Meer transplantaties doen wachtlijst niet slinken

Harry

Het aantal orgaantransplantaties is vorig jaar met vijf procent gestegen. Dat zorgde er echter niet voor dat minder mensen op een orgaan wachten. Dat aantal bleef vrijwel gelijk, blijkt dinsdag uit voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Begin vorig jaar wachtten dertienhonderd mensen op een orgaan, begin dit jaar zijn dat er elf meer. Vorig jaar werden 763 organen uit 670 overledenen gehaald. Een jaar eerder waren dat 716 organen uit 644 donoren. Het aantal transplantaties met organen van levende donoren daalde van 475 naar 446.

Het verschil is volgens de stichting te klein om tot kleinere wachtlijsten te leiden. De verschillen in het aantal donoren zijn volgens een woordvoerder niet meer dan natuurlijke schommelingen.

Verder groeit de lijst niet doordat artsen patiënten sneller op de wachtlijst zetten. "Vroeger concludeerden artsen bij sommige longpatiënten bijvoorbeeld al snel dat het geen zin meer heeft hen op de wachtlijst te zetten. Tegenwoordig is meer mogelijk en worden ze wel op de lijst gezet."

Een bijkomende factor is dat verkeersslachtoffers een verkeersongeluk steeds vaker overleven. "Gelukkig maar", zegt de woordvoerder. "Tegelijk zorgt dit er wel voor dat het aantal donoren afneemt."

Het aantal hoornvliesdonoren steeg met negentien procent, van ruim 1552 naar 1851. De sterke stijging komt doordat de maximale donorleeftijd in oktober 2010 is verhoogd van 75 naar 85 jaar. Het totaal aantal weefseltransplantaties steeg van 3640 naar 3995.