Oud-neuroloog weigert psychologisch onderzoek

De omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur, die terechtstaat omdat hij jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij patiënten, weigert psychologisch onderzoek. Dat zei zijn advocaat Frank van Gaal woensdag op de regiezitting in de rechtbank in Almelo. Het Openbaar Ministerie verdenkt de aan medicijnen verslaafde ex-neuroloog van in totaal 21 strafbare feiten.

Waarom zijn cliënt niet wil meewerken aan het onderzoek kon zijn advocaat niet toelichten. De 73-jarige Jansen Steur was woensdag niet in de rechtszaal aanwezig.

Voor de rechtszaak tegen de oud-neuroloog koos justitie negen benadeelde patiënten. Jansen Steur wordt verdacht van het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel aan hen. Verder wordt hem verweten zijn patiënten in hulpeloze toestand te hebben gebracht en gelaten.

Ook stelt justitie hem verantwoordelijk voor de zelfdoding van een vrouw die hij behandelde. Verder wordt hem valsheid in geschrifte ten laste gelegd, zou hij receptenblokjes hebben gestolen met daarop namen van andere artsen en bijna negentigduizend euro hebben ontvreemd uit een kas van een stichting waar hij voorzitter van was.

De zaak werd woensdagmiddag aangehouden op verzoek van advocaat Van Gaal. Hij gaf bij de rechtbank aan onvoldoende tijd te hebben gehad om het duizenden pagina's tellende dossier te bestuderen. Ook vroeg hij om een nieuwe regiezitting. De rechtbank stemde daarmee in.

Op 17 december wordt besloten wanneer de nieuwe regiezitting plaatsvindt. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt naar verwachting in het voorjaar plaats.

Het Medisch Spectrum Twente maakte woensdag bekend dat dertien mensen in het ziekenhuis mogelijk onnodig een hersenoperatie ondergingen. Allemaal werden zij doorverwezen door de omstreden oud-neuroloog. Het ziekenhuis liet weten de Inspectie voor de Gezondheidszorg te hebben ingelicht.