FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 december 2013

[Serie A] Milan kent slechte generale in aanloop naar Ajax

AC Milan heeft in aanloop naar het beslissende Champions Leagueduel tegen Ajax nog niet zijn vorm gevonden. De Milanezen remiseerden zaterdag in de Serie A met 2-2 bij nummer zestien Livorno. De achttienvoudig landskampioen bezet de achtste plek met liefst 22 punten minder dan koploper Juventus.

Mario Balotelli begint in tegenstelling tot zijn ploeg wel in vorm te raken en vond twee keer het net. Luca Siligardi en Paulinho scoorden voor Livorno. Oud-Ajacieden Urby Emanuelson en Nigel de Jong maakten de wedstrijd vol voor Milan.

Bij Napoli waren voor de derde wedstrijd op rij minstens vier goals te noteren. De nummer drie van de competitie speelde in eigen huis met 3-3 gelijk tegen Udinese. Door goals van Goran Pandev stonden de Napolitanen na 41 minuten op een 2-0 voorsprong, maar Federico Fernandez (eigen doelpunt) en Bruno Fernandes trokken de stand weer gelijk. Blerim Dzemaili (Napoli) en Dusan Basta (Udinese) scoorden de derde goal voor hun ploeg.

Napoli, dat nog kans maakt op de achtste finales van de Champions League en woensdag Arsenal treft, volgt Juventus op acht punten. Udinese staat twaalfde. Bij Napoli viel oud-PSV'er Dries Mertens zestien minuten voor tijd in.

'Rutten nieuwe bondscoach Hongarije'

Fred Rutten wordt bondscoach van Hongarije. Dat schrijft de Hongaarse krant Nemzeti Sport zaterdag. De 51-jarige trainer moet Sandor Egervari opvolgen en Hongarije naar het EK van 2016 in Frankrijk loodsen.

Egerveri stapte in oktober op na de 8-1 nederlaag tegen Nederland in de WK-kwalificatie. Volgens Nemzeti Sport was Laszlo Bölöni de eerste keus om Egerveri op te volgen, maar kwamen de Roemeen en de voetbalbond er niet uit.

Tussen 2008 en 2010 stond er al eens Nederlander aan het roer in Hongarije. Erwin Koeman wist de tweevoudig WK-finalist toen niet naar het WK in Zuid-Afrika te leiden. Hongarije was in 1986 voor het laatst actief op een eindronde.

Rutten is werkloos sinds hij Vitesse na afloop van het vorige seizoen verliet. Eerder was de Gelderlander werkzaam bij PSV, Schalke 04 en FC Twente. De eenmalig international was zijn gehele spelersloopbaan actief voor Twente.

Hockeysters genomineerd voor Wereldspeelster 2013

Hockeysters Ellen Hoog, Eva de Goede en Maartje Paumen zijn genomineerd voor Wereldspeelster van het Jaar. Dat maakte de FIH zaterdagavond bekend. Maria Verschoor maakt kans op de prijs Talent van het Jaar. 

Hoog, De Goede en Paumen nemen het op tegen Luciana Aymar (Arg), Tina Bachmann (Dui), Madonna Blyth (Aus), Alex Danson (Eng), Mi Hyun Park (Z-K), Carla Rebecchi (Arg) en Kayla Sharland (N-Z). Verschoor heeft concurrentie van Augustina Albertarrio (Arg), Florencia Habif (Arg), Lily Owsley (Eng) en Rani (Ind). De winnaars worden vlak na de halve finale tussen Argentinië en Nederland bekendgemaakt.

Handbalsters beginnen WK met zege

De Nederlandse handbalsters zijn het wereldkampioenschap in Servië begonnen met een zege. De Dominicaanse Republiek, samen met Congo het zwakste land uit de poule, werd simpel verslagen.

Nederland stond na tien minuten al 8-2 voor en toen was dus al duidelijk dat de overwinning niet in gevaar zou komen. Bij rust gaf het scorebord 20-9 aan, de eindstand was uiteindelijk 44-21. Topscorer bij Nederland was Lynn Knippenborg met negen doelpunten. Ook Sharina van Dort (8) en Ailly Luciano (6) waren op dreef.

In de poule van Nederland won Montenegro met 24-22 van Zuid-Korea, Frankrijk was met 31-13 te sterk voor Congo. De eerste vier in de poule gaan door naar de knock-out fase. 

Hoeren: stop gezeik over uitbuiting

Een groep Amsterdamse prostituees is boos over een actie van de organisatie Free a Girl, die de Wallen hebben volgehangen met Loesje-posters met daarop leuzen tegen mensenhandel en gedwongen protitutie. Ze zijn onder de naam Poesje een tegenactie gestart.

Free a Girl, met Froukje de Both als ambassadrice in de gelederen, plakt posters met teksten als 'Was dat een knipoog of een noodkreet' en 'Niet alles wat je in de etalage ziet is koopwaar'. De organisatie schat dat 60 tot 70 procent van de vrouwen niet vrijwillig achter de ramen zit.

Volgens Mariska Majoor van het Prostitutie Informatie Centrum en een van de initiatiefneemsters van de tegenactie, is de campagne van Free a Girl stigmatiserend. Die organisatie heeft net als iedereen recht op hun mening, vindt ze. "Ik word echter wel gillend gek van het eeuwige gezeur en gezeik over zielige meisjes en uitbuiting", zegt Majoor tegen AT5. De belangenbehartigster ontkent niet dat er misstanden en uitbuiting plaatshebben, maar 'continu dat beeld opdringen' helpt volgens haar niet, integendeel.

De vrouwen van Poesje, die zich overigens liever sekswerker noemen, hebben in het kader van hun tegenactie verschillende posters in de rosse buurt opgehangen. Daarop staan leuzen als 'Mag ik zelf beslissen wat ik doe?' en 'My body is my business'.

De door Free a Girl genoemde 60 tot 70 procent onvrijwilligheid vormt een van de motivaties achter het door Lodewijk Asscher als wethouder ingezette Project 1012, om de wallen 'op te schonen' door het aantal prostitutieramen te verminderen. Dit percentage werd een aantal jaar geleden als schatting in een politierapport genoemd. Er is echter kritiek op die schatting, onder meer omdat de definitie van 'onvrijwillig' veel te ruim zou zijn. Zo zou prostituee zijn vanwege geldgebrek ook als een vorm van dwang zijn aangemerkt.

[Bundesliga] Leverkusen wint topper bij Dortmund

Borussia Dortmund lijkt de titel in de Bundesliga te kunnen vergeten. De ploeg van coach Jürgen Klopp verloor zaterdag in eigen stadion de topper tegen Bayer Leverkusen met 0-1 en zag daardoor de achterstand op koploper Bayern München groeien tot tien punten.

Heung-Min Son scoorde de enige goal, waardoor Leverkusen Bayern, dat eerder op de dag imponeerde met een 7-0 zege bij Werder Bremen, tot op vier punten naderde. Beide ploegen eindigden met tien man. Emir Spahic werd tien minuten voor tijd van het veld gestuurd, terwijl namens de thuisploeg in blessuretijd Sokratis Papastathopoulos de rode kaart zag.

Bobsleeër Van Calker nog niet naar OS, Kamphuis negende

Bobsleeër Edwin van Calker is er in het Amerikaanse Park City opnieuw net niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sochi. In de viermansbob was een resultaat bij de beste acht gevraagd, Van Calker werd tiende. Esmé Kamphuis behaalde bij de vrouwen de negende plek.

In de eerste run kwam Van Calker samen met zijn broer Arnold, Sybren Jansma en Arno Klaasen tot de elfde tijd. Bovenin was het ongekend spannend. De sleeën van de Rus Alexander Kasjanov, de Duitser Maximilian Arndt en de thuisfavoriet Steven Holcomb zetten allemaal exact dezelfde tijd neer en gingen gedeeld aan de leiding. In de tweede run deed Van Calker het iets beter, waardoor hij op kon schuiven naar plek tien. Voor een olympisch ticket was echter een plaats bij de beste acht nodig en daar bleef hij slechts vijf honderdsten van verwijderd, evenals een week eerder in Calgary. Vooraan leek het weer ontzettend spannend te worden, tussen plek twee en plek zeven zaten slechts zeven honderdsten van een seconde. Dit keer was Holcomb op zijn thuisbaan echter veel beter. Hij won de wedstrijd voor Arndt en Kasjanov.

Bij de vrouwen domineerden de Amerikaanse teams. Al in de eerste run werd duidelijk dat buitenlandse tegenstand niet geduld werd. Elana Meyers, een dag eerder al winnares, nam de leiding, voor haar landgenoten Jamie Greubel en Jazmine Fenlator. Esmé Kamphuis kwam tot de elfde plek. In de tweede run ging het beter voor de Nederlandse, die dit keer met Sanne Dekker als remster naar beneden ging. Ze wist twee plekken te winnen en schoof op naar plaats negen. Meyers ging met een enorme voorsprong met de overwinning aan de haal. De tweede plek werd gedeeld door Greubel en Fenlator, slechts een honderdste voor de Duitse Sandra Kiriasis.

Wat je aandacht geeft, groeit?

Veel mensen kennen de uitspraak: Het universum geeft je waar je voor open staat.
De wet van aantrekkingskracht.
Ook ik houd me bezig met zelf-ontwikkeling en spiritualiteit. Toch voel ik weerstand bij algemene wijsheden als: 'Je kiest je eigen ouders uit', 'Alles is karma', 'Alles wat je meemaakt, is een reflectie van je innerlijk.'
Het leven weerspiegelt niet alleen mijn innerlijk, maar die van miljarden aardbewoners!

[JL] FC Den Bosch wint voor derde week op rij

FC Den Bosch heeft VVV-Venlo zaterdag in de Jupiler League met 1-0 verslagen. Erik Quekel zorgde met zijn treffer in de 23e minuut voor de derde zege op rij van Den Bosch. De Brabanders klimmen door de zege naar de veertiende plek.

Na pijnlijke nederlagen tegen Sparta Rotterdam en FC Dordrecht heeft Den Bosch vijf van zijn laatste zes wedstrijden weten te winnen. VVV, vorig jaar nog acterend in de Eredivisie, neemt de zesde plek in op dertien punten van koploper FC Dordrecht.

'PVV'ers hebben moeite met samenwerking Le Pen'

Een aantal PVV'ers heeft moeite met de samenwerking die partijleider Geert Wilders is aangegaan met anti-Europese partijen als het Franse Front National. Dat zeggen ze zaterdagavond, anoniem, in Nieuwsuur. Oud-PVV'er Wim Kortenoeven riep ze in het programma op de samenwerking tegen te houden.

Wilders en Marine Le Pen van Front National kondigden hun samenwerking vorige maand aan. De partijen willen dat de soevereiniteit weer bij landen zelf komt te liggen. De PVV-leider hoopt ook te kunnen samenwerken met Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ, eveneens Europa-kritische partijen.

Meerdere PVV'ers zien de samenwerking met buitenlandse extreemrechtse en nationalistische partijen volgens Nieuwsuur niet zitten. Kortenoeven vreest dat extreemrechts door een samenwerking met partijen als Font National en Vlaams Belang wordt gelegitimeerd. Hij vindt dat zittende PVV'ers de samenwerking moeten tegenhouden.

In het programma blikken Kortenoeven en andere oud-PVV'ers als Hero Brinkman en Jhim van Bemmel terug op hun tijd bij de partij van Wilders. Ze vrezen dat de PVV uiteindelijk geen grote partij van betekenis kan blijven als de organisatie niet verandert en de partij niet democratischer wordt. Volgens hen is Wilders zo bepalend voor het beleid dat de partij zelf 'los zand' blijft en daardoor niet toekomstbestendig is.

Brinkman zei in het programma bovendien dat Wilders wel degelijk van plan was in zijn zijn anti-islamfilm Fitna een koran in brand te steken of te verscheuren. Wilders ontkende eerder dat hij zoiets van plan was. Hij noemde minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zelfs een leugenaar, omdat die naar buiten had gebracht dat de PVV-voorman het verscheuren of verbranden in een overleg had aangekondigd.

Uitslag PSV - Vitesse

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie één wedstrijd. Vitesse heeft PSV nog verder in de problemen gebracht door in Eindhoven met 2-6 te winnen. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


Vitesse-speler Renato Ibarra met PSV-speler Abel Tamata. (Foto: Pro Shots)

PSV

2 - 6

Vitesse

 45' Depay
 84' Rekik
   38' Piazón 
 66' Havenaar 
 75' Leerdam 
85' Pröpper 
 87' v. Aanholt 
 90+3 Pröpper 
 
 Gele kaart: Jorgensen (PSV), Kashia (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias (Park/79)
Jorgensen
Rekik
Tamata
Hiljemark
Maher
Schaars (Toivonen/45+2)
Narsingh (Jozefzoon/69)
Locadia
Depay
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
 Pröpper
Atsu
Vejinovic
Ibarra (Kakuta/83)
Havenaar
Piazón

Skiester Hoefl-Riesch wint opnieuw

Skiester Maria Hoefl-Riesch heeft in Lake Louise ook de tweede afdaling op haar naam geschreven. De Duitse won een dag eerder ook al, zij het met een grotere marge.

In het nog altijd bijzonder koude Canadese skioord - de temperaturen lagen opnieuw tegen de dertig graden onder nul - lukte het van de vroege starters niemand om een echt scherpe tijd neer te zetten. De Italiaanse Elena Fanchini was de eerste die langere tijd op de eerste plaats stond. Maria Kaufmann-Abderhalden uit Zwitserland, een dag eerder nog tweede, was ook dit keer weer goed en werd vierde, voor Fanchini.

Vervolgens was het de beurt aan Tina Weirather. De Liechtensteinse werd op vrijdag in eerste instantie vijfde, maar werd vanwege een fout in haar materiaal gediskwalificeerd. Ze slaagde er bijna in om wraak te nemen en werd tweede, voor de Oostenrijkse Anna Fenninger. Hoefl-Riesch was ook nu echter duidelijk de beste. Met een ruim drie tienden snellere tijd dan Weirather kwam de Duitse over de finish en pakte ze haar 26e World Cup-zege.

Uitslagen Eredivisie 07/12/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. AZ speelde thuis tegen FC Twente, mede door twee doelpunten van Mokhtar leden ze hun eerste thuisnederlaag: Twente won met 1-2. In de kelder van de Eredivisie stond de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en SC Cambuur op het programma. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Bekijk hieronder de karakteristieken van beide wedstrijden.

AZ

1 - 2

FC Twente

 3' Beerens    39' Mokhtar 
 90+2' Mokhtar 
 
 Gele kaart: Wuytens (AZ), Schilder, Rosales, Corona (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.021
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Henriksen
Ortíz
Martens
Gudmundsson (Berghuis/76)
A. Jóhannsson (Avdic/79)
Beerens
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Schilder (Koppers/78)
Gutiérrez
Ebecilio
Eghan (Corona/69)
Tadic
Castaignos
Mokhtar

RKC Waalwijk

2 - 2

sc Cambuur Leeuwarden

 16' Braber
 54' Duits(pen)
   34' Hemmen 
 37' Hemmen 
 
 Gele kaart: El Makrini, Droste, Bijker (sc Cambuur Leeuwarden)
 Rode kaart: Schet (83/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.493
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda (v. Dijk/46)
Apau
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno (Najah/37)
Braber
Duits
Castelen (Beaguel/26)
Joachim
Schet
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker
El Makrini
v. Brakel
Bakker (v. Moorsel/70)
Lukoki
Hemmen
Ritzmaier

Inspecteurs IAEA in Teheran aangekomen

Inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zijn in Teheran aangekomen om een nucleaire installatie te bezoeken. Dat heeft het Iraanse persbureau Mehr zaterdag gezegd.

De nucleaire installatie in Arak was lange tijd niet toegankelijk was voor experts van buitenaf. Volgens Mehr bezoeken twee inspecteurs de installatie zondag. Iran kwam vorige maand met de IAEA overeen dat de Verenigde Naties de nucleaire complexen in het land mogen inspecteren.

'Een op vier treinen vertrekt te laat'

Een op de vier treinen heeft bij vertrek een vertraging van een minuut of meer. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van een analyse van ruim vijf miljoen vertrektijden.

RTL Nieuws bekeek met treinreiziger.nl alle vertrektijden op tachtig stations in Nederland tussen maart en december van dit jaar. Het gaat niet alleen om treinen van de NS, maar ook om die van Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia.

Van alle treinen vertrok nog geen 75 procent op tijd. Bijna vijftien procent vertrok een of twee minuten te laat en ruim vijf procent had bij vertrek een vertraging van drie of vier minuten. Bijna vijf procent vertrok vijf minuten of meer te laat en 1,3 procent van de treinen reed helemaal niet.

Vooral in de avondspits gaat het volgens RTL Nieuws fout. Tussen 17.00 en 19.00 uur rijdt acht procent van de treinen te laat of niet. Het gemiddelde over een hele dag ligt op 6,3 procent.

Volgens RTL is het voor het eerst dat een gedetailleerd inzicht is ontstaan in Nederlandse treinvertragingen. De vervoerders maken zelf alleen een gemiddeld jaarcijfer bekend over het percentage dat te laat was bij aankomst.

ProRail houdt van alle treinen bij of ze op tijd vertrekken en aankomen, maar wil geen inzage geven in die informatie. RTL Nieuws vraagt er al jaren om, maar de spoorbeheerder geeft de gegevens niet omdat niet alle vervoerders meer openheid zouden zien zitten.

Skiër Küng pakt eerste World Cup-zege

De Zwitserse skiër Patrick Küng heeft in Beaver Creek voor een verrassing gezorgd door de super-G te winnen. Voor Küng was het de eerste zege in de World Cup.

De Italiaan Peter Fill was de eerste die een snelle tijd neer kon zetten. Het duurde vervolgens lang tot iemand in de buurt kwam. Hannes Reichelt ging in dezelfde tijd over de finish en dus ging Fill samen met de Oostenrijker aan de leiding. Toppers als Georg Streitberger, Adrien Theaux en zelfs Aksel Lund Svindal beten allemaal hun tanden stuk op de tijd van Reichelt en Fill. De eerste die serieus in de buurt kon komen was Küng. Daar bleef het niet bij, want hij zette zelfs een ruim snellere tijd neer. De overwinning leek hiermee binnen voor Küng, tot de jonge Otmar Striedinger onderweg was. De Oostenrijker kwam bijzonder dichtbij, maar haalde het net niet. Wel ging de tweede plek erg knap naar Striedinger, waardoor Reichelt en Fill de derde plaats toebedeeld kregen.

Lampjes 's werelds grootste kerstboom branden weer

De zendmast in IJsselstein is weer opgetuigd als kerstboom. Zaterdagavond werden de lampjes van 's werelds grootste kerstboom door zanger Wolter Kroes en burgemeester Patrick van den Brink ontstoken tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in de Utrechtse plaats.

Stichting Kerstboom heeft elk jaar ongeveer 65.000 euro nodig om de lichtjes te laten branden. Het geld wordt bij elkaar gebracht door donaties van particulieren en sponsoring door lokale ondernemers.

De 367 meter hoge Gerbrandytoren fungeerde met Kerstmis van 1992 voor het eerst als kerstboom. Twee jaar geleden kon de toren niet worden opgetuigd als kerstboom vanwege een brand die in de zendmast had gewoed.

Zendmast Lopik
Daar is ie dan(Foto: Wikipedia Gouwenaar)

Freek Vonk wil kinderen met Eva Jinek

Freek Vonk acht de kans groot dat hij kinderen krijgt met Eva Jinek. "We hebben geen haast en we hebben niks gepland. Maar als het gebeurt, gebeurt het", zegt de bioloog in Het Parool. "Ik denk wel dat de kans groot is, want we willen allebei heel graag."

De 30-jarige Vonk heeft ongeveer een jaar een relatie met de 35-jarige Jinek. "Het gaat ongelooflijk goed", aldus Vonk. "We zijn net op vakantie geweest naar de Surinaamse jungle, ik heb haar laten zien wat voor dieren daar voorkomen." Volgens Vonk heeft Jinek ook altijd interesse gehad in dieren. "Die klik was er dus meteen."

De bioloog vindt zijn geliefde 'mooi, slim, grappig en ad rem'. "Alles in één, eigenlijk. Ik woon nu nog bij haar in de Noorderstraat, maar binnenkort gaan we verhuizen naar de Amsteldijk, dat is groter en dan kunnen mijn dieren mee", aldus Vonk, die naast een hoop slangen ook een varaan heeft die Johan heet. "Eva kan prima met Johan, daar maak ik me helemaal geen zorgen over. Ze houdt van hem. Ja echt, dat heeft ze gezegd."

Koning naar herdenkingsdienst Mandela

Koning Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wonen dinsdag in Johannesburg de herdenkingsdienst voor de donderdag overleden Nelson Mandela bij. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag bekend.

De herdenkingsdienst wordt gehouden in het Soccer City-stadion. In het stadion, dat werd gebouwd voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010, passen zo'n 95.000 mensen. Mandela gaf er drie jaar geleden tijdens de sluitingsceremonie van het WK zijn laatste publieke optreden.

De koning is van plan woensdag in Pretoria persoonlijk afscheid de nemen van de antiapartheidsstrijder, die ligt opgebaard in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering. Timmermans reist na de herdenkingsdienst weer terug naar Nederland omdat hij verplichtingen in de Tweede Kamer heeft.

Of de koning volgende week zondag ook bij de begrafenis van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika is, is volgens een woordvoerder van de RVD nog niet bekend. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag al dat de koning er mogelijk bij is. Rutte reist misschien zelf ook af naar Zuid-Afrika.

Uitslag AFC Ajax - NAC Breda

Ajax heeft in eigen huis eenvoudig NAC Breda verslagen. In de Amsterdam ArenA werd het 4-0. Drie doelpunten kwamen op naam van Davy Klaassen. Joey Suk (NAC Breda) mocht twee minuten voor tijd vertrekken na een overtreding op Viktor Fischer. Ajax staat in ieder geval twee uur op plek één in de Eredivisie.   

AFC Ajax

4 - 0

NAC Breda

 34' Klaassen
 45+1' Klaassen
 64' Klaassen
 68' Krkic
   
 
 Gele kaart: Krkic (AFC Ajax), Kwakman, De Roover, v.d.Weg (NAC Breda)
 Rode kaart: Suk (88) (NAC Breda)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50189
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rhijn
Veltman (Denswil/72)
Moisander
Ligeon (Poulsen/ 66)
Klaassen
Blind
Serero
Schöne
Hoesen (Krkic/62)
Fischer
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d.Weg
Buijs
Lurling
Seuntjens (Suk/56)
Hadouir
Perica
Sarpong (Hooi/73)

Schansspringer Schlierenzauer wint opnieuw

Schansspringer Gregor Schlierenzauer heeft na de wedstrijd in Kuusamo ook die in Lillehammer op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Japanse Sara Takanashi.

Schlierenzauer sloeg zijn slag al in de eerste ronde. Met een sprong van 105,5 meter zorgde hij direct voor een groot gat met de nummer twee, Japanner Taku Takeuchi. De grootste verrassing was de uitschakeling van Thomas Morgenstern. De Oostenrijker kwam niet verder dan de 34e plaats. In de tweede ronde was het de Duitser Richard Freitag die de beste sprong liet zien. Zijn achterstand op de koplopers was echter te groot om in te halen, waardoor hij derde werd. Takeuchi deed het in de tweede ronde beter dan Schlierenzauer, maar de Oostenrijker had genoeg marge om Takeuchi van zich af te houden en de overwinning binnen te halen.

Bij de vrouwen deed Sara Takanashi wat er van haar verwacht werd. De Japanse topfavoriete nam in de eerste ronde gelijk een flinke voorsprong op de Oostenrijkse Daniela Iraschko. De twee opvallendste namen kwamen direct daarachter, Ema Klinec uit Slovenië en Gianina Ernst uit Duitsland. Klinec is slechts vijftien jaar oud, terwijl Ernst zelfs op oudjaarsdag die leeftijd bereikt. In de tweede ronde moest Klinec haar plek opgeven aan de jonge Duitse, die knap derde werd. De tweede plek ging naar Iraschko, Takanashi was opnieuw ongenaakbaar. Namens Nederland kwam Wendy Vuik vanwege een probleem bij de inrun niet verder dan een 49e plaats. 

Destiny in september, bèta op PlayStation

Destiny, Bungie's MMO-achtige shooter komt uit op 9 september voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. De game krijgt komende zomer ook een bèta voor PlayStation 3 en PlayStation 4, zo laat Bungie weten op hun officiële website.

Het spel zou eigenlijk in het voorjaar van 2014 uitkomen, maar nu is de kogel dus door de kerk: de game komt later.

Bungie's community manager David 'Deej' Dague liet verder nog het volgende weten: "Every new build brings us closer to our original vision. With those goals in sight, we intend to use every moment from now until the release of the game to ensure that Destiny lives up to your expectations, and our own."

"The early support and enthusiasm for Destiny has been inspiring and humbling. We believe this is the right decision for our game, our studio, and our passionate community."


[Video] Snookeraar Selby schrijft geschiedenis

Mark Selby heeft in de halve finale van de UK Championship tegen Rick Walden in het zevende frame snookerhistorie geschreven. De Engelsman wist in dat frame de maximale break van 147 te maken. Het was tevens de honderdste maximum break in de geschiedenis van het professionele snooker. 

Selby mag met de perfecte break 55.000 Britse ponden bijschrijven, ongeveer 65.500 euro. Selby staat momenteel 6-2 voor tegen Walden. In de avondsessie moet The Jester from Leicester nog drie frames winnen om naar de finale te mogen. In de finale is Neil Robertson de tegenstander. 

De eerste 147 kwam op naam van Steve Davis. Hij potte de vijftien rode, vijftien zwarte en alle gekleurde ballen in de Lada Classic van 1982. Ronnie O'Sullivan en Stephen Hendry zijn met elf perfecte frames recordhouder. O'Sullivan heeft tevens het record in handen voor de snelste 147. Tijdens het WK van 1997 tikte hij in 5.20 minuten alle ballen van tafel. 

Mark Selby met de honderdste 147 in het professionele snooker. (bron: YouTube)

Ivo Niehe durfde het niet in Amerika

Ivo Niehe had een carrière in de Verenigde Staten niet aangedurfd. "Nederland is heerlijk", zegt de programmamaker, die vanaf eind januari in de theaters staat met Die Avond in Parijs, in De Telegraaf. "In Amerika was ik nooit komen bovendrijven."

De Verenigde Staten zijn volgens de 67-jarige Niehe te groot. "Ik overzie groot niet, ik ben van klein. Mijn bedrijf groeit nu ook veel te hard naar mijn smaak. Ik snap dat het belangrijk is voor de mensen die er werken dat het bedrijf groeit, maar ik trap dan meteen op allerlei remmen."

Niehe werd twee jaar geleden zwaar bekritiseerd toen hij na een voorstelling in Parijs sprak over 'een belachelijk groot succes'. "In mijn nieuwste theatervoorstelling gaat het ook over wat er na die avond is gebeurd, die hele poppenkast met voor- en tegenstanders. Nee, het is geen afrekening."


Ivo Niehe recenseert zichzelf bij Pauw en Witteman (beeld: VARA)

Onnodige stroomuitval door slordige gravers

Aannemers moeten zich voor ze bij een klus beginnen te graven beter verdiepen in de situatie van de locatie. Dat zeggen netbeheerders zaterdag in het programma Eenvandaag. Ze zijn de schade die ontstaat door onzorgvuldig graafwerk zat.

Elk jaar ontstaan zo'n tienduizend stroom- en gasstoringen door graafwerkzaamheden. De schade levert een kostenpost op van zo'n tweehonderd miljoen euro.

De netbeheerders denken dat veel schade kan worden voorkomen als aannemers minder laks zouden zijn. De locaties van veel leidingen en kabels is namelijk goed in kaart gebracht. Volgens brancheorganisatie Netbeheer Nederland kijkt een op de drie aannemers echter niet naar wat er onder de grond ligt voor ze beginnen te graven.

[PL] Assaidi bezorgt Stoke zege op Chelsea

Oussama Assaidi heeft zaterdag van zich laten spreken in de Premier League. De voormalige Heerenveen-aanvaller bezorgde Stoke City met een fraaie goal in de 90e minuut een 3-2 overwinning op Chelsea. De Londenaren zakken door de nederlaag naar de derde plek.

Assaidi was zes minuten voor tijd ingevallen bij Stoke, waar Erik Pieters vanwege liesklachten niet bij de selectie zat. De Liverpool-huurling scoorde zijn eerste treffer voor Stoke, verder waren Peter Crouch en Stephen Ireland trefzeker voor de thuisploeg. André Schürrle schoot twee keer raak voor Chelsea. Stoke stijgt door de zege naar de twaalfde plek.

Manchester City liet net als Chelsea punten liggen in de titelstrijd. De Citizens kwamen niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Southampton en staan nu vierde op vijf punten van koploper Arsenal. Pablo Osvaldo bezorgde Southampton een punt, nadat Sergio Aguëro City na tien minuten op voorsprong had gezet.

Liverpool profiteerde van het puntenverlies van de concurrentie en klom dankzij een 4-1 thuiszege op West Ham United naar de tweede plek, op vier punten van Arsenal dat zondag Everton treft. Luis Suarez scoorde zijn veertiende doelpunt van het seizoen. Mamadou Sakho vond ook het net voor Liverpool, terwijl Guy Demel en Joey O'Brien de thuisploeg een handje hielpen met twee eigen goals.

Leroy Fer hielp Norwich City met zijn derde treffer van het seizoen aan een 2-0 uitzege op West Bromwich Albion. Gary Hooper scoorde de andere goal. Norwich klimt door de overwinning naar de veertiende plek.

Crystal Palace pakte wederom drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. De Londenaren versloegen Cardiff City met 2-0 en staan nu achttiende. Maandag was Palace ook al te sterk voor stadsgenoot West Ham.

Kans op treinvertraging nu op website

Voor het eerst kunnen treinreizigers de vertragingskans voor hun reis inschatten. Die gegevens zijn gepubliceerd op Spoormonitor.nl, een gezamenlijke website van Treinreiziger.nl, Voor Beter OV en Rover.

Uit de monitor blijkt dat treinen vooral na middernacht vaak te laat zijn. Overdag is de trein van 18:54u van Amsterdam Sloterdijk richting Lelystad het vaakst te laat. Die trein had de afgelopen negen maanden op veertig procent van de werkdagen een vertraging van vijf minuten of meer.

De reizigersorganisaties hebben de afgelopen negen maanden  de actuele vertrektijden van 82 stations gelogd. Op grond van die logs berekent spoormonitor.nl  de vertragingskans per trein en station. Stations waar veel treinen aan hun rit beginnen scoren goed. Amsterdam Zuid is het slechtst scorende station met intercitystatus.

De kans op een lange vertraging heeft de reiziger vooral bij de Fyra Amsterdam - Breda. Op werkdagen heeft 8 procent van de Fyra’s een vertraging van minimaal tien minuten of valt uit. Bij Sprinters - zoals NS stoptreinen tegenwoordig noemt – is kans op een grote vertraging juist het kleinst. Regionale lijnen, geïsoleerd van het hoofdrailnet, scoren het beste. Zo rijdt de meest punctuele spitstrein tussen Zwolle en Kampen.

De reizigersorganisaties hadden ook graag in beeld gebracht welke aansluitingen gehaald en gemist worden. “Want het gaat ons erom dat de reiziger zo stipt mogelijk op zijn eindbestemming komt. Als een trein blijft wachten op een aansluitende trein en daardoor iets later is, vinden wij dat prima” verklaart een woordvoerder van de drie organisaties.

Het is voor het eerst dat de drie reizigersclubs met een gezamenlijk initiatief komen. In de toekomst willen de partijen kijken of ze vaker de handen ineen kunnen slaan. De cijfers op spoormonitor.nl komen overigens niet precies overeen met de punctualiteitscijfers van NS en ProRail. Dat komt doordat de monitor de punctualiteit berekent bij vertrek, terwijl NS en ProRail kijken of een trein op tijd aankomt.

Een ander verschil is dat de monitor alleen de verwachte vertragingsduur vlak voor vertrek registreert, terwijl de officiële cijfers worden berekend op basis van de daadwerkelijk gerealiseerde aankomsttijd. De cijfers geven echter een behoorlijke indicatie van de punctualiteit per traject; daar heeft de reiziger meer baat bij dan cijfers over de gemiddelde punctualiteit van alle treinen tussen Delfzijl en Vlissingen, die weinig zeggen over de kwaliteit per traject.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “De website maakt gegevens goed inzichtelijk. Juist in de spitsen ligt het percentage vertraagde treinen extra hoog. De spitsuren zijn wel de tijdstippen met de volste treinen en met de meeste treinen. Dit bewijst dat de door de NS zelf genoemde prestaties zeer geflatteerd zijn. Spoormonitor.nl geeft potentiele reizigers nu de gelegenheid, een inschatting te maken van de kans dat ze voor een bepaalde reis te laat op hun bestemming zullen zijn, en of bij voorbeeld de auto al dan niet een beter alternatief is.

Paus wil e-kruistocht

Het is 'onontbeerlijk' dat de katholieke kerk vruchtbaar gebruikmaakt van internet om het evangelie te verspreiden. Dat heeft paus Franciscus zaterdag in een toespraak gezegd.

Franciscus zei dat degenen die zich inzetten voor het geloof internet kunnen gebruiken om 'echte vrouwen en mannen' te ontmoeten 'die vaak pijn lijden of zich verloren voelen' en hun 'ware redenen voor hoop' te bieden.

Franciscus, die een Facebookpagina en een Twitteraccount heeft, zei ook dat de kerk zich op internet vooral op jonge mensen moet richten, omdat internet voor hen 'een soort levensomgeving' is. Hij stelde voor om internet te gebruiken om bewustwording te creëren over 'de niet te onderdrukken vragen van het hart over de zin van het bestaan' en om internetgebruikers op Christus te wijzen.

Kromowidjojo hekelt uitvallen tijdwaarneming

Niet alles ging vandaag tijdens de Swim Cup in Amsterdam op rolletjes. Ranomi Kromowidjojo won weliswaar de 100 meter vrije slag, voor Femke Heemskerk, maar zag na afloop geen tijd op de scoreborden staan. Uiteindelijk kwamen de handgeklokte tijden uit op respectievelijk 54,08 en 54,33 seconden.

Na afloop was Kromo niet bepaald bij. "Het is toch wel jammer, want je wilt toch graag een indicatie waar je staat. De afgelopen tien jaar heb ik dit niet meegemaakt." Voor haar stond er overigens weinig op het spel, omdat ze al de limiet voor de Europese kampioenschappen langebaan volgend jaar in Berlijn gezwommen had. Ook Heemskerk, Inge Dekker en Maud van der Meer hebben hier aan voldaan.

FIFA verplaatst zeven WK-duels vanwege hitte

De FIFA heeft zeven WK-duels verplaatst naar een ander tijdstip. Onder meer Engeland - Italië is drie uur vervroegd en begint nu om 18.00 uur plaatselijke tijd. In de poule van Nederland is Spanje - Chili verplaatst van 19.00 naar 16.00 uur.

De wereldvoetbalbond heeft de wedstrijden verplaatst zodat andere landen later kunnen beginnen en minder last hebben van de hitte en luchtvochtigheid in Brazilië. Vooral in Manaus, dat midden in de amazone ligt, kan het warm worden. De Verenigde Staten - Portugal en Kameroen - Kroatië staan om die reden nu drie uur later op het programma (18.00 uur).

Engeland - Italië is weliswaar drie uur vervroegd, maar volgens de FIFA zijn de omstandigheden in Manaus om 18.00 en 21.00 uur nagenoeg hetzelfde. Doordat dat duel is vervroegd kan Ivoorkust - Japan op dezelfde dag later worden gespeeld in het eveneens warme Recife.

Doordat Spanje en Chili vroeger spelen kunnen Kameroen en Kroatië later beginnen. België en Rusland zijn de grootste slachtoffers van de veranderingen. Hun duel in Rio de Janeiro staat nu niet om 19.00, maar om 13.00 uur op het programma. Verder is Zuid-Korea - Algerije in Porto Alegre verplaatst van 13.00 naar 16.00 uur.

Italianen redden weer migranten

De Italiaanse kustwacht heeft zaterdag een boot met meer dan honderd migranten, onder wie 25 kinderen, op de Middellandse Zee in veiligheid gebracht. De 12 meter lange boot was op de onstuimige zee in de problemen geraakt, meldde de kustwacht.

De migranten hadden ondanks zeer lage temperaturen en sterke wind geprobeerd de oversteek naar Europa te maken. De opvarenden zijn door de kustwacht overgebracht naar het Italiaanse eiland Sicilië.

Het is ongebruikelijk dat er in de winter wordt geprobeerd de Middellandse Zee over te steken.


Italianen redden weer migranten (beeld: Reuters)

FARC doodt acht mensen

Bij een aanslag op een politiepost in Colombia zijn zaterdag acht mensen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten zitten FARC-rebellen achter de aanslag, die plaatshad in de buurt van Inza ten zuidoosten van Bogota.

De rebellen gooiden vanaf een truck zelfgemaakte mortieren naar de politiepost. Het gebouw en verscheidene andere werden verwoest. Vijf militairen, twee burgers en een agent kwamen bij de aanslag om het leven. Vier militairen en drie agenten raakten gewond.

Schietpartij na optreden Meek Mill

De politie van de Amerikaanse staat Delaware onderzoekt een schietpartij die plaatsvond na een optreden van Meek Mill. De hiphopartiest gaf vrijdag een show in een nachtclub, waarna vier mensen werden geraakt door kogels.

Volgens een politiewoordvoerder probeerden zes- tot zevenhonderd mensen zich uit de voeten te maken na de schietpartij, waarbij meerdere personen schoten zouden hebben gelost. De slachtoffers werden ter plekke en in het ziekenhuis behandeld. Geen van hen verkeert in levensgevaar.


Shooting Each Others in Parking Lot Full of 700 People (beeld: AP)

Prinsesje is vandaag jarig

Prinses Amalia mag zaterdag tien kaarsjes uitblazen. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die sinds 30 april de eerste in lijn van troonopvolging is, viert haar verjaardag in familiekring. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

De marinierskapel van de Koninklijke Marine verzorgde vrijdag al het Prinses van Oranje Concert in de Gotische Zaal van de Raad van State. Daarbij waren vijftig leerlingen aanwezig van de openbare basisschool Prinses Catharina Amalia uit Den Haag.

Volgende Indiana Jones-film uit Disney-koker

Filmmaatschappij Walt Disney heeft vrijdag alle rechten binnengehaald voor toekomstige Indiana Jones-films. Disney heeft officieel nog geen nieuw Indiana Jones-avontuur aangekondigd, maar volgens het Amerikaanse filmtijdschrift Variety zal de studio snel met een vijfde rolprent komen.

Disney kreeg vorig jaar de eigendomsrechten van de vier avonturenfilms in handen toen het bedrijf een slordige drie miljard euro neertelde voor Lucasfilm, de toenmalige eigenaar van de reeks. Wat nog ontbrak was het distributie- en marketingrecht, maar dankzij een deal met filmmaatschappij Paramount is Disney nu ook over deze zaken de baas.

De laatste Indiana Jones-film, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, heeft wereldwijd bijna 600 miljoen euro opgebracht, dus het ligt volgens Variety voor de hand dat Disney snel aan de slag gaat met een ongetwijfeld lucratief vijfde deel om de drie miljard die ze hebben betaald voor Lucasfilm terug te verdienen.

Bronnen melden dat Steven Spielberg, de regisseur van de vorige Indiana Jones-films, interesse heeft getoond om een vijfde deel te regisseren. De 71-jarige hoofdrolspeler Harrison Ford gaf in augustus al aan dat hij wel zin heeft in een vijfde Jones-avontuur.

Problemen Brits vliegverkeer door defect

Door een technisch mankement in het belangrijkste luchtverkeersleidingscentrum van Groot-Brittannië zijn zaterdag tientallen vluchten op Heathrow, het belangrijkste Britse vliegveld geannuleerd. Volgens de nationale luchtverkeersleiding zijn er in het luchtverkeersleidingscentrum in Swanwick problemen met het overschakelen van het nacht- naar het veel drukkere dagschema.

"Op dit moment weten we nog niet wanneer het probleem verholpen is", zei woordvoerster Juliet Kennedy tegen de BBC.

Op Heathrow hadden bijna alle ochtendvluchten een uur of meer vertraging en meerdere korteafstandsvluchten werden geannuleerd. Op Stansted liepen vluchten een half uur tot twee uur vertraging op. Op Gatwick werd twintig procent van de vluchten geannuleerd.

Onblijheid om Chinese luchtverdediging

De nieuwe Chinese luchtverdedigingszone boven de Oost-Chinese Zee verhoogt de regionale spanningen. Dat heeft de Japanse minister van defensie Itsunori Onodera zaterdag gezegd. Hij vindt dat de internationale gemeenschap zich moet verzetten tegen iedere handeling die er op is gericht boven de Zuid-Chinese Zee een soortgelijke zone in te stellen.

Onodera deed zijn uitlatingen na overleg met zijn Filipijnse ambtgenoot Voltaire Gazmin. "Iedere unilaterale instelling van een ADIZ (luchtverdedigingsidentificatiezone, red.) op welke plek dan ook verhoogt de spanningen in het gebied. Daarom maken wij ons zorgen over een dergelijke ontwikkeling", zei Onodera.

China maakte onlangs bekend dat alle vliegtuigen die over de Oost-Chinese Zee willen vliegen dat vooraf aan de Chinese autoriteiten moeten melden. Het gaat om een gebied tussen China, Taiwan, Zuid-Korea en Japan. De omliggende landen en de Verenigde Staten hebben gezegd dat zij zich niets van de nieuwe zone aantrekken.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van defensie zei vorige week dat 'te gelegener tijd' elders soortgelijke zones zullen worden ingesteld. Aangenomen wordt dat hij doelde op de Zuid-Chinese Zee.

[Bundesliga] Monsterzege Bayern München bij Werder Bremen

Zonder Arjen Robben heeft Bayern München zaterdag in de Bundesliga een ware galavoorstelling afgeleverd bij Werder Bremen. De ploeg van buitenspeler Eljero Elia kreeg in eigen stadion met liefst 7-0 op de broek. Uitblinker Franck Ribéry scoorde tweemaal en was bij liefst vijf treffers betrokken.

Robben raakte midweeks geblesseerd en komt dit kalenderjaar niet meer in actie. Het gemis van de in vorm verkerende Bedummer deed zich echter geen moment voelen. Door een eigen goal van Assani Lukimya-Mulongoti en treffers van Daniel van Buyten en Ribéry was het bij rust 0-3. Na de thee maakten Mario Mandzukic, Thomas Müller, nogmaals Ribéry en Mario Götze het leed voor Elia en de zijnen alleen maar groter.

Bayern bracht door de zege zijn puntentotaal op 41 en kan later op de avond rustig achterover kijken naar de topper tussen Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund. De nummers twee en drie volgen op respectievelijk zeven en tien punten.

Bert van Marwijk verslikte zich met Hamburger SV in FC Augsburg. De ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh zegevierde in Hamburg met 0-1 door een goal van Raul Bobadilla in de achttiende minuut. Van Marwijk had nog niet de beschikking over Rafael van der Vaart. Bij de bezoekers deed Verhaegh de hele wedstrijd mee en viel oud-Roda JC'er Marcel de Jong kort in. HSV staat met zestien punten dertiende, terwijl Augsburg naar de achtste positie steeg.

Met Luuk de Jong en Roel Brouwers als invallers boekte Borussia Mönchengladbach een 2-1 thuiszege op Schalke 04. De bezoekers kwamen via voormalig PSV'er Jefferson Farfan aan de leiding. In de 25e minuut maakte Raffael gelijk. Vlak voor rust kwam de thuisploeg aan de leiding. Benedikt Höwedes kreeg rood wegens hands en Max Kruse benutte de daaropvolgende strafschop.

De Jong viel acht minuten voor tijd in, terwijl Brouwers het met twee minuten officiële speeltijd moest doen. Het verrassend sterke Mönchengladbach bracht zijn puntentotaal op 31 en achterhaalde nummer drie Dortmund op de ranglijst. Schalke staat vijfde.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag:

Eintracht Frankfurt - Hoffenheim 1-2

VfB Stuttgart - Hannover 96 4-2

Geplaatste darters maken geen fout op Zuiderduin Masters

De geplaatste spelers op de Zuiderduin Masters hebben bijna allemaal hun eerste partij gewonnen. Alleen Richie George en Robbie Green gingen onderuit. George verloor met 1-5 van Lakesidewinnaar Scott Waites. Green was net niet opgewassen tegen Youri Meeuwisse. De Engelsman verloor met 4-5 van Meeuwisse. 

Vanavond worden de wedstrijden gespeeld tussen de geplaatsten en de winnaars van de wedstrijden van vrijdagavond. De winnaars van vanavond plaatsen zich voor de kwartfinales. Het legsaldo zal alleen maar in groep C een doorslag geven als George van Michel van der Horst weet te winnen. 

Uitslagen

# Speler Speler Uitslag
A Stephen Bunting (1) (Eng) Jim Widmayer (VS) 5-1
B Benito v. d. Pas (8) (Ned) Remco van Eijden (Ned) 5-2
C Richie George (5) (Eng) Scott Waites (Eng) 1-5
D Wesley Harms (4) (Ned) Scott Mitchell (Eng) 5-1
E Robbie Green (3) (Eng) Youri Meeuwisse (Ned) 4-5
F Alan Norris (6) (Eng) Jeffrey de Zwaan (Ned) 5-2
G Tony O'Shea (7) (Eng) Darryl Fitton (Eng) 5-1
H Geert De Vos (2) (Bel) Rick Hofstra (Ned) 5-2

Programma 

# Speler Speler
A Stephen Bunting (1) (Eng) Martin Adams (Eng)
B Benito v. d. Pas (8) (Ned) Martin Atkins (Eng)
C Richie George (5) (Eng) Michel van der Horst (Ned)
D Wesley Harms (4) (Ned) Jan Dekker (Ned)
E Robbie Green (3) (Eng) Ross Montgomery (Sch)
F Alan Norris (6) (Eng) Gary Robson (Eng)
G Tony O'Shea (7) (Eng) Danny Noppert (Ned)
H Geert De Vos (2) (Bel) James Wilson (Eng)

Nog meer Fransen naar CAR

Frankrijk voert het aantal militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) verder op. Dat heeft president François Hollande zaterdag gezegd. In plaats van twaalfhonderd gaan er zestienhonderd Franse militairen naar het onrustige land. Zaterdag zullen alle Franse militairen in de CAR zijn en ze blijven zolang als nodig is om het land te stabiliseren, aldus Hollande.

Interreligieuze ellende tussen enerzijds moslims, die in maart de macht grepen, en anderzijds christelijke milities kostte deze week aan tientallen mensen het leven. Beide kampen worden beticht van talloze mensenrechtenschendingen. Een opmerkelijk gegeven, aangezien beide religies prat gaan op hun vreedzame intenties.

Kim Kardashian awmygawd awmygawd!

Kim Kardashian heeft een fan afgelopen week de avond van haar leven bezorgd. De realityster liet het meisje in de vipruimte en backstage komen bij een concert van haar verloofde, Kanye West, toen de fan twitterde dat ze in het publiek zocht naar Kardashian.

"Ik stuur iemand zodat je bij mij kunt komen zitten", reageerde de realityster via Twitter. "Geef me zo snel mogelijk door waar je zit." Het meisje werd samen met een vriendin opgehaald door beveiligingsmensen, waarna ze naar een vipruimte werd gebracht waar de twee 'heel hard dansten en alle nummers meeschreeuwden'.

Na afloop van het optreden nodigde de 33-jarige Kardashian het meisje en haar vriendin uit om mee backstage te gaan. "Ik kon niet meer praten", aldus de fan, die een kiekje nam met de rapper en de realityster. "Ik zei: awmygawd, awmygawd, awmygawd, we gaan op de foto met het geweldigste koppel van het universum. Awmygawd, awmygawd, awmygawd."

Oekraïne: geen sprake van douane-unie met Rusland

Duizenden Oekraïners zijn zaterdag weer de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Tegelijkertijd werd geprobeerd hen te kalmeren door te verzekeren dat de Russische en de Oekraïense president vrijdag niet spraken over de toetreding van Oekraïne tot een door Rusland geleide douane-unie.

Die verzekering deed de betogers, die sneeuw en harde wind trotseerden, niet van mening veranderen. Zaterdagmiddag hadden zich opnieuw zo'n tienduizend mensen op het Onafhankelijkheidsplein verzameld. Voor zondag is opgeroepen tot een massale demonstratie. Vorige week bracht een dergelijke oproep zo'n driehonderdduizend mensen op de been.

President Viktor Janoekovitsj ontmoette zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin vrijdag in Sotsji en sprak met hem over nauwere samenwerking tussen beide landen.

De protesten in Oekraïne begonnen toen Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. Moskou is fel gekant tegen Oekraïense toenadering tot de EU en zou onder meer hebben gedreigd de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien. Betogers willen niet dat Oekraïne opnieuw onder de vleugels van Moskou komt en beschuldigen Janoekovitsj ervan Oekraïne aan Rusland te verkopen.

Tweede dode kettingbotsing België

De kettingbotsing die dinsdagochtend in dichte mist plaatsvond bij het Belgische Zonnebeke heeft aan nog iemand het leven gekost. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé zaterdag gezegd, aldus de Belgische krant de Standaard.

Dinsdag borgen de hulpdiensten al één dodelijk slachtoffer. Nog één gewonde ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Er vielen in totaal 68 gewonden.

Op de A19 ter hoogte van Wervik en Zonnebeke botsten in dichte mist in totaal 132 voertuigen op elkaar. De hulpdiensten hadden moeite de drie vlakbij elkaar gelegen plaatsen des onheils te bereiken. De mist hield de traumaheli aan de grond.

Sylvie Meis vindt het heel erg voor Van der Vaart

Sylvie Meis is overvallen door het nieuws dat Rafael van der Vaart en Sabia Engizek hun kind hebben verloren. "Ik wist van niets. Ik kan gewoon niet bevatten dat dit hen is overkomen", reageerde Meis, die sinds afgelopen week officieel gescheiden is van Van der Vaart, tegenover De Telegraaf.

Meis wist naar eigen zeggen hoe gewenst het kind was voor haar ex en zijn liefje. "Ik leef ontzettend met ze mee in deze zo zwarte periode. Vanuit mijn hart wens ik Rafael en Sabia alle kracht toe om dit grote verlies te dragen."

Olympique Marseille ontslaat coach Baup

Olympique Marseille heeft coach Elie Baup zaterdag ontslagen. De 58-jarige Fransman wordt verantwoordelijk gehouden voor de magere prestaties. Fans hadden vrijdag na de thuisnederlaag tegen Nantes al om het vertrek van Baup geëist. "Hij heeft niet de resultaten gebracht die we hadden verwacht", verklaart clubpresident Vincent Labrune.

Baup leidde Marseille vorig seizoen nog naar de tweede plaats, maar dit seizoen ging het beduidend minder. De Zuid-Fransen staan op flinke achterstand van de top drie vijfde in de competitie en pakten bovendien in vijf groepsduels in de Champions League nog geen enkel punt.

De honneurs worden tot de winterstop waargenomen door sportief directeur Jose Anigo.

Van der Poel imponeert bij profdebuut

Veldrijder Mathieu van der Poel is zijn profcarrière zaterdag uitstekend begonnen. De 18-jarige zoon van oud-renner Adrie van der Poel werd bij de Scheldecross in Antwerpen tweede en moest alleen de Belg Niels Albert voor zich dulden. De Duitser Walsleben eiste de derde plek voor zich op.

Van der Poel reed in Vlaanderen voor het eerst een profwedstrijd. De renner, naast zoon van Adrie ook de kleinzoon van oud-renner Raymond Poulidor, werd twee weken geleden uitgeroepen tot talent van het jaar. Dat had hij onder meer te danken aan zijn zeges bij zowel het WK veldrijden voor junioren als het WK op de weg voor junioren.

[WB] Schaatsers winnen ook zonder Kramer achtervolging

Ook zonder Sven Kramer en Koen Verweij hebben de Nederlandse schaatsers hun ongeslagen status op de ploegenachtervolging behouden. Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Sjoerd de Vries noteerden zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn een winnende tijd van 3.41,46 minuten. Zuid-Korea werd op een kleine halve seconde tweede, terwijl Polen (3.43,81) het brons opeiste.

Nederland won eerder in Salt Lake City en Calgary al de ploegenachtervolging en gaat met de maximale score van driehonderd punten aan de leiding. De Zuid-Koreanen staan met 220 punten tweede, gevolgd door de Verenigde Staten.

De top zes (Nederland, Korea, Amerika, Noorwegen, Polen en Canada), de tijdsnelste buiten de top zes (Frankrijk) en het gastland (Rusland) komen in actie in Sochi. Duitsland is zodoende de grote verliezer.

Uitslag

# Land Tijd
1 Nederland 3:41.46
2 Zuid-Korea 3:41.92
3 Polen 3:43.81
4 Noorwegen 3:44.94
5 Duitsland 3:46.09
6 Rusland 3:46.20
7 Frankrijk 3:46.67
8 Canada 3:46.80
9 Verenigde Staten 3:47.67
10 Italië 3:48.60

Klassement 

# Land Punten
1 Nederland 300
2 Zuid-Korea 220
3 Verenigde Staten 190
4 Noorwegen 165
5 Polen 145
6 Canada 135
7 Duitsland 120
8 Frankrijk 120
9 Rusland 120
10 Italië 90

Bewoner mept woningovervaller

Een Rotterdammer die overvallen werd in zijn eigen huis, heeft de overvaller samen met omstanders kunnen overleveren aan de politie. De 20-jarige overvaller belde, samen met een compaan, rond tien uur vrijdagavond aan bij het huis en bedreigde de bewoner met een vuurwapen.

De bewoner haalde daarop uit, waarna hij een tijdje worstelde met de overvaller. Omstanders schoten het slachtoffer te hulp en samen hebben zij de overvaller overmeesterd.

De tweede verdachte heeft de benen genomen en is nog zoek. Dat liet de politie weten.

Premier Tsjechië: geen zin in uitvaart Mandela

Premier Jiří Rusnok van Tsjechië vindt het maar lastig dat hij naar de begrafenis van Mandela moet reizen. "Nu is ook nog die Mandela overleden", aldus de regeringsleider. "Ik weet het niet, maar dat is toch een enorme afstand." De ex-president van Zuid-Afrika wordt op 15 december begraven. Rusnok heeft dan al iets anders te doen, klaagde hij.

Toen hij zijn weinig diplomatieke uitspraken deed, was hij zich er niet van bewust dat een microfoon openstond. Minister van Defensie Vlastimil Picek bood aan de premier te vervangen, maar die was nog steeds niet tevreden: "Wie moet dat betalen?"

Premier Tsjechië hekelt uitvaart Mandela
Premier Tsjechië hekelt uitvaart Mandela (Foto: ANP)

Gijs de Vries nieuwe directeur Rode Kruis

Gijs de Vries is officieel benoemd tot nieuwe directeur van het Nederlandse Rode Kruis. De ledenraad stemde zaterdag met zijn voordracht in op een vergadering in Utrecht, meldt de noodhulporganisatie. De Vries begint in het nieuwe jaar.

De 55-jarige De Vries is de opvolger van Cees Breederveld, die vertrekt omdat hij het wat rustiger aan wil doen. Breederveld, die sinds 2005 directeur van het Nederlandse Rode Kruis was, werd zaterdag op de vergadering benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen.

De Vries was tot voor kort lid van de raad van bestuur en manager van de adviestak van EY in Nederland en België. Hij heeft volgens het Rode Kruis uitgebreide ervaring in de publieke sector en in de gezondheidszorg.

Als De Vries tege dezelfde voorwaarden is aangenomen als zijn voorganger, dan houdt hij aan zijn nieuwe betrekking een ruime 170.000 per jaar over. Dat is ruim vijf keer modaal, maar nog altijd beneden de Balkenende-norm.

Noorse biatleten grijpen zege

Bij de World Cup biatlon in Hochfilzen hebben de Noorse mannen de estafette gewonnen. In Oostenrijk was het lang spannend om de overwinning, maar aan het eind trokken de Noren aan het langste eind.

Noorwegen had zijn zwakste biatleet aan het begin gezet. Vetle Sjåstad Christiansen verprutste zijn tweede schietbeurt en gaf slechts als tiende het stokje over. De eerste positie was dankzij Alexis Boeuf voor de Fransen, gevolgd door Duitsland. De tweede Noorse loper deed het een stuk beter. Ole Einar Bjørndalen maakte indruk en bracht Noorwegen mede door sterk schieten naar de leiding. Schlemiel van de tweede lopers was de Fransman Jean-Guillaume Beatrix. Bij het staand schieten mistte hij maar liefst vijf keer, waardoor hij twee strafrondes moest lopen en Frankrijk zo goed als kansloos was.

Tarjei Bø was de derde Noor die de 7.5 kilometer af mocht leggen. Hij deed het, ondanks een moeizame tweede schietbeurt, naar behoren en kon vooraan de wedstrijd blijven. De wissel ging gelijktijdig met Rusland, die dankzij Anton Shipulin hun tweede plek vast konden houden. Slotloper voor de Noren was Emil Hegle Svendsen, hij ging de strijd aan met de Rus Dmitriy Malyshko. Dit was echter van korte duur, want al bij de eerste schietbeurt moest Malyshko drie extra patronen gebruiken. Doordat Svendsen totaal slechts één schijft mistte kon hij relatief onbedreigd naar de overwinning skiën. Dankzij een fantastisch optreden van Fredrik Lindström en Carl Johan Bergman werden de Zweden verrassend tweede, voor Rusland.

[PL] Newcastle vergroot met zege zorgen van Moyes

Newcastle United heeft zaterdag Manchester United-coach David Moyes dieper in de problemen gedrukt. De Magpies zegevierden op Old Trafford met 0-1, waardoor de positie van Moyes verder onder druk zal komen te staan. Het was de eerste overwinning voor Newcastle bij de Red Devils in 41 jaar tijd.

Yohan Cabaye tekende na 61 minuten voor de winnende goal. Van Persie maakte na bijna een maand afwezigheid zijn rentree bij United, maar kon de tweede thuisnederlaag binnen vier dagen niet voorkomen.

United had na het verlies tegen Everton wat goed te maken, maar slaagde daar geen moment in. Na een gezapige eerste helft liet Mathieu Debuchy op slag van rust een kans onbenut om Newcastle op voorsprong te schieten. Na de thee miste United-spits Javier Hernández een vergelijkbare mogelijkheid.

Newcastle startte met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis en laatstgenoemde had in de 55e minuut niet te klagen. Anita kreeg op de doellijn een bal tegen zijn hand, maar desondanks ging de bal niet op de stip. Even later sloeg Newcastle aan de andere kant toe. Moussa Sissoko bediende na een snelle uitbraak landgenoot Cabaye: 0-1.

United, dat na rust even een opleving had, kwam deze mokerslag niet meer te boven. Verder dan een afgekeurd doelpunt van Van Persie kwam de ploeg niet.

Moyes verzamelde met United slechts 22 punten uit de eerste vijftien wedstrijden. Dat zijn er twaalf minder dan koploper Arsenal, dat bovendien zondag nog in actie komt tegen Everton. Newcastle staat met 26 punten knap zesde.

Olifant banjert door Rome

Een circusolifant heeft vrijdag een buitenwijk van Rome op stelten gezet. Het dier was ontsnapt uit het circus Amedeo Orfei en aan de wandel gegaan, zo melden Italiaanse media zaterdag. Sommige omstanders raakten in paniek, anderen bleven gefascineerd toekijken hoe olifant Mia langs een groente- en fruitmarkt liep.

Toen Mia dreigde de oprit van de drukbereden rondweg om Rome op te lopen, kon ze worden klemgezet door de politie. Oppassers van het circus namen de dikhuid daarna weer onder hun hoede. Waarschijnlijk was het hek om haar verblijf niet goed dicht.

Het was de tweede keer in een maand tijd dat in Rome een circusolifant is ontsnapt.

Olifant banjert door Rome
Olifant banjert door Rome (Foto: ANP)

Weer uitgaansgeweld in centrum Hilversum

In een disco aan de Emmastraat in Hilversum is in de nacht van vrijdag op zaterdag een vechtpartij geweest. Een medewerker liep klappen op, en de portier die erbij werd gehaald, werd bedreigd en raakte gewond doordat hij glas in zijn gezicht kreeg. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.

Drie jonge mannen zijn aangehouden: een van 21 zonder vaste woon- of verblijfplaats, een jongen van 19 uit Baarn en een van 20 uit Hilversum.

Hilversum heeft in de weekends geregeld te maken met uitgaansgeweld, ondanks maatregelen van de gemeente, zoals meer beveiliging, cameratoezicht en sneller opleggen van uitgaansverboden.

Zuid-Afrika maakt zich op voor komst wereldleiders

Zuid-Afrika bereidt zich voor op de toestroom van wereldleiders voor de herdenkingsdienst en de begrafenis van Nelson Mandela. Tegelijkertijd betonen duizenden rouwenden op verschillende plekken in het land hun eer aan de antiapartheidsstrijder die donderdag op 95-jarige leeftijd overleed.

Bij Mandela's huis in Johannesburg kwamen zaterdagochtend tientallen mensen bijeen, zwart en blank, om vrijheidsliederen te zingen, te dansen en hun eer te betonen aan Mandela.

De regering heeft een periode van nationale rouw afgekondigd die duurt tot de staatsbegrafenis op 15 december. Zondag is uitgeroepen tot nationale dag van gebed en reflectie en dinsdag staat er een grote herdenkingsdienst op het programma in het stadion in Johannesburg waar Mandela in 2010 tijdens de sluitingsceremonie van het WK voetbal zijn laatste publieke optreden gaf. De komende week worden in alle Zuid-Afrikaanse provincies herdenkingsdiensten gehouden.

Mandela's lichaam zal van woensdag tot vrijdag in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria, op een praalbed liggen. Die dagen zal Mandela ook door de straten van Pretoria worden gereden, maakte de regering zaterdag bekend. "Iedere ochtend, wanneer het lichaam vanuit het mortuarium naar het praalbed wordt gebracht, zal de route bekend worden gemaakt", zei Neo Momodu, verantwoordelijk voor de informatievoorziening vanuit de regering.

Maandag vindt er in het parlement een speciale zitting plaats ter eerbetoon aan Mandela, de eerste zwarte en democratisch gekozen president van het land.

'OM onderzocht omkoping politici Bonaire door KLM'

Justitie onderzocht in 2010 of vliegmaatschappij KLM politici op Bonaire heeft omgekocht. Het onderzoek werd nooit afgerond omdat de tijdelijk op Bonaire gestationeerde Nederlandse rechter-commissaris Frans Veenhof bepaalde dat het onderzoek binnen vier maanden moest stoppen, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit documenten van het zogenoemde Zambezi-onderzoek.

Door de grote tijdsdruk die de rechter oplegde zag het OM zich genoodzaakt de zaak te seponeren. Er was niet genoeg tijd het bewijs rond te krijgen.

De beschuldiging houdt in dat KLM de inmiddels in opspraak geraakte politicus Ramonsito Booi van de christen-democratische UPB smeergeld zou hebben betaald voor het renoveren van een luchthaven op Bonaire. Die luchthaven had KLM nodig voor intercontinentale vluchten naar Peru en Ecuador. Met de vliegtuigen die toen, rond 2001, werden gebruikt kon niet in een keer vanuit Amsterdam naar Peru worden gevlogen. Daarom was een locatie nodig voor een tussenlanding.

Booi regelde in 2001 lage kerosinetarieven voor KLM en een miljoenen kostende renovatie van de luchthaven, waardoor die als landingsplaats voor intercontinentale vluchten kon dienen. Getuigen verklaarden volgens de krant tegenover de rijksrecherche dat een deel van de toeslag die KLM over de kerosine moest betalen, naar Booi ging.

Tegenover de krant zelf verklaren getuigen dat Booi en zijn aanhang door KLM-directeur Peter Hartman werden gefêteerd. Hartman zou Booi gratis businessclass hebben laten vliegen. Justitie concludeerde in het onderzoek dat Booi opvallend vaak reisde. Alleen al tussen augustus 2008 en oktober 2011 stapte hij 237 keer in een vliegtuig. KLM stelt in een reactie aan de krant zich absoluut niet in de beschuldigingen te herkennen. Booi ontkent smeergeld te hebben gekregen.

Andere onderzoeken naar Booi konden wel worden afgerond. Het gaat om verdachte grondtransacties en hypotheekfraude, waarvoor Booi en zijn rechterhand Burney El Hage binnenkort voor de rechter staan. Zij worden verdacht van corruptie en fraude.

VVD-Kamerlid Huizing stapte op om drankrijden

VVD-Kamerlid Matthijs Huizing geeft zijn Kamerzetel op omdat hij onlangs is aangehouden voor rijden onder invloed. Dat laat hij zaterdag weten in een aanvulling op zijn verklaring van vrijdag. Daarin liet hij de reden van zijn vertrek nog in het midden.

"Omwille van mijn gezin en directe omgeving heb ik er gisteren voor gekozen de reden van mijn vertrek uit de Kamer niet nader toe te lichten", schrijft Huizing zaterdag op de website van de VVD. "Gezien de aanhoudende speculaties heb ik besloten dat alsnog te doen."

De 53-jarige Huizing vindt dat volksvertegenwoordigers 'van onbesproken gedrag' moeten zijn. "Ik heb de afgelopen drie jaar mijn werk als lid van de Tweede Kamer met buitengewoon veel plezier en naar eer en geweten gedaan." Deze 'noodzakelijke stap' valt hem en zijn gezin daarom naar eigen zeggen zwaar.

De bedrijfskundige, die eerder directeur was van de Volleybalbond en voor Bols en Unilever werkte, was in de 41-koppige fractie woordvoerder op het gebied van mediabeleid en sport.

De eerstvolgende op de kieslijst van de VVD voor de verkiezingen van 2012 was Hayke Veldman. Veldman is nu fractievoorzitter van de VVD in Nijmegen.

Fischer: "Het is een kwestie van plezier"

Om met een goed gevoel naar Milaan te reizen, zal Ajax de generale repetitie tegen NAC Breda tot een goed einde moeten brengen. Viktor Fischer weet dat concentratie van essentieel belang is, en richt zijn aandacht op het Eredivisie-duel van zaterdagavond.

"We kunnen wel van AC Milan winnen en het wordt een mooie wedstrijd, maar we moeten eerst van NAC winnen. Over Milan hebben we het pas na dit weekend", zo laat hij RTV Noord-Holland weten. Na een moeizame start lijkt Fischer zijn vorm van vorig seizoen hervonden te hebben. In de voorbije twee competitiewedstrijden kwam hij tot scoren. "Ik heb gewoon zin om te voetballen, om goed te spelen of een goal te maken. Het is alleen maar een kwestie van plezier."

Ajax kan zaterdagavond de koppositie van de Eredivisie overnemen van Vitesse. De Arnhemmers koesteren een voorsprong van twee punten ten opzichte van de regerend landskampioen, en brengen zaterdagavond een bezoek aan PSV.

Bij een overwinning bij AC Milan verzekert Ajax zich van deelname aan de volgende ronde van de Champions League. Ieder ander resultaat betekent een winterse voortzetting in de Europa League.

Lagere straffen voor Egyptische vrouwen

Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag de lange gevangenisstraffen van veertien islamitische vrouwen omdat ze hadden gedemonstreerd fors verlaagd. De vrouwen hebben nu één jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen, aldus advocate Al-Shimaa Saad. Het nieuwe vonnis betekent dat de vrouwen na meer dan een maand in hechtenis te hebben gezeten worden vrijgelaten.

De vrouwen hadden in eerste instantie een gevangenisstraf van elf jaar opgelegd gekregen vanwege hun deelname aan een protest waarin ze hun steun betuigden aan de verdreven president Mohammed Morsi. Ook de straffen van zeven minderjarige verdachten zijn verminderd, aldus Saad. Zij moesten oorspronkelijk in de gevangenis blijven tot ze 18 werden. Nu hebben ze een celstraf van drie maanden voorwaardelijk gekregen.

De vonnissen die vorige maand werden uitgesproken veroorzaakten zowel in Egypte als in de internationale gemeenschap veel verontwaardiging. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waren de vonnissen overduidelijk politiek gemotiveerd.

[WB] Wüst wint 1.500m, wel langzamer dan ter Mors

Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn heeft Ireen Wüst de 1.500 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. Wüst noteerde een tijd van 1.55,33 waarmee ze overigens wel langzamer was dan Jorien ter Mors vanmorgen in de B-groep.

De Poolse Katarzyna  Bachleda-Curus eindigde als tweede in 1.55,93. Lotte van Beek pakte de laatste podiumplek door in 1.56,28 te finishen.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst NED 1.55,33
2 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 1.55,93
3 Lotte van Beek NED 1.56,28
4 Marrit Leenstra NED 1.56,45
5 Yekaterina Shikhova Rus 1.56,82
6 Brittany Bowe Vs 1.57,03

Klassement 

# Naam Ned Punten
1 Ireen Wüst NED 280
2 Brittany Bowe Vs 244
3 Lotte van Beek NED 230
4 Yuliya Skokova Rus 178
5 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 161
6 Ida Njåtun Nor 149
10 Marrit Leenstra NED 120
21 Korien Voorhuis NED 53
27 Annouk van der Weijden NED 30
29 Jorien ter Mors NED 25

Pippi Langkoushuis verplaatst

De verhuizing van de Vechthoeve, ook wel bekend als het Pippi Langkoushuis, is zaterdag zonder problemen verlopen. Het houten huis langs de A1 bij Muiden moest wijken voor de verbreding van de snelweg. De woning staat nu driehonderd meter zuidelijker.

Het 420 duizend kilo zware huis was eerder deze week al op een ponton gezet en werd zaterdag over de Vecht naar zijn nieuwe bestemming gevaren. De vaartocht zou eigenlijk donderdag al plaatsvinden, maar vanwege de storm werd het transport toen uitgesteld.

De Vechthoeve is in 1899 gebouwd en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Het monument krijgt op zijn nieuwe plek mogelijk een publieke functie.

Langlaufers Kowalczyk en Golberg pakken winst

Bij de World Cup in Lillehammer hebben de Noor Pål Golberg en de Poolse Justyna Kowalczyk een overwinning geboekt. Beiden hadden aan de finish een ruime voorsprong op de rest.

Kowalczyk was bij de vrouwen de eerste van de topfavorieten die aan de start stond. Al snel werd duidelijk dat ze bijzonder snel onderweg was tijdens de 10 kilometer in klassieke stijl. Op elk meetpunt verpletterde ze de op dat moment snelste tijd en op de finish had ze ruim een minuut voorsprong op de leidende Sadie Bjoernsen. Na Kowalczyk kwamen nog drie kanshebbers, Charlotte Kalla uit Zweden en de Noorse dames Therese Johaug en Marit Bjørgen. Waar de Noorse vrouwen niet in de buurt kwamen bleef Kalla wel relatief dichtbij. Zij werd uiteindelijk tweede op twaalf seconden van Kowalczyk. Bjørgen kon de tijd van Johaug nog verbeteren en werd derde.

Bij de mannen ging Golberg zeker niet als favoriet van start. De Noor is vooral bekend als sprinter, maar nam op het 15 kilometer lange parcours bij elk meetpunt meer voorsprong. Na exact 35 minuten kwam hij over de finish in een tijd waar alle favorieten hun tanden op stuk zouden bijten. De eerste World Cup-zege uit zijn carrière was hierdoor een feit voor Golberg. Tweede werd de Kazakh Alexey Poltoranin voor de Noor Didrik Tønseth, die voor het eerst op het hoogste niveau het podium mocht betreden.

Hamilton afgewezen door Scherzinger

Nicole Scherzinger is in augustus, na haar breuk van Lewis Hamilton, ten huwelijk gevraagd door de Formule 1-coureur. Dat vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentzender E! De coureur zou op het strand in Malibu op één knie zijn gegaan voor de zangeres.

Volgens de bron hebben de 35-jarige Scherzinger en 28-jarige Hamilton, die in de zomer al voor de tweede keer een punt achter hun relatie zetten, sinds kort weer contact met elkaar. Naar verluidt is Hamilton van plan om de zangeres ondanks een eerdere afwijzing nogmaals ten huwelijk te vragen.

[WB] Mo blijft Mulder net voor 1.000m

Tae-Bum  Mo heeft bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn de 1.000 meter op zijn naam geschreven. De Koreaan bleef met 1.09,50 Michel Mulder net voor.

Mulder, die in een rechtstreeks duel Shani Davis versloeg, werd in 1.09,52 tweede. Davis, die dit seizoen tot nu toe alle 1.000 meters won ging in een tijd van 1.09,59 over de meet.

De andere Nederlandse deelnemers speelden geen rol van betekenis. Sjoerd de Vries werd tiende, Hein Otterspeer dertiende.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Tae-Bum Mo Kor 1.09,50
2 Michel Mulder NED 1.09,52
3 Shani Davis VS 1.09,59
4 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 1.09,94
5 Denis Kuzin Kaz 1.09,97
6 Joey Mantia Vs 1.09,98
7 Samuel Schwarz Dui 1.10,08
8 Nico Ihle Dui 1.10,10
10 Sjoerd de Vries NED 1.10,14
13 Hein Otterspeer NED 1.10,24

Klassement 

# Naam Ned Punten
1 Shani Davis Vs 370
2 Michel Mulder NED 232
3 Denis Kuzin Kaz 191
4 Tae-Bum Mo Kor 173
5 Kjeld Nuis NED 160
6 Denny Morrison Can 149
9 Koen Verweij NED 118
16 Sjoerd de Vries NED 75
17 Stefan Groothuis NED 68
29 Thomas Krol NED 25

Japan op walvisjacht

Een Japanse vloot met walvisjagers is zaterdag uitgevaren naar Antarctica. De walvisjagers hopen voor eind maart tot 935 dwergvinvissen en 50 gewone vinvissen te vangen, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

De dieren worden volgens de Japanse overheid gevangen voor wetenschappelijk onderzoek, maar het is een publiek geheim dat het vlees gretig aftrek vindt in Japanse restaurants. De drie schepen worden onder patrouille naar het poolgebied gebracht, om mogelijke anti-walvisjachtacties van milieuorganisaties als Greenpeace te verhinderen.

Vorig jachtseizoen wisten Japanse schepen slechts 103 dwergwalvissen te vangen. De uit Japans oogpunt teleurstellende vangst zou het gevolg zijn van slechte weersomstandigheden en verhindering van de jacht door Greenpeaceacties.

KNVB stopt met beach soccer

Voetbalbond KNVB stopt met beach soccer. Dat heeft de Algemene Vergadering Amateurvoetbal (AVAV) van de KNVB besloten. Het besluit heeft een financiële reden. Ook heeft meegewogen in het besluit dat de sport niet gegroeid is.

Er zijn ongeveer 5500 geregistreerde strandvoetballers. Dit aantal is al jaren stabiel. Het Nederlands beach soccer team wordt nog tot de zomer van 2014 ondersteund door de voetbalbond. 

Sinds 2008 organiseerde de sport zich onder de vlag van de KNVB met onder andere een officieel Nederlands beach soccer team. De sport was toen populair en de KNVB vewachtte de sport zich verder zou ontwikkelen en een zelfstandige plek zou kunnen bemachtigen in het Nederlandse voetbal. Deze verwachtingen zijn niet uitgekomen. 

Jongens vechten om meisje

De Brabantse politie heeft vrijdag een 16-jarige jongen aangehouden nadat hij in Oosterhout een 14-jarige rivaal op straat had mishandeld. De inzet van hun ruzie was een meisje, meldt de politie.

Wat de 14-jarige precies met het meisje heeft gedaan om de toorn van de 16-jarige over zich af te roepen is niet helemaal duidelijk, maar hij verklaarde in ieder geval dat hij achteraf pas te weten was gekomen dat ze al een vriendje had. Na het met het meisje te hebben aangelegd werd hij enige tijd via sociale media stevig bedreigd door de verdachte.

Toen het slachtoffer vrijdagmiddag met een vriend op de Wilhelminalaan fietste, merkte hij dat hij werd gevolgd door een scooter. Omdat hij problemen verwachtte, vluchtte hij een woonwijk in in de hoop dat eventuele getuigen hem te hulp zouden schieten.

In de Eggestraat werd hij klemgereden en moest hij schoppen en klappen incasseren. Zijn hoop dat omstanders te hulp zouden schieten kwam uit. Getuigen stopten de ruzie, waarop de dader vluchtte.

De 16-jarige werd later op zijn woonadres ingerekend en verhoord. Bij controle van zijn mobiele telefoon bleek dat daar inderdaad bedreigingen mee naar het slachtoffer zijn verstuurd.

Noord-Korea laat bejaarde Amerikaan vrij

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft zaterdag enkele uren nadat Noord-Korea een Amerikaanse toerist had vrijgelaten die meer dan een maand werd vastgehouden, een bezoek gebracht aan het niemandsland tussen Noord- en Zuid-Korea.

Biden zei niet te weten waarom Noord-Korea de 85-jarige Merril Newman heeft vrijgelaten en speelde daar naar eigen zeggen geen directe rol in. Bidens bezoek aan de gedemilitariseerde zone stond al sinds lange tijd gepland. Noord-Korea heeft vaker gebaren gemaakt op belangrijke momenten om zo de aandacht naar zich toe te trekken.

Newman, een veteraan van de Korea-oorlog uit de jaren vijftig, werd eind oktober tijdens een bezoek aan Noord-Korea opgepakt. Volgens zijn zoon Jeffrey werd Newman op 26 oktober uit het vliegtuig gehaald toen hij op het punt stond uit Noord-Korea te vertrekken. Jeffrey verklaarde dat zijn vader op de dag voor hij zou vertrekken had gesproken met Noord-Koreaanse functionarissen die hem vragen stelden over zijn diensttijd.

Oekraïense biatletes de beste in estafette

In Hochfilzen hebben de Oekraïense biatletes de estafette gewonnen. Juliya Dzhyma, Vita en Valj Semerenko en Olena Pidhrushna maakten bij elkaar slechts drie fouten en wonnen met een ruime voorsprong.

Bij de eerste wissel was er een kopgroep van vier landen, met Wit-Rusland voorop. Nadezhda Skardino schoot foutloos en kon haar land zo aan de leiding helpen. Favoriet Noorwegen lag gelijk al op grote achterstand vanwege een zeer matige schietbeurt van Ann Kristin Flatland. Bij de tweede wissel waren er opnieuw vier koplopers, maar alleen Oekraïne was nog overgebleven van de eerdere kopgroep. Andrea Henkel bracht Duitsland met twee goede schietbeurten naar de leiding.

Na de derde wissel leek de strijd om de overwinning bijna beslist. Franziska Hildebrand gooide met een reeks missers de Duitse kansen weg. Ekaterina Shumilova mistte drie keer waardoor Rusland de overwinning ook bijna kon vergeten. De Oekraïense slotloopster Pidhrusna had geen enkele moeite met de druk en schoot alles raak. Achter de winnaressen maakte de jonge Duitse Laura Dahlmeier de meeste indruk. Met twee stabiele schietbeurten slaagde ze erin om haar team terug het podium op te vechten en zelfs de tweede plek te pakken. De Franse vrouwen legden beslag op de derde plaats.

Lamy Chappuis wint noordse combinatie Lillehammer

Fransman Jason Lamy Chappuis heeft de eerste wedstrijd in de World Cup noordse combinatie in Lillehammer gewonnen. In de wedstrijd met de kleine schans bleek hij bij het langlaufen sterk genoeg om de overwinning voor zich op te eisen.

De Fransen deden het 's ochtends goed bij het schansspringen. François Braud was de beste, Lamy Chappuis volgde op korte afstand. De Japanner Akito Watabe deed het ook erg goed en verzekerde zich van een derde startplaats bij het langlaufen. Tijdens het langlaufen was het opnieuw Mikko Kokslien die veruit de snelste was. De Noor, afkomstig uit Lillehammer, startte als 28e en kon met behulp van onder anderen landgenoot Magnus Moan heel veel tijd goedmaken. Uiteindelijk kwam Kokslien zelfs als derde over de streep. Vooraan bleven Braud, Lamy Chappuis en Watabe lange tijd bij elkaar, tot Lamy Chappuis aanviel. Braud had het werk voor zijn kopman erop zitten en viel terug naar de zesde plek. Ook Watabe moest de ontketende Fransman laten gaan, maar de Japanner kon wel zijn tweede plek vasthouden.

[WB] Fatkulina wint 500m bij afwezigheid Lee

De tweede 500 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn is gewonnen door Olga Fatkulina. De Russin won in een tijd van 37,92. Voor Fatkulina is het haar eerste zege in een wereldbekerwedstrijd.

Beixing Wang reed met 37,96 de tweede tijd. De wereldkampioene sprint Heather Richardson legde met 38,00 beslag op het brons. Thijsje Oenema was met de vijfde plaats in 38,26 de beste Nederlandse.

Opvallend om te zien was dat bijna alle vrouwen langzamer waren dan gisteren.

Sang-Hwa Lee, dit seizoen nog ongeslagen, meldde zich voor de tweede 500 meter van dit weekend af. Ze wil rust nemen.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Olga Fatkulina Rus 37,92
2 Beixing Wang Chi 37,96
3 Heather Richardson VS 38,00
4 Jenny Wolf Dui 38,23
5 Thijsje Oenema NED 38,26
6 Nao Kodaira Jap 38,35
7 Miyako Sumiyoshi Jap 38,49
8 Margot Boer NED 38,50
13 Anice Das NED 38,87

Klassement 

# Naam Ned Punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 700
2 Olga Fatkulina Rus 510
3 Heather Richardson Vs 490
4 Jenny Wolf Dui 473
5 Beixing Wang Chi 430
7 Margot Boer NED 262
8 Thijsje Oenema NED 258
17 Laurine van Riessen NED 122
18 Anice Das NED 122
19 Mayon Kuipers NED 99

'Gekleurden tevredener op het werk'

Sommige mensen moeten zich iedere dag met tegenzin naar hun werk slepen, anderen staan 's morgens te trappelen om aan de slag te mogen. Gewoonlijk wordt gedacht dat tevredenheid met een baantje vooral bepaald wordt door je liefde voor het vakgebied, maar nu blijkt er nog een andere factor te zijn: huidskleur.

Tenminste, uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gekleurde mensen zich veel fijner voelen op hun werk dan blanken. Dat was zeer verrassend, zegt de onderzoeker: "Op grond van de discriminatie tegen Afro-Amerikanen op de werkvloer, dachten we dat gekleurden meer negatieve emoties op het werk zouden ervaren dan blanken."

Het ging ook in tegen een andere ontdekking, namelijk dat gekleurden een veel minder sterk sociaal netwerk op de werkvloer hebben dan blanken. Een gekleurde werknemer in een overwegend blank bedrijf rekent 39 procent van zijn collega's tot zijn goede vrienden, en een blanke wel 61 procent.

In een bedrijf met meer minderheden stijgt dat nummer bij gekleurden. Komt een derde of meer van de werknemers uit een raciale minderheid, dan beschouwden gekleurden 42 procent van hun collega's een goede vriend. Maar op blanken had meer diversiteit een heel negatief gevolg: als meer dan een derde van hun collega's niet-blank was, daalde hun aantal goede vrienden onder collega's tot 46 procent.

Hoofdnderzoekster Melissa M. Sloan van de Universiteit van Zuid-Florida vindt dat er iets gedaan moet worden tegen die negatieve gevoelens onder blanken: "Dit is een probleem omdat de toegenome negatieve emoties van blanke werknemers in raciaal diverse werplaatsen de sfeer negatief kunnen beïnvloeden."

Tenslotte ontdekte Sloan dat gekleurden positief reageren op een hulpvraag, terwijl blanken daar juist negatief op reageren: "Door hulp te geven aan collega's kunnen gekleurde werknemers zich meer gewaardeerd en meer geïntegreerd voelen in de werkomgeving." Blanken daarentegen, zouden zo'n hulpvraag als een 'last' ervaren.

Mandela was tot 2008 terrorist in de VS

Eens een terrorist, altijd een terrorist. Dit moet de Amerikaanse bureaucratie lang hebben gedacht bij de Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela. Hij stond tot 2008 op de officiële lijst terroristen, meldde zaterdag de omroep NBC.

Mandela verwierf deze status in de Koude Oorlog als linkse voorman van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan bepaalde in 1986 dat de manier waarop het ANC het blanke minderheidsregime omver wilde werpen, "een berekende vorm van terrorisme was". Tot overmaat van ramp had het ANC volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie innige banden met de communistische landen.

Mandela zat sinds 1963 gevangen, maar hij bleef tot de ANC-leiding behoren. Hij werd na zijn vrijlating (1990) in 1994 gekozen als de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Sindsdien werd hij overal gelauwerd en gevierd ook in de VS.

Maar pas in april 2008 werd er op initiatief van toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice een begin gemaakt met de verwijdering van Mandela uit de lijst terroristen. Dat lukte met behulp van een wetsontwerp ingediend door senator John Kerry die nu als minister een opvolger van Rice is.

Mandela nog tot 2008 terrorist in de VS
Mandela nog tot 2008 terrorist in de VS (Foto: ANP)

Duitse rodelzeges in Whistler

Tijdens de World Cup rodelen in het Canadese Whistler heeft het Duitse team twee overwinningen bij kunnen schrijven. In de dubbels waren Tobias Wendl en Tobias Arlt de besten, bij de mannen ging Felix Loch met de zege aan de haal.

Bij de mannen ging Loch na de eerste run al direct aan de leiding. Alleen zijn landgenoten Andi Langenhan en David Möller konden enigszins in de buurt blijven. In de tweede run vielen Langenhan en Möller tegen, maar Loch kon zijn eerste positie wel vasthouden. De tweede plaats ging zeer verrassend naar de Amerikaan Chris Mazdzer, die daarmee dichtbij de eerste Amerikaanse World Cup-overwinning in ruim zestien jaar kwam. Derde werd de Italiaan Dominik Fischnaller.

De dubbels op de olympische baan van 2010 werden opnieuw gedomineerd door de Duitsers. Na de eerste run gingen Wendl en Arlt al aan kop, maar Toni Eggert en Sascha Benecken waren niet ver weg. In de tweede run waren Eggert en Benecken sneller, maar ze bleven op acht honderdsten van hun concurrenten steken. Wendl en Arlt konden een jubileum vieren, het was hun twintigste overwinning in de World Cup. 

Zes Mexicanen jatten radioactief materiaal

Zes Mexicanen die mogelijk zijn blootgesteld aan radioactieve straling zijn ontslagen uit het ziekenhuis, maar blijven in detentie omdat ze ervan worden verdacht een vrachtwagen met radioactief materiaal te hebben gestolen. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Van de opgepakt mannen, in de leeftijd van 16 tot 38, vertoonde alleen de 16-jarige tekenen van blootstelling aan radioactief materiaal, maar hij verkeert wel in goede gezondheid, aldus een bron bij het ziekenhuis.

De vrachtwagen met kobalt-60, dat wordt gebruikt bij de behandeling van kanker, werd maandag gestolen en was vanuit Tijuana onderweg naar een opslagplaats voor kernafval. De diefstal had plaats bij Tepojaco, een dorp in de buurt van Mexico-Stad.

160 kilo vuurwerk in kelder Hellevoetsluis

In een kelderbox in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis heeft de politie vrijdagavond 160 kilo zwaar illegaal vuurwerk gevonden. Het ging om mortieren waar per stuk net zo veel explosieve stof in zit als in vijf handgranaten. "De gevolgen waren niet te overzien geweest als het vuurwerk was afgegaan", stelt de politie. De 30-jarige eigenaar van de kelderbox is aangehouden.

Een deel van de mortieren was al voorzien van een elektrische draad om ze op afstand te kunnen ontsteken. In de woning van de moeder van de verdachte vond de politie een doos met elektrische ontstekingsmechanismen en kleiner vuurwerk.

De woning en de kelderbox stonden in de wijken Vogelbuurt en Kooistee. De verdachte zit nog vast en wordt nog verhoord.

Van Baalen vindt apartheid geen reden voor boycot

Het is voor de VVD helemaal niet ongemakkelijk dat het destijds met het CDA economische sancties tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika tegenhield. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed in een reactie op vragen over het overlijden van Nelson Mandela.

Van Baalen stelde dat economische sancties toch niet hadden gewerkt om het apartheidsregime te verdrijven. Die bewering stuitte op verzet van SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij wees er in de uitzending op dat de bevolking zelf om sancties had gevraagd. "Dat is een groot verschil met andere boycots geweest." De boycots van andere landen hebben volgens Van Bommel wel degelijk geholpen.

De regerende Nasionale Party zou mede door de sanctie hebben ingezien dat het niet langer zo door kon gaan. Uiteindelijk werd het verbod op de ANC, de partij van Mandela, opgeheven, Mandela vrijgelaten en begon de overgang naar een niet-raciale regering. Van Baalen erkende dat de isolatie het zittende regime destijds 'absoluut niet heeft geholpen'. Hij benadrukte dat liberalen altijd tegen rassendiscriminatie zijn geweest.

Hooijmaijers uit VVD geschopt

De voor corruptie veroordeelde voormalig provinciebestuurder Ton Hooijmaijers heeft zijn lidmaatschap van de VVD begin dit jaar onder druk van een 'hooggeplaatste VVD'er' opgezegd. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Na een anonieme aangifte deed de politie in 2010 een inval in het huis van Hooijmaijers. Door de zaak wilde de VVD niet meer met hem geassocieerd worden, stelt hij. "Het verzoek voelde als een doodsteek, na alles wat ik voor de partij had gedaan." Toch zegde hij zijn lidmaatschap op. "Ik wilde mijn club niet langer belasten met mijn rechtszaak. Bovendien kon ik de contributie niet meer betalen."

Bijna alle partijgenoten lieten volgens Hooijmaijers niks meer van zich horen. "Alleen Ivo Opstelten heeft me nog een keer gebeld om me sterkte te wensen." De minister van Veiligheid en Justitie zou hebben laten weten niets voor hem te kunnen doen en verder geen contact met hem te kunnen hebben.

Verder beweert Hooijmaijers dat hij in 2009 is gepolst om staatssecretaris van Economische Zaken te worden. Hij wil niet zeggen wie hem vroeg, maar hij zou hierover hebben gesproken met premier Mark Rutte. Die wil volgens de krant niet reageren.

Hooijmaijers werd deze week veroordeeld tot drie jaar cel. De rechtbank acht bewezen dat hij als bestuurder geld aannam van bedrijven, die zaken wilden doen met de provincie. Zelf stelt Hooijmaijers in de krant dat ritselen nu eenmaal in zijn aard ligt en dat hij graag zaken voor anderen regelt. Hij zou als bestuurder nooit mensen hebben bevoordeeld voor wie hij eerder als adviseur had gewerkt. Hij kondigt aan in hoger beroep te gaan.

Tanja Nijmeijer wil tegen Ruud Gullit spelen

FARC-strijdster Tanja Nijmeijer staat erop dat Ruud Gullit zich aansluit bij een sterrenteam dat het opneemt tegen de guerrilla tijdens een 'wedstrijd voor de vrede'. De Colombiaanse voetballer Carlos Valderrama, die de blonde Gullit wordt genoemd, nodigde de FARC onlangs uit voor een duel.

De guerrillabeweging, die al ruim een jaar over vrede onderhandelt met de Colombiaanse regering, wil ook dat 'voetbalrebellen' Eric Cantona en Cristiano Lucarelli meedoen. De eerste wedstrijd moet gespeeld worden in Havana, waar de vredesbesprekingen plaatsvinden. De return moet in Colombia worden gespeeld.

De FARC-onderhandelaars, onder wie Nijmeijer, willen aantreden tegen een gemengd team van een aantal belangrijke Colombiaanse spelers. Daarnaast moeten alle landen die een rol spelen in het vredesproces spelers leveren. De FARC denkt aan Odelin Molina uit Cuba, Ole Gunnar Solksjaer uit Noorwegen, de Chileen Carlos Caszely en de Venezolaan Rafael Dudamel.

De Ecuadoriaanse international Alex Aguinaga heeft zich volgens de FARC al vrijwillig gemeld voor de voetbalpartij. Het is onbekend hoe Ruud Gullit staat tegenover de uitnodiging van de marxistische rebellen.

Obama, Bush en Clinton naar begrafenis Mandela

Ten minste drie Amerikaanse presidenten reizen af naar Zuid-Afrika om de begrafenis van Nelson Mandela bij te wonen. De eerste zwarte president van Zuid-Afrika overleed donderdag op 95-jarige leeftijd.

De Amerikaanse president Barack Obama, ook de eerste zwarte president van zijn land, en first lady Michelle zullen Mandela hun laatste eer betuigen. Ook oud-presidenten George W. Bush en Bill Clinton wonen met hun echtgenotes de staatsbegrafenis van Mandela op 15 december bij. Dinsdag vindt er in een stadion in Johannesburg een herdenkingsdienst plaats. Het is nog onbekend wanneer de Amerikaanse presidenten naar Zuid-Afrika vertrekken.

Obama heeft ook de 89-jarige George H.W. Bush gevraagd mee te gaan naar Zuid-Afrika, maar waarschijnlijk is de oud-president daar niet toe in staat, zei een woordvoerder.

Fallout 4-site blijkt hoax te zijn

De site thesurvivor2299.com hield Fallout fans al weken bezig. Er was ook geen vuiltje aan de lucht dat de site niet echt zou zijn. Zo zou het domein geclamed zijn door ZeniMax, werden er hints door middel van geheime boodschappen gegeven en zou het spel aangekondigd worden op de VGX.

Dat laatste ontkende Pete Hines, grote baas van Bethesda gisteren al. Toch bleven ze bij Reddit zoeken naar nieuwe aanwijzingen. Totdat deze boodschap vanochtend op de site verscheen:


“Special thanks to /r/Fallout the most amazing community on reddit for resolving all clues. PSA: YT User 'Elevated Level', Butch, Pitor, Liam Neeson and creator of tunnelsnakesrule.com are not responsible for this 'hoax/rickroll'.PPS To real haters: if you really wish me dead IRL, go here .”

Het blijkt dus allemaal een hoax te zijn. Of toch niet?

Armin van Buuren genomineerd voor Grammy

Ook Armin van Buuren is in de race voor een Grammy Award. De dj, die is genomineerd voor het nummer This is What it Feels Like, neemt het in de categorie Best Dance Recording op tegen onder anderen Calvin Harris en Kaskade.

"Ik ben in de zevende hemel met mijn nominatie", twitterde de 36-jarige Van Buuren, die als enige Nederlander kans maakt op een Grammy. Hij won die prijs nooit eerder, maar werd wel meerdere keren uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Rapper en producent Jay-Z is met negen nominaties de koploper voor de Grammy Awards, die op 26 januari worden uitgereikt in Los Angeles.

'PS4 pakt voorsprong, Xbox One prijsdaling snel'

In een interview met Gametrailers heeft analist Michael Pachter zich uitgelaten over de verhoudingen tussen de PlayStation 4 en Xbox One. Volgens Pachter pakt Sony een vroege voorsprong door de lagere prijs, maar zal Microsoft binnen 2 jaar de prijs van de Xbox One gelijk trekken met de PlayStation 4. Pachter denkt dat dit de strijd in evenwicht zal brengen. 

Pachter verwacht dat de PlayStation 4 in het eerste jaar na de release ongeveer 12 miljoen exemplaren zal verkopen. Hij voorziet ongeveer 9 miljoen verkopen voor de Xbox One. De voorsprong voor de PS4 is in de ogen van Pachter met name het gevolg van de lagere prijs. 

"Next few months I think they both sell out. If either of them gathers dust on the shelf it’ll be the Xbox One because of the price-point. Next year I’d say Sony out-sells Microsoft by 25%, so probably 12 million to 9 million or something. Something like that. And I think Sony keeps the lead until Microsoft cuts the price or explains to us why that Kinect is actually worth an extra hundred bucks."

Pachter denkt dat Microsoft binnen twee jaar de prijs van de Xbox One zal verlagen en dat de strijd dan echt losbarst. De toegevoegde waarde van de consoles zit volgens de analist vooral in de games en de services die Microsoft en Sony zullen bieden en dat zal bepalen wie de meeste consoles verkoopt. 

"I think Microsoft – in a year or two – Microsoft will cut price. They’ll be priced the same, they’ll sell neck-in-neck. Sony gets an early lead, Microsoft claws its way back. I think the value in the consoles is going to be in the software, and is going to be in the services like Xbox Live, like PlayStation Network, and I think those are in early days of the service offering. So I think they’re going to get better and better and better, and people will really like them."

Tot slot stelt Pachter nog dat zowel Microsoft als Sony deze generatie meer consoles gaan verkopen dan tijdens de vorige generatie. Dat is volgens Pachter vooral te danken aan de magere verkopen van de Wii U. Dit zorgt ervoor dat er meer potentiële kopers zijn voor de PlayStation 4 en Xbox One. 

But I’d say pretty close, I think they’ll be about where they came out this cycle, probably pretty even, and both bigger than last cycle, because Wii U is going to sell 20% as many units as the Wii, so there’s a lot of market share to catch. 

EK-limiet voor zwemsters Dekker en Van der Meer

Inge Dekker en Maud van der Meer hebben zaterdag op de openingsdag van de Swim Cup in Amsterdam op de 100 meter vrije slag de limiet gezwommen voor de Europese titelstrijd langebaan volgend jaar in Berlijn. Dekker kwam tot een tijd van 54,68. Van der Meer bleef met 54,90 net onder de vereiste tijd van 54,93.

Ranomi Kromowidjojo zette in de series met 54,48 de beste tijd neer. De olympisch kampioene zwom deze zomer bij de wereldkampioenschappen in Barcelona al de limiet op de 100 vrij. Dat geldt ook voor Femke Heemskerk, die zaterdag aantikte in 54,86.

Dekker zwom op de 50 vlinder met 25,85 ook onder de limiet, maar deed dit ook al bij de WK. Moniek Nijhuis meldde zich ziek af. Zij voldeed in Barcelona echter ook al aan de limiet op de 50 en 100 meter school.

Lotus gaat Maldonado temmen

Pastor Maldonado valt wel te temmen denkt Eric Boullier. De teambaas van Lotus denkt dat zijn team een warme groep heeft die Venezulaanse coureur zal helpen.

"Het is een goeie jongen, een snelle ook. Hij heeft een Formule 1-race gewonnen op snelheid. Niet door één of andere loterij. Ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat hij z'n focus behoudt, dat soort kwesties hadden we vorig jaar ook met Romain Grosjean. Hij moet zijn focus op de baan blijven houden," aldus Boullier tegen Sky Sports.

"Met het juiste team om hem heen, kunnen we wel iets fijns creëren voor Pastor. Misschien moeten er nog wat puntjes op de i, maar hij weet zich al gesteund door het hele team."

Korver vestigt driepunterrecord in NBA

Kyle Korver heeft een record in de NBA gevestigd. De guard-forward van Atlanta Hawks scoorde vrijdag plaatselijke tijd tegen Cleveland Cavaliers voor de negentigste wedstrijd op rij een driepunter. Het oude record stond op naam van Dana Barros, die tussen 1994 en 1996 tot 89 opeenvolgende driepunters kwam.

Korver kon in zijn geheel terugkijken op een geslaagde wedstrijd. Hij eindigde zelf op tien punten en zag zijn ploeg met 108-89 winnen. Topscorer van de avond was Dion Obers die namens de Cavaliers dertig punten op het wedstrijdformulier noteerde.

Portland Trail Blazers boekte zoals verwacht een zege op Utah Jazz. Het werd 130-98. Het krachtsverschil was vooraf ingecalculeerd, omdat het een treffen tussen de koploper en de hekkensluiter van de Western Conference betrof. Drie spelers van Portland eindigden boven de twintig punten, waarvan Wesley Matthews met 24 punten het productiefst was.

[WB] Oranje heerst in B-groep

Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn hebben de Nederlandse schaatsers het in de B-groep goed gedaan. Jorien ter Mors won de 1.500 meter voor vrouwen in een nieuw persoonlijk record van 1.54,88.

Ook de andere twee wedstrijden in de B-groep werden door Nederlanders gewonnen. Thomas Krol was met 1.09,88 de snelste op de 1.000 meter voor mannen en Mayon Kuipers won in 38,96 de 500 meter voor vrouwen in de B-groep.

Schaken hoopt op buitenlands avontuur

Ruben Schaken is nieuwsgierig naar het voetbal buiten Nederland. De ervaren flankspeler overweegt Feyenoord te verlaten.

Ook in het verleden bestond die mogelijkheid, zo onthult de international in gesprek met Hand in Hand, een supportersblad. Destijds opteerde hij voor een langer verblijf bij Feyenoord. In Nederland werkte Schaken zich gestaag naar de top. Via SC Cambuur, SC Veendam en VVV-Venlo belandde hij in 2010 bij Feyenoord. Ofschoon hij het in Rotterdam naar zijn zin heeft, wordt de aantrekkingskracht van het buitenland steeds groter.

"Maar het gaat mij niet alleen om het financiële, want ik heb het hartstikke goed hier", benadrukt de 31-jarige Amsterdammer. "Alleen wil je natuurlijk een keer in een buitenlandse competitie spelen. De Nederlandse competitie heb je op een gegeven moment wel gezien."

Waar die mogelijke volgende bestemming zich zou moeten bevinden, laat Schaken nog in het midden. Wel is duidelijk dat niet iedere competitie of club in aanmerking komt voor zijn handtekening.

"Ik sta er dus voor open, maar dat wil zeker niet zeggen dat ik per se weg wil bij Feyenoord, want ik heb het hier hartstikke naar mijn zin. Ik ga niet in het eerste het beste land voetballen, dus het plaatje moet echt kloppen wil ik die stap maken."

Na een aanpassingsperiode groeide Schaken bij Feyenoord uit tot een gewaardeerde kracht. Ook bij Oranje zette hij die ontwikkeling voort. Inmiddels heeft hij zeven interlands achter zijn naam.

Del Bosque niet ontevreden met Oranje

Vicente Del Bosque is positief over de WK-loting van Spanje. De titelverdediger is onder meer ingedeeld bij het Nederlands elftal. Beide finalisten van 2010 spelen op 13 juni hun eerste groepswedstrijd tegen elkaar.

"Ik zei voor de loting al dat ik zeker wist dat we Nederland weer zouden treffen en ik heb gelijk gekregen", reageerde Del Bosque tegenover het Spaanse televisiestation Cuatro"Nederland is veranderd, maar ze hebben nog steeds spelers als Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart", ging de Spaanse bondscoach verder.

"Australië is ook een pittige tegenstander, net als Chili. Ze spelen met druk vooruit en hebben een paar ervaren spelers." Del Bosque beseft dat zijn elftal er meteen moet staan, want de nummer twee in de poule kan in de tweede ronde gastland Brazilië tegenkomen. "In groep A zal Brazilië waarschijnlijk eerste worden, dus we moeten het goed doen."

Vanuit Australië werd minder positief gereageerd op de loting. "Dit is een enorm zware groep. We zijn een jong team en op een WK speel je tegen de beste landen ter wereld. Wij spelen tegen de allerbesten", sprak bondscoach Ange Postecoglou tegen Goal.

Jorge Sampaoli, de Argentijnse trainer van Chili, lijkt er meer vertrouwen in te hebben. "We moeten spelen zoals we willen spelen. We hebben ons gekwalificeerd met een bepaalde speelstijl en die moeten we ook op het WK uitdragen. Ik kijk enorm uit naar de wedstrijden tegen Spanje en Nederland."

Van der Horst verslaat Waites op Zuiderduin Masters

In Egmond aan Zee heeft de Zuiderduin Masters plaats. Het derde major darttoernooi van de BDO na Lakeside en de Winmau World Masters. 24 darters doen mee. De grootste verrassing van de vrijdagavond kwam op naam van Michel van der Horst. Hij versloeg Scott Waites met 5-2. 

Waites won begin dit jaar Lakeside en haalde de halve finale van de Grand Slam of Darts. De zege van Danny Noppert op Darryl Fitton is ook verrassend. De Fries versloeg The Dazzler met 5-4. De verliezers van de vrijdagavondwedstrijd spelen op vanmiddag tegen de groepshoofden. Vanavond zijn de afsluitende groepswedstrijden tussen de groepswinnaars en de winnaars van de eerste wedstrijd. 

Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de kwartfinale. Zondag zal het toernooi worden afgesloten met de kwartfinales, halve finales en finale. 

Uitslagen

Groep Naam Naam Uitslag
A Martin Adams (Eng) Jim Widmayer (VS) 5-2
B Martin Atkins (Eng) Remco van Eijden (Ned) 5-3
C Michel van der Horst (Ned) Scott Waites (Eng) 5-2
D Scott Mitchell (Eng) Jan Dekker (Ned) 3-5
E Yordi Meeuwisse (Ned) Ross Montgomery (Sch) 2-5
F Jeffrey de Zwaan (Ned) Gary Robson (Eng) 1-5
G Danny Noppert (Ned) Darryl Fitton (Eng) 5-4
H James Wilson (Eng) Rick Hofstra (Ned) 5-2

Programma middagsessie

Groep Naam Naam
A Stephen Bunting (1) (Eng) Jim Widmayer (VS)
B Benito v. d. Pas (8) (Ned) Remco van Eijden (Ned)
C Richie George (5) (Eng) Scott Waites (Eng)
D Wesley Harms (4) (Ned) Scott Mitchell (Eng)
E Robbie Green (3) (Eng) Youri Meeuwisse (Ned)
F Alan Norris (6) (Eng) Jeffrey de Zwaan (Ned)
G Tony O'Shea (7) (Eng) Darryl Fitton (Eng)
H Geert De Vos (2) (Bel) Rick Hofstra (Ned)

Van Hooijdonk over de loting

Ook Pierre van Hooijdonk heeft zijn licht laten schijnen over de WK loting. De ex-spits noemde de uitkomst gunstig voor Oranje.

"De loting had misschien iets beter gekund, maar zeker ook een stuk slechter.Spanje is uiteraard lastig, maar Nederland is het aan zijn stand verplicht om Australië en Chili achter zich te houden. Ik reken Oranje niet tot de topfavorieten, maar wel tot de groep die daar kort achter zit. Dat geldt voor Australië en Chili zeker niet. Natuurlijk moet je respect hebben voor die tegenstanders, maar ik vind wel dat je moet durven uitspreken dat je in elk geval beter bent dan die twee ploegen," aldus de ex-international.

Voor de tweede ronde is Van Hooijdonk wel bang. Want de nummer twee in de poule komt tegen de nummer 1 uit poule A, kans is groot dat dat Brazilië wordt. "En het enige land dat Brazilië in Brazilië kan verslaan is Duitsland. Dat betekent dat je tegen Spanje tenminste gelijk moet spelen. Een lastig karwei, maar zeker niet onmogelijk. Nogmaals: ik heb een redelijk goed gevoel overgehouden aan de loting van Oranje."

Verder denkt Pi-Air dat België en Frankrijk blij zijn en Italië en Engeland niet.

Snookeraar Robertson eerste finalist UK Championship

De Australiër Neil Robertson heeft zich vrijdag als eerste geplaatst voor de finale van het UK Championship snooker. De nummer één van de wereld rekende in de halve finale af met Engelsman Stuart Bingham. Het werd 9-8.

Robertson liep eenvoudig uit naar 8-3 en niets leek een grote zege in de weg. Bingham gaf zich echter niet gewonnen en pakte de vijf volgende frames na breaks van 85, 56, 86 en 107. In het zeventiende en beslissende frame kregen beide spelers enkele kansen maar uiteindelijk kon Robertson Bingham van een onwaarschijnlijke comeback houden. 

In de finale zal Robertson aantreden tegen de winnaar van het duel tussen de Engelsen Ricky Walden en Mark Selby. Laatstgenoemde is de titelverdediger in York 

Wilmots: "Op mijn wenken bediend"

België kijkt met een goed gevoel terug op de WK-loting in Costa di Suaípe. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots heeft een gunstige indeling gekregen. De Rode Duivels gaan het in Brazilië opnemen tegen Algerije, Rusland en Zuid-Korea.

Het team van Wilmots speelt ook nog eens in zuidelijke speelsteden, waar het minder warm en vochtig is dan in het noorden. "Dit is zeker een goede loting", reageerde de Belgische bondscoach tegenover Canvas.

"Ik ben op mijn wenken bediend, ik wilde een loting met niet te veel verplaatsingen en met een gunstig klimaat. Onze uitvalsbasis boven Sao Paulo zullen we morgen meteen vastleggen." België opent het toernooi in Belo Horizonte tegen Algerije.

"Zuid-Korea en Algerije kennen we niet goed. In Belo Horizonte zal het naar verwachting gelukkig maar 22 à 23 graden zijn", aldus Wilmots. "Zuid-Korea is te vergelijken met Japan, al is dat land misschien een niveau hoger. Het patriottisme is enorm in dergelijke landen, ze spelen snel, technisch en ze blijven lopen."

Als België de groepsfase overleeft, komt het in de achtste finales tegenover de nummer één of twee van groep G te staan. Die poule bestaat met Duitsland, Portugal, Ghana en de Verenigde Staten over enkele zware tegenstanders.

Veel zeehonden aangespoeld op Waddenstranden

Door de storm die donderdag over Nederland trok, zijn veel zeehonden van hun zandplaten afgespoeld en terechtgekomen op de stranden van de Waddeneilanden. Dat zei Richard Dijkema van de zeehondencrèche in Pieterburen.

Hij roept toeristen op zo veel mogelijk bij de dieren uit de buurt te blijven, zodat de zeehondenmoeders in alle rust hun pups kunnen zogen. Op de stranden lopen vrijwilligers rond om mensen daarop te wijzen. De boodschap om de zeehonden met rust te laten, wordt ook verspreid in een filmpje op de veerboten van rederij Doeksen, via de VVV en via de plaatselijke kabelkrant.

Leerling wil terug na computeraanval

Een 16-jarige leerling die betrokken is geweest bij een computeraanval op het netwerk van het ROC West Brabant wil weer terug naar school. De jongen uit Raamsdonk zegt dat hij maar een beperkte rol heeft gehad bij de computeraanval. Dinsdag dient een kort geding tegen de school.

De leerling van het Radius College in Breda werd vorige maand gearresteerd omdat hij het netwerk van de school had platgelegd met een computeraanval. Door de aanval was het netwerk van met name het Radius College wekenlang niet of nauwelijks te gebruiken.

Advocaat Tom van Riel legde zaterdag uit dat de jongen alleen kort heeft uitgeprobeerd of het computernetwerk inderdaad zo kwetsbaar was toen de aanvallen al waren begonnen.

Ploumen: arm land profiteert meest van WTO-akkoord

Vooral de minst ontwikkelde landen profiteren van de overeenkomst die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft bereikt over de wereldwijde douaneafhandeling. Juist bij die landen worden de barrières bij de grenzen verlaagd, waardoor de handel tussen deze landen toeneemt, stelt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) in een reactie. Zij was bij de onderhandelingen op Bali aanwezig.

Door het akkoord wordt de wereldwijde handel volgens Ploumen eerlijker en dalen de kosten voor internationale handel. Vooral de minst ontwikkelde landen zouden daar van profiteren. "Ook krijgen deze landen betere toegang tot de Europese en Amerikaanse markt", constateert Ploumen.

De arme landen zelf hadden zo hun twijfels of het akkoord voor hen voordelig uitpakt. India verzette zich aanvankelijk omdat het de bedoeling was dat het geen graan meer voor het armste deel van de bevolking mocht kopen. Volgens tegenstanders verstoort India zo de handel. Uiteindelijk is afgesproken dat ontwikkelingslanden de komende vier jaar nog wel binnenlands voedsel mogen opkopen. In die tijd wordt onderhandeld over een definitieve oplossing.

Het is de eerste keer in het bestaan van de WTO dat alle deelnemende landen instemmen met een akkoord. Ploumen spreekt van een 'grote stap voorwaarts' die de geloofwaardigheid van de WTO versterkt. De onderhandelingen moeten uiteindelijk leiden tot het doorbreken van handelsbarrières en het openbreken van de internationale agrarische en industriële markten. "Hiermee is een belangrijk obstakel voor internationale handel weggenomen', stelt Ploumen.

'Onverantwoorde zorg bij gevangenisziekenhuis'

Bij het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen is zo veel mis dat daar geen verantwoorde zorg kan worden geleverd. Dat concludeert emeritus hoogleraar veiligheid in de zorg Jan Klein uit onder meer inspectierapporten die het Radio 1-programma Argos in bezit heeft gekregen. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat er geen patiënten meer moeten worden opgenomen zolang er geen goede zorg kan worden gegarandeerd, meldt het programma zaterdag.

Een grote misstand zou zijn dat justitieel medewerkers bij de opname van patiënten meer hebben te zeggen dan de behandelend arts. Dat leidt volgens voorzitter Wilma Duijst van het Medische Forensisch Genootschap tot gevaarlijke situaties. Verder worden de dossiers bij het JMC niet goed bijgehouden. Ook worden patiënten behandeld zonder dat daarvoor de noodzakelijke kennis aanwezig is. Argos concludeert dit allemaal uit gesprekken met medewerkers, gedetineerden en interne rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De bevindingen zijn reden om 'fors aan de bel te trekken', stelt Anton van Kalmthout volgens het programma. Van Kalmthout is emeritus hoogleraar strafrecht en lid van een commissie die namens de Raad van Europa toeziet op de kwaliteit van de zorg in Europese detentiecentra. Hoogleraar Klein noemt de situatie 'ernstig en zorgwekkend'.

In 2011 kwam nog een 29-jarige man uit Kaapverdië om die vijf dagen eerder uit het JMC centrum was geplaatst omdat hij slechts met hyperventilatie zou kampen. Hij was eerder vanuit het IJssellandziekenhuis met de diagnose epilepsie overgeplaatst naar het JMC, maar die belangrijke informatie was bij de overdracht zoekgeraakt.

Nu blijkt volgens Argos dat dit voor de IGZ aanleiding was om twee tuchtklachten in te dienen tegen artsen van het centrum en de kwaliteit van de zorg te onderzoeken. De zaken lopen nog.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt volgens Argos dat na 2011 verbeteringen zijn doorgevoerd. De inspectie zou inmiddels hebben geconcludeerd dat belangrijke resultaten zijn geboekt. Maar uit een intern document blijkt volgens Argos dat het ministerie nog in april concludeerde dat de behandeling vaak begint zonder dat er een volledig beeld van de patiënt is.

Ook de behandeling van medische dossiers was in april nog onvoldoende. "Ondanks meerdere aanbevelingen in calamiteitenonderzoeken is nog steeds sprake van een handgeschreven, gefragmenteerde dossiervorming. Hierdoor ontstaan risico's voor de patiënt door mogelijke verschillen tussen de diverse dossiers. Deze risico's worden door de zorgprofessionals binnen het JMC onvoldoende onderkend", staat volgens het programma in het rapport. Verder zou niet goed worden teruggekoppeld.

In 2008 was de IGZ ook al kritisch vanwege een sterfgeval. Toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) beloofde toen alles te doen om herhaling te voorkomen.

Bij het JMC wordt overigens alleen niet-spoedeisende zorg verleend.

Da Costa gaat DTM rijden in 2014


BMW heeft bekend gemaakt dat Antonio Felix da Costa in 2014 voor de Duitse fabrikant in de DTM zal rijden. Tevens zal hij derde rijder zijn bij Red Bull Racing.

De Portugees was lang in de running voor een zitje bij Toro Rosso maar liep die mis. Daarop besloot Red Bul hem te helpen aan een stoeltje elders voor 2014. "Het is een eer om voor een fabrikant als BMW te mogen rijden. Het zal even wennen worden in een toerwagen, maar de DTM is van topklasse. Ik kan niet wachten om deze uitdaging aan te gaan."

Martins Indi ziet kansen tegen Spanje

Bruno Martins Indi kan niet wachten op de openingswedstrijd van het Nederlands elftal op het WK. Oranje treft dan wereldkampioen Spanje.

"Geweldig affiche om een toernooi mee te beginnen. Spanje won het vorige toernooi en heeft een prima ploeg, maar ik denk niet dat wij kansloos tegen ze zijn", aldus de Feyenoord-verdediger tegen Voetbal International. Spanje - Nederland wordt op vrijdag 13 juni om 22.00 uur gespeeld in Salvador.

Volgens Martins Indi is ook Chili een sterke tegenstander. "Kan niet anders met spelers zoals Alexis Sánchez en Arturo Vidal. En volgens mij zit die jongen van FC Twente, Felipe Gutiérrez, er ook bij." Oranje speelt de laatste poulewedstrijd tegen Chili, op maandag 23 juni.

Eerst staat de ploeg van Louis van Gaal nog tegenover Australië. "Zij hebben het voordeel dat die ze gewend zijn in hoge temperaturen te spelen, maar al met al vind ik het een prachtige loting. Ik denk niet dat we moeten klagen", besluit Martins Indi.

Teamgenoot Jordy Clasie heeft de loting ook gezien. "Je zit te kijken, ziet al die landen voorbijkomen en dan hoop je natuurlijk dat je daarbij mag zijn. De laatste weken zit ik goed in mijn vel en speel ik lekker, maar dat is geen garantie. Als ik mee wil naar dat WK, en dat wil ik, zal ik dit niveau moeten vasthouden. De motivatie is alleen nog maar groter geworden."

Ook de kleine middenvelder kijkt vooral uit naar de ontmoeting met Spanje. "Vorige zomer speelden we met Jong Oranje tegen Jong Spanje. Nou, dat was al een fantastisch team, dus de A-ploeg is nog een tandje beter. Toch is het natuurlijk wel een geweldige wedstrijd, Spanje-Nederland, met jongens zoals Xavi en Andrés Iniesta op het veld."

De Boer wil deelname Eerste Divisie evalueren

Ajax-trainer Frank de Boer wil de deelname van Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente aan de Eerste Divisie tegen het licht houden. De oefenmeester is het er niet mee eens dat spelers die in een eredivisiewedstrijd een paar minuten speeltijd krijgen datzelfde weekeinde niet bij Jong Ajax mogen spelen. "Ik kan me niet voorstellen dat Jong Ajax, Jong Twente en Jong PSV in de Jupiler League alleen maar voor de naam in de Jupiler League hebben gedaan."

UIt opleidingsoogpunt zou het volgens de Boer beter zijn als spelers wel in beide competities in hetzelfde weekeinde uit te kunnen komen. "Die spelers zijn ook deel van het eerste team. dan wil je ze ook het gevoel geven dat ze daarbij horen", legt De Boer uit. "Maar dan kun je wel negentig minuten spelen een dag of twee dagen later. Dat mag alleen niet."

Ook hekelt De Boer het doorspelen tijdens interlandweekends. "Je weet dat bij Ajax, maar ook bij PSV en Twente en Feyenoord, vaak spelers in de nationale teams worden geselecteerd. Als je dan 26 of 27 jongens kwijt bent, dan heb je het denk ik over competitievervalsing."

Door de vele interlandverplichtingen speelden er zelfs jongens uit de A2 bij Jong Ajax. "Ik had niet verwacht dat we met zoveel verschillende spelers zouden moeten aantreden", geeft De Boer aan. "De jongens die 95 procent van de wedstrijden gespeeld hebben zijn niet de toptalenten. Niets ten nadele van hun, want ze hebben echt stappen gemaakt. Maar als je onze eerste wedstrijd tegen Telstar zag dan moet je, denk ik, in de top vijf mee kunnen draaien."

Van Persie weer in training bij Manchester United

Robin van Persie is op de weg terug. De spits van Manchester United trainde vrijdag volop mee met de selectie van manager David Moyes.

Robin van Persie heeft vrijdag weer volledig met de selectie van Manchester United meegetraind. Toch is de kans nihiel dat de Nederlandse international zaterdag niet in actie komt tegen Newcastle United, weet Goal.

De sterspeler van Manchester United staat al sinds 10 november aan de kant met een liesblessure. Van Persie lijkt zo goed als hersteld, maar wil geen enkel risico nemen. De spits gaat zaterdagochtend in overleg met de medische staf. Gekeken zal worden hoe de reactie is na de eerste volledige training sinds vier weken.

Vrijdag wilde manager David Moyes geen uitsluitsel geven over de situatie rondom Van Persie. "Ik weet niet wanneer Robin weer terugkeert", zei de manager. "We proberen hem al weken terug te krijgen. Maar hij is er nog niet klaar voor. Het is een pijnlijke liesblessure, maar niet meer dan dat. We hebben meerdere blessuregevallen. Ze boeken allemaal progressie."

Moyes had gehoopt Van Persie afgelopen woensdag al terug te hebben voor het duel met Everton. Dat duel kwam nog te vroeg voor voormalige aanvaller van Feyenoord en Everton. Dat Van Persie in ieder geval weer volop in training is geeft Moyes vertrouwen. Desondanks lijkt het er op dat Manchester United het zaterdag tegen Newcastle United zonder de twee aanvalsleiders moet doen. Naast de nog niet fitte Van Persie mist United ook Wayne Rooney. De Engelse international pakte woensdag tegen Everton zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is derhalve geschorst.

'Peuterspeelzaal wordt onbetaalbaar'

Peuterspeelzalen dreigen onbetaalbaar te worden nu het kabinet wil dat ze aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang voldoen. Grote groepen ouders zullen hun kinderen thuishouden, waarschuwt het landelijk platform peuterspeelzalen (LPP) zaterdag in Trouw.

Als peuters thuis blijven, wordt hen volgens pedagogen niet spelenderwijs bijgebracht hoe ze zich moeten aanpassen aan een andere omgeving en waarom ze soms moeten wachten op hun beurt. Ook is de peuterspeelzaal volgens brancheorganisatie MOgroep een cruciale plek om bijvoorbeeld taalachterstanden of een hulpvraag in beeld te krijgen.

Er gaan ongeveer 120 duizend kinderen naar de peuterspeelzaal, net zo veel als er op de kinderopvang zitten. De afgelopen jaren is al dertig procent van de peuterspeelzalen gesloten, wat neerkomt op zeshonderd tot zevenhonderd zalen. De wachtlijsten groeien ondertussen. Omdat de opvang steeds duurder wordt, zoeken ouders in peuterspeelzalen een goedkopere oplossing.

Het kabinet wil nu dat peuterspeelzalen aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang voldoen. Zo moeten de groepen kleiner en moeten er meer groepsleiders komen.

Vanaf 2016 gelden voor peuterspeelzalen ook dezelfde toeslagen als voor de kinderopvang. Dat betekent dat ouders met maar één kostwinner geen vergoeding meer krijgen. De verwachting is dat veel gezinnen hun kinderen dan moeten thuishouden.

De MOgroep stelt dat zo een scherpe tegenstelling wordt gecreëerd tussen tweeverdieners en de rest. Voorzitter Marijke Vos vreest dat kinderen van wie de ouders niet veel te besteden hebben straks tot hun vierde verjaardag thuiszitten. Zij zouden dan al een achterstand hebben als ze op de basisschool beginnen. "Daar heeft uiteindelijk de hele samenleving last van. Niet alleen dat kind met die slechtere start."

Schippers wil arts betalen voor niet behandelen

Artsen en ziekenhuizen moeten ook een vergoeding krijgen als ze in overleg met een terminale patiënt geen nieuwe behandeling beginnen. Dat moet artsen stimuleren deze patiënten beter voor te lichten over de zin of onzin van een behandeling, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) volgens de Volkskrant in antwoord op Kamervragen.

In het huidige vergoedingensysteem wordt weinig rekening gehouden met de tijd en energie die artsen steken in de voorlichting over behandelingen. Meestal krijgen artsen en ziekenhuizen pas een vergoeding als wordt behandeld. Of die behandeling veel zin heeft, speelt daarbij volgens de krant geen rol.

Artsen vragen al langer om een vergoeding voor het intensief begeleiden van een patiënt, ook als dat niet tot een ingreep leidt. Zij wijzen erop dat artsen en patiënten geneigd zijn alle mogelijkheden te benutten om het leven te verlengen, ook al is het maar voor enkele maanden en is de kwaliteit van dat leven door alle bijwerkingen gering. De maatregel van Schippers moet dit soort praktijken voorkomen. Met het tegengaan van behandelingen die weinig uithalen zou ook veel kunnen worden bezuinigd.

Eerste trailer voor Samurai Warriors 4

Gamestudio Tecmo Koei heeft een eerste trailer vrijgegeven voor hun aanstaande game Samurai Warriors 4. Zonder echte gameplaybeelden en volledig in het Japans krijgen we toch een redelijk beeld van de game.

Het spel krijgt, net als Samurai Warriors: Chronicles, een gameplaymechaniek waarbij je van personage kunt wisselen tijdens het spelen. Er komt ook een modus in voor waarbij je quests kunt uitvoeren met een eigen gemaakt personage.

Samurai Warriors 4 komt 20 maart 2014 uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita in Japan. Het is nog niet bekend of en wanneer de game in het westen uitkomt.

Jordanië in VN-Veiligheidsraad

Jordanië is vrijdag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gekozen voor een zetel in de Veiligheidsraad, nadat eerder Saudi-Arabië de zetel had geweigerd. Met 178 ja-stemmen werd Jordanië gekozen. Saudi-Arabië kreeg alsnog een stem. Jordanië was door Arabische landen naar voren geschoven als vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad en had de steun van de Aziatische landen.

Saudi-Arabië verraste op 17 oktober vriend en vijand door de zetel te weigeren, 24 uur nadat het land was gekozen. Het Saudische ministerie van buitenlandse zaken beschuldigde de Veiligheidsraad ervan er niet in geslaagd te zijn het conflict in Syrië en het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen.

Jordanië neemt officieel op 1 januari zitting in de Veiligheidsraad, samen met andere nieuwe leden Tsjaad, Nigeria, Litouwen en Chili. De Jordaanse minister van buitenlandse zaken Nasser Judeh zei dat zijn land 'bijzonder vereerd' is en blij is met de bijna unanieme steun van de internationale gemeenschap, die volgens Judeh een erkenning is van 'de niet-aflatende inspanningen voor de vrede en de veiligheid, de beginselen die de Veiligheidsraad moet beschermen'.

Gevraagd naar de weigering van Saudi-Arabië zei Judeh dat Riyad de keuze heeft gemaakt 'om soevereine redenen'. "Dat zijn redenen die we respecteren. Het is hun onafhankelijke beslissing."


De bekendmaking van de stemuitslag (beeld: VN)

Brand bij papieropslag in Renkum

Bij een oud papieropslag van de firma Reparco aan de Bokkedijk in Renkum heeft vrijdagnacht brand gewoed. Dat heeft de brandweer zaterdag gemeld. Er waren geen mensen in de opslag aanwezig.

Rond 01.00 uur brak het vuur uit in een van de twee loodsen, die gevuld was met balen oud papier. De brandweer rukte uit met vier bluswagens en een hoogwerker. Er was, mede door een gunstige westenwind, geen gevaar voor omwonenden, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Rond kwart voor vier kon de brandweer het sein brandmeester geven. Met shovels worden de balen papier naar buiten gereden om daar afgeblust te worden.

Brand bij papieropslag in Renkum
Brand bij papieropslag in Renkum (Foto: ANP)

Dodental CAR opgelopen

Het aantal doden als gevolg van het geweld tussen moslims en christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek is opgelopen tot boven de 280. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door de staatsomroep van het land, die zich baseerde op cijfers van het Rode Kruis.

Het geweld concentreert zich in de hoofdstad Bangui. Het is het zwaarste geweld van de afgelopen negen maanden en de vrees bestaat dat het bloedbad van de afgelopen dagen zal leiden tot vergeldingsacties.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei zich grote zorgen te maken over het geweld en prees Frankrijk, dat donderdag een offensief is begonnen in het land om een eind te maken aan het geweld.

Rutte haalt banden met Israël én Palestijnen aan

Premier Mark Rutte begint zaterdag aan zijn driedaags bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Doel is om de economische betrekkingen aan te halen met zowel de Israëli's als de Palestijnen. In zijn kielzog reist een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven mee.

Het doel van het bezoek is de officiële lancering van zogeheten bilaterale samenwerkingsfora. Die bieden een platform waar het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden bij elkaar kunnen komen om de onderlinge samenwerking te versterken. Het accent ligt daarbij op 'agrifood', energie, water en voor de Palestijnse gebieden ict.

Rutte zou eigenlijk vorig jaar al naar Israël gaan voor de lancering van het samenwerkingsforum. De val van zijn gedoogkabinet gooide echter roet in het eten. Met het aantreden van het nieuwe kabinet is ervoor gekozen om ook de banden met de Palestijnen aan te halen. Dat gebeurt vooral op verzoek van de coalitiepartner PvdA.

De premier zal dus de balans tussen Israël en de Palestijnen goed in de gaten moeten houden. In aanloop naar het bezoek was er ook al een relletje. NRC Handelsblad onthulde eerder deze week dat ook Israëlische bedrijven die opereren in nederzettingen welkom zijn op het samenwerkingsforum. En dit terwijl het officiële kabinetsbeleid de Nederlandse handel met dergelijke bedrijven ontmoedigt.

Het bezoek begint zaterdag in Bethlehem in de Palestijnse gebieden. Rutte heeft daar onder een ontmoeting met de Palestijnse premier Rami Hamdallah en president Mamoud Abbas. Zondag gaat de premier naar Israël. Ook daar zijn gesprekken voorzien met de premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres. Ook bezoekt Rutte het Holocaustmuseum Yad Vashem.

Rutte wordt vergezeld door de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) en een reeks Nederlandse bedrijven. Het is de bedoeling dat de samenwerkingsfora elke twee jaar gaan plaatsvinden, afwisselend in Nederland en in Israël en de Palestijnse gebieden.

Nieuwe tv-serie The Terminator

Amerikaanse producenten zijn bezig met een nieuwe televisieserie die is gebaseerd op The Terminator-films. De tv-serie is gekoppeld aan de nieuwe trilogie van de reeks, waarvan het eerste deel in 2015 verschijnt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De tv-serie volgt een bepaald punt uit de eerste Terminator-film, die in 1984 uitkwam. In de serie gaat het verhaal dan een andere kant op als in de film. De nieuwe televisieserie en de nieuwe trilogie zullen raakvlakken met elkaar hebben.

Het is nog niet bekend hoe de serie er verder uit gaat zien en wanneer hij op de buis moet komen. Wel zijn twee schrijvers van de films Thor en X-Men: First Class de uitvoerend producenten en schrijvers van het nieuwe project. Het is niet de eerste keer dat er een tv-serie wordt gemaakt rond de films. Van 2008 tot 2009 was Terminator: The Sarah Connor Chronicles op televisie.

Arnold Schwarzenegger, die in de eerste drie films te zien was en in de vierde film werd vervangen door een geanimeerde versie, is ook in de nieuwe trilogie te zien. Het eerste deel van The Terminator verscheen in 1984, het tweede deel in 1991, de derde film in 2003 en de vierde in 2009.

FOK! wat een weer... Grijs, maar minder wind

Sint Nicolaas heeft ons land weer verlaten en nu is het afwachten op de Kerstman. Zou hij voor ons ook een storm in petto hebben? Dat denk ik niet. Dit weekend passeren er nog twee zwakke storingen, maar daarna komt ons land onder invloed van een krachtig hogedrukgebied. De hele volgende week blijft het zo goed als droog met wolkenvelden, maar ook zonnige momenten.

Vandaag is het meest bewolkt weer en af en toe valt er wat regen of motregen. Héél misschien dat er in het uiterste noordoosten eerst even wat motsneeuw valt. Aan het einde van de dag zou het in het zuidwesten een klein beetje kunnen opklaren. De (zuid)westelijke wind neemt verder af en is langs de kust hooguit nog windkracht 6. Het kwik blijft steken op 5 graden.

De lichte neerslag van vandaag hangt samen met een warmtefront en deze voert logischerwijs zachtere lucht met zich mee. In deze luchtsoort zullen we morgen en maandag vertoeven. Verder lijkt het ook deze dagen meest bewolkt te zijn. Morgen kan er nog wat lichte regen vallen, maar verder blijft het voor langere tijd droog.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZPK1
Een schitterende foto-reportage van KlapMongeaul. Afgelopen weekend...

 Zpk2
...was de zonsopkomst erg mooi. Zeker met...

ZOkl3
...die mistvelden erbij.

 Zokl
De paarden maken het plaatje helemaal compleet.

 


 

 

 

 

 

 

[NBA] Knicks hebben smaak te pakken

De New York Knicks lijken op tijd hun vorm te hebben gevonden. Waar de ploeg gisteren al met meer dan dertig punten te sterk was voor stadsgenoot Brooklyn Nets, werd Orlando Magic vannacht met maar liefst 121-83 van de mat gespeeld. Hiermee komt een einde aan een verliesreeks van zeven thuiswedstrijden.

Orlando won het eerste quarter nog met 31-28, maar daarna kwam hun tegenstander pas echt op stoom. De Knicks scoorden 17 van de 34 schoten buiten de driepuntlijn en net als gisteren was Carmelo Anthony de gevierde man bij het team uit Manhattan, ditmaal met twintig punten en elf rebounds.

De Charlotte Bobcats waren thuis vandaag met 105-88 te sterk voor de Philadelphia 76ers, terwijl de Washington Wizards na overtime nipt het hoofd moesten buigen voor de Milwaukee Bucks; het werd 109-105 voor de ploeg uit Wisconsin.

In Atlanta versloegen de plaatselijke Hawks met 108-89 de Cleveland Cavaliers en de Boston Celtics hadden met 106-98 maar weinig moeite met de Denver Nuggets. Nadat het eerste quarter met 39-15 was gewonnen door de thuisploeg werd het nooit meer spannend in de hoofdstad van Massachusetts.

Alle uitslagen van vrijdag:

Charlotte - Philadelphia 105- 88
Washington - Milwaukee 105 - 109 wnv
Atlanta - Cleveland 108 - 89
Boston - Denver 106 - 98
New York - Orlando 121 - 83
Houston - Golden State 105 - 83
New Orleans - Oklahoma 95 - 109
Phoenix - Toronto 106 - 97
Portland - Utah 130 - 98
Sacramento - LA Lakers 100 - 106

Geen succes bobsleeërs Van Calker en De Bruin

De Nederlandse bobsleeërs hebben bij de World Cup in Park City niet voor succes kunnen zorgen. Zowel Edwin van Calker als Ivo de Bruin vielen tegen en kwamen niet in de buurt van de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen.

Van Calker begon de eerste run redelijk, maar maakte een grote fout. Hierdoor was een plek in de top tien direct kansloos, hij werd met remmer Sybren Jansma uiteindelijk zelfs 22e. De Bruin en remmer Arno Klaasen deden het weliswaar iets beter, maar een achttiende plek over twee runs was bij lange na niet genoeg om zich al te plaatsen voor Sochi. Leider na de eerste run was de Amerikaanse favoriet Steven Holcomb. Hij zou de overwinning niet meer uit handen geven in de tweede run. Daarmee pakt de Amerikaan zijn derde overwinning in drie races. Zijn landgenoot Nick Cunningham werd tweede, voor de Duitser Francesco Friedrich.

Bobsleester Kamphuis mag naar Spelen

Tijdens de World Cup bobsleeën in Park City is Esmé Kamphuis erin geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sochi. Ze moest hiervoor tijdens een World Cup bij de beste tien eindigen, een eis waar ze op de olympische baan van 2002 ruim aan voldeed.

Een week eerder in Calgary stelde Kamphuis met een vijftiende plaats nog teleur. Dit keer ging het in de eerste run al een stuk beter, de afdaling bleek goed voor de zevende plek. In de top was het zeer spannend. De Amerikaanse vrouwen Elana Mayers en Jamie Greubel en de Canadese Kaillie Humphries werden gescheiden door slechts drie honderdsten van een seconde. In de tweede run veranderde voor Kamphuis en remster Judith Vis niks meer, ze werden uiteindelijk zevende. Een fantastische tweede run bracht Meyers de verrassende overwinning, voor Humphries en Greubel.

Microsoft stopt verkoop Windows 7

Microsoft heeft de retailversie van Windows 7 stilletjes uit zijn webshop gehaald en is van plan de levering aan fabrikanten in oktober 2014 te staken. Daarmee zou de verkoop van Windows 8 gestimuleerd moeten worden.

De verkoopstop van de retailversie zou al op 30 oktober van dit jaar zijn ingegaan, en het einde van de levering aan fabrikanten zou voor 30 oktober 2014 zijn gepland. Bij onze buren Tweakers werd vrijdagavond bericht dat deze data op Microsofts Windows lifecycle-pagina stonden vermeld; inmiddels staat op de betreffende plek echter weer 'To be determined' te lezen.

Onduidelijk is wat nou de exacte plannen van het softwarebedrijf zijn. Ogenschijnlijk is de melding verwijderd naar aanleiding van de berichtgeving in de pers. Mogelijk is dat weer om onvrede te voorkomen onder consumenten, die zich met Windows 7 veel blijer hebben getoond dan met de opvolger. Windows 8, dat de gebruikservaring gelijk moet trekken tussen telefoons, tablets, spelcomputers en pc's/laptops, verscheen namelijk in eerste instantie zonder de bekende startknop. Die kwam weliswaar enigszins terug in Windows 8.1, maar desondanks blijkt het marktaandeel van Windows 7 sneller te stijgen dan dat van Windows 8 en 8.1 samen.

Het verwijderen van Windows 7 uit de webshop is wel een duidelijke indicatie dat dit besturingssysteem volgens Microsoft kennelijk snel met pensioen moet. Er is schijnbaar echter twijfel ontstaan of 30 oktober 2014 toch niet wat te vroeg is. Overigens hebben distributeurs doorgaans aardig wat voorraden liggen, waardoor klanten na de einddatum nog wel enige tijd apparaten met Windows 7 zullen kunnen blijven kopen.

'Opnames na nucleaire diefstal Mexico'

Bij een ziekenhuis in de Mexicaanse stad Pachuca zijn zes mensen binnengebracht die mogelijk in aanraking zijn gekomen met radioactief afval dat eerder deze week werd gestolen. Dat meldden Mexicaanse media vrijdag. Mogelijk gaat het om de dieven.

"Er mag worden aangenomen dat de zes mensen verantwoordelijk zijn voor of gelinkt kunnen worden aan de diefstal van de vrachtwagen met radioactief cobalt-60", aldus een anonieme overheidswoordvoerder.

De diefstal van de truck met het radioactieve afval leidde tot groot alarm. Toen de politie de truck woensdag terugvond, bleek dat de dieven het gevaarlijke spul uit het beschermende omhulsel hadden gehaald. Het radioactieve materiaal kobalt-60 was afkomstig uit een ziekenhuis. Normaliter wordt cobalt-60 gebruikt in de industriële radiografie om zwakke plekken in metalen te ontdekken.

De Mexicaanse autoriteiten lieten weten dat de dieven zouden kunnen sterven aan de stralingsdoses die ze hebben opgelopen.

'Opnames na nucleaire diefstal Mexico'
'Opnames na nucleaire diefstal Mexico' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.