Schippers wil arts betalen voor niet behandelen

Artsen en ziekenhuizen moeten ook een vergoeding krijgen als ze in overleg met een terminale patiënt geen nieuwe behandeling beginnen. Dat moet artsen stimuleren deze patiënten beter voor te lichten over de zin of onzin van een behandeling, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) volgens de Volkskrant in antwoord op Kamervragen.

In het huidige vergoedingensysteem wordt weinig rekening gehouden met de tijd en energie die artsen steken in de voorlichting over behandelingen. Meestal krijgen artsen en ziekenhuizen pas een vergoeding als wordt behandeld. Of die behandeling veel zin heeft, speelt daarbij volgens de krant geen rol.

Artsen vragen al langer om een vergoeding voor het intensief begeleiden van een patiënt, ook als dat niet tot een ingreep leidt. Zij wijzen erop dat artsen en patiënten geneigd zijn alle mogelijkheden te benutten om het leven te verlengen, ook al is het maar voor enkele maanden en is de kwaliteit van dat leven door alle bijwerkingen gering. De maatregel van Schippers moet dit soort praktijken voorkomen. Met het tegengaan van behandelingen die weinig uithalen zou ook veel kunnen worden bezuinigd.