iPad Mini: de review

Begin november kwam Apple met de iPad Mini, een miniatuurvariant van de iPad. Of een ubersized variant van de iPhone. FOK!games is de afgelopen tijd bezig geweest om de gadget onder de loep te nemen. Een kleine disclaimer: dit is mijn eerste tablet en de eerste keer dat ik in aanraking kom met Apple's iOS. Deze review zal niet alleen een mening bevatten over de iPad Mini, maar ook over iOS. Ik ben hier al dieper ingegaan op mijn gevoelens voor Apple en in deze review zal ik aangeven of mijn haat jegens Apple juist is of niet.

Op 10 november was het dan zover: mijn deurbel ging, de postbode leverde mij een relatief klein pakje aan en ik rende terug naar mijn kantoor. Na wat gestuntel met een schaar en plakband had ik dan eindelijk de iPad Mini in huis. De tablet komt in een simpele verpakking: in de verpakking zit naast de iPad zelf een kleine handleiding, een oplader en een connector om hem aan het lichtnet aan te sluiten. De iPad hoefde niet opgeladen worden en vol verwachting startte ik hem op.

Mensen die al eerder een Apple-product in handen hebben gehad kunnen het volgende beamen: wat is het verdomde makkelijk om alles in te stellen. Ik had de iPad aan mijn vriendin gegeven; in de tijd dat ze de Samsung Galaxy SII kreeg, werd ik constant gestoord omdat ze bepaalde zaken moest instellen maar niet wist waar ze dat moest doen. Ik had dus nu weer verwacht dat ik haar moest helpen. Echter, na een krap kwartiertje kwam ze naar me toe en was alles ingesteld. Ze had een wifi-verbinding gemaakt, een iCloud-account aangemaakt op mijn naam, een account voor iTunes en ze was zelfs al druk bezig om een Mahjong-applicatie te downloaden. Pluspunten dus voor de iPad Mini.

iPadMini1 iPadMini2

iPadMini3 iPadMini4

Steve Jobs draait zich om in zijn graf
Bon, de iPad Mini is dus makkelijk in te stellen. Het werd nu tijd om hem eens goed te bekijken. Er is sinds de dood van Steve Jobs veel veranderd in Apple-land. De nieuwste iPhone heeft een 4-inch scherm, een grootte die Jobs nooit goedgekeurd zou hebben. Uit zijn onderzoek was gebleken dat 3,2 inch groot genoeg was omdat je duim dan het gehele scherm kon bereiken. Jobs had ook een sterke mening over de grootte van een tablet en die moest minimaal 10 inch zijn. Het is duidelijk dat zijn opvolgers een andere mening hebben, want de iPad Mini heeft een 7,9 inch scherm. Ik was initieel wat huiverig over een scherm van 7,9 inch. Ik heb zelf een Samsung Galaxy Note die met zijn 5,3 inch al redelijk fors is. Ik vroeg me dan ook af of ik die twee inch wel zou gaan merken. Ik merkte dat het verschil toch wel opvalt; de iPad Mini is heel erg handig als je op het werk snel wat dingen wil notuleren. Andere collega's werken met een tablet van minimaal tien inch en op de een of andere manier klopt dat toch niet. Het is net té groot om ongemerkt op te kunnen werken. Met de iPad Mini is het daarentegen wel heel erg goed mogelijk om rustig te werken terwijl je in een gesprek zit. 

ipadminiPrsentatin

Klein en licht
Het scherm is klein genoeg om te gebruiken binnen meetings zonder dat je naar een muur van tablets kijkt. Maar de iPad is ook groot genoeg om films op te kunnen kijken. Mijn vriendin had de tablet binnen enkele dagen al ingesteld zodat zij makkelijk via de RTL Gemist-app gemiste afleveringen van Goede Tijden kon kijken; een activiteit die ze normaal altijd op de laptop uitvoerde. Maar de laptop heeft opstarttijd, is zwaar en log, minder snel en maakt geen gebruik van apps. Ik vroeg haar of ze de grootte van het scherm niet storend vond tegenover ons vijftien inch laptopscherm. Het antwoord was helder: nee. Het was precies groot genoeg.

Het prettige gebruik van de tablet komt natuurlijk deels door het kleinere scherm dan zijn grote broer. Echter, het gewicht speelt hierin ook een rol, want met een gewicht van 300 gram is hij vrij licht. De iPad is daardoor een gadget die je makkelijk meeneemt naar bed, meetings, familiebezoekjes of in de trein gebruikt om nog vlug iets door te nemen. Ik merk bij mijzelf (en ook mijn vriendin) dat we momenteel sneller de iPad pakken dan de laptop. De iPad staat altijd aan, werkt snel (daarover later meer) en is heel handzaam in dagelijks gebruik.