School stuurt laatkomers naar gevangenis

Ser_Ciappelletto

Terwijl wij in Nederland steen en been klagen dat we minderjarig tuig niet in het gevang kunnen houden, klaagt het Amerikaanse Ministerie van Justitie dat kinderen in Mississippi wel heel snel naar de gevangenis gestuurd worden. Kleine overtredingen van het schoolregelement resulteren namelijk al in opsluiting.

Cedrico Green uit Meridian was een jaar of 13 toen hij in een vechtpartij op school terecht kwam. De politie werd gebeld, Cedrico werd gearresteerd, en na zijn vrijlating kreeg hij een proefperiode van de rechter. Ondertussen is hij naar eigen schatting al zo'n 30 keer teruggeweest naar de jeugdgevangenis, voor dingen als brutaal zijn, te laat komen, en het dragen van de verkeerde sokken.

De school van Cedrico belt namelijk telkenmale de politie als hun schoolregelment geschonden wordt. Het beleid van de politie is om alle kinderen te arresteren die naar hun organisatie worden verwezen, ongeacht hun 'misdaad'. Vervolgens worden de kinderen gehandboeid en dagenlang opgesloten zonder enig contact met de buitenwereld, en opgeborgen zonder dat ze begrijpen wat ze fout deden. Weekenden telden niet: een straf van tien dagen is in praktijk veertien dagen lang.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie is daarom een rechtszaak begonnen tegen de stad Meridian wegens de arrestaties, die ze beschrijven als 'zo arbitrair en ernstig dat ze het geweten schokken'. Een passage uit hun klacht somt alles op: "Verdachten maken zich schuldig aan een patroon of praktijk van illegaal gedrag, waarbij ze regelmatig en systematisch kinderen opsluiten, onder meer voor kleinde schendingen van schoolregels, zonder oog voor grondrechten of procedure."

Voor Cedrico komt een en ander echter te laat: hoewel hij zegt dat hij leren leuk vindt, heeft hij door zijn voortdurende opsluitingen ernstige achterstanden op school. Hij zal een jaar over moeten doen om alles in te halen.