'Nog eens 20.000 banen weg in bouw'

In de bouw verdwijnen de komende anderhalf jaar twintigduizend banen. Dat komt boven op de vijftigduizend arbeidsplaatsen die de afgelopen vier jaar al verdampten. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is dat mede het gevolg van het kabinetsbeleid.

De bouwproductie neemt dit jaar af met zeven procent, berekende het EIB. Ook volgend jaar is sprake van krimp, waardoor de totale bouwproductie tot en met december volgend jaar met tien procent afneemt. De krimp zit vooral in de woningbouw, waarin de investeringen met zestien procent afnemen.

De maatregelen uit het Kunduz-akkoord en het regeerakkoord van het Kabinet Rutte-2 hebben volgens de EIB een 'stevig negatief effect' op de bouw. Dat komt volgens het instituut vooral door de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurdersheffing voor corporaties. Ook bezuinigingen op infrastructuur spelen de bouw parten.

De EIB is steeds tegenstander geweest van de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Die beperking heeft volgens het onafhankelijke instituut niets te maken met de hervorming van de woningmarkt. "De oorzaken liggen bij het gebrek aan doorstroming in de sociale huursector", zei directeur Taco van Hoek dit voorjaar.


'Nog eens twintigduizend banen weg in bouw' (Foto: Novum)