Beatrix viert 74e verjaardag, troonwisseling?

Koningin Beatrix is dinsdag jarig. De vorstin viert haar 74e verjaardag in huiselijke kring, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Nog nooit bereikte een regerende monarch in Nederland de leeftijd van 74 jaar. Koning Willem III overleed in 1890 op 73-jarige leeftijd.

De verjaardag van Beatrix voedt, zoals de laatste jaren gebruikelijk is, de geruchten over een mogelijke troonswisseling. Vrijdag werd Chris Breedveld benoemd tot nieuwe directeur van het Kabinet der Koningin. Dit zou kunnen wijzen op een op handen zijnde abdicatie.

Ook de datum, 31 januari, zet aan tot speculatie. Koningin Juliana maakte haar troonsafstand 32 jaar geleden bekend, op 31 januari 1980. Beatrix is nu evenveel jaren koningin als haar moeder.

Overigens zijn 2013, als het koninkrijk tweehonderd jaar bestaat, of 2015, twee eeuwen nadat Willem I zichzelf tot koning uitriep, ook symbolische momenten waarop Beatrix zou kunnen terugtreden. Koningin Beatrix beslist zelf wanneer de tijd rijp is om het stokje over te dragen aan kroonprins Willem-Alexander.

Steeds meer Nederlanders kunnen leven met een wisseling van de wacht. Het percentage voorstanders van troonsafstand is licht toegenomen van 32 procent vorig jaar tot 34 procent dit jaar. Het aantal mensen dat per se wil dat de vorstin blijft, is tegelijkertijd gedaald van 36 naar 28 procent, zo bleek vorige week uit een peiling van Ipsos Synovate.