Terugkerende expatkinderen doen het goed op school

Nederlandse leerlingen die na een verblijf in het buitenland terugkeren hebben weinig moeite om zich weer aan te passen aan het Nederlandse onderwijs. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat dinsdag werd gepubliceerd. De meeste leerlingen stromen zonder vertraging in op de scholen in Nederland.

Het rapport van de onderwijsinspectie laat zien dat de meeste terugkomende leerlingen op niveau zitten. Dit geldt zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs. Een belangrijke voorwaarde is dat de meeste ouders in het buitenland Nederlands blijven praten met hun kinderen. Als leerlingen vertraging oplopen, blijkt dat met name te zitten in de woordenschat.

Volgens de inspectie zijn verbeteringen wel mogelijk. Zo kan de overdracht van gegevens tussen Nederlandse en buitenlandse scholen nog beter. Verder ziet de inspectie nog verbeterpunten voor de hulp die aan leerlingen met een achterstand wordt gegeven.

Ruim dertienduizend Nederlandse kinderen met een leerplichtige leeftijd volgen in het buitenland Nederlands onderwijs. Zij doen dat op Nederlandse scholen of via instellingen voor afstandsonderwijs. Deze scholen en instellingen krijgen subsidie van de Nederlandse overheid.