'OM onderzocht omkoping politici Bonaire door KLM'

Harry

Justitie onderzocht in 2010 of vliegmaatschappij KLM politici op Bonaire heeft omgekocht. Het onderzoek werd nooit afgerond omdat de tijdelijk op Bonaire gestationeerde Nederlandse rechter-commissaris Frans Veenhof bepaalde dat het onderzoek binnen vier maanden moest stoppen, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit documenten van het zogenoemde Zambezi-onderzoek.

Door de grote tijdsdruk die de rechter oplegde zag het OM zich genoodzaakt de zaak te seponeren. Er was niet genoeg tijd het bewijs rond te krijgen.

De beschuldiging houdt in dat KLM de inmiddels in opspraak geraakte politicus Ramonsito Booi van de christen-democratische UPB smeergeld zou hebben betaald voor het renoveren van een luchthaven op Bonaire. Die luchthaven had KLM nodig voor intercontinentale vluchten naar Peru en Ecuador. Met de vliegtuigen die toen, rond 2001, werden gebruikt kon niet in een keer vanuit Amsterdam naar Peru worden gevlogen. Daarom was een locatie nodig voor een tussenlanding.

Booi regelde in 2001 lage kerosinetarieven voor KLM en een miljoenen kostende renovatie van de luchthaven, waardoor die als landingsplaats voor intercontinentale vluchten kon dienen. Getuigen verklaarden volgens de krant tegenover de rijksrecherche dat een deel van de toeslag die KLM over de kerosine moest betalen, naar Booi ging.

Tegenover de krant zelf verklaren getuigen dat Booi en zijn aanhang door KLM-directeur Peter Hartman werden gefêteerd. Hartman zou Booi gratis businessclass hebben laten vliegen. Justitie concludeerde in het onderzoek dat Booi opvallend vaak reisde. Alleen al tussen augustus 2008 en oktober 2011 stapte hij 237 keer in een vliegtuig. KLM stelt in een reactie aan de krant zich absoluut niet in de beschuldigingen te herkennen. Booi ontkent smeergeld te hebben gekregen.

Andere onderzoeken naar Booi konden wel worden afgerond. Het gaat om verdachte grondtransacties en hypotheekfraude, waarvoor Booi en zijn rechterhand Burney El Hage binnenkort voor de rechter staan. Zij worden verdacht van corruptie en fraude.