FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 november 2012

Vandalen verven NS-kleuren op trein Arriva

Een fonkelnieuwe trein van vervoerder Arriva is op een rangeerterrein in Zwolle door vandalen beklad. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat deze trein in de nacht van maandag op dinsdag over de gehele lengte van een zijkant beschilderd is in NS-kleuren.

Directeur Anne Hettinga van Arriva spreekt volgens de NOS van een 'misdadige sabotage-actie'. "Mijn medewerkers hebben keihard gewerkt om veertien nieuwe treinen op 9 december te kunnen laten rijden. Dit is een klap in hun gezicht."

Het schoonmaken van de trein gaat volgens de directeur zeker twee dagen duren. Daarmee is een kostenpost van minstens 40.000 euro gemoeid. Desalniettemin is Hettinga ervan overtuigd dat op 9 december alle nieuwe treinen kunnen worden ingezet.

Arriva heeft aangifte gedaan. De politie onderzoekt de herkomst van de door de vandalen gebruikte verf en bekijkt camerabeelden van het rangeerterrein. Arriva heeft inmiddels beveiligers ingezet om het terrein te bewaken.

[Premier League] Chelsea scoort onder Benitez weer niet

Ook de tweede wedstrijd van Chelsea onder leiding van de nieuwe coach Rafael Benitez is in een doelpuntloos gelijkspel geëindigd. Net zoals zondag tegen Manchester City werd woensdag voor eigen publiek opnieuw niet gescoord tegen Fulham. Benitez is de opvolger van de vorige week ontslagen Roberto di Matteo. Door het gelijkspel stijgt de Londense club naar de derde plek in de Premier League.

Arsenal kwam op bezoek bij Everton niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Theo Walcott bracht de Londenaren binnen een minuut al op voorsprong. Marouane Fellaini zette binnen een halfuur de eindstand op het bord. Door de puntendeling zakken de ploegen naar de zesde en zevende plaats op de ranglijst.

Newcastle United kwam weer niet tot winst. Met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis werd met 2-1 verloren bij Stoke City. De Senegalese spits Papiss Cissé zette Newcastle vlak na rust nog wel op het goede spoor. Door goals van Jonathan Walters en Cameron Jerome werd alsnog verloren, waardoor Newcastle nu precies een maand zonder competitiezege is.

Jan Vertonghen won met Tottenham Hotspur van zijn voormalige ploeggenoot bij Ajax Luis Suarez, de huidige spits van Liverpool. Het werd 2-1 voor de Spurs. Aaron Lennon scoorde al na zeven minuten de openingstreffer. Vervolgens liet Gareth Bale in positief en negatief opzicht van zich spreken. Hij scoorde al vlot de 2-0, maar bracht met een eigen doelpunt in de tweede helft de spanning terug. Op gelijke hoogte kwamen de Reds echter niet meer.

De revelatie van het seizoen West Bromwich Albion moest een nederlaag slikken. Op bezoek bij Swansea City werd met 3-1 verloren. Jonathan de Guzman en Kemy Agustien vielen in de slotfase in bij de thuisploeg, waar Dwight Tiendalli op de bank bleef.

Alle doelpunten werden gescoord in de eerste helft. Michu en Wayne Routledge brachten Swansea op een riante 3-0 voorsprong, waarna de Belgische spits Romelu Lukaku in de blessuretijd van het eerste bedrijf iets terugdeed.

Overige uitslag
Southampton - Norwich City 1-1

Alle langstudeerboetes terugbetaald

Alle betaalde langstudeerboetes zijn teruggestort. Dat meldde minister Jet Bussemaker van Onderwijs woensdag in de Tweede Kamer.

Het gaat naar schatting om 40.000 studenten die de boete al geheel of gedeeltelijk betaald hadden, meldt de NOS. Definitieve cijfers hierover verwacht de minister pas begin volgend jaar.

De omstreden boete werd door het vorige kabinet ingesteld. Studenten die meer dan een jaar langer dan nominaal over hun studie doen, moesten vanaf 1 september de boete van 3000 euro bovenop het reguliere collegegeld betalen.

Op 1 oktober werd bekend dat de boete met terugwerkende kracht weer geschrapt werd. Bussemakers voorganger, Halbe Zijlstra, had toegezegd 'alles op alles te zetten' om de betaalde boetes voor 1 december terug te betalen.

Deens UCI-lid wil dat Riis stilzwijgen doorbreekt

Saxo Bank-manager Bjarne Riis moet zich uitspreken over de voortdurende beschuldigingen die tegen hem worden geuit. Dat zegt Peder Pedersen, de Deense vertegenwoordiger van de internationale wielerunie UCI, tegen het Deense Feltet. "Zijn zwijgen op dit moment brengt de sport ernstige schade toe", stelt Pedersen woensdag.

De 48-jarige Riis doet zich, sinds hij in 2007 opbiechtte dat hij zich tijdens zijn actieve carrière jarenlang bediende van doping, voor als een voorvechter van een schone wielersport. De laatste tijd wordt zijn naam echter veelvuldig in verband gebracht met dopingartsen Michele Ferrari en Eufemiano Fuentes. Hij zou als manager zijn renners hebben doorverwezen naar de betreffende artsen.

De oud-renner hult zich echter tot onvrede van Pedersen al tijden in stilzwijgen over de beschuldigingen. "Riis en zijn ploegen hebben het Deense wielrennen op de kaart gezet. Maar iedereen kan zien dat er op sommige vragen nog geen antwoord is", zegt de Deen. "Dat geeft onzekerheid en de sport wordt er alsmaar ongeloofwaardiger door. Het is de hoogste tijd dat Riis zich uitspreekt."


Deens UCI-lid wil dat Riis stilzwijgen doorbreekt (Foto: Novum)

'Online doorverkoop alleen met bonnetje'

Mensen die snel even hun overbodig geworden spullen online willen verkopen, moeten er in de toekomst wellicht rekening mee houden dat ze de kassabon erbij moeten hebben. Ook zouden ze het serienummer van het aangeboden product in de advertentie moeten zetten. Dit idee is door PvdA en VVD woensdag voorgesteld in het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie.

De partijen hopen zo grip te krijgen op de verkoop van gestolen waar, meldt het AD. De drempel voor helers moet zo hoog mogelijk worden. Daarom wordt ook een zwarte lijst voorgesteld van sites die onvoldoende actie ondernemen om heling tegen te gaan. "Websites als Marktplaats werken al erg hard om gestolen waar weg te houden, maar wij willen dat de drempel voor helers nog hoger wordt. We denken dus aan 'naming and shaming' van sites die momenteel nog niet genoeg eisen stellen aan kopers," aldus PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Ook zou de politie voortaan verdachte advertenties moeten natrekken. Volgens Marcouch moet er dan contact worden opgenomen met de verkopers om te controleren of er iets niet in de haak is.

Twee gewonden na steekpartij Leiden

In Leiden heeft zich woensdagavond op twee verschillende plekken een steekpartij voorgedaan. Het gebeurde praktisch tegelijkertijd maar of de twee zaken met elkaar te maken hebben is nog niet bekend.

De eerste steekpartij vond rond 19.00 uur plaats op de Steenstraat in Leiden, een drukke straat met eettentjes en waar bussen doorheenrijden. Naar verluidt was er een steekpartij in een internetcafé. Het slachtoffer liep na de steekpartij naar de Morspoort, ruim driehonderd meter verder. Daar bleef hij op een caféstoel zitten tot politie en de ambulance kwamen. Het slachtoffer was behoorlijk gewond maar volgens getuigen zat hij wel te bellen. Het slachtoffer is daarna naar het ziekenhuis gebracht. Er is een verdachte aangehouden.

Het tweede steekgeval was in een loungebar in de Vrouwenkerkkoorstraat in Leiden. Getuigen zagen rond 19.00 uur politie de straat afzetten, Een meisje kwam gewond uit een steeg lopen. Naar verluidt is ze met de politie teruggegaan in de loungebar. Een forensisch team deed sporenonderzoek in de bar. Of er voor deze steekpartij een verdachte is aangehouden is niet bekend.

Het onderzoek op beide plaatsen duurde ongeveer drie uur. De eettentjes in de Steenstraat konden al die tijd geen klanten ontvangen. 

Uniek: moordloze dag in New York

New York heeft maandag voor het eerst sinds mensenheugenis een dag zonder een enkele moord beleefd. De politie maakte dat woensdag na het doornemen van alle rapporten uit de stad bekend. De zegsman kon zich niet herinneren eerder zo'n vreedzame dag in New York te hebben meegemaakt.

Terwijl de criminaliteit in totaliteit vorig jaar groeide met 3 procent, zakte het aantal moorden in de Amerikaanse metropool in 2011 met bijna een kwart (23 procent) en die daling zet wellicht door. Dit jaar registreerde de politie tot nu toe 366 moorden. Vorig jaar waren dat er in het hele jaar 472.

Moordloze dag in New York
Moordloze dag in New York (Foto: ANP)

Dragon Age 3: next-gen?

Voor de gamers onder ons die met smart aan het wachten zijn op Dragon Age 3, is vandaag een teleurstellend gerucht naar buiten gekomen. Dragon Age 3 zou wel eens op de volgende generatie consoles uit kunnen komen.

Dat gerucht is af te leiden uit de Curirculum Vitae van een medewerker van EA Games Shanghai, Tao Gu om precies te zijn. Op zijn LinkedIn profiel is terug te lezen dat 'het vizier van DAIII veranderd is, met het oog op de volgende generatie consoles, en de release verplaatst is naar 2014'.

Nou kunnen we met z'n allen gaan gillen en huilen, maar dit gerucht kan ook last hebben van een gevalletje 'lost in translation'. In de originele bron staan aardig wat tikfouten, waaruit ook af te leiden valt dat de release verplaatst zou kunnen zijn naar het fiscale jaar 2014, wat in zou houden dat de game in de herfst van 2013 uitkomt. 

Na de aankondiging in september heeft EA besloten de release in ieder geval naar het volgende fiscale jaar te verplaatsen, om het team te verzekeren van voldoende ontwikkeltijd. Maar nu er op de LinkedIn pagina van de werknemer het woord next-gen is gevallen, valt het volgende puzzelstukje ook op zijn plaats; Bij de aankondiging heeft EA geen platforms kunnen bevestigen.

Tientallen gewonden bij rellen Tunesië

Demonstraties in de Tunesische stad Siliana zijn woensdag voor de tweede dag op rij uitgelopen op rellen tussen de politie en de plaatselijke bevolking. Daarbij zijn 177 mensen gewond geraakt, van wie 22 naar Tunis moesten worden overgebracht om daar behandeld te worden.

De politie beweert zich slechts te hebben verdedigd toen de betogers woensdag een overheidsgebouw bestormden. Maar volgens vakbondsleider Nejib Sebti verliep de betoging vreedzaam totdat de politie de aanval inzette.

De inwoners van Siliana eisen meer banen en willen dat de regering investeert in de arme regio. Ook eisen de betogers het vertrek van de lokale gouverneur en de vrijlating van veertien activisten die zijn opgepakt en vastgezet.

Franse senaat wijst begroting 2013 af

De Franse Senaat heeft woensdag de overheidsbegroting voor 2013 afgekeurd. De communisten in de Senaat onthielden zich van stemming, waardoor de conservatieve oppositiepartij UMP het begrotingsvoorstel naar de prullenbak kon verwijzen. Het voorstel wordt nu teruggestuurd naar de Assemblée Nationale.

De UMP heeft in de Senaat en in de Assemblée Nationale een minderheid en is verwikkeld in een leiderschapscrisis, maar wist er desondanks voor te zorgen dat de begroting niet werd aangenomen. De partij is van mening dat er meer bezuinigingen nodig zijn en minder belastingverhogingen. In het begrotingsvoorstel van de Socialisten, de partij van president François Hollande, is een maatregel opgenomen die de allerrijksten in Frankrijk een belasting van 75 procent oplegt.

Hollande werd in mei gekozen als president. Hij voerde campagne tegen de strenge bezuinigingen, waar zijn voorganger Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor hebben gepleit.

Veiligheidsraad eist einde aan geweld Congo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag de M23-rebellen die tegen het Congolese regeringsleger strijden veroordeeld. De Veiligheidsraad eist een einde aan het geweld in het oosten van Congo.

De raad nam woensdag unaniem een resolutie aan waarmee het wapenembargo en andere sancties tegen gewapende groepen in Congo tot 1 februari 2014 worden verlengd. Verdere sancties tegen de leiders van rebellenbeweging M23 en diegenen die M23 steunen worden overwogen, aldus de Veiligheidsraad. Aangenomen wordt dat de rebellen steun krijgen van Rwanda.

De rebellen van M23 hebben de afgelopen weken forse terreinwinst geboekt. Ze hebben onder andere de provinciale hoofdstad Goma ingenomen. Strijders van M23 begonnen zich woensdag terug te trekken, mogelijke vanwege druk van de internationale gemeenschap.

Obama hoopt 'fiscal cliff' voor kerst af te wenden

De Amerikaanse president Barack Obama denkt dat het mogelijk is om voor kerst een overeenkomst te bereiken om de Amerikaanse schuldenlast onder controle te krijgen. Dat zei de president woensdag.

Obama en het Congres moeten voor 1 januari een akkoord sluiten om een reeks belastingverhogingen en automatische bezuinigingen op overheidsuitgaven, beter bekend als de 'fiscal cliff', te voorkomen. Als er geen overeenstemming wordt bereikt kan dat tot een nieuwe recessie leiden.

Obama heeft gezegd dat hij koste wat kost wil voorkomen dat belastingen voor mensen in de middenklasse omhoog gaan. "Dit is te belangrijk om door Washington te worden verstierd", zei Obama.

Belastingen zijn het gevoeligste punt in de onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen. Obama wil de belastingvoordelen voor Amerikanen die meer dan 250 duizend dollar verdienen schrappen. De Republikeinen zijn fel gekant tegen elke belastingverhoging.

Colombia erkent Internationaal Gerechtshof niet langer

Colombia erkent niet langer de jurisdictie van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag als het gaat om territoriale kwesties. Dat heeft president Juan Manuel Santos woensdag gezegd.

De bekendmaking van Santos volgt op een uitspraak van het hof, dat bepaalde dat de eilandengroep San Andrés en Providencia voor de kust van Nicaragua onder Colombia valt. Sommige wateren rondom de archipel zijn door het hof echter toegewezen aan Nicaragua. In de zeebodem zitten mogelijk olievoorraden.

Het is niet duidelijk of Colombia de uitspraak over de archipel accepteert, maar Santos zei wel dat Colombia in de toekomst niet langer uitspraken van het hof over dergelijke kwesties erkent.

Casillas geeft coach steun in de rug

Real Madrid-coach José Mourinho heeft steun gekregen van zijn doelman Iker Casillas. De Portugese oefenmeester heeft onlangs een aantal fluitconcerten van eigen publiek gekregen.

"Als je de beste coach ter wereld bent, zijn de verwachtingen erg hooggespannen", aldus Casillas tegenover diverse internationale media. De doelman reageert daarmee op de fluitconcerten van het Madrileense publiek jegens Mourinho. Gedurende het bekerduel met Alcoyano (3-0 winst, Real door naar volgende ronde) maakten veel supporters hun onvrede kenbaar.

"Herinneringen in het voetbal bleven kortstondig hangen. Degenen die hem afgelopen dinsdag uitfloten, aanbaden hem slechts een paar maanden geleden nog nadat we landskampioen waren geworden. We hebben daarbij recordcijfers geboekt. Onder Mourinho hebben we eveneens de Copa del Rey en de landelijke Supercup gewonnen", zo voegde Casillas eraan toe.

"Dit team is niet van plan nu te stoppen met deze gekozen aanpak. We zijn voornemens om nog meer prijzen te pakken, samen met Mourinho", zo concludeert de Spaanse international.

School stuurt laatkomers naar gevangenis

Terwijl wij in Nederland steen en been klagen dat we minderjarig tuig niet in het gevang kunnen houden, klaagt het Amerikaanse Ministerie van Justitie dat kinderen in Mississippi wel heel snel naar de gevangenis gestuurd worden. Kleine overtredingen van het schoolregelement resulteren namelijk al in opsluiting.

Cedrico Green uit Meridian was een jaar of 13 toen hij in een vechtpartij op school terecht kwam. De politie werd gebeld, Cedrico werd gearresteerd, en na zijn vrijlating kreeg hij een proefperiode van de rechter. Ondertussen is hij naar eigen schatting al zo'n 30 keer teruggeweest naar de jeugdgevangenis, voor dingen als brutaal zijn, te laat komen, en het dragen van de verkeerde sokken.

De school van Cedrico belt namelijk telkenmale de politie als hun schoolregelment geschonden wordt. Het beleid van de politie is om alle kinderen te arresteren die naar hun organisatie worden verwezen, ongeacht hun 'misdaad'. Vervolgens worden de kinderen gehandboeid en dagenlang opgesloten zonder enig contact met de buitenwereld, en opgeborgen zonder dat ze begrijpen wat ze fout deden. Weekenden telden niet: een straf van tien dagen is in praktijk veertien dagen lang.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie is daarom een rechtszaak begonnen tegen de stad Meridian wegens de arrestaties, die ze beschrijven als 'zo arbitrair en ernstig dat ze het geweten schokken'. Een passage uit hun klacht somt alles op: "Verdachten maken zich schuldig aan een patroon of praktijk van illegaal gedrag, waarbij ze regelmatig en systematisch kinderen opsluiten, onder meer voor kleinde schendingen van schoolregels, zonder oog voor grondrechten of procedure."

Voor Cedrico komt een en ander echter te laat: hoewel hij zegt dat hij leren leuk vindt, heeft hij door zijn voortdurende opsluitingen ernstige achterstanden op school. Hij zal een jaar over moeten doen om alles in te halen.

Aanrander vergrijpt zich aan lokagente

Een 36-jarige man uit Dordrecht is aangehouden nadat hij een agente in burger had aangerand. De man wordt verdacht van drie andere aanrandingen en zit sinds 18 november vast. Dat meldt de politie.

De politie zette de lokagente in nadat er deze maand al twee meldingen waren binnengekomen van vrouwen die in Dordrecht waren aangerand. Dit gebeurde in de wijken Krispijn en Sterrenburg. De man wordt ook verdacht van een aanranding die in januari plaatsvond.

De politie vraagt vrouwen die mogelijk slachtoffer zijn van de aanrander zich te melden.

[EL] Eerherstel voor Athletic in uitgesteld duel

Athletic Bilbao heeft woensdagavond de eer gered in de Europa League. De verliezend finalist van vorig seizoen won met 2-0 bij het eveneens al uitgeschakelde Hapoel Kiryat. Fernando Llorente en Gaizka Toquero tekenden voor de treffers in het uitgestelde duel. Athletic vond het vorige week te gevaarlijk om af te reizen naar Israël, maar door de wapenstilstand met Hamas durfden de Spanjaarden de reis nu wel aan.

De ontmoeting tussen Hapoel en Athletic was er typisch een om des keizers baard. Beide clubs hadden in groep I Olympique Lyon en Sparta Praag al ruimschoots uit het oog verloren. Athletic droeg door de zege de rode lantaarn over aan de Israëlische opponent, die met twee punten onderaan staat. Volgende week donderdag wordt de groepsfase van de Europa League afgesloten.

Studenten Sri Lanka slaags met politie

Zeker zeven studenten in Sri Lanka zijn woensdag gewond geraakt bij gevechten met de politie en het leger. Dat heeft een Sri Lankaanse parlementariër gezegd. De studenten demonstreerden tegen een doorzoeking die de politie een dag eerder uitvoerde op hun universiteit.

Volgens een lokale journalist waren de autoriteiten dinsdag op zoek naar propaganda van de Tamil Tijgers. De universiteit staat in het noordelijke district Jaffna, een voormalig oorlogsgebied en het culturele hart van de Tamils. De doorzoeking werd verricht nadat studenten meerdere keren hadden geprobeerd een herdenking te houden voor gevallen Tamil-strijders. De politie ontkende woensdag dat er gewonden zijn gevallen.

De langdurige oorlog tussen de regering en de Tamil Tijgers kwam in 2009 ten einde. Aanhangers van Tamil Tijgers herdenken jaarlijks op 27 november, de verjaardag van hun leider, gevallen strijders.

Pot verwacht geweldige wedstrijden

Cor Pot heeft verheugd gereageerd op de loodzware EK-loting van Jong Oranje. De Nederlandse beloften werden woensdag in Tel Aviv gekoppeld aan titelhouder Spanje, Duitsland en Rusland. "We hadden bijna niet zwaarder kunnen loten. De beste landen in deze leeftijdscategorie tegen elkaar op het hoogst mogelijke niveau", zegt de bondscoach. "Ik verwacht geweldige wedstrijden in deze groep."

Pot neemt met niets minder genoegen dan de Europese titel. "Dat heb ik al voor deze loting uitgesproken, dus daar verandert niets aan. Als ik straks in Israël de spelers tot mijn beschikking heb die de afgelopen tijd al naar Oranje zijn doorgestroomd, dan kunnen we een heel ervaren en krachtig team neerzetten en behoren we absoluut tot de kanshebbers."

De bondscoach kan putten uit een rijk arsenaal aan spelers van wie een aantal onlangs hun debuut maakten in Oranje. Spanje is op papier de sterkste opponent. Het land, met spelers als Thiago Alcantara van Barcelona en Manchester United-goalie David de Gea in de gelederen, won alle kwalificatieduels en incasseerde maar drie tegengoals.

Duitsland, met internationals Lewis Holtby en Julian Draxler in de selectie, bleef eveneens ongeslagen. Rusland verloor in zijn groep van Portugal maar eindigde wel boven de Zuid-Europeanen. De Russen versloegen in de play-offs Tsjechië.

Het is nog niet bekend waar Jong Oranje de pouleduels gaat spelen. Het speelschema met locaties en aanvangstijden wordt de komende periode na overleg met tv-partners en organisatie vastgesteld en uiterlijk 15 december bekendgemaakt.

'Matthew Vaughn regisseert Star Wars'

Regisseur Matthew Vaughn zou de felbegeerde baan van Star Wars-regisseur hebben binnengesleept. Acteur Jason Flemyng bleek iets te loslippig op de rode loper van de misdaadkomedie Seven Psychopaths. "Matt en ik hebben al negen films samen gemaakt, ik denk wel dat ik een telefoontje krijg voor Star Wars", zegt hij tegen de Britse filmsite Heyuguys.

Na de vraag of Vaughn interesse heeft om de nieuwe Star Wars-film te regisseren, reageert Flemyng geschrokken en stamelt hij dat Vaughn zeker wil. "Ik bedoel dat denk ik." De acteur uit X-Men: First Class lijkt zijn mond voorbij te hebben gepraat.

De 41-jarige Vaughn werd al genoemd als mogelijk regisseur van Star Wars Episode VII. Hij was dit jaar nog verbonden aan het vervolg op zijn film X-Men: First Class, maar liet die baan om onbekende redenen schieten. Volgens geruchten heeft hij de klus laten vallen voor Star Wars.

In oktober werden drie nieuwe Star Wars-films aangekondigd, toen Disney bekendmaakte Lucas Film te hebben gekocht. Michael Arndt is aangesteld om het scenario te schrijven van Star Wars Episode VII. De film moet in 2015 uitkomen.


'Matthew Vaughn regisseert Star Wars' (Foto: Novum)

ZombiU launchtrailer is in de nek gebeten

Grote geweren of cricketstokken helpen je geen meter verder als een zombie je heeft gebeten. Het is een kwestie van tijd tot je een van de rottende wandelende lijk wordt. Dat maakt de onderstaande ZombiU live-actiontrailer erg duidelijk.

ZombiU komt aanstaande vrijdag uit, net als de Wii U zelf. Of de game goed is of niet blijft erg moeilijk te zeggen, dus wacht maar op de FOK!games recensie.

Pot over EK-loting: "Mooie wedstrijden"

Jong Oranje werd woensdag gekoppeld aan Spanje, Duitsland en Rusland voor het EK 2013. Bondscoach Cor Pot kijkt uit naar het kampioenschap.

De groep van Nederland (groep B) bleek erg zwaar na de loting in Tel Aviv. In groep A spelen thuisland Israël, Noorwegen, Italië en Engeland tegen elkaar. Bondscoach van Jong Oranje Cor Pot had de toplanden liever ontlopen, maar is ook positief.

"Dat zijn heel sterke landen. Maar het zijn ook mooie tegenstanders. Je weet dat een dergelijke zware loting eruit kan komen. Maar vergeet niet: het zijn natuurlijk ook heel mooie wedstrijden tegen fantastische landen. Het voordeel van vier sterke landen is ook dat ze punten van elkaar gaan pakken", vertelt hij tegen VI.

Pot moet nog overleggen met Oranje-bondscoach Louis van Gaal over het meenemen van speelgerechtigde spelers die vaak bij het grote Oranje zitten. "Bijvoorbeeld Kevin Strootman en ook andere spelers van het A-elftal hebben al laten weten graag mee te gaan. Ons doel is in ieder geval om het EK te winnen."

Maldonado krijgt meeste straffen

Williams-coureur Pastor Maldonado is in het Formule 1-seizoen 2012 het vaakst in de fout gegaan, zo vond GPUpdate uit. De Venezolaan kreeg liefst veertien straffen, iets wat hem in totaal 38 plaatsen gridstraf opleverde.

Michael Schumacher en Sergio Perez staan op geruime afstand gedeeld tweede met negen straffen. Wereldkampioen Sebastian Vettel doet met acht keer vrijwel niet voor dit duo onder. Ook Charles Pic staat met zeven straffen hoog op de lijst. De wedstrijdleidingen gaven in totaal 98 maal straffen. Van de coureurs die het hele seizoen meededen hielden alleen Fernando Alonso en Timo Glock hun blazoen schoon.

Third parties moeten zich goed voorbereiden op next-gen

De CEO van Take Two Strauss Zelnick heeft in een interview aangegeven dat third parties goed voorbereid moeten zijn op de volgende generatie consoles. Hij is bang dat als deze partijen niet adequaat reageren, ze vlug ten onder zullen gaan. Volgens Zelnick is dit een logische conclusie gezien de geschiedenis van consoles.

“If you’re not capitalized for the transition, you can find out that you’re not there for the transition. Historically, in every transition that’s occurred in this business, one or two third-parties have gone out of business. Last time around it was Midway and a couple of others. Reasonable people can argue about which one it’ll be this time. ”

Zelnick heeft geen specifieke bedrijven genoemd maar men vermoedt dat hij ook duidt op THQ, gezien zijn statements hier. Zelnick geeft aan dat Take Two niet op de lijst staat om ten onder ten gaan. Integendeel, hij verwacht dat het bedrijf als een overwinnaar uit de bus zal komen. Take Two zal blijven bestaan doordat ze op vier pilaren vertrouwen: goede financiën, kracht, technologie en eigen producten, aldus de CEO. 

Spelen met Deathstroke in Injustice: Gods Among Us

NetherRealm heeft nieuwe informatie over een personage in de game Injustice: Gods Among Us. Vandaag krijgen we te zien dat Deathstroke zijn opwachtig zal maken in de game. Deathstroke is een geliefde schurk uit het DC Comics-universum. Officieel heet Deathstroke overigens Slade Wilson, aka Deathstroke the Terminator.

In Injustice: Gods Among Us vechten de DC Comics-iconen als Batman, Cyborg, The Flash, Harley Quinn, Nightwing, Solomon Grundy, Superman en Wonder Woman tegen elkaar. De helden en schurken nemen deel aan gevechten op grote schaal in een wereld, waar de lijn tussen goed en kwaad vervaagd is. De game moet in april van 2013 uit gaan komen voor PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U.


Grootste zwarte gat ooit ontdekt

Wetenschappers hebben een zwart gat ontdekt dat nog groter is dan Griekenland. Het gat is qua massa maar liefst 17 miljard keer zwaarder dan de zon.

Wie er met de fiets heen wil, is nog wel even onderweg. Het zwarte gat bevindt zich op een afstand van wel 220 miljoen lichtjaren.

De oppervlakte van het opmerkelijke fenomeen beslaat maar liefst een zevende van het sterrenstelsel waar het is ontdekt. "Het is een excentriek sterrenstelsel", verklaart wetenschapper Karl Gebhardt. "Het bestaat bijna alleen uit een zwart gat."

De zwaartekracht binnen een zwart gat is gigantisch. Deze is zo sterk, dat zelfs het licht niet kan ontsnappen.

Nog meer Far Cry 3-videomateriaal

Het moge duidelijk zijn dat Ubisoft binnenkort Far Cry 3 gaat uitbrengen. Hadden we eerder al een video en nieuws over de pc-versie, nu heeft het bedrijf een video vrijgegeven waarin ze tien minuten lang uitleg geven over een hele lijst aan zaken. Ze zijn zelfs zo netjes geweest om een inhoudsopgave mee te sturen.

Op onderstaande tijden kun je informatie vinden over de game:

  1. Vacation In Paradise – 0:07
  2. The North Island Factions – 0:49
  3. The South Island Mercenaries – 1:34
  4. Vast Island Playground – 2:27
  5. Guns & Weapons – 3:08
  6. Outposts & Towers – 4:19
  7. Animals & Hunting – 5:00
  8. Crafting & Skills – 5:25
  9. Extreme Travel – 6:43
  10. Mini-Games – 7:13
  11. Competitive Multiplayer – 7:38
  12. Co-Op Campaign – 8:32
  13. Welcome to the Rook Islands – 9:21

Verdachte schietpartij kickboksgala vrij

Een van de drie mannen, de 30-jarige Ali D., die verdacht worden van betrokkenheid bij de fatale schietpartij bij een kickboksgala in Zijtaart komt vrij. Zijn voorarrest is woensdag door de rechtbank in Den Bosch opgeheven. Hij blijft wel verdachte, zegt een woordvoerder van justitie.

Het voorarrest van de 26-jarige broer van D., Volkan, is met twee weken verlengd. De broers worden verdacht van openlijke geweldpleging. De vermoedelijke schutter, de 32-jarige Siamak S., blijft nog zeker drie maanden vast.

Bij de schietpartij kwam een 37-jarige man uit Veghel om het leven, zijn 31-jarige broer raakte gewond. Aanleiding voor de schietpartij tijdens het kickboksgala zou een vete zijn tussen een groep Marokkanen en een groep Turken in de Brabantse plaats. Volgens de politie ging aan het schietincident een ruzie vooraf.

Uitspraak in zaak DSK uitgesteld

Een Frans hof heeft woensdag een uitspraak over het al dan niet doorzetten van een rechtszaak tegen voormalig IMF-chef Dominique Strauss-Kahn uitgesteld. Strauss-Kahn wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een prostitutienetwerk. De uitspraak is uitgesteld tot 19 december.

Volgens de advocaten van Strauss-Kahn zijn de rechters die onderzoek doen naar de zaak bevooroordeeld. Ze eisen daarom dat het onderzoek naar DSK wordt afgesloten en hun cliënt niet wordt vervolgd. Strauss-Kahn heeft toegegeven dat hij 'libertijnse' bijeenkomsten bezocht, maar hij zei niet te weten dat sommige vrouwen die daar waren werden betaald voor hun aanwezigheid.

Het openbaar ministerie is tegen het stilleggen van het onderzoek en meent dat er 'serieuze' aanwijzingen zijn die een rechtszaak rechtvaardigen.

Als de zaak tegen Strauss-Kahn in december niet wordt doorgezet, dan is hij nog steeds niet helemaal uit de problemen. Als er in het onderzoek naar het prostitutienetwerk nieuwe feiten opduiken kan er opnieuw een onderzoek naar hem worden ingesteld.

Zeker 64 asielzoekers vrijwillig weg uit tentenkamp

Minimaal 64 uitgeprocedeerde asielzoekers die bivakkeren in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp verlaten het terrein voordat het ontruimd wordt. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. De rechter oordeelde woensdag in een kort geding dat het tentenkamp weg moet.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat het kamp aan de Notweg vrijdag weg is, anders gaat hij over tot ontruiming. Hij heeft de asielzoekers voor dertig dagen alternatieve opvang aangeboden om bij te komen van hun tijd in de tenten. Ze hoeven in die maand niet mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

In het kamp verblijven 137 mensen. De gemeente verwacht dat de komende dagen zich nog meer van hen voegen bij de 64 die gebruikmaken van het aanbod van Van der Laan.

De asielzoekers bivakkeren in het kamp sinds eind september. Ze willen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar naar eigen zeggen hun leven niet zeker zijn. In het kamp staan 25 tenten, waaronder drie grote slaaptenten en een proviandtent.

Donderdag zijn de asielzoekers van plan een manifestatie te houden bij het kamp en in de straten van Amsterdam. De gemeente is echter niet van plan die toe te staan om 'wanordelijkheden te voorkomen'.

Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition exclusief voor PlayStation 3

Konami heeft bekendgemaakt dat Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition enkel voor PlayStation 3 verschijnt. De uitgever maakt komaf met het gerucht dat de game ook zou verschijnen op het platform van Microsoft.

De uitspraak werd gedaan naar aanleiding van een Nieuw-Zeelandse winkel die de box art van Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition voor Xbox 360 op hun site plaatste. Het zou enkel gaan om wat Photoshop-werk. 

Eurogamer kreeg dit nog te horen van Konami: “It's a welcome return to the rumour, but there are no plans to release Metal Gear Solid 4 on Xbox 360.”

Als alles goed gaat verschijnt Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition volgende maand, exclusief voor PlayStation 3.

Metal Gear Solid 4: 25th Anniversary Edition box art

Calderon gaat lesgeven aan Harvard

De Mexicaanse president Felipe Calderon gaat na zijn huidige termijn lesgeven aan de Amerikaanse universiteit Harvard. Dat heeft Harvard woensdag bekendgemaakt. Calderons termijn loopt zaterdag af.

Volgens Harvard gaat Calderon colleges geven, stukken schrijven en spreken met studenten en hoogleraren om casussen te ontwikkelen gebaseerd op zijn ervaring als president.

Calderon voerde als president de strijd tegen de machtige Mexicaanse drugskartels flink op. Dit beleid leidde tot een golf van geweld die aan zeker 47.500 Mexicanen het leven heeft gekost. De Mexicaanse regering stopte vorig jaar met het bekendmaken van dodentallen.

Pc-versie Far Cry 3 krijgt belangrijke patch

Hoewel Far Cry 3 pas sinds vandaag in de rekken ligt, heeft Ubisoft reeds een patch uitgebracht. Volgens de uitgever is versie 1.01 een "belangrijke update die vereist is voor een optimale belevenis van het spel".

Hieronder vindt je alle bugs die door de patch verholpen worden:

Multiplayer

  • Improved overall Multiplayer stability and performance.
  • Added SHOW TOP, SHOW YOU, PAGE UP and PAGE DOWN options in Leaderboards.
  • Fix the voice chat issue that would mute players by default.
  • Lobby chat can now be accessed when a controller is connected.

Co-op

  • Fixed graphical issues on loading screen hints.
  • Fixed the issue that would prevent maps from being displayed or randomized the first time a user enters Public Co-op.
  • Health regeneration option no longer has inverted functionality.
  • "Flare gun" kills are no longer considered as Assist kills.

PVP

  • Fixed ground texture resolution.
  • Grass surrounding fire spawns no longer remain red on Firestorm maps.

Map Editor

  • Improved white objects thumbnails legibility.
  • Users can now start a private match in 1 player on user created maps.

Single Player

  • Improved game stability and performance.
  • Fixed issues with flickering on specific water textures.
  • Fixed small UI glitches related to different display resolutions.
  • "Weapon cache" mission: Mission Zone and Mission Marker no longer stays on mini-map and on screen after mission completion.
  • Crafting items are now auto selected when entering a new crafting category.
  • Added sound when zooming in and out the camera with the mouse scroll button

Far Cry 3
Far Cry 3

Gratis spel bij aanschaf van 3DS XL

Nog geen Nintendo 3DS XL gekocht? Als je vóór 15 januari 2013 een Nintendo 3DS XL koopt en deze bij Club Nintendo registreert, mag je gratis één spel uit een selectie van vijf populaire downloadbare spellen in de Nintendo eShop downloaden.

Alle Europese Nintendo 3DS XL-systemen die zijn aangeschaft sinds de release in juli 2012, inclusief Nintendo 3DS XL hardware-bundels, komen in aanmerking voor deze actie. Als de registratie is voltooid kun je je gratis spel kiezen en ontvang je een downloadcode. Je kunt kiezen uit:

  • Super Mario 3D Land
  • Freakyforms Deluxe Your Creations Alive!
  • New Art Academy
  • Professor Layton en het Masker der Wonderen
  • Nintendo presents: New Style Boutique

Om het spel van je keuze te downloaden, ga je naar de eShop tussen 1 januari 2013 en 31 januari 2013 om je downloadcode in te voeren.Nintendo 3DS XL

'Strootman ook gevolgd door Arsenal en Spurs'

Gisteren meldden we al dat Manchester United achter de diensten van Kevin Strootman aanzit. Voetbal International voegde daar vandaag nog twee ploegen aan toe, namelijk Arsenal en Tottenham Hotspur.

The Gunners stuurden hoofdscout Steve Rowley al een aantal keer naar ons land om Strootman te bekijken. Hij is overigens ook de persoon, die Robin van Persie een aantal jaar geleden naar Londen haalde. Aanstaande zaterdag is de Brit opnieuw in Nederland, zodat hij de middenvelder van PSV aan het werk kan zien tegen Ajax.

Ook Manchester United zal tijdens de kraker uit de Eredivisie vertegenwoordigd zijn. Martin Ferguson, de broer van trainer Alex Ferguson, reist eveneens af naar de Amsterdam ArenA. Bovendien geeft dit aan dat de interesse van The Mancunians zeer serieus is, aangezien hij lang niet naar alle spelers van de shortlist van de club gaat kijken.

Het is nog niet bekend of Tottenham Hotspur zaterdagavond in Amsterdam acte de présence geeft. Zeker is wel dat de club bij het management van Strootman informatie heeft ingewonnen. Toch heeft geen van allen al een concreet voorstel bij PSV neergelegd.

De zaakwaarnemer van Strootman, Chiel Dekker, kijkt dan ook het liefst de kat uit de boom: "Rustig afwachten of de belangstelling concreet wordt."

Cloud Atlas

Misschien wel de meest bijzondere film die in 2012 in de bioscopen zal verschijnen: Cloud Atlas. Een nieuwe productie van de Wachowski's (The Matrix Trilogy) met hulp van Tom Tykwer (Lola Rennt). Zes verschillende verhaallijnen die tijd en ruimte overschrijden. Het project is ontzettend ambitieus met een sterrencast die allen meerdere rollen vertolken. Is alle moeite die in deze film is gestoken de moeite waard geweest?

Arkham City gratis met PlayStation Plus

Batman: Arkham City, Limbo, Vanquish, Mortal Kombat en meer zijn de PlayStation Plus-games van december. De Europese PlayStation Blog heeft vandaag de content die volgende week online komt aangekondigd.

Sony zegt nu al in een kerstsfeertje te zijn, dus ze gaan extra veel games aanbieden. De toeval wil zo zijn dat de PS3-games juist met Sinterklaas uitkomen. Je hoeft dit jaar dus misschien niets aan je ouders/vriendin te vragen. Bekijk het lijstje maar eens:

PlayStation Plus december-content:

  • 5 december: Batman: Arkham City (PS3)
  • 5 december: LIMBO (PS3)
  • 5 december: Vanquish (PS3)
  • 12 december: Big Sky Infinity (PS Vita en PS3)
  • 19 december: Mortal Kombat (PS Vita)
  • 21 december: Knytt Underground (PS Vita en PS3)
  • Extra aanbiedingen en besparingen die nog aangekondigd gaan worden.

De spellen die voor zowel PS Vita en PS3 worden vermeld zijn dus cross-buy games.

Hiariej wil tijdelijk vertrekken bij Groningen

Tom Hiariej mag van FC Groningen tijdelijk uitkijken naar een nieuwe club. De 24-jarige verdediger is op de weg terug van een hamstringblessure, maar kan niet op veel speelminuten rekenen in de ploeg van trainer Robert Maaskant. Hiariej, die al meer dan honderd duels speelde voor de Groningers, wil daardoor verhuurd worden.

"Een overgang naar een andere club zal wennen zijn. Ik speel al meer dan tien seizoenen bij FC Groningen, het zal dan heel raar voelen om ineens een ander shirt aan te trekken", laat de 24-jarige Hiariej woensdag weten op de website van Groningen. Hij heeft nog een contract tot medio 2015 bij de club.

Italiaanse wielerklassiekers naar de zondag

Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije worden volgend jaar op zondag verreden, in plaats van zaterdag. De Professional Cycling Council heeft het verzoek van RCS, dat de twee klassiekers organiseert, om de koersen op zondag te laten plaats vinden geaccepteerd.

Milaan-Sanremo staat in 2013 op 17 maart gepland. De Ronde van Lombardije vindt op 6 oktober plaats. Dit seizoen werden de Italiaanse klassiekers gewonnen door respectievelijk Simon Gerrans en Joaquim Rodríguez.

VS werken voorlopig niet samen met BP

Oliebedrijf BP mag voorlopig geen nieuwe contracten afsluiten met de Amerikaanse regering. Dit heeft de Amerikaanse milieubeschermingsautoriteit EPA woensdag gezegd. De beslissing heeft geen gevolgen voor bestaande contracten die BP heeft met de regering.

BP bekende twee weken geleden schuld in een zaak die draaide om de dood van elf werknemers die in 2010 omkwamen op het boorplatform Deepwater Horizon. De explosie en brand op het boorplatform, dat uiteindelijk zonk, leidde tot de grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het olieconcern gaat ook bekennen dat het heeft gelogen tegen het Congres over de hoeveelheid olie die de zee in lekte. Eerder deze maand werd bekend dat BP omgerekend zo'n 3,5 miljard euro aan boetes gaat betalen.

De EPA zei dat de beslissing is genomen vanwege het 'gebrek aan integriteit dat BP heeft getoond' bij het aanpakken van de ramp. Door de beslissing van de EPA kan BP voorlopig ook niet bieden op de verpachting van de rechten voor gas- en olieboringen.


VS werken voorlopig niet samen met BP (Foto: Novum)

AEX wint na positivisme over fiscal cliff

De Amsterdamse beurs is woensdag alsnog hoger gesloten na positieve uitspraken over 'fiscal cliff'. De AEX won 0,4 procent op 334,28 punten. Ook de Franse en de Duitse beurs sloten hoger, maar bleven wel licht achter op de AEX.

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer wijst op het optimisme van de Republikeinse afgevaardigde John Boehner over fiscal cliff nadat Democraat Harry Reid zich dinsdag op tv nog ontevreden over de voortgang in de gesprekken uitliet. Aangezien fiscal cliff de markt bepaalt, was de uitspraak van Boehner voldoende voor een hoger slot op verder een 'saaie' handelsdag, aldus Bender.

In nieuws rond Spanje ging de Europese Commissie vanochtend akkoord met de herstructureringsplannen voor vier Spaanse banken, waaronder de overname van Banco de Valencia door CaixaBank. Volgens eurocommissaris Joaquin Almunia hebben de banken 37 miljard euro aan steun nodig, geld dat Spanje zal lenen uit het permanente Europese noodfonds ESM.

In de AEX werden negen fondsen lager verhandeld tegenover zestien fondsen hoger. De grootste uitschieters waren voor KPN en TNT Express. KPN won 3,9 procent en TNT Express leverde juist 1,7 procent in. UPS zou volgens Bloomberg bereid zijn concessies te doen om alsnog toestemming te krijgen van de toezichthouders voor de overname van TNT Express. Beleggers lijken steeds minder vertrouwen te hebben in een goede afloop.

DE Masters Blenders 1753 heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van de Vereniging van Effectenbezitters om gezamenlijk de schade als gevolg van de Braziliaanse fraude te verhalen op het voormalige moederbedrijf Hillshire Brands en accountant PWC. Dat blijkt op de aandeelhoudersvergadering van DE Master Blenders, waar de VEB had gehoopt met het koffie- en theebedrijf de handen ineen te slaan. DE Master Blenders verloor 0,2 procent.

In de midkap (+0,1 procent) viel SNS Reaal op met een koerswinst van 7,8 procent. BNP Paribas Investment meldde een belang van ruim 4 procent in de bankverzekeraar. De koersreactie noemt analist Nico van Geest van Keijser Capital echter overdreven.

Ook TomTom deed goede zaken met een koerswinst van 2,9 procent. Het grootste verlies kwam voor rekening van CSM en TenCate met 0,6 procent, zonder directe aanleiding.

De Dow Jones Index noteerde bij het sluiten van de markten in Europa 0,2 procent hoger op 12.898,10 punten. De breder samengestelde S&P500 Index noteerde vlak, terwijl techbeurs Nasdaq 0,1 procent verloor.

Vanavond komt de Fed nog met het Beige Book, een regelmatig verschijnend onderzoek gebaseerd op vraaggesprekken met ondernemers over het economische klimaat in Amerika.

Man krijgt vergoeding om aanleg Hanzelijn

Een bewoner van een boerderij in het Gelderse Hattem krijgt een schadevergoeding van veertienduizend euro omdat de Hanzelijn pal voor zijn deur is aangelegd. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De man vecht al jaren voor een vergoeding van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In eerste instantie vond het ministerie een vergoeding op zijn plaats, maar wilde het niet verder gaan dan 4500 euro. De rechtbank in Zutphen gaf de man echter gelijk, waarna het ministerie naar de Raad van State stapte.

De raad geeft de Hattemer gelijk dat zijn uitzicht bedorven is. Bovendien is de boerderij van de man in waarde gedaald. Het ministerie moet daarom het hele geëiste bedrag betalen, inclusief de kosten van de rechtszaak.

De Hanzelijn wordt op 9 december in gebruik genomen als de nieuwe dienstregeling in werking treedt. Drie dagen eerder wordt de lijn officieel geopend door koningin Beatrix. Het staatshoofd rijdt dan met de koninklijke trein over het spoortraject.

Kampvluchtelingen demonstreren op Dam

Dinsdagmiddag protesteren bewoners en sympathisanten van het vluchtelingenkamp aan de Notweg op de Dam in Amsterdam.

Met de protestmars hopen de aanwezigen de ontruimingsplannen van de gemeente alsnog van de baan te krijgen.
Burgemeester Van der Laan is van plan het kamp te onruimen en de vluchtelingen tijdelijk elders onder te brengen. De kampbewoners zijn het hier echter niet mee eens en stapten naar de rechter. Die doet woensdagmorgen uitspraak in de zaak.

Op zaterdag 10 november vond er ook al een protest op de Dam plaats van en namens de vluchtelingen uit het kamp aan de Notweg.

'Affaire-Stapel buitengewoon ernstig'

De wetenschapsfraude door hoogleraar Diederik Stapel is 'buitengewoon ernstig'. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in een reactie op de woensdag gepresenteerde onderzoeksrapporten over de fraude.

"Dit is een enorme aantasting van de wetenschappelijke integriteit", zegt Bussemaker voor de camera van de NOS. Ze vindt het goed dat de drie universiteiten waar Stapel heeft gewerkt, meteen zelf onderzoeken hebben ingesteld en extra maatregelen nemen om nieuwe fraudegevallen te voorkomen.

Volgens Bussemaker komen dergelijke gevallen van fraude niet vaak voor. "Dit is echt een exceptioneel geval", stelt de minister. Ze denkt dat de Nederlandse wetenschap internationaal nog steeds in hoog aanzien staat.

De drie onderzoekscommissies hebben 55 gevallen van fraude vastgesteld. In elf andere gevallen zijn sterke aanwijzingen van fraude gevonden. Nog eens tien promotieonderzoeken die door Stapel werden begeleid, zijn 'besmet'.

Stapel erkende in reactie op de onderzoeken dat hij heeft gefaald als wetenschapper. Hij zei het verschrikkelijk te vinden dat hij collega's een rad voor ogen heeft gedraaid. "Ik voel diepe, diepe spijt voor de pijn die ik anderen heb aangedaan. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt."

Egyptische beurs weer onderuit

De Egyptische beurs is woensdag voor de tweede keer hard onderuit gegaan. Nadat zondag al een verlies van 10 procent werd geboekt, daalde de koers van de EGX30 woensdag opnieuw met 4,6 procent. Aanleiding zijn de decreten die president Mohammed Morsi heeft uitgevaardigd waarmee hij bijna de absolute macht in handen heeft gekregen.

De decreten van Morsi hebben een golf van onrust in gang gezet. Niet alleen daalden de beurskoerzen, ook kwamen zo'n tweehonderdduizend mensen af op een betoging tegen de president.

Jong Oranje treft Spanje, Rusland en Duitsland op EK

Jong Oranje treft op het Europees kampioenschap voor spelers tot 21 jaar titelverdediger Spanje, Rusland en Duitsland. Gastland Israël speelt tegen Engeland, Noorwegen en Italië. De eindronde heeft plaats tussen 5 en 18 juni 2013. 

Op papier is de groep van Oranje beduidend zwaarder dan de andere groep. Het is voor het eerst sinds 2007 dat Nederland aan het EK onder 21 meedoet. Onder leiding van Foppe de Haan werd in 2006 en 2007 de titel veroverd. Vorige maand werd in de play-offs Jong Slowakije verslagen. 

De nummers één en twee van beide groepen plaatsen zich voor de halve finale van het toernooi. Het speelschema wordt binnenkort bekendgemaakt. Oranje kan in Israël een sterke selectie op de been brengen. Onder anderen Kevin Strootman, Jetro Willems, Luuk de Jong, Luciano Narsingh, Ricardo van Rhijn, Jeffrey Bruma, Georginio Wijnaldum, Adam Maher, Jordy Clasie, Leroy Fer, Stefan de Vrij en Marco van Ginkel zijn speelgerechtigd voor het elftal van Cor Pot.

Honderden ontslagen in thuiszorg Rotterdam

Het Rotterdamse thuiszorgbedrijf Faveo ontslaat noodgedwongen bijna al zijn medewerkers. Het gaat om zo'n zeshonderd mensen, wat ruim 94 procent van het totaal is, zegt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV.

De ontslagen zijn het gevolg van een herverdeling van de thuiszorg in Rotterdam. Faveo verloor in bijna alle deelgemeenten de aanbesteding, waardoor in april honderden mensen op straat staan. De andere partijen willen de werknemers niet overnemen, terwijl dat wel in hun cao staat.

Abvakabo houdt de gemeente Rotterdam verantwoordelijk. Volgens de woordvoerder is de aanbesteding niet goed gegaan, maar de gemeente zegt dat het niet haar taak is om naar eventuele ontslagen te kijken. Faveo wil nog niet reageren.

Defensiemedewerker opgepakt om diefstal

Een burgermedewerker bij Defensie is dinsdag aangehouden op verdenking van het stelen van diverse spullen bij zijn werkgever. De 35-jarige man uit 's-Heerenberg zou daarnaast meerdere keren militaire voertuigen hebben meegenomen. Dat meldt de marechaussee woensdag.

De man had onder meer grote hoeveelheden motorolie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof gestolen. Hij leverde dat vervolgens in verschillende militaire voertuigen af bij een garage in Arnhem. Bij een doorzoeking van het bedrijfspand werd een groot deel van de gestolen spullen teruggevonden. De waarde wordt geschat op enkele tienduizenden euro's.

De 30-jarige eigenaar van de garage is aangehouden op verdenking van heling. Na verhoor is hij weer vrijgelaten. Justitie en de marechaussee hebben een onderzoek naar de zaak ingesteld.

Inwoners Gaza bedanken Iran

Inwoners van de Gazastrook hebben op grote reclameborden in het gebied de Iraanse regering bedankt voor haar steun in de strijd tegen Israël vorige week.

De posters zijn een teken van de hechte band tussen Iran enerzijds en Hamas, dat de scepter zwaait op de Gazastrook, en de Islamitische Jihad anderzijds. Tijdens de jongste gevechten tussen Gaza en Israël vuurden militanten honderden raketten af op Israël. Een deel van deze raketten kwam uit Iran.

Leiders van Hamas en de Islamitische Jihad hebben Iran eerder al openlijk bedankt.

Brussel onderzoekt Nederlandse economie

De Europese Commissie start een 'diepgaande evaluatie' naar de Nederlandse economie. Aanleiding zijn 'macro-economische onevenwichtigheden' in Nederland, laat de EC woensdag weten.

De reden voor de evaluatie is de ongunstige schuldbalans van veel gezinnen. Zij hebben een zeer hoge hypotheek terwijl hun inkomsten dalen. Ook blijven de vooruitzichten voor de woningmarkt ongunstig en zal de economische groei naar verwachting afnemen, aldus de EC. Op basis van de evaluatie besluit Brussel of de problemen zo ernstig zijn dat ingrepen noodzakelijk zijn.

Voor Nederland is het de eerste keer dat een dergelijke evaluatie wordt uitgevoerd. Behalve Nederland worden ook België, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Hongarije, Malta, Slovenië, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk onderworpen aan een onderzoek.

De evaluatie is onderdeel van een waarschuwingsmechanisme dat het macro-economische en budgettaire toezicht in de Europese Unie moet versterken. Het is erop gericht om economische problemen tijdig te signaleren, maar Brussel kan ook ingrijpen. Het mechanisme is in het leven geroepen na het uitbreken van de Europese schuldencrisis.

De uitkomst van evaluatie wordt volgend voorjaar gepresenteerd. Landen die de aanbevelingen van de EC aan hun laars lappen, kunnen rekenen op een boete.

Tuinen Rijksmuseum krijgen klimrekken

In de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam komen speeltoestellen te staan van architect Aldo van Eyck. Zeven klimrekken werden woensdag verhuisd vanuit Amsterdam Nieuw-West naar het Rijksmuseum. De spullen worden eerst opgeknapt en vanaf het voorjaar tentoongesteld in de tuinen van het museum, meldt de gemeente.

Rondom het museum, dat in april weer opengaat, komen een klimtoren, een klimkoepel, een klimtrechter, een klimboog twee duikelrekjes, een dubbel duikelrek te staan. Ook laat het museum op een aantal bestaande speelplaatsen nieuwe speeltoestellen plaatsen.

Van Eyck ontwierp in bijna dertig jaar tijd ruim zevenhonderd speelplaatsen in Amsterdam. Kenmerkend voor zijn ontwerpen zijn de aluminium klimkoepels in iglovorm. Alle speeltoestellen bij het Rijksmuseum kunnen tijdens openingstijden gewoon door kinderen worden gebruikt.

NAVO bezoekt zuidoosten Turkije om Patriots

Een team van de NAVO is woensdag in het zuidoosten van Turkije aangekomen om te kijken naar geschikte locaties voor de plaatsing van Patriot-raketten. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu gemeld. De Patriots moeten worden geplaatst bij de Turks-Syrische grens om Turkije te beschermen tegen luchtaanvallen vanuit Syrië.

Het NAVO-team bezocht militaire bases in de provincie Malatya, ongeveer tweehonderd kilometer van de grens van met Syrië. In de provincie staat al een radarsysteem van de NAVO dat wordt gebruikt voor het onderscheppen van raketten.

De verwachting is dat de NAVO het onderzoek naar geschikte locaties over enkele dagen heeft afgerond. Vervolgens worden de aanbevelingen doorgestuurd naar de militaire autoriteiten van het bondgenootschap. "Deze aanbeveling is een belangrijk onderdeel van de besluitvorming in de (Noord-Atlantische) Raad", aldus NAVO-woordvoerder Carmen Romero. Ze zei tevens dat 'bondgenoten die de beschikking hebben over Patriots hebben gezegd van plan te zijn de Turkse defensie te versterken'.

Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland hebben Patriots in hun arsenaal. Het ligt in de lijn der verwachting dat Duitsland of Nederland de Patriots gaan leveren. Voordat het zover komt, moet echter eerst worden gestemd over de plannen door de Bonsdag of de Tweede Kamer. Als er eenmaal een akkoord is bereikt over de plaatsing en levering van de Patriots, duurt het nog zeker een maand voordat de raketsystemen operationeel zijn.

Aangenomen wordt dat Syrië de beschikking heeft over honderden ballistische raketten die met een chemische raketkop kunnen worden uitgerust.

Blok bestudeert gevolgen verhuurderheffing

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) komt uiterlijk half december met een vergelijking tussen de verschillende onderzoeken naar de gevolgen van de verhuurderheffing voor woningcorporaties. Dat heeft Blok woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het Centraal Planbureau (CPB) overlegt met de opstellers van andere rapporten, zei Blok. Het CPB concludeerde eerder dat de verhuurderheffing haalbaar is, terwijl uit onderzoeken van onder meer het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) blijkt dat tientallen corporaties failliet zullen gaan en dat zo'n honderd corporaties zullen stoppen met bouwen.

Op basis van de analyse van de verschillende onderzoeken zal Blok bekijken op welke manier de plannen verder moeten worden uitgewerkt. Hij denkt onder meer aan de mogelijkheid om de verhuurderheffing te laten variëren. Corporaties in steden zouden dan bijvoorbeeld meer moeten afdragen dan corporaties op het platteland. Blok komt in het voorjaar met een voorstel.

Het niet laten doorgaan van de verhuurderheffing, die twee miljard euro per jaar moet opleveren voor de schatkist, is volgens Blok geen optie. "Er zijn niet heel veel manieren om twee miljard uit de sociale verhuur te halen. Als dat zo was, waren we er wel eerder op gekomen met z'n allen."

Tegenover de verhuurderheffing staat dat corporaties de huur mogen verhogen. Volgens het CPB biedt dat corporaties voldoende compensatie, maar de overige onderzoeken trekken dat in twijfel. De maximale huur wordt afhankelijk van de woz-waarde, en die daalt als gevolg van de crisis.

Blok benadrukte dat het niet de bedoeling is van het kabinet dat tientallen corporaties op de fles gaan. Wel is het mogelijk dat een deel van de corporaties meer woningen moeten verkopen en met hulp van andere corporaties moeten saneren.

Honderd varkens omgekomen door eigen poep

Bij een boerderij in Vlagtwedde zijn woensdagochtend ongeveer honderd varkens vergast. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn ze gestikt door zwavelwaterstofgas dat vrijkwam uit de mest.

Het gas in de stal aan de Wijnbossenweg kwam vrij bij de vergisting van de mest. Dat gebeurt volgens de zegsvrouw altijd, maar in dit geval kwam er meer gas vrij dan normaal. Waarschijnlijk is er een chemische reactie is geweest tussen de mest en het veevoer.

De varkens stonden in een afgesloten compartiment van de stal. Ongeveer 1800 andere varkens die elders in de stal stonden, mankeren niets.

Jachtuitje Tweede Kamer had niet gemogen

Het keukenpersoneel van de Tweede Kamer had niet mogen deelnemen aan een uitje georganiseerd door de jachtlobby. Dat stelt het presidium van de Tweede Kamer in reactie op de Partij voor de Dieren, die bezwaar had gemaakt tegen het uitje.

Het aanvaarden van de uitnodiging 'heeft tot ongewenste en onjuiste publiciteit geleid', vindt het presidium. De politieke gevoeligheid had beter moeten worden ingeschat. Invloed op de samenstelling van de menu's in de restaurants van de Tweede Kamer heeft het uitje niet gehad.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging had de koks, obers en managers van de restaurants in de Tweede Kamer eerder dit najaar uitgenodigd om in hun vrije tijd deel te nemen aan een drijfjacht. Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren was niet te spreken over het uitje en vroeg het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, om zich uit te spreken.

Volgens een artikel in het blad van de KNVJ was het jachtuitje bedoeld om het eten van wild onder de aandacht te brengen van het parlement, omdat daar de komende tijd mogelijk wordt beslist over het verder aan banden leggen van de jacht. Een meerderheid van de Kamer is in principe tegen de plezierjacht, maar of dat ook leidt tot een verbod is onduidelijk.

De Partij voor de Dieren is blij met het standpunt van het presidium.

Zuid-Korea strijdt tegen internetverslaving kinderen

De Zuid-Koreaanse Park Jung-in van 11 slaapt met haar smartphone in plaats van met een teddybeer. Zodra het scherm 's ochtends oplicht omdat ze moet opstaan, pakt ze eerst haar bril en scrollt vervolgens door de tientallen ongelezen berichten van vriendjes.

Gedurende de dag heeft ze haar toestel altijd in haar handen; als ze op school is, op de wc en ook op straat stuurt ze constant berichtjes naar haar vriendjes. Ongeveer elk uur opent ze een applicatie op haar telefoon om haar digitale hamster te voeren. "Ik word zenuwachtig als mijn batterij onder de twintig procent komt", zegt Park terwijl ze friemelt aan haar telefoon de grootte van een handpalm. "Ik word er ook gestrest van als ik te lang in een gebied zonder draadloos internet ben."

In Zuid-Korea, waar de overheid voorziet in hulpprogramma's en psychologische behandeling voor ongeveer twee miljoen mensen die zich niet kunnen losrukken van online computerspelletjes, werden tieners als Park voorheen niet beschouwd als mogelijke verslaafden.

In Zuid-Korea en in andere delen van Azië werd een verslaving aan online spellen lang geassocieerd met hardcore gamers die dagen achtereen spellen spelen en niet meer naar school of hun werk gaan en geen contact meer hebben met familie of vrienden. Mensen bij wie de grens tussen werkelijkheid en fantasie vervaagt.

In 2010 stierf in Zuid-Korea een drie maanden oude baby die maar één keer per dag te eten kreeg, omdat haar ouders te druk waren met het spelen van online spellen om haar vaker te voeden.

Park speelt geen computerspellen en op school steekt ze met vertrouwen haar vinger op om vragen van de juf te beantwoorden. Ook kan ze goed met haar vriendjes overweg en heeft ze als hobby koken. En toch, ze haalt bij een verslavingstest acht rode vlaggetjes, genoeg om vast te stellen dat ze ongezond afhankelijk van haar telefoon is. Park is geen uniek geval en de regering is dan ook bezorgd genoeg om vanaf volgend jaar verplicht te stellen dat kinderen van 3 tot 5 het gebruik van apparaten en internet leren reguleren.

Parks obsessie met online zijn is een bijproduct van leven in een van de meest met internet verbonden maatschappijen ter wereld. In Zuid-Korea heeft 98 procent van de huishoudens breedbandinternet en bijna tweederde van de bevolking heeft een smartphone. Verbonden zijn is het boegbeeld van Zuid-Korea, een van de meest geavanceerde en rijkste landen van Azië. Vanaf 2015 zijn bijvoorbeeld alle tekstboeken digitaal en wordt het onderwijs ingericht op het gebruik van tabletcomputers.

Maar sommigen maken zich zorgen over de effecten die Zuid-Korea's digitale utopie heeft op kinderen, de eerste generatie die online spellen op smartphones, tablet en andere apparaten speelt nog voordat ze kan lezen en schrijven. Nieuwe mobiele apparaten die reageren op een aanraking van de vinger lijken kinderen onrustiger te maken en zorgen voor een gebrek aan empathie, zegt Kim Jun-hee, een peuterschoolleidster die acht maanden onderzoek deed naar veiligheid op internet en verslavingsonderwijs voor peuters.

"Baby's liggen in een kinderwagen met een smartphonehouder. Kinderen zitten in het winkelwagentje naar films op een tabletcomputer te kijken", zegt ze. "Ik werk al meer dan tien jaar in de kinderopvang, maar vergeleken met vroeger hebben kinderen veel meer moeite hun impulsen onder controle te houden."

In Suwon, ten zuiden van Seoul, moeten leerlingen van onderwijzer Han Jeoung-hee hun smartphone inleveren wanneer ze 's ochtends op school komen. "Kinderen vergeten hun lunch op te eten, compleet geabsorbeerd door hun smartphones en sommigen blijven tijdens gymles in het klaslokaal", vertelt Han.

Zo'n 160 duizend kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 zijn verslaafd aan internet op smartphones, tablets of pc's. Zulke kinderen zijn blij als ze hun apparaten gebruiken, maar afgeleid en onrustig als dat niet het geval is. Soms eten ze niet of gaan niet naar de wc om maar door te kunnen spelen, aldus het Zuid-Koreaanse bureau voor de informatiemaatschappij (NIA).

In Zuid-Korea zijn meer dan twee miljoen mensen verslaafd aan hun smartphones. Zij gebruiken hem acht uur of meer per dag. Hun werk- en sociale leven lijdt ernstig onder hun verslaving, aldus het NIA en sociale contacten spelen zich vooral online af. Ook kunnen fysieke klachten optreden door overmatig gebruik van smartphones. Internetverslaving wordt niet erkend als geestelijke stoornis, maar zou vooral een sociaal probleem zijn. Inmiddels pleiten echter steeds meer artsen ervoor het wél als ziekte te erkennen.

Kleuterleidster Kim is het ermee eens dat jonge kinderen moeten worden onderwezen in het gebruik van internet. Smartphones zijn hun nieuwe speelgoed, aldus Kim. Ze vindt ook dat ouders betrokkener moeten zijn bij het onderwijs van hun kinderen. Op een kaartje heeft een 5-jarige meisje haar belofte voor de toekomst geschreven: "Ik beloof nog maar dertig minuten met mijn Nintendo te spelen. Papa belooft minder spelletjes op zijn telefoon te spelen en meer met mij te spelen."


Zuid-Korea strijdt tegen internetverslaving kinderen (Foto: Novum)

Man jat schoolbus voor rapcarrière

De politie van Washtenaw County, in de Amerikaanse staat Michigan, heeft een wigga met style opgepakt. Josiah Curtis leek het wel een dope plan om een schoolbus te jatten om streetskills voor zijn rapcarrière op te doen.

Curtis werd tijdens Thanksgiving betrapt op een terrein waar schoolbussen stonden geparkeerd. Tijdens deze inbraak raakten minstens vijf bussen beschadigd.

Op de vraag waarom in godsnaam, had de beste man een bijzonder antwoord. Curtis vertelde dat hij een schoolbus nodig had om in Detroit te komen om aldaar een rapgroep op te starten. De politie is nog bezig met het onderzoek.

CurtisDeze jongen komt er wel (foto: Washtenaw County Police Dpt)

'40% wil nieuwslezeres zonder hoofddoek'

Ongeveer 40 procent van de FOK!kers vindt dat het nieuws op televisie absoluut niet mag worden gepresenteerd door een vrouw met een hoofddoek. Dat blijkt uit onderzoek van FOK! onder meer dan 3000 respondenten.

Het zogenoemde 'FOK! Hoofddoek Onderzoek' is gisteren op FOK! uitgevoerd naar aanleiding van een nieuwsbericht dat gisteren op de site verschenen is. 

Wel vindt 32 procent een journaalpresentatrice met hoofddoek kunnen, zolang het nieuws maar goed gelezen wordt. 24 procent zegt dat het alleen op een commerciële allochtonenzender zou moeten kunnen, als het maar niet van hun belastinggeld is.

FOK!ker Molurus reageerde op de poll dat het niet zou moeten kunnen: "Nieuwslezers zijn helemaal niet vrij in de keuze van hun kleding. Ik zie dan ook niet waarom er in dit geval een uitzondering gemaakt zou moeten worden." Anderen denken weer dat het best moet kunnen, zoals ons aller Danny: "Ik vind hoofddoekjes niet representatief. Net als soepjurken voor mannen. Je zet ook niet iemand neer met een petje op imo. Buiten dat ik het geen gezicht vind zal het me verder jeuken."

Voor sommigen lijkt de kwestie toch anders te liggen: "Nu weer een hoofddoek. Gisteren halalwoningen. Wat volgt?", aldus vosotros.

Slechts twee procent van de respondenten ziet het helemaal zitten en zou het een welkome aanvulling op de multiculturele samenleving vinden.

Meer over de waarde van dergelijke onderzoeken in deze column.

Fries incassobureau over de kop

Een incassobureau in Leeuwarden moet zijn deuren sluiten omdat het bedrijf steeds vaker moeite had met het innen van de rekeningen. De wanbetalers kostte het bureau uiteindelijk de kop. De rechtbank in Leeuwarden sprak het faillissement dinsdag uit.

Veel bedrijven die klant waren van het bedrijf, AFI, betaalden de rekening te laat. "Het incasseren van vorderingen verloopt in deze tijd gewoon moeizaam", laat de curator in een toelichting weten. De incassokosten liepen daardoor steeds verder op.

Het bedrijf had enkele duizenden incassodossiers in handen. De dossiers zijn overgenomen door een ander bureau. Of de ruim twintig personeelsleden daar ook kunnen worden ondergebracht, is twijfelachtig.

UEFA overweegt Europa League af te schaffen

De Europese voetbalbond UEFA overweegt om de Europa League af te schaffen. In plaats daarvan zou in 2015 de Champions League moeten groeien van 32 naar 64 teams. De reden hiervoor is dat veel teams regelmatig niet hun sterkste elftal de wei insturen als het aankomt op Europees voetbal.

UEFA-voorzitter Michel Platini legt uit dat hij de instelling van teams zoals PSV en FC Twente hekelt. "Er is inderdaad een discussie over de toekomst van de Europa league. We nemen in 2014 een besluit, nu is er nog niets concreet. We werken momenteel meerdere opties uit." Eén van die opties is de winnaar van de Europa League toegang tot de Champions League te geven. Het toernooi kan hierdoor aantrekkelijker worden.

Platini zei dat de UEFA daarnaast onderzoekt of camerabeelden bij wedstrijden kunnen worden gebruikt. Hij meldde dat het met name om buitenspelsituaties zou gaan, maar dat dit idee nog in de kinderschoenen staat.

Cel geëist tegen bedreigende agent

Tegen een oud-agent is woensdag zes maanden cel geëist wegens het ontvoeren en bedreigen van een dakloze Pool. Het Openbaar Ministerie eiste 240 uur werkstraf tegen een collega van de agent die ook betrokken was. Het voorval vond in augustus plaats in Bleiswijk.

De twee agenten worden ervan verdacht de man, die veelvuldig voor overlast zorgde, met een politiebus te hebben meegenomen. Daar werd hij met een vuurwapen bedreigd. Ook kreeg hij een schep, zodat de indruk werd gewekt dat hij zijn eigen graf moest graven.

De agent tegen wie de werkstraf is geëist maakte in april 2010 melding van het incident. Hierop werd een onderzoek ingesteld. In augustus van dat jaar werden ze opgepakt. Beiden zijn ontslagen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Obama en Romney donderdag in gesprek

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een ontmoeting met zijn uitdager bij de presidentsverkiezingen, de Republikein Mitt Romney. Het is de eerste keer sinds de verkiezingen van 6 november dat de twee elkaar spreken. Obama beloofde in zijn overwinningstoespraak toenadering te zoeken tot de Republikeinen en de ideeën van Romney in overweging te nemen.

Obama en de Republikeinse leden van het Congres zijn op dit moment in onderhandeling over het voorkomen van belastingverhogingen en automatische bezuinigingen die bekendstaan als de 'fiscal cliff'. Deze maatregelen worden op 1 januari van kracht, tenzij er overeenstemming kan worden bereikt.

Obama en Romney waren het tijdens de verkiezingscampagne oneens over de wijze waarop de economie uit het slop moet worden getrokken. Obama wil de rijken zwaarder belasten, terwijl Romney de belastingen voor iedereen wilde verlagen.

Geen AutoRAI in 2013

De AutoRAI gaat volgend jaar niet door. "Door de economische ontwikkeling in de automotive sector is gebleken dat het niet mogelijk is om een volwaardig evenement te organiseren", motiveert de organisatie het besluit woensdag.

Het evenement zou van 3 tot en met 14 april plaatsvinden in de Amsterdamse RAI. Bekeken wordt of het mogelijk is om het evenement later in een gewijzigde opzet alsnog doorgang te laten vinden.


AutoRAI gaat volgend jaar niet door (Foto: Novum)

Iran voert uraniumverrijking op

Iran gaat de verrijking van uranium opvoeren. Dat heeft de chef van het Iraanse atoomprogramma, Fereidoun Abbasi, woensdag gezegd. Abbasi zei dat er flink meer centrifuges in gebruik worden genomen.

De aankondiging van Abbasi zal de betrekkingen tussen Iran en het Westen geen goed doen. Het Westen verdenkt Iran ervan aan een atoombom te werken. Teheran zegt dat het atoomprogramma louter vreedzame doeleinden dient.

Doodstraf voor acht betrokkenen bij anti-islamfilm

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag bij verstek zeven Egyptische kopten en een Amerikaanse dominee ter dood veroordeeld. De acht veroordeelden waren aangeklaagd in verband met de anti-islamfilm Innocence of Muslims. De film leidde tot rellen in de islamitische wereld.

Volgens het Egyptische persbureau MENA achtte het hof de acht schuldig aan het schaden van de nationale eenheid, het beledigen en in het openbaar aanvallen van de islam en het verspreiden van valse informatie. Op deze aanklachten staat in Egypte de doodstraf.

De rechtszaak is grotendeels symbolisch, omdat de zeven mannen en één vrouw zich buiten Egypte bevinden. Het was hoogst onwaarschijnlijk dat de acht naar Egypte zouden afreizen om hun rechtszaak bij te wonen. Het proces wordt dan ook gezien als een poging de publieke verontwaardiging over de film in te dammen.

Drie F1-races live op Veronica

Veronica heeft bekendgemaakt dat het drie Formule 1-races live uit zal gaan zenden. De zender brengt de wedstrijden in Canada, de Verenigde Staten en Brazilië live op de buis, terwijl van de overige zestien races samenvattingen te zien zullen zijn. Alle races zullen live door Sport1 uitgezonden worden, al ontkende dit bedrijf onlangs dat er al een akkoord lag.

Een woordvoerder van Veronica sprak met F1Today. "Het klopt inderdaad dat wij volgende jaar de Formule 1 uit gaan zenden in samenwerking met Sport1. Wij zenden drie wedstrijden live uit, die in Canada, VS en Brazilië, en zestien samenvattingen. Wat het inhoudelijke gedeelte betreft is tot nu toe bekend dat wij met een reportageteam naar de circuits afreizen en daar de wedstrijden registreren en reportages maken. We komen dus ook met achtergrondreportages. Wie het commentaar gaat verzorgen, is nu nog niet duidelijk."

De constructie van F1-races op het open net en via een betaalzender lijkt op dat wat de BBC en Sky Sports dit jaar in Groot-Brittannië hanteerden. In Nederland zond RTL7 de wedstrijden uit, maar de zender maakte bekend hiermee te stoppen en niet meer mee te dingen naar een nieuw contract.

Brazilië onthult donderdag nieuwe bondscoach

De Braziliaanse voetbalbond onthult donderdag wie de nieuwe bondscoach wordt. Voorzitter José Maria Marin heeft al een akkoord bereikt met de opvolger van Mano Menezes, zo liet hij woensdag weten. Marin gaf nog geen naam prijs, maar volgens Braziliaanse media is de kans groot dat het om Luiz Felipe Scolari gaat.

De 64-jarige Scolari leidde Brazilië in 2002 naar de wereldtitel. Hij was daarna onder meer vijf jaar bondscoach van Portugal en stond korte tijd aan het roer bij Chelsea. In september werd Scolari ontslagen bij Palmeiras.

Brazilië is erop gebrand een goed resultaat neer te zetten tijdens het volgende WK. Dat titeltoernooi wordt in het Zuid-Amerikaanse land gehouden.

Ook coffeeshops in Rotterdam geen klantcontrole

Klanten van coffeeshops in Rotterdam hoeven niet bang te zijn dat ze worden gecontroleerd of ze Nederlander zijn of toerist uit het buitenland. Rotterdam gaat niet actief handhaven op, zoals dat heet, het ingezetenencriterium, omdat maar nauwelijks toeristen komen naar de shops in de stad. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft dat laten weten aan de gemeenteraad.

Gemeenten mogen volgens het nieuwe regeerakkoord zelf beslissen over hoe ze omgaan met coffeeshopbeleid. Daarin staat dat de wietpas verdwijnt en dat gemeenten een belangrijke rol gaan spelen in het naleven van de regels.

Amsterdam liet onlangs weten ook niet te gaan controleren. In de hoofdstad komen wel veel toeristen naar de coffeeshops, maar volgens burgemeester Eberhard van der Laan biedt de formulering in het akkoord ruimte wel toeristen toe te laten.

Hoofddoekjesverbod versoepeld in Turkije

Het hoofddoekjesverbod in religieuze scholen in Turkije wordt opgeheven. In openbare scholen krijgen meisjes het recht om tijdens koranlessen een hoofddoek te dragen.

Dat heeft premier Erdogan bekendgemaakt. De seculiere elite in Turkije vreest dat dit een verdere stap van de regerende AKP is om de scheiding tussen staat en islam te doen verwateren, aldus Turkse media woensdag. De regeringsleider presenteert het besluit juist als democratische maatregel: "Laten we iedereen toestaan zijn kind zo aan te kleden als hij of zij wil."

Turkije versoepelt verbod hoofddoekjes
Turkije versoepelt verbod hoofddoekjes (Foto: ANP)

SP en CDA bezorgd over Nederlandse goudvoorraad

Een deel van de Tweede Kamer wil opheldering over de Nederlandse goudvoorraad, die grotendeels in het buitenland wordt bewaard. SP en CDA willen weten of de goudstaven er nog wel echt liggen, blijkt uit Kamervragen die de twee partijen hebben gesteld.

Nederland heeft een goudreserve van 612 ton, ter waarde van zo'n 24 miljard euro. Slechts ongeveer een tiende daarvan ligt bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. De rest ligt voor zover bekend opgeslagen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada.

SP en CDA vragen zich af of het verstandig is om het goud in het buitenland te bewaren. Ze vinden ook dat moet worden gecontroleerd of het goud er nog wel echt ligt, en of het inderdaad om puur goud gaat. De SP vraagt zich hardop af of het niet beter is het goud naar Nederland te halen.

Een van de aanleidingen voor de Kamervragen is het besluit van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, om de eigen goudvoorraad, die ook grotendeels in andere landen ligt, te gaan inspecteren. De Duitse Rekenkamer vond dat nodig, omdat Duitsland alleen schriftelijke verklaringen had dat het goud er ook echt lag.

De goudvoorraad is bedoeld als 'ultieme reserve' voor tijden van crisis. Daarnaast is het goud een belegging van DNB.


SP en CDA bezorgd over Nederlandse goudvoorraad (Foto: Novum)

'Kerstpakket gewilder dan geldbonus'

Bijna de helft van de Nederlanders wil liever een kerstpakket dan een tegoedbon of een geldbonus. Dat meldt kerstpakketten.nl op basis van eigen onderzoek onder ruim duizend werknemers van 18 jaar en ouder.

Een gemengd kerstpakket is bij 49 procent van de ondervraagden favoriet. Een tegoedbon, waarmee zelf iets kan worden uitgezocht, volgt met bijna 31 procent. Zo'n 20 procent wil het liefst een geldbonus.

Het kerstpakket is vooral populair bij werknemers tussen de 18 en 29 jaar. Meer vrouwen vinden het leuk om een kerstpakket te krijgen dan mannen. Overigens verwacht 47,6 procent van de ondervraagden helemaal geen pakket te ontvangen als kerstpresentje.


'Kerstpakket gewilder dan geldbonus' (Foto: Novum)

Machinist veroordeeld om dodelijk treinongeluk Duitsland

De machinist van een goederentrein die vorig jaar in Duitsland frontaal op een andere trein botste is schuldig bevonden aan dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De 41-jarige man kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Dat heeft de Duitse zender MDR woensdag gemeld. Tegen de man was vijf jaar geëist.

Het ongeluk in januari vorig jaar kostte aan tien mensen het leven, 22 raakten gewond. Volgens de rechter had de machinist tweemaal een rood sein genegeerd voordat hij in de buurt van het dorp Hordorf, niet ver van Maagdenburg, op de passagierstrein botste.

De verdediging liet weten tegen het vonnis in beroep te gaan.

Neushoorn lijdt onder vraag uit Azië

Dit jaar zijn in Zuid-Afrika 588 neushoorns door stropers gedood, een aantal dat tientallen jaren niet meer is bereikt. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie voor milieuzaken gezegd.

In het Kruger-park, een reservaat van bijna twintigduizend vierkante kilometer in het noordoosten van het land, worden de meeste neushoorns gedood, aldus het ministerie.

Jarenlang balanceerde het aantal gedode neushoorns in Zuid-Afrika rond de vijftien per jaar. Dat aantal is omhooggeschoten nu kopers in Azië voor neushoornhoorn ongeveer evenveel betalen als voor cocaïne. Zij denken dat de hoorn van een neushoorn een geneeskrachtige werking heeft. De hoorn van een neushoorn bestaat echter uit keratine, een taai eiwit waaruit ook onze nagels zijn gevormd.


Neushoorn lijdt onder vraag uit Azië (Foto: Novum)

'Samenwerking NS en ProRail op de schop'

Het ontbreekt de NS en spoorbeheerder ProRail aan een gezamenlijke en afgestemde visie over het spoorsysteem. Om dit te bereiken moet de huidige samenwerking grondig op de schop, blijkt uit een onderzoek dat beide organisaties hebben laten uitvoeren en dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) nu naar de Kamer heeft gestuurd.

Ook verschillen NS en ProRail van mening over hun verantwoordelijkheid als het gaat om drie van de vijf gebieden waar wordt samengewerkt: de dienstregeling, capaciteitsverdeling en de stations. Slechte samenwerking zorgt ook voor de problemen als gevolg van het winterweer, staat in het onderzoek dat is uitgevoerd door een extern bureau.

Het kabinet stuurde de belangrijkste conclusies van dit rapport al eerder naar de Kamer. Nu heeft de bewindsvrouw ook het rapport zelf openbaar gemaakt. NS en ProRail zijn inmiddels aan de slag gegaan om een 'meer duurzame samenwerking' op touw te zetten, mét een onderling afgestemde visie en strategie, schreef minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) begin oktober aan de Kamer.

Volgens het onderzoek zijn daarvoor 'forse veranderingen en een grondige herziening van de huidige samenwerking nodig'. Voor een goed functionerend spoorsysteem is namelijk een 'feilloos werkende coördinatie' tussen de NS en ProRail nodig, aldus het rapport.

NS en ProRail liggen regelmatig onder vuur vanwege storingen. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om beide organisaties te hervormen. Zo wil de VVD dat ProRail wordt ondergebracht bij Rijkswaterstaat, om zo de greep van het ministerie op de spoorbeheerder te vergroten. De SP wil dat NS en ProRail gaan fuseren.

Mansveld wil voorlopig niet reageren op de toekomst van beide spoorbedrijven. Ze wil eerst praten met de Kamer over de toekomstvisie voor het spoor waar zij momenteel aan werkt. De organisatorische invulling van de NS en ProRail is daarbij van ondergeschikt belang, zei de bewindsvrouw eerder deze week in de Kamer.

PvdA wil enkelband voor criminele moeders

Moeders die veroordeeld zijn voor een licht misdrijf moeten onder elektronisch toezicht worden gesteld in plaats van hen op te sluiten. Daarvoor pleitte PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) woensdag in een debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Volgens Marcouch levert het enkelbandsysteem besparingen op. Daarbij is het beter voor de kinderen als veroordeelde moeders niet onder huisarrest worden gesteld, liet Marcouch weten. Hij hoopt dat het kabinet wil nadenken over alternatieven. Veroordeelde moeders een deel van hun straf in een opvanghuis laten doorbrengen is volgens Marcouch ook een optie.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet flink bezuinigen. Vorige week lekte een document uit waaruit blijkt dat mogelijk een derde van de Nederlandse gevangenissen gaat sluiten. De bezuiniging zou zevenhonderd banen kosten en honderd miljoen euro voor de schatkist opleveren.

Heracles noteert zwarte cijfers

Heracles Almelo heeft ondanks het uitblijven van transferinkomsten zwarte cijfers geschreven over het seizoen 2011-2012. De Eredivisieclub boekte een positief operationeel resultaat van 131.000 euro. Dat is vooral te danken aan de sterke prestaties in het bekertoernooi, waarin Heracles pas in de finale verloor van PSV. Het nettoresultaat kwam uit op 742.000 euro.

"Dit is natuurlijk opnieuw een prima resultaat, zelfs zonder transferinkomsten", zegt financieel manager Hans Mol. "We moeten echter niet vergeten dat we de laatste jaren zwarte cijfers hebben kunnen schrijven met dank aan de transfers van bijvoorbeeld Bas Dost en Glynor Plet."

Mol benadrukt dat de begroting van ongeveer 8,5 miljoen euro omlaag moet als transfers uitblijven. "Voor de nabije toekomst is de realisatie van het nieuwe stadion dan ook absolute noodzaak. Uitsluitend met het nieuwe stadion zullen wij een gezonde Eredivisionist kunnen blijven."

'Te weinig gepoept door vieze wc'

Een vies toilet is voor ruim zestig procent van de Nederlanders een van de redenen om niet te gaan poepen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting, die hierdoor vreest voor problemen met de stoelgang.

Naast een vieze wc zijn 'mensen in de buurt' een reden op de ontlasting op te houden. Ook kunnen sommige mensen simpelweg niet buiten de deur naar het toilet. Toch benadrukt de stichting dat een regelmatige stoelgang net als voeding, voldoende drinken en bewegen belangrijk is voor een gezonde spijsvertering.

Mensen wordt geadviseerd om bij het voelen van de eerste toiletdrang direct naar de wc te gaan en ruim de tijd voor de zit te nemen. Hiermee kan volgens de stichting het aantal toiletbezoeken worden verminderd of zelfs voorkomen.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat 56 procent van de ondervraagden leesvoer naar het toilet meeneemt. Om mensen te stimuleren regelmatig een wc te bezoeken heeft de Maag Lever Darm Stichting het Eerste Nederlandse WC Doeboek uitgegeven. Hierin staan gezondheidtips, columns en ideeën om de tijd op het toilet aangenamer te maken.

'Sinterklaastaart HEMA verdient de roe'

De sinterklaastaart van HEMA is een taart die aan elkaar hangt van verdikkingsmiddelen, stabilisatoren en emulgatoren. Dat stelt consumentorganisatie Foodwatch na het onderzoeken van de slagroomtaart, 'die zijn kleur en smaak krijgt uit de chemie'.

Volgens Foodwatch valt HEMA, die voor kinderproducten voornamelijk natuurlijke ingrediënten wil gebruiken, door de mand met deze kindertaart. De organisatie trof er 65 ingrediënten in aan en 28 zogenoemde E-nummers.

De kindertaart kan bovendien met kinderhandjes gemaakt zijn, stelt Foodwatch. "HEMA beweert een eerlijke prijs te geven aan boeren in ontwikkelingslanden, maar kan niet bevestigen dat de cacaoboter en de suikers in deze taart een keurmerk hebben."

Vergeleken met de sinterklaastaart van vorig jaar is de kwaliteit er volgens Foodwatch op achteruit gegaan. Er zitten meer suikers in de taart, waaronder 'spotgoedkoop glucose-fructosestroop, wat mensen tot dooreten verleidt'. Een flink aantal toevoegingen veroorzaakt bovendien winderigheid of heeft een laxerende werking. Ook kunnen er ingrediënten in de taart zitten die sommigen volgens religieuze spijswetten niet mogen eten, zoals varkensvet en kleurstof gewonnen uit schildluizen.

HEMA beraadt zich nog op een reactie op de aantijgingen van Foodwatch, liet een woordvoerder weten.

Gokmaffia benaderde Sluiter

Voormalig tennisser Raemon Sluiter heeft aan NUsport toegegeven dat hij tijdens zijn loopbaan wel eens benaderd is door de gokmaffia. In ruil voor geld had de Nederlander dan opzettelijk een wedstrijd moeten verliezen. Hij weigerde ook maar een seconde over een dergelijk voorstel na te denken.

"Ik heb wel eens een anoniem telefoontje op mijn hotelkamer gehad. Van de gokmaffia, vlak voor een toernooi. En dan wordt makkelijk het driedubbele geboden van wat je normaal zou krijgen als je de eerste ronde verliest." Sluiter zei meteen nee op het voorstel. "Ik zei 'Not interested', en toen de hoorn erop. Maar ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat iedereen dat afwijst. Het is wel heel snel verdiend."

De Oostenrijker Daniel Köllerer zwichtte voor het geld en werd hiervoor in 2011 levenslang geschorst. Volgens Sluiter zijn hiermee de problemen niet uit de wereld. "Zeker speelt het. Ze hebben laatst nog een kwalificatieregel aangepast die matchfixing tussen twee spelers in de hand werkte."

De 34-jarige Rotterdammer, die in 2010 stopte met tennis op het hoogste niveau, geeft toe dat niet alleen de gokmaffia de uitkomst van partijen wil sturen, maar dat soms tennissers dit ook onderling willen regelen. "Ja, het is me wel eens gevraagd, maar ik heb het nooit gedaan."

Lage inkomens houden minder over, modaal meer

Werknemers met een laag inkomen houden volgend jaar netto iets minder over. Dat komt doordat de inkomstenbelasting voor de eerste schijf wordt verhoogd van 33,1 procent naar 37 procent. Vanaf een bruto-inkomen van 1750 euro per maand gaat het nettoloon juist omhoog, blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP die maandelijks het loonstrookje van 1,4 miljoen Nederlanders verzorgt.

Werknemers met een modaal inkomen houden 25 euro extra over, bij 1,5 keer modaal is dit zelfs zo’n 38 euro. Bij een brutoloon van 3500 euro per maand is het voordeel het grootst: netto blijft er 40 euro per maand meer over. Daarboven krijgen mensen te maken met de teruglopende arbeidskorting, waarmee een deel van het belastingvoordeel weer teniet wordt gedaan.

'Niet alleen blanke mannen in hoofdrol games nodig'

Volgens de medeoprichter van Dontnod, Jean-Maxime Moris, is het niet noodzakelijk dat games alleen blanke mannen als hoofdrolspelers hebben. Hij is daarom ook blij dat Capcom hun nooit verzocht heeft om voor Remember Me hun hoofdrolspeelster, een vrouw van gemixt ras, te veranderen.

Dit heeft Moris aangegeven in een interview met CVG. Moris is van mening dat men in cirkels is gaan denken. Doordat het publiek voor games voornamelijk blanke mannen zouden zijn, zouden veel developers hun hoofdrolspeler aanpassen op dat publiek. Moris is niet tevreden met deze gang van zaken. Zo zou het ten eerste racistisch zijn en ten tweede een vorm van misogynie.

Moris kijkt daarentegen niet naar de vele games met vrouwen in de hoofdrol die erg hoge cijfers kregen of goed verkochten. Zo hebben we natuurlijk Lara Croft uit de langlopende Tomb Raider-serie en Faith Connors uit de klim- en klautersim Mirror's Edge. Ook hebben veel spellen mannen met een gekleurde huid in de hoofdrol.

Niet alleen blanke mannen in de hoofdrol nodig.

Fraude Stapel onopgemerkt door gebrek aan kritiek

De frauderende hoogleraar Diederik Stapel kon jarenlang onopgemerkt zijn gang gaan omdat hij niet werd tegengesproken door collega's. Op de drie universiteiten waar hij actief was ontbrak het aan een kritische wetenschappelijke cultuur. Dat zei Pim Levelt, voorzitter van de commissie-Levelt, woensdag bij de presentatie van het eindrapport over de grote fraudezaak rond Stapel.

De commissie-Levelt nam samen met de commissies-Noort en -Drenth in de afgelopen maanden al het werk van Stapel onder de loep. In totaal is in 55 gevallen sprake van fraude. In nog eens tien andere onderzoeken van Stapel zijn sterke aanwijzingen van fraude gevonden.

Volgens Levelt heeft de wetenschap gefaald. Hij sprak van 'slodderwetenschap'. "Geen wonder dat het zo lang duurde." In totaal zijn zeventig coauteurs bij de zaken betrokken, van wie 32 bij frauduleuze onderzoeken.

Stapel viel in september vorig jaar door de mand toen studenten van de Universiteit van Tilburg de zaak niet vertrouwden en naar de rector magnificus stapten. Die stelde de sociaal-psycholoog vervolgens op non-actief. Daarna stelden ook de andere universiteiten waar Stapel actief was, in Groningen en Amsterdam, een onderzoek in.

Er loopt momenteel nog een onderzoek van de FIOD naar de praktijken van Stapel. Hij heeft mogelijk onderzoeksgeld van de overheid misbruikt. Wanneer dat onderzoek is afgerond, is nog niet duidelijk.

Stapel verontschuldigde zich eenmaal voor het leed dat hij anderen heeft aangedaan. Dat deed hij na de presentatie van een tussenrapport van de commissie-Levelt in oktober vorig jaar. Hij zei destijds spijt te hebben van de fouten die hij heeft gemaakt. Stapel heeft zijn eigen verhaal opgeschreven. Zijn boek moet vrijdag verschijnen.

PVV vreest vervroegde vrijlating Volkert van der G.

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, kan mogelijk vervroegd vrijkomen als gevolg van een plan uit het regeerakkoord. Dat heeft PVV-Kamerlid Lilian Helder woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord staan plannen om gedetineerden bij goed gedrag vervroegd vrij te laten. Met de nieuwe plannen hebben gedetineerden anderhalf jaar voordat zij hun straf hebben uitgezeten niet meer automatisch recht op vervroegd verlof maar moeten zij dit 'verdienen'. Van der G. zou daardoor nog steeds in aanmerking kunnen komen voor verlof. "Staat u voor het slachtoffer of voor de dader?", vroeg Helder het kabinet.

Volgens de PVV zou premier Mark Rutte (VVD) zo opnieuw een verkiezingsbelofte breken. Rutte liet tijdens de verkiezingscampagne weten tegen te zijn. Tijdens een debat zei Rutte het 'ondenkbaar' te vinden dat Van der Graaf. vervroegd met verlof zou gaan.

De 43-jarige Van der Graaf. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Hij kan in mei 2014 vrijkomen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen zei eerder dat een proefverlof op zijn vroegst in november van dit jaar kan worden aangevraagd, maar dat er veel mitsen en maren aan verbonden zijn. Over aanvragen voor een proefverlof doet de dienst overigens geen uitspraken.

De PVV liet verder in het debat over de begroting van Justitie weten de ferme taal van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) te missen. Waar in het vorige kabinet slachtoffers prioriteit hadden en inbrekers 'met een paar ferme tikken' het huis uit mochten jagen , is de staatssecretaris nu een 'softie' geworden, zegt Helder.

Teeven geeft donderdag antwoord op de vragen uit de Kamer.

Oud-neuroloog weigert psychologisch onderzoek

De omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur, die terechtstaat omdat hij jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij patiënten, weigert psychologisch onderzoek. Dat zei zijn advocaat Frank van Gaal woensdag op de regiezitting in de rechtbank in Almelo. Het Openbaar Ministerie verdenkt de aan medicijnen verslaafde ex-neuroloog van in totaal 21 strafbare feiten.

Waarom zijn cliënt niet wil meewerken aan het onderzoek kon zijn advocaat niet toelichten. De 73-jarige Jansen Steur was woensdag niet in de rechtszaal aanwezig.

Voor de rechtszaak tegen de oud-neuroloog koos justitie negen benadeelde patiënten. Jansen Steur wordt verdacht van het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel aan hen. Verder wordt hem verweten zijn patiënten in hulpeloze toestand te hebben gebracht en gelaten.

Ook stelt justitie hem verantwoordelijk voor de zelfdoding van een vrouw die hij behandelde. Verder wordt hem valsheid in geschrifte ten laste gelegd, zou hij receptenblokjes hebben gestolen met daarop namen van andere artsen en bijna negentigduizend euro hebben ontvreemd uit een kas van een stichting waar hij voorzitter van was.

De zaak werd woensdagmiddag aangehouden op verzoek van advocaat Van Gaal. Hij gaf bij de rechtbank aan onvoldoende tijd te hebben gehad om het duizenden pagina's tellende dossier te bestuderen. Ook vroeg hij om een nieuwe regiezitting. De rechtbank stemde daarmee in.

Op 17 december wordt besloten wanneer de nieuwe regiezitting plaatsvindt. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt naar verwachting in het voorjaar plaats.

Het Medisch Spectrum Twente maakte woensdag bekend dat dertien mensen in het ziekenhuis mogelijk onnodig een hersenoperatie ondergingen. Allemaal werden zij doorverwezen door de omstreden oud-neuroloog. Het ziekenhuis liet weten de Inspectie voor de Gezondheidszorg te hebben ingelicht.

Cate Blanchett speelt zure stiefmoeder Assepoester

Cate Blanchett gaat de gemene stiefmoeder van Assepoester spelen. De Australische actrice is in gesprek met Disney voor de rol in Cinderella, gebasseerd op het beroemde sprookje, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Als de 43-jarige Blanchett daadwerkelijk tekent voor de rol, is ze de eerste acteur die zich aan het filmproject verbindt. One Hour Photo-regisseur Mark Romanek neemt de regie op zich. Het idee voor de verfilming komt van Aline Brosh McKenna, bekend van The Devil Wears Prada. Chris Weits heeft het scenario geschreven.

In Cinderella wordt de prins gedwongen om politieke redenen met een meisje te trouwen. Dat plan wordt echter tegengewerkt als hij Assepoester ontmoet.

Blanchett is eerst nog te zien in de fantasyfilm The Hobbit: An Unexpected Journey. De film van Peter Jackson gaat woensdag in Nieuw-Zeeland in première en is vanaf 12 december ook in Nederland te zien.


Cate Blanchett speelt zure stiefmoeder Assepoester (Foto: Novum)

Spits Gekas al na drie maanden weg bij Levante

Theofanis Gekas stapt al na iets meer dan drie maanden op bij Levante. Op verzoek van de 32-jarige Griekse spits is zijn contract bij de Spaanse club ontbonden. Gekas voelde zich niet op zijn plaats bij Levante, waar hij sinds zijn komst afgelopen zomer slechts vier wedstrijden speelde.

Gekas kwam half augustus over van het Turkse Samsunspor. Bij Levante mocht hij vooral opdraven in de Europa League. Zo stond de aanvaller in beide groepswedstrijden tegen FC Twente in de basis. Een doelpunt voor zijn Spaanse werkgever bleek er echter niet in te zitten.

Zijn beste periode beleefde Gekas in Duitsland, waar hij in 2007 als speler van VfL Bochum topscorer van de Bundesliga werd. Later wist de 66-voudig Grieks international ook voor Bayer Leverkusen en Eintracht Frankfurt met grote regelmaat het net te vinden.


Spits Gekas al na drie maanden weg bij Levante (Foto: Novum)

'Jessica Simpson alweer bevrucht'

Jessica Simpson is nadat ze dit voorjaar haar eerste kindje op de wereld zette wederom in verwachting. "Het was zeker niet gepland. Maar, ja, Jessica is weer zwanger", zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De 32-jarige zwangeres en haar verloofde, de 33-jarige voormalige American footballer Eric Johnson, verwelkomden op 1 mei dochter Maxwell Drew Johnson. Zeven maanden later zou ze alweer zijn bevrucht. "Ze is echt dolgelukkig", zegt de bron. Een woordvoerder van Simpson weigerde tegen het blad te reageren op het bericht.

Simpson leverde na haar bevalling een moeizaam gevecht tegen haar overtollige kilo's. Ze kwam flink aan tijdens haar zwangerschap en sloot een miljoenendeal met Weight Watchers om af te vallen. Ze had echter de grootste moeite om weer in vorm te komen.

Land uit + cel voor neuken vriendin

Een puber uit Saoedi-Arabië moet een halfjaar op water en brood. Hierna wordt hij het land Verenigde Arabische Emiraten (VAE) uitgezet. De jongen heeft namelijk seks gehad met zijn vriendin, en dat mag niet in het moslimland.

De zaak kwam aan het licht toen de jongen en zijn vriendin aangifte wilden doen van groepsverkrachting. Vier mannen zouden het meisje hebben verkracht.

Het stel werd tijdens een autorit achtervolgd door twee auto's. Bij het huis van het meisje stapten vier mannen uit de auto's die dreigend op het tweetal afliepen. Omdat de jongen de auto van binnenuit had afgesloten, sloeg het viertal de ramen in.

Het meisje werd uit de auto gesleurd en meegenomen naar een afgelegen plek in de woestijn. Hierna zou het meisje zijn verkracht. Volgens de verdediging is dit onzin. De vermeende verkrachter zag het naakte meisje liggen en bedacht zich. "Hij veranderde van gedachten en was bezorgd dat het meisje wel eens maagd zou kunnen zijn", berichtten Arabische media.

Het meisje werd na de aangifte aan een grondige inwendige inspectie onderworpen. Met zijn hoofd tussen haar benen constateerde een arts dat het meisje al minstens tien keer door haar vriendje was genomen en dat er geen zaad van het viertal in haar zat. Het viertal is dan ook vrijgesproken van verkrachting, maar veroordeeld voor geweldpleging en bedreiging. De vriend van het meisje is echter veroordeeld tot een halfjaar cel en deportatie. Het meisje zelf heeft een voorwaardelijke straf gekregen.

Milieudefensie naar rechter om 80-kilometerzones

Milieudefensie stapt naar de rechter vanwege het afschaffen van een aantal 80-kilometerzones op de snelwegen bij Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat laat de milieuorganisatie woensdag weten.

Volgens Milieudefensie is het ministerie van Infrastructuur en Milieu onzorgvuldig omgesprongen met het berekenen van de extra luchtvervuiling die ontstaat door het verhogen van de snelheid naar 100 kilometer per uur. De concentratie schadelijke stoffen zou in de praktijk veel hoger zijn. Het departement van Melanie Schultz van Haegen (VVD) draait het besluit niet terug. Daarom stapt de organisatie naar de rechter.

"Minister Schultz springt onzorgvuldig om met de gezondheid van duizenden burgers die vieze lucht inademen", zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie. "Als verkeersminister Schultz niet wil kijken naar de werkelijke vervuiling, met alle gezondheidsproblemen voor omwonenden van dien, dan moeten we dat afdwingen via de rechter."

Milieudefensie strijdt al langer tegen het afschaffen van de 80-kilometerzones. Schultz heeft altijd gezegd dat de luchtkwaliteit bij Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wel voldoet aan de normen.

Amsterdam wil burenpesters uit huis zetten

De gemeente Amsterdam wil mensen die hun buren het leven zuur maken uit huis zetten en onderbrengen in een wooncontainer of caravan. De tijdelijke onderkomens voor de treiteraars komen op een plek waar de gemeente, politie en maatschappelijke instanties toezicht kunnen houden.

De pestkop wordt maximaal een halfjaar ondergebracht in een wooncontainer of caravan. Daarna worden afspraken gemaakt om te zorgen dat de treiteraar niet weer voor problemen zorgt, bijvoorbeeld door hem een huurcontract te ontzeggen. De juridische mogelijkheden om op te treden tegen aso's met een koophuis wordt nog onderzocht.

Een treiteraar wordt niet zomaar uit huis gezet. Eerst wordt een gele kaart uitgedeeld en daarna een rode. Iemand met een rode kaart wordt op straat gezet. Als de kans echter groot is dat diegene ergens anders ook vervelend is, wordt hij in een wooncontainer of caravan gezet.

Amsterdam krijgt jaarlijks dertienduizend meldingen van burenruzies. De meeste worden onderling opgelost en soms is hulp van het stadsdeel, de politie of buurtbemiddelaars nodig. Zo'n zeven keer per jaar zijn de problemen echter zo groot dat de slachtoffers zich genoodzaakt zien te verhuizen naar een andere buurt.

Amsterdam begint in het nieuwe jaar met de 'treiteraanpak'. Volgens de gemeente is intimidatie in de woonomgeving een structureel maatschappelijk probleem.

Samsung moet deel winst afstaan aan Apple

Samsung Benelux moet zijn winsten over de Samsung Galaxy S, S II en Galaxy Ace afstaan aan Apple. Als de omvang van de netto winsten vanaf 27 juni 2011 te onduidelijk is, moet een schadevergoeding worden betaald. Dat heeft de rechtbank van Den Haag woensdag bepaald.

Het gaat alleen om producten die draaien op een oudere versie van het besturingssysteem Android. Producten die versies nieuwer dan 2.1.1. hebben, waaronder de Galaxy Tab en Samsung Galaxy S3, vallen buiten de uitspraak.

De producten van Samsung werden in augustus vorig jaar al teruggeroepen en uit de winkels gehaald. Mocht Samsung Benelux de producten toch nog verkopen, dan moet er per dag een boete van honderdduizend euro betaald worden.

De rechtszaak draaide om de wijze waarop gebruikers door hun gemaakte foto's kunnen bladeren. Bij apparaten die draaien op Android 2.1.1, lijkt dit te veel op de manier waarop iPhones en iPads omgaan met zijn virtuele fotoalbums.

Het geschil tussen Samsung en Apple is het zoveelste in de strijd tussen de twee techproducenten. Eerdere rechtszaken in Groot-Brittannië en Duitsland gingen ook om het bladeren tussen foto's, maar die zaken verschillen volgens de rechtbank te veel om deze als referentie op te geven in de Haagse rechtszaak tussen Apple en Samsung.

'Nog eens 20.000 banen weg in bouw'

In de bouw verdwijnen de komende anderhalf jaar twintigduizend banen. Dat komt boven op de vijftigduizend arbeidsplaatsen die de afgelopen vier jaar al verdampten. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is dat mede het gevolg van het kabinetsbeleid.

De bouwproductie neemt dit jaar af met zeven procent, berekende het EIB. Ook volgend jaar is sprake van krimp, waardoor de totale bouwproductie tot en met december volgend jaar met tien procent afneemt. De krimp zit vooral in de woningbouw, waarin de investeringen met zestien procent afnemen.

De maatregelen uit het Kunduz-akkoord en het regeerakkoord van het Kabinet Rutte-2 hebben volgens de EIB een 'stevig negatief effect' op de bouw. Dat komt volgens het instituut vooral door de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurdersheffing voor corporaties. Ook bezuinigingen op infrastructuur spelen de bouw parten.

De EIB is steeds tegenstander geweest van de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Die beperking heeft volgens het onafhankelijke instituut niets te maken met de hervorming van de woningmarkt. "De oorzaken liggen bij het gebrek aan doorstroming in de sociale huursector", zei directeur Taco van Hoek dit voorjaar.


'Nog eens twintigduizend banen weg in bouw' (Foto: Novum)

Ian McKellen en Patrick Stewart weer in X-Men

Bryan Singer heeft Ian McKellen en Patrick Stewart geregeld voor zijn film X-Men: Days of Future Past. De twee Britten keren terug in hun rollen als respectievelijk Magneto en Charles Xavier. Dat maakte Singer bekend via Twitter.

McKellen en Stewart waren al te zien in de eerste drie X-Men-films. Naast zijn rol als Magneto is de 73-jarige McKellen bij het grote publiek bekend van zijn rol als Gandalf in The Lord of the Rings-trilogie en The Hobbit-films. De 72-jarige Stewart is ook bekend als kapitein Jean-Luc Picard in Star Trek.

Vorig jaar verscheen X-Men: First Class waarin de jongere versies van Magneto en Charles Xavier werden gespeeld door Michael Fassbender en James McAvoy. De twee acteurs zijn ook weer verbonden aan het nieuwe filmproject over de mutanten. X-Men: Days of Future Past moet op 18 juli 2014 in de VS uitkomen.


Ian McKellen en Patrick Stewart weer in X-Men (Foto: Novum)

Williams in 2013 met Bottas en Maldonado

Het Formule 1-team Williams heeft bekendgemaakt dat in 2013 Valtteri Bottas en Pastor Maldonado de line-up zullen gaan vormen. Bottas is de vervanger van Bruno Senna die na een jaar alweer vervangen wordt.

Maldonado zal volgend jaar aan zijn derde seizoen in de Formule 1 gaan beginnen. De Venezolaan verkreeg in 2011 met steun van PDVSA een plaatsje bij Williams. Na een lange carrière was de inmiddels 27-jarige coureur in het jaar ervoor kampioen geworden in de GP2 Series. Vorig jaar wist hij met een tiende plaats in België zijn enige punt te behalen. Maldonado deed het dit seizoen aanmerkelijk beter met een zege in Spanje, maar was ook grillig met veel finishes buiten de punten, waardoor hij in de titelstrijd slechts vijftiende met 45 punten werd.

De 23-jarige Bottas staat te boek als een jong talent. De Fin won in 2009 en 2010 de Masters of Formula 3 op Zandvoort en werd een jaar later kampioen in de GP3 Series. Hij verdiende hiermee een testzitje bij Williams en in die hoedanigheid heeft hij dit seizoen veel vrijdagtrainingen mogen rijden. Bottas maakte hierin zoveel indruk dat hij een Formule 1-stoeltje voor het seizoen 2013 heeft verdiend.

[WB] Bergsma vervangt Kramer bij ploegenachtervolging

Jorrit Bergsma zal Sven Kramer vervangen bij de ploegenachtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Astana. De rijder van BAM rijdt samen met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij, de twee die de vorige keer in samenwerking met Kramer goud wisten te veroveren bij de World Cup in Heerenveen. 

Ted-Jan Bloemen is aanwezen als reserve. Oranje was in Heerenveen met 3.39,76 ruim sneller dan het Russische team dat 3.42,90 noteerde. Zuid-Korea werd met 3.43,57 derde. De reden voor de afwezigheid van Kramer is het feit dat hij niet is geplaatst voor een andere afstand dan de 5000 meter, die in Astana niet wordt verreden. Bij de heren staat de 1500m en 10.000m op de agenda. 

Bij de dames zijn er geen veranderingen. Marije Joling, Diane Valkenburg en Marrit Leenstra zullen in actie zullen komen. Linda de Vries is de reserverijdster. Naast de ploegenachtervolging staat bij de dames ook de mijl op het programma. Daarnaast wordt nog de 5000 meter verreden.

Bevolking met hiv vergrijst

Een Nederlander met een hiv-besmetting is gemiddeld 46 jaar. Dat is een heel stuk ouder dan in 1996, toen een persoon met hiv nog een goede dertiger was. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting HIV Monitoring.

De bevolking die een hiv-besmetting heeft, vergrijst dus. Dat komt vooral doordat mensen dankzij betere medicatie steeds ouder kunnen worden met het virus dat uiteindelijk aids kan veroorzaken. Bovendien wordt de diagnose hiv-positief steeds vaker bij wat oudere mensen gesteld, aldus de onderzoekers.

Mede daardoor is nu 35 procent van de mensen met het virus ouder van 50 jaar. Dat brengt met zich mee dat steeds meer mensen te maken zullen krijgen met ouderdomskwalen en hiv tegelijkertijd. Dat maakt de aanpak van het virus lastiger.

Het aantal mensen onder de 40 met een hiv-besmetting is in de afgelopen 16 jaar drastisch afgenomen. In 1996 maakten zij nog 65 procent uit van het totaal aan mensen met het virus, nu is dat nog maar 30 procent.

Aanstaande zaterdag is het Wereld Aids Dag, waarbij dit jaar opgeroepen wordt tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Op vrijdag wordt de campagne STOP AIDS NOW! al gestart. Die campagne richt zich deze keer op de situatie van aidsweeskinderen.

Bevolking met hiv vergrijst
Bevolking met hiv vergrijst (Foto: ANP)

Veertig miljoen Windows 8-licenties verkocht

Microsoft heeft sinds eind oktober meer dan veertig miljoen licenties verkocht van Windows 8. Dat zijn er meer dan eerder bij de verkoop van Windows 7 in hetzelfde tijdsbestek, maakte de softwaregigant dinsdagnacht bekend.

Het is onduidelijk of de licenties voor de tablet- en smartphoneversies zijn opgeteld bij die voor de pc-variant. Met Windows 8 wil Microsoft de gebruiker voor het eerst een homogene interface geven die op alle apparaten gelijk is. Consumenten met een Windows 8-pc, Windows 8-smartphone en Xbox 360-spelcomputer krijgen dezelfde gebruikersinterface. Bovendien kunnen de apparaten met elkaar verbonden worden.

Er is ook kritiek op Windows 8. Tegenstanders van de interface zijn van mening dat de grote knoppen van het menu niet geschikt zijn voor een pc of laptop zonder aanraakscherm. Daarnaast zou Microsoft volgens verschillende gamebedrijven te veel controle eisen over de publicatie van software voor het besturingssysteem.


Veertig miljoen Windows 8-licenties verkocht (Foto: Novum)

Bungie maakt Destiny voor Xbox 360 en PS3

Bungie werkt aan een ruimteavontuur met de naam Destiny. Het spel, dat gemaakt wordt voor de Xbox 360 en Playstation 3, draait om het beschermen van de aarde en de laatste menselijke stad. Dat blijkt uit gelekte documenten die gamewebsite IGN heeft gepubliceerd.

Het spel zou eind volgend jaar uit moeten komen. Bungie heeft het bestaan van het document erkend, maar het spel is nog niet officieel aangekondigd door uitgever Activision. Destiny, dat begin dit jaar werd aangezien voor een werknaam, moet 'leuk worden voor iedereen'. Dit suggereert dat gamestudio Bungie afstapt van de serieuze toon van de Halo-reeks.

Uit uitgelekte rechtbankdocumenten bleek in mei dat meerdere Destiny-spellen in de maak zijn. In de herfst van volgend jaar zou het eerste spel verwacht worden, met vervolgen in 2015, 2017 en 2019. Een jaar na elk spel wordt een uitbreiding uitgegeven, met de codenaam Comet.


Bungie maakt Destiny voor Xbox 360 en PS3 (Foto: Novum)

VVD blijft voor repressie

Zolang de pakkans voor criminelen niet omhooggaat is het essentieel dat repressie, opsporing en berechting 'gewoon' plaats blijven vinden. Dat zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur woensdag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Elke misdadiger hoort achter de tralies."

"De lijn van de afgelopen jaren waarbij we hebben gezegd dat we Nederland veiliger gaan maken, wordt het komende kabinet gewoon voortgezet." De afspraken die daarover zijn gemaakt in het regeerakkoord, zijn leidend, stelde de liberaal.

Van der Steur reageerde op het pleidooi van de PvdA dat er een andere wind moet gaan waaien bij het departement van Ivo Opstelten (VVD). Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt stelden dinsdag in een interview met de Volkskrant dat de nadruk bij Veiligheid en Justitie te veel op repressie ligt. Naast straffen moet ook bemiddeling tussen daders en slachtoffers een kans krijgen, zeiden de PvdA'ers.

Van der Steur zei dat hij zich 'geheel' kan vinden in de woorden van Marcouch en Recourt. Hij wees erop dat het al 'bestaand beleid' is dat op 'alle mogelijke manieren' aan recidivevermindering wordt gewerkt. Tegelijkertijd wees hij erop dat nog geen tien procent van de woninginbraken wordt opgelost. Zolang niet meer van dat soort zaken wordt opgelost, blijft repressie volgens de liberaal nodig.

Hij gaat ervan uit dat het kabinet net zo lang doorgaat met het 'intensiveren' van de activiteiten van de politie totdat de pakkans en recidive zijn teruggebracht naar een acceptabel niveau. PVV-Kamerlid Lilian Helder leek niet overtuigd. "U zal nog wel eens met weemoed aan ons terugdenken."

Orica legt bergkoning Clarke langer vast

Orica-Greenedge heeft het contract met Simon Clarke verlengd. De winnaar van het bergklassement in de Ronde van Spanje fietst nu tot eind 2015 voor de Australische wielerploeg. Naast de bolletjestrui won de 26-jarige klimmer uit Melbourne dit jaar ook de vierde etappe in de Vuelta. Hij kwam eerder onder meer uit voor Astana.

"Als Australiër in een Australisch team rijden is een droom die uitkomt", zegt Clarke, die bij Orica teamgenoot is van Sebastian Langeveld, Pieter Weening en Jens Mouris. "Ik heb dit jaar mede door de steun van het team grote stappen gezet en ben blij dat ik hier nog minstens drie jaar kan blijven."


Orica legt bergkoning Clarke langer vast (Foto: Novum)

Aguirre volgt Pochettino op bij Espanyol

Javier Aguirre is de nieuwe trainer van Espanyol. De Mexicaanse oefenmester heeft bij de club uit Barcelona een verbintenis ondertekend tot het einde van dit seizoen. Dit liet Espanyol vandaag weten.

De 54-jarige Aguirre, oud-trainer van onder meer het Mexicaanse elftal en Atlético Madrid, volgt Mauricio Pochettino op. Hij werd afgelopen maandag ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. Espanyol is op dit moment hekkensluiter in de Primera División.

De loopbaan van Schumacher deel III, einde van unieke carrière

Misschien is Michael Schumacher de beste Formule 1 coureur aller tijden, daar kan altijd over gediscussieerd worden. Maar zeker is dat hij tot de allerbesten hoort die ooit in de hoogste raceklasse hebben gereden. Nu hij afscheid neemt als actief coureur, is het voor FOK!sport een mooie aanleiding om terug te blikken op zijn imposante loopbaan. De vorige dagen keken we al terug op de periode van het begin van zijn loopbaan tot aan zijn zevende titel. Vandaag gaan we verder waar we opnieuw gebleven waren.

Fraaie mijlpaal voor Mourinho in bekerduel

José Mourinho heeft in het bekerduel tegen Alcoyano een fraaie mijlpaal bereikt. De 49-jarige Portugees boekte zijn 400ste zege als hoofdtrainer. Gisteren won Real Madrid in het bekertoernooi met 3-0 van Alcoyano.

De meeste overwinningen boekte Mourinho in dienst met Chelsea. Met de Londense ploeg wist hij 124 overwinningen te boeken. De overige zeges wist hij met Real Madrid (103), FC Porto (91), Inter (67), União Leiria (negen) en Benfica (zes) te behalen.

Mourinho had 591 wedstrijden nodig om dit aantal te behalen. Dit komt neer op een winstpercentage van 67%. Met FC Porto, Inter en Chelsea won Mourinho de Champions League.

'Vettel verlengt contract en wordt bestbetaalde coureur'

Volgens de Oostenrijkse website OE24.at heeft Sebastian Vettel zijn contract met Red Bull Racing opengebroken en verlengd tot en met 2016. Daarnaast wordt de Duitser de bestbetaalde coureur in de Formule 1.

Vettel, die eerder dit jaar in verband werd gebracht met een overstap naar Ferrari, zou met zijn nieuwe contract meer gaan verdienen dan Fernando Alonso nu doet. De Spanjaard zou bij Ferrari een bedrag van 28 miljoen euro per jaar verdienen.

Red Bull heeft de verlenging nog niet bevestigd. "We hebben een contract tot 2014 met Vettel. Dat is het en niets meer", liet het Formule 1-team weten.

Dronken HRT-monteurs gaan op de vuist

Bij terugkomst in Spanje zijn acht ontslagen HRT-monteurs betrokken geraakt bij een vechtpartij. Dit liet de Spaanse krant El Mundo vandaag weten. Volgens de krant waren de verdachten allemaal in beschonken toestand.

De dronken monteurs besloten bij terugkomst in Spanje zelf op zoek te gaan naar hun eigen ontslagvergoeding in het hoofdkwartier. Volgens een lid van het managementteam ging dit niet bepaald vredig.

"Ze begonnen te dreigen, te duwen en te slaan. Omdat de situatie op geweld uitliep konden we niet anders dan de politie te bellen", aldus de getuige.

PVV wil gekozen 'sheriff'

De PVV wil dat de regionale politiechefs van de nationale politie voortaan worden gekozen door de bevolking. Daarvoor pleitte Kamerlid Louis Bontes woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie.

Bontes vindt het belangrijk dat de burger zeggenschap krijgt over de politie. Volgens de PVV'er zal dit ervoor zorgen dat politiekorpsen geen inspecteurs meer op studiereis naar Marokko sturen. De Telegraaf schreef woensdag over dit voornemen van de politie IJsselland. "Van de ratten besnuffeld", zei Bontes hierover.

Het 'sheriffstelsel' dat de PVV'er bepleitte kreeg kritiek van VVD-Kamerlid Ard van der Steur, die vermoedt dat het om een 'proefballonnetje' gaat. Van der Steur wilde weten wat zo'n verkiezing gaat kosten en of het betekent dat de politiechefs ook een eigen budget krijgen. Bontes deed dit af als 'allemaal technisch geleuter van de VVD'.

"Pak gewoon het plan op. Geef de burger invloed op de gekozen politiechef." Kosten en vormgeving is 'allemaal techniek en allemaal niet belangrijk', aldus Bontes. Van der Steur zei daarop dat Bontes 'geen knip voor zijn neus' waard is, als hij zich daar niet druk om maakt. Als Kamerlid moet je op zijn minst weten wat het kost en oplevert, aldus de VVD'er.

Ahmed Marcouch (PvdA) zei dat het niet geloofwaardig is als de PVV meer democratie bepleit bij de politie terwijl de eigen politiek leider Geert Wilders niet democratisch is gekozen. "Dat is totale onzin. Kom met normale politievragen", zei Bontes. "Dit slaat echt helemaal nergens op."

Bayern-trainer Heynckes fluit Robben terug

Arjen Robben lijkt ook de Bundesliga-topper tussen Bayern München en Borussia Dortmund te moeten missen. De Groninger hoopte zaterdag zijn rentree te maken, maar daar is volgens trainer Jupp Heynckes geen sprake van. Hij kampt nog altijd met een hamstringblessure, die hij tijdens de interland van het Nederlands elftal tegen Duitsland opliep.

De 28-jarige Robben liet maandag nog weten dat hij er tegen Dortmund mogelijk weer bij zou kunnen zijn. "Daar is op het moment geen sprake van. Hij zit nog in de revalidatiefase", zegt Heynckes echter tegen Bild. De vleugelaanvaller moet woensdagavond in elk geval toekijken tijdens het treffen met SC Freiburg.

Strootman: "Scheidsrechters schelden ook"

Kevin Strootman wekt met zijn fanatieke houding soms irritatie op bij de buitenwereld. De PSV-middenvelder meent dat het wel meevalt met zijn gedrag.

Volgens Strootman zit het fanatisme in zijn familie. "Mijn vader was ook fel, maar ik weet niet hoe hij op jonge leeftijd was", vertelt de Oranje-international in NUsport. "Bij mij zit het er in elk geval al van kleins af aan in, met alles. Met bordspellen of op de PlayStation tegen mijn broer wilde ik net zolang doorspelen tot ik een keer gewonnen had. Pas dan konden we stoppen."

Strootman vindt dat de media zijn gedrag erger laten lijken dan het is. "Natuurlijk is er weleens frustratie, maar het wordt allemaal overdreven. Al blijf ik niet tegen mijn verlies kunnen. Ik doe er alles aan om te winnen. Als ik het niet met een teamgenoot, tegenstander of scheidsrechter eens ben, dan zeg ik dat. Ik laat niet over me heen lopen."

"We moeten ook niet doen alsof de scheidsrechters allemaal lieverdjes zijn. Die schelden soms ook. En dan zeg ik iets terug. Soms beweeg ik mijn handen daarbij, dat kunnen mensen irritant vinden. Maar daar lig ik niet wakker van", aldus Strootman.

Gouweleeuw verlengt niet, zint op vertrek

Jeffrey Gouweleeuw heeft het aanbod van sc Heerenveen om zijn in 2014 aflopende contract te verlengen, afgeslagen. Hij hoopt op een vertrek in de winterstop of komende zomer.

Afgelopen vrijdag liet Gouweleeuw in een gesprek met de clubleiding weten af te zien van contractverlenging. "Het is tijd voor een nieuwe stap in mijn loopbaan", vertelt de 21-jarige verdediger aan Goal.com. "Ik had een aanbieding van Heerenveen en heb daar goed over nagedacht. Met mensen die naast me staan heb ik er over gepraat en uiteindelijk heb ik besloten het niet te doen. Het is tijd voor een nieuwe stap in een nieuwe omgeving."

"Ik zit al sinds mijn vijftiende bij Heerenveen", vervolgt de Heemskerker. "Nu is de tijd gekomen voor een nieuwe stap in mijn loopbaan. Dat neemt niet weg dat de keuze niet gemakkelijk was. Ik heb me altijd thuis gevoeld hier. Maar ik wil ergens anders opnieuw beginnen. Misschien kan ik in de winterstop al vertrekken of anders in de zomer. Theoretisch zou ik zelfs mijn contract nog kunnen uitdienen als er geen belangstelling komt, maar daar ga ik niet vanuit."

Hogerop in Nederland of buitenland
Tot zijn ontevredenheid zette coach Marco van Basten hem begin dit seizoen drie keer op de bank, maar de aflopen twee maanden bezet Gouweleeuw weer zijn vertrouwde positie centraal achterin. De Friezen beleven na het vertrek van de gehele voorhoede van afgelopen jaar een matige seizoenstart. "We spelen niet goed. Ik probeer zo goed mogelijk te spelen, maar dat is lastig in een team dat niet draait."

Gouweleeuw stapte in 2006 van amateurclub ADO ’20 uit Heemskerk over naar sc Heerenveen. Hij doorliep verschillende jeugdteams van de Friese club en werd in het seizoen 2010/2011 definitief toegevoegd aan de A-selectie. Inmiddels staat de teller op vijftig Eredivisiewedstrijden en vier doelpunten. Dit jaar debuteerde hij ook in Jong Oranje.

"Ik wil graag op een hoger niveau spelen, wil me verder ontwikkelen", besluit de verdediger. "Dat kan overal zijn. In principe sta ik voor alles open, een stap hogerop in Nederland of een buitenlandse club. Qua voetbal zou de Bundesliga mij misschien goed liggen, maar ik sluit niets uit. Ik probeer nu gewoon elke wedstrijd zo goed mogelijk te spelen en kijk wel wat er op mijn pad komt."

Bonus van 12.350 euro voor Red Bull-medewerkers

Het hele team van Red Bull Racing profiteert mee van de wereldtitel van Sebastian Vettel. Alle 657 werknemers, van mecanicien tot poetsvrouw, krijgen een premie van 12.350 euro.

Dit liet Bild weten, drie dagen nadat Vettel de Oostenrijkse renstal voor de derde keer op rij de wereldtitel wist te bezorgen. In totaal is Red Bull Racing meer dan acht miljoen euro kwijt aan bonus.

"Als je goed werk verricht, verdien je een bonus", aldus Vettel. "Of je nu mecanicien bent of de post bezorgt. De mensen achter het team worden snel vergeten. Zij hebben ook een groot aandeel in het succes." Vettel kreeg overigens zelf een bedrag van maar liefst drie miljoen euro. Dit bedrag was volgens een bepaling in zijn contract.

Het feit dat concurrent Fernando Alonso hem niet publiekelijk feliciteerde, kon Vettel weinig deren. "Hij was zeker gefrustreerd en daar kan ik wel respect voor opbrengen. Tot het einde van het seizoen heeft hij ervoor gevochten."

'Drie clubs willen Sulejmani inlijven'

Volgens Voetbal International hebben drie clubs interesse om Miralem Sulejmani in de winterstop over te nemen van Ajax. Het zou gaan om Valencia, Bayer Leverkusen en West Ham United.

Het contract van de Servische aanvaller loopt aan het einde van het seizoen af Ajax betaalde in 2008 ruim zestien miljoen euro aan sc Heerenveen om de 23-jarige Sulejmani naar Amsterdam te halen. Hij kon de hooggespannen verwachtingen bij Ajax echter nooit helemaal waarmaken.

Als Ajax nog iets aan Sulejmani terug wil verdienen, dan zal het de aanvaller komende winterstop van de hand moeten doen. De interesse van vooral Valencia is volgens VI serieus, al is er bij Ajax nog geen bod binnengekomen.

"Als er echt een club komt, dan zal ik de deal zorgvuldig bestuderen", zegt Sulejmani. "De volgende stap in mijn carrière moet een juiste zijn en zorgvuldig gekozen. Het is mijn wens om in een van de sterkste competities van Europa te spelen."

'Sorry: Two and a Half Men is geen onchristelijke rotzooi'

Angus T. Jones heeft zijn excuses aangeboden voor het afbranden van zijn eigen comedyserie Two and a Half Men. De 19-jarige acteur, die Jake speelt, riep mensen in een internetfilmpje op niet meer naar de show te kijken. Jones, die god heeft gevonden, omschreef de sitcom als 'troep'.

"Ik verontschuldig me als ik door mijn opmerkingen onverschilligheid en respectloosheid heb getoond naar mijn collega's en een gebrek aan waardering voor de geweldige mogelijkheid waarmee ik ben gezegend", staat in een verklaring. Jones verdient naar verluidt 350 duizend dollar per aflevering.

"Als je kijkt naar Two and a Half Men, stop alsjeblieft met kijken", zei Jones in een filmpje van kerkgenootschap Forerunner in Californië. "Ik speel in Two and a Half Men en ik wil er geen deel meer van uitmaken."

Charlie Sheen lacht ondertussen in zijn vuistje. De acteur speelde tot vorig jaar de hoofdrol in de serie, maar moest vertrekken na een publiekelijke ruzie met de producent. Sheen laat aan tijdschrift People weten dat het voor hem nu 'overduidelijk is dat de show vervloekt is'. De producent heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Jones.

In-ear hoofdtelefoon Teufel Aureol Fidelity

Het Duitse audiobedrijf Teufel heeft al heel wat ervaring opgebouwd gedurende zijn bestaansrecht. In 1980 startte hifi-fanaat Peter Tschimmel het bedrijf op om muziekliefhebbers te voorzien van kwalitatief hoge luidsprekersystemen, die in eerste instantie als bouwpakketten werden aangeleverd. In 1988 werd het assortiment uitgebreid naar kant-en-klare systemen en 1996 was het jaar waarin Teufel als eerste Duitse fabrikant het THX-label kreeg opgeplakt. In het laatste decennia heeft het bedrijf niet stilgezeten en ontwikkelt momenteel systemen geschikt voor verscheidene doeleinden, zoals home cinema, pc, Blu-ray, streaming en stereo's. Ook koptelefoons worden geproduceerd en FOK! mocht het nieuwste in-ear model testen, de Teufel Aureol Fidelity.  

Bondscoach Zico legt functie neer bij Irak

Zico is dinsdag opgestapt als bondscoach van Irak. De voormalige wereldvoetballer van het jaar beschouwt zijn contract als beëindigd, omdat de Irakese bond afspraken niet na is gekomen. Dat laat de 59-jarige Braziliaan weten op zijn website. Hij verwacht binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven.

Zico stond sinds augustus vorig jaar aan het roer bij Irak. Hij was met het Aziatische land nog volop in de race om zich direct te plaatsen voor het WK in Brazilië van 2014. Eerder had hij als coach onder meer de Japanse ploeg, Fenerbahçe, CSKA Moskou en Olympiakos Piraeus onder zijn hoede.

[NBA] Lakers verliezen ondanks trefzekere Bryant

Los Angeles Lakers blijft kwakkelen in de NBA. De basketballers gingen thuis met 79-77 onderuit tegen Indiana Pacers en leden daarmee al hun achtste nederlaag in vijftien wedstrijden. Ook sterspeler Kobe Bryant, met veertig punten de absolute uitblinker, kon het onheil niet afwenden.

Bij de Lakers is het al sinds het begin van het seizoen onrustig. Coach Mike Brown werd ontslagen en vervangen door Mike D'Antoni, maar ook hij heeft het sterrenensemble nog niet aan de praat gekregen. De zeventienvoudig kampioen staat voorlopig negende in de vijftien clubs tellende Western Conference.

George Hill was met negentien punten, vijf rebounds en vijf assists de grote man bij Indiana. David West voegde daar zestien punten aan toe. De Pacers bezetten momenteel in de Eastern Conference de vijfde plaats.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Dallas Mavericks 100-98
Houston Rockets - Toronto Raptors 117-101
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 89-97
Cleveland Cavaliers - Phoenix Suns 78-91

Agent die 17-jarige neerschoot bedreigd

De agent die zaterdagochtend een 17-jarige jongen doodschoot op station Den Haag Hollands Spoor is met de dood bedreigd. Zo werd onder meer op een tegel op het station 'The cop will die' geschreven. Ook op Twitter uitten mensen hun woede over de politie.

De politie laat weten elke vorm van bedreiging serieus te nemen en niet te tolereren. De bedreiging wordt meegenomen in het onderzoek van de Rijksrecherche. Ook de bekladde stoeptegel is door de Rijksrecherche in beslag genomen voor nader onderzoek. Om hoeveel bedreigingen het gaat en of ook andere agenten zijn bedreigd wil een woordvoerder van de politie niet zeggen.

Even voor 06.30 uur schoot de agent de jongen neer na een melding dat op het station een man met een vuurwapen was bedreigd. De jongen zou naar zijn middel hebben gegrepen toen hij zijn handen omhoog moest houden. Daarop schoot de agent hem in zijn nek. Het 17-jarige slachtoffer overleed later in een ziekenhuis. Het OM maakte maandag bekend dat de jongen geen vuurwapen droeg.

De jongen had vastgezeten voor een reeks inbraken. Ook liep er nog een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij een steekpartij. Vrienden hebben gezegd dat hij weer op het rechte pad was. Voor het slachtoffer liepen zondagavond 150 mensen mee in een stille tocht.

Halalslachten kun je leren

Als je altijd al een carrière als halalslachter ambieerde heb je geluk. Op 29 december start namelijk een cursus halalslachten. Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zou de halalslacht in Nederland hiermee moeten verbeteren.

"Tijdens de opleiding worden slachters en slachthuismedewerkers van halalvlees bijgeschoold en geëxamineerd in allerlei aspecten die betrekking hebben op het dierenwelzijn in aanloop naar en tijdens het onbedwelmd slachten", aldus het CMO.

Cursisten die hun examen halen zullen gecertificeerd halalslachter zijn.

Jong Oranje geplaatst bij loting EK

Jong Oranje is geplaatst voor de loting voor het Europees kampioenschap 2013 voor spelers onder 21 jaar. De loting is vanavond in Tel Aviv (Israël).  De acht deelnemende landen, waaronder Nederland, worden over twee poules van vier landen verdeeld. Het team van Pot heeft bij de loting een beschermde status verworven op basis van de UEFA-ranglijst.

Het gastland Israël en regerend Europees kampioen Spanje zijn de groepshoofden van A en B. Engeland en Nederland zijn ook geplaatst en kunnen niet bij elkaar in de poule terecht komen. De overige deelnemers Italië, Rusland, Duitsland en Noorwegen zijn niet geplaatst.

Jong Oranje, dat onder coach Foppe de Haan twee keer de titel veroverde, neemt voor de zevende keer deel aan het EK onder 21 nadat vorige maand in de play-offs Slowakije werd verslagen. De eindronde heeft plaats tussen 5 en 18 juni 2013 in het land dat de afgelopen weken nog met raketten werd beschoten door de Hamasbeweging. De wedstrijden zullen gespeeld worden in Tel Aviv, Jeruzalem, Netanya en Petach Tikva.

Meisje (3) verkracht met levende slang

In Zuid-Afrika is een man veroordeeld tot 20 jaar cel wegens een bizarre en schokkende verkrachting van een 3-jarig meisje. De peuter is door de 27-jarige man verkracht met een levende slang.

Het slachtoffertje werd op 31 oktober door haar moeder achtergelaten in het ouderlijk huis te Bloemfontein. Op een gegeven moment belde daar ene Martin Jozana aan die een slang wilde verkopen. Toen men niet inging op zijn aanbod, nam hij het meisje mee naar een afgelegen hoek en penetreerde haar met het reptiel.

Even later kwam moeders thuis, die bloed ontdekte op haar huilende dochter. Zij wees met de beschuldigende vinger naar Jozana.

Rechter Jan Greyvenstein, die al meer dan tweeduizend rechtszaken omtrent seksueel misbruik heeft behandeld, is geschokt. "Wat er in iemands hoofd omgaat om zoiets te doen, begrijp ik niet", aldus de magistraat. "Dit valt niet goed te praten." De dader mag nu 20 jaar met Bubba in een cel zitten.

'Misverstanden' rond nieuw EPD gepareerd

Over het Landelijk Schakelpunt (LSP), de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD) zijn misverstanden ontstaan, stelt de Vereniging Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Artsen verdienen er geen geld aan, het gaat niet om een landelijke database en de gegevens zijn goed beveiligd, meldt de organisatie waarbij huisartsen, apothekers en ziekenhuizen zijn aangesloten.

Ook is deelname aan het LSP vrijwillig. Patiënten moeten zelf toestemming geven voordat hun gegevens worden opgenomen in het systeem. Daarnaast kan iedereen zijn eigen dossier opvragen. Nu nog per post, maar vanaf medio 2013 moet dit elektronisch geregeld zijn. Ook voor huisartsen, apothekers, huisartsenposten en ziekenhuizen is deelname niet verplicht.

Het LSP wordt niet landelijk opgesteld, maar regionaal. Er komen digitale 'schotten' tussen de verschillende regio's, zodat zorgaanbieders in kleine kring gegevens kunnen uitwisselen. Ziekenhuizen hebben wel toegang buiten hun eigen regio, omdat zij vaker bovenregionaal werken.

Om bij de gegevens te komen moeten zorgaanbieders zich identificeren met een persoonlijke pas met pincode. Zo wordt ook geregistreerd welke gegevens worden opgevraagd en door wie. De toezichthouders, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), treden op tegen misbruik. Ook wordt continu toezicht gehouden op de veiligheid van het systeem.

Tot slot benadrukt de organisatie nogmaals dat artsen niets verdienen aan het systeem. Wel krijgen zij een kostendekkende onkostenvergoeding voor het beschikbaar maken van gegevens. Het gaat om een paar dubbeltjes per patiënt.

In april vorig jaar sneuvelde het EPD in de Eerste Kamer, die niet overtuigd was van de veiligheid en de noodzaak. Huisartsen, ziekenhuizen en apothekers besloten echter een doorstart te maken, zonder de overheid. De verzekeraars dragen bij aan de kosten.

Feyenoord snapt twijfels bij De Vrij

Feyenoord begrijpt dat Stefan de Vrij nog niet bij wil tekenen bij de Rotterdammers. Technisch directeur Martin van Geel kan zich voorstellen dat de 20-jarige verdediger, die een contract tot medio 2014 heeft, garanties wil over de kwaliteit van het team.

Van Geel sprak hierover met AD Sportwereld. "Ik snap dat Stefan de Vrij benieuwd is hoe Feyenoord er komend seizoen uitziet. Er liggen veel basisspelers langdurig vast. Die garantie heeft hij dus. Maar ik weet ook dat als de grootste clubs uit Europa aankloppen voor Martins Indi en Clasie, een transfer nauwelijks tegen te houden is. Maar dan staat er een een mooie vergoeding tegenover."

Ook De Vrij zelf lijkt in de belangstelling van andere clubs te staan. Het Engelse Metro meldt dat Chelsea de centrale verdediger voor ruim zes miljoen euro over wil nemen van Feyenoord. Juist de kans op transfers van bepalende spelers lijkt hem ervan te weerhouden om bij te tekenen in Rotterdam. Eerder lieten de jongelingen Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius al iets soortgelijks weten.

'Celregime Manning niet van hogerhand bevolen'

Het strenge gevangenisregime voor de Amerikaanse militair die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks is niet van hogerhand bevolen. Dat heeft de voormalige commandant van de mariniersbasis in Quantico, waar Bradley Manning negen maanden in eenzame opsluiting zat, dinsdag verklaard.

Kolonel buiten dienst Daniel Choike ontkende tijdens de hoorzitting, een van een reeks die aan het eigenlijke proces voorafgaat, dat luitenant-generaal George Flynn opdracht had gegeven Manning te onderwerpen aan het strengste celregime mogelijk. Choike hield Flynn weliswaar op de hoogte, maar het was de gevangeniscommandant James Averhart die het besluit nam.

Manning wil de rechtszaak tegen hem van tafel, omdat hij in de cel ten onrechte wreed zou zijn behandeld. De veronderstelde klokkenluider zat minstens 23 uur per dag eenzaam in een cel van nog geen vijf vierkante meter. In januari 2011 moest hij enkele nachten al zijn kleding inleveren omdat hij volgens het leger broedde op zelfmoord.

Choike verdedigde tijdens de hoorzitting de behandeling die Manning kreeg. Die was nodig omdat de gevangene een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving zou hebben gevormd. De psychologen die Manning eerder hadden onderzocht hadden een tegengestelde conclusie getrokken, maar de gevangene gedroeg zich volgens Choike zo vreemd dat zijn cipiers die aanbevelingen in de wind sloegen.

Manning likte volgens Choike aan de tralies van zijn cel, 'danste uitzinnig' en doodde de tijd met luchtgewichtheffen. Manning zou bovendien gezinspeeld hebben op zelfmoord. Volgens de advocaat van Manning slaapwandelde zijn cliënt toen hij aan de tralies likte en probeerde hij met de andere gewraakte bewegingen simpelweg fit te blijven.

Juan E. Mendez, de speciale rapporteur van de VN voor marteling, bracht in maart een rapport uit over Mannings behandeling. Hoewel Mendez Manning nooit te spreken heeft gekregen, zegt hij ervan overtuigd te zijn dat die 'wreed, onmenselijk en vernederend' is behandeld. Dit is in strijd met de VN-Conventie tegen Marteling, aldus Mendez.

Jan de Hoop verlegen door aandacht

Jan de Hoop wordt verlegen van de vele hartverwarmende reacties op zijn rentree bij het RTL Ontbijtnieuws. De 57-jarige nieuwslezer was twee weken uit de roulatie omdat hij oververmoeid was. Woensdag pakte hij de draad weer op.

"Al die lieve reacties voelen als een warm bad", liet De Hoop woensdagochtend weten via Twitter. "Ook een mooi stuk in De Telegraaf. Ik word er verlegen van."

De nieuwslezer nam in eerste instantie één vrije week op, maar besloot er een tweede rustweek aan vast te plakken. Hij legde eerder uit in het AD dat '23 jaar om half vier 's nachts op om vanuit Rotterdam op tijd in Hilversum te zijn' geen eitje is.

Lammers zag ontslag niet aankomen

FC Eindhoven verbrak dinsdag de samenwerking met trainer John Lammers. De oefenmeester werd verrast door het plotselinge nieuws. Eindhoven, dat vorig jaar nog meedeed om de titel in de Jupiler League, staat na een onthutsend zwakke competitiestart op de veertiende plaats. Gisteren besloot de club stappen te ondernemen en Lammers op non-actief te zetten.

"Dit besluit kwam enigszins als een verrassing. Ik ben best teleurgesteld. Er speelden wel wat dingen, maar dan hoop je dat het alsnog de goede kant opgaat. Ik heb vanmiddag een gesprek gehad met de clubleiding, maar het is nog niet officieel afgehandeld. Daardoor kan ik nu niet verder op de situatie ingaan", vertelt Lammers in De Telegraaf.

Algemeen directeur Hans Smulders liet in een reactie weten dat de club onder Lammers geen vertrouwen meer had in een betere toekomst. "Wij zien geen tekenen van structureel herstel, waardoor wij helaas tot dit besluit moesten komen."

Vluchten Eindhoven moeten uitwijken om mist

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport ondervindt woensdagochtend hinder van mist. Meerdere vluchten hebben moeten uitwijken naar luchthavens in de omgeving, laat het vliegveld weten. Passagiers op vluchten die moeten uitwijken, worden met bussen naar Eindhoven gebracht.

In het oosten en zuiden van het land komt plaatselijk dichte mist voor. De mist verdwijnt volgens het KNMI in de loop van de ochtend.

'Zegt ze nee, dan bedoelt ze ja!'

Een Zweedse rechter heeft een vermeende verkrachter vrijgesproken. Dat het slachtoffer een paar keer 'nee' zei, was niet voldoende. De dame in kwestie had te weinig tegengestribbeld.

Anderhalf jaar geleden deed de vrouw bij de politie van Karlstad aangifte van verkrachting. Ze verklaarde dat een kennis haar tegen haar wil tot gemeenschap had gedwongen. Herhaaldelijk zei ze 'nee' en hield haar benen stijf tegen elkaar, zo vertelde ze de recherche. Op een gegeven moment brak ze waarna de man zijn gang kon gaan.

Er was echter geen forensisch bewijs voor verkrachting, waarop deze zaak zijn woord tegen het hare werd. Uiteindelijk is de man vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. "Ze kon geweld of bedreigingen niet beschrijven, dus volgens de wet is er geen sprake van verkrachting", zo laat aanklager Barbro Brännlund weten.

Froome kopman voor Sky in Tour

Chris Froome zal komend seizoen voor Team Sky kopman zijn in de Tour de France. Dit maakte teammanager David Brailsford van de Britse formatie op Sky Sports bekend. Dit seizoen moest Froome zich tevreden stellen met de knechtenrol voor Bradley Wiggins die de Tour op zijn naam schreef.

Brailsford: "We zijn net terug van een trainingskamp en moeten nog veel plannen. Maar het lijkt erop dat de Giro d'Italia een mooi doel wordt voor Bradley Wiggins. Froome kan zich dan focussen op de Ronde van Frankrijk."

De Tour van dit seizoen was geschikt voor Wiggins vanwege het relatief hoge aantal tijdritkilometers. In de bergen moest hij zijn karretje aanhaken bij de 27-jarige Froome die op dit gedeelte van het parcours sterker dan zijn kopman leek te zijn. In 2013 kent de Giro juist meer tijdritten, waardoor deze koers geschikt is voor Wiggins, terwijl de Tour met veel zware bergritten meer iets voor Froome lijkt te zijn.

Hufters spuiten vrouwen sambal in ogen

Twee vrouwen zijn dinsdagnacht in een horecagelegenheid in Utrecht door twee jongens met sambal in hun gezicht gespoten. Ze werden door de politie meegenomen naar het bureau om hun ogen uit te spoelen.

De politie trof de twee dames van 20 en 21 jaar uit Utrecht rond 05.45 uur aan na een melding dat twee vrouwen gewond waren geraakt bij een horecazaak aan de Voorstraat. Ze zaten onder de sambal en verklaarden zomaar door twee jongens met het rode goedje te zijn besmeurd.

De vrouwen hielden volgens de politie rode plekken in hun gezicht over aan het incident. De politie is op zoek naar de daders.

Omgebouwde kerel wil kloten terug

Gary Norton heeft last van penisnijd. De 75-jarige Brit, die zich 23 jaar geleden liet ombouwen tot vrouw, wil weer staand kunnen plassen.

De beste man/vrouw ging enkele decennia geleden onder het mes. De oud-militair liet zijn paarsgepunte lans afhakken en kreeg er een mooie doos voor terug. En dat was een grote vergissing, zo geeft Norton toe. Hij voelt zich nu wederom gevangen in het verkeerde lichaam.

Na zijn geslachtsoperatie wilden zijn vrouw en kinderen niets meer met hem te maken hebben. Volgens Gary, die sinds de verbouwing als Gillian door het leven gaat, is zijn leven nu één grote leugen.

"Een geslachtsoperatie was de grootste fout in mijn leven", zo bekent de transseksueel. "Ik ben in een sociaal isolement terechtgekomen. Ik wil er alles aan doen om mijn kinderen weer te zien. Ik ben eenzaam omdat ik een relatie met een vrouw wil, hetgeen onmogelijk is omdat ik geen klokkenspel heb."

Verdachten verplicht bestanden te openen

Terreurverdachten en verdachten van of handel in kinderporno kunnen straks verplicht worden versleutelde computerbestanden toegankelijk te maken voor justitie. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsman neemt het versleutelen van bestanden toe, vooral bij kindernpornonetwerken. In de Amsterdamse zedenzaak bleek Robert M. veel gecodeerde bestanden te hebben op zijn computer.

Een verdachte kan niet verplicht worden mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Maar volgens de minister is 'onder bepaalde strenge voorwaarden een ontsleutelplicht daarmee niet onverenigbaar'. Hij komt daarom in het voorjaar met een wetsvoorstel.

Meeste oudere WW'ers langer dan jaar aan de kant

Zeven op de tien 55-plussers die werkloos zijn geraakt hebben binnen een jaar nog steeds geen nieuwe baan gevonden. Dat is ongeveer twee keer zo hoog als de groep met een werkloosheidsuitkering die jonger is dan 55 jaar. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Van de dertig procent oudere WW'ers die wel een baan vonden, was in de ruim de helft sprake van een duurzame baan waar minstens een jaar aaneengesloten werd gewerkt. "De cijfers maken duidelijk dat oudere WW'ers moeilijk weer aan de slag komen", aldus het UWV, die de groep echter niet kansloos noemt.

Het aantal lopende WW-uitkeringen aan 55-plussers is door de economische crisis toegenomen van 68 duizend vorig jaar oktober tot 81.000 vorige maand. Dat is een stijging van twintig procent. De stijging was het sterkst in de bouw, gevolgd door de sector zorg en welzijn.

Het UWV besteedt de komende periode extra aandacht aan de groep 55-plussers. "De groeiende werkloosheid onder 55-plussers is voor ons een aansporing om werkgevers er op te blijven wijzen te putten uit deze groep werkzoekenden."

Rechter: tentenkamp Amsterdam moet weg

De circa 137 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten hun tentenkamp in Amsterdam-Osdorp verlaten. Dit heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Burgemeester Eberhard van der Laan had de asielzoekers te kennen gegeven dat ze het tentenkamp voor vrijdagochtend moesten opdoeken. De demonstranten probeerden dit met een rechtszaak te voorkomen.

De rechter nam vorige week zelf een kijkje in het kamp op de Notweg om een goed beeld te krijgen van de situatie.

Rechter: tentenkamp Amsterdam moet weg
Rechter: tentenkamp Amsterdam moet weg (Foto: ANP)

Geen rekenkamer in tien procent gemeenten

Een op de tien gemeenten heeft geen rekenkamer om de doelmatigheid van bestedingen te toetsen. Hiermee overtreden zij de wet. Dat zegt bestuurslid van de koepelvereniging van rekenkamers NVVR Gerrit de Jong in Het Financieele Dagblad van woensdag.

Gemeenten zijn sinds 2006 wettelijk verplicht een rekenkamer te hebben. Een aantal gemeenten heeft hier nooit aan voldaan, maar de laatste jaren neemt het aantal slapende rekenkamers toe door bezuinigingen. "Steeds meer gemeenten zetten het budget voor de rekenkamer op nul en wijzen een paar gemeenteraadsleden aan die die taak er maar bij moeten gaan doen", constateert De Jong. "Zo werkt het natuurlijk niet."

De Jong noemt de ontwikkeling problematisch. "Als je wilt dat het belastinggeld een beetje goed wordt besteed, zijn rekenkamers van belang. De gemeenteraad heeft al weinig assistentie bij haar taak. Rekenkamers zijn een belangrijke ondersteuning."

Verstoten babygiraf Artis overleden

De giraf die maandagnacht in Artis is geboren, is dinsdagnacht overleden. Het zwakke kalf, dat te vroeg was geboren, was door de moeder verstoten. Zijn hoeven waren nog niet hard genoeg om op te kunnen staan, wat wel erg belangrijk is voor pasgeboren giraffen.

Dinsdagavond leek het nog beter te gaan met het kalf, laat de Amsterdamse dierentuin woensdag weten. Het mannetje had liters melk gedronken en viel daarna in slaap. In de loop van de avond ging hij echter steeds zwaarder ademhalen, waarna hij rond middernacht overleed.


Verstoten babygiraf Artis overleden (Foto: Novum)

Cel voor Amerikaan die papegaai aan vleesvork reeg

Een 63-jarige Amerikaan die de papegaai van zijn ex-vriendin doodstak met een vleesvork is dinsdag zes maanden gevangenisstraf opgelegd. Richard J. Atkinson kan zich de moord op papegaai Bailey niet herinneren, zei zijn advocaat. Hij sloot niet uit dat hij onder invloed van zenuwtabletten en whisky door het lint is gegaan.

Atkinson wordt op last van de rechter aan een psychiatrisch onderzoek onderworpen. De papegaaimoordenaar moet zijn ex-vriendin haar gestorven gezelschapsdier en de aangebrachte schade aan haar meubilair vergoeden. Voorts mag hij van de rechter vijf jaar lang geen huisdieren houden.

Bailey en zijn baasje waren al achttien jaar lang onafscheidelijk, schreef zij aan de krant de Daily Herald.

Vitesse wil Bony met vorstelijk bod behouden

Vitesse hoopt zijn topschutter Wilfried Bony te behouden door een goede salarisverhoging te bieden. De clubleiding van de ambitieuze Arnhemmers onderhandelt daarover al met de zaakwaarnemer van de Ivoriaanse spits, die met vijftien doelpunten de topscorerslijst van de Eredivisie aanvoert.

"We hebben concrete plannen om Bony bij dit elftal aan boord te houden", zegt algemeen directeur Erwin Kasakowski woensdag in De Telegraaf. De 24-jarige spits heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij vooral vanwege financiële redenen graag naar het buitenland vertrekt. Bony heeft nog een contract tot de zomer van 2015 vast in Arnhem.

Vitesse gaat niet alleen proberen Bony er van te overtuigen dat hij het seizoen afmaakt bij Vitesse, maar ook dat hij het toernooi om de Afrika Cup in januari overslaat. "We doen er ongelooflijk veel aan om het team zo sterk mogelijk te maken voor de tweede helft van de competitie en daar hoort Bony bij", aldus Kasakowski.

Hertzberger leidt Oranjemannen langs Engeland

De Oranjemannen hebben woensdagmiddag (lokale tijd) in Australië van Engeland gewonnen: 5-2(2-2 bij rust) Jeroen Hertzberger, afgelopen zomer nog afvaller bij de olympische selectie, tekende voor alle treffers van de ploeg van bondscoach Paul van Ass. De aanvaller van Rotterdam scoorde in de eerste vijf minuten tweemaal (waarvan een strafcorner).

In het eerste kwartier van de tweede helft schroefde Hertzberger zijn totaal op naar vier, waarna hij in de slotfase - wederom uit een korte hoekslag - de 5-2 eindstand op het bord zette. De wedstrijd werd afgewerkt in zware omstandigheden, de temperatuur liep op tot 38 graden. Zaterdag begint voor Oranje de Champions Trophy in Melbourne, waar Pakistan de eerste tegenstander is

Spanjaard Gorriz nieuwe coach Haase

Spanjaard Marcos Aurelio Gorriz wordt de nieuwe coach van Robin Haase. De 48-jarige Catalaan gaat vanaf volgende week met de 25-jarige Hagenaar aan de slag. "Ik heb het gevoel dat hij me verder kan brengen, dat hij een stap met me kan maken", zei Haase woensdag in De Telegraaf.

De hoogst genoteerde Nederlandse tennisser op de ATP-ranking brak eind oktober met Dennis Schenk, de coach waarmee hij zeven jaar had samengewerkt. Onder leiding van Schenk pakte Haase twee ATP-titels. In Kitzbühel pakte hij zowel in 2011 als 2012 de titel. Gorriz is oud-tennisser, die begin jaren negentig deel uitmaakte van de top honderd van de wereld.

Japan schort hulp dubieuze wederopbouwprojecten op

De Japanse regering heeft voor 35 projecten de subsidie voor de wederopbouw na de kernramp in Fukushima opgeschort. De kritiek op de projecten, die niets te maken zouden hebben met de ramp, was de afgelopen tijd aangezwollen. De 35 projecten die de regering van premier Yoshihiko Noda dinsdag drooglegde was in totaal 11,7 biljoen yen (111 miljard euro) toebedeeld.

Volgens critici vloeit tot wel een kwart van de wederopbouwsubsidies naar doelen die niets met de ramp van doen hadden, zoals de walvisjacht en een contactlensfabriek in een heel ander deel van Japan. Veel van de projecten maakten aanspraak op het subsidiepotje onder het voorwendsel dat de Japanse economie zo weer op gang zou komen.

'Brand' leidt politie naar drugslab Middelharnis

De melding van brand in een loods in het Zuid-Hollandse Middelharnis heeft er dinsdagavond toe geleid dat een drugslab kon worden opgerold. Daarbij werden twee mannen aangehouden, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond woensdag.

Bij de brandweer kwam even voor 22.00 uur een melding van brand binnen, omdat er rook zou komen uit de loods aan de Oosthavendijk. De brandweer rukte daarop uit en ging op onderzoek uit. De rook bleek niets met een brand te maken te hebben, maar het bleek te gaan om chemicaliën in vaten die uitdampten.

De brandweer zette daarop de omgeving af en wilde enkele omliggende woningen ontruimen. Bewoners weigerden dit echter. Uit metingen bleek echter al snel dat er geen sprake was van schadelijke concentraties van gevaarlijke stoffen en werd afgezien van verdere ontruiming.

Nick Schilder slechts 'een beetje doorgedraaid'

Nick Schilder neemt de komende tijd gas terug omdat hij zich 'een beetje doorgedraaid' voelt. De 29-jarige zanger en zijn management benadrukken dat er geen sprake is van een burn-out, waar collega's als Gerard Joling echter hun vraagtekens bij zetten.

"Nick en Simon hebben het de afgelopen tijd knetterdruk gehad en die jongens leiden best een stressvol leven. Dat heeft, in het geval van Nick, misschien zijn tol een beetje geëist. Nick wil zelf niet spreken van een burn-out", zegt manager Jaap Buijs woensdag in het AD. "Wel heeft Nick het gevoel een beetje doorgedraaid te zijn."

"In het Nederlandse artiestencircuit gonst het al maanden van de geruchten dat Nick afstevent op overspannenheid of zelfs al een burn-out onder de leden heeft", onthult Joling daarentegen. "Nick zou herhaaldelijk aan collega's hebben laten doorschemeren er zo langzamerhand helemaal doorheen te zitten." Deze week werd bekend dat Schilder wegens verschijnselen van oververmoeidheid alle promotionele activiteiten uit zijn agenda heeft geschrapt. De maatregel geldt in elk geval tot de jaarwisseling. Hij en zijn muzikale partner Simon Keizer bleven wel optreden en actief in The Voice of Holland.

'Poch wil uren uittrekken voor zijn verklaring'

Julio Poch wil uren de tijd nemen voor de verklaring die hij wil afleggen in zijn proces, dat woensdag van start gaat. Zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez vraagt zich af of de zes uur, die een zittingsdag duurt, genoeg zijn. Het is nog onduidelijk wanneer Poch zijn verklaring mag afleggen.

Woensdag om 14.00 uur Nederlandse tijd begint in Buenos Aires de megazaak waarbij in totaal 68 verdachten terechtstaan. Zij worden in 789 zaken vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983). Het overgrote deel van de misdaden zou gepleegd zijn in het opleidingsinstituut van de marine, ESMA, dat diende als clandestien detentiecentrum, waar gevangen werden gemarteld.

Voor het eerst staan zes piloten terecht voor de zogenaamde Vluchten des Doods, waarbij tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen boven zee werden gegooid. De 60-jarige Poch is een van de verdachten.

De eerste procesdagen worden besteed aan het voorlezen van de aanklachten tegen de verdachten. Daarvoor geldt een aanwezigheidsplicht. Daarna kunnen de verdachten die dat willen een verklaring afleggen. Het kan nog wel enkele weken duren voordat Poch zijn verklaring kan afleggen. "Hij wil dit erg graag", zegt Ibañez. Poch hoopt onder meer door het aanhalen van dagboekfragmenten de rechters duidelijk te maken dat hij onschuldig is.

Poch werd in september 2009 na zijn laatste vlucht voor Transavia in Spanje opgepakt en later uitgeleverd aan Argentinië. Dit naar aanleiding van belastende verklaringen die collega-piloten aan justitie in Nederland hadden afgelegd. Zij menen dat Poch tijdens een diner in Bali in 2003 heeft verklaard persoonlijk te hebben deelgenomen aan de Vluchten des Doods.

Het proces werd al twee maal uitgesteld. De laatste keer was in oktober toen op stel en sprong de hoofdaanklager werd vervangen. Ibañez zegt hierover: "Hij heeft erg weinig tijd gehad om zich goed voor te bereiden. Maar toch heb ik vertrouwen in hem". Het kan, door de uitgebreidheid van het proces, nog jaren duren voordat Poch's zaak aan de beurt is.

Poch moet zijn zaak waarschijnlijk in de gevangenis Marcos Paz, waar hij vastzit, afwachten. Ibañez en zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops willen echter aan de rechtbank vragen of hij zijn zaak in vrijheid mag afwachten.


'Poch wil uren uittrekken voor zijn verklaring' (Foto: Novum)

De Luminous engine toont zijn krachten

Square Enix heeft onlangs een nieuwe tech demo uitgebracht van de Luminous engine. Eerder dit jaar heeft Square Enix al laten zien waar de Luminous engine toe in staat is en ook nu willen ze graag weer hun engine showen.

De tech demo, Agni's Philosophy, laat duidelijk zien hoe krachtig deze engine is. Ontwikkelaars kunnen namelijk binnen de engine direct het resultaat van aangepaste 3D-effecten op hun scherm toveren. 

Square Enix werkt momenteel aan één game waar de Luminous engine op draait. Het is nog onbekend wanneer deze game in volledige productie gaat en wordt aangekondigd. 

Managers fabriek Bangladesh aangehouden

De politie in Bangladesh heeft drie managers van een grote textielfabriek aangehouden in verband met de brand van het afgelopen weekeinde. Daarbij kwamen 110 werknemers, overwegend vrouwen, om het leven.

De drie zouden werknemers hebben gehinderd het pand te verlaten en hebben gezegd dat het enkel om een brandoefening ging. Politiechef Habibur Rahman zei woensdag overlevenden hebben verteld dat er deuren afgesloten waren en dat leidinggevenden probeerden werknemers binnen te houden.

'Te dure zorg niet meer vergoed'

PvdA en VVD willen wettelijk vast laten leggen dat zorg 'kosteneffectief' moet zijn. Dat staat verstopt in het regeerakkoord, meldt de Volkskrant woensdag. Zorg die in medisch opzicht goed werkt, maar ook te duur is, wordt dan niet meer vergoed. Nu is alleen het criterium van medische effectiviteit nog wettelijk vastgelegd.

Er zal een 'keuze-instrument' worden vastgelegd, waarbij kosteneffectiviteit een 'op zichzelf doorslaggevend' criterium wordt. Hoe dat instrument er precies uit gaat zien is nog niet exact bekend.

Een woordvoerder van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) laat aan de krant weten dat dit kan betekenen dat bepaalde zorg automatisch buiten de basisverzekering wordt gehouden. Nu kan het CVZ alleen nog een advies uitbrengen over het al dan niet vergoeden van te dure zorg.

Eind juli ontstond ophef in de politiek en bij patiënten toen het CVZ bekendmaakte de medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet meer te willen vergoeden uit de basisverzekering. Volgens het college waren die middelen te duur. Later stelde het college echter dat patiënten de vergoeding voorlopig toch behouden.

Mogelijk onnodige hersenoperaties Twents ziekenhuis

Dertien mensen hebben in het Medisch Spectrum Twente (MST) mogelijk onnodig een hersenoperatie ondergaan. De patiënten werden doorverwezen door de omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur. Dat blijkt uit onderzoek van het Twentse ziekenhuis, meldt de NOS woensdag.

De rechtszaak tegen de aan medicijnen verslaafde ex-neuroloog, die in het MST sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde, gaat woensdag van start in Almelo. Jansen Steur wordt verdacht van het opzettelijk benadelen van de gezondheid van patiënten, diefstal en valsheid in geschrifte. Ook zou hij hulpbehoevenden in een hulpeloze toestand hebben gebracht en gelaten.

In totaal onderzocht het ziekenhuis 120 operaties. Bij dertien daarvan zijn er aanwijzingen dat deze mogelijk ten onrechte werden uitgevoerd. Die operaties zijn bijna allemaal uitgevoerd door een chirurg tussen 1996 en 2003, na verwijzing door Jansen Steur. Inmiddels zit die neurochirurg in afwachting van verder onderzoek thuis

Onder de dertien zijn vijf gevallen waarvan na de operatie is vast komen te staan dat de diagnose van de oud-neuroloog niet klopte. Bij drie jonge mensen met beginnende dementie werd een hersenbiopsie uitgevoerd. Die procedure is ongebruikelijk. Bij de overige vijf zijn andere operaties uitgevoerd op basis van ongebruikelijke redenen.

Het onderzoek staat los van de rechtszaak. Het ziekenhuis laat de onderzoeksresultaten extern toetsen. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.

FOK! wat een weer...Wolkenvelden

Goedemorgen! We hadden gisteren nog geluk met het weer, want de hele middag en avond lag er een lijn met buien over de Noordzee. In de avond trokken deze buien langzaam naar het zuiden toe en kregen ook de Waddeneilanden hiermee te maken. Elders viel er slechts plaatselijk wat regen en tot de avond zal hier vandaag niet zo veel verandering in gaan komen.

Op veel plaatsen zal het dus overwegend bewolkt zijn en verspreid over het land valt er wat lichte regen, maar in het noordwesten ligt nog steeds die buienlijn in de buurt. Het is overigens niet uitgesloten dat het in de avond op meer plaatsen wat harder gaat regenen en daarbij is er zelfs een kleine kans op onweer.  De wind komt uit een noordelijke richting en neemt later op de dag langs de kust toe tot vrij krachtig of krachtig. Door de noordelijke wind zal het in het zuidoosten niet veel warmer dan 6 of 7 graden worden, terwijl de temperatuur aan zee nog tot 9 graden kan oplopen. Vergeleken met mijn weerbericht van gisteren zien de vooruitzichten er nog steeds hetzelfde uit: licht wisselvallig weer met lichte vorst in de nacht.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

TijgerbolletjeEen Tijgerbolletje? KlapMongeaul besloot om deze foto te maken en de rest maar aan de natuur over te laten. Fraai zijn ook de vliegen die erop zitten.

Extra Dead or Alive 5-pakjes uitgebracht

Dead or Alive 5 heeft drie nieuwe kostuumsets erbij gekregen. Je kunt ze allemaal kopen of losse sets en zoals we gewend zijn zitten er weer wat rare apenpakjes bij.

De drie sets bestaan uit:

  • The China Pack: Jan Lee en Brad Wong in Kung Fu-stijl, waarbij Gen Fu zijn White Tiger Fighting-uniform draagt en Helena gaat vechten in een witte bruidsjapon
  • What A Character 2: Kasumi in een zwart bunny-zwempak, Mila verkleed als Bass, Zack een alien wordt en Christie aan bondage gaat doen.
  • Special Set 3: Leifang als dienstmeisje, Tina als secretaresse, Eliot als barman en Bass kleedt zich in een wit mafiapak.

De drie packs zijn verkrijgbaar op PlayStation Network en XBLA. Via XBLA kosten ze 400 MS Punten per pack of 1040 voor alledrie de sets. Op PlayStation Network staan ze voor €4.99 per stuk of €12.99 voor de drie bij elkaar.

DLC

DLC

DLC

DLC

GTA-franchise 125 miljoen keer verkocht

Uitgever Take Two heeft bekendgemaakt dat Rockstars Grand Theft Auto-reeks 125 miljoen keer verkocht is. Daarvan is Grand Theft Auto IV is goed voor 25 miljoen.

In september 2011 stond het cijfer nog op 114 miljoen verkochte exemplaren. Deel vijf komt pas volgend jaar, dus de vraag naar oude titels is nog hoog te noemen. Volgens Strauss Zelnick, de baas van Take Two, ligt dat aan het feit dat de serie niet elk jaar met een nieuw deel komt. Call of Duty vindt hij een 'kwaliteitsproduct', maar Take Two gaat niet voor jaarlijkse releases door de risico's die een jaarlijkse release met zich meebrengt. Volgens hem kunnen spelers het zat worden en de volgende release laten liggen. Volgens hem ziet Activision het anders en gokt dat het effect niet gaat gebeuren. Maar de cijfers van Black Ops II zijn lager dan de cijfers van Call of Duty Modern Warfare 3 van vorig jaar, een bewijs volgens Zelnick dat de serie begint te vertragen.

Zelnick ziet alleen sportspellen als mogelijke jaarlijkse kandidaten en wil geen risico lopen dat andere reeksen moeten stoppen omdat ze zo snel achter elkaar uitkomen.

De twee volgende grote titels van Take Two worden Bioshock Infinite en Grand Theft Auto V, die respectievelijk eind februari en in het tweede kwartaal in de schappen moeten liggen.

We schoppen ze de straat op

In deze Armoedeweek wordt extra aandacht besteed aan armoede in de breedste zin van het woord. Hierbij komen natuurlijk de meest schrijnende gevallen in beeld. Als je in één week de focus op zo'n belangrijk onderwerp wilt leggen, moet je ook breed uitpakken en breng je, of Nederlandse zwervers, of Afrikaanse kindertjes in beeld. Toch vraag ik me af of er niet iets heel erg misgaat, als we de minder opvallende armoe doodzwijgen. En dan doel ik met name op de afkalvende hulpverlening.

Tabaksfabrikanten moeten misleiding toegeven

Amerikaanse tabaksfabrikanten moeten in een reclamecampagne toegeven dat ze gelogen hebben over de gevaren van sigaretten. Dat bepaalde een Amerikaanse rechter dinsdag.

De tabaksbranche moet de campagne zelf betalen en hij moet minstens 2 jaar duren. Een van de vijf verklaringen die gebruikt moet worden is dat de fabrikanten het Amerikaans publiek opzettelijk hebben misleid door te adverteren dat light-sigaretten en sigaretten met weinig teer minder schadelijk zijn.

In 2006 werd al bepaald dat er een dergelijke campagne moest komen. Pas nu is vastgesteld hoe de campagne er precies uit moet zien.

Tabaksfabrikaten moeten misleiding toegeven
Tabaksfabrikaten moeten misleiding toegeven (Foto: ANP)

'Zeespiegel stijgt sneller dan is voorspeld'

De zeespiegel stijgt 60 procent harder dan de voorspellingen van de Verenigde Naties. Dat staat in een onderzoek dat woensdag tegen betaling in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research Letters werd gepubliceerd.

"De opwarming van de aarde is niet vertraagd en loopt niet achter op de voorspellingen", zegt Stefan Rahmstorf, een van de auteurs van het artikel. Hij vergeleek de voorspellingen van de VN met wat werkelijk gebeurde tussen 1990 en 2011.

Volgens het onderzoek is de zeespiegel 3,2 millimeter per jaar gestegen. Dat is 60 procent sneller dan de 2 millimeter waar de VN van uitgaat.

Zeespiegel stijgt sneller dan is voorspeld
Zeespiegel stijgt sneller dan is voorspeld (Foto: ANP)

Paris Saint-Germain vliegt uit Frans bekertoernooi

Ondanks de grove investeringen is Paris Saint-Germain er niet in geslaagd om de halve finales te bereiken van het Franse bekertoernooi. Saint-Etienne wist de miljoenenformatie uit de Franse hoofdstad na strafschoppen over de knie te leggen.

Na 120 minuten stond er nog altijd een 0-0 stand op het scorebord. Paris Saint-Germain, met namen als Maxwell, Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic en Ezequiel Lavezzi in de basis, ging echter in de strafschoppenreeks alsnog ten onder. Thiago Silva miste als enige een penalty en werd daarmee de schlemiel van de avond.

Gregory van der Wiel bleef de gehele wedstrijd op de reservebank.

Frans-Belgische bieroorlog duurt voort

Een snel einde aan de alcoholruzie tussen Frankrijk en België lijkt niet in zicht. De Franse president François Hollande wil niet afzien van een verhoging van de accijnzen op bier, wat Belgische brouwers mogelijk tientallen miljoenen euro's kost.

De Belgische Premier Elio Di Rupo protesteerde dinsdag tegen de biertaks tijdens een ontmoeting met Hollande, maar kreeg nul op het rekest. Frankrijk heeft besloten de accijnzen op bier met liefst 160 procent te verhogen, terwijl de belasting op wijn, waar Frankrijk groot in is, ongemoeid wordt gelaten.

De export van de Belgische bierbrouwers gaat voor een derde naar Frankrijk.

Frans-Belgische alcoholoorlog duurt voort
Frans-Belgische alcoholoorlog duurt voort (Foto: ANP)

FARC: gesprekken met Colombia gaan goed

De vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC verlopen voorspoedig. Dat heeft Jesus Santrich van de FARC dinsdag gezegd.

Volgens Santrich zijn Colombia en de FARC al overeengekomen om hun steun uit te spreken voor een forum in de Colombiaanse hoofdstad Bogota over landbouwhervormingen in december. "Tot dusver hebben we goede resultaten geboekt", zei Santrich. "Er is overeenstemming. We zitten op dezelfde golflengte." Het forum wordt georganiseerd door de Verenigde Naties en de Nationale Universiteit van Colombia.

Hoewel de rebellen sinds het begin van de onderhandelingen elke ochtend met de pers hebben gesproken houden de onderhandelaars van de regering de lippen stijf op elkaar. Dit weerhoudt de twee partijen er niet van naar elkaar uit te halen in de media. De FARC heeft de regering en het Colombiaanse leger uitgemaakt voor leugenaars. De Colombiaanse minister van defensie noemde op zijn beurt de FARC een onbetrouwbare terreurorganisatie.

De twee partijen lassen waarschijnlijk voor kerst een pauze in de onderhandelingen in. In januari moeten de gesprekken dan weer beginnen met een rapport over het forum in Bogota.

iPad Mini: de review

Begin november kwam Apple met de iPad Mini, een miniatuur variant van de iPad. Of een ubersized variant van de iPhone. FOK!games is de afgelopen tijd bezig geweest om de gadget onder de loep te nemen. Een kleine disclaimer: dit is mijn eerste tablet, de eerste keer dat ik in aanraking kom met Apple's iOS. Deze review zal niet alleen een mening bevatten over de iPad Mini, maar ook over het iOS. Ik ben hier al dieper ingegaan op mijn gevoelens voor Apple en in deze review zal ik aangeven of mijn haat jegens Apple juist is of niet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.