vandaag.

De 35-jarige verdediger voegt zich bij oudgedienden Paul Scholes en Ryan Giggs, die ook hun carrière voortzetten bij de Engelse topclub. Veelvoudig Engels international Neville debuteerde in 1992 in het eerste elftal en speelde al bijna 600 wedstrijden voor Manchester United.

'Beenhakker op lijstje Australië'

Leo Beenhakker is kandidaat om Pim Verbeek op te volgen als bondscoach van Australië. VI meldt dat Beenhakker de belangrijkste kandidaat zou zijn.

Verbeek heeft inmiddels aangegeven dat hij na het WK stopt als bondscoach van Australië. Hij gaat de uitdaging aan in Marokko. Verbeek was in 2006 de opvolger van Guus Hiddink.

Verbeek is niet de enige Nederlandse trainer die op het lijstje staat van de Australische voetbalbond. Ook Johan Neeskens, Marco van Basten en Frank Rijkaard zouden in beeld zijn.

Beenhakker, technisch directeur van Feyenoord, was eerder al bondscoach van Nederland, Saoedi-Arabië, Polen en Trinidad & Tobago.

De Vrij: "Makaay verdient een geweldig afscheid"

Roy Makaay speelt zondag zijn laatste competitiewedstrijd als profvoetballer. Zijn ploeggenoot bij Feyenoord, Stefan de Vrij, vindt dat de spits een geweldig afscheid verdient.

"Roy verdient een geweldig afscheid", is De Vrij van mening op de clubwebsite van Feyenoord. "Hij heeft een fantastische carrière achter de rug en dan is eindigen met een overwinning het mooist denkbare scenario. We zullen er op het veld alles aan doen om dat voor hem voor elkaar te krijgen."

Aangezien De Vrij nog niet in het bezit is van een rijbewijs, reed hij iedere ochtend met Makaay mee naar de training. Na dit seizoen zal De Vrij een andere manier moeten vinden om naar De Kuip te gaan. "Ik hoop dat ik dan mijn rijbewijs heb. Ik volg al een tijdje rijlessen en ga waarschijnlijk eind mei of begin juni afrijden."

"Met Heerenveen hebben wij een moeilijke tegenstander, maar die wedstrijd gaan wij winnen. Dan zou een gelijkspel tussen AZ en PSV al genoeg zijn voor de vierde plaats. PSV zal het seizoen goed af willen sluiten met een overwinning. Ik ga ervan uit dat zij daar alles voor zullen doen", besluit De Vrij.

Amnesty veroordeelt Belgisch boerkaverbod

Gisteren stemde het Belgische lagerhuis in met een verbod op het dragen van een boerka in het openbaar. Het verbod schept 'een gevaarlijk precedent', zegt Amnesty International. De organisatie verzoekt de Belgische Senaat om geen goedkeuring te verlenen.

"Een totaal verbod op het bedekken van het gelaat schendt het recht op de vrijheid van expressie en religie van vrouwen die de boerka of de nikab dragen", zo zegt John Dalhuisen van Amnesty. Indien de Senaat ook instemt met het verbod, wordt België het eerste land ter wereld dat een boerkaverbod kent.

Denis Ducarme, voorman van de rechtse partij Mouvement réformateur die het initiatief tot het verbod nam, hoopt dat het verbod snel navolging krijgt in andere Europese landen als Nederland, Zwitserland, Frankrijk en Italië.

Eerste olie bereikt monding Mississippi

De eerste olie uit de lekkende bron in de Golf van Mexico heeft de monding van de rivier de Mississippi in de staat Louisiana bereikt. De gouverneur van Louisiana heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de ecosystemen langs de kust. Hij heeft de federale regering tevens gevraagd om zesduizend man van de Nationale Garde om te helpen de olie op te ruimen.

President Barack Obama heeft toegezegd alles in het werk te stellen om een milieuramp te voorkomen. Obama heeft zijn ministers van binnenlandse veiligheid, binnenlandse zaken en milieubescherming naar het gebied gestuurd om de aanpak van de potentiële milieuramp te coördineren.

De marine levert twintigduizend meter opblaasbare versperringen en zeven olievegers. Het Witte Huis heeft het ministerie van defensie gevraagd paraat te staan voor eventuele aanvullende verzoeken.

Als het lek niet tijdig wordt gedicht kan tot zestien miljoen liter olie in zee lekken voordat een tweede bron is geboord om de olie om te leiden. Bij het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis, in 1989 in Alaska, liep 42 miljoen liter olie de zee in.

Donderdag werd duidelijk dat het olielek veel groter is dan aanvankelijk werd gedacht. De olie heeft een 160 kilometer lange vlek gevormd, die op zijn breedste punt 72 kilometer meet. Uit de boorpijp van het vorige week na een explosie gezonken platform Deepwater Horizon stromen niet duizend, maar vijfduizend vaten (bijna achthonderdduizend liter) olie per dag.

Eerste olie bereikt monding Mississippi
Eerste olie bereikt monding Mississippi (Foto: Novum)

Brussel wil meekijken bij opstellen begroting

Brussel wil voortaan veel eerder betrokken worden bij het opstellen van de begroting van Nederland en andere EU-landen. "We willen niet in detail het werk doen van de nationale parlementen, maar bijvoorbeeld Griekenland wel tijdig kunnen vertellen als een begroting niet toelaat om tekorten weg te werken." Dat zei de woordvoerder van EU-commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Brussel krijgt de begroting nu veelal pas te zien als er niets meer aan te veranderen is. De Finse EU-commissaris wil zijn plannen 12 mei presenteren. Het is onderdeel van een aanpassing van het zogeheten Groei- en Stabiliteitspact. Dat pact moet de overheidsschulden en -tekorten beperken om de koers van de euro stabiel te houden.

Plan is ook om harder te kunnen optreden tegen landen die zich herhaaldelijk niet houden aan de regels van het Stabiliteitspact. Idee is dat landen die de regels meermalen aan hun laars lappen, dat gaan voelen in de regio-subsidies die ze uit Brussel ontvangen. Probleem van het Stabiliteitspact is vooral dat het geen echte sancties kent.

Op papier kan een land met te grote schulden een miljardenboete krijgen, maar dat zou zo'n land alleen maar verder in de problemen brengen. De boete is daarom nog nooit opgelegd.

[Giro] Sastre kopman Cervélo

Cervélo gaat volgende week zondag met Carlos Sastre als kopman van start in de Giro d'Italia. De Spanjaard moet zorgen voor een goede eindklassering.

Sastre won vorig jaar twee etappes in de Italiaanse koers en eindigde na de schorsing van Danilo Di Luca als derde in het eindklassement. Hij zal verder ondersteund worden door Iñigo Cuesta, Volodimir Gustov, Ted King, Ignatas Konovalovas, Daniel Lloyd, Gabriel Rasch, Xavier Tondo en Marcel Wyss.

Aantal flexwerkers stijgt sterk

Een derde van de Nederlandse werknemers heeft geen vaste baan. Deze 'flexibele schil' komt vier keer vaker in de WW terecht. Dat meldde Trouw vrijdag op basis van de laatste kwartaalverkenning van het UWV.

34 procent van de Nederlandse arbeidskrachten zijn nu flexwerkers. De afgelopen drie jaar is het aantal flexkrachten zo sterk toegenomen dat het UWV van een 'tendens' spreekt. Eind oktober 2006 kwam het aantal nog uit op 20 procent van het totale aantal werknemers.

Flexwerkers hebben meer kans om hun baan te verliezen, maar voor bedrijven zijn zij juist handig. Ondernemingen kunnen makkelijker reorganiseren zonder ontslagregelingen. "Dit soort banen zijn onmisbaar, bedrijven overleven erdoor", aldus een woordvoerder van de ABU, de Algemene Bond Uitzendondernemingen, tegenover de krant.

Benitez roept om versterkingen

Coach Rafael Benitez van Liverpool wil de club deze zomer versterken met minstens drie en mogelijk vijf nieuwe spelers. Dat zei de trainer van de Engelse topclub gisteren na de verloren halve finale in de Europa League tegen Atletico Madrid. Liverpool blijft daardoor voor het vierde achtereenvolgende jaar zonder prijs.

"Het seizoen is niet goed genoeg geweest. We hebben te veel problemen gehad, te veel blessures", aldus de Spanjaard na de zure uitschakeling tegen Atletico. Liverpool won de return op Anfield na verlenging met 2-1, waardoor de opgetelde stand over twee duels op 2-2 kwam en het Madrileense tegendoelpunt dubbel telde.

Het is overigens helemaal niet zeker dat Benitez aanblijft als trainer van Liverpool, waar de Nederlanders Ryan Babel en Dirk Kuijt onder contract staan. De trainer weigerde over de toekomst te speculeren. "Ik weet niet wat er deze zomer gebeurt. De toekomst is voor mij de wedstrijd tegen Chelsea op zondag. We hebben nog twee wedstrijden te gaan en we moeten het in die wedstrijden zo goed mogelijk doen."

Belgiës bekendste hoer bevallen

Groot feest bij Casa Hot Marijke. De bekendste hoer van onze zuiderburen is gisteren bevallen van een zoon.

Marijke en haar man Paul hebben de spruit de naam Adam gegeven. "Mijn man Paul is mijn god en Adam is in de Bijbel de zoon van God. Vandaar die naam", verklaart ze.

Het kind is 54 centimeter en weegt 3,6 kilo. "Ik heb heel hard afgezien. Ik ben gistermorgen in het ziekenhuis binnengegaan en pas vanmiddag om kwart voor vier bevallen. Maar ik ben gelukkig, het is een echt liefdeskindje."

Marijke hing enkele dagen voor de bevalling nog de hoer uit, en popelt nu dan ook om weer aan de slag te gaan. "Marijke kennende zal het niet lang duren", denkt manlief Paul. "Een week ofzo."

Toch is de hoer en pornoactrice bang dat het nog wel iets langer zal duren. "Zodra ik me goed voel en alles genezen is, wil ik er weer aan beginnen."


Marijke is MILF geworden

Total boekt hogere nettowinst door hogere olieprijs

Total sa heeft in het eerste kwartaal van 2010 een 14% hogere nettowinst geboekt, maakt het Franse olieconcern vrijdag bekend. Stijgende olieprijzen en toegenomen productie wogen sterker dan de dalende aardgasprijzen en een lagere vraag naar geraffineerde olieproducten.

Total behaalde een winst van EUR2,61 miljard, tegen EUR2,07 een jaar eerder. Daarmee werd de analistenverwachting van EUR2,34 miljard overtroffen. De aangepaste winst kwam 9% hoger uit op EUR2,3 miljard, van EUR2,11 miljard in 2009. De omzet groeide in het eerste kwartaal met 25% tot EUR37,6 miljard van EUR30,04 miljard.

"Met hogere winsten en een sterke balans in de eerste periode, kijken we vol vertrouwen uit naar de rest van het jaar. Gebruik makend van een groeiende productie, zetten we in op een verbetering van de winstgevendheid en verdere ontwikkeling," zegt Chief Executive Officer (CEO) Christophe de Margerie in een verklaring.

A'dam stelt spitstarief voor: 15ct/km

De Amsterdamse wethouder Gerson (PvdA) stelt voor om een spitstarief rond de hoofdstad te heffen van vijftien cent per gereden kilometer. De heffing zal zich niet beperken tot de ringwegen, maar moet ook gaan gelden voor de aanvoerroutes.

Als het aan Gerson ligt gaan automobilisten in de toekomst een extra heffing betalen als zij in de spits naar Amsterdam willen rijden. Het voorgestelde tarief moet betaald worden als men op de ringweg rijdt, maar ook op de aanvoerwegen vanuit Volendam, IJmuiden, Bussum en Nieuw-Vennep.

Minister Eurlings heeft al laten weten niets te zien in het plan. "Dit is een megalomane antiautomobilistproef. De ware aard van de PvdA in Amsterdam komt boven." Volgens de minister is in het regeerakkoord afgesproken dat er geëxperimenteerd zou worden met twee tot acht cent per kilometer.

Eurlings zegt dat er totaal geen draagvlak voor het PvdA-plan is. "Ze willen alleen maar meer geld uit de automobilist kloppen." De weggebruikers zonder alternatief zijn straks 'echt de klos', zo zegt Eurlings.

Bondscoach Zuid-Korea maakt 30-koppige WK-selectie bekend

De Zuid-Koreaanse bondscoach Huh Jung Moo heeft zijn 30-koppige selectie bekendgemaakt voor het WK in Zuid-Afrika. In totaal mag het land 23 spelers meenemen naar het WK, dus er zullen nog zeven spelers moeten afvallen.

Zuid-Korea is ingedeeld in Groep B samen met Argentinië, Nigeria en Griekenland.

Voorlopige selectie

Doel: Kim Young-Kwang (Ulsan) Lee Woon-Jae (Suwon) Jung Sung-Ryong (Seongnam)

Verdediging: Kang Min-Soo (Suwon) Kwak Tae-Hwi (Kyoto, Japan) Kim Dong-Jin (Ulsan) Kim Hyung-Il (Pohang) Oh Beom-Seok (Ulsan) Lee Young-Pyo (Al Hilal, Saudi Arabia) Lee Jung-Soo (Kashima, Japan)
Hwang Jae-Won (Pohang) Cho Won-Hee (Wigan, Engeland) Cha Du-Ri (SC Freiburg, Duitsland) Cho Yong-Hyung (Jeju United)

Middenveld: Koo Ja-Cheol (Jeju UTD) Ki Sung-Yong (Celtic, Schotland) Kim Bo-Kyung (Oita Japan) Kim Nam-Il (Tom Tomsk-Rusland) Shin Hyung-Min (Pohang) Kim Jae-Sung (Pohang) Kim Jung-Woo (Gwangju), Lee Chung-Yong (Bolton, Engeland) Kim Chi-Woo (Seoul) Park Ji-Sung (Manchester United, Engeland)

Aanvallers: Park Chu-Young (AS Monaco, Frankrijk) Ahn Jung-Hwan (Dalian China) Lee Seung-Ryul ( Seoul) Yeom Ki-Hun (Suwon) Lee Keun-Ho (Jubilo Iwata (Japan) Lee Dong-Guk (Jeonbuk)

Adam Lambert: homorechten zijn hot in Amerika

De Amerikaanse zanger Adam Lambert heeft als artiest heel wat moeten stellen met zijn homoseksualiteit. In zijn thuisland waardeert niet iedereen de openheid over zijn voorkeur voor mannen. Maar die discussie kan volgens Lambert geen kwaad.

"Ik ben al sinds mijn achttiende uit de kast", vertelt de 28-jarige zanger, die vorig jaar doorbrak door tweede te worden bij 'American Idol'. "En opeens was er ophef alsof ik net uit de kast was gekomen, maar ik was er dus al lang open over. Het werd gehyped."

Toch vond Lambert dat helemaal niet erg. "In Amerika maken we nu een sociale vooruitgang door. Homorechten zijn hot", vertelt hij aan Novum Nieuws. "Daarom werd het zo opgeklopt."

De zanger heeft het als homoseksuele artiest niet altijd makkelijk gehad in de Verenigde Staten. "Het is lastig, het is absoluut een uitdaging", vertelt Lambert. "Maar ik kan er goed mee omgaan. Het is goed dat er iemand voor uitkomt. En tegenover het aantal mensen dat het afwijst, staat een net zo grote groep die het toejuicht en waardeert."

'Homorechten zijn hot in Amerika' (foto: Novum)

[NBA] Spurs en Suns door in play-offs

De basketballers van San Antonio Spurs en Phoenix Suns zijn een ronde verder in de play-offs van de Amerikaanse NBA. De Spurs versloegen Dallas Mavericks met 97-87 en beslisten daardoor de best-of-seven-serie met 4-2 in hun voordeel.

De Suns presteerden hetzelfde via winst van 99-90 op Portland Trailblazers. De ploegen van San Antonio en Phoenix treffen elkaar ook in de kwartfinales. Manu Ginobili was topschutter voor de Spurs met 26 punten. De Argentijn speelde met een masker ter bescherming van zijn gebroken neus. De Duitser Dirk Nowitzki scoorde 33 punten voor Dallas, maar zijn riante bijdrage kon uitschakeling van de Mavs niet voorkomen. Jason Richardson was topscorer voor Phoenix Suns met 28 punten.

Weer dode door Q-koorts

Opnieuw is deze week een dode gevallen door Q-koorts. Dat blijkt uit het wekelijkse overzicht dat het RIVM vrijdag op zijn website zette. In totaal heeft de Q-koorts dit jaar vier levens geëist. Zij hadden allemaal ook andere medische problemen. Vorig jaar overleden zes mensen aan de Q-koorts, het jaar daarvoor een.

Voor zover bekend hebben honderdzestig mensen de ziekte dit jaar opgelopen. Q-koorts, een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen, is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen. De meeste mensen lopen de ziekte op door het inademen van lucht waar de bacterie in zit tijdens de lammerperiode van geiten en schapen.

Voor 2007 kwam Q-koorts slechts af en toe voor, maar het aantal meldingen van Q-koorts is sindsdien drastisch toegenomen. Ruim de helft van de mensen die besmet zijn met Q-koorts wordt niet ziek. Veelal krijgen degenen die wel ziek worden er binnen twee tot drie weken na de besmetting last van. Meestal krijgen ze koorts en heftige hoofdpijn.

Chronische Q-koorts, wat zeer zeldzaam is, kan jaren duren en begint sluimerend. Patiënten die hieraan lijden, kunnen last hebben van benauwdheid, koorts, transpireren, vermoeidheid en vermageren.

Weer geweld op Chinese school

Opnieuw heeft zich op een Chinese school bloedig geweld voorgedaan. Vrijdag sloeg een boer op een kleuterschool in de oostelijke provincie Shandong vijf kinderen neer met een hamer. Na zijn daad pleegde de man zelfmoord door zich in brand te steken. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft dit gemeld. De boer is afkomstig uit de omgeving. Over zijn motief is niets bekend.

De boer reed met een motorfiets dwars door het hek rond de school, sloeg een leerkracht neer die hem probeerde tegen te houden en stortte zich toen op de kinderen. Vijf werden met een hamer neergeslagen. Vervolgens greep hij twee kinderen, gooide benzine over zich heen en stak zichzelf aan. Leerkrachten wisten de twee kinderen uit zijn greep los te krijgen voordat ook zij vlam zouden vatten.

Eerder deze week deden zich bloedige steekpartijen voor op Chinese scholen. Zo stak donderdag een man op een kleuterschool in de centrale provincie Jiangsu 29 kinderen en drie volwassenen neer. Vijf kleuters zijn er zeer slecht aan toe. De dader was een werkloze man van 47.

Woensdag drong een man in de zuidelijke provincie Guangdong een basisschool binnen en stak daar vijftien leerlingen en een leerkracht neer. De dader bleek zelf een leerkracht te zijn. Hij was sinds februari 2006 echter met ziekteverlof wegens psychische problemen.

Eveneens woensdag werd in de provincie Fujian een man van 42 geëxecuteerd die op 23 maart acht kinderen op een school had doodgestoken. Hij zou tot zijn daad zijn gekomen uit woede over het feit dat hij door een vrouw was afgewezen.

Maandag nog geen voorselectie van Oranje

Diverse media maakte de afgelopen dagen melding dat Bert van Marwijk komende maandag zijn voorselectie voor het WK bekend zou gaan maken. De bondscoach ontkent dit nu.

"Er zijn berichten verschenen dat ik maandag een voorlopige WK-selectie van 28 spelers zou aanwijzen, maar het gaat alleen om de spelers die op 10/11 mei en op 13/14 mei komen trainen in Hoenderloo," aldus de bondscoach in AD Sportwereld.

Alle bondscoaches zullen op 10 mei hun voorlopige lijst met potentiële namen moeten indienen bij de FIFA. Ruim drie weken later, op 1 juni, wil de wereldvoetbalbond de definitieve selectie binnen hebben. Deze bestaat uit drie doelmannen en twintig veldspelers.

Op 26 mei zal het Nederlands elftal voetballen tegen Mexico in Freiburg, Op 1 juni zal Nederland het in de Kuip opnemen tegen Ghana en het Elftal van Bert van Marwijk zal op 5 juni in de ArenA worden uitgezwaaid tegen Hongarije.

Squashranglijsten ondergaan geen bijna geen verandering

De Professional Squash Association (PSA) en de Women’s International Squash Players Association (WISPA) hebben vandaag de nieuwe mondiale ranglijsten bekend gemaakt. Aan de top van deze prestigieuze ranking veranderde weinig. Ramy Ashour en Nicol David mogen zich nog steeds de nummer één van de wereld noemen.

Laurens Jan Anjema en Natalie Grinham zijn opnieuw de beste Nederlanders op respectievelijk de PSA World Ranking en de WISPA World Ranking. De 27-jarige Anjema, deze week uitkomend voor het Nederlandse team op het EK landenteams, speelde in april geen proftoernooi en bleef mede daardoor staan op plek elf. De Hagenaar krijgt over een kleine drie weken weer de kans om zijn ranking te verbeteren. Dan doet hij mee aan de Sky Petrosport Open 2010 in het Egyptische Cairo, een zogenaamd PSA Super Series Platinum toernooi. In de eerste ronde stuit hij daar op een qualifier, bij winst wacht hem vermoedelijk een duel met de Engelsman Nick Matthew, de mondiale nummer twee.

De 32-jarige Grinham staat al bijna acht maanden buitenspel als gevolg van haar zwangerschap. De Almeerse, die volgende maand haar eerste kind verwacht, staat desondanks nog steeds op de derde plaats als gevolg van haar goede resultaten in het derde kwartaal van het vorige jaar. Van de vijf toernooien die ze destijds in de maanden juli, augustus en september speelde op de WISPA World Tour, won ze er twee. Bovendien bereikte ze twee keer de finale, ondermeer tijdens het WK in Amsterdam, en sneuvelde ze een keer de halve eindstrijd van een groot proftoernooi.

Naast Anjema en Grinham staan ook Vanessa Atkinson (13), Orla Noom (43), Annelize Naude (44), Dylan Bennett (77), Piedro Schweertman (89) en Milou van der Heijden (90) in de mondiale top-100. Voor Schweertman is dat zijn hoogste positie ooit.

Matige vorm van Murray houdt aan

Andy Murray is bij het ATP-toernooi in Rome opnieuw vroeg uitgeschakeld. De Schot (4) was in de achtste finale in de Italiaanse hoofdstad niet opgewassen tegen de als dertiende geplaatste Spanjaard David Ferrer: 6-3, 6-4. Sinds Murray de finale van de Australian Open verloor van Roger Federer kwam hij nergens meer voorbij de kwartfinale en zakte naar de vijfde plaats op de wereldranglijst.

Rafael Nadal bereikte zonder moeite de kwartfinale. De Spanjaard sloeg zich in twee sets langs Victor Hanescu uit Roemenië: 6-3, 6-2. Bij de laatste acht treft de gravelkoning Stanislas Wawrinka tegenover zich. De Zwitser kreeg bedroevend weinig tegenstand van Robin Söderling. De Zweed (5), die vorige week in Barcelona nog verliezend finalist was, ging met 3-6, 2-6 onderuit.

Balotelli: "Ik heb gehuild"

Mario Balotelli, speler van Internazionale, heeft het behalen van de Champions League finale als emotioneel ervaren. De aanvaller, die door tal van incidenten de afgelopen periode in opspraak raakte, was na de uitschakeling van FC Barcelona op het miljoenenbal opgetogen.

"Het was ongelooflijk mooi. Ik heb er geen woorden voor," aldus de 20-jarige Balotelli, die tijdens het duel op de reservebank zat. "Het was de eerste keer in mijn leven dat ik gehuild heb om een voetbalwedstrijd. Ik ben gewoon heel blij."

Bij terugkomst in Milaan konden de spelers rekenen op een warm onthaal van de eigen aanhang, maar Balotelli werd uitgejouwd. De Ghanees verscheen al eens in een shirt van aartsrivaal AC Milan en gooide na de thuiswedstrijd tegen Barcelona zijn tricot provocerend naar de grond. "Ik wil nogmaals mijn verontschuldigingen aanbieden aan de fans die sommige dingen hebben geínterpreteerd als zijnde tegen hen. De supporters hebben me altijd gesteund, dus ze moeten weten dat ik aan hun kant sta," besloot Balotelli.

Koninginnedag in Middelburg

De eerste bezoekers Koninginnedag zijn vrijdagochtend rond zeven uur in het centrum van Middelburg aangekomen. Sinds acht uur is er een constante stroom van groepjes bezoekers.

Wemeldinge en Middelburg zijn volgens de politie inmiddels helemaal afgesloten voor het verkeer. In de Zeeuwse hoofdstad wemelt het vrijdagochtend van agenten, beveiligers en gemeentewerkers.

Volgens de politie loopt alles op rolletjes. Er zijn na woensdag geen aanhoudingen meer verricht. Koningin Beatrix arriveert naar verwachting om 10 uur in Wemeldinge en doet om 12 uur Middelburg aan.

Dode vader van karton past op de koters

Een jonge, Britse weduwe heeft een bijzondere manier gevonden om het verlies van haar man te verwerken. De 36-jarige Maria Challis maakte na de dood van haar man een bordkartonnen pop van hem om hem te blijven herinneren.

De 38-jarige Paul Challis had vorig jaar graag een bruiloft willen bijwonen, maar aangezien hij enkele weken eerder al was overleden aan de gevolgen van kanker, ging dat een beetje moeilijk. De weduwe had hier echter wat op gevonden. Ze maakte een levensgrote, bordkartonnen figuur van haar 1,85 meter lange man en nam hem mee naar de huwelijksvoltrekking.

De vader van twee kinderen belandde nadien niet bij het grofvuil, maar staat nu vrolijk in de huiskamer van het gezin. "Als je een geliefde verliest, ben je bang dat je deze zult vergeten", vertelde Maria Britse media. "Op deze manier houden we onze herinneringen aan hem levend."

Benieuwd naar het gelukkige gezin? Foto's kun je hier bewonderen.

Tyreke Evans NBA-rookie van het jaar

Basketballer Tyreke Evans is in de NBA uitgeroepen tot rookie van het jaar. De point guard van Sacramento Kings liet in de uitverkiezing voor de beste eerstejaarsspeler Stephen Curry van Golden State Warriors en Brandon Jennings van Milwaukee Bucks achter zich. Evans volgt Derrick Rose op. De speler van Chicago Bulls werd vorig jaar gekozen.

Evans haalde als vierde speler ooit in zijn debuutjaar in de NBA gemiddeld meer dan twintig punten, vijf rebounds en vijf assists per wedstrijd. Alleen basketbalgrootheden Oscar Robertson, Michael Jordan en LeBron James gingen hem daarin voor. Evans haalde een gemiddelde van 20,1 punten, 5,8 rebounds en 5,3 assists.

Tyreke Evans NBA-rookie van het jaar
Tyreke Evans NBA-rookie van het jaar (Foto: Novum)

Weinig zon verwacht op druilerige Koninginnedag

De zon laat zich vrijdag weinig zien. Vooral in de ochtend blijft de Koninginnedag druilerig, verwacht het KNMI.

In de middag stopt het met regenen en kan de zon af en toe doorbreken om de rommelmarkten door het hele land op te vrolijken.

De koninklijke familie wordt in het Zeeuwse Wemeldinge verwelkomd door regen en harde windstoten. Langs de kust blijft het voorlopig hard waaien. Het wordt tussen de veertien en achttien graden.

Van Barneveld gooit opnieuw 9-darter

Raymond van Barneveld heeft weer eens laten zien dat hij wel degelijk kan darten. De Hagenaar gooide in zijn partij tegen Terry Jenkins een negendarter. De pijltjes van Barney vlogen zeven maal in de triple 20, éénmaal in de triple 19 en daarna in de dubbel 12.

Van Barneveld nam in eerste instantie een ruime voorsprong op zijn tegenstander maar zag de Brit later nog terugkomen. Echter de Nederlander won met 8-6. Een play-offplaats was voor Jenkins nog  mogelijk. Maar door het verlies tegen Barney was zijn kans op een play-offplaats bekeken.

 Update:

Gisterenavond was het filmpje nog niet te vinden, echter een paar uur later wel. Hier dan de negendarter van Raymond van Barneveld in beeld.

Tory-leider Cameron wint laatste verkiezingsdebat

Tory-leider David Cameron is de winnaar van het derde en laatste televisiedebat in de aanloop naar de Britse parlementsverkiezingen van 6 mei. De leiders van de drie grote politieke partijen debatteerden donderdagavond over de economie, het belangrijkste thema in de verkiezingscampagne en doorgaans een onderwep waar Labour-premier en ex-minister van financiën Gordon Brown zich goed in thuis voelt.

Brown had donderdagavond heel wat goed te maken. In de eerste twee debatten deed hij het matig. Toen was Nick Clegg, de leider van de Liberaal-Democraten, veruit de beste. Het zat er echter niet in voor Brown. Peilingen wezen hem na afloop van het debat van donderdag aan als slechtste van de drie.

"Van nu af aan tot volgende week donderdag moeten we campagne voeren zoals we nog nooit campagne hebben gevoerd", luidde Browns conclusie.

Brown beging woensdag nog een kapitale blunder door -publiekelijk- een Labour-kiezer te schofferen. Hij had even met de vrouw staan praten, vergat dat hij zijn microfoontje nog om had en beschreef haar, op weg naar de campagne-auto, tegenover zijn team als 'een kleingeestige vrouw'. Browns campagneblunder domineerde het nieuws. De flater werd urenlang op de televisie herhaald. Uiteindelijk is de premier naar het huis van de vrouw gestapt om zijn excuses aan te bieden.

De eerste televisiedebatten in de Britse geschiedenis hebben voor een transformatie van de Britse politiek gezorgd. Lib-Dem leider Clegg heeft in één klap zijn partij op de kaart gezet. In de meest recente peilingen worden de Liberaal-Democraten zelfs groter dan Labour.

Griekenland akkoord over begrotingsmaatregelen

Griekenland is een pakket aan extra besparingsmaatregelen overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie, meldt een Griekse overheidsfunctionaris die bekend is met de gesprekken. De maatregelen zijn een voorwaarde om financiële steun te krijgen en moeten ongeveer EUR23 miljard aan besparingen opleveren.

"We zijn in principe akkoord en zoals het er nu naar uitziet zullen er dit weekend verdere mededelingen gedaan worden", aldus de functionaris, die toevoegt dat de details van het pakket aan maatregelen vrijdag worden uitgewerkt.

De overeenstemming volgt op twee weken van gesprekken tussen de Griekse overheid, het IMF, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie (EC). "Er was niet veel ruimte voor onderhandeling," aldus de functionaris. "Dit is de manier waarop het IMF werkt - als je geld wilt, moet het volgens hun voorwaarden."

Het IMF en de EU hebben eerder gezegd dat ze dit weekend tot een akkoord hopen te komen met Griekenland over het begrotingsbeleid, waardoor het mogelijk zou moeten worden om Griekenland begin mei van financiële steun te voorzien.

Woods worstelt in Quail Hollow

Tiger Woods is zeer belabberd gestart tijdens het Quail Hollow Championship. Dit toernooi is het tweede toernooi dat hij speelt sinds zijn terugkeer op de golfbaan.

De nummer één van de wereld kwam niet verder dan 74 slagen en dat zijn er twee boven par en heeft daarmee negen slagen meer nodig gehad dan de Amerikaan Bo van Pelt. Bij zijn rentree begin deze maand op de Masters eindigde de Amerikaan nog als vierde. Dat optreden was hoopvol na maanden van afwezigheid door zijn seksuele uitspattingen.

De winnaar van de Masters begin deze maand, Phil Mickelson, deed het naar behoren met 70 slagen in zijn eerste ronde. Zijn deelname was opmerkelijk omdat hij een dag voor het toernooi begon nog aan een infuus lag omdat hij was opgenomen vanwege uitdroging.

Wesley slaapt in shirt Yolanthe

Als Yolanthe Cabau van Kasbergen van huis is, slaapt Wesley Sneijder in haar t-shirt zodat hij zich niet zo alleen voelt. Yolanthe vertelt aan RTL Boulevard: "Als ik heel eerlijk ben, slaapt Wes met mijn shirtje aan als ik er niet ben."

Maar andersom is het dan weer niet het geval: "Ik slaap niet in Wes zijn outfits." Yolanthe vindt het geen probleem dat Wesley haar shirts draagt, want ze ziet mannen het liefst in een strak topje... "Bij sportmannen dan. Die kunnen het beter hebben."

Ze mag ook graag zien dat voetballers aan het eind van een wedstrijd van shirt wisselen. "Het ligt er wel aan wie er meespelen. Als Wes mee doet, dan vind ik dat heel leuk."


Yolanthe:
"Als ik heel eerlijk ben, slaapt Wes met mijn shirtje aan als ik er niet ben."

Rooney opnieuw voetballer van het jaar

Voor de tweede keer binnen een week is Wayne Rooney uitgeroepen tot voetballer van het jaar. Eerder deze week werd hij door zijn collega's in de Premier League onderscheiden ditmaal krijgt hij van de Engelse voetbalverslaggevers hun duidelijke voorkeur uit voor Rooney.

De gezaghebbende Football Writers Associaton (FWA) koos met ruime meerderheid (80 procent) Rooney tot voetballer van het jaar. De vedette van Manchester United hield net als in de verkiezing van de spelers (PFA) Didier Drogba van Chelsea achter zich. De troffee van de FWA wordt al sinds 1948 jaarlijks uitgereikt.

Rooney is met zijn 34 treffers bezig aan een uitstekend seizoen en is de hoop voor het Engelse elftal komende zomer in Zuid-Afrika. De aanvaller kampt momenteel met een liesblessure maar verzekerde de voetbalfans dat zijn WK-deelname niet in gevaar is.

Miljonair laat dochters 1 euro na

Een Australische miljonair laat haar drie dochters slechts elk één enkele euro na. De vrouw houdt haar kinderen namelijk verantwoordelijk voor de dood van haar eigen moeder. De rest van het vermogen van Valmai Roche, de vrouw in kwestie, dat geschat wordt op 2,2 miljoen dollar, gaat naar een katholieke liefdadigheidsinstelling.

Roche bestempelt de aalmoes voor haar dochters als 'bloedgeld' omdat ze die verantwoordelijk houdt voor de dood van haar moeder. Waarom Roche denkt dat haar dochters iets met haar dood te maken hebben is niet duidelijk. In haar testament liet Roche optekenen dat haar dochters het moeten stellen met 'dertig zilverlingen tegen de laagst mogelijke koers' als 'bloedgeld' dat ze verschuldigd zijn aan Judas.'

De dochters laten het er niet bij zitten: ze claimen dat hun moeder aan waanvoorstellingen leed en vechten haar testament aan voor het Hooggerechtshof. De zaak komt volgende maand voor.

Spanje heeft geen financiële hulp nodig

De Spaanse schuld is onder controle en Madrid zal niet om hulp vragen, zoals Griekenland heeft gedaan. Dat heeft de Spaanse minister van Economische Zaken, Elena Salgado, vrijdag gezegd in een interview met een Spaanse krant.

"Wij kunnen onze schuld aflossen, we zullen niet om hulp hoeven vragen", aldus Salgado. Volgens haar zijn de plannen van de overheid om het tekort op te lossen goed op dreef en zullen de gemaakte afspraken worden nagekomen. Daarnaast zal volgend jaar nog verder bezuinigd worden, stelde de minister.

Eerder deze week stelde kredietbeoordelaar Standard& Poor's de kredietwaardigheid van Spanje naar beneden bij. Dat leidde tot vrees dat Spanje in net zulk zwaar weer terecht zal komen als Griekenland.

De schulden van dat land hebben inmiddels zelfs de 'junkstatus' gekregen. Spanje heeft zwaar te lijden onder de economische crisis. Een vijfde van de beroepsbevolking zit inmiddels zonder werk.

Van Marwijk: "Verschil tussen MVV en Haarlem levensgroot"

Bert van Marwijk heeft zich tegenover het programma De aftrap van L1 uitgelaten over de financiële problemen van MVV. De club uit de Jupiler League bevindt zich in financiële tijden, maar volgens de bondscoach heeft de Limburgse ploeg nog altijd een grote functie voor de stad Maastricht.

"Als er wekelijks 5.000 mensen naar het stadion in Maastricht komen dan heeft dat een hele belangrijke functie voor de stad," aldus Van Marwijk.  "Dat is een groot verschil met Haarlem, waar de laatste jaren nog geen duizend mensne kwamen kijken."

De huidige financiële problemen bij MVV zullen volgens de bondscoach ook wel weer opgelost worden. "MVV zal daar wel uitkomen, zelfs toen ik er speelde in de jaren tachtig waren er al problemen, maar het kwam altijd goed."

Alles in het werk om olielek VS te bestrijden

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag aangekondigd alles in het werk te stellen om de gevolgen van een groot olielek in de Golf van Mexico tot een minimum te beperken. Verwacht wordt dat de gelekte olie de Amerikaanse Golfkust binnen een dag bereikt.

Obama heeft zijn ministers van binnenlandse veiligheid, binnenlandse zaken en milieubescherming naar het gebied gestuurd om de aanpak van de potentiële milieuramp te coördineren.

"We zijn erg strijdlustig en op alles voorbereid", zei admiraal Sally Brice O'Hare van de kustwacht op het Witte Huis. De prioriteit van de regering ligt bij het leveren van materiaal aan olieconcern BP om de gelekte olie zoveel mogelijk op te ruimen of gecontroleerd te verbranden.

De regering verwierp de suggestie dat zij te traag zou hebben gereageerd en uitte haar teleurstelling dat BP het onderzeese lek nog niet heeft gedicht. Daarnaast liet zij weten dat alle kosten voor bescherming en schoonmaken op rekening van de olieindustrie komen en niet van de belastingbetaler.

Verwacht wordt dat de olie vrijdag de delta van de Mississippi bereikt. Van diverse kanten werden speciale drijvers aangevoerd om de verspreiding van de olie te voorkomen en daarmee zeeleven en wetlands te beschermen.

Als het lek niet tijdig wordt gedicht kan tot zestien miljoen liter olie in zee lekken voordat een tweede bron is geboord om de olie om te leiden. Bij het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis, in 1989 in Alaska, liep 42 miljoen liter olie de zee in.

Moslims hacken site KFC Denemarken

De website van Kentucky Fried Chicken Denemarken is gehackt. Wie nu op de Deense site van KFC klikt, krijgt de boodschap dat de site is gekraakt.

Naast de boodschap krijgt de argeloze bezoeker een filmpje voorgeschoteld. Hierin wordt uitgelegd dat de islam een vreedzaam geloof is en wordt in vijf minuten uitgelegd wat het geloof inhoudt.

Onder het filmpje heeft de islamitische hacker een boodschap achtergelaten voor de Denen. Het komt erop neer dat de moslim vindt dat hij het recht heeft te hacken zolang de Deense regering geen stappen onderneemt om beledigers van de islam aan te pakken.

Vervolgens refereert de hacker aan een besluit van de Verenigde Naties dat vijf jaar geleden werd aangenomen. Dit besluit verbiedt alle vormen van het beledigen van religies. Zolang de Deense regering zich daar niet aan houdt, blijft de moslim doorgaan met hacken, zo zweert hij.

KFC hack
Een screendump van de gehackte site

Boodschap hacker
De boodschap van de hacker

Henin en Safina winnen in Stuttgart

Justine Henin en Dinara Safina hebben in Stuttgart de kwartfinale bereikt. Bij het Duitse WTA-toernooi won Henin in twee sets van haar landgenote Yanina Wickmayer: 6-3, 7-5. Safina had haar handen vol aan Agnes Szavay. De voormalige nummer een van de wereld, die haar rentree viert na maanden blessureleed won uiteindelijk met 7-6 (5), 3-6, 6-0 van de Hongaarse.

Henin had tegen Wickmayer aan een break in de eerste set genoeg om die set naar zich toe te trekken. In de tweede walste ze vervolgens over de nummer acht van de plaatsingslijst heen, maar bij 5-1 voor liet ze de teugels vieren. Wickmayer pakte twee breaks terug, maar vanaf 5-5 was Henin weer bij de les.

Safina had in de eerste set haar handen vol aan Szavay, maar trok die in de tiebreak naar zich toe. De Hongaarse sloeg in het tweede bedrijf echter toe, maar daarna was de koek bij haar op. Safina schakelde een tandje bij en gunde haar opponente in de beslissende set geen game meer.

Weinig aanhoudingen in Koninginnenacht

De Koninginnenacht is in de grote steden rustiger verlopen dan in voorgaande jaren. In Den Haag werden dertig mensen aangehouden voor bijvoorbeeld wildplassen, vechtpartijtjes of baldadigheid. In Amsterdam werden ongeveer evenveel mensen voor soortgelijke zaken opgepakt. In Utrecht bleef de teller steken op ongeveer tien.

In Den Haag en Utrecht werden minder mensen aangehouden dan in voorgaande jaren. De Amsterdamse politie kan er nog weinig over zeggen. "Vorig jaar werden over de hele dag en nacht tweehonderd mensen aangehouden, dus het duurt nog even voordat we het kunnen vergelijken."

Door de regen waren er minder bezoekers dan in voorgaande jaren, maar toch was het in de grote steden behoorlijk druk. Den Haag telde ongeveer tweehonderdduizend bezoekers.

Den Haag en Amsterdam hebben vooralsnog weinig last van de staking van de gemeentelijke reinigingsdiensten. Die staken voor een betere cao. Hier en daar ligt troep langs de weg, maar de hoofdwegen worden vrijgehouden zodat de hulpdiensten overal snel ter plaatse kunnen komen. In Utrecht werd de afgelopen nacht niet gestaakt. De staking begint daar de komende nacht.

EP: My Propane - Don't Tell Your Dad What We Do Around Here

"Everything that makes us natural - whether it is Love, Sex or Anger, you name it - has been vilified, has been turned into a mere medium to sell chocolate and toothpaste and video games - or it has been beaten down to become sterile and innocuous, irrelevant. We follow role models that we’ve been sold for cheap. Something’s gotta give. We need to go back to basics - connect as people or be lost in our ego-trip forever. Let the dirt out, the very part that makes us what we are. Get naked, speak.  What is your fuel? What makes you tick, my friend? What is your propane?"

Aldus My Propane in hun voorwoord naar aanleiding van de EP-release Don't Tell Your Dad What We Do Around Here. Vijf Europeanen die blijkbaar genoeg hadden van alles en nog wat en al dit ongenoegen en genoegen in muziek proberen te proppen. My Propane wil muziek creëren die je in je maag voelt en die echt is. Nu bestaat er uiteraard nog genoeg echte muziek, alleen van bijvoorbeeld de overgeproduceerde en commerciële MTV/TMF-meuk mag je je afvragen of muziek of marketing eerst komt.

My Propane

Japan wil leider Sea Shepherd arresteren

Japan probeert een internationaal arrestatiebevel te krijgen om de Canadese leider van milieuorganisatie Sea Shepherd op te kunnen pakken. Tokio is het zat dat de organisatie onder leiding van Paul Watson steeds maar walvisvaarders lastig blijft vallen. Dat meldden Japanse media vrijdag.

De 59-jarige Watson wordt door Japan gezocht wegens een specifiek incident, waarbij Japanse walvisvaarders gewond zouden zijn geraakt. Watson is kapitein van het actieschip Steve Irwin, dat vaart onder Nederlandse vlag.

Watson achtervolgde met het schip een walvisvaarder en beschoot dat met zuur geworden boter, aldus de Japanse televisie. Watson was niet onder de indruk van het Japanse voornemen. "Dit arrestatiebevel is alleen maar politiek, verder niets", aldus de Canadees vanuit New York. Hij is ervan overtuigd dat de internationale politieorganisatie Interpol hem niet aan Japan zal uitleveren.

Japan is een van de drie landen die ondanks een internationaal geldend verbod op walvissen jagen. Volgens Tokio gebeurt dat voor wetenschappelijk onderzoek, maar volgens deskundigen is het aantal walvissen dat gevangen wordt veel te groot voor dat doel. Door de acties van de Sea Shepherd zijn vorig jaar aanzienlijk minder walvissen gedood door Japanse vissers dan in voorgaande jaren.

Infamous 2 website geregistreerd

Het ziet er naar uit dat Infamous 2 er aan komt. Niet echt een verrassing, want het eerste deel was een succes te noemen. Sony heeft nu het domein www.infamous2thegame.com laten registreren. Misschien dat we meer gaan horen in juni, tijdens de E3. Onderstaande registratie geeft in ieder geval aan dat we niet al te lang hoeven wachten om verder te kunnen na de cliffhanger in het eerste deel.

SONY COMPUTER ENTERTAINMENT AMERICA INC.

ATTN INFAMOUS2THEGAME.COM
care of Network Solutions
PO Box 459
Drums, PA. US 18222Domain Name: INFAMOUS2THEGAME.COMAdministrative
Contact, Technical Contact:
SONY COMPUTER ENTERTAINMENT AMERICA INC.

ATTN INFAMOUS2THEGAME.COM
care of Network Solutions
PO Box 459
Drums, PA 18222
US
570-708-8780Record expires on 27-Apr-2011.
Record created on 27-Apr-2010.Domain servers in listed
order:NS1.SCEA.COM 160.33.44.69
NS2.SCEA.COM 160.33.44.67
NS3.SCEA.COM 160.33.160.127
NS4.SCEA.COM 160.33.56.28

 

Bolushappen op traditionele Koninginnedag

De koninklijke familie staat op vrijdag tal van Zeeuwse tradities te wachten. Tijdens de viering van Koninginnedag in Wemeldinge en Middelburg zijn de Oranjes getuige van activiteiten als ringrijden, het maken van Zeeuwse babbelaars en bolushappen, de Zeeuwse variant van koekhappen. Maar ook zien ze noviteiten als de exotische racketsport Taiji Bailong Ball. Het lijkt op badminton, maar er wordt nooit geslagen tegen de bal. De sport is niet eerder vertoond op 30 april.

Koningin Beatrix en de rest van de koninklijke familie beginnen hun bezoek aan Zeeland om 10.00 uur in het oranjegezinde toeristendorp Wemeldinge. Ongeveer 25.000 bezoekers worden er verwacht, die hopen dat de prinsen meedoen aan het Tééle-steken, een oud gebruik dat op veel jaarlijkse feesten in Zeeland wordt gespeeld. Iemand die in een kruiwagen wordt geduwd, moet een ring steken in een oude houten teil. Als het misgaat, heb je een nat pak.

Om 12.00 uur komen de vorstin, prinsen en prinsessen aan in Middelburg, waar naar schatting 45.000 mensen langs de route staan. In de Zeeuwse hoofdstad wordt ook stilgestaan bij het 30-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix dit jaar. De Nieuwe Burg wordt omgetoverd tot Oranjestraatje, waar aandacht is voor de regeerperiodes van Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Ondanks het drama van vorig jaar proberen de Oranjes er dit keer weer een feestelijke dag van te maken. De gebeurtenissen van 2009 spelen uiteraard in hun achterhoofd. In Apeldoorn zouden de drie dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima ook een deel van het programma bijwonen, maar dat ging na de aanslag niet door. De prinsesjes zijn er dit jaar niet bij.

Hoofdwegen centrum Den Haag schoongeveegd

Na een rustige Haagse Koninginnenach zijn straatvegers donderdagnacht rond 03.30 uur aan de slag gegaan om de ergste troep op de hoofdwegen aan de kant te schuiven. De gemeentelijke schoonmaakdienst staakt vanwege een cao-conflict tussen de bonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, maar het is niet de bedoeling dat de hulpdiensten door vuil op straat niet snel ter plaatse kunnen komen.

Twee veegwagens en een spuitwagen hebben het afval aan de kant geschoven. De Koninginnenach was met tweehonderdduizend bezoekers rustiger dan in voorgaande jaren. Het lagere aantal bezoekers komt hoogstwaarschijnlijk door de regenbuien tussen 22.00 en 23.00 uur.

Door het lagere aantal bezoekers werden ook minder mensen aangehouden. Voor enkele vechtpartijtjes of het niet luisteren naar een bevel van een agent werden dertig verdachten aangehouden. De GGD hielp 24 bezoekers die onwel waren geraakt, elf van hen moesten naar een ziekenhuis. De EHBO posten behandelden enkele tientallen marktbezoekers.

Veel auto's in Test Drive Unlimited 2 trailer

Na het bericht dat Test Drive Unlimited 2 in aantocht is, is gister de eerste trailer vrijgegeven. In de trailer kan je genieten van natuurlijk een boel auto's, maar ook dynamische weerseffecten, dag en nacht en off-road racing.

In Test Drive Unlimited 2 draait het, naast auto's, om het verdienen van experience points om verder te komen. Dit doe je door te racen, maar ook door stunts te maken. Door kapotte auto's te vinden kun je exclusieve voertuigen vrijspelen bij de dealer en zorg je ervoor dat het automerk terug komt in de showroom zoals in de vorige Test Drive Unimlited. Test Drive Unlimited 2 staat gepland voor september dit jaar.

Strafrechtelijk onderzoek naar Goldman Sachs

De Amerikaanse justitie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de zakenbank Goldman Sachs. Dat meldde de zakenkrant Wall Street Journal donderdag op zijn website.

Het Openbaar Ministerie in New York onderzoekt of Goldman Sachs en zijn medewerkers fraude met het afsluiten van hypotheken hebben gepleegd. Dat meldden bronnen die bekend zijn met het onderzoek. Het strafrechtelijk onderzoek vloeit voort uit een civiele zaak.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagde Goldman Sachs onlangs aan voor fraude tijdens de financiële crisis. De bank zou klanten niet hebben verteld dat een hedgefonds speculeerde op waardedaling van een hypotheekproduct dat de bank verkocht. De fraudezaak heeft voor veel ophef gezorgd in de financiële wereld. Goldman Sachs was een alom gerespecteerde zakenbank.

Vrijmarkten in Amsterdam klaar voor verkoop

Terwijl het Amsterdamse publiek vrijdag uitsliep, waren de amateurs en de professionele verkopers op de vrijmarkten al vroeg in de ochtend in de weer met het opbouwen van hun standjes en het uitstallen van hun verkoopwaar.

Rondom het Vondelpark stonden de vroege vogels al om zeven uur 's ochtends klaar om de eerste kopers te ontvangen om ze onder meer oude boeken en tweedehands schoenen te verkopen. Bij het Leidseplein werd alvast grote hoeveelheden tropisch fruit gesneden voor de grote schare oranjebezoekers die daar naar verwachting voorbij zal trekken.

Door de hele stad zijn op Koninginnedag vrijmarkten. Amsterdam roept de bezoekers op de stad schoon te houden en geen afval op straat te gooien, omdat de reinigingsdienst een etmaal lang staakt. Onverkochte spullen op de vrijmarkten moeten aan het einde van de dag terug naar huis.

Jaarlijks trekt Koninginnedag in Amsterdam rond de 750.000 bezoekers. Alleen al in het centrum heeft de gemeente 151 vergunningen voor evenementen verstrekt. In de binnenstad zijn vijf grote EHBO-posten en acht extra mobiele politieposten opgericht. In het centrum staan ruim 120 plaskruizen opgesteld. Om het verkeer in goede banen te leiden zet de gemeente op Koninginnedag 180 verkeersregelaars in, verdeeld over twee ploegen.

'Beatrix bleef dit jaar op troon vanwege PVV'

De PVV heeft Beatrix ervan weerhouden dit jaar af te treden. Het Noord-Brabantse dagblad BN DeStem schrijft op basis van een 'uiterst betrouwbare bron binnen de hofhouding' dat ze ernstig heeft overwogen dit jaar af te treden.

Vanwege het 'onstabiele politieke klimaat' besloot ze volgens de krant dit jaar aan te blijven. Ze zou vooral de opkomst van de PVV met argusogen hebben gevolgd. Ze wilde troonopvolger prins Willem-Alexander niet in het eerste jaar van zijn regeerperiode in het diepe gooien.

Daarom besloot ze de verkiezingen van 2011 af te wachten. Toen was nog niet bekend dat de regering zou vallen. De Rijksvoorlichtingsdienst wil volgens de krant niet reageren.

Bloedbad na slecht nieuws waarzegster

Een man heeft in het westen van Siberië een waarzegster neergestoken en twee ooggetuigen van de steekpartij vermoord. De vrouw had namelijk voorspeld dat de Rus in de toekomst een tijd in de gevangenis moet doorbrengen.

De beste man kwam bij de waarzegster om zijn hand te laten lezen. De waarzegster zag in de lijnen dat er een toekomst voor hem was weggelegd in een 'publiek huis', hetgeen de man opvatte als een gevangenis. Hierop werd de man zo kwaad, dat hij zijn toekomst wilde veranderen door de zigeunerin te vermoorden.

De man stak haar met zijn mes en wilde haar keel doorsnijden, maar de vrouw wist te ontvluchten. De toekomstige bajesklant zat nu helemaal in zak en as, en begon woest op twee ooggetuigen in te hakken. Deze zijn als gevolg van hun verwondingen overleden.

De boze Rus wordt nu aangeklaagd voor poging tot moord en twee moorden. Het lijkt erop dat de waarzegster alsnog gelijk gaat krijgen. Indien de man namelijk schuldig wordt bevonden, gaat hij voor twintig jaar achter tralies.

Schalke 04 strikt Slowaaks international

Erik Jendrisek speelt vanaf komend seizoen zijn wedstrijden voor Schalke 04. De 23-jarige Slowaak is afkomstig van 1. FC Kaiserslautern.

Kaiserslautern wist zich afgelopen weekeinde tot kampioen van de 2. Bundesliga te kronen. Daardoor keren de Duitsers na vier jaar afwezigheid terug in de hoogste afdeling.

Jendrisek scoorde dit seizoen veertien keer voor de club. De international van Slowakije tekende een contract voor drie jaar.

Ook Schalke is nog altijd in de race voor het kampioenschap. Het staat op gelijke hoogte met Bayern München, dat echter wel een veel beter doelsaldo koestert.

Jol: "Premie FC Twente is laakbaar gedrag"

De aanmoedigingspremies rond de kampioenswedstrijd van zowel Ajax als FC Twente houden nog steeds de gemoederen bezig. Gisteren werd duidelijk dat FC Twente vermoedelijk toch een premie uitlooft aan NEC als het van Ajax weet te winnen.

Ajax-coach Martin Jol vindt het opmerkelijk dat de KNVB dit goedkeurt want in de reglemenenten staat dat het laakbaar gedrag is. Volgens Jol weten de Tukkers nog niet helemaal wat ze op de hals halen. "Geld zo maar in een zakje laten verdwijnen, schijnt technisch lastig te zijn bij de Belastingdienst. En geld accepteren en de helft afdragen, mag ook niet. Of er dan wel een oplossing voor is?" Dan lachend: "Ja, zwart."

Ajax zal zich niet met bonussen voor NAC bezighouden. "Maar als NAC van FC Twente wint, geef ik Robert Maaskant misschien ook wel iets. Een hand of een cadeautje. Maar dat doe ik pas achteraf."

Rus naar kwartfinale Cagnes-sur-Mer

Arantxa Rus heeft donderdag de kwartfinale van het ITF-toernooi in Cagnes-sur-Mer bereikt. De Monsterse won in de tweede ronde met 4-6, 6-3, 6-3 van de als zesde geplaatste Duitse Tatjana Malek. In de kwartfinale treft Rus de Spaanse Lourdes Dominguez-Lino. Die won in de tweede ronde van Alberta Brianti uit Italië met 6-3, 6-1.

Rus en Dominguez-Lino speelden een keer eerder tegen elkaar. Begin 2009 troffen ze elkaar in de kwalificaties van het WTA-toernooi in Hobart. Toen was de Spaanse op hardcourt met 6-0, 6-0 de Nederlandse de baas.

Ziggo weigert Pirate Bay op zwart te zetten

Stichting Brein, die zich bezighoudt met de aanpak van piraterij, wil dat kabelbedrijf Ziggo de downloadwebsite The Pirate Bay onbereikbaar maakt. Het kabelbedrijf is echter niet van plan aan dat verzoek te voldoen, zei een woordvoerder donderdagavond.

"Er is geen juridische basis voor", aldus de zegsman. "Wij zijn slechts een doorgeefluik. We verschaffen mensen toegang tot internet en hebben niks te maken met de die website. Bovendien zijn we voorstander van openbaar internet."

Een brief met het verzoek aan Ziggo is vorige maand al verstuurd, maar werd donderdag pas openbaar gemaakt door de NOS. Ziggo blijft erbij dat Brein alleen kan klagen bij The Pirate Bay zelf.

De voorzieningenrechter in Amsterdam besloot vorig jaar dat de site inbreuk maakt op het auteursrecht en daarom ontoegankelijk moest worden gemaakt voor Nederlandse gebruikers, maar de beheerders van The Pirate Bay hebben die uitspraak naast zich neergelegd.  The Pirate Bay blijft onverminderd toegankelijk.  Wel zijn na de uitspraak diverse nieuwe, succesvolle torrentsites opgestart.

Koninginnenacht feestelijk en nat verlopen

Een paar pittige regenbuien dreven feestvierders aan de vooravond van Koninginnedag herhaaldelijk de pleinen af en de kroegen in. Het kon de pret niet drukken. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag trokken de festiviteiten honderdduizenden mensen.

Grote incidenten deden zich voor zover bekend niet voor. Utrecht en Den Haag meldden allebei ongeveer 200.000 bezoekers en ook in Amsterdam stroomden de pleinen 's avonds goed vol. Organisator Roland Verbiest van de traditionele Haagse Koninginnenach toonde zich dik tevreden over het verloop van zijn evenement. "We hadden een topprogrammering en dat was ook duidelijk te zien. Ik ben overal geweest en van het Kerkplein tot het Spui stond het overal vol." Naast Haagse artiesten als Di-rect en The Fudge speelden er internationale beroemdheden, onder wie Caro Emerald en Dick Dale, ook wel bekend als 'the king of the surf guitar'. Het lijkt erop dat de regen ook positieve gevolgen had.

De politie meldde relatief weinig incidenten. In Amsterdam en Utrecht werd een handvol personen aangehouden. De politie in Den Haag liet weten dat het feest rustiger was verlopen dan in voorgaande jaren. In totaal werden dertig mensen gearresteerd, onder meer wegens vechtpartijtjes en beledigingen.

Opmars VVD in peilingen zet door

De VVD heeft in de Politieke Barometer van Synovate opnieuw een flinke sprong gemaakt. De partij van Mark Rutte stijgt van 27 naar 30 zetels. Een week daarvoor stonden de liberalen nog op 23. De PvdA stijgt van 30 naar 32 zetels, het CDA levert er eentje in en komt uit op 29. De PVV blijft deze week steken op 18.

De val van de SP zet door: leverde de partij van vorige week al een zetel in, deze week verliezen de socialisten er nog twee en komen uit op acht zetels. D66 en ChristenUnie verliezen er ook een en komen uit op respectievelijk dertien en zeven zetels. De SGP en de Partij van de Dieren blijven op twee staan, Rita Verdonk houdt in de peiling van Synovate, net als vorige week, geen enkele zetel over.

Uitslag Helmond Sport - FC Den Bosch

Helmond Sport heeft de tweede ronde van de nacompetitie bereikt. In Den Bosch werd FC Den Bosch na strafschoppen verslagen: 5-4. In de reguliere speeltijd hadden de Helmonders de 2-1 achterstand uit het eerste duel ongedaan gemaakt via twee goals van Johan Voskamp en een tegentreffer van Fabio Caracciolo. In de verlenging werd niet gescoord.

Voskamp scoorde al in de vierde minuut in de Vliert, maar een kwartier later zorgde Caracciolo al voor de gelijkmaker. Tien minuten voor rust mocht Voskamp vanaf de penaltystip aanleggen en zorgde zo voor de 2-1. In de verlenging was Den Bosch de beste, maar de thuisploeg kwam niet verder dan het houtwerk uit een kopbal van Benny Kerstens.

Omdat de stand na 210 minuten voetbal precies in evenwicht was, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Caracciolo, Steef Nieuwendaal en Wilmer Kousemaker maakten in de eerste drie penalty's geen fout voor Den Bosch. Aanvoerder Jordens Peters schoot daarna echter via de lat over.

De score van Paul Jans mocht niet meer baten omdat Helmond Sport geen fout maakte. Achtereenvolgens Youssef Chida, Sjaak Lettinga, Rick Verbeek, Voskamp en Marc Höcher schoten vanaf elf meter raak.

In de tweede ronde van de nacompetitie neemt Helmond Sport het op tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Of dat Sparta Rotterdam of Willem II wordt, wordt zondag duidelijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.