Moordvrouw

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier in zijn Media-Mangel een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor de hilarische politieserie Moordvrouw, vrijdags op RTL 4.

Je kent ze wel, die televisieseries of films die speciaal zijn gemaakt om een of andere acteur of actrice in het zonnetje te zetten. Wij noemen zoiets een sterrenvehikel. Moordvrouw is er zo-een.

Wendy van Dijk. Doet best leuke dingen, maar is ook wel een beetje op haar retour, zoals je kunt zien aan dat gedoe met die typetjes. En ze is medepresentator van zo'n dommige talentenjacht met tweederangs woud-be sterren. Nou ja, de carrière van Wendy kan dus wel een boost gebruiken. Dus werd er een nieuwe politieserie gemaakt. Moordvrouw.

Deels ook een gevalletje product-placing. Reclame voor de provincie Friesland. De serie speelt zich dus af tegen een decor van schilderachtige folklore, zoals de Sneekweek. Maar ja, dat hoort er nu eenmaal bij. De commerciële zender moet immers geld verdienen. Er ging geen aflevering van Baantjer voorbij, of rechercheur Vledder trok wel een ijskast open teneinde een of ander bacterieel yoghurtdrankje tot zich te nemen om zijn verstofte darmen nieuw leven in te blazen. En het kon nog erger, trouwens. Een ronduit belachelijke politieserie werd ooit geschreven voor, als ik mij niet vergis, Georgina Verbaan. In die serie kwam een vertegenwoordiger van een echt bestaande verzekeringsmaatschappij langs om de politiemensen een of andere echt bestaande woekerpolis aan te smeren. Dan maak je de hele serie natuurlijk pas écht belachelijk.

Maar goed. Moordvrouw. Niet de minste acteurs en actrices werden ingehuurd om de serie enig cachet te geven. Jammer dat de plots van de dommigheden aan elkaar hingen. Iemand die een anoniem sms'je stuurt: met haar eigen telefoon in plaats van met een gekocht anoniem pre-paid dingetje! Iemand die zijn ex in een drukke menigte opbelt over een aanslagdreiging: in het echte leven kan zo'n politieman zijn pistool, uniform en pasje meteen inleveren. Een klokkenluider die bijna wordt overgedragen aan gangsters die dan van plan zijn, de arme drommel eerst naar het privéjacht van de criminele opdrachtgever te brengen om hem dan met een baksteen om zijn nek in een of ander Fries meer te flikkeren. Hou op: zo iemand vermoordt men zo snel mogelijk, en niet volgens zo'n omslachtige methode. Die criminele opdrachtgever, trouwens, die met een mobieltje op zijn eigen jacht gaat staan bellen in plaats van te zorgen dat hij onvindbaar is. De technische onmogelijkheid om met een bom op een bouwterrein een gasleiding vele kilometers verderop te laten ontploffen. En als klap op de vuurpijl Wendy van Dijk die voordat ze met getrokken pistool de gemene boef arresteert eerst even met een charmant gebaar haar blonde lokken in een staartje doet...

Schei uit. Moordvrouw is een schaamteloos slecht geschreven sterrenvehikel. Bedoeld als politieserie, is het voor de oplettende kijker meer een soort van slapstick. Kijken? Alleen als je zin hebt om een uurtje onbedaarlijk te lachen. Als je schaterend het weekend in wilt. Anders niet.