AEX wint na positivisme over fiscal cliff

anoniem_22072019025900

De Amsterdamse beurs is woensdag alsnog hoger gesloten na positieve uitspraken over 'fiscal cliff'. De AEX won 0,4 procent op 334,28 punten. Ook de Franse en de Duitse beurs sloten hoger, maar bleven wel licht achter op de AEX.

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer wijst op het optimisme van de Republikeinse afgevaardigde John Boehner over fiscal cliff nadat Democraat Harry Reid zich dinsdag op tv nog ontevreden over de voortgang in de gesprekken uitliet. Aangezien fiscal cliff de markt bepaalt, was de uitspraak van Boehner voldoende voor een hoger slot op verder een 'saaie' handelsdag, aldus Bender.

In nieuws rond Spanje ging de Europese Commissie vanochtend akkoord met de herstructureringsplannen voor vier Spaanse banken, waaronder de overname van Banco de Valencia door CaixaBank. Volgens eurocommissaris Joaquin Almunia hebben de banken 37 miljard euro aan steun nodig, geld dat Spanje zal lenen uit het permanente Europese noodfonds ESM.

In de AEX werden negen fondsen lager verhandeld tegenover zestien fondsen hoger. De grootste uitschieters waren voor KPN en TNT Express. KPN won 3,9 procent en TNT Express leverde juist 1,7 procent in. UPS zou volgens Bloomberg bereid zijn concessies te doen om alsnog toestemming te krijgen van de toezichthouders voor de overname van TNT Express. Beleggers lijken steeds minder vertrouwen te hebben in een goede afloop.

DE Masters Blenders 1753 heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van de Vereniging van Effectenbezitters om gezamenlijk de schade als gevolg van de Braziliaanse fraude te verhalen op het voormalige moederbedrijf Hillshire Brands en accountant PWC. Dat blijkt op de aandeelhoudersvergadering van DE Master Blenders, waar de VEB had gehoopt met het koffie- en theebedrijf de handen ineen te slaan. DE Master Blenders verloor 0,2 procent.

In de midkap (+0,1 procent) viel SNS Reaal op met een koerswinst van 7,8 procent. BNP Paribas Investment meldde een belang van ruim 4 procent in de bankverzekeraar. De koersreactie noemt analist Nico van Geest van Keijser Capital echter overdreven.

Ook TomTom deed goede zaken met een koerswinst van 2,9 procent. Het grootste verlies kwam voor rekening van CSM en TenCate met 0,6 procent, zonder directe aanleiding.

De Dow Jones Index noteerde bij het sluiten van de markten in Europa 0,2 procent hoger op 12.898,10 punten. De breder samengestelde S&P500 Index noteerde vlak, terwijl techbeurs Nasdaq 0,1 procent verloor.

Vanavond komt de Fed nog met het Beige Book, een regelmatig verschijnend onderzoek gebaseerd op vraaggesprekken met ondernemers over het economische klimaat in Amerika.