Kamer mag NAVO-brief inzien

De Tweede Kamer mag een NAVO-brief met daarin een verzoek voor het leveren van militairen voor een trainingsmissie in Afghanistan vertrouwelijk inzien. Dat schrijft demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU) in een brief aan de Tweede Kamer.

Over de brief ontstond vorige week ophef, na uitzendingen van Nova en Reporter over de val van het kabinet. Oud-vicepremier Wouter Bos (PvdA) beschuldigde Van Middelkoop ervan dat hij dit verzoek van de NAVO heeft achtergehouden. Bos noemde dat onverantwoord.

Volgens Van Middelkoop betrof het echter een regulier verzoek aan de militaire staf voor extra militairen, zo stelde hij vorige week tijdens het vragenuurtje. Dit zou in december al zijn besproken binnen het kabinet, stelde de bewindsman, die weersprak dat hij zaken heeft achtergehouden.

De Kamer eiste dat Van Middelkoop het verzoek van de NAVO alsnog opstuurt. Dat gebeurt niet. "De NAVO heeft gemeld bezwaar te hebben tegen openbaarmaking van het document", schrijft de minister. Wel kunnen Kamerleden de brief vertrouwelijk inzien. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de kwestie.