Bobsleeër Van Calker nog niet naar OS, Kamphuis negende

heywoodu

Bobsleeër Edwin van Calker is er in het Amerikaanse Park City opnieuw net niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sochi. In de viermansbob was een resultaat bij de beste acht gevraagd, Van Calker werd tiende. Esmé Kamphuis behaalde bij de vrouwen de negende plek.

In de eerste run kwam Van Calker samen met zijn broer Arnold, Sybren Jansma en Arno Klaasen tot de elfde tijd. Bovenin was het ongekend spannend. De sleeën van de Rus Alexander Kasjanov, de Duitser Maximilian Arndt en de thuisfavoriet Steven Holcomb zetten allemaal exact dezelfde tijd neer en gingen gedeeld aan de leiding. In de tweede run deed Van Calker het iets beter, waardoor hij op kon schuiven naar plek tien. Voor een olympisch ticket was echter een plaats bij de beste acht nodig en daar bleef hij slechts vijf honderdsten van verwijderd, evenals een week eerder in Calgary. Vooraan leek het weer ontzettend spannend te worden, tussen plek twee en plek zeven zaten slechts zeven honderdsten van een seconde. Dit keer was Holcomb op zijn thuisbaan echter veel beter. Hij won de wedstrijd voor Arndt en Kasjanov.

Bij de vrouwen domineerden de Amerikaanse teams. Al in de eerste run werd duidelijk dat buitenlandse tegenstand niet geduld werd. Elana Meyers, een dag eerder al winnares, nam de leiding, voor haar landgenoten Jamie Greubel en Jazmine Fenlator. Esmé Kamphuis kwam tot de elfde plek. In de tweede run ging het beter voor de Nederlandse, die dit keer met Sanne Dekker als remster naar beneden ging. Ze wist twee plekken te winnen en schoof op naar plaats negen. Meyers ging met een enorme voorsprong met de overwinning aan de haal. De tweede plek werd gedeeld door Greubel en Fenlator, slechts een honderdste voor de Duitse Sandra Kiriasis.