'Poch wil uren uittrekken voor zijn verklaring'

Julio Poch wil uren de tijd nemen voor de verklaring die hij wil afleggen in zijn proces, dat woensdag van start gaat. Zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez vraagt zich af of de zes uur, die een zittingsdag duurt, genoeg zijn. Het is nog onduidelijk wanneer Poch zijn verklaring mag afleggen.

Woensdag om 14.00 uur Nederlandse tijd begint in Buenos Aires de megazaak waarbij in totaal 68 verdachten terechtstaan. Zij worden in 789 zaken vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983). Het overgrote deel van de misdaden zou gepleegd zijn in het opleidingsinstituut van de marine, ESMA, dat diende als clandestien detentiecentrum, waar gevangen werden gemarteld.

Voor het eerst staan zes piloten terecht voor de zogenaamde Vluchten des Doods, waarbij tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen boven zee werden gegooid. De 60-jarige Poch is een van de verdachten.

De eerste procesdagen worden besteed aan het voorlezen van de aanklachten tegen de verdachten. Daarvoor geldt een aanwezigheidsplicht. Daarna kunnen de verdachten die dat willen een verklaring afleggen. Het kan nog wel enkele weken duren voordat Poch zijn verklaring kan afleggen. "Hij wil dit erg graag", zegt Ibañez. Poch hoopt onder meer door het aanhalen van dagboekfragmenten de rechters duidelijk te maken dat hij onschuldig is.

Poch werd in september 2009 na zijn laatste vlucht voor Transavia in Spanje opgepakt en later uitgeleverd aan Argentinië. Dit naar aanleiding van belastende verklaringen die collega-piloten aan justitie in Nederland hadden afgelegd. Zij menen dat Poch tijdens een diner in Bali in 2003 heeft verklaard persoonlijk te hebben deelgenomen aan de Vluchten des Doods.

Het proces werd al twee maal uitgesteld. De laatste keer was in oktober toen op stel en sprong de hoofdaanklager werd vervangen. Ibañez zegt hierover: "Hij heeft erg weinig tijd gehad om zich goed voor te bereiden. Maar toch heb ik vertrouwen in hem". Het kan, door de uitgebreidheid van het proces, nog jaren duren voordat Poch's zaak aan de beurt is.

Poch moet zijn zaak waarschijnlijk in de gevangenis Marcos Paz, waar hij vastzit, afwachten. Ibañez en zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops willen echter aan de rechtbank vragen of hij zijn zaak in vrijheid mag afwachten.


'Poch wil uren uittrekken voor zijn verklaring' (Foto: Novum)