'Te dure zorg niet meer vergoed'

PvdA en VVD willen wettelijk vast laten leggen dat zorg 'kosteneffectief' moet zijn. Dat staat verstopt in het regeerakkoord, meldt de Volkskrant woensdag. Zorg die in medisch opzicht goed werkt, maar ook te duur is, wordt dan niet meer vergoed. Nu is alleen het criterium van medische effectiviteit nog wettelijk vastgelegd.

Er zal een 'keuze-instrument' worden vastgelegd, waarbij kosteneffectiviteit een 'op zichzelf doorslaggevend' criterium wordt. Hoe dat instrument er precies uit gaat zien is nog niet exact bekend.

Een woordvoerder van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) laat aan de krant weten dat dit kan betekenen dat bepaalde zorg automatisch buiten de basisverzekering wordt gehouden. Nu kan het CVZ alleen nog een advies uitbrengen over het al dan niet vergoeden van te dure zorg.

Eind juli ontstond ophef in de politiek en bij patiënten toen het CVZ bekendmaakte de medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet meer te willen vergoeden uit de basisverzekering. Volgens het college waren die middelen te duur. Later stelde het college echter dat patiënten de vergoeding voorlopig toch behouden.