Oekraïne: geen sprake van douane-unie met Rusland

Duizenden Oekraïners zijn zaterdag weer de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Tegelijkertijd werd geprobeerd hen te kalmeren door te verzekeren dat de Russische en de Oekraïense president vrijdag niet spraken over de toetreding van Oekraïne tot een door Rusland geleide douane-unie.

Die verzekering deed de betogers, die sneeuw en harde wind trotseerden, niet van mening veranderen. Zaterdagmiddag hadden zich opnieuw zo'n tienduizend mensen op het Onafhankelijkheidsplein verzameld. Voor zondag is opgeroepen tot een massale demonstratie. Vorige week bracht een dergelijke oproep zo'n driehonderdduizend mensen op de been.

President Viktor Janoekovitsj ontmoette zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin vrijdag in Sotsji en sprak met hem over nauwere samenwerking tussen beide landen.

De protesten in Oekraïne begonnen toen Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. Moskou is fel gekant tegen Oekraïense toenadering tot de EU en zou onder meer hebben gedreigd de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien. Betogers willen niet dat Oekraïne opnieuw onder de vleugels van Moskou komt en beschuldigen Janoekovitsj ervan Oekraïne aan Rusland te verkopen.