De Boer wil deelname Eerste Divisie evalueren

Ajax-trainer Frank de Boer wil de deelname van Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente aan de Eerste Divisie tegen het licht houden. De oefenmeester is het er niet mee eens dat spelers die in een eredivisiewedstrijd een paar minuten speeltijd krijgen datzelfde weekeinde niet bij Jong Ajax mogen spelen. "Ik kan me niet voorstellen dat Jong Ajax, Jong Twente en Jong PSV in de Jupiler League alleen maar voor de naam in de Jupiler League hebben gedaan."

UIt opleidingsoogpunt zou het volgens de Boer beter zijn als spelers wel in beide competities in hetzelfde weekeinde uit te kunnen komen. "Die spelers zijn ook deel van het eerste team. dan wil je ze ook het gevoel geven dat ze daarbij horen", legt De Boer uit. "Maar dan kun je wel negentig minuten spelen een dag of twee dagen later. Dat mag alleen niet."

Ook hekelt De Boer het doorspelen tijdens interlandweekends. "Je weet dat bij Ajax, maar ook bij PSV en Twente en Feyenoord, vaak spelers in de nationale teams worden geselecteerd. Als je dan 26 of 27 jongens kwijt bent, dan heb je het denk ik over competitievervalsing."

Door de vele interlandverplichtingen speelden er zelfs jongens uit de A2 bij Jong Ajax. "Ik had niet verwacht dat we met zoveel verschillende spelers zouden moeten aantreden", geeft De Boer aan. "De jongens die 95 procent van de wedstrijden gespeeld hebben zijn niet de toptalenten. Niets ten nadele van hun, want ze hebben echt stappen gemaakt. Maar als je onze eerste wedstrijd tegen Telstar zag dan moet je, denk ik, in de top vijf mee kunnen draaien."