Holleeder wil zich niet verschuilen

Willem Holleeder is niet van plan zich te verbergen nu hij weer op vrije voeten is. De topcrimineel heeft geen angst en wil zich niet 'verschuilen tussen de zandzakken'. Dat zegt hij in een interview met het weekblad Panorama.

Holleeder zat de afgelopen zes jaar achter de tralies. Vrijdagochtend werd hij vrijgelaten uit de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij heeft daarmee twee derde van een straf van negen jaar uitgezeten voor het afpersen van vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra.

Vrijdag sprak Holleeder al met misdaadjournalist Peter R. de Vries. Toen liet hij nog weten verder geen contact met de pers te willen. Ook tegen Panorama-journalist Bas van Hout zegt Holleeder dat hij de publiciteit wil mijden, hoewel Holleeder het initiatief nam voor de afspraak.

Tijdens het gesprek zondag in een restaurant in Overveen zegt Holleeder er moeite mee te hebben dat er wordt gezegd dat hij niet op verlof durfde. Ook hekelt hij Telegraaf-journalist John van den Heuvel. Hij zou hem hebben neergezet als een lafaard.

De meest besproken misdadiger van Nederland werd in het restaurant behandeld als een soort 'cultheld'. Holleeder moet diverse verzoeken om handtekeningen en foto's afwijzen. "Holleeder beweegt zich met flair, alsof hij nooit is weggeweest", schrijft Van Hout.