Langlaufers Kowalczyk en Golberg pakken winst

heywoodu

Bij de World Cup in Lillehammer hebben de Noor Pål Golberg en de Poolse Justyna Kowalczyk een overwinning geboekt. Beiden hadden aan de finish een ruime voorsprong op de rest.

Kowalczyk was bij de vrouwen de eerste van de topfavorieten die aan de start stond. Al snel werd duidelijk dat ze bijzonder snel onderweg was tijdens de 10 kilometer in klassieke stijl. Op elk meetpunt verpletterde ze de op dat moment snelste tijd en op de finish had ze ruim een minuut voorsprong op de leidende Sadie Bjoernsen. Na Kowalczyk kwamen nog drie kanshebbers, Charlotte Kalla uit Zweden en de Noorse dames Therese Johaug en Marit Bjørgen. Waar de Noorse vrouwen niet in de buurt kwamen bleef Kalla wel relatief dichtbij. Zij werd uiteindelijk tweede op twaalf seconden van Kowalczyk. Bjørgen kon de tijd van Johaug nog verbeteren en werd derde.

Bij de mannen ging Golberg zeker niet als favoriet van start. De Noor is vooral bekend als sprinter, maar nam op het 15 kilometer lange parcours bij elk meetpunt meer voorsprong. Na exact 35 minuten kwam hij over de finish in een tijd waar alle favorieten hun tanden op stuk zouden bijten. De eerste World Cup-zege uit zijn carrière was hierdoor een feit voor Golberg. Tweede werd de Kazakh Alexey Poltoranin voor de Noor Didrik Tønseth, die voor het eerst op het hoogste niveau het podium mocht betreden.