Schansspringer Schlierenzauer wint opnieuw

heywoodu

Schansspringer Gregor Schlierenzauer heeft na de wedstrijd in Kuusamo ook die in Lillehammer op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Japanse Sara Takanashi.

Schlierenzauer sloeg zijn slag al in de eerste ronde. Met een sprong van 105,5 meter zorgde hij direct voor een groot gat met de nummer twee, Japanner Taku Takeuchi. De grootste verrassing was de uitschakeling van Thomas Morgenstern. De Oostenrijker kwam niet verder dan de 34e plaats. In de tweede ronde was het de Duitser Richard Freitag die de beste sprong liet zien. Zijn achterstand op de koplopers was echter te groot om in te halen, waardoor hij derde werd. Takeuchi deed het in de tweede ronde beter dan Schlierenzauer, maar de Oostenrijker had genoeg marge om Takeuchi van zich af te houden en de overwinning binnen te halen.

Bij de vrouwen deed Sara Takanashi wat er van haar verwacht werd. De Japanse topfavoriete nam in de eerste ronde gelijk een flinke voorsprong op de Oostenrijkse Daniela Iraschko. De twee opvallendste namen kwamen direct daarachter, Ema Klinec uit Slovenië en Gianina Ernst uit Duitsland. Klinec is slechts vijftien jaar oud, terwijl Ernst zelfs op oudjaarsdag die leeftijd bereikt. In de tweede ronde moest Klinec haar plek opgeven aan de jonge Duitse, die knap derde werd. De tweede plek ging naar Iraschko, Takanashi was opnieuw ongenaakbaar. Namens Nederland kwam Wendy Vuik vanwege een probleem bij de inrun niet verder dan een 49e plaats.