PVV wil gekozen 'sheriff'

De PVV wil dat de regionale politiechefs van de nationale politie voortaan worden gekozen door de bevolking. Daarvoor pleitte Kamerlid Louis Bontes woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie.

Bontes vindt het belangrijk dat de burger zeggenschap krijgt over de politie. Volgens de PVV'er zal dit ervoor zorgen dat politiekorpsen geen inspecteurs meer op studiereis naar Marokko sturen. De Telegraaf schreef woensdag over dit voornemen van de politie IJsselland. "Van de ratten besnuffeld", zei Bontes hierover.

Het 'sheriffstelsel' dat de PVV'er bepleitte kreeg kritiek van VVD-Kamerlid Ard van der Steur, die vermoedt dat het om een 'proefballonnetje' gaat. Van der Steur wilde weten wat zo'n verkiezing gaat kosten en of het betekent dat de politiechefs ook een eigen budget krijgen. Bontes deed dit af als 'allemaal technisch geleuter van de VVD'.

"Pak gewoon het plan op. Geef de burger invloed op de gekozen politiechef." Kosten en vormgeving is 'allemaal techniek en allemaal niet belangrijk', aldus Bontes. Van der Steur zei daarop dat Bontes 'geen knip voor zijn neus' waard is, als hij zich daar niet druk om maakt. Als Kamerlid moet je op zijn minst weten wat het kost en oplevert, aldus de VVD'er.

Ahmed Marcouch (PvdA) zei dat het niet geloofwaardig is als de PVV meer democratie bepleit bij de politie terwijl de eigen politiek leider Geert Wilders niet democratisch is gekozen. "Dat is totale onzin. Kom met normale politievragen", zei Bontes. "Dit slaat echt helemaal nergens op."