'Een op vier treinen vertrekt te laat'

Een op de vier treinen heeft bij vertrek een vertraging van een minuut of meer. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van een analyse van ruim vijf miljoen vertrektijden.

RTL Nieuws bekeek met treinreiziger.nl alle vertrektijden op tachtig stations in Nederland tussen maart en december van dit jaar. Het gaat niet alleen om treinen van de NS, maar ook om die van Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia.

Van alle treinen vertrok nog geen 75 procent op tijd. Bijna vijftien procent vertrok een of twee minuten te laat en ruim vijf procent had bij vertrek een vertraging van drie of vier minuten. Bijna vijf procent vertrok vijf minuten of meer te laat en 1,3 procent van de treinen reed helemaal niet.

Vooral in de avondspits gaat het volgens RTL Nieuws fout. Tussen 17.00 en 19.00 uur rijdt acht procent van de treinen te laat of niet. Het gemiddelde over een hele dag ligt op 6,3 procent.

Volgens RTL is het voor het eerst dat een gedetailleerd inzicht is ontstaan in Nederlandse treinvertragingen. De vervoerders maken zelf alleen een gemiddeld jaarcijfer bekend over het percentage dat te laat was bij aankomst.

ProRail houdt van alle treinen bij of ze op tijd vertrekken en aankomen, maar wil geen inzage geven in die informatie. RTL Nieuws vraagt er al jaren om, maar de spoorbeheerder geeft de gegevens niet omdat niet alle vervoerders meer openheid zouden zien zitten.