Blok bestudeert gevolgen verhuurderheffing

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) komt uiterlijk half december met een vergelijking tussen de verschillende onderzoeken naar de gevolgen van de verhuurderheffing voor woningcorporaties. Dat heeft Blok woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het Centraal Planbureau (CPB) overlegt met de opstellers van andere rapporten, zei Blok. Het CPB concludeerde eerder dat de verhuurderheffing haalbaar is, terwijl uit onderzoeken van onder meer het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) blijkt dat tientallen corporaties failliet zullen gaan en dat zo'n honderd corporaties zullen stoppen met bouwen.

Op basis van de analyse van de verschillende onderzoeken zal Blok bekijken op welke manier de plannen verder moeten worden uitgewerkt. Hij denkt onder meer aan de mogelijkheid om de verhuurderheffing te laten variëren. Corporaties in steden zouden dan bijvoorbeeld meer moeten afdragen dan corporaties op het platteland. Blok komt in het voorjaar met een voorstel.

Het niet laten doorgaan van de verhuurderheffing, die twee miljard euro per jaar moet opleveren voor de schatkist, is volgens Blok geen optie. "Er zijn niet heel veel manieren om twee miljard uit de sociale verhuur te halen. Als dat zo was, waren we er wel eerder op gekomen met z'n allen."

Tegenover de verhuurderheffing staat dat corporaties de huur mogen verhogen. Volgens het CPB biedt dat corporaties voldoende compensatie, maar de overige onderzoeken trekken dat in twijfel. De maximale huur wordt afhankelijk van de woz-waarde, en die daalt als gevolg van de crisis.

Blok benadrukte dat het niet de bedoeling is van het kabinet dat tientallen corporaties op de fles gaan. Wel is het mogelijk dat een deel van de corporaties meer woningen moeten verkopen en met hulp van andere corporaties moeten saneren.