Zuid-Afrika maakt zich op voor komst wereldleiders

Zuid-Afrika bereidt zich voor op de toestroom van wereldleiders voor de herdenkingsdienst en de begrafenis van Nelson Mandela. Tegelijkertijd betonen duizenden rouwenden op verschillende plekken in het land hun eer aan de antiapartheidsstrijder die donderdag op 95-jarige leeftijd overleed.

Bij Mandela's huis in Johannesburg kwamen zaterdagochtend tientallen mensen bijeen, zwart en blank, om vrijheidsliederen te zingen, te dansen en hun eer te betonen aan Mandela.

De regering heeft een periode van nationale rouw afgekondigd die duurt tot de staatsbegrafenis op 15 december. Zondag is uitgeroepen tot nationale dag van gebed en reflectie en dinsdag staat er een grote herdenkingsdienst op het programma in het stadion in Johannesburg waar Mandela in 2010 tijdens de sluitingsceremonie van het WK voetbal zijn laatste publieke optreden gaf. De komende week worden in alle Zuid-Afrikaanse provincies herdenkingsdiensten gehouden.

Mandela's lichaam zal van woensdag tot vrijdag in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria, op een praalbed liggen. Die dagen zal Mandela ook door de straten van Pretoria worden gereden, maakte de regering zaterdag bekend. "Iedere ochtend, wanneer het lichaam vanuit het mortuarium naar het praalbed wordt gebracht, zal de route bekend worden gemaakt", zei Neo Momodu, verantwoordelijk voor de informatievoorziening vanuit de regering.

Maandag vindt er in het parlement een speciale zitting plaats ter eerbetoon aan Mandela, de eerste zwarte en democratisch gekozen president van het land.