Deens UCI-lid wil dat Riis stilzwijgen doorbreekt

Peterselieman

Saxo Bank-manager Bjarne Riis moet zich uitspreken over de voortdurende beschuldigingen die tegen hem worden geuit. Dat zegt Peder Pedersen, de Deense vertegenwoordiger van de internationale wielerunie UCI, tegen het Deense Feltet. "Zijn zwijgen op dit moment brengt de sport ernstige schade toe", stelt Pedersen woensdag.

De 48-jarige Riis doet zich, sinds hij in 2007 opbiechtte dat hij zich tijdens zijn actieve carrière jarenlang bediende van doping, voor als een voorvechter van een schone wielersport. De laatste tijd wordt zijn naam echter veelvuldig in verband gebracht met dopingartsen Michele Ferrari en Eufemiano Fuentes. Hij zou als manager zijn renners hebben doorverwezen naar de betreffende artsen.

De oud-renner hult zich echter tot onvrede van Pedersen al tijden in stilzwijgen over de beschuldigingen. "Riis en zijn ploegen hebben het Deense wielrennen op de kaart gezet. Maar iedereen kan zien dat er op sommige vragen nog geen antwoord is", zegt de Deen. "Dat geeft onzekerheid en de sport wordt er alsmaar ongeloofwaardiger door. Het is de hoogste tijd dat Riis zich uitspreekt."


Deens UCI-lid wil dat Riis stilzwijgen doorbreekt (Foto: Novum)