FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 januari 2012

[Upd] Ook Sarpong naar NAC Breda

NAC Breda heeft op de valreep vier spelers weten aan te trekken. Nourdin Boukhari en Stefano Seedorf zaten zonder club en zullen daardoor transfervrij de overstap maken naar de Brabantse ploeg. Verder zullen Youssef El-Akchaoui en mogelijk ook Jeffrey Sarpong het seizoen op huurbasis afmaken in Breda.

El Akchaoui komt tijdelijk over van sc Heerenveen, waar hij niet in de plannen voor komt van trainer Ron Jans. Vorig seizoen werd de linksback ook al na de winterstop verhuurd aan VVV-Venlo. El Akchaoui, die verder voor N.E.C. Nijmegen, ADO Den Haag en FC Augsburg uitkwam, heeft bij Heerenveen nog een contract  voor anderhalf jaar.

Sarpong komt waarschijnlijk tijdelijk over van Real Sociedad, waar hij geen uitzicht heeft op een vaste basisplaats. De bij Ajax opgeleide aanvaller kon ook in Amsterdam niet rekenen op veel speeltijd en maakte daardoor in de zomer van 2010 de overstap naar Spanje. Daar moest hij het slechts doen met invalbeurten. NAC wacht nog wel op een krabbel van Sarpong, alvorens de huurovereenkomst definitief genoemd kan worden.

Update

Ook Jeffrey Sarpong is rond met NAC Breda. Hij zal de rest van het seizoen op huurbasis uitkomen voor de ploeg uit Breda.

Tweeling drinkt ezelsperma en urine voor tv-show

Het programma Fear Factor doet veel stof opwaaien in Amerika. In het programma worden deelnemers uitgedaagd om hun grenzen te verleggen tijdens 'angstige momenten'.

Zo moeten er opdrachten uitgevoerd worden terwijl de deelnemers bijvoorbeeld in een bak met gevaarlijke spinnen liggen. Een vast onderdeel van de show is een ronde waarin vreemde dingen gegeten moeten worden. Kakkerlakken, wormen en stierenballen stonden al eerder op het menu. 

De Amerikaanse versie van het ook in Nederland uitgezonden Fear Factor heeft de grens van fatsoenlijkheid blijkbaar flink overschreden. Een geplande aflevering werd door de netwerkbazen van de Amerikaanse zender NBC van de buis gehaald. In de aflevering, met de titel 'Hee Haw! Hee Haw!', stonden de kandidaten voor een 'ondenkbare' keuze.

Zij moesten namelijk een flinke hoeveelheid sperma en urine van een ezel opdrinken om door te gaan naar de volgende ronde. De tweelingzussen Claire en Brynne Odioso besloten om de uitdaging aan te gaan. Claire trok aan het kortste eind en moest de flinke hoeveelheid ezelsperma voor haar rekening nemen.

De glazen met sperma en urine stonden volgens de ongelukkige zussen de hele dag in de warme zon en stonken ondragelijk vies. In een interview met een radiostation zei Claire dat ze meerdere keren in het glas moest overgeven toen ze het opdronk. Volgens Claire smaakte het goedje erg bitter en had het een 'vleugje hooi' in zich. Voor wie het wil weten is het sperma van ezels volgens Claire 'dikker' dan sperma van mannen.

De tweeling is ondanks het cancelen van de show trots op het feit dat ze de opdracht volbracht hebben. Ook zouden ze het waarschijnlijk weer doen. De twee vinden het drinken van ezelsperma niet onder noemer 'sex met dieren' vallen. "Er zit een groot verschil tussen deze stunt en sex met dieren. Hier kwamen geen seksuele handelingen aan te pas."

De zussen vinden dat de stunt helemaal niet te ver gaat en dat het prima uitgezonden kan worden. Ze vinden het drinken van ezelsperma dan ook puur entertainment'. Meer mogen de gulzige dames er niet over zeggen, ze hebben een contract getekend met NCB waarin ze zeggen dat ze niets zullen vertellen over hun dag op de boerderij.

Zender NBC gaf eerder toestemming aan de programmamakers om de show uit te zenden. Nadat vorige week de promo's op tv kwamen werd deze toestemming echter weer ingetrokken. Het moederbedrijf van NBC, Comcast, zou er een stokje voor gestoken hebben nadat de website TMZ met details van de opdracht op de proppen kwam.


'Melk is goed voor elk'.

Zonnestelsel zuurstofrijker dan ruimte daarbuiten

De ruimte in het zonnestelsel verschilt met de interstellaire ruimte. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag gezegd.

Een in een baan om de aarde, op een afstand van meer dan driehonderdduizend kilometer, cirkelende ruimtesonde heeft informatie verzameld over de randen van het zonnestelsel. Het is de eerste sonde die metingen verrichtte van interstellaire materie die het zonnestelsel binnenkomt.

Uit het onderzoek blijkt dat er binnen het zonnestelsel meer zuurstofatomen zijn dan in de directe omgeving daarbuiten. Volgens wetenschappers komt dit mogelijk doordat zuurstof opgeslagen ligt in stof of ijs.

RBC Roosendaal maakt doorstart

RBC Roosendaal zal vanaf volgend seizoen een doorstart maken. De ploeg, die vorig jaar failliet ging, zal met ingang van volgend seizoen uitkomen in de vijfde klasse van het amateurvoetbal.

Een aantal maanden geleden gingen de geruchten dat RBC in de Belgische competitie zou gaan uitkomen. Ook de hoofdtrainer voor volgend seizoen is al bekend. Erwin van der Woerdt, oud-speler van de ploeg, zal vanaf de doorstart de leiding hebben.

[Premier League] United naast City na misstap koploper

Manchester United heeft zich weer naast stadgenoot Manchester City aan kop genesteld. De Red Devils wonnen dinsdag in de Premier League met 2-0 van Stoke City. Javier Hernandez en Dimitar Berbatov benutten beiden een strafschop. Manchester City ging ondertussen onderuit bij het Everton van John Heitinga en Royston Drenthe. Darron Gibson scoorde op Goodison Park de enige goal: 1-0.

Het duel in Liverpool lag in de eerste helft een paar minuten stil omdat een fan zich aan het doel van City-doelman Joe Hart had vastgetekend. Nadat de man door de politie was verwijderd kon door worden gespeeld.

Swansea City kreeg in eigen huis Chelsea net niet op de knieën: 1-1. De Welshe ploeg kwam via Scott Sinclair na 39 minuten op voorsprong. In de tweede helft beperkte de ploeg van doelman Michel Vorm zich tot verdedigen en dat leek lang drie punten op te leveren.

Zeker toen Ashley Cole namens Chelsea zijn tweede gele kaart kreeg, leek de buit binnen. In blessuretijd ging het echter alsnog mis. Een schot van Jose Bosingwa raakte de knie van Neil Taylor en plofte in het net waardoor Vorm alsnog geklopt was.

Rafael van der vaart zag zijn Tottenham Hotspur van de kant met 3-1 winnen van Wigan Athletic. De middenvelder startte in de basis, maar moest na een halfuur geblesseerd het veld verlaten. Toen had Gareth Bale de Spurs al op 1-0 gezet en de Welshman tekende na ruim een uur ook voor de 3-0. Tussendoor had ook Luka Modric gescoord. James MacArthur maakte de eretreffer voor Wigan.

Dirk Kuijt scoorde voor Liverpool bij de 3-0 uitzege op Wolverhampton Wanderers. De Katwijker tekende voor de derde treffer van de Reds. Andy Carroll en Craig Bellamy waren hem voorgegaan.

Sylvie gaat graag uit de kleren

Sylvie van der Vaart geniet van haar nieuwe klus als fotomodel. De presentatrice is sinds kort het gezicht van Hunkemöller en is helemaal in haar element als ze halfnaakt voor de camera staat.

"De jarretels, beha's en strings vlogen door de lucht", schrijft ze in haar column in Grazia over haar eerste fotoshoot. Sylvie laat weten dat echtgenoot Rafael van de Vaart 'het wel stoer vindt om met een lingeriemodel getrouwd te zijn'.

Over enige tijd vertrekt Sylvie naar Miami. "Daar ga ik binnenkort heen voor de badmodeshoot", schrijft ze. "Het bevalt me nu al, het leven als bikinimodel."

Ajax-hooligan schoot man dood om verkeersruzie

De gezochte Ajax-hooligan Rick Halman schoot eind oktober in De Pijp in Amsterdam een 24-jarige Amsterdammer dood na een woordenwisseling. Dat denkt de politie althans, zo blijkt dinsdagavond uit informatie op de site van het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Het slachtoffer zat met drie vrienden in een auto, die niet door kon rijden omdat een groep cafébezoekers de weg blokkeerde. De 24-jarige Amsterdammer vroeg of de groep opzij wilde gaan, waarna de situatie volgens de politie snel escaleerde.

Een van de cafébezoekers, vermoedelijk Halman, trok een vuurwapen en raakte het slachtoffer van dichtbij met drie kogels. De bestuurder van de auto trok meteen op, waarna nog twee keer werd geschoten. De wagen reed door naar een ziekenhuis, waar het slachtoffer kort na binnenkomst overleed.

Dinsdag maakte de Amsterdamse justitie bekend een beloning van tienduizend euro uit te loven voor de tip die leidt tot de aanhouding van de gezochte Ajax-hooligan. De 28-jarige Halman werd in november op de nationale opsporingslijst gezet. Hij wordt er ook van verder achter de liquidatie van een lid van de harde kern van Ajax te zitten. Het slachtoffer, Sven Westendorp, werd medio augustus bij zijn huis in Amsterdam-Slotervaart doodgeschoten.

'Tienduizenden huizen geschrapt om nieuwe wet'

Tienduizenden woningen kunnen niet worden gebouwd door een nieuwe wet op geluidhinder. Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van een vertrouwelijk rapport van ingenieursbureau DHV.

Vanwege het schrappen van zogenoemde dove gevels kunnen 4,8 procent van de nieuwbouwplannen op plekken in de buurt van de spoorwegen niet doorgaan. Dit zou enkele tienduizenden woningen betreffen. Ook kan vier procent van de nieuwbouwplannen op plekken nabij snelwegen, circa vijftigduizend woningen, naar de prullenbak.

Vooral in de grote gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam vallen plannen in het water, omdat daar veel spoor- en snelwegen zijn. Utrecht, Amsterdam en Rotterdam verzetten zich volgens RTL Nieuws hevig tegen de plannen.

De nieuwe wet wordt per 1 april of uiterlijk per 1 juli van kracht. Voor rijkswegen en -spoorwegen is de wet al door de Eerste en Tweede Kamer. Voor de regionale infrastructuur wordt nog gesteggeld over de exacte invulling.

Narsingh: "Graag naar Ajax, maar het is te kort dag"

Luciano Narsingh liet zojuist in een interview voor de camera's van Eredivisie Live weten totaal verrast te zijn door de interesse van Ajax. De aanvaller, die vanavond met sc Heerenveen met 1-2 wist te winnen van Vitesse en zodoende de halve finales van het bekertoernooi haalde, ziet Ajax wel zitten.

"Dat doet me wel veel. Ajax is een topclub en ik ben pas een jaar een vaste waarde. Natuurlijk wil ik graag naar Ajax. Elke jonge speler wil naar zo'n topclub. Als de clubs eruit waren, had ik het zeker gedaan."

De aanvaller hoopt komende zomer wel de overstap te maken: "Het was nu te kort dag. Ik was volledig gefocust op de wedstrijd. Om alles zo snel af te ronden is niet goed. Ik had nog met niemand van Ajax gesproken. Voor zo'n stap moet je een paar dagen nemen. Hopelijk komt er in de zomer nog een kans."

Voetbalclubs hebben nog een uur...

Over precies één uur sluit de transfermarkt. Veel ploegen hebben zich op de laatste dag van de transferperiode nog weten te versterken, maar er zijn ook clubs die tot de laatste minuut in onderhandeling zijn. Hieronder een aantal geruchten die de laatste uren in de rondte zijn gegaan.

NAC Breda zou op dit moment er alles aan doen om nog vier spelers aan te trekken. De eerste twee namen, Stefano Seedorf en Nourdin Boukhari, gaan al de gehele dag rond. Zojuist werd bekend dat de derde naam Youssef El-Akchaoui is. Hij wordt de rest van het seizoen gehuurd van sc Heerenveen. Wie de vierde naam is, zal later vanavond nog bekend worden.

Ook voor Ajax gaat het klokje steeds sneller tikken. De Amsterdammers proberen al de gehele dag om Luciano Narsingh los te weken bij sc Heerenveen, maar zijn hier tot nu toe nog altijd niet in geslaagd. Hebben de Amsterdammers nog een alternatief op het oog of gaan ze met dezelfde selectie verder?

Ook in het buitenland kan er nog vanalles geboren. Carlos Tévez, na alle heisa nog altijd eigendom van Manchester City, kan sinds een aantal uren op de interesse rekenen van het ambitieuze Anzhi Makhachkala. De Argentijn zou in Rusland een jaarsalaris van maar liefst achttien miljoen euro kunnen opstrijken. Over een uur zal er meer duidelijk zijn...

[KNVB Beker] Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

sc Heerenveen heeft zich al eerste geplaatst voor de halve finales van de KNVB beker. In het Gelredome werd met 1-2 gewonnen van Vitesse.

Heerenveen moest al vroeg in de wedstrijd een tegenslag verwerken toen Ramon Zomer met zijn hoofd in botsing kwam met Vitesse-speler Marcus Pedersen. Hij werd met een brancard van het veld gedragen en voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Ook zonder Zomer hadden de Friezen in de eerste helft een overwicht. Toch was het Vitesse dat op voorsprong kwam. Na een knappe rush en goede pass van Ibarra scoorde Aborah de 1-0.

Na rust slaagde Heerenveen er alsnog in het overwicht in goals uit te drukken. Viktor Elm scoorde uit een hoekschop en bracht zo de stand op 1-1. Even later gaf uitblinker Janmaat Daryl Janmaat een goede pass op Bas Dost die zo de 1-2 scoorde. Met zijn zesde treffer in dit bekertoernooi bezorgde Dost zijn club een plek in de halve finale.

Vitesse

1 - 2

sc Heerenveen

 41' Aborah
   67' Elm 
 71' Dost 
 
 Gele kaart: v.d. Heijden, Aborah, Kalas, (Vitesse), Breuer, Kums, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
v.d.Struijk
v.d.Heijden
Kalas
v.Aanholt
v.Ginkel
Aborah (Hofs/75)
Büttner (Yasuda/60)
Ibarra
Pedersen
Chanturia (Havenaar/76)
  Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer (Kruiswijk/9)
Breuer
Kums
Djuricic (Roorda/67)
Elm
Narsingh (Valpoort/90 3)
Dost
v.La Parra


Dost viert feest na het maken van de 1-2 (Foto: Pro Shots)

Kamermeerderheid voor korting pensioenen

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met een korting op de pensioenen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat over de voorgenomen korting die onlangs werd aangekondigd. Alleen de PVV en de SP zijn fel tegen.

Directeur van De Nederlandse Bank (DNB) Klaas Knot kondigde eerder deze maand aan dat 125 pensioenfondsen mogelijk per 2013 hun uitkeringen moeten verlagen. Dit is nodig omdat hun dekking niet op orde is, vooral vanwege de gevolgen van de financiële crisis van 2008.

Bovendien stijgt de levensverwachting, waardoor de fondsen langer moeten uitkeren. D66 en Groenlinks willen dit probleem onder meer verhelpen door de AOW-leeftijd vervroegd te verhogen. In het pensioenakkoord dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) sloot met werkgevers en werknemers is afgesproken dat de pensioengerechtigde leeftijd in 2020 naar 66 gaat en in 2025 naar 67.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver en D66-Kamerlid Wouter Koolmees pleitten er dinsdag voor de leeftijd vanaf volgend jaar geleidelijk te verhogen. Kamp voelt er niets voor om te tornen aan de gemaakte afspraken.

De lage rentestand zorgt ervoor dat de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen te laag is. Voorheen was de rentestand op 31 december leidend voor het berekenen van de dekkingsgraad, maar DNB heeft dit veranderd. Voortaan wordt naar de gemiddelde rentestand in het laatste kwartaal gekeken.

Volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is er geen sprake van een reëel probleem, maar is er slechts een boekhoudkundig probleem. Net als PVV'er Ino van den Besselaar vindt Ulenbelt dat er gerekend moet worden met een vaste rekenrente van vier procent. Daarmee is de dekkingsgraad van de meeste fondsen weer voldoende en zijn de kortingen niet nodig.

Kamp vindt dit onverstandig. Hij wijst erop dat de fondsen al drie jaar in de problemen zijn en vindt het niet verantwoord om te speculeren dat de rente weer stijgt en de rendementen toenemen.

PvdA-Kamerlid Roos Vermeij wil dat de politiek ingrijpt om iets te doen aan de historisch lage rentestand. Haar partij gaat wel akkoord met de korting, net als coalitiepartijen VVD en CDA.

ADO huurt Chelsea-talent Lalkovic

ADO Den Haag heeft zich voor de rest van het seizoen versterkt met Milan Lalkovic. De 19-jarige Slowaakse spits wordt gehuurd van Chelsea waar hij in het tweede team speelt. Het is voor Lalkovic zijn tweede huurperiode van het seizoen. Eerder werd hij al enkele maanden aan Doncaster Rovers uit het Championship verhuurd.

Lalkovic werd al op zijn veertiende naar Chelsea gehaald. De Slowaaks jeugdinternational won vorig jaar met de beloften van de Blues de landstitel. Een jaar eerder won dat team de FA Cup.

Zaakwaarnemer El Hamdaoui: "Daar zak je broek toch van af?"

Sigi Lens, zaakwaarnemer van Mounir El Hamdaoui, liet tegenover NUsport weten verbijsterd te zijn over het afketsen van de transfer van de spits. Ook liet hij weten dat deze soap een naar staartje voor Ajax kan krijgen.

"Alles leek in kannen en kruiken. Ajax kreeg rond drie uur het getekende contract opgestuurd, er was geen vuiltje aan de lucht. Ze hadden tot zeven uur de tijd om te reageren, omdat toen de Italiaanse transferdeadline was. Pas om half acht kwam er een reactie uit Amsterdam over eerste aanbetalingen en bankgaranties."

Lens kan niet geloven dat het op deze manier is gelopen: "Daar zakt je broek toch van af? Op zo’n manier wordt dus een contract verknald. Waar zijn ze bij Ajax mee bezig? De situatie daar is totaal onwerkbaar. Ik begin Johan Cruijff steeds beter te begrijpen."

Verder liet hij weten dat Ajax nog wel eens in de problemen kan raken door de gang van zaken: "Niet alleen Mounir staat in z’n hemd, Fiorentina ook. Die lopen nu een spits mis. Dit kan zomaar eens uitmonden in een fikse claim. Dan is Ajax nog veel verder van huis."

Meer details Final Fantasy XIII-2-DLC

Zoals eerder vermeld, verschijnt er vrij snel na de release van Final Fantasy XIII-2 nieuwe content in de vorm van DLC. Square Enix heeft informatie vrijgegeven over deze DLC en de toekomst ervan. Het ziet ernaar uit dat het avontuur nog niet voorbij is zodra je de credits ziet rollen.

De eerste DLC komt meteen op 7 februari uit en zal een colesseumgevecht ontgrendelen waarin je tegen Lightning and Master Sergeant Amodar kunt vechten. Naast dit gevecht zal het mogelijk zijn om, wanneer je Lightning hebt verslagen, haar toe te voegen aan je collectie monsters. Hierdoor zal ze aan je zij kunnen vechten in de rest van het spel.

Naast deze colesseumgevechten is er ook nog DLC gepland die dieper ingaat op de gebeurtenissen rond de andere karakters uit het vorige deel en zal losse eindjes uit het nieuwe verhaal aan elkaar knopen. Uiteraard verschijnen er nog meer colesseumgevechten die het mogelijk maken oude bekenden aan je team toe te voegen. Of dit alleen blijft bij oude bekenden uit Final Fantasy XIII is nog onbekend.

Final Fantasy XIII-2 DLC

Final Fantasy XIII-2 DLC

[Video] Everton-fan ketent zich vast aan doelpaal

De wedstrijd tussen Everton en Manchester City is vanavond vanwege een bizar incident tijdelijk stilgelegd. Vlak voor rust rende een supporters van Everton het veld op en tot verbazing van de spelers ketende hij zich met handboeien vast aan het doel van City-goalie Joe Hart.

Politie-agenten waren er snel bij en ontdeden de man, die zich niet zomaar overgaf, van zijn handboeien. Het duel kon na zo'n vijf minuten oponthoud worden voortgezet. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurde. In 1985 deed een fan van NAC Breda tijdens de wedstrijd tegen PSV hetzelfde.

Hieronder de beelden.


Fan van Everton ketent zich vast aan doelpaal (Bron: YouTube)

Contact met geïsoleerde indianenstam Peru

De Peruaanse autoriteiten doen hun uiterste best toeristen bij een groep voorheen geïsoleerde indianen weg te houden. De Mashco-Piro-indianen begonnen zich vorig jaar te vertonen op de oever van een rivier die populair is bij ecotoeristen en vielen twee keer iemand aan. Het gedrag van de groep indianen stelt wetenschappers voor een raadsel.

Leden van de stam worden verantwoordelijk gehouden voor twee aanvallen met pijl en boog in het gebied, in de zuidoostelijke staat Madre de Dios. In die regio werden de indianen vorig jaar mei ook voor het eerst gezien. Bij één aanval raakte een parkwachter zwaargewond. Bij de tweede aanval kwam de lokale Matsiguenka-indiaan Nicolas 'Shaco' Flores om het leven toen een pijl recht in zijn hart werd geschoten.

Flores onderhield sinds lange tijd contact met de Mashco-Piro. Hij kon met de Mashco-Piro communiceren omdat hij twee verwante dialecten sprak, aldus de Spaanse archeoloog Diego Cortijo. Volgens Cortijo had Flores de indianen van machetes en kookpotten voorzien.

De indianen vertoonden zich onlangs weer bij de oever van de rivier. "Het lijkt erop dat ze aandacht wilden trekken, wat vreemd is want ik weet dat ze ook mensen hebben aangevallen", zei Cortijo. "Het leek alsof ze niet wilden dat we dichterbij kwamen, maar ik weet ook dat het enige wat ze wilden machetes en kookpotten waren." De autoriteiten beslisten dat boten niet langer mogen aanmeren in het leefgebied van de indianen, mede omdat gevreesd wordt voor gewelddadige ontmoetingen tussen toeristen die het gebied bezoeken en de indianen.

Vermoed wordt dat honderden indianen deel uit maken van de Mashco-Piro-stam, die zich ophoudt in het nationale park Manu, dat grenst aan Diamante, een gemeenschap met meer dan tweehonderd mensen waarvan Flores deel uitmaakte. Het is onduidelijk wat de indianen ertoe heeft aangezet hun relatief veilige leefgebied te verlaten, maar volgens antropoloog Beatriz Huerta komt het mogelijk omdat hun habitat steeds minder geïsoleerd is door houtkap en de winning van olie en gas in de omgeving. De Mashco-Piro-stam is een van de ongeveer vijftien geïsoleerde stammen in Peru, waarvan gezamenlijk zo'n twaalf- tot vijftienduizend mensen deel uitmaken.

De autoriteiten weten niet waarom de indianen Flores doodden. Mogelijk waren ze boos omdat hij hen niet meer van gebruiksvoorwerpen voorzag. Of misschien vonden ze dat de hut waar hij werd vermoord te dicht bij hun territorium stond. Communicatie met de indianen is met de dood van Flores een stuk lastiger geworden, aldus Cortijo. "Het probleem is dat Shaco de enige was die met hen kon praten. Nu hij dood is, is het onmogelijk contact met ze te maken."

Adele zingt eindelijk weer tijdens Grammy Awards

Adele geeft een optreden tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Het wordt de eerste keer sinds ze eind vorig jaar onder het mes ging wegens stemproblemen.

"Ik ga zingen tijdens de Grammy's. Het is zo lang geleden dat ik aan het vergeten was dat ik een zangeres ben", laat Adele dinsdag weten via Twitter. "Ik kan niet wachten."

De 23-jarige zangeres werd in november geopereerd aan haar stembanden. Ze liep al maanden rond met problemen aan haar stem.

De Grammy Awards worden op 12 februari uitgereikt. Adele is genomineerd in zes categorieën.

Heerenveen-speler Zomer naar ziekenhuis

Sc Heerenveen-speler Ramon Zomer haakte in de bekerwedstrijd tegen Vitesse snel af. De verdediger kwam na zes minuten met zijn hoofd in botsing met het hoofd van Vitesse-speler Marcus Pedersen.

Zomer moest daarna met een brancard het veld afgedragen worden. Arnold Kruiswijk verving daarop de onfortuinlijke Zomer in de achterhoede van de Friezen. De 28-jarige Zomer ging voor de rust nog op weg naar het ziekenhuis.

Miley Cyrus breekt stuitje

Miley Cyrus heeft haar staartbeentje gebroken. Een acrobatisch hoogstandje van de 19-jarige zangeres en actrice pakte niet uit als gehoopt.

"Ik heb mijn stuitje gebroken bij een voorwaartse salto op de bank", laat ze weten via Twitter. "Doet me denken aan de keer dat ik struikelde over een kussen en mijn arm brak."

Het zit Cyrus niet mee. Vorige week kwam ze nog in het nieuws, vanwege een actie op de verjaardag van haar vriend Liam Hemsworth. Hij kreeg een taart in de vorm van een penis, waar Cyrus een lik van nam. Het leverde haar veel kritiek op.

Advocaten werken aan protocol voor werven cliënten

De Nederlandse Orde van Advocaten gaat een protocol opstellen waaruit duidelijk moet worden op welke wijze advocaten cliënten mogen werven. Aanleiding is berichtgeving deze zomer dat advocaten steeds vaker op een verboden manier aan cliënten komen, meldt een woordvoerder van de orde dinsdag.

Het AD meldde in juli dat advocaten criminelen omkopen die ervoor moeten zorgen dat bevriende misdadigers zich door hen laten verdedigen. Advocaten zouden bovendien bezoekjes brengen aan criminelen, achter de rug van hun eigen advocaat om. Niet alleen beginnende advocaten, maar ook strafpleiters die bekend staan als topadvocaat zouden zich schuldig maken aan dergelijke 'ronselpraktijken'.

De orde heeft volgens de zegsman naar aanleiding hiervan tot en met begin dit jaar een inventarisatie gehouden, waaruit zou blijken dat dit soort ronselpraktijken nauwelijks voorkomen. "Er zijn in ieder geval geen betalingen gedaan aan cliënten om anderen over te halen over te stappen."

Desondanks is er volgens de woordvoerder behoefte aan eenduidigheid over 'wat wel en niet netjes is' bij het werven van cliënten. De orde gaat de komende maanden werken aan het protocol.

Sneeuw spelbreker bij Parma - Juventus

Het Serie A-duel tussen Parma en Juventus is dinsdagavond niet doorgegaan. Door hevige sneeuwval in Parma was het veld niet bespeelbaar. Ook de wedstrijd tussen Sampdoria en Empoli in de Serie B kan niet doorgaan. Net als in Parma sneeuwde het in Genua.

Parma - Juventus was dinsdag de enige wedstrijd in de Serie A. Wanneer het duel wordt ingehaald, is nog onbekend. Mogelijk volgen woensdag en donderdag, als een complete speelronde op het programma staat, meer afgelastingen. De weersverwachtingen voor het noorden van Italië voorspellen meer storm, koude en sneeuw in de komende dagen.

In Siena zijn al voorzorgsmaatregelen genomen. Daar is het veld al afgedekt om afgelasting van de wedstrijd Siena - Catania van woensdag te voorkomen.

Razer Tiamat 7.1-koptelefoon vertraagd

Razer heeft bekendgemaakt dat hun Tiamat 7.1-koptelefoon vertraagd is. In december hebben ze nog beloofd dat het ding in januari te koop zou zijn, maar nu het 31 januari is blijkt dat het niet gelukt is om de belofte waar te maken.

De release ligt nu ergens in februari en je kunt je op dit moment alvast inschrijven om op de hoogte gehouden te worden. Als goedmakertje krijgt iedereen die zich inschrijft en uiteindelijk overgaat tot aanschaf een gratis shirt en drinkfles én wordt het pakket gratis verzonden. Deze actie geldt ook voor Nederlandse kopers. Voor de exacte specificaties van de Razer Tiamat kun je een kijkje nemen op de site. Eerder bleek ook dat de Razer Blade gaming laptop haar oorspronkelijke releasedatum niet gehaald had.

tiamat

Britse oud-bankbons moet titel inleveren

Sir Fred Goodwin, voormalig topman die de Royal Bank of Scotland op de rand van de afgrond bracht, moet zijn titel inleveren. Dat heeft de Britse regering dinsdag bekendgemaakt. Goodwin heeft het erepredicaat in diskrediet gebracht, aldus de regering.

Goodwin maakte van de RBS een van de grootste banken ter wereld en werd in 2004 tot ridder geslagen vanwege zijn verdiensten voor het bankwezen. Vier jaar later ging het mis met de overname van ABN Amro en het uitbreken van de kredietcrisis.

In oktober 2008 trad Goodwin af, maar niet voordat hij zich, tot grote woede van de Britse bevolking, voor bijna twintig miljoen euro aan pensioenuitkeringen had toegeëigend. De Britse regering investeerde vervolgens bijna vijftig miljard euro om de bank overeind te houden.

Het intrekken van een ridderschap is vrij zeldzaam. De regering zei echter geen andere keus te hebben dan het 'annuleren en tenietdoen' van Goodwins titel. De 'omvang en ernst' van de daden van Goodwin als directeur van de bank hebben dit tot een 'uitzonderlijk geval' gemaakt.

Goodwin sluit zich als ex-ridder aan bij een selectief gezelschap waartoe onder anderen oud-spion Anthony Blunt, de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en de Roemeense oud-dictator Nicolae Ceausescu behoren.

Menchov: "Vastberaden om voor Tourwinst te gaan"

Het afgelopen wielerseizoen werd geen hoogstaand seizoen voor wielrenner Denis Menchov. De Rus en zijn inmiddels opgeheven ploeg Geox werden helaas niet uitgenodigd om deel te nemen aan de Ronde van Frankrijk. Dit jaar hoopt Menchov samen met zijn nieuwe ploeg, Katusha, een grote te rol te kunnen spelen in La Grande Boucle, de ronde waar het dit jaar bij de ploeg om draait.

"Al is de Tour wel de moeilijkste koers om te winnen", licht hij toe aan Reuters. Het missen van de Tour van vorig jaar pakte De Tsaar goed op. "Het hielp me om de batterijen extra op te laden. Ik geloof ook dat alles wat je overkomt een reden moet hebben. Daarom vatte ik het positief op. Ik kon de wedstrijd analyseren van buiten af. Ik ben nu alleen maar meer vastbesloten om nog eens te proberen de Tour te winnen."

De Giro d'Italia en de Vuelta zijn dit jaar niet aan Menchov besteed. "In tegenstelling tot de voorbije jaren zal ik geen andere grote ronde rijden naast de Tour." Over het meedoen aan de Olympische Spelen heeft de Rus direct een woordje klaar. "Dat hangt af van hoe ik me na de Tour voel. In ieder geval gaat mijn interesse niet verder dan de tijdrit", zo besluit hij.

Onderhandelingen cao kinderopvang vastgelopen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de kinderopvang zijn vastgelopen. Dat melden de bonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak dinsdag. Een voorstel dat de werkgevers dinsdag op tafel legden houdt volgens Abvakabo FNV alleen maar verslechteringen in.

De vakbonden hebben voor dit jaar een looneis van twee procent. De werkgevers stellen een loonsverhoging van 1,1 procent voor. Tegelijk zouden de werkgevers de ziektekostenvergoeding van 16 euro per maand willen laten vervallen. De loonsverhoging wordt daarmee niet meer dan een sigaar uit eigen doos, aldus Abvakabo FNV.

De bonden stellen dat de werkgevers alleen kijken naar de huidige economische situatie. CNV Publieke Zaak vindt echter dat de branche juist nu moet investeren in veiligheid en kwaliteit. "Wij zien met grote zorg de ontwikkeling van de kortetermijnvisie bij werkgevers", zegt onderhandelaar bij CNV Publieke Zaak Lizelotte Smits.

Ali B twijfelt over Op Volle Toeren

Ali B weet nog niet of hij een nieuw seizoen Ali B Op Volle Toeren gaat maken. De rapper vraagt zich af of de huidige opzet van het programma interessant genoeg is voor een derde reeks.

"Er wordt over gepraat, maar ik heb nog geen knoop doorgehakt", vertelde Ali B dinsdagavond in De Wereld Draait Door. "We kunnen het niet nog een keer doen zoals we het nu hebben gedaan." In Ali B Op Volle Toeren steken jonge rappers en oude artiesten uit de Nederlandse muziek elkaars hits in een nieuw jasje.

De rapper heeft genoten van de manier waarop de rappers hun emotionele kant hebben getoond, maar vindt dat de zangers en zangeressen zich in een nieuwe reeks ook wel wat kwetsbaarder mogen opstellen. "Ik zou die rol ook een keer willen omdraaien, dat zij zich kwetsbaar opstellen", zegt hij.

Tips RIVM tegen onderkoeling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen aan zich goed voor te bereiden op de koude. Het KNMI waarschuwt deze week voor een gevoelstemperatuur van min 15 of lager. Het RIVM geeft tips om niet onderkoeld te raken.

De eerste is dat mensen weten wat de laatste weersverwachting is, de tweede dat ze voldoende (lagen) kleding moeten dragen. Ook zijn hoofdbedekking, handschoenen, das en goede schoenen een vereiste. De kleding moet droog blijven. Blijf in beweging en probeer uit de wind te blijven. Een zesde advies is: stap nooit in de auto zonder jas en neem altijd een slaapzak mee. Het voertuig moet bestand zijn tegen de omstandigheden. Neem een opgeladen mobieltje mee.

Tot slot: drink warme dranken en vraag u af welke ouderen of zieken in uw omgeving hulp kunnen gebruiken.

Tips RIVM tegen onderkoeling
Tips RIVM tegen onderkoeling (Foto: ANP)

Achtervolging eindigt op slapende man

Een politieachtervolging in de Verenigde Staten is met een klap ten einde gekomen toen de auto van de verdachte door de muur van een huis ramde en bovenop een slapende man tot stilstand kwam. Dat heeft de politie van New Haven, in de staat Connecticut, dinsdag gezegd.

De verdachte nam na zijn weinig zachtzinnige actie direct de benen. Voor zijn slapende slachtoffer, Michael Sweat, ging dat niet op. Het duurde ongeveer een uur voor hij uit zijn penibele situatie kon worden bevrijd. Hoewel niet levensgevaarlijk gewond, moest Sweat zich laten behandelen voor brandwonden aan zijn billen en benen.

[Upd] De Bruyne niet naar Feyenoord

Vandaag werd bekend dat Kevin de Bruyne de overstap maakt van KRC Genk naar Chelsea. De kans dat hij in Londen al aan spelen zal toekomen, is klein. Feyenoord zou daar van willen profiteren en wil de Belgische middenvelder graag de rest van het seizoen op huurbasis overnemen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Belg bij Genk, de ploeg van Mario Been, het seizoen op huurbasis zal afmaken. Inmiddels zou ook de naam van Feyenoord zijn gevallen. De Rotterdammers hebben zich dan ook gemeld bij Chelsea om de 20-jarige middenvelder voor de rest van het seizoen te huren.

Update:

Gido Vader, persvoorlichter van Feyenoord, heeft de komst van Kevin De Bruyne zojuist tegengesproken. Volgens hem hebben de Rotterdammers geen interesse in de speler en doet het daarom ook af als 'volkomen onzin'.

[Upd] Ajax en El Hamdaoui kwamen er niet uit

De transfer van Mounir El Hamdaoui naar Fiorentina is afgeketst. De Italiaanse ploeg maakte dit zojuist bekend. Ajax zou op het laatste moment om een bankgarantie hebben gevraagd. Het was echter technisch niet meer mogelijk om deze op tijd te verstrekken. Volgens Fiorentina hadden beide partijen wel een akkoord bereikt.

El Hamdaoui was al medisch gekeurd in Florence, maar dit is dus allemaal voor niets geweest. De voormalig speler van onder meer AZ en Tottenham Hotspur maakt daardoor waarschijnlijk gewoon het seizoen af in Amsterdam. Behalve Fiorentina waren volgens de geruchten ook Espanyol en Everton in de race om de Marokkaanse aanvaller in te lijven.

Update 20:27 uur:

Het kamp-El Hamdaoui heeft inmiddels ook bevestigd dat de transfer is afgeketst.

Update 21:35 uur:

Behalve dat Fiorentina niet een bankgarantie kon overhandigen, was er nog een ander struikelblok waardoor de transfer van El Hamdaoui geen doorgang kon vinden. "De hoofdreden is dat Ajax en Mounir geen overeenstemming konden bereiken over de ontbinding van het contract van Mounir met Ajax", liet de club in een verklaring aan Ajaxlife.nl weten.

[AC] Gabon eerste na zege op Tunesië

Gabon boekte ook in haar laatste duel in Groep C van de Afrika Cup een zege. Tegen Tunesië werd het 1-0, waardoor het land als groepshoofd naar de kwartfinales doorstroomt. Na ruim een uur spelen opende Pierre Emerick Aubameya de score voor Gabon.

Hij dribbelde langs zijn tegenstanders en werkte de 1-0 binnen. De middenvelder was met zijn treffer tevens verantwoordelijk voor de eindstand. Door de overwinning is Gabon groepshoofd in Groep C. Het land was al zeker van deelname aan de kwartfinales. Ook Tunesië verzekerde zich al eerder van een plek bij de laatste acht landen.

In de andere wedstrijd van Groep C slaagde Marokko erin om Niger aan de kant te zetten. Daardoor eindigde Marokko als derde en tegenstander Niger als vierde. Beide landen waren voorafgaand aan het duel al uitgeschakeld.

Chelsea diep in de rode cijfers

Chelsea blijft fikse verliezen maken. De Engelse topclub, die op de transfermarkt kwistig met miljoenen strooit, maakte dinsdag bekend in 2011 een verlies van 81,6 miljoen euro te hebben geleden. In 2010 bedroeg het verlies bijna 90 miljoen euro. De uitgaven aan transfers waren de voornaamste oorzaak van het verlies.

De Europese voetbalbond UEFA heeft richtlijnen opgesteld voor inkomsten en uitgaven om te voorkomen dat clubs zich diep in de schulden steken. In het seizoen 2013-2014 worden die volledig van kracht en kunnen clubs mogelijk worden uitgesloten van deelname aan de Europese bekertoernooien. "Wij willen aan die nieuwe regels voldoen en daarnaast blijven strijden voor de hoofdprijzen", zei Chelsea-voorzitter Bruce Buck. "We verwachten de resultaten van dit beleid terug te zien in de financiële resultaten van dit jaar."

[AC] Marokko zegeviert wél in laatste duel

Marokko heeft de Afrika Cup eervol afgesloten. Na een vroege uitschakeling in het toernooi won het land met 1-0 van Niger. Marokko startte met 'Nederlander' Karim El Ahmadi in de basis. De middenvelder van Feyenoord mocht van het begin tot het eind opdraven voor zijn land. Ook oud-Ajacied Mbark Boussoufa mocht de negentig minuten volmaken.

De Marokkanen hadden ruim tachtig minuten nodig om de eer te redden. Younes Belhanda maakte op aangeven van Arsenal-spits Marouane Chamakh de openingstreffer van het duel. Hij zette daarmee tevens de eindstand op het scorebord.

Door de overwinning belandt Marokko op de derde plaats in Groep C. Gabon en Tunesië, die elkaar dinsdag eveneens troffen, hadden zich al geplaatst voor de kwartfinale van de Afrika Cup. Niger eindigde laatste.

Dragon Age Anime krijgt update-trailer

FUNimation is bezig met een animefilm over Dragon Age en ze hebben vandaag een update gegeven over de film. In de trailer zien we beelden uit de film maar ook meer informatie over het project.

De film, Dragon Age: Dawn of the Seeker, zal draaien om Cassandra een Orlesian Seeker. Ze wordt van van alles beschuldigd en ze zal alles op alles moeten zetten om haar onschuld te bewijzen. De film moet in het voorjaar uitkomen op dvd en Blu-Ray.

Kooiman winnaar eerste schaatsmarathon

Schaatset Erik-Jan Kooiman heeft in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs van dit jaar op zijn naam geschreven. De Lekkerkerker kwam in de eindsprint als eerste over de meet, Swen Faber uit Landsmeer en Andres Landman uit Amsterdam werden tweede en derde.

Kooiman is de zoon van Jan Kooiman, die drie keer de Elfstedentocht uitreed. In 1985 werd Kooiman senior vierde achter Evert van Benthem. Het was voor het eerst dat er deze winter een marathon op natuurijs kon worden gehouden.

Het deelnemersveld was zwaar uitgedund, de toppers mochten niet aan de start verschijnen. Dit omdat de KNSB de wedstrijden voor het Open NK en de alternatieve Elfstedentocht, respectievelijk aankomende woensdag en zaterdag op de Oostenrijkse Weissensee, wilde beschermen.

'Anzhi biedt Tévez jaarsalaris van 18 miljoen'

Anzhi Makhachkala hoopt voor het sluiten van de transfermarkt nog een grote vis binnen te hengelen. Volgens La Gazzetta dello Sport heeft de Russische ploeg zich gemeld bij Manchester City voor Carlos Tévez.

De Argentijn mag vertrekken bij City en zag eerder al transfers naar AC Milan, Paris Saint-Germain, Internazionale en Liverpool afketsen. Anzhi is bereid om een jaarsalaris van maar liefst achttien miljoen euro neer te leggen voor Tévez. Hij zou samen met Samuel Eto'o het aanvalskoppel moeten vormen van Anzhi.

Vrouw pleegt overval met krultang

Een vrouw heeft tijdens een overval in Toledo, in de Amerikaanse staat Ohio, een opmerkelijk wapen gehanteerd. De vrouw heeft het belastingkantoor overvallen met niets meer dan een krultang, gewikkeld in een handdoek.

Sonia Watson liep met haar zoon Antonio het gebouw binnen waar hardwerkende ambtenaren arme burgers hun laatste centen uit de zak kloppen. Het duo bedreigde het personeel en eiste geld. Toen hier geen gehoor aan werd gegeven, gaf Watson een medewerkster met de krultang een knal op haar bakkes.

Met een buit van 280 dollar gingen moeder en zoon er als een haas vandoor. De politie heeft de moeder inmiddels herkend aan de hand van bewakingsbeelden. Watson heeft onlangs met het slachtoffer gebabbeld over haar inkomstenbelasting.

LMFAO naar Dance Central 2

Harmonix heeft bekendgemaakt welke DLC er komende weken uit zal komen voor Dance Central 2. Vanaf vandaag is het nummer 'Forget You' van Cee-Lo Green te downloaden.

Op 14 februari zal 'Say Hey (I Love You)' door Micheal Franti and Spearhead uitkomen. De week er op, 21 februari, kan je 'Milkshake' van Kelis downloaden en februari wordt afgesloten met 'Party Rock Anthem' van LMFAO. Alle nummers zijn los aan te schaffen voor 250 MSP per stuk.

[Upd] Jans: "Narsingh blijft bij ons"

Danny Blind, technisch directeur van Ajax, zou richting het Gelredome zijn vertrokken om sc Heerenveen-aanvaller Luciano Narsingh alsnog te verleiden voor een transfer naar Amsterdam. Narsingh speelt vanavond met zijn ploeg in Arnhem het KNVB-bekerduel tegen Vitesse.

De kans dat Narsingh naar Ajax zal vertrekken is daardoor dus nog niet geheel uitgesloten. Ook zaakwaarnemer Mino Raiola, die eerder vandaag nog aangaf dat Narsingh niet naar Ajax zal vertrekken, sluit een transfer niet uit. Op de vraag of een transfer nog kan, antwoordde hij: "Tuurlijk, het kan. Transfer Narsingh naar Ajax is nog altijd 50/50, mensen!"

Update 20:20 uur:

Ondanks de verregaande interesse van Ajax heeft trainer Ron Jans ervoor gekozen om Luciano Narsingh gewoon in de basis te laten starten tegen Vitesse. Samen met Rajiv Van La Parra en Bas Dost vormt hij de voorhoede van sc Heerenveen.

Update
20:41 uur:

Ron Jans heeft voor aanvang van het bekerduel tegen Vitesse voor de camera's van Eredivisie Live nogmaals aangegeven dat Narsingh gewoon bij Heerenveen blijft: "Luciano Narsingh blijft gewoon tot de zomer bij ons. Ik heb vanmiddag even met hem gezeten en hij wil gewoon pas dan met zijn toekomst bezig zijn."

Verhoek: "FC Twente een geweldige stap"

Het waren spannende dagen voor Wesley Verhoek, maar de rechtsbuiten mag zich sinds vanavond officieel speler van FC Twente noemen.

De 25-jarige Verhoek tekende een contract voor 4,5 jaar bij de Enschedese club. De rechtsbuiten is opgelucht dat de deal nu definitief is. "Het waren hele hectische dagen. Afgelopen weekend begon de transfer te spelen, en toen kwam opeens die blessure er overheen. Heel frustrerend, maar gelukkig is het allemaal goed gekomen en ben ik nu speler van FC Twente."

Verhoek is dan wel tevreden met zijn nieuwe club, toch zal het afscheid bij zijn eeuwige liefde ADO Den Haag hem niet gemakkelijk vallen. "Donderdag zijn we vrij met Twente en dan ga ik afscheid nemen van de mensen bij ADO. Een club die in mijn hart zit, dat is duidelijk. Maar ik voel tegelijkertijd dat dit voor mij de ideale stap is."

De aanvaller werd in de voorbije weken ook serieus in verband gebracht met Vitesse, waar hij herenigd zou worden met trainer John van den Brom. Verhoek weet echter waarom hij voor Twente heeft gekozen. "Twente is een volksclub en we strijden mee om het kampioenschap. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen", zo laat hij weten aan Voetbal International.

Jennifer Lopez grapt over scheiding

Jennifer Lopez kan eindelijk lachen om haar scheiding met Marc Anthony. De zangeres had de lachers op haar hand toen ze maandagavond sprak over haar op de klippen gelopen huwelijk tijdens de Late Show with David Letterman.

Lopez onthult dat de slechte communicatie een reden was voor de scheiding. "Je praat en bent het niet met elkaar eens. Dan denk je: hou je mond", lacht Lopez, die in juli haar derde huwelijk na zeven jaar zag stranden. Anthony en Lopez hebben samen een 3-jarige tweeling.

De 42-jarige Lopez wilde in eerste instantie niet zeggen wie van het stel 'hou je mond' riep. Maar na enig aandringen geeft ze toch antwoord op de vraag of haar ex-man degene was die Lopez de mond snoerde. "Nee", lachte ze.

Marc en Jennifer werken momenteel aan een realityserie waarvoor ze in Latijns-Amerika op zoek gaan naar talent op entertainmentgebied, Q'Viva! The Chosen. "Het is leuk omdat we elkaar zo goed kennen en we goed kunnen samenwerken." Toch verloopt de samenwerking tussen de twee exen niet van een leien dakje. "De dingen die niet werkten in ons huwelijk komen nu soms weer terug."

De 100-jarige dame en haar Nintendo DS

Dat Nintendo zowel jong als oud aanspreekt mag geen verrassing meer genoemd worden. Wel is het bijzonder frappant dat de 100-jarige dame uit onderstaande video zo te spreken is over haar Nintendo DS.

Volgens Kathleen Kit Connell voelt ze zich geen dag ouder dan 80 en is haar hersenleeftijd zelfs nog jonger: 64. Kit vindt zelfs dat scholen massaal onderwijs moeten geven met behulp van een Nintendo DS. Het helpt volgens haar op alle vlakken van de ontwikkeling van een kind.

Gotham City Impostors-bèta is open voor publiek

Warner Bros. Interactive heeft bekendgemaakt dat Gotham City Impostors online staat voor een publieke bèta. De bèta is te downloaden via het PSN en Xbox Live.

Het aantal gebruikers die de bèta kunnen spelen is gelimiteerd en Xbox 360-gebruikers moeten zich eerst aanmelden via de officiële website. De game moet in februari uitkomen nadat de datum van 11 januari is uitgesteld.

Britse oorlogsbodem onderweg naar de Falklands

Groot-Brittannië heeft een oorlogsbodem naar de Falkland-eilanden gestuurd. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. Londen benadrukte dat het om een routinemissie gaat. De HMS Dauntless, een torpedobootjager, moet in het zuiden van de Atlantische Oceaan het fregat HMS Montrose aflossen.

De spanningen over de Falkland-eilanden zijn de laatste tijd flink toegenomen tussen Groot-Brittannië en Argentinië. De twee landen betwisten elkaar de eilanden, waarover ze in 1982 een 73 dagen durende oorlog voerden die in het voordeel van de Britten werd beslist. Argentinië heeft er bij Brazilië, Uruguay en Chili met succes op aangedrongen ieder vaartuig dat onder Falkland-vlag vaart de toegang tot hun havens te ontzeggen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat onderminister Jeremy Browne in juni een bezoek aan de eilanden zal brengen.

Kid Icarus beloont hogere moeilijkheid

Kid Icarus: Uprising gaat spelers belonen die de game spelen op een hogere moeilijkheidsgraad. In de onderstaande video kun je heel duidelijk het verschil in intensiteit zien tussen niveau twee en niveau negen.

Kid Icarus verschijnt binnenkort voor Nintendo 3DS en kent zowel air combat als gevechten op de grond. De game ondersteunt de Circle Pad Pro-uitbreiding voor linkshandige spelers.

Ajacied Bouy (18) tekent bij Juventus

Ajacied Ouasim Bouy heeft een contract voor drieënhalf jaar getekend bij Juventus. De talentvolle A-junior mocht tijdens het afgelopen trainingskamp van Ajax in Brazilië meetrainen en kon zo al proeven aan het eerste elftal. Desondanks kiest de middenvelder nu toch voor een avontuur in Italië.

Hoofd jeugdopleiding bij Ajax, Wim Jonk, snapt de keuze van Bouy niet. "Ik heb Ouasim verteld dat ik het een zeer onverstandige keuze zou vinden. We hebben een stappenplan voor hem uitgestippeld en hij zit nu al dicht tegen de A-selectie aan."

"Frank de Boer heeft Ouasim niet voor niets meegenomen op trainingskamp naar Brazilië. Die aanpak wilden we steeds verder gaan uitbouwen", zo laat Jonk weten. "Ik heb hem geadviseerd eerst bij Ajax door te breken, die kans bieden wij hem. Dan zou hij daarna altijd nog naar het buitenland kunnen. Ik bedoel, als Eljero Elia het al niet redt bij Juventus, hoe zal het Ouasim op zijn jonge leeftijd dan vergaan?"

Bankiers voelen niets voor verplichte splitsing

Nederlandse banken vinden het splitsen van de nuts- en zakenbankactiviteiten geen goed plan. In een gesprek met Tweede Kamerleden wezen de topmannen van onder meer ING en Rabobank dinsdag op de nadelen van zo'n splitsing.

Een van de aanbevelingen van de commissie-De Wit, die de financiële crisis die in 2008 ontstond onderzoekt, is de splitsing van consumenten- en zakenactiviteiten van banken. Zo zou het spaargeld van rekeninghouders en kleine bedrijven aan minder risico zijn blootgesteld.

Rabobank-topman Piet Moerland wees er op dat zakenbankactiviteiten ook een nutsfunctie kunnen hebben. ING-topman Jan Hommen zei dat de zakelijke dienstverlening aan bedrijven ook ten goede komt aan de reële economie.

Het uit elkaar trekken van de consumenten- en zakenactiviteiten brengt bovendien risico's met zich mee, betoogde Hommen. Sjoerd van Keulen van Holland Financial Centre waarschuwde voor een 'sluipend proces van stijgende kosten', waardoor het Nederlands bedrijfsleven voor bancaire zaken naar buitenlandse banken uitwijkt.

Moerland sprak van 'desastreuze gevolgen' voor Nederlandse bedrijven. "Nederland moet een sterke bankfunctie hebben", zei hij tegen de Kamerleden. "In een crisissituatie rennen buitenlandse banken massaal weg", wist Van Keulen. Nederlandse banken zijn veel eerder geneigd om bedrijven die in problemen zitten te hulp te schieten, zei hij.

De bankiers wezen erop dat er sinds het omvallen van Lehman Brothers en de crisis die daarop volgde al veel maatregelen zijn genomen. Zo zijn onder meer de financiële buffers van banken verhoogd, worden risico's beter in de gaten gehouden en moet ING verplicht zijn verzekeringstak afsplitsen.

Peter Blom van de Triodos Bank pleitte voor het vereenvoudigen van de financiële sector. De bankencrisis ontstond mede doordat banken zogeheten derivaten aan elkaar doorverkocht waarvan niemand wist welke risico's hieraan verbonden waren. Minder complexiteit is geboden, stelde Blom.

'Van der Gun keert terug bij FC Utrecht'

Volgens De Telegraaf zal Cedric van der Gun terugkeren bij FC Utrecht. De vleugelaanvaller zou zo goed als rond zijn met de Domstedelingen. Alleen een medische keuring zou nog roet in het eten kunnen gooien.

De inmiddels 32-jarige Van der Gun zal transfervrij de overstap maken naar FC Utrecht. Dit seizoen zat hij zonder club, nadat zijn contract bij Swansea City niet werd verlengd. In Wales kampte Van der Gun met veel blessureleed, iets wat hem ook parten speelde tijdens zijn eerste buitenlandse avontuur bij Borussia Dortmund.

Tussen 2006 en 2009 verdedigde Van der Gun ook al de clubkleuren van Utrecht. Zijn jeugdopleiding genoot hij bij Ajax. Een definitieve doorbraak bij de Amsterdammers bleef echter uit. In zijn tijd bij Ajax werd hij echter nog wel uitgeleend aan FC Den Bosch en Willem II.

Van der Laan leidt werkgroep seksueel misbruik

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gaat de zogeheten Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik leiden. Dat maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag bekend tijdens het debat over het seksuele misbruik in de katholieke kerk.

De bewindsman heeft Van der Laan gevraagd vanwege de expertise die hij heeft opgedaan in de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. Het instellen van de werkgroep is een van de aanbevelingen uit het rapport van de commissie-Deetman over seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Deetman adviseerde dat de overheid moet zorgen voor een geïntegreerde en effectieve aanpak van seksueel misbruik van minderjarigen. De taskfoce moet erop toezien dat een actieplan voor de aanpak van kindermishandeling goed wordt uigevoerd.

In navolging van de verschillende politieke partijen uitte Opstelten zijn afschuw over het misbruik in de kerk en het 'grote leed' dat is veroorzaakt bij slachtoffers. Tijdens het debat bleek dat bij veel partijen behoefte bestaat aan een nader onderzoek. Reden is dat het seksueel misbruik van vrouwen en meisjes en lichamelijke mishandeling onderbelicht is gebleven in het onderzoek van Deetman.

"Ik kan me goed voorstellen dat dit aanleiding vormt tot nader onderzoek", zei Opstelten. Het is echter aan de kerk om dit onderzoek te gelasten, voegde hij daar aan toe. Op aandringen van de Kamer zegde de bewindsman echter toe om de wens van de Kamer bij de kerk en bij de commissie-Deetman te zullen aankaarten.

Het debat werd vanwege tijdgebrek niet afgemaakt en wordt op een ander moment voortgezet.

Justitie eist taakstraffen voor fatale vuurwerkbom

Justitie in Zutphen heeft dinsdag een taakstraf van honderd uur geëist tegen de 45-jarige Cornelis van B. De man uit Utrecht bracht op oudejaarsnacht 2010 op een camping in Harderwijk een vuurwerkbom tot ontploffing, waardoor zijn eigen zoon van 13 om het leven kwam.

Van B. hoorde ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar tegen zich eisen. Tegen een 46-jarige man uit Zaltbommel eiste het OM naast een voorwaardelijke celstraf van een jaar een taakstraf van 240 uur. Hij zou hebben geholpen bij het afsteken van de vuurwerkbom.

Volgens justitie staken de twee in de nacht van 31 december 2010 op 1 januari 2011 een mortierbom in een kachelpijp. De zoon van Van B. werd geraakt door een stuk kachelpijp en was op slag dood.

Het OM stelt dat de twee mannen het zware illegale vuurwerk op een zeer onvoorzichtige manier tot ontploffing hebben gebracht. De mannen zouden een mortier verkeerd om in de kachelpijp hebben gestopt, waardoor de bom een gat in de grond sloeg en stukken van de kachelpijp door de lucht vlogen. Ook hielden ze te weinig afstand.

Een paar omliggende caravans werden door rondvliegende stukken doorboord. "Hoe roekeloos kun je zijn?", vroeg de officier van justitie zich af. Wel hield hij bij zijn strafeis rekening met het feit dat de vader zijn eigen zoon heeft verloren.

Van B. zelf sprak van een drama. "We hadden de bom nooit moeten kopen", zei hij. Bij de rechtszaak was de tweelingbroer van de overleden jongen aanwezig. Hij kreeg, als minderjarige, toestemming van de rechter om de zaak bij te wonen.

De uitspraak van de rechtbank in Zutphen wordt over twee weken verwacht.

PSG maakt komst Motta wereldkundig

Paris Saint-Germain heeft zich definitief versterkt met Thiago Motta. De middenvelder komt over van Inter en wordt woensdagmiddag gepresenteerd aan de pers. Motta is na Maxwell en Alex de derde grote aankoop van de Franse koploper deze transferperiode. Met de transfer is een bedrag van zo'n tien miljoen euro gemoeid.

PSG maakte de komst van Motta vanavond wereldkundig op de clubwebsite. Daar meldde de steenrijke club dat de speler morgenmiddag wordt gepresenteerd. Motta, opgeleid door FC Barcelona, kwam in 2009 naar Inter en won met die club onder trainer José Mourinho vrijwel alle prijzen.

De in Brazilië geboren middenvelder verwierf intussen de Italiaanse nationaliteit en kwam al een aantal keer uit voor de Azzurri. Motta droeg eerder de shirts van Barcelona, Atlético Madrid en Genoa. Inter hield al rekening met de transfer van Motta en heeft een vervanger al binnen. Eerder vandaag werd Angelo Palomba overgenomen van Palermo.

NWO geeft Vici-beurzen aan 31 wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) geeft dit jaar anderhalf miljoen euro aan 31 wetenschappers, die daar de komende vijf jaar onderzoek mee kunnen financieren. Het gaat om de zogenoemde Vici-beurzen, die deel uitmaken van de Vernieuwingsimpuls van de NWO.

Maar liefst 236 onderzoekers stuurden een aanvraag in voor een Vici-beurs. De 31 geselecteerde wetenschappers zullen zich onder meer richten op onderzoek naar de relatie tussen prestatiebeloningen en het nemen van risico's bij topmanagers, antibioticaresistentie bij bacteriën en exoplaneten.

De wetenschappers kunnen met de beurzen hun eigen onderzoeksgroep oprichten. Hierdoor stimuleert het geld ook jonge onderzoekers die deel gaan uitmaken van de onderzoeksgroepen.

Oud-Tourwinnaar naait rukkende agent

Óscar Pereiro Sío heeft onlangs iets zeer bizars meegemaakt. De Spaanse wielrenner was er live getuige van hoe een politieman aan zijn eigen gummiknuppel stond te rukken.

De voormalige winnaar van de Tour de France betrapte de agent op het strand. "Op het naaktgedeelte van het strand zagen we een man die aan het masturberen was", zo laat hij Spaanse media weten. "Er liepen ook kinderen, die konden zien wat hij deed. Toen ik hem vroeg wat hij aan het doen was, zei hij dat hij een agent was en dat ik weg moest gaan."

De proffietser belde echter direct de Heilige Hermandad. Deze hebben hun collega direct in de boeien geslagen. Bromsnor hangt nu mogelijk een celstraf boven het hoofd.

'Vernietig VS'-tweet: toegang geweigerd

Amerika-gangers moeten op hun hoede zijn over wat ze online schrijven. Een Ier werd namelijk onlangs de toegang tot de VS geweigerd na een bericht op Twitter waarin hij aangaf het land te gaan vernietigen.

De 26-jarige cafémanager Leigh Van Bryan schreef op de microblogsite: "Ben deze week vrij, voor een praatje/voorbereiding voordat ik Amerika ga vernietigen." Met dit berichtje wilde hij naar eigen zeggen enkel aangeven dat hij van plan was zich in de VS te gaan vermaken. Daar kwam echter weinig van terecht want het Department of Homeland Security nam de tweet bloedserieus.

Na aankomst op het vliegveld van Los Angeles werden Van Bryan en diens reisgenote eerst vijf uur ondervraagd en vervolgens twaalf uur opgesloten. De Ier moest zijn cel delen met Mexicaanse drugdealers. Naderhand werd het tweetal op het vliegtuig naar huis gezet.

Vrij vertaald betekent het door Van Bryan gebezigde 'destroy' zoveel als 'onveilig maken', maar zijn uitleg dat het om plat Engels voor 'feesten' ging was aan dovenmans oren gericht. "Ik werd als een terrorist behandeld. Ik gaf aan dat ze het bericht verkeerd hadden begrepen, maar ze zeiden enkel 'Je hebt het goed verkloot met die tweet, jongen'", aldus Van Bryan.

Naar verluidt werd de baggage overigens nog extra gecontroleerd op graafspullen. De Ier had namelijk ook getweet dat hij van plan was om Marilyn Monroe op te graven.

AC Milan haalt spits van Internacional

Met de komst van Sulley Muntari leek AC Milan haar laatste slag op de transfermarkt te hebben geslagen, maar de club voegt nu ook Lucas Roggia aan de gelederen toe. De Braziliaan, die in het bezit is van een Italiaans paspoort, maakt op huurbasis de overstap van Internacional naar de regerend Italiaans landskampioen.

De 21-jarige aanvaller werd door zijn zaakwaarnemer Mino Raiola bij de Rossoneri ondergebracht. Met de komst van Roggia heeft Milan dan alsnog een extra aanvaller aan de selectie toegevoegd. Eerder op dinsdag werd al bekend dat de club geen pogingen meer zou ondernemen om Carlos Tévez van Manchester City over te nemen. 

Ook werd bekend dat aanvaller Filippo Inzaghi bij Milan blijft. De routinier stond in de belangstelling van Siena, dat ver wilde gaan om de spits in te lijven, maar Inzaghi wilde niet op het laatste moment vertrekken bij Milan.

Twente haalt W. Verhoek, Smolarek naar ADO

Wesley Verhoek voetbalt de rest van het seizoen voor FC Twente. De 25-jarige buitenspeler komt over van ADO Den Haag, waarvoor hij sinds zijn profdebuut in 2005 speelde. ADO heeft met Ebi Smolarek direct een vervanger voor de vertrokken Verhoek aangetrokken.

Verhoek leek afgelopen zomer naar Nottingham Forest te vertrekken. Uit angst voor heimwee zag hij op het laatste moment toch af van een transfer. Deze maand ketste een overgang naar Vitesse af. De Leidschendammer had in Den Haag nog een contract tot het einde van het seizoen.

Smolarek keert na ruim zes jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. De 31-jarige Pool tekent bij de Haagse eredivisieclub een contract tot het einde van het seizoen. Smolarek begon in het seizoen 2000-2001 zijn profcarrière bij Feyenoord. Vijf jaar later volgde een transfer naar Borussia Dortmund. Verder voetbalde hij voor Racing Santander, Bolton Wanderers, Kavala, Polonia Warschau en Al-Khor.

Jurassic Park uitgestorven voor Xbox 360

Uitgever Kalypso Media heeft aangegeven dat Jurassic Park niet in een retailversie uit zal komen voor Xbox 360. De retailversie van de game komt nog wel naar de pc zoals gepland.

Geen andere uitgever zal de game uitbrengen en wat de exacte reden is van het niet uitgeven is niet bekendgemaakt. Wanneer de pc-versie nu wel in de winkels zal liggen is nog onduidelijk maar de geplande datum was 24 februari.

Leraren in actie om passend onderwijs

Leraren komen begin maart opnieuw in actie tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. CNV Onderwijs overlegt momenteel met andere organisaties over de vorm van de actie, meldt de vakbond dinsdag.

Voorzitter van CNV Onderwijs Michel Rog zegt van leraren in het hele land te horen dat door de bezuinigingen het onderwijs 'onherstelbare schade' wordt toegebracht. "Het zit veel leraren hoog dat door een steeds hogere werkdruk kinderen amper kwalitatief goed onderwijs geboden kan worden."

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen. Dat kost mogelijk 5100 werknemers in het passend onderwijs hun baan.

Volgens de vakbond is naast de bezuiniging ook de wetgeving niet in orde. "Een aantal belangrijke zaken, zoals de basiszorg, de inperking van de keuzevrijheid van ouders als het gaat om bijzonder onderwijs en de medezeggenschap, zijn niet goed geregeld."

Donderdag staakten ongeveer 22 duizend leraren en ondersteuners uit het voortgezet onderwijs al tegen de volgens hen onhaalbare nieuwe urennorm van 1040 uur. De docenten gaven aan ook boos te zijn over onder meer de bezuinigingen op het passend onderwijs.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) kondigde direct na de staking al aan dat er de komende tijd meer acties tegen de kabinetsplannen in het onderwijs volgen. Acties vanwege de voorgenomen veranderingen in het passend onderwijs zouden rond de tijd dat de Tweede Kamer hierover gaat praten worden georganiseerd. Inmiddels is duidelijk dat dit onderwerp voor 6, 7 en 8 maart op de agenda van de Tweede Kamer staat.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai komt 23 maart

Sega heeft aangekondigd dat zij een standalone expansion pack gaan uitbrengen voor Total War: Shogun 2 met de naam Fall of the Samurai. De expansion zal worden uitgebracht op 23 maart op pc.

Het spel bevat zes nieuwe clans die zullen moeten afrekenen met buitenlandse machten uit Amerika, Engeland en Frankrijk naast het bevechten van lokale groeperingen. 

Daarnaast bevat het spel een verbeterde campaign map, nieuwe gebouw- en technologytrees, spoorwegen, marine-bombardementen en tien nieuwe schepen. Onder de nieuwe schepen zitten onder andere een ijzeren slagschip en een torpedoboot.

Verder bevat de uitbreiding ook 30 nieuwe eenheden en een nieuw wapen, de Gatling gun.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Inspectie: instelling wil geen homo's genezen

De christelijke zorginstelling Different biedt geen therapie aan waarbij homo's worden 'genezen'. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vastgesteld bij een bezoek aan de in opspraak geraakte instelling.

Onlangs meldde het dagblad Trouw dat Different therapieën zou aanbieden waarbij homo's leren hun geaardheid te onderdrukken. De therapieën zouden worden vergoed door de zorgverzekeraars. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde onder druk van een meerderheid van de Tweede Kamer aan hier een einde aan te maken.

Inmiddels heeft de inspectie vastgesteld dat Different geen homo's wil genezen. De instelling richt zich wel op 'cliënten met homoseksuele gevoelens'. "Daarbij gaat het niet om het onderdrukken of 'genezen' van de homoseksualiteit, maar op het aanvaarden van wie men is", meldt Schippers. Het bestuur van Different onderschrijft bovendien dat homoseksualiteit geen ziekte is.

De ChristenUnie vindt dat Schippers voorbarig heeft aangekondigd dat zij Different zou aanpakken. Daarmee is de instelling onterecht in een kwaad daglicht gesteld, zegt Kamerlid Esmé Wiegman.

Darksiders-boek komt in mei

THQ en Random House hebben bekendgemaakt dat er in mei een Darksiders-boek uit zal komen genaamd: Darksiders: The Abomination Vault. Het boek gaat over War en Death millennia voordat de eerste game zich afspeelt.

Het boek, geschreven door Ari Marmell, zal draaien om War en Death die een mysterieuze groepering moeten tegenhouden die het universum door chaos wil omhullen. Darksiders II zal na het boek in de zomer verschijnen voor PS3, Xbox 360, Windows en Wii U.

Nederland officieel blauwtongvrij

Nederland is vanaf 15 februari officieel blauwtongvrij. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dinsdag. Door deze status wordt het makkelijker herkauwers uit Nederland te exporteren. Ondertussen wordt import uit gebieden met een risico op blauwtong moeilijker om de Nederlandse veestapel te beschermen.

De ziekte werd in 2006 voor het eerst aangetroffen in Nederland. Met blauwtong besmette dieren krijgen koorts en ontstekingen aan de mond en tong, die blauw wordt. In 2007 werden in Nederland 6472 uitbraken geregistreerd, een jaar daarvoor 456. De ziekte treft alleen herkauwers, dus schapen, geiten en runderen.

Behalve in Nederland kregen in 2006 ook veel andere lidstaten van de Europese Unie met de ziekte te maken. Volgens het ministerie is de ziekte in grote delen van de EU inmiddels met succes bestreden, onder meer door dieren te vaccineren.

Nederland heeft kunnen aantonen dat het inmiddels drie jaar vrij is van blauwtong, aldus het ministerie. De vrijstatus kan al worden uitgeroepen wanneer een land of een gebied twee jaar blauwtongvrij is. Vorig jaar besloot Nederland echter op dit gebied gezamenlijk op te trekken met de buurlanden, zodat binnen de Benelux en Duitsland dezelfde maatregelen gelden.

Omdat het land nu officieel blauwtongvrij is, hoeven dieren uit Nederland die binnen de EU worden vervoerd niet langer te worden gevaccineerd en minder te worden getest. Met een aantal derdewereldlanden moeten nieuwe exportafspraken worden gemaakt. Vaccinatie is met het van kracht worden van de vrijstatus niet langer toegestaan.

Holleeder wil zich niet verschuilen

Willem Holleeder is niet van plan zich te verbergen nu hij weer op vrije voeten is. De topcrimineel heeft geen angst en wil zich niet 'verschuilen tussen de zandzakken'. Dat zegt hij in een interview met het weekblad Panorama.

Holleeder zat de afgelopen zes jaar achter de tralies. Vrijdagochtend werd hij vrijgelaten uit de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij heeft daarmee twee derde van een straf van negen jaar uitgezeten voor het afpersen van vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra.

Vrijdag sprak Holleeder al met misdaadjournalist Peter R. de Vries. Toen liet hij nog weten verder geen contact met de pers te willen. Ook tegen Panorama-journalist Bas van Hout zegt Holleeder dat hij de publiciteit wil mijden, hoewel Holleeder het initiatief nam voor de afspraak.

Tijdens het gesprek zondag in een restaurant in Overveen zegt Holleeder er moeite mee te hebben dat er wordt gezegd dat hij niet op verlof durfde. Ook hekelt hij Telegraaf-journalist John van den Heuvel. Hij zou hem hebben neergezet als een lafaard.

De meest besproken misdadiger van Nederland werd in het restaurant behandeld als een soort 'cultheld'. Holleeder moet diverse verzoeken om handtekeningen en foto's afwijzen. "Holleeder beweegt zich met flair, alsof hij nooit is weggeweest", schrijft Van Hout.

Ierse ex-priester krijgt drie jaar om kinderporno

Een rechtbank in Ierland heeft maandag een voormalige katholieke priester veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens het bezit van kinderporno. Dat heeft de Ierse justitie dinsdag bekendgemaakt. De man, Oliver O'Grady, zat eerder in Californië al eens vast wegens kindermisbruik.

O'Grady werd in december 2010 in Dublin opgepakt nadat hij een laptop met kinderpornografisch materiaal had achtergelaten in een vliegtuig uit Amsterdam.

Tussen 1971 en 1993 werkte O'Grady in Noord-Californië, waar hij werd gearresteerd wegens het misbruiken van twee broers. Hij zat zeven jaar in de gevangenis en werd in 2000 uitgezet naar Ierland.

In de in 2006 met een Academy Award bekroonde documentaire Deliver us from evil (Verlos ons van het kwaad) spreekt O'Grady openlijk over het misbruiken van meer dan twintig kinderen.

Amsterdam zet meer criminelen woning uit

De gemeente, politie en corporaties in Amsterdam hebben vorig jaar 78 procent meer huurwoningen waar louche zaken plaatsvinden afgepakt van criminelen dan in 2010. Vorig jaar werden 98 huurwoningen teruggeven aan de rechtmatige eigenaren, in 2010 waren dat er 55.

Het gaat om panden die criminelen gebruiken als bijvoorbeeld illegale pensions, bordelen of voor wietplantages. Dat maakte wethouder Freek Ossel (wonen, PvdA) dinsdag bekend.

De drie organisaties tekenden in 2008 het Convenant Doorzon, waarmee zij de handen ineensloegen om criminele woonfraude tegen te gaan. Daar gaan de partijen de komende 3 jaar mee door. Ook netbeheerder Liander, de stadsdelen en de directie Openbare Orde en Veiligheid (OVV) van de gemeente ondertekenden dinsdag het uitgebreide convenant.

De gemeente kan nu bijvoorbeeld makkelijker koopwoningen waarin louche praktijken plaatsvinden, teruggeven aan de woningmarkt. Ook komen er flexibele handhavingsteams die binnen 24 uur achter een melding van buurtbewoners kunnen aangaan. Als mensen vermoeden dat iets niet in de haak is met een woning, kunnen zij dat melden via een speciaal telefoonnummer.

Wethoude Ossel: "Ik verwacht veel van de uitgebreide samenwerking. Met deze aanpak kunnen we criminelen frustreren in hun activiteiten, de woning vrijmaken voor normale bewoning en de leefbaarheid rondom een woning herstellen."

Amsterdam zet meer criminelen woning uit
Amsterdam zet meer criminelen woning uit (Foto: ANP)

Vroege toegang RE 6-demo bij Dragon's Dogma

Capcom heeft vandaag bekendgemaakt dat Dragon's Dogma op 25 mei zal uitkomen voor PS3 en Xbox 360. Daarnaast zullen mensen die de game kopen vroege toegang krijgen tot een demo van Resident Evil 6.

Gamers krijgen bij de aanschaf van Dragon's Dogma een eenmalige code die ervoor zorgt dat je demo eerder kunt downloaden. Xbox 360-gebruikers kunnen de demo vanaf 3 juli downloaden. PS3-gebruikers kunnen de demo pas vanaf 5 september downloaden. Resident Evil 6 is gepland voor een release op 20 november.

Bekijk hieronder de trailer voor het verhaal van Dragon's Dogma die ook vandaag is uitgekomen.

Duikers cruiseschip stoppen met zoeken

Reddingswerkers staken definitief de zoektocht naar overlevenden in het cruiseschip Costa Concordia, dat bijna 3 weken geleden kapseisde.

De omstandigheden voor de duikers zijn niet veilig genoeg. Dat heeft het hoofd van de bergers dinsdag besloten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Sinds de scheepsramp zijn de lichamen van 17 opvarenden gevonden, 15 mensen worden nog vermist. De zoekactie is enkele keren stilgelegd, omdat het schip verschoof over de zeebodem.

Duikers cruiseschip stoppen met zoeken
Duikers cruiseschip stoppen met zoeken (Foto: ANP)

Kamer wil één meldpunt slachtoffers misbruik

De Tweede Kamer ondersteunt het pleidooi van de commissie-Samsom voor het instellen van één meldpunt waar slachtoffers van seksueel misbruik terecht kunnen. Voor een aanvullend parlementair onderzoek ontbreekt vooralsnog een meerderheid, bleek dinsdag tijdens het debat over het seksuele misbruik in de kerk.

Een meerderheid van PvdA, SP, PVV, VVD, CDA en GL steunt het voorstel van Rieke Samson voor een onafhankelijk meldpunt. Zij onderzoekt het misbruik van kinderen in overheidsinstellingen en pleitte zondag voor een meldpunt met een lage drempel en deskundige bezetting.

De Kamer buigt zich dinsdag over het rapport van de commissie-Deetman over het seksueel misbruik in katholieke instellingen. Deetman rapporteerde eind vorig jaar dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt. Ook was sprake van een zwijgcultuur in de kerk. De daders kunnen niet meer worden aangepakt, omdat bijna alle zaken zijn verjaard.

Kamerbreed werd afschuw uitgesproken over wat zich de afgelopen decennia in de kerk heeft afgespeeld. "Duizenden levens zijn door toedoen van de rooms-katholieke kerk geruïneerd", zei Khadija Arib (PvdA). De omvang van het misbruik en de omvang van het leed blijft ongelooflijk, zei Lilian Helder (PVV).

"Het is uiterst pijnlijk. Ik ervaar dat ook persoonlijk", zei Arie Slob van de orthodox-protestante ChristenUnie. "Ik voel me verbonden met mijn katholieke broeders en zusters." Sharon Gesthuizen (SP) sprak van 'gruwelijke gebeurtenissen'. "Het misbruik was zo intens, zo ingrijpend, zo talrijk", zei Madeleine van Toorenburg (CDA).

PVV-Kamerlid Helder eiste dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) het Openbaar Ministerie alsnog een aanwijzing geeft om over te gaan tot vervolging, ook al is sprake van verjaring. De 'uitzonderlijke situatie' waarbij de kerk van bovenaf een zwijgcultuur oplegde waar minderjarigen zich niet aan konden onttrekken, rechtvaardigt dat volgens haar.

De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks eisten een aanvullend parlementair onderzoek. Met name het seksueel misbruik van vrouwen en meisjes en lichamelijke mishandeling zijn onderbelicht gebleven in het rapport van Deetman. Dat geldt ook voor de rol van de overheid. "Je kunt mij niet wijsmaken dat er op deze schaal is misbruikt en niemand bij politie en justitie dat heeft opgemerkt", zei Tofik Dibi (GroenLinks).

Steun van de gedoogcoalitie ontbreekt vooralsnog. Regeringspartij VVD liet weten niets te zien in een aanvullend parlementair onderzoek. Dat zou er op neerkomen dat de Kamer het werk van Deetman in het openbaar over zou doen, zei Kamerlid Ard van der Steur. Gedoogpartner PVV houdt een parlementair onderzoek als 'stok achter deur' achter de hand, maar zegde nog geen steun toe. Helder wil eerst garanties dat dit niet ten koste gaat van de slachtoffers.

Ook de andere regeringspartij CDA heeft bedenkingen bij een parlementair onderzoek. "Het is heel erg de vraag of er meer boven tafel zou komen dan er nu al boven tafel gekomen is", aldus Van Toorenburg. Ook is het niet per definitie in het belang van de slachtoffers om hen in het openbaar te verhoren, stelde zij.

Hockeysters simpel voorbij Japan

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben dinsdag eenvoudig met 4-1 van Japan gewonnen bij de Champions Trophy. In het Argentijnse Rosario scoorde Maartje Paumen zowel voor als na rust uit een strafcorner. Ook Kim Lammers was in beide helften trefzeker. Akane Shibata maakte vlak voor rust de tegentreffer.

Nederland begon goed aan de wedstrijd en Lammers tikte al binnen vijf minuten de 1-0 binnen. Enkele minuten later maakte Paumer er 2-0 van en vervolgens liet Oranje de teugels vieren. In de slotfase van de eerste helft profiteerde Japan daarvan. Na de 2-1 van Shibata kregen de Aziaten nog een strafcorner, maar die werd niet benut.

In de tweede helft was Nederland weer bij de les en vlak na de hervatting scoorde Paumen haar tweede van de partij. Lammers prikte negen minuten voor tijd haar tweede treffer van de wedstrijd binnen.

Nederland heeft na drie wedstrijden in de poulefase nu zeven punten. Het hangt van Groot-Brittannië af of de eerste of de tweede plaats in de poule wordt behaald. De Britse vrouwen spelen later dinsdag tegen China. Bij winst van de Britsen zal het doelsaldo uit moeten wijzen wie er poulewinnaar wordt. In alle andere gevallen eindigt Oranje als eerste.

Franse genocidewet mogelijk herzien

Een groep Franse volksvertegenwoordigers heeft de Constitutionele Raad gevraagd te onderzoeken of de wet die ontkenning van de genocide tegen Armeniërs strafbaar stelt in strijd is met de grondwet. De raad heeft een maand om een uitspraak te doen.

President Nicolas Sarkozy moet de wet, die hij steunt, nog ondertekenen om hem van kracht te laten worden. Door de nieuwe ontwikkelingen zal dat proces echter vertraging oplopen.

Turkse overheidsfunctionarissen hebben de stap van de volksvertegenwoordigers verwelkomd. President Adbullah Gül zei te hopen dat de Franse rechtbank de 'juiste beslissing' neemt. Turkije schortte eerder in reactie op de wet de militaire en economische betrekkingen met Frankrijk op.

Ook in Frankrijk heeft de maatregel voor onenigheid gezorgd. Zowel linkse als rechtse parlementsleden uitten hun zorgen over de wet, voornamelijk omdat de vrijheid van meningsuiting erdoor in het gedrang zou komen en omdat de rechtspraak zich niet in de geschiedenis zou moeten mengen.

Museum zoekt nieuw thuis voor koorschot

Museum Catharijneconvent in Utrecht is op zoek naar een nieuw onderkomen voor een achttiende-eeuwse afscheidingswand. Het zogeheten koorschot uit de hervormde kerk in Poortugaal dreigt te worden vernietigd omdat er nergens plaats voor is, heeft het museum dinsdag laten weten.

Het gaat volgens het museum om protestants erfgoed van nationaal belang. Het depot en de collectie van het Catharijneconvent zijn overvol, waardoor ook bij het museum voor religieuze kunst geen plaats is.

Op de wand staan de namen van predikanten die tussen 1583 en 1828 in de buurt van de Zuid-Hollandse plaats dienst deden. Een van de genoemde predikanten op het bord is Eleazer Swalmius. Hij werd in 1637 vereeuwigd door Rembrandt van Rijn.

PvdA en SP: Totaalverbod op bonus bij banken

PvdA en SP willen een verbod op bonussen bij banken en verzekeraars in Nederland. Ze gaan daarover een initiatiefwetsvoorstel schrijven, kondigde PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag aan.

Nu mag de bonus van een bankbestuurder niet hoger zijn dan zijn vaste salaris. PvdA en SP willen de regeling uitbreiden naar al het personeel bij banken en verzekeraars. In hun voorstel bedraagt de bonus niet meer dan 20 procent, zodat een dertiende maand en andere delen van beloningsbeleid mogelijk blijven.

Plasterk hoopt op steun van in elk geval de PVV en GroenLinks voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

PvdA en SP: totaalverbod op bonus bij banken
PvdA en SP: Totaalverbod op bonus bij banken (Foto: ANP)

Britten heffen verbod blasfemische film op

De film Visions of Ecstasy is weer legaal in Groot-Brittannië. De experimentele korte film werd 23 jaar geleden in de ban gedaan, omdat de film vol blasfemie zou zitten. Het was de enige film die ooit om die reden werd verbannen.

In 2008 werd blasfemie niet meer strafbaar gesteld en dinsdag gaf de British Board of Film Classification (BBFC), vergelijkbaar met de Nederlandse Kijkwijzer, de film een keuring voor achttien jaar en ouder. In Visions of Ecstasy zit een scène waarin Jezus aan het kruis verleid wordt door de Spaanse heilige Theresia van Ávila. De BBFC weigerde daarom de film in 1989 goed te keuren.

De film werd in Groot-Brittannië een casus voor de vrijheid van meningsuiting. Visions of Ecstasy duurt 19 minuten en is geregisseerd door Nigel Wingrove, die probeerde de ban ongedaan te maken. De 54-jarige regisseur is blij dat zijn film nu legaal is. "Deze film had nooit verboden moeten worden, niemand in de kerk vond de film godlasterend."

FOK!filmtips van de dag: Les invités de mon père

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

In tegenstelling tot gisteren was het vandaag eerder films afstrepen dan een film aanbevelen. Op RTL7 is vanavond Crocodile Dundee in Los Angeles te zien, maar dit betreft een teleurstellend derde deel. Crocodile Dundee kennen we nu wel. Alleen echte, doorgewinterde die-hards zullen dit deel nog kunnen waarderen. Nee dus.

Daarom het besluit om één film én een documentaire te tippen. De FOK!filmtip van vandaag is Les invités de mon père, vanavond om 18:35 te zien op TV5. De film draait om dokter Lucienne die zich ondanks zijn hoge leeftijd nog inzet voor humanitaire doelen. Zo gaat hij op een dag een schijnhuwelijk aan met de jonge Tatiana om te voorkomen dat ze het land wordt uitgezet. Deze komedie is uit 2010 en werd geregisseerd door Anne le Ny.

Les invités de mon père (franstalige trailer)

Na Life en Frozen Planet is vanavond om 19:55 is vanavond op Nederland 2 de documentaire Natuur op 2 te zien. De aflevering van vanavond gaat over wat er nodig is voor een succesvol vaderschap. Een aantal Afrikaanse dierlijke vaders worden van dichtbij bestudeerd. Weer eens wat anders dan een avondje film.

Terugkerende expatkinderen doen het goed op school

Nederlandse leerlingen die na een verblijf in het buitenland terugkeren hebben weinig moeite om zich weer aan te passen aan het Nederlandse onderwijs. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat dinsdag werd gepubliceerd. De meeste leerlingen stromen zonder vertraging in op de scholen in Nederland.

Het rapport van de onderwijsinspectie laat zien dat de meeste terugkomende leerlingen op niveau zitten. Dit geldt zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs. Een belangrijke voorwaarde is dat de meeste ouders in het buitenland Nederlands blijven praten met hun kinderen. Als leerlingen vertraging oplopen, blijkt dat met name te zitten in de woordenschat.

Volgens de inspectie zijn verbeteringen wel mogelijk. Zo kan de overdracht van gegevens tussen Nederlandse en buitenlandse scholen nog beter. Verder ziet de inspectie nog verbeterpunten voor de hulp die aan leerlingen met een achterstand wordt gegeven.

Ruim dertienduizend Nederlandse kinderen met een leerplichtige leeftijd volgen in het buitenland Nederlands onderwijs. Zij doen dat op Nederlandse scholen of via instellingen voor afstandsonderwijs. Deze scholen en instellingen krijgen subsidie van de Nederlandse overheid.

Advocaat: Van der Sloot terug naar Castro Castro

De overplaatsing van Joran van der Sloot naar een andere gevangenis is onterecht. Hij moet zo snel mogelijk terug naar de Miguel Castro Castro-gevangenis. Dat vindt zijn raadsman José Jiménez Navarro. De advocaat schrijft hierover een brief aan de Peruaanse gevangenisautoriteit INPE.

Van der Sloot wil volgens Jiménez zelf ook het liefst terug naar de gevangenis waar hij kort na zijn uitlevering aan Peru in juni 2010 werd vastgezet. Hij zit nu vast in de Piedras Gordas-gevangenis in het noorden van Lima. "Het is niet dat hij doodgaat van de honger in Piedras Gordas, maar het regime is veel strenger. Zo mag hij maar heel kort zijn cel uit om te luchten", zegt Jiménez.

Van de Sloot werd op 13 januari veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord en de beroving van Stephany Flores. De advocaat vindt het 'zeer opmerkelijk' dat rond de dag van de veroordeling er beelden naar buiten kwamen waarop te zien zou zijn dat Van der Sloot onder meer een flatscreen-tv en een blu-ray-speler in zijn cel heeft. Jiménez is ervan overtuigd dat dit niet de cel van Van der Sloot is: "Dit kan ook wel in mijn huiskamer zijn opgenomen".

De advocaat zegt dat de overplaatsing direct na een veroordeling zeer ongebruikelijk is. Hij is ervan overtuigd dat de familie van Stephany Flores de hand heeft in de overplaatsing. "Maar dat kunnen we nooit bewijzen", zegt hij.

Black Out brengt in eerste week een ton op

De film Black Out heeft het afgelopen weekeinde 139 duizend euro opgebracht. De film, waar onder anderen Katja en Birgit Schuurman in te zien zijn, komt binnen op de zevende plaats in de lijst van best bezochte films in de Nederlandse bioscopen.

Black Out is de nieuwe film van regisseur Arne Toonen en gaat over een ex-crimineel die een dag voor zijn huwelijk in de problemen komt. De film met Robert de Hoog en Kim van Kooten draait sinds donderdag in de bioscoop.

The Girl with the Dragon Tattoo
heeft net als vorige week de meeste bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. De Nederlandse film Süskind bezet opnieuw de tweede positie in de lijst.

The Iron Lady staat net als vorige week op de derde plek in de bioscooplijst. De film, waarin Meryl Streep in de huid kruipt van voormalige Britse premier Margaret Thatcher, trok in Nederland al meer dan honderdduizend bezoekers. Nova Zembla staat op de vierde plek en bracht al meer dan acht miljoen euro op.


Black Out brengt in eerste week een ton op (Foto: Novum)

Greenpeace blokkeert schip in haven IJmuiden

Greenpeace blokkeert dinsdag in de haven van IJmuiden een groot vissersschip. Actievoerders hebben de 140 meter lange supertrawler de Maartje Theadora aan de kade vastgeketend met kettingen, meldt de milieuorganisatie dinsdag.

De actievoerders willen voorkomen dat het schip 'de wereldzeeën plundert'. "Het schip dat wij nu tegenhouden vangt en verwerkt met gemak tweehonderd ton vis per dag en blijft bovendien wekenlang op zee zodat gigantische hoeveelheden vis worden opgeslokt. Er zijn simpelweg te veel van dit soort enorme schepen voor te weinig vis", licht Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace toe.

Omdat het aantal vissen in de zeeën rondom Europa kleiner wordt, verplaatsen de supertrawlers zich steeds verder naar andere regio's ten nadele van lokale vissers. "Europese overheden moeten de uit hun voegen gebarsten vissersvloot fors inkrimpen", vindt Greenpreace.

Het is niet duidelijk of de politie ingrijpt.

Famkes schoonmoeder hielp met regiedebuut

De schoonmoeder van Famke Janssen heeft haar geholpen met haar regiedebuut. "Als ik iets nodig had, dan regelde ze dat", bekent ze in een interview met Grazia. Volgens Famke kende schoonmoeder Mary iedereen in Oklahoma. "Brandweermannen en politieagenten gaven door haar allerlei wagens aan ons! Ze heeft ons veel geld bespaard."

Het debuut van de Nederlandse als regisseur gaat over de Oost-Europese Olive en haar zoon Bobby. Olive hoopt in de Amerikaanse staat Oklahoma aan haar criminele verleden te ontsnappen. Met de 11-jarige Bobby probeert ze een nieuw leven op te bouwen. Janssen heeft met haar vriend Cole Frates het scenario van de film bedacht.

Het 47-jarige model zegt dat ze altijd al een film over een buitenlander in Amerika heeft willen maken. "Ik wilde een beeld scheppen van The American Dream zoals alleen een buitenstaander dat kan." Janssen weet dat deze droom niet realistisch is. "Er is veel armoede in de Verenigde Staten. Voor veel mensen is zo'n droom helemaal niet bereikbaar."

Door de film stond de acteercarrière van Janssen een tijdje op een lager pitje. Maar ze stopt niet met acteren. "Ik ben in 2012 ook gewoon in drie films te zien."

Tilda Swinton en John Hurt in vampierromance

Tilda Swinton en John Hurt gaan meespelen in de vampierfilm Only Lovers Left Alive van Jim Jarmusch. Het horrordrama gaat over twee vampiers die al eeuwenlang verliefd op elkaar zijn. Ook Tom Hiddleston en Mia Wasikowska hebben getekend, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Onduidelijk is welke rollen de genoemde acteurs gaan spelen. Het lijkt waarschijnlijk dat de 30-jarige Hiddleston en de 23-jarige Wasikoswka het liefdeskoppel spelen.

Swinton werkte in 2009 aan het misdaaddrama Limits of Control met Jarmusch, die Only Lovers Left Alive ook gaat produceren. De film wordt opgenomen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De opnames gaan later dit jaar van start. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Tilda Swinton en John Hurt in vampierromance (Foto: Novum)

Rooney Mara neemt rol Blake Lively over

Rooney Mara heeft haar eerste hoofdrol sinds het Oscargenomineerde The Girl With the Dragon Tattoo te pakken. De Amerikaanse actrice neemt de rol van Blake Lively over in de thriller Side Effects, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De 26-jarige Mara speelt in de film een vrouw die zenuwachtig is over de terugkeer van haar man die in de gevangenis zit. Ze slikt talloze medicijnen om haar depressie en angstaanvallen in toom te houden. Jude Law, Channing Tatum en Catherine Zeta-Jones hebbel ook rollen in Side Effects. Waarom Lively niet meer is verbonden aan het project, is niet bekend.

Na Side Effects gaat Mara spelen in de nieuwe film van Tree of Life-regisseur Terrence Malick. De actrice brak dit jaar door met haar rol als gothic hacker in de film The Girl With the Dragon Tattoo. Voor die rol is ze genomineerd voor een Oscar.


Rooney Mara neemt rol Blake Lively over (Foto: Novum)

'Gingrich mag Eye of the Tiger niet gebruiken'

De componist van Eye of the Tiger is naar de rechter gestapt, omdat hij niet wil dat Newt Gingrich zijn nummer laat horen op campagnebijeenkomsten.

Volgens muziekuitgeverij Rude Music, die optreedt namens componist Frank Sullivan van de popgroep Survivor, wordt het nummer sinds 2009 bij openbare optredens van de Republikein Gingrich afgespeeld als binnenkomer. Sullivan, die Eye of the Tiger in 1982 met Jim Peterik schreef voor de film Rocky III, zou hiervoor geen toestemming hebben gegeven.

Gingrich voert momenteel campagne voor de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen die in november in de Verenigde Staten worden gehouden.


'Gingrich mag Eye of the Tiger niet gebruiken' (Foto: Novum)

Ook vrouwen Latijns-Amerika bang voor implantaten

Duizenden vrouwen hebben in heel Latijns-Amerika artsen om advies gevraagd over de mogelijke gezondheidsrisico's van borstimplantaten van het failliete Franse bedrijf PIP. Bij sommige vrouwen scheurden de met industriële siliconengel gevulde implantaten.

"Het is een soort sneeuwbaleffect", zei plastisch chirurg Ignacio Sousa. Hij krijgt elke dag tientallen patiënten sinds de Franse autoriteiten in december aanraadden de implantaten te laten verwijderen.

Het schandaal heeft vooral Venezuela hard geraakt. Veel vrouwen in Venezuela hebben een borstvergroting ondergaan en de Franse implantaten werden op grote schaal gebruikt. Zeker zestienduizend Venezolaanse vrouwen hebben implantaten van het bedrijf. Wereldwijd hebben zo'n driehonderdduizend vrouwen implantaten van PIP, schatten de Franse autoriteiten.

Galatasaray doet bod op Eredivisie-spelers

Galatasaray heeft een bod gedaan op Oussama Assaidi van sc Heerenveen. Ook Roda JC-speler Sanharib Malki zou op het verlanglijstje van de club staan.

Galatasaray wil zich op de laatste dag van de transfermarkt nog versterken, meldt AD Sportwereld. Diverse Turkse media meldden dinsdag dat de club een bod van ongeveer zeven miljoen euro zou hebben gedaan speler van de Friezen.

De 23-jarige buitenspeler komt op stoom in Heerenveen. Hij scoorde al zeven keer in vijftien wedstrijden dit seizoen. Naast Assaidi zou Galatasaray ook een bod hebben uitgebracht op Roda JC-speler Malki.

De spits kwam begin dit seizoen naar Kerkrade. Momenteel is Malki clubtopscorer, hij scoorde twaalf keer in achttien wedstrijden. Naar verluidt heeft de Turkse club één miljoen over voor de komst van Syriër.

Vier jaar cel geëist voor Europese btw-fraude

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in Den Bosch tot vier jaar celstraf geëist tegen een 39-jarige Nederlander en een 68-jarige Belg wegens het oplichten van verschillende Europese belastingdiensten. De mannen staan ook terecht voor het witwassen van het geld.

De twee mannen hebben voor ruim 1,9 miljoen euro aan frauduleuze verzoeken om teruggave van omzetbelasting ingediend, aldus het parket. Ze hebben onder meer de fiscus van Zweden, Oostenrijk, Frankrijk en Tsjechië opgelicht.

De verdachten vroegen de btw terug omdat goederen bestemd zouden zijn voor Nederland. Bedrijven binnen de Europese Unie kunnen btw terugvragen voor goederen en diensten die in een ander land zijn gekocht. Dit is bedoeld om het handelsverkeer tussen EU-lidstaten te vereenvoudigen.

De goederen waarover de omzetbelasting zou zijn betaald bestonden echter niet, zo betoogt justitie. Het OM heeft vier jaar cel gevraagd voor de Nederlander, tegen de Belg is twee jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Bij de arrestatie van de Nederlander werd een vuurwapen aangetroffen.

De mannen dienden de aanvragen in op naam van grote bedrijven zoals de Bijenkorf, Media Markt, Philips en Wehkamp.nl. De zaak kwam aan het rollen nadat deze bedrijven aangifte hadden gedaan.

Volgens het parket was de Nederlander, die afkomstig is uit Helmond, het brein achter de operatie. De Belg was verantwoordelijk voor het beheer van bankrekeningen en het doorsluizen van het geld.

Terwijl de mannen al in hechtenis zaten is er nog 354 duizend euro van een Luxemburgse rekening opgenomen. Dat geld is spoorloos. Het OM heeft bij de mannen voor vijfhonderdduizend euro beslag gelegd.

Nijland: "Tadic blijft in Groningen"

Volgens FC Groningen-directeur Hans Nijland is een transfer van Dušan Tadić definitief van de baan. Nijland bevestigde dit op de clubsite van FC Groningen. Tadić stond op het verlanglijstje van vele clubs, waaronder FC Twente.

"Maandag zijn wij op verzoek van FC Twente aangeschoven om te praten over een directe overgang van Dušan Tadić naar Enschede. Wij hebben een goede en zeer serieuze bieding van Twente echter naast ons neergelegd. We zijn er trots op dat we een tussentijds vertrek van Tadic hebben kunnen pareren en blij voor onze fans dat we kunnen melden dat ook voor Tadić geldt, dat hij dit seizoen afmaakt in Euroborg. Wat er komende zomer gaat gebeuren, moeten we afwachten", aldus Nijland.

Nijland benadrukt dat FC Groningen dit seizoen afmaakt met de huidige selectie.

Janko van Twente naar FC Porto

Marc Janko laat via zijn Facebook-pagina weten dat de overstap van FC Twente naar FC Porto beklonken is. Hij vertrekt per direct naar Portugal. Beide clubs melden niets over de transfersom. De Oostenrijker tekent een contract bij Porto voor 3,5 jaar.

Janko laat weten blij te zijn met de transfer. "Met grote vreugde verkondig ik dat ik vanaf nu speler van FC Porto ben. FC Porto is een Europese topclub met grote verwachtingen en ik ben blij dat ik aan die verwachtingen mee kan helpen."

De spits zal zijn periode bij FC Twente nooit vergeten. "Ik wil FC Twente voor een prachtig anderhalf jaar bedanken. De tijd in Nederland was belangrijk voor mijn carrière. Ik wens FC Twente het beste in de titelstrijd. Ik ben blij dat ik onderdeel ben van de succesvolle historie van de club."

Ook wil Janko de supporters van de Enschedeërs bedanken. "Ik zal de fans ook nooit vergeten. Jullie waren geweldig en stonden altijd achter me. Hartelijk bedankt", aldus Janko over de supporters van FC Twente.

Janko scoorde 24 keer voor FC Twente. Dit deed hij in 46 competitieduels.

Geen seks voor Songfestival

De Kroatische songfestivaldeelneemster Nina Badrić weet het zeker: Kroatië wint het Eurovisie Songfestival 2012. Haar geheime wapen is geheelonthouding.

Volgens de 39-jarige zangeres is het niet hebben van seks tot aan het evenement dé weg naar succes. Direct na de bekendmaking van haar deelname liet de zangeres haar man weten dat hij de komende vier maanden geen actie hoeft te verwachten in de slaapkamer. "Ik wil me op de best mogelijke manier voorbereiden. Dus zal ik, net als atleten, geen seks hebben tot de wedstrijd."

Of het wondermiddel Kroatië echt aan een overwinning helpt, is nog maar de vraag. Mocht Badrić echter daadwerkelijk winnen, is het het wachten wellicht waard.

Vier keer eerder wilde Badrić haar land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dit jaar komt die droom in vervulling. Op 18 februari wordt bekend welk lied ze gaat vertolken.

Heracles en Twente akkoord over Plet

Heracles Almelo en FC Twente zijn akkoord over een transfer van Glynor Plet naar Enschede. Dat meldt Heracles dinsdagmiddag. Het akkoord is nog onder voorbehoud van een transfer van Twente-spits Marc Janko naar FC Porto. Bovendien moet Plet nog een persoonlijk akkoord bereiken en nog medisch gekeurd worden.

De maandag 25 jaar geworden Plet kwam anderhalf jaar geleden over van Telstar. Na een moeizaam begin ontwikkelde hij zich snel tot een belangrijke kracht. Dit seizoen was hij al tienmaal doeltreffend.

Joey Belterman en Ninos Gouriye bewandelen de omgekeerde weg. Zij tekenden bij Heracles, respectievelijk tot de zomer van 2013 en 2014.

Uitvinder Dolby Surround krijgt Berlinale Camera

Ray Dolby, de uitvinder van onder meer Dolby Surround, krijgt een Berlinale Camera voor zijn bijdrage aan de filmbeleving in de bioscoop. Dat maakte de organisatie van het Internationale Filmfestival van Berlijn dinsdag bekend. De prijs wordt toegekend aan diegenen die volgens het festival een grote bijdrage aan de cinema hebben geleverd.

De inmiddels 79-jarige Dolby introduceerde zijn eerste versie van 'surround sound', een systeem van meerdere speakers in een bioscoopzaal, in 1975 onder de naam Dolby Stereo. Het systeem werd door vele filmmakers omarmd, onder wie Steven Spielberg en George Lucas. Het werd de standaard in bioscopen. Dolby Digital volgde in de jaren negentig en werd met de introductie van de dvd ook het eerste surround-systeem voor gebruik in de huiskamer.

De Amerikaan Dolby kreeg het idee voor het geluidssysteem toen hij in 1965 probeerde de ruis van zijn cassettebandjes te reduceren. Met zijn Dolby Laboratories introduceerde hij Dolby NR (noise reduction) voor de particuliere markt. In de jaren zeventig richtte hij zijn blik op bioscopen.

Dolby kreeg in 1989 al een Oscar voor zijn uitvindingen en in 2003 een Emmy Lifetime Achievement Award. Hij mag de Berlinale Camera op 16 februari in ontvangst nemen.

Eerder deze maand werd al bekend dat ook de Tjechische filmmaker Haro Senft dit jaar een Berlinale Camera krijgt. Hij kan niet meer reizen en is dus niet op het festival aanwezig, dat van 9 tot en met 19 februari plaatsvindt in de Duitse hoofdstad.

Zware avondspits verwacht door gladheid

Nederland gaat dinsdag een zware avondspits tegemoet. Daarvoor waarschuwt de Verkeersinformatiedienst (VID). De VID baseert zich voor zijn voorspelling op de gladheid van de afgelopen dagen.

De VID houdt rekening met zo'n 250 kilometer file. Een drukke spits is overigens gebruikelijk op dinsdagavond.

Hoewel het op het moment vooral zonnig is in het land, zijn de wegen nog steeds glad. Daarnaast kan de laagstaande zon voor meer ongelukken zorgen. Ook kan het later vanavond mogelijk gaan sneeuwen.

Op de A58 bij Breda is in oostelijke richting de rechterrijstrook enige tijd afgesloten geweest door een ongeval met twee vrachtwagens. Daar staat kort voor 16.30 uur nog zo'n zes kilometer file.

Afghaan met puberkinderen mag blijven

De Afghaan Abdul Momand en zijn twee puberkinderen met de Nederlandse nationaliteit kunnen in ons land blijven. Momand dreigde uitgezet te worden, maar minister Gerd Leers (Immigratie) maakt een uitzondering vanwege "individuele omstandigheden", aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag.

Als hij was uitgezet, had Momand noodgedwongen zijn kinderen moeten meenemen naar zijn land van herkomst. De Afghaanse man, die al 15 jaar in Nederland woont, kon ze niet achterlaten, omdat zijn vrouw in 2006 is overleden.

Afghaan met puberkinderen mag blijven
Afghaan met puberkinderen mag blijven (Foto: ANP)

John en Jennifer Ewbank zingen titelsong Taped

John en Jennifer Ewbank verzorgen met hun duet There's Us de titelsong voor de film Taped. Het liedje is een nieuwe versie van het gelijknamige nummer dat op Jennifer's debuutalbum London Tree staat.

"Alleen al bij het zien van de trailer wisten we dat we iets met deze film wilden doen", laten broer en zus Ewbank weten. "We zijn ontzettend trots dat There's Us de titelsong van Taped is!"

Jennifer, die vorig jaar deelnam aan The Voice of Holland, wist haar broer John over te halen om voor een keer samen met haar te zingen. John werkt liever achter de schermen. Zo is hij vaste componist, tekstschrijver en producer van Marco Borsato.

JIn de film Taped zijn johan (Barry Atsma) en Saar (Susan Visser) zijn al jaren getrouwd, maar hun huwelijk is in een diepe crisis geraakt. In een poging hun relatie te redden reizen ze terug naar de plaats waar ze verliefd op elkaar werden. Hun vakantie in Buenos Aires begint goed. Ze hebben hun dochtertje beloofd een video te maken van hun belevenissen in Argentinië.

De vakantie slaat ineens om als Johan en Saar per ongeluk een gruwelijke moord vastleggen. Ze moeten vluchten voor hun leven als blijkt dat ze achternagezeten worden door de moordenaars.

De film Taped is vanaf 23 februari in de bioscoop te zien.

Het nummer There's Us zoals te horen als titelsong van de film Taped.

Samsung verliest van Apple in Duits hoger beroep

Samsung mag zijn tabletcomputers Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy Tab 8.9 in Duitsland nog steeds niet verkopen omdat ze patenten van Apple schenden. Het gerechtshof in Düsseldorf heeft het hoger beroep van het Zuid-Koreaanse bedrijf in de zaak dinsdag afgewezen.

De tablets van Samsung lijken volgens het hof te veel op de iPad 2 van concurrent Apple en schenden een patent van Apple uit 2004. De Galaxy Tab 10.1 N, de opvolger van de 10.1 van Samsung, was geen onderdeel van de rechtszaak, en mag daarom wel gewoon verkocht worden.

Samsung en Apple vechten wereldwijd verschillende rechtszaken uit over patenten. Apple beschuldigt Samsung ervan de iPad en iPhone te slaafs te kopiëren. Volgens Samsung heeft Apple juist de patenten van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf rond draadloze communicatie geschonden.

In december besloot een rechtbank in Sydney dat de tablets van Samsung wel in Australië verkocht mogen worden. Vorige week bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de verkoop in Nederland ook mag doorgaan. Het hof in Nederland bepaalde, in tegenstelling tot de Duitse rechters, dat de tablet van Samsung geen inbreuk maakt op de Apple-patenten uit 2004.


Samsung verliest van Apple in Duits hoger beroep (Foto: Novum)

Dramatiek in FFXIII-2-launchtrailer

Aankomende vrijdag komt Final Fantasy XIII-2 uit. Natuurlijk heeft Square Enix dan nog een launchtrailer achter de hand liggen. Verder is er ook DLC-nieuws, of het ook goed nieuws is, is aan jullie om te bepalen.

Op 7 februari voor Xbox 360, 8 februari voor PlayStation 3 verschijnt de allereerste DLC voor een Final Fantasy-game. Het gaat om de eerste (er komen dus meer) Coliseum Battle. Je kunt met deze DLC tegen vrienden en vijanden uit eerdere FF-titels vechten en ze vervolgens aan je party toevoegen.

Kamp: Nederlanders sparen nog steeds

Economische crisis of niet, de spaartegoeden van de Nederlanders zijn vorig jaar toegenomen met tien miljard euro. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De minister was naar de Kamer geroepen door Mariëtte Hamer (PvdA) naar aanleiding van een enquête van de Friesland Bank, waaruit bleek dat ruim een kwart van de Nederlanders vorig jaar een graai heeft gedaan in de eigen spaarpot. Een derde van deze groep zegt niet meer te kunnen rondkomen zonder het spaargeld aan te spreken.

Hamer zegde te zijn opgeschrikt door dit 'buitengewoon verontrustende bericht'. "Niet alleen vanwege de inkomsten voor de mensen, maar ook voor de gevolgen voor de economie", zei de sociaaldemocrate. "Wat gaat het kabinet hieraan doen?" Kamp zou het inkomensbeleid moeten aanpakken, stelde zij.

Volgens Kamp kloppen de berichten niet. De afgelopen tien jaar zijn de spaartegoeden van Nederlanders meer dan verdubbeld, van 140 miljard naar meer dan 300 miljard. Ook vorig jaar is er nog tien miljard bijgekomen. "Dat kan voor mevrouw Hamer een geruststelling zijn."

Een spaarrekening is verder bedoeld om geld op te zetten en ervan af te halen, zei Kamp. Dat zorgt voor een gelijkmatig consumptiepatroon, wat goed is voor de economie. Bovendien zijn er ook economen die zeggen dat het goed is voor de economie als er wat minder wordt gespaard, aldus de bewindsman.

Muntari en Bridge vinden nieuwe club op huurbasis

Sulley Muntari verruilt Internazionale voor rivaal AC Milan. De 27-jarige Ghanees wordt voor een halfjaar verhuurd. De 67-voudig international mocht vanwege een gebrek aan speeltijd uitzien naar een andere club. Ook Wayne Bridge heeft met Sunderland tijdelijk een nieuw onderkomen gevonden.

Milan reageert met de transfer van Muntari op de blessures van de middenvelders Alexander Merkel, Gennaro Gattuso, Alberto Aquilani, Kevin-Prince Boateng en Mathieu Flamini. Muntari begon zijn carrière in Italië in 2002 bij Udinese en belandde via Portsmouth in de zomer van 2007 bij Inter. Daar kwam hij tot 66 competitieduels en zeven goals.

Bridge hoopt bij Sunderland eveneens zijn carrière nieuw leven in te blazen. De 31-jarige Engelsman wordt voor een halfjaar gehuurd van Manchester City, waar hij dit seizoen nog geen minuut in actie kwam. Vorig seizoen werd de linksback, die 36 keer voor het Engelse nationale team uitkwam, al uitgeleend aan West Ham United.

Spaanse rechter Garzon staat terecht

De Spaanse rechter Baltasar Garzon heeft ontkend dat hij zijn bevoegdheden heeft overtreden door een onderzoek in te stellen naar wreedheden begaan tijdens en na de Spaanse burgeroorlog.

Garzon nam dinsdag plaats aan een kleine tafel in de rechtszaal van het Spaanse Hooggerechtshof. De zaal ligt op een steenworp afstand van een andere rechtbank waar hij de afgelopen tien jaar onder mensenrechtengroepen een sterrenstatus verwierf door onder meer de Chileense dictator Augusto Pinochet en Al-Qaidaleider Osama bin Laden aan te klagen. Onder de universele jurisdictie - die is gebaseerd op het idee dat sommige misdrijven zo ernstig zijn dat ze overal ter wereld moeten kunnen worden bestraft - zijn Garzon en zijn collega's van het Nationale Hof achter mensen als Pinochet en Bin Laden aangegaan.

De zitting begon met de weigering van het zeven rechters tellende panel om de zaak te seponeren op grond van de vermeende partijdigheid van de rechter die Garzon in 2010 in staat van beschuldiging stelde. Vervolgens weigerde Garzon vragen van de aanklagers, twee rechtse bewegingen, te beantwoorden. Volgens het openbaar ministerie heeft Garzon geen misdaden begaan, maar de Spaanse wet staat doe dat burgers iemand kunnen aanklagen ook al ziet justitie daar geen reden toe.

In Spanje is Garzon een controversiële figuur. Mensenrechtenbewegingen lopen met hem weg, maar veel conservatieven zijn van mening dat hij op zoek is naar publiciteit en zich alleen voor linkse zaken inzet. Veel Spanjaarden denken dat Garzon door collega-rechters wordt gestraft voor zijn bekendheid en het openrijten van oude wonden.

Garzon zei dinsdag dat zijn onderzoek naar een kwestie die meer dan zeventig jaar na het einde van de oorlog nog altijd gevoelig ligt niets te maken heeft met rechts tegen links "Dit is geen kwestie van ideologieën", zei Garzon. "Het gaat hier om honderdduizenden slachtoffers voor wier rechten niemand is opgekomen."

Beide kampen begingen gruweldaden in de Spaanse burgeroorlog (1936-1939), waarin rechtse troepen geleid door generaal Francisco Franco het opnamen tegen een linkse Republikeinse regering en uiteindelijk wonnen. Maar het regime van Franco (1939-1975) rekende wel af met de anti-Franco-milities die burgers doodden.

Garzon herhaalde zijn standpunt dat onder internationale wetgeving de wreedheden niet kunnen worden beschermd door de Spaanse amnestieregeling die in 1977 werd aangenomen. Hij zei dat veel misdrijven die hij onderzocht, zoals verdwijningen, 'permanent' zijn omdat de lichamen nooit gevonden werden en de familieleden hun geliefden dus nooit hebben kunnen begraven. "De gevolgen laten zich nog altijd gelden", zei hij.

Hij benadrukte dat de verdwijningen tijdens de burgeroorlog en in de jaren daarna systematisch waren en derhalve een misdaad tegen de menselijkheid zijn. Zijn onderzoek, dat uiteindelijk na een maand al afgebroken moest worden, was daarom gerechtvaardigd, aldus Garzon. "Ik deed wat ik moest doen", zei hij.

Dinsdag was de enige dag dat Garzon werd gehoord. Het hof zal vanaf nu slachtoffers van het Franco-regime horen evenals deskundigen op het gebied van mensenrechten.

Reed Brody van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch was dinsdag in de rechtbank aanwezig. "Garzon heeft vandaag aangetoond dat zijn beslissing om onderzoek te doen naar de misdaden tijdens het Franco-tijdperk volledig ondersteund werd door internationale wetgeving. Maar het spektakel met een rechter als crimineel, die zijn onderzoek naar marteling, moorden en verdwijningen moet rechtvaardigen, is op zichzelf al een aanval op de mensenrechten en de onafhankelijke rechtspraak", zei hij.

Prinsen trots op oma koningin Elizabeth

Britse prinsen Harry en William zijn trots op hun 85-jarige oma. Prins Harry vindt het knap hoe zij met een glimlach nog al haar taken volbrengt. "Er zijn dingen die ze op haar leeftijd eigenlijk niet meer zou moeten doen, maar ze doet ze toch", vertelt Harry aan de BBC.

De 27-jarige Harry denkt dat ze daarbij veel steun heeft aan haar man, de 90-jarige Prins Philip, met wie ze al 64 jaar getrouwd is. "Ook al is mijn opa er met zijn hoofd niet altijd even goed bij, het feit dat hij er is, is belangrijk. Ik denk niet dat ze het zonder hem zou kunnen doen. Al helemaal niet op deze leeftijd."

Prins William vindt het vooral knap hoe Elizabeth, die volgende week zestig jaar op de troon zit, omgaat met het scheiden van publiek en privé. "Het was moeilijk voor haar om een lijn te trekken tussen publiek en privé, dat heeft ze helemaal zelf moeten uitzoeken."

Guns N' Roses in juni naar Rotterdam

Guns N' Roses treedt later dit jaar op in Nederland. De band staat 4 juni op het podium van Ahoy in Rotterdam. De kaartverkoop begint vrijdag, maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend.

Het concert maakt deel uit van een tour door Europa. In 2010 stond de band in het Gelredome in Arnhem. Guns N' Roses werd eind jaren tachtig bekend met nummers als Sweet Child O' Mine en Paradise City.

Guns N' Roses werd in 1985 opgericht door zanger Axl Rose. Sinds die tijd heeft de groep verschillende samenstellingen gehad en veertien bandleden versleten. Momenteel bestaat de band uit acht leden. Wereldwijd heeft de groep meer dan negentig miljoen albums verkocht. De laatste plaat Chinese Democracy verscheen in 2008.

Resident Evil: Retribution teaser poster vrijgegeven

Na een eerder verschenen teaser trailer is vandaag de teaser poster online gezet van Resident Evil: Retribution. Op de afbeelding is te zien dat het dodelijke T-virus steeds verder heeft weten te verspreiden, met wereldwijde problemen tot gevolg.

Het T-virus van The Umbrella Corporation blijft de Aarde beheersen. Het ooit zo levendige landschap met wereldwijde populatie is veranderd in een bevolking met vleesetende monsters en ondoden. De laatste hoop van de mens ligt bij Alice (Milla Jovovich), die in het hart van Umbrellas meest geavanceerde afdeling. Stukje bij beetje ontdekt Alice meer van haar verleden in een immens complex. Zonder enige veilige plaats op Aarde besluit de vechtersbazin de verantwoordelijken van het virus op te sporen en te straffen. Deze dollemansrit brengt Alice de hele wereld over, van Tokyo tot Washington DC, van Moskou tot New York. Gesteund door nieuwe en bekende vrienden moet Alice lang genoeg proberen te overleven in een wereld zonder toekomst. Het aftellen is begonnen.

Resident Evil: Retribution is het vijfde deel in de Resident Evil-reeks. Naar verwachting verschijnt de film in 3D op 3 oktober in Nederland.

Resident Evil Retribution

Bossche leraar opgepakt wegens kinderporno

De politie heeft dinsdag een 33-jarige man uit Vught aangehouden voor het bezitten van kinderporno. De man, leraar op een school in Den Bosch, werd in november ook al opgepakt, toen voor ontucht met een tiener.

Uit onderzoek naar aanleiding van zijn vorige arrestatie is gebleken dat de man kinderporno op zijn computer had staan. De leraar wordt ook verdacht van bedreiging en grooming, het via internet benaderen van kinderen met als doel seksueel contact. Volgens de politie zijn er geen kinderen van de school bij de zaak betrokken. De schoolleiding is op de hoogte gesteld.

Bijna drie ton uitgekeerd voor winkeliers 't Loon

De gemeente Heerlen heeft tot nu toe bijna drie ton vergoeding uitgekeerd aan twaalf winkeliers van het in november verzakte winkelcentrum 't Loon. Nog eens twaalf andere aanvragen van ondernemers worden onderzocht, meldt de gemeente dinsdag.

De ondernemers krijgen een bedrag uit het noodfonds voor de kosten die ze moeten maken om hun schade te beperken. De vergoeding helpt hen bovendien om op een andere locatie in de gemeente opnieuw te beginnen. Enkele winkeliers hebben in december al een nieuwe vestiging geopend in het centrum. De gemeente is nog in gesprek met enkele andere slachtoffers.

De gemeente heeft in totaal drie miljoen euro uitgetrokken voor het noodfonds. De vijftig ondernemers kunnen maximaal een bedrag van vijftigduizend euro krijgen.

Tien winkels moesten geheel of gedeeltelijk tegen de vlakte toen eind november een deel van het winkelcentrum dreigde in te storten. 't Loon wordt op 11 februari heropend.


Bijna drie ton uitgekeerd voor winkeliers 't Loon (Foto: Novum)

Agent Haarlemmerliede pleegde zelfmoord

De agent die vrijdagavond om het leven kwam bij een schietincident in een woning in Haarlemmerliede, pleegde waarschijnlijk zelfmoord. Het 20-jarige slachtoffer uit IJmuiden gebruikte daarbij zijn dienstwapen, meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem dinsdag.

Het incident gebeurde vrijdagavond iets voor middernacht aan de Liedeweg in de Noord-Hollandse plaats. Zaterdag liet de politie nog weten niet uit te gaan van een misdrijf of zelfmoord.

Justitie wil verder niets over de zaak kwijt.

Harrison Ford geëerd door cinematografen

De American Society of Cinematographers (ASC) lauwert Harrison Ford met een oeuvreprijs. De acteur wordt onder meer geëerd voor zijn rollen in filmreeksen als Star Wars en Indiana Jones, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De ASC Outstanding Achievement Award wordt jaarlijks uitgereikt aan filmmakers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan cinema. Eerdere winnaars van de ASC oeuvreprijs zijn Julia Roberts, Warren Beatty, Steven Spielberg en Martin Scorsese.

De 69-jarige Ford, die in 2000 ook een oeuvreprijs kreeg van het American Film Institute, is nog volop aan de bak. Hij bereidt zich momenteel voor op zijn rol in de sciencefictionfilm Ender's Game en hij heeft ook getekend voor een rol in de honkbalfilm 42 over het leven van de eerste zwarte honkbalprof Jackie Robinson.

De ASC Awards worden 12 februari uitgereikt.


Harrison Ford geëerd door cinematografen (Foto: Novum)

Bleker pakt 'hondenmaffia' aan

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) gaat om de tafel zitten met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om te kijken hoe de pakkans van malafide hondenimporteurs kan worden verhoogd. Dat heeft de bewindsman dinsdag tijdens het vragenuurtje toegezegd aan Dion Graus (PVV).

Graus maakt zich grote zorgen over wat hij de hondenmaffia noemt. "Elk jaar worden duizenden puppy's onder slechte omstandigheden uit Oost-Europa naar Nederland geïmporteerd." Deze hondjes zijn vaak niet gevaccineerd of lijden aan andere kwalen. Bleker moet deze veelal Oost-Europese handelaren keihard aanpakken, eiste de PVV'er.

Bleker erkende de problemen. De pakkans is nu gering omdat de handel moeilijk controleerbaar is en vaak plaatsvindt 'in een kofferbak of bestelbusje'. Hij wil daarom kijken of malafide handelaars vaker kunnen worden gepakt. Ook verwacht de bewindsman veel van de verplichte registratie van honden via chips, die dit jaar wordt ingevoerd en wil hij scherpere eisen stellen aan de internethandel.

Minister: "Staken op kosten vakbond"

Leraren die staken, moeten dat doen op kosten van de vakbond. Dat zei minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. "Ik vind de meest geëigende weg de stakingskas."

De bewindvrouw was in het parlement ontboden door VVD'er Ton Elias, die zich boos maakte over de lerarenstaking van vorige week. Een deel van de leraren zou zijn doorbetaald, en dat kan volgens Elias niet de bedoeling zijn. "Ik respecteer het stakingsrecht, maar dat moet wel op eigen kosten. Of op kosten van de actiekas."

Van Bijsterveldt zei dat geen cijfers voorhanden zijn over het aantal leraren dat is doorbetaald, en dat die er waarschijnlijk ook niet komen. "Het gaat om erg veel scholen, ik krijg dat niet zomaar in beeld." Daarnaast is het al dan niet doorbetalen een zaak van werkgevers en werknemers. "Ik ga daar niet over." Wel ligt het voor de hand dat de vakbond opdraait voor de kosten, aldus de minister.

De bewindsvrouw gaat er wel scherp op toezien dat de verloren lesuren worden ingehaald. "Als het erop aan komt dan telt één punt: dat de onderwijstijd is gerealiseerd."

Madonna knipt eigen dochter uit film

Madonna heeft de scène van haar dochter Lourdes uit haar romantische film W.E. geknipt. "Ik zei: sorry schat, je ligt eruit", zo vertelt de popster aan MTV. "Meedogenloos, ik weet het."

Madonna, die met W.E. haar tweede speelfilm afleverde, prijst het acteerwerk van haar 15-jarige dochter. "Ze heeft het heel goed gedaan." Lourdes speelde in een scène de jonge Wallis Simpson. De film gaat over de romance van de Amerikaanse met de Britse koning Edward VIII.

Lourdes zou in de film debuteren als actrice, maar haar moeder heeft de scène bij nader inzien uit de film gehaald. "Ik heb haar op het laatste moment erbij gesleept. Wat ik van haar vroeg, was niet eerlijk."

Naar verwachting verschijnt de film W.E. op 22 maart in de bioscoop.

Gehavende Murray past voor Davis Cup

Andy Murray laat volgende maand het Davis Cuptreffen met Slowakije in de eerste ronde van de Euro-Afrikaanse zone aan zich voorbijgaan. De nummer vier van de wereld heeft een aantal lichte blessures overgehouden aan de Australian Open, waarin de Brit na een zinderende wedstrijd in de halve finale werd uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar Novak Djokovic.

Volgens Murray is het 'een verstandige beslissing' om nu rust te nemen, gezien het overvolle tennisjaar dat hem te wachten staat. Zo staan onder meer de Olympische Spelen in Londen dikgedrukt in zijn agenda.

Tommy Haas maakt juist na een lange afwezigheid zijn rentree in het Duitse Davis Cupteam. De 33-jarige routinier diende vier jaar geleden voor het laatst zijn land. Duitsland treft in Bamberg in de eerste ronde van de wereldgroep verliezend finalist Argentinië.

De wedstrijden worden afgewerkt van 10 tot 12 februari.

Ryan Reynolds slaat Denzel Washington blauw oog

Ryan Reynolds heeft Denzel Washington per ongeluk een blauw oog geslagen. Tijdens de opnames van de film Safe House ging het mis. "In een scène vlogen we door een auto. Ik ging vooruit, hij achteruit en knalde tegen me aan. Het is de eerste keer dat ik een blauw oog heb", zegt de 57-jarige acteur tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

De Canadese Reynolds speelt in Safe House een CIA-agent die vluchteling Washington in de gaten moet houden en noemt het incident het 'hoogtepunt van zijn carrière'. "Ik kan net zo goed met pensioen gaan. Ik heb Denzel Washington een blauw oog geslagen", grapt de 35-jarige acteur.

Hoewel hij zich vereerd voelt dat hij verantwoordelijk is voor het eerste blauwe oog van Washington, schaamt hij zich ook een beetje. "Het voelde alsof mijn gezicht in brand stond." Toch denkt hij dat hij de meest geschikte kandidaat is om Denzel het blauwe oog te geven. "Ik ben blij dat ik zijn eerste was. Iemand moest het een keer doen, dan maar beter een Canadees die z'n excuses aanbiedt."

Safe House verschijnt op 23 februari in de Nederlandse bioscoop. De review van de film verschijnt binnenkort op FOK!film.


Ryan Reynolds slaat Denzel Washington blauw oog (Foto: Novum)

Eerste beelden Lord of the Rings-Lego

Met de release van The Hobbit in het vooruitzicht bekijken we ook de te verschijnen Lord of the Ring-Lego. Vandaag heeft het bedrijf de eerste afbeeldingen van de nieuwe speelgoedlijn vrijgegeven.

Vorig jaar tekende Lego een deal waardoor zij het alleenrecht kregen op alle personages en locaties uit de trilogie van J.R.R. Tolkien, inclusief The Hobbit. De eerste serie verschijnt naar verwachting in december, voor de lancering van de bioscoopfilm.

De eerste reeks is een heldencollectie met daarin onder andere Frodo, Aragorn en Gandalf the Grey. Een tweede serie bestaat uit vijanden zoals de Orcs van Moria, een Ringwraith en Gollum. Over een mogelijke Lego-Sauron is niets bekend.

LOTR Lego

LOTR Lego

Gollum Lego

PSVita kopen voor 80 pond

Een Britse winkelketen genaamd GameStation heeft een actie waarbij je de PlayStation Vita voor maar 80 pond kunt kopen. Daar zitten wel enkele haken en ogen aan; je moet namelijk je 320 GB PlayStation 3 of je 250 GB Xbox 360 hiervoor inleveren. Dit is overigens alleen de Wifi-versie. De 3G-versie kost dan 130 pond.

Je kunt ook andere consoles inruilen, zie de actie hieronder:

  • PS3 320GB - £79.99 (Wi-Fi), £129.99 (3G)
  • Xbox 360 250GB - £79.99 (Wi-Fi), £129.99 (3G)
  • Xbox 360 4GB - £149.99 (Wi-Fi), £199.99 (3G)
  • Nintendo 3DS - £99.99 (Wi-Fi), £149.99 (3G)
  • Nintendo DSi - £169.99 (Wi-Fi), £219.99 (3G)
  • Nintendo Wii (White) - £189.99 (Wi-Fi), £239.99 (3G)
  • PSP Slim & Lite - £179.99 (Wi-Fi), £229.99 (3G)
  • PSP 3000 - £179.99 (Wi-Fi), £229.99 (3G)

Daniel Radcliffe wil gaan regisseren

Harry Potter-ster Daniel Radcliffe is van plan achter de camera te kruipen. "Ik heb aspiraties om te regisseren", zegt de 22-jarige acteur tegen Amerikaanse filmwebsite Cinemablend.

De Britse acteur promoot momenteel zijn horrorfilm The Woman in Black en heeft goed opgelet hoe regisseur James Watkins zijn werk deed. "Ik heb het idee dat ik veel van hem heb geleerd over regisseren en hoe je elke mogelijkheid moet gebruiken om het verhaal te vertellen."

In The Woman in Black speelt Radcliffe een jonge advocaat die terechtkomt in een huis vol geesten. Regisseur Watkins bleek een bak vol inspiratie voor de Potter-acteur. "Hij geeft heel specifieke instructies over wat hij nodig heeft." The Woman in Black is de tweede film van de Britse regisseur. In 2008 maakte hij de horrorfilm Eden Lake.

De regieplannen van Radcliffe zijn nog niet concreet. De acteur werkt momenteel aan de thriller Kill Your Darlings, waarin hij de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg speelt.

The Woman in Black draait vanaf 23 februari in de Nederlandse bioscopen. Een dag voor de film kan je de review van de film bij ons op de website lezen.


Daniel Radcliffe wil gaan regisseren (Foto: Novum)

David Beckham is meest sexy man

Het Britse tijdschrift Heat Magazine heeft voetbalster David Beckham gekroond tot meest sexy man ter wereld. Voormalig Manchester United-icoon laat hiermee acteurs Ryan Gosling en Ryan Reynolds achter zich. 

Ryan Gosling, onder andere bekend van de film The Notebook, eindigde op de tweede plaats. Ryan Reynolds, die onder andere in de film The Proposal te zien is, staat op nummer drie. De top 5 van de lijst met 101 meest sexy mannen wordt afgesloten door respectievelijk Bradley Cooper en Jake Gyllenhaal. 

"Onze lezers en ons panel van experts hebben een onberispelijke smaak. Er is niemand die de titel 'Sexiest Man on the Planet 2012' meer verdient dan David Beckham", vertelt Heat Magazine-redacteur Lucie Cave. "Talent, stijl, sex appeal, charisma, hij heeft het allemaal.

Een panel van experts heeft op basis van stemmen van lezers de top 25 samengesteld. De rest van de lijst is puur samengesteld door de lezers zelf. 

De top 10 van meest sexy mannen ter wereld ziet er als volgt uit:

  1. David Beckham
  2. Ryan Gosling
  3. Ryan Reynolds
  4. Bradley Cooper
  5. Jake Gyllenhaal
  6. Robert Pattinson
  7. Tom Hardy
  8. Johnny Depp
  9. Hugh Jackman
  10. Zac Efron

Holleeder moet getuigen in zaak-Van Hout

Willem Holleeder moet getuigen in de zaak over een mislukte aanslag op Cor van Hout. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald. Naast Holleeder, die vorige week op vrije voeten kwam, moeten nog enkele betrokkenen alsnog worden gehoord.

In de zaak staan de 55-jarige Maruf M. en de 46-jarige Nico V. terecht voor de liquidatiepoging op Van Hout in december 2000 in Amstelveen. Vorig jaar zou al een uitspraak worden gedaan, maar de rechtbank oordeelde toen dat het onderzoek van het OM onvolledig was. Het hof besloot daarna dat de zaak overgedaan moest worden.

Behalve Holleeder moeten ook Mink K. en Edgar van L. aan de tand worden gevoeld over de mislukte aanslag. Bij de poging bleef Van Hout ongedeerd. Hij werd in 2003 alsnog doodgeschoten. Het proces wordt op 17 september voortgezet.

Aanhang PVV wil liever Willem-Alexander dan Beatrix

PVV-stemmers zien liever kroonprins Willem-Alexander op de troon dan koningin Beatrix. Dat meldt het televisieprogramma EénVandaag dinsdag op basis van onderzoek onder 28.000 mensen.

Van de ondervraagde PVV-stemmers geeft 37 procent de voorkeur aan Willem-Alexander als koning, 28 procent ziet liever Beatrix op de troon. De aanhang van de partij van Geert Wilders vindt de koningin te afstandelijk, aldus EénVandaag.

De PVV-stemmers zijn niet te spreken over de kritische uitlatingen van Wilders over de koningin. Een derde stoort zich hieraan. Voor een op de zeven PVV-stemmers is kritiek op Beatrix zelfs reden om te gaan twijfelen aan hun stem op de partij van Wilders.

Uit het onderzoek van EénVandaag blijkt ook dat de populariteit van Beatrix het afgelopen jaar is gestegen tot 80 procent, van 75 procent vorig jaar. Een op de zes kijkers van de VPRO-serie Oranje onder Vuur, die over Beatrix gaat, zeiden door de serie een positievere mening te hebben gekregen over de vorstin.

Louis Saha op weg naar Spurs

Tottenham Hotspur lijkt zich te gaan versterken met Louis Saha van Everton. Volgens BBC Sport is de transfer bijna afgerond. De Britse omroep meldt ook dat oud-Ajacied Steven Pienaar mogelijk de omgekeerde weg bewandelt. Zowel Tottenham Hotspur als Everton heeft het nieuws echter nog niet bevestigd.

Louis Saha staat sinds de zomer van 2008 onder contract bij Everton. Met die club haalde hij in zijn eerste seizoen de finale van de FA Cup, waarin de Fransman al na 25 seconden scoorde. Tegenstander Chelsea was uiteindelijk wel te sterk. Saha speelde daarvoor vijf jaar bij Manchester United en vier jaar bij Fulham.

De 33-jarige Saha startte zijn profcarrière in Frankrijk bij FC Metz. Na een korte huurperiode bij Newcastle United kwam hij in 2000 bij Fulham terecht. De aanvaller droeg negentien keer het shirt van het Franse nationale team. Hij maakte het EK van 2004 en het WK van 2006 mee.

Greenpeace bestormt kantoor Roemeense minister

Activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben dinsdag het kantoor van de Roemeense minister van milieu Laszlo Borbely bestormd en zich aan de radiator vastgeketend. De activisten wilden hun ongenoegen uiten over een controversiële goudmijn in Transsylvanië.

Borbely zei dat ongeveer dertig betogers dinsdagochtend het gebouw binnendrongen en tekst en uitleg wilden over het mijnbouwproject van het Canadese bedrijf Rosia Montana Gold. Milieubeschermers zijn tegen het project omdat er cyanide wordt gebruikt. Voorstanders van het project zeggen dat er honderden banen door worden gecreëerd.

De Roemeense en buitenlandse betogers verlieten het ministerie na bijna vijf uur vreedzaam. Borbely zei tegen journalisten dat hij het project niet zal goedkeuren totdat is gebleken dat het veilig is voor het milieu.

Eneco Tour vijf keer naar Geraardsbergen

De Eneco Tour doet de komende 5 jaar het Belgische Geraardsbergen aan. Dit jaar is de rit tussen Maldegem en Geraardsbergen de op papier zwaarste en tevens laatste etappe, zo meldde organisator Rob Discart dinsdag.

Drie keer zal de rit de komende jaren fungeren als slotetappe van de wielerkoers door Nederland en België. De Eneco Tour waarin dit jaar drie ritten in België en vier etappes op Nederlandse bodem worden verreden, duurt van 6 tot en met 12 augustus. De Eneco Tour werd vorig jaar gewonnen door de Noor Edvald Boasson Hagen.

Fed Cupteam start tegen Israël

Het Nederlandse Fed Cupteam start woensdag de groepsfase van de Europees/Afrikaanse zone tegen het thuisspelende Israël. Dat heeft de loting uitgewezen. Donderdag treft het team van bondscoach Manon Bollegraf Groot-Brittannië en een dag later speelt Oranje tegen Portugal.

De vier groepswinnaars plaatsen zich voor de kruisfinales, waarin twee plaatsen voor de promotie/degradatieduels voor Wereldgroep II te verdienen zijn. Nederland moet het in Eilat stellen zonder kopvrouw Arantxa Rus, die kampt met de naweeën van het laten verwijderen van een verstandskies. Demi Schuurs is als vervangster opgeroepen.

Omgeslagen Britse roeiers gered op oceaan

Zes Britse roeiers zijn gered nadat ze midden op de Atlantische Oceaan met hun boot waren omgeslagen.

De Britten waren van Marokko naar Barbados onderweg toen ze 840 kilometer van hun bestemming omsloegen. Ze kropen op een reddingsvlot en waarschuwden met een satelliettelefoon hun begeleidingsteam. Een passerend vrachtschip pikte de onfortuinlijke roeiers op en brengt hen nu naar Gibraltar, meldt de Britse kustwacht.

De Britten namen deel aan de Atlantic Odyssey Challenge om binnen dertig dagen van Marokko naar Barbados over te steken. Ze waren al 27 dagen onderweg toen hun boot maandag kapseisde. Volgens de website van de Atlantic Odyssey maken ze het allemaal goed.

Breivik wil interview geven

Anders Behring Breivik wil een interview geven aan een buitenlands mediabedrijf. Dat heeft de adjunct-directeur van de gevangenis waar hij in bewaring zit dinsdag tegen het Noorse persbureau NTB gezegd.

Verschillende media willen de man die wordt beschuldigd van moord op 77 mensen interviewen, maar Breivik heeft aangegeven alleen aan dit bedrijf een interview te willen geven. Adjunct-gevangenisdirecteur Gøran Nilsson wilde niet zeggen uit welk land het komt, maar het zou om een groot bedrijf gaan dat meer dan één krant bezit.

De verdedigers hebben Breivik ontraden om voor het begin van de inhoudelijke behandeling van de zaak op 16 april interviews te geven. Overigens is volgens advocaat Geir Lippestad lang niet zeker dat het interview doorgaat, omdat de leiding van de gevangenis goedkeuring moet geven.

Het bezoekverbod voor Breivik in de gevangenis is 9 januari opgeheven. Volgens Lippestad hebben alleen media of wat hij noemde 'verontruste mensen' bezoeken aangevraagd. "Voor zover ik weet hebben geen familieleden of voormalige vrienden verzocht hem te mogen bezoeken", zei Lippestad volgens NTB.

Friesland voert vaarverbod in

In heel Friesland mag vanaf dinsdag 18.00 uur niet meer worden gevaren. De provincie wil zo de aangroei van ijs de ruimte geven. Het vaarverbod geldt voor onbepaalde tijd.

Het vaarverbod geldt niet op belangrijke vaarwegen voor de beroepsvaart, zoals het Prinses Margrietkanaal. Als de vorst aanhoudt en een Elfstedentocht in zicht komt, kan voor deze vaarwegen alsnog een vaarverbod worden ingevoerd.

Het vaarverbod is niet de enige maatregel die de aangroei van ijs moet bevorderen. Het Wetterskip Fryslân zet dinsdag bijna alle poldergemalen uit. Vanaf 15.00 uur staat 95 procent van de gemalen stil. De rest kan nog niet uit omdat grondwater in de dieper gelegen polders omhoog komt, meldt het waterschap.

Volgens het waterschap zijn de weersomstandigheden ideaal voor ijsgroei, omdat er weinig neerslag is en een stabiele vorstperiode wordt verwacht. Ook andere waterschappen leggen gemalen en sluizen stil om de natuur een handje te helpen. Ook in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht geldt een vaarverbod. Zo mag op onder meer de Loosdrechtse Plassen niet meer gevaren worden totdat de dooi inzet.

Niet bijbetalen voor tandartsbezoek kind

Jongeren en gehandicapten gaan niet bijbetalen voor een behandeling bij de tandarts. Verzekeraars en tandartsen hebben daar afspraken over gemaakt, meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag.

Ze schrijft de Tweede Kamer dat de verzekeraars en tandartsen een akkoord hebben bereikt over deze bijbetalingen en dat ook afspraken zijn gemaakt om duidelijker te maken welke tarieven een tandarts hanteert.

Sinds 1 januari mogen de tandartsen bij wijze van proef zelf de prijzen bepalen, maar sindsdien zijn er signalen dat de tarieven omhoog gaan.

Niet bijbetalen voor tandartsbezoek kind
Niet bijbetalen voor tandartsbezoek kind (Foto: ANP)

Fiorentina verlost Ajax van El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui zet zijn loopbaan voort bij Fiorentina. De aanvaller komt over van Ajax waar hij niet meer in de plannen van trainer Frank de Boer voor kwam. Vandaag hebben Fiorentina en Ajax een akkoord over een transfer bereikt. Naar verluidt betalen de Italianen twee miljoen euro voor de international en kan dit bedrag door bonussen nog met een miljoen oplopen.

El Hamdaoui werd afgelopen weekend al in Florence medisch gekeurd, maar een akkoord tussen de clubs was er nog niet. El Hamdaoui liet gisteren weten dat dit aan Ajax lag, maar de Amsterdammers ontkenden dit.

Het vertrek van El Hamdaoui zorgt ervoor dat er een einde komt aan een ongelukkige samenwerking tussen de aanvaller en Ajax. De Marokkaanse international kwam in de zomer van 2010 over van AZ en was meteen belangrijk voor zijn nieuwe werkgever. Het vertrek van trainer Martin Jol en de komst van De Boer luidde een moeizame samenwerking in, waarbij El Hamdaoui zelfs naar de beloften verbannen werd.

Israël moedigt kolonisten aan

De Israëlische regering komt met financiële prikkels om het wonen in joodse nederzettingen aantrekkelijker te maken. Ook heeft de regering een stap gezet die de legalisering van illegale nederzettingen dichterbij brengt. De maatregelen lijken bedoeld om ervoor te zorgen dat premier Benjamin Netanyahu met zoveel mogelijk stemmen wordt herkozen als leider van de Likud-partij.

Likud kiest dinsdag een leider. Verwacht wordt dat Netanyahu wint, maar als zijn ultranationalistische tegenstander betrekkelijk veel stemmen haalt zou de indruk ontstaan dat veel Likud-kiezers Netanyahu te soft vinden in zijn houding tegenover de Palestijnen.

De financiële prikkels bestaan onder andere uit vestigingssubsidies. Ook komt er een commissie die de status van illegale nederzettingen opnieuw gaat overwegen.


Israël moedigt kolonisten aan (Foto: Novum)

Doeschka Meijsing (64) overleden

Schrijfster Doeschka Meijsing is maandagavond overleden in haar woonplaats Amsterdam. Dat heeft uitgeverij Querido dinsdag bekendgemaakt. De auteur van Tijger, Tijger, De Tweede Man en Over de Liefde is 64 jaar geworden.

Meijsing debuteerde in 1974 met De Hanen en Andere Verhalen. Zes jaar later won ze met Tijger, Tijger! de Multatuliprijs. Voor haar roman Over de Liefde kreeg ze onder meer de AKO Literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs. Het zou haar laatste boek worden.

Querido liet weten dat de begrafenis in besloten kring plaatsvindt.


Doeschka Meijsing (64) overleden (Foto: Novum)

VN willen vervolging Duvalier voor rechtenschendingen

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties staat er op dat de vroegere Haïtiaanse dictator Jean-Claude Duvalier wordt vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid en andere mensenrechtenschendingen.

Volgens woordvoerder Rupert Colville zijn de VN 'uitermate teleurgesteld' dat een Haïtiaanse onderzoeksrechter maandag heeft geadviseerd 'Baby Doc' uitsluitend te vervolgen voor corruptie. Hij zei dat de 'zeer ernstige' mensenrechtenschendingen van Duvalier 'uitvoerig gedocumenteerd' zijn. Volgens de woordvoerder kunnen misdaden als marteling, wederrechtelijke vrijheidsberoving en moord volkenrechtelijk niet verjaren.

Duvalier deelde vijftien jaar de lakens uit in Haïti. Een jaar geleden keerde hij onverwacht terug naar zijn land, na 25 jaar ballingschap in Frankrijk. Kort na zijn terugkeer werd hij in staat van beschuldiging gesteld wegens onder andere diefstal uit de staatskas en mensenrechtenschendingen.


VN willen vervolging Duvalier voor rechtenschendingen (Foto: Novum)

Meer transplantaties doen wachtlijst niet slinken

Het aantal orgaantransplantaties is vorig jaar met vijf procent gestegen. Dat zorgde er echter niet voor dat minder mensen op een orgaan wachten. Dat aantal bleef vrijwel gelijk, blijkt dinsdag uit voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Begin vorig jaar wachtten dertienhonderd mensen op een orgaan, begin dit jaar zijn dat er elf meer. Vorig jaar werden 763 organen uit 670 overledenen gehaald. Een jaar eerder waren dat 716 organen uit 644 donoren. Het aantal transplantaties met organen van levende donoren daalde van 475 naar 446.

Het verschil is volgens de stichting te klein om tot kleinere wachtlijsten te leiden. De verschillen in het aantal donoren zijn volgens een woordvoerder niet meer dan natuurlijke schommelingen.

Verder groeit de lijst niet doordat artsen patiënten sneller op de wachtlijst zetten. "Vroeger concludeerden artsen bij sommige longpatiënten bijvoorbeeld al snel dat het geen zin meer heeft hen op de wachtlijst te zetten. Tegenwoordig is meer mogelijk en worden ze wel op de lijst gezet."

Een bijkomende factor is dat verkeersslachtoffers een verkeersongeluk steeds vaker overleven. "Gelukkig maar", zegt de woordvoerder. "Tegelijk zorgt dit er wel voor dat het aantal donoren afneemt."

Het aantal hoornvliesdonoren steeg met negentien procent, van ruim 1552 naar 1851. De sterke stijging komt doordat de maximale donorleeftijd in oktober 2010 is verhoogd van 75 naar 85 jaar. Het totaal aantal weefseltransplantaties steeg van 3640 naar 3995.

Barrios blijft bij Dortmund

Aanvaller Lucas Barrios zal niet vertrekken naar een andere club. Hij blijft bij Borussia Dortmund. Barrios werd de afgelopen tijd veelvuldig in verband gebracht met een transfer. Zo zou onder meer Fulham een bod hebben uitgebracht op de spits. Het Duitse medium SPORT1 meldt dinsdag dat de speler toch niet vertrekt.

Barrios staat sinds 2009 onder contract bij Dortmund. Hij speelde een belangrijke rol in zijn eerste twee seizoenen. Toen de club in 2011 de landstitel pakte, scoorde de aanvaller zestien keer in 32 competitiewedstrijden.

In het begin van het huidige seizoen liep Barrios een hamstringblessure op. Hierdoor verloor hij zijn basisplaats aan Robert Lewandoski. Barrios heeft nog een contract dat hem tot eind juni 2014 aan Borussia Dortmund verbindt.

Sneeuw en wind spelen ijsgroei parten

De harde wind van de komende dagen zorgt ervoor dat het natuurijs minder snel aangroeit. Bovendien is mede door het laagje sneeuw van maandag de kwaliteit een stuk slechter. Vroege schaatsers moeten daardoor extra voorzichtig zijn, waarschuwt Weeronline dinsdag.

Op veel plaatsen ligt momenteel de eerste ijslaag. Door de lichte sneeuw is de bovenste laag op sommige plaatsen ruw, de harde wind zorgt de komende dagen daarnaast voor veel 'gerimpeld ijs'.

Met name het noorden van het land krijgt te maken met een matige tot vrij krachtige wind. Dat kan onder meer windwakken opleveren. Vrijdag neemt de kans op sneeuw toe waardoor de ijsgroei opnieuw kan worden verstoord.

Toch kunnen schaatsliefhebbers hun schaatsen langzaam uit het vet gaan halen. Meteorologen van Weeronline verwachten voor komend weekeinde op veel plaatsen tien centimeter ijs. De komende nachten blijft het matig tot streng vriezen. De gevoelstemperatuur kan daarbij dalen tot lager dan -20 graden.

Ook na het weekeinde lijkt het koud te blijven. Mogelijk kunnen dan de eerste toertochten worden gereden. In het Groningse Noordlaren wordt dinsdagavond al de eerste marathon op natuurijs gereden.

Sauber past livery aan en komt met bobbel in neus

Het Sauber F1 Team zal op 6 februari de C31 gaan presenteren. Wel is al bekend geworden dat de nieuwe bolide al is gestart en dat net als bij andere teams er een bobbel in de neus zal zitten. "Ja, voor aerodynamische redenen is die bobbel in de neus onvermijdelijk," zei teambaas Peter Sauber.

Daarnaast zal het team de livery van de auto wat aanpassen. "Dat is nog een geheim. Het enige dat ik kan zeggen is dat de basiskleur wit is, maar de algehele indruk is meer donker met rood. Kort samengevat, het wordt anders dan in 2011. Ik ben fan van de kleur wit, maar dat komt vaak niet goed over op televisie."

'Cito-toets' voor asielzoekers

Er komt een proef om asielzoekers zonder schooldiploma's op zak toch een verklaring over het niveau van hun genoten opleiding te geven. Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) stelt daar 85 duizend euro voor beschikbaar.

De verklaring moet ervoor zorgen dat asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen gemakkelijker een baan vinden of een vervolgstudie doen om zo een nieuw leven in Nederland op te kunnen bouwen. Nu nemen zij meestal niet al hun diploma's mee wanneer zij hun land verlaten, wat voor problemen zorgt in Nederland.

De proef is ontwikkeld door de Nuffic en de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij hebben jarenlange ervaring met het vergelijken van buitenlandse opleidingen met het Nederlandse onderwijssysteem. Zij adviseren nu al over asielzoekers die wel hun diploma's hebben meegenomen.

De proef moet duidelijk maken of zo'n verklaring asielzoekers helpt bij het vinden van werk of een opleiding. Het experiment gaat woensdag van start en loopt tot het eind van dit jaar.


'Cito-toets' voor asielzoekers (Foto: Novum)

Plan Wierringerrandmeer van tafel door fouten

De provincie Noord-Holland heeft grote fouten gemaakt bij plannen voor de aanleg van het Wieringerrandmeer. Dat blijkt uit een rapport van de Randstedelijke Rekenkamer dat dinsdag wordt gepubliceerd. Niet door de verslechterde economische omstandigheden, maar door fouten van de provincie werd het project in 2010 afgeblazen.

Het meer moest in het gebied tussen Wieringen en de Wieringermeerpolder komen. Het zou van Wieringen opnieuw een eiland maken. Voor de aanleg zou 860 hectare aan ingepolderde weilanden onder water worden gezet, tot groot ongenoegen van lokale boeren. Het project moest voor werkgelegenheid en recreatiemogelijkheden in het gebied zorgen.

Het plan werd eind 2010 na jarenlange voorbereidingen afgeschoten omdat het de ontwikkelaars niet zou lukken om de financiering bij de banken rond te krijgen. Volgens de Rekenkamer is een onrealistisch idee van de provincie over de financiering echter de oorzaak van het debacle. Dat kostte de provincie bijna 28 miljoen euro.

Voor het project zou zo'n 140 miljoen euro geleend moeten worden. Banken wilden dit bedrag echter alleen verstrekken als terugbetaling gegarandeerd werd. Geen van de bij het project betrokken partijen was hiertoe bereid.

Volgens de onderzoekers hebben de partijen veel te laat besproken wie ervoor zou zorgen dat er tussentijds genoeg geld zou zijn om alle rekeningen te betalen. Toen bleek dat niemand garant wilde staan voor de lening, hebben Gedeputeerde Staten volgens de rekenkamer nauwelijks naar oplossingen gezocht en de handdoek in de ring gegooid.

Onafhankelijk onderzoek naar storingen Rotterdam

Een onafhankelijk instituut gaat de drie stroomstoringen van de afgelopen maand in Rotterdam onderzoeken. Dat is de uitkomst van een gesprek dat de Rotterdamse wethouder van buitenruimte Alexandra van Huffelen dinsdagochtend had met de directie van Stedin, meldt de netbeheerder.

Het onderzoek richt zich op de oorzaak van de storingen en hoe meer storingen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Maandag zaten ongeveer vijftigduizend huishoudens in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen zonder stroom. De storing bleek te komen door de vernieuwing van apparatuur in een hoogspanningsstation in Rotterdam.

Uit voorzorg zijn de vernieuwingswerkzaamheden stilgelegd, zegt een woordvoerder van Stedin. "Ook gaan wij graafwerkzaamheden kritischer bekijken." Bedrijven die in de grond willen graven, kunnen bij de netbeheerder navragen of er kabels in de grond liggen. "Dat gebeurde niet altijd goed, wij gaan zorgen dat dit beter gebeurt."

Adje maakt carnavalskraker van Efteling-deuntje

Adje brengt ook dit jaar een carnavalsnummer uit. Het liedje Taatata Taatata Tatata is gebaseerd op het deuntje dat in het Carnaval Festival van de Efteling te horen is.

Arijan van Bavel, die het typetje Adje speelt, wilde al een tijdje iets doen met het liedje, waarvan de melodie is bedacht door Toon Hermans. "Het deuntje is uniek", zegt Adje. "Toen ik het voor de eerste keer hoorde, bleef het in mijn hoofd hangen."

De 32-jarige Van Bavel, die zijn bekendheid als Adje te danken heeft aan Paul de Leeuw, komt niet voor het eerst met een carnavalsnummer. In 2007 probeerde Adje met Theo en de Zingende Decoupeerzaag een carnavalshit te scoren. Boem Is Ho Tuut Tuut haalde een achttiende plek in de hitlijsten. In 2010 bracht hij het carnavalsnummer Dit Liedje uit.


De nieuwe carnavalskraker van Adje

Almeerder steekt hond neer

Een 42-jarige man uit Almere is maandag aangehouden omdat hij een hond had neergestoken, zo liet de politie weten. Volgens de man viel de Engelse stafford zijn hond aan. Hoewel de hond ernstig gewond raakte is zijn toestand volgens de dierenarts stabiel.

Toen agenten rond 14.30 uur arriveerden op de Oktoberstraat troffen ze de hevig bloedende hond aan. Een van de agenten besloot niet op de dierenambulance te wachten en bracht de viervoeter samen met zijn bazin naar een dierenkliniek, waar hij werd geopereerd.

Na de ingreep is de hond overgebracht naar het dierkundig hospitaal in Utrecht. Ook het hondje van de verdachte is aan zijn verwondingen behandeld.

De verdachte is dierenmishandeling ten laste gelegd en is met een dagvaarding op zak op vrije voeten gesteld.

[Upd] Albert deelt WK-premie toch met Belgische veldrijders

De Belg Niels Albert won afgelopen zondag in eigen land het wereldkampioenschap veldrijden. De renner zou volgens afspraak zijn winstpremie van 22.000 euro moeten delen met zijn landgenoten, maar zijn manager Christophe Roodhooft weigert hier aan mee te werken.

"Niemand van de andere Belgen heeft iets bijgedragen aan de titel van Niels. Integendeel, hij heeft alles alleen gedaan. Het waren net de andere Belgen die op hem hebben gejaagd. Waarom moet hij dan een premie afstaan?" zei Roodhooft zowel op de Belgische radio als in Het Laatste Nieuws.

De bondscoach van de Belgische veldrijders Rudy De Bie is hier niet over te spreken. "Jaren geleden hebben we afgesproken dat de winnaar zijn bondspremie afstaat aan de teammakkers. Afspraak is afspraak." Bondsvoorzitter Tom Van Damme is het hier mee eens. "Roodhooft moet beseffen dat dit niet het laatste WK van Niels Albert was…"

Update 13.09 uur

Niels Albert zal toch gewoon zijn winstpremie van het WK veldrijden delen met de andere Belgische veldrijders, zo heeft zijn manager Christoph Roodhooft bekendgemaakt. "We willen Niels vooral van zijn wereldtitel laten genieten en het was nooit onze bedoeling om hier zo'n polemiek rond te creëren. Niels wil ook absoluut niet overkomen als iemand die alleen aan geld denkt."

Hoge Raad: diefstal in computerspel is strafbaar

De diefstal van virtuele goederen is strafbaar. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van de Hoge Raad over een zaak waarin een 13-jarige jongen met fysiek geweld en onder bedreiging van een mes was gedwongen een virtueel masker en amulet af te staan die gebruikt worden een computerspel.

Het was de vraag of virtuele spullen wel kunnen worden gestolen, omdat ze niet tastbaar zijn. Het hoogste rechtscollege heeft nu geoordeeld dat dat mogelijk is. Voor het slachtoffer en de daders hebben de spullen uit het spel reële waarde. Het slachtoffer had 'exclusieve beschikkingsmacht' over de spullen, en die is hem afgenomen door de daders. Daaruit volgt dat er sprake is van diefstal, zegt de Hoge Raad.

De zaak draaide om het online spel Runescape, maar kan gevolgen hebben voor andere spellen. Zo worden in bijvoorbeeld het online rollenspel World of Warcraft, dat wereldwijd door ruim elf miljoen gamers wordt gespeeld, goederen verhandeld.

De dader van de zaak waarover de Hoge Raad zich nu boog werd in oktober 2008 al veroordeeld door de rechtbank. Hij was toen 14 en kreeg een taakstraf van 160 uur en voorwaardelijke jeugddetentie. De verdachte ging in beroep, maar kreeg een jaar later dezelfde straf.

Door de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief. Wel is de taakstraf verlaagd naar 144 uur, omdat de zaak lang heeft geduurd. De een jaar oudere handlanger van de dader ging in oktober 2008 akkoord met zijn taakstraf van 200 uur.

Leeuwarden sluit stadskunstcentrum

Het centrum voor de kunsten Parnas in Leeuwarden wordt opgedoekt. Daarmee wordt de provinciehoofdstad de eerste zonder muziek- en kunstcentrum. Dat meldde de organisatie maandagavond nadat de gemeenteraad met de sluiting had ingestemd.

Met het besluit komt een einde aan bijna twee jaar onzekerheid voor Parnas. Het Leeuwardense college liet al in april 2010 weten van plan te zijn het kunstcentrum op te heffen. De directie van het Friese centrum noemt de 'luchtigheid' waarmee het kunstenaarschap naar de 'marge' wordt gedreven 'beschamend'.

Het gemeentebestuur wil kunstonderwijs op een andere manier aanbieden in de stad, zegt een woordvoerder. Alle 8500 basisschoolleerlingen in de stad moeten vanaf het nieuwe schooljaar muziek- en kunstlessen krijgen. De 85 docenten die bij Parnas werkzaam waren worden omgeschoold. Als zzp'er kunnen ze dan les blijven geven via een nieuwe, kleinschalige centrale organisatie.

De gemeente Leeuwarden moet veertien miljoen euro bezuinigen, waarvan een miljoen op cultuur. Het centrum voor de kunsten kostte de stad 1,4 miljoen euro. Het muziekonderwijs op school en de nieuwe organisatie krijgen zeven ton van de gemeente en drie ton van het rijk.

Poederbrief bezorgd bij Ziggo

De politie heeft uit veiligheidsoverwegingen het hoofdkantoor van kabel- en internetbedrijf Ziggo in Utrecht afgesloten nadat er een poederbrief is bezorgd. Niemand mag in of uit het pand .

Dat meldde de politie dinsdagmiddag.

Experts onderzoeken wat voor poeder de brief bevat. In het hoofdkantoor aan de Atoomweg werken ongeveer vijfhonderd mensen.

In de nacht van maandag op dinsdag is Ziggo begonnen met de omstreden blokkade van de torrentsite The Pirate Bay. Of de brief daarmee te maken heeft, is niet duidelijk volgens de politiewoordvoerder.

Poederbrief bezorgd bij Ziggo
Poederbrief bezorgd bij Ziggo (Foto: ANP)

Marinier VS gestraft na zelfmoord collega

Een Amerikaanse marinier die een collega in Afghanistan tot zelfmoord zou hebben gedreven is maandag in Hawaii tot dertig dagen gevangenisstraf veroordeeld. Ook wordt hij in rang teruggezet.

Marinier Jacob Jacoby bekende dat hij collega-marinier Harry Lew had geslagen en geschopt. Hij zei te hebben gehandeld uit woede en frustratie omdat Lew geregeld in slaap viel terwijl hij wacht moest houden.

Behalve geslagen en geschopt werd Lew ook gedwongen push-ups te doen en kreeg hij zand in zijn gezicht gegooid. Hij pleegde kort na het incident met zijn wapen zelfmoord in de provincie Helmand.

Een andere collega en een onderofficier moeten binnenkort voor de krijgsraad komen.


Marinier VS gestraft na zelfmoord collega (Foto: Novum)

Kogel voor Utrechtse zwijnen en herten

Wilde zwijnen en damherten mogen worden afgeschoten als ze op eigen gelegenheid de provincie Utrecht bereiken. Dat heeft het provinciebestuur besloten. Volgens een woordvoerder van de provincie vormen de zwijnen en damherten een gevaar voor de verkeersveiligheid. Ook zorgen de dieren voor landbouwschade.

Voor edelherten wordt een uitzondering gemaakt. De dieren zijn schuchterder en daarom minder snel geneigd de weg over te steken. Voor deze dieren wordt een maximumpopulatie van tweehonderd dieren aangehouden.

Vrouw bekneld tussen perron en trein

Een 55-jarige vrouw uit Zwolle is dinsdagochtend op station Utrecht Centraal tussen het perron en een trein bekneld geraakt. Hulpdiensten moesten de trein verplaatsen om de vrouw te bevrijden. Het slachtoffer is met letsel aan armen, rug en gezicht naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

De vrouw viel rond 09.45 uur tussen een stilstaande sprinter en het perron. De brandweer kreeg het slachtoffer niet direct uit haar benarde positie. De vrouw werd met dekens warm gehouden. De hulpdiensten besloten de trein zestig meter op te rijden waardoor de vrouw loskwam.

Volgens de zegsman van het KLPD was de situatie rond 10.45 uur opgelost. Het treinverkeer rijdt weer.

Achttien jaar geëist voor opsluiting in kast

Tegen een 34-jarige man is dinsdag achttien jaar gevangenisstraf geëist voor het overvallen van een bejaarde vrouw uit Amstelveen. Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor de dood van de vrouw door haar op te sluiten in een kast. De vrouw kwam na een dag om het leven door verstikking.

De verdachte, een ontsnapte gevangene, overviel de 77-jarige vrouw in september 2010 in haar seniorenflat. Nadat hij de vrouw had opgesloten, ging hij er met haar geld vandoor.

De man had er in juli 2010 vijf jaar celstraf op zitten voor meerdere overvallen op bejaarden. Hij had daarna tot 2011 in een kliniek in Groningen moeten zitten, maar doordat hij zich niet gedroeg werd hij teruggestuurd naar de gevangenis. Dat mocht hij op eigen houtje doen, waardoor hij kon ontsnappen.

Vervolgens sloeg hij tot vier keer toe bij bejaarden. Naast de overval in Amstelveen lichtte hij ouderen op in onder meer Velserbroek en Groningen. Hij deed zich daarbij voor als ING-medewerker en troggelde zo hun pinpassen af.


Achttien jaar geëist voor opsluiting in kast (Foto: Novum)

[Upd] Narsingh niet naar Ajax

Ajax onderzoekt of het zich dinsdag nog kan versterken met Luciano Narsingh. De 21-jarige buitenspeler van sc Heerenveen staat al langer in de belangstelling van de Amsterdamse club. Vanwege de knieblessure van Miralem Sulejmani komt de transfer mogelijk in een stroomversnelling.

Narsingh, geboren in Amsterdam, genoot zijn opleiding bij Ajax. Hij werd wegens disciplinaire redenen weggestuurd. Mino Raiola, zaakwaarnemer van de speler van Jong Oranje, is op de hoogte van de belangstelling van de kampioen. Hij wacht echter af of beide clubs een akkoord bereiken. De transfermarkt sluit dinsdag om 24.00 uur.

Update 12:27 uur

Luciano Narsingh heeft aangegeven deze winterperiode niet te vertrekken uit Heerenveen. Volgens zijn zaakwaarnemer Mino Raiola wil de aanvaller niet binnen één dag beslissen. "Met Ajax was ook nog nergens over gesproken. Luciano heeft het naar zijn zin in Heerenveen en wil pas over enkele maanden een beslissing over zijn toekomst nemen. We gaan dit dus niet op stel en sprong doen," zei hij tegen Voetbal International. Bovendien moet Heerenveen vanavond voor de beker tegen Vitesse spelen, wat de zaak nog complexer zou maken.

Sutil veroordeeld tot anderhalf jaar voorwaardelijk

Formule 1-coureur Adrian Sutil is door de rechtbank in München veroordeeld tot een straf van anderhalf jaar voorwaardelijk voor het opzettelijk verwonden van Genii-medeoprichter Eric Lux. Daarnaast moet de Duitser een boete van 200.000 euro betalen. Of hij in beroep gaat tegen de straf is nog niet bekend.

Sutil verwondde Lux na afloop van de Grand Prix van China in een discotheek in Shanghai. De Duitser wilde naar eigen zeggen champagne over de Luxemburger heen gooien, maar raakte hem in de hals, waarna Lux naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd en daar twintig hechtingen kreeg.

Sutil zou zich vervelend hebben gedragen, waarna teamleden van Lotus Renault GP Lux vroegen om de Duitser uit de discotheek te verwijderen. Omdat volgens de aanklager bij Sutil opzet in het spel was en de verklaringen van de coureur te vaag was er 21 maanden voorwaardelijk geëist.

Sutil raakte mogelijk mede door het incident zijn stoeltje bij Force India kwijt. De Duitser moest plaatsmaken voor zijn landgenoot Nico Hülkenberg. Sutil is nog op zoek naar stoeltje, maar moet er tegelijkertijd voor vrezen dat de FIA zijn superlicentie intrekt, waardoor hij niet meer in de F1 actief kan zijn.

EverQuest voortaan gratis

Het online rollenspel Everquest is vanaf begin maart gratis te spelen. Dat heeft Sony bekendgemaakt. Tot nu toe moesten spelers maandelijks de portemonnee trekken om de game online te kunnen spelen. Everquest 2 was al sinds vorige maand gratis te spelen.

Gamers hebben nu de keuze uit drie verschillende abonnementen, waarvan twee betaalde. In de gratis versie is het aantal personages en beschikbare spelvoorwerpen beperkt.

Voor een eenmalig bedrag van zo'n vijf euro is een zilveren abonnement te koop met meer keuzes. Daarnaast blijft een maandelijks abonnement, dat twaalf euro kost, bestaan voor het online spel. Spelers met dit gouden abonnement kunnen uit alle beroepen en typen personages kiezen om mee te spelen en kunnen het met de sterkste wapens opnemen tegen de grootste monsters in het spel.

Everquest verscheen voor het eerst in 1999. Sindsdien heeft het spel talloze updates en achttien speluitbreidingen gekregen waarbij spelers nieuwe kerkers, gebieden, opdrachten en vijanden kregen.


EverQuest voortaan gratis (Foto: Novum)

RKC-middenvelder Sno laat Utrecht lopen

Evander Sno vertrekt niet naar FC Utrecht. De Domstedelingen wilden hem overnemen van RKC, maar de 24-jarige middenvelder heeft bedankt voor de interesse. In Utrecht lag een contract voor tweeënhalf jaar klaar. Sno is bezig aan zijn eerste seizoen bij RKC.

"Wij zijn heel blij met zijn beslissing", zegt RKC-coach Ruud Brood tegen het Brabants Dagblad. Volgens de trainer laat Sno een kans onbenut om zich financieel te verbeteren. "Het is knap dat hij daartoe in staat is. Sno denkt dat clubs als FC Utrecht in de toekomst ook nog wel zullen komen."

Het aanblijven van Sno is een meevaller voor Brood, die eigenlijk al uitging van een vertrek. "Wij waren al aan het schakelen om naar een opvolger te zoeken. Wat hij bij ons verdient staat in geen verhouding tot wat hij bij FC Utrecht zou kunnen verdienen."

RKC is met Sno een van de revelaties van de Eredivisie. De promovendus neemt een knappe veertiende positie in. Sno was in zestien van de negentien competitieduels van de partij. Eerder speelde de voormalig jeugdinternational voor Feyenoord, NAC, Celtic, Ajax en Bristol City.

Lowlands maakt eerste namen bekend

Aanstaande zaterdag begint alweer de kaartverkoop voor het Lowlandsfestival in Biddinghuizen in augustus. In aanloop op de verkoop van de tickets heeft de organisatie de eerste namen naar buiten gebracht.

Op de website staat sinds vanmorgen vermeld wie er in de zomer op het Biddinghuizense podium staan te spelen. Ook liet de organisatie weten dat maandag 6 februari de nieuwe website online gaat.

De bevestigde artiesten zijn Feist, Ane Brun, Innervisions, La Pegatina, Letlive, Blaudzun, Movits!, Me First and the Gimme Gimmes en Les Ramoneurs de Menhirs. Tickets gaan de verkoop in voor 185 euro inclusief servicekosten. Dit geldt voor een geheel weekend inclusief slaapplaats. Mensen in bezit van een CJP-pas krijgen 10 euro korting op een kaartje. Vorig jaar waren de tienduizenden kaarten binnen een paar uur uitverkocht.

Zuid-Afrika haalt poreuze condooms terug

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van volksgezondheid haalt 1,35 miljoen condooms terug die zijn uitgedeeld ter gelegenheid van de festiviteiten rond het honderdjarige bestaan van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Er zijn meldingen binnengekomen over condooms die poreus bleken of scheurden tijdens gebruik.

Zuid-Afrika telt meer aidsslachtoffers en seropositieven dan welk ander land dan ook. President Jacob Zuma wordt geprezen omdat hij het aidsbeleid nieuw leven heeft ingeblazen, nadat zijn voorganger Thabo Mbeki zich openlijk had afgevraagd of hiv aids kan veroorzaken.

Onder Mbeki bestond er een wantrouwen tegen medicijnen die patiënten in leven hielden en werden behandelingen met knoflook en citroen als adequater middel toegejuicht.

Waarschuwing voor ESBL-kipfilet

In een stukje kipfilet zit bijna altijd de risicovolle bacterie ESBL. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond ziet de bacterie als een grote bedreiging voor het voedsel en vreest voor de volksgezondheid. Van alle onderzochte stukjes kipfilet bleek 95 procent besmet te zijn.

Bijna al het kippenvlees uit de intensieve kippenbedrijven bleek besmet met de bacterie. Bij biologisch kipfilet komt de bacterie minder vaak voor.

De bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar is wel immuun tegen veel gangbare antibiotica. Het is zeer aannemelijk dat de ESBL bacterie meer en meer resistent is geraakt door het gebruik van antibiotica bij kippen en andere dieren.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten het belangrijk te vinden dat consumenten weten hoe ze met kip om moeten gaan. Door een goede verhitting van het vlees en hygiënisch werken kan de consument de bacteriën zelf onschadelijk maken. De brancheorganisatie vindt verder dat het antibioticagebruik moet worden beperkt.

De Consumentenbond is de campagne Schone Kip gestart. De bond roept iedereen op om te laten weten dat er veel harder moet worden opgetreden tegen het antibioticagebruik. Consumenten kunnen meedoen met het protest door te Twitteren met #schonekip.

Vader gaat uit roven met dochter (11)

Een 29-jarige man is maandag aangehouden op verdenking van koperdiefstal in Arnhem. Tijdens zijn diefstal stond zijn 11-jarige dochter op de uitkijk, meldt de politie dinsdag. De man werd op heterdaad betrapt.

Diverse getuigen waarschuwden rond 11.15 uur de politie. Ze zagen dat de man metaal stal bij een bouwterrein aan de Haringvlietstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Agenten troffen bij aankomst niet alleen de Arnhemmer, maar ook zijn 11-jarige dochter. Het meisje vertelde dat ze op de uitkijk moest staan.

De politie heeft het meisje naar huis gebracht. Haar vader zit nog vast. De auto van de man, waar een partij koper in lag, is door de politie in beslag genomen.

FIFA-regel zet streep door Amoah-transfer

Een transfer van Matthew Amoah naar FC Twente is van de baan. De FIFA-reglementen verbieden het om als speler voor drie clubs in één seizoen uit te komen.

De Ghanese spits speelde dit seizoen al voor NAC Breda, voordat hij de overstap maakte naar het Turkse Mersin Idman Yurdu. FC Twente zou in het geval van een transfer zijn derde club in één seizoen worden, hetgeen niet mogelijk is door de regels van de FIFA.

Volgens TC/Tubantia zag FC Twente in Amoah een mogelijke vervanger van Marc Janko, die op het punt staat om voor FC Porto te tekenen. De Tukkers zullen hun pijlen nu volledig richten op Glynor Plet van Heracles Almelo.

Eerder werd op dinsdag al bekend dat een mogelijke overgang van Eljero Elia naar Ajax ook al geen doorgang kon vinden, wegens dezelfde reglementen van de FIFA. Elia kwam dit seizoen al uit voor Hamburger SV, voordat hij naar Juventus vertrok.

Eerste natuurijsmarathon in Noordlaren

Noordlaren heeft deze winter de primeur en zal de eerste marathon op natuurijs gaan organiseren. De organisatie van het evenement heeft bekendgemaakt om de eerste wedstrijd om 18:00 uur te laten starten.

De regiodames zullen als eerste starten, gevolgd door de C1-rijders en veteranen. De schaatsers die in landelijke wedstrijden uitkomen mogen van schaatsbond KNSB niet starten, omdat op de Oostenrijkse Weissensee morgen het Open NK wordt gehouden en zaterdag de alternatieve Elfstedentocht. Voor profrijders kan dan mogelijk komende maandag in Gramsbergen de eerste wedstrijd op Nederlands natuurijs worden gehouden.

Scherzinger en Abdul niet meer welkom bij X Factor

Nicole Scherzinger en Paula Abdul hoeven niet nogmaals achter de jurydesk te kruipen voor de Amerikaanse versie van X Factor. Beide dames hebben maandag te horen gekregen dat ze niet betrokken zijn bij het tweede seizoen van de talentenjacht. Ook presentator Steve Jones moet het veld ruimen.

Waarom de juryleden en presentator niet terug mogen keren, is niet bekendgemaakt. Ingewijden fluisteren tegen entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter dat bedenker Simon Cowell niet tevreden was met het eerste seizoen in de Verenigde Staten. X Factor kon niet op tegen talentenjachten als American Idol en The Voice.

Voor het tweede seizoen zou Cowell, tevens juryvoorzitter, grotere sterren een plek willen geven in de jury. Wie dat zijn, is nog niet bekend. Het vierde en laatste jurylid, LA Reid, heeft nog geen bericht gehad over het al dan niet verlengen van zijn contract.

Al voor de start van het eerste seizoen was er veel te doen om de jury van de Amerikaanse editie van X Factor. Aanvankelijk zou Cheryl Cole plaatsnemen in de jury, Scherzinger en Jones werden aangetrokken om de talentenjacht te presenteren. Cowell besloot dat Cole 'te Brits' was voor de Amerikaanse editie van zijn show en gaf haar plaats achter de jurydesk aan Scherzinger.

Tijdens de show was er veel te doen rondom het vertrek van twee van Cowell's talenten, de tienermeisjes Drew en Rachel. Drew moest het veld ruimen nadat Abdul en Scherzinger hun keuze op een andere kandidaat liet vallen, en Rachel Crow verliet in tranen het podium toen Nicole Scherzinger weigerde te stemmen. Hierop werd zij van het podium weggehoond. Scherzinger ontving zelfs diverse doodsbedreigingen.


De 13-jarige Rachel Crow zingt voor een plek in de finale...


Maar Scherzinger weigert te kiezen...

Ben Saunders laat fans raden naar nummer over ex

Ben Saunders wil nog niet loslaten welk liedje hij over zijn ex Soraya heeft geschreven. Saunders verklapte vorige week dat op zijn tweede plaat een nummer over zijn voormalige verloofde staat. "Ik zeg niet hoe dat liedje heet. Dat moet het publiek maar raden", vertelt Saunders aan De Telegraaf.

Wel laat Saunders los dat hij moeite had met het nummer. "Het gaat over wat ik voor haar voelde, ook toen we voor het geplande huwelijk toch met elkaar braken en hoe ik nu naar haar kijk. Eerst kon ik het moeilijk onder woorden brengen, maar ik had haar toen tien minuten aan de telefoon en de woorden vloeiden zomaar uit mijn pen." Volgens de 28-jarige zanger is het liedje 'heel liefdevol'.

Ben en Soraya kenden elkaar al jaren voordat ze een relatie kregen. In juni vroeg Saunders zijn vriendin tijdens een vakantie in Marokko ten huwelijk. De twee zouden deze maand trouwen, maar hun relatie liep in november op de klippen.

Op zijn tweede album staat ook een nummer voor Bens dochtertje Stacey. "Voor haar had ik zo dertien, veertien kantjes vol. Dat is uiteindelijk een heel lief nummer geworden." Saunders schreef mee aan 'zes tot zeven' liedjes. "Ik kan wel teksten gaan maken over hoe ik van zwemmen hou of zo. Maar dat slaat nergens op. Ik heb mijn eigen leven dus maar genomen."

Twente biedt tevergeefs 7 miljoen voor Tadic

FC Groningen laat aanvaller Dusan Tadic deze winterperiode nog niet vertrekken naar FC Twente. De Tukkers boden gisteren zeven miljoen euro voor de Serviër, maar kregen nul op het rekest. Het lijkt er echter wel op dat Tadic in de zomer wel de overstap naar Enschede zal gaan maken.

"Het is een heel goed gesprek geweest. FC Groningen wil Tadic nu niet kwijt en we schorten de gesprekken op om later verder te praten over een transfer in de zomer. Je kunt niet zeggen dat we daar al een akkoord over hebben, maar het gesprek is wel heel constructief geweest", zei Twente-voorzitter Joop Munsterman.

Ook FC Groningen ziet een zomertransfer van Tadic wel zitten. "Wij begrijpen wel, dat het ergens ophoudt om Tadic aan zijn contract te houden. Tadic is een ambitieuze speler. Maar nu willen we hem niet verkopen. We laten het sportieve belang prevaleren en willen in de winterstop niet een van onze beste spelers laten gaan", zei directeur Hans Nijland die ook nee zal gaan verkopen aan Borussia Mönchengladbach.

Chelsea legt Belg De Bruyne tot 2017 vast

Chelsea heeft de transfer van Kevin De Bruyne afgerond. De 20-jarige Belg zette maandagnacht zijn handtekening onder een contract voor 5,5 jaar. De spits maakt komende zomer pas de overstap naar Londen, meldt zijn huidige werkgever Racing Genk.

Met de komst van De Bruyne komt het aantal Belgen bij Chelsea op drie. Ook Romelu Lukaku en Thibaut Courtois staan onder contract bij de nummer vier van de Premier League, hoewel Courtois momenteel uitgeleend is aan het Spaanse Atletico Madrid.

De Bruyne maakte in 2009 zijn debuut voor Genk en kwam sindsdien tot tachtig competitieduels en dertien goals. Onder de vleugels van trainer Mario Been was de tweevoudig international dit seizoen goed voor zes treffers, waarvan twee afgelopen zaterdag tegen Leuven.


Chelsea legt Belg De Bruyne tot 2017 vast (Foto: Novum)

Miami wint voor vijfde keer op rij in NBA

Miami Heat heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn vijfde opeenvolgende overwinning geboekt. In eigen huis werd met 109-95 gewonnen van New Orleans Hornets. Topschutters aan de kant van Miami waren de vedetten LeBron James en Dwyane Wade met ieder 22 punten. Miami neemt nu de tweede plaats in de Eastern Conference in.

Derrick Rose speelde een hoofdrol in de 98-88 zege van Chicago Bulls bij Washington Wizards. Hij nam 35 punten voor zijn rekening. Chicago blijft koploper in de Eastern Conference. De Wizards, waar John Wall tot twintig punten kwam, bungelen in diezelfde afdeling onderaan.

Philadelphia 76ers boekte zonder Francisco Elson zijn derde overwinning op rij. Orlando Magic werd met 74-69 verslagen.

Overige uitslagen
Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 103-82
Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 73-83
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 108-120
Utah Jazz - Portland Trail Blazers 93-89
Phoenix Suns - Dallas Mavericks 99-122
Los Angeles Clippers - Oklahoma Citythunder 112-100

McLaren ontkent overstap naar PURE-motoren

Het Formule 1-team McLaren heeft ontkend dat het in 2014 de motoren van Mercedes in wil ruilen voor die van de onafhankelijke fabrikant PURE. In dat jaar wordt de huidige 2,4 liter V8 ingeruild voor een 1,6 liter V6 turbomotor.

McLaren heeft naar verluidt nog een motorendeal met Mercedes tot eind 2015. Het team uit Woking zou echter al om zich heen kijken voor een andere meer exclusieve leverancier en zou in november geprobeerd hebben Honda terug te lokken naar de Formule 1. Dit gerucht werd ontkend, maar de geruchten rond het bedrijf PURE van voormalig BAR-teambaas Craig Pollock blijven aanhouden. Dat bedrijf is momenteel op zoek naar teams die gebruik willen maken van de motoren die voor 2014 geproduceerd worden.

"McLaren heeft in de afgelopen maanden geen contact gehad met PURE. Het contact dat we enige tijd geleden met PURE hadden was informeel en meer een gebaar uit beleefdheid," zei een woordvoerder van McLaren.

Blokkade The Pirate Bay eenvoudig te omzeilen

De blokkade op torrentsite The Pirate Bay, welke door providers Ziggo en XS4ALL op last van de rechter verplicht werd door te voeren, is - zoals verwacht - kinderlijk eenvoudig te omzeilen, zo blijkt uit een korte proef gedaan door website FOK.nl.

Wie via Ziggo naar de site van The Pirate Bay surft wordt doorgestuurd naar de pagina blokkade.ziggo.nl. Hier meldt Ziggo dat de pagina op last van de rechter geblokkeerd is, en dat Ziggo tegen deze uitspraak in hoger beroep gaat.

Dat een blokkade niet werkt blijkt wel uit het feit dat deze kinderlijk eenvoudig is te omzeilen, door gebruik te maken van een dienst als hidemyass, surfert.nl of superproxy.nl. Wie op zo'n pagina naar thepiratebay.org surft zal gewoon op de pagina's van the pirate bay uitkomen. Naast hidemyass.com zijn er nog talloze sites die dezelfde functionaliteit aanbieden.

XS4ALL zal zijn blokkade uiterlijk morgen doorvoeren. Zij zal ook kenbaar maken welke domeinnamen en ip-adressen door Brein zijn aangeleverd voor blokkade. Ook XS4ALL gaat in hoger beroep.

Stichting Brein heeft inmiddels meerdere providers aangeschreven en ze verzocht de blokkade door te voeren. Tot nu toe hebben alle providers dit geweigerd, daar de uitspraak van de rechter slechts is opgelegd aan Ziggo en XS4ALL.

Naast de proxies zijn er ook diverse mirrors online. De meest eenvoudige is die van de Nederlandse tak van de Piratenpartij.

Meer manieren om de blokkade te omzeilen vind je op ikwilthepiratebay.nl.

"NetherRealm Studios moet meer dan Mortal Kombat maken"

Ed Boon, hoofd van de NetherRealm Studio en bedenker van de Mortal Kombat-serie, wil graag hebben dat zijn studio meer dan alleen de Mortal Kombat-studio wordt.

"I would be surprised if Warner Bros. and us never released another Mortal Kombat game again. We don't have a title to announce, but if this last one sold over 3 million and counting, there's a certain amount of assumption that we'd consider doing another Mortal Kombat game", zegt Boon. "But at the same time, we want our studio to do more than just make Mortal Kombat games. We love making them but we also want to do different types of games. Different genres, different IPs."

Het zegt amper wat over de toekomst van de studio. Maar het recent uitgegeven Batman: Arkham City Lockdown is een soort indicatie voor de plannen van Boon.

"The Batman iOS game was kind of like us dipping our foot into that whole different types of games to do. We're going to continue in that direction, but I would be surprised if we never did another Mortal Kombat game again." En wordt 2012 het jaar om andere type games te maken? "Oh yes, without a doubt."

Miyamoto doet stap terug van franchise, zoekt monsterhit

Shigeru Miyamoto neemt toch een stap terug van de grote franchises van Nintendo, zodat hij zich kan concentreren op zijn eigen projecten. Met die onaangekondigde games hoopt de gevierde ontwikkelaar een nieuwe monsterhit te maken.

The ideal situation is one in which I do not need to give any direction. My giving directions may hold back my subordinates’ independent and voluntary growth”, zegt Miyamoto in een gesprek met investeerders na de bekendmaking van hun kwartaalcijfers. “Of course, I do not let everyone go totally unchecked. I supervise whenever necessary. I end up using less of my energy and, as a result, I am starting to have time that I can spend for myself.

En met 'myself' bedoelt Shiggy 'Nintendo'. Wanneer Miyamoto niet bezig is met zijn managementtaken, komt zijn creativiteit opborrelen.

I am spending more time than before on finding new ideas for new developments rather than focusing my energy on work in my teams in order to solidify the contents of (existing) franchise titles. I am acting with the understanding that one big hit title can change multiple phases of a situation in the entertainment business, and I feel that finding such one big hit is my basic job.

Miyamoto is ervan overtuigd dat zijn teamleden goede games kunnen maken. Daarnaast overziet Satoru Iwata, directeur bij Nintendo, een tweede gigantische ontwikkeldivisie, wat alle geruchten wegneemt die claimden dat Miyamoto de enige zou zijn die alle first party-projecten zou overzien.

No single person can replace Mr. Miyamoto instantaneously. They are living in a different age from Mr. Miyamoto and their experiences are different from Mr. Miyamoto’s", zegt Iwata.

On the other hand, there have been many people who have observed how Mr. Miyamoto works, have worked with him or have been left in situations where they have to take on more significant responsibility without being allowed to be dependent upon Mr. Miyamoto. I am confident that people are growing. Even for the development fields that required Mr. Miyamoto’s involvement in the past, the situation is changing."

Of course, there are the areas that we have to say, ‘Miyamoto’s involvement certainly makes a difference here.’ However, when we look at the culture and know-how held as a group, not just one particular person at any given time, the situation has significantly changed over the past 10 years. Please take this as a remark from an individual who has been watching Mr. Miyamoto.

Van Bommel: "Terugkeer spreekt me aan"

Mark van Bommel wordt al tijden in verband gebracht met een terugkeer bij PSV. De omstandigheden moeten dan wel goed zijn, zegt de middenvelder van AC Milan.

In gesprek met Algemeen Dagblad laat Van Bommel weten dat hij in principe openstaat voor een terugkeer naar Eindhoven. "Ik heb altijd gezegd dat een terugkeer naar PSV me aanspreekt. Maar dan moeten de omstandigheden wel kloppen", aldus de Oranje-aanvoerder.

"De komende maanden moeten we dat maar eens bekijken. Milan zal rond maart gaan praten met spelers van wie het contract afloopt. Formeel ben ik sinds januari vrij om te gaan en staan waar ik wil", legt de middenvelder uit.

Van Bommel kreeg al diverse aanbiedingen uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. "Ik wil prijzen winnen. Mijn eergevoel is te groot om in dergelijke competities te gaan spelen. Ik denk niet dat dat bij me past. Bij PSV, maar ook hier in Milaan, heb ik het gevoel dat er nog volop valt te winnen."

De recente ontwikkelingen bij PSV volgt de oud-speler op de voet. "Het staat er nu vrij goed voor, er staat een team met mogelijkheden." Bij de Einhovenaren zou Van Bommel een koppel kunnen vormen met Kevin Strootman. "Op zich zou dat niet verkeerd zijn", besluit de Limburger met een knipoog.

"Piraterij hoeft niet altijd slecht te zijn"

Volgens de directeur van Angry Birds-ontwikkelaar Rovio, Mikael Hed, hoeft piraterij niet altijd slecht voor de zaken te zijn en kan het zelfs helpen het entertainmentmerk verder te laten groeien.

Volgens Hed moet de entertainmentindustrie hun visie op consumenten veranderen en lessen trekken uit de situatie waarin de muziekindustrie nu zit. “We could learn a lot from the music industry, and the rather terrible ways the music industry has tried to combat piracy.

We took something from the music industry, which was to stop treating the customers as users, and start treating them as fans. We do that today: we talk about how many fans we have. If we lose that fanbase, our business is done, but if we can grow that fanbase, our business will grow.

Hed zegt ook dat het ondernemen van juridische stappen zinloos is en er alleen maar voor zorgt dat de franchise duizenden potentiële fans misloopt. “Piracy may not be a bad thing: it can get us more business at the end of the day.” 

Online pass SSX niet nodig voor multiplayer

EA Sports heeft een ongebruikelijke aanpak aangaande de online pass van SSX: je kunt meedoen met de multiplayer potjes, maar je wordt daarvoor niet beloond. Dus: online spelen kan zonder de pas te hebben.

Wanneer je de online pass wel gebruikt, dan word je daar hevig voor beloond in de vorm van credits. Heb je zo'n pass dus niet, omdat je het spel tweedehands hebt gekocht, dan worden al je credits opgeslagen en pas geactiveerd wanneer je de online pass gekocht hebt voor tien euro.

EA Sports has made a significant investment to offer immersive online services and features. We want to reserve these online services for people who pay EA to access them. Economy balance makes it possible to unlock all available content and allows you to participate in all event drops across both Explore and Global Events, with credits earned solely in Explore.

Begin maart komt SSX uit op de PlayStation 3 en Xbox 360.

Van Emden tekent protest aan bij JBN

Judoka Anicka van Emden (25) heeft maandag besloten officieel protest aan te tekenen tegen het besluit van de Nederlandse bond (JBN) Elisabeth Willeboordse af te vaardigen naar de Olympische Spelen in Londen. De technische staf van de JBN gaf in de categorie tot 63 kilogram vroegtijdig de voorkeur aan de 33-jarige Zeeuwse op grond van haar grotere routine.

Van Emden kan in het onderlinge vergelijk met haar clubgenote echter bogen op recente betere resultaten. De Haagse pupil van de Rotterdamse coach Chris de Korte pakte onder meer op het EK zilver en op het WK brons en staat hoger op de wereldranglijst. Ze heeft vooral moeite met de uitleg van de keuzecommissie gezien de vooraf gestelde criteria.

Van Emden tekent protest aan bij JBN
Van Emden tekent protest aan bij JBN (Foto: ANP)

Mensen te water na botsing pont en schip Rijswijk

Bij een botsing tussen een fietserspont en een binnenvaartschip bij het Zuid-Hollandse Rijswijk zijn dinsdag meerdere mensen te water geraakt. Door de botsing ter hoogte van het Jaagpad kapseisde de pont rond 07.45 uur, meldt een brandweerwoordvoerder.

Iedereen is naar de kant gebracht. Twee mensen moesten ter plaatse worden nagekeken door ambulancepersoneel, waarschijnlijk kampten zij met onderkoelingsverschijnselen.

PVV en VVD boos over doorbetalen stakende leraren

VVD en PVV zijn woedend dat veel scholen leraren hebben doorbetaald tijdens de stakingen van vorige week. Zij vinden dat de stakingskas van de Algemene Onderwijsbond hiervoor had moet worden gebruikt, schrijft De Telegraaf dinsdag. VVD-Kamerlid Ton Elias noemt de situatie 'geschift, als het zo is' en kondigt aan dit aan de orde te stellen in het vragenuur van de Kamer.

Bestuursvoorzitter van de Spinoza Scholengroep in Voorburg Paul van Meenen verdedigt het doorbetalen. "Het hoofddoel van de leraren is pal te staan voor het belang van het kind. Daar past dit in mijn ogen ook bij", zegt hij in de krant.

De werkgeversorganisatie voor middelbare scholen VO-raad noemt het doorbetalen 'ongebruikelijk', maar heeft er begrip voor. Het ministerie van Onderwijs stelt in de krant dat het is toegestaan en dat het volledig aan de werknemers en werkgevers is om te bepalen hoe de leraren worden doorbetaald.

Obama bevestigt acties drones in Pakistan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in een chatsessie bevestigd dat Amerikaanse onbemande vliegtuigen geregeld doelen in Pakistan aanvallen. Obama zei dat de VS met de drones precisieaanvallen uitvoeren op de Taliban en strijders van het terreurnetwerk al-Qaeda.

Hij zei dat met de drones doelgerichte acties worden uitgevoerd tegen "terroristen, die Amerikanen proberen schade toe te brengen en die Amerikaanse installaties en Amerikaanse bases proberen te treffen".

De uitspraken van Obama zijn opvallend. Amerikaanse regeringsfunctionarissen doen normaal gesproken geen uitspraken over operaties waarbij drones worden ingezet.

Obama bevestigt acties drones in Pakistan
Obama bevestigt acties drones in Pakistan (Foto: ANP)

Operadiva Camilla Williams overleden

De eerste zwarte operaster in de VS, Camilla Williams, is maandag in haar huis in Chicago op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldde een woordvoerder van de Universiteit van Indiana, waar Williams 20 jaar lang muziekles gaf.

Williams vertolkte in 1946 de titelrol in Madame Butterfly met de New York City Opera, een unicum voor een zwarte vrouw. Een succesvolle carrière in de wereld van opera volgde, totdat de diva begin jaren '70 de bühne vaarwel zei en les ging geven. In 1997 ging de inmiddels bejaarde operaster met pensioen.

Assange in The Simpsons

Julian Assange zal binnenkort zijn opwachting maken in de Amerikaanse tv-serie The Simpsons. Dat meldde een woordvoerder van zender Fox. De oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks speelt een buurman van de Simpson-familie.

De aflevering met Assange is voor de serie tevens een mijlpaal, het is namelijk de 500ste tekenfilm. Zeker in de VS is Assange niet onomstreden, maar de makers hopen dat met een door satire omgeven optreden van de topman van WikiLeaks opgelost te hebben.

De aflevering met Assange is op 19 februari te zien op de Amerikaanse tv.

Assange maakt opwachting in The Simpsons
Assange maakt opwachting in The Simpsons (Foto: ANP)

Beatrix viert 74e verjaardag, troonwisseling?

Koningin Beatrix is dinsdag jarig. De vorstin viert haar 74e verjaardag in huiselijke kring, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Nog nooit bereikte een regerende monarch in Nederland de leeftijd van 74 jaar. Koning Willem III overleed in 1890 op 73-jarige leeftijd.

De verjaardag van Beatrix voedt, zoals de laatste jaren gebruikelijk is, de geruchten over een mogelijke troonswisseling. Vrijdag werd Chris Breedveld benoemd tot nieuwe directeur van het Kabinet der Koningin. Dit zou kunnen wijzen op een op handen zijnde abdicatie.

Ook de datum, 31 januari, zet aan tot speculatie. Koningin Juliana maakte haar troonsafstand 32 jaar geleden bekend, op 31 januari 1980. Beatrix is nu evenveel jaren koningin als haar moeder.

Overigens zijn 2013, als het koninkrijk tweehonderd jaar bestaat, of 2015, twee eeuwen nadat Willem I zichzelf tot koning uitriep, ook symbolische momenten waarop Beatrix zou kunnen terugtreden. Koningin Beatrix beslist zelf wanneer de tijd rijp is om het stokje over te dragen aan kroonprins Willem-Alexander.

Steeds meer Nederlanders kunnen leven met een wisseling van de wacht. Het percentage voorstanders van troonsafstand is licht toegenomen van 32 procent vorig jaar tot 34 procent dit jaar. Het aantal mensen dat per se wil dat de vorstin blijft, is tegelijkertijd gedaald van 36 naar 28 procent, zo bleek vorige week uit een peiling van Ipsos Synovate.

Garbage gaat weer toeren

Garbage gaat na een jarenlange pauze weer toeren door Europa. De Amerikaanse rockband kondigt aan optredens te geven in het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Frankrijk, weet het Britse muziektijdschrift NME. Eerder werd al bekend dat Garbage een aantal festivals aandoet deze zomer.

De band kondigde in 2005 een pauze aan, voor nog onbepaalde tijd. Leadzangeres Shirley Manson liet twee jaar geleden doorschemeren dat ze met de overige bandleden de studio was ingedoken.

Garbage kondigt maandag aan dat het nieuwe album Not Your Kind of People gaat heten. Dit is de eerste cd die de band uitbrengt sinds Bleed Like Me uit 2005. De cd komt uit op 14 mei. De nieuwe plaat wordt onder het eigen platenlabel Stunvolume uitgebracht.

Het is nog niet bekend of Garbage, bekend van hits als Androgyny, met de toer ook een bezoek brengt aan Nederland. Het laatste concert van de band in Nederland vond in 2005 plaats in het Amsterdamse Paradiso. Vorige week werd bekend dat Garbage optreedt in België tijdens het festival Rock Werchter, dat plaatsvindt van 28 juni tot en met 1 juli.

'Kerk werkt misbruikzaken tegen'

De rooms-katholieke kerk frustreert onderzoeken naar seksueel misbruik. Bisdommen en congregaties schuiven hun verantwoordelijkheid af, stelt de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) dinsdag in het AD.

Al 75 slachtoffers hebben volgens de koepel een klacht ingediend over frustratie van onderzoeken. Juridisch medewerker Maud Kips zegt in de krant dat bisschoppen en oversten 'vrijwel standaard' zeggen dat zij in hun archieven geen enkele aanwijzing vinden dat de klacht op waarheid berust. "En als het bewijs overduidelijk is, zeggen zij niet aansprakelijk te zijn."

Verder zouden kerken gretig gebruik maken van de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen klachten die gegrond zijn verklaard. Dat betekent volgens Kips weer een lange tijd van spanning en onzekerheid voor de slachtoffers.

De klachtencommissie functioneert volgens hem wel goed, maar dat zou vooral komen doordat slachtoffers elkaar helpen en door goed werk van advocaten. "Het komt in elk geval niet door de medewerking van de bisdommen en congregaties."

Naar buiten toe betuigt de kerk spijt. "Maar in individuele zaken is de houding van de bisschoppen en oversten niet erg schappelijk en meewerkend. Meer dan eens komen ze met verklaringen dat over de betreffende pater alleen maar goede berichten bekend zijn."

LEGO Universe is niet meer

Op 30 januari hebben Netdevil en LEGO Media de stekker getrokken uit hun MMORPG LEGO Universe. Het spel dat een bijzondere LEGO-ervaring had moeten brengen heeft helaas nooit potten kunnen breken.

Waar Minecraft alles doet wat mensen van een LEGO-spel verwachten, is het LEGO Universe nooit gelukt hier een passend antwoord op te vinden. De gewenste aantallen spelers bleven uit en naar het zich laat aanzien kwam de overstap naar free-to-play vorig jaar te laat.

PlayStation Network donderdag offline voor onderhoud

Het PlayStation Network gaat op donderdag 2 februari enige tijd offline voor onderhoudswerkzaamheden. Het onderhoud is aangekondigd op het forum van de officiële Europese PlayStation-website en staat gepland van donderdag 15.00 uur tot vrijdag 8.00 uur.

Het is nog onduidelijk of het onderhoud alleen betrekking heeft op Engeland of op de hele PAL-regio. Naast de PlayStation Home Service zullen ook de PlayStation Store, het customer account management en de registratie van nieuwe gebruikers onbeschikbaar zijn.

"Users who attempt to sign in after maintenance begins may receive the site notification page. If you are signed in before maintenance begins you should remain signed into your online session (although the above services will still be unavailable)", zegt een community manager van Sony.

Winnaars FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakten drie mensen kans op een PlayStation 3-versie van Just Dance 3! Het enige wat je moest doen om kans te maken op deze prijs was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke accessoire heb je nodig om de PlayStation 3-versie van Just Dance 3 te spelen?? Het antwoord is PlayStation Move.

De gelukkigen die de prijs in de brievenbus mogen verwachten zijn kleinstofzuigertje, Ton76 en ntrx. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

 

Ultieme poging om drama scherp te krijgen

Met een reconstructie ter plaatse hoopt het Openbaar Ministerie in Amsterdam een zo helder mogelijk beeld te krijgen van het dramatische schietincident op de Spiegelgracht, op 14 mei van vorig jaar. Daarbij schoot een hondengeleider van de Amsterdamse politie de 31-jarige Michael Koomen dood.

Maandagavond werd het kruispunt van de Spiegelgracht en de Weteringschans in de hoofdstad met zwarte schermen afgezet, om de gebeurtenissen met de hoofdrolspelers ongestoord te kunnen reconstrueren. Behalve de agent zijn dat de broer van slachtoffer Koomen en ploeggenoot van hun voetbalelftal.

Ultieme poging om drama scherp te krijgen
Ultieme poging om drama scherp te krijgen (Foto: ANP)

Clinton naar VN voor Syrië-resolutie

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton sluit zich aan bij haar Britse en Franse collega's voor een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat heeft ze maandag gezegd. De Veiligheidsraad komt bijeen om een resolutie aangaande het geweld in Syrië te bespreken.

Clinton verklaarde dat de Verenigde Staten een resolutie steunen waarin het geweld van het regime van president Bashar Assad wordt afgekeurd. Volgens Clinton blokkeert het regime de hoop op een vreedzame overgang naar democratie. De escalatie van geweld zorgt bovendien voor een instabiele situatie in het kruitvat dat het Midden-Oosten is, waarschuwde de minister.

"De status-quo is niet vol te houden", aldus Clinton. "Hoe langer het regime van Assad doorgaat met aanvallen op het Syrische volk en in de weg staat van een vreedzame transitie, hoe groter de zorg dat de instabiliteit escaleert en zich uitbreidt naar de hele regio."

Het Witte Huis verklaarde bij monde van een woordvoerder in gesprek te zijn met Rusland. De Russen weigeren een resolutie tegen Syrië te steunen. Het Witte Huis waarschuwde in bedekte termen dat landen niet langer de kant van Syrië moeten kiezen.


Clinton naar VN voor Syrië-resolutie (Foto: Novum)

Van der Sloot getuigt in zaak taxichauffeurs

Joran van der Sloot heeft maandagmiddag (Peruaanse tijd) getuigd in de zaak van de drie taxichauffeurs die hem na de dood van de Peruaanse Stephany Flores van Peru naar Chili hebben gebracht. Hij heeft ontkend dat hij hun had verteld dat hij iemand had vermoord.

De taxichauffeurs worden ervan verdacht hem voor de autoriteiten in bescherming te hebben genomen. Zij hebben verklaard onschuldig te zijn en niet geweten te hebben dat Van der Sloot op de vlucht was.

De officier van justitie eist tegen hen vijf jaar gevangenisstraf en een boete van elk ruim 2800 euro. Hij achtte aangetoond dat de chauffeurs wisten dat Van der Sloot iets op zijn kerfstok had. De uitspraak is dinsdag.

Van der Sloot zelf is veroordeeld tot 28 jaar cel en 59.000 euro smartengeld wegens moord en diefstal op Flores.

Van der Sloot getuigt in zaak taxichauffeurs
Van der Sloot getuigt in zaak taxichauffeurs (Foto: ANP)

'Mogelijke lagere kredietstatus kost miljarden'

Minister Jan Kees de Jager van Financiën (CDA) voorspelde maandag dat de kosten om te lenen voor de Nederlandse staat snel kunnen oplopen als de kredietstatus van Nederland wordt verlaagd. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk als het begrotingstekort niet binnen afgesproken kaders blijft, zei hij tijdens een gastcollege aan de Universiteit van Amsterdam.

De andere drie eurolanden met een triple-A-kredietstatus, Duitsland, Finland en Luxemburg, hebben volgens De Jager de laagste tekorten. Nederland zit juist in de middenmoot wat betreft tekort. "In 2013 moeten we onder de drie procent zitten", zei De Jager. Drie procent van het bruto binnenlands product is het hoogste begrotingstekort dat de EU-regels toestaan.

"Als we zouden moeten lenen tegen de kosten van België, zou dat ons zeven miljard euro per jaar kosten, dat is net zo veel als we bijvoorbeeld uitgeven aan infrastructuur", aldus de Nederlandse minister. België heeft een double-A-status bij de voornaamste ratingbureaus.

Een neveneffect is dat de status van een land een hoge correlatie heeft met die van het bedrijfsleven. "Zo zag je, toen de spread voor Frankrijk opliep tot ongeveer honderd basispunten boven het rendement op Duitse leningen, ook de kosten voor Carrefour opliepen ten opzichte van bijvoorbeeld Ahold." Daarnaast kunnen banken geen hogere rating hebben dan hun thuisland, benadrukt De Jager.

Het CPB publiceert in maart zijn jaarlijks Centraal Economisch Plan 2012 met de nieuwe ramingen voor 2012 en 2013. Herstel van de begroting met een procent van het bbp komt neer op ombuigingen ter grootte van circa zes miljard euro.

De Jager verwerpt de roep om de bestedingen op peil te houden ten einde de economie te stimuleren. "De Keynesiaanse theorie werkt niet, vergroten van de uitgaven zal het alleen maar erger maken", wijst de bewindsman op de vertrouwenscrisis waarin een aantal eurolanden verkeren.

NAVO: machtsoverdracht Afghanistan begint in 2013

De NAVO blijft bij het plan om eind 2014 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan over te dragen aan de Afghaanse veiligheidstroepen. Maar, in antwoord op een oproep van Frankrijk om haast te maken met de terugtrekking uit Afghanistan, zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen dat half 2013 een begin wordt gemaakt met de 'machtsoverdracht in de districten en provincies'.

De Franse president Nicolas Sarkozy schokte de NAVO vorige week door aan te kondigen dat Frankrijk zich versneld terugtrekt uit Afghanistan. Sarkozy vroeg de NAVO om de gevechtsmissie in 2013 te beëindigen.

De oproep van de Fransen betekende een nieuwe deuk in de coalitie die al onder druk staat als gevolg van economische problemen in Europa en de Verenigde Staten, de strijd van de logge Afghaanse regering tegen corruptie en de Taliban, die na tien jaar van strijd nog steeds niet verslagen zijn.

Opsplitsing Philips niet overwogen

Philips overweegt geen opsplitsing van het bedrijf, ondanks dergelijke berichten in de media. Dat zei topman Frans van Houten maandag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de cijfers over het vierde kwartaal.

Uit de vierdekwartaalcijfers blijkt dat het bedrijf in het vierde kwartaal een nettoverlies van 162 miljoen euro heeft geboekt, tegen een winst van 463 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het verlies van Philips komt mede voort uit zwakte in Europa, margedruk en verliezen bij de televisiedivisie.


Opsplitsing Philips niet overwogen (Foto: Novum)

Twaalf arrestaties in Nederlands-Duitse drugszaak

De politie in Venlo en die van het Duitse Mönchengladbach hebben de afgelopen tijd twaalf mensen opgepakt in een drugszaak. Een van hen is een 22-jarige man uit Venlo, de overige verdachten komen uit Duitsland, meldt de Limburgse politie maandag.

Aanleiding voor de arrestaties was de vondst van tien kilo amfetamine met een waarde van ongeveer tienduizend euro in september in een camper in Blerick. Destijds werden drie mensen aangehouden: een 30-jarige vrouw en een 53-jarige man uit Mönchengladbach en een 22-jarige man uit Blerick.

De politie was de drugs op het spoor gekomen na meldingen dat mogelijk in Blerick in verdovende middelen werd gehandeld. De politie vatte post bij de camper, waarna agenten bij de overdracht van de amfetamine in actie kwamen.

Het onderzoek loopt nog. De 22-jarige man uit Venlo is niet dezelfde man als de verdachte die in september werd aangehouden.

Stroomstoring Rotterdam door nieuwe apparatuur

De stroomstoring waardoor maandag ongeveer vijftigduizend huishoudens in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen werden getroffen, is ontstaan tijdens de vernieuwing van de bedienings- en besturingsapparatuur in een hoogspanningsstation in Rotterdam. De storingen die de deelgemeente Schiebroek-Hillegersberg en de wijk Prinsenland eerder deze maand troffen hadden een totaal andere oorzaak.

De eerdere storingen waren het gevolg van een kapotte kabel en een volgens Stedin zeldzaam defect in een onderdeel van een schakelinstallatie. Dat meldt netbeheerder Stedin maandagavond.

De storing maandag begon iets na omstreeks 14.30 uur en zorgde onder meer voor problemen met trams, metro's en treinen. Rond 17.30 uur hadden alle klanten weer spanning. Vorige week zondag hadden ook al duizenden woningen en bedrijven in de regio Rotterdam te kampen met een grote stroomstoring.

De gemeente Rotterdam besloot maandag na de tweede storing in een week tijd Stedin op het matje te roepen. Verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen wil opheldering over de oorzaken. Ook is ze benieuwd hoe het bedrijf denkt de storingen te voorkomen. Stedin wordt dinsdag op het stadhuis verwacht voor een gesprek.

Monti wil lager loon voor parlementariërs

Italiaanse parlementariërs moeten salaris inleveren als onderdeel van bredere bezuinigingen op de privileges van volksvertegenwoordigers. Dat heeft de Italiaanse premier Mario Monti maandag in een verzoek aan beide kamers van het parlement gevraagd.

Italiaanse volksvertegenwoordigers horen tot de best betaalde in Europa. De privileges die aan hun ambt verbonden zijn, zijn veel Italianen een doorn in het oog. Monti heeft zich daarom voorgenomen paal en perk te stellen aan deze voorrechten. Hij geniet daarbij de steun van Rocco Buttiglione, vicevoorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, die al liet weten dat Monti's verzoek zal worden ingewilligd.

[Primera División] Atlético passeert Osasuna na nipte zege

Atlético Madrid heeft in de Primera Division de derde overwinning op rij geboekt. In Pamplona was een doelpunt van Diego Godin voldoende om Osasuna met 1-0 te verslaan. Door de zege wipt Atlético in de stand over Osasuna heen. De club uit Madrid staat zevende, de Basken drie plaatsen lager.

Godín kopte vijf minuten voor rust raak uit een corner van Koke. Osasuna kreeg goede kansen op de gelijkmaker, maar zowel Raúl Garcia als Dejan Lekic vond de uitblinkende Belgische keeper Thibaut Courtois op zijn weg.

De hel van het flirten

Vrijgezel zijn is niet direct een synoniem voor ongelukkigheid. Net zoals het geen synoniem is voor niet voor jezelf kunnen zorgen of iedere avond ovenpizza kauwen en bier hijsen op de bank. Ik ben best gelukkig, maar zou in een relatie waarschijnlijk gelukkiger zijn. Op voorwaarde dat zij sensationeel is, maar dat lijkt me logisch. Voor minder zal ik het niet doen, dan nog maar even alleen. Wat betreft die voorwaarde hoor ik ook nog wel eens ‘dat ik waarschijnlijk ook erg kieskeurig en kritisch ben geworden.' Ik vraag me af of die vraag impliceert dat degene die hem stelt, niet kieskeurig of kritisch is geweest, maar nu niet terug kan vanwege de hypotheek of de gewoonte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.