Jordanië in VN-Veiligheidsraad

Redactie

Jordanië is vrijdag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gekozen voor een zetel in de Veiligheidsraad, nadat eerder Saudi-Arabië de zetel had geweigerd. Met 178 ja-stemmen werd Jordanië gekozen. Saudi-Arabië kreeg alsnog een stem. Jordanië was door Arabische landen naar voren geschoven als vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad en had de steun van de Aziatische landen.

Saudi-Arabië verraste op 17 oktober vriend en vijand door de zetel te weigeren, 24 uur nadat het land was gekozen. Het Saudische ministerie van buitenlandse zaken beschuldigde de Veiligheidsraad ervan er niet in geslaagd te zijn het conflict in Syrië en het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen.

Jordanië neemt officieel op 1 januari zitting in de Veiligheidsraad, samen met andere nieuwe leden Tsjaad, Nigeria, Litouwen en Chili. De Jordaanse minister van buitenlandse zaken Nasser Judeh zei dat zijn land 'bijzonder vereerd' is en blij is met de bijna unanieme steun van de internationale gemeenschap, die volgens Judeh een erkenning is van 'de niet-aflatende inspanningen voor de vrede en de veiligheid, de beginselen die de Veiligheidsraad moet beschermen'.

Gevraagd naar de weigering van Saudi-Arabië zei Judeh dat Riyad de keuze heeft gemaakt 'om soevereine redenen'. "Dat zijn redenen die we respecteren. Het is hun onafhankelijke beslissing."


De bekendmaking van de stemuitslag (beeld: VN)