Duizenden deelnemers aan herdenkingsmars Polen

Redactie

Tienduizenden mensen uit de hele wereld, onder wie overlevenden van de holocaust, hebben maandag meegelopen in een herdenkingsmars nabij Auschwitz om de mensen die omkwamen in het concentratiekamp te herdenken. Bovendien herdachten ze de Poolse president Lech Kaczynski die afgelopen weekend om het leven kwam.

Veel mensen die deelnamen aan de zogenaamde 'Mars der levenden', een wandeling van ongeveer drie kilometer tussen Auschwitz en de houten barakken in Birkenau, droegen zwarte armbanden of zwarte linten als eerbetoon aan president Kaczynski en zijn vrouw die zaterdag omkwamen toen hun vliegtuig neerstortte.

De Israëlische ambassadeur in Polen, Zvi Rav-Ner, sprak de menigte toe in het Hebreeuws, Engels en Pools. Hij zei dat de mars van dit jaar niet alleen een herdenking was van de slachtoffers van de holocaust, maar ook een eerbetoon aan president Kaczynski. "Lech Kaczynski en zijn vrouw waren vrienden van de staat Israël en de Joodse natie. Vandaag zullen we in saamhorigheid met de hele Poolse natie lopen."