Clinton naar VN voor Syrië-resolutie

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton sluit zich aan bij haar Britse en Franse collega's voor een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat heeft ze maandag gezegd. De Veiligheidsraad komt bijeen om een resolutie aangaande het geweld in Syrië te bespreken.

Clinton verklaarde dat de Verenigde Staten een resolutie steunen waarin het geweld van het regime van president Bashar Assad wordt afgekeurd. Volgens Clinton blokkeert het regime de hoop op een vreedzame overgang naar democratie. De escalatie van geweld zorgt bovendien voor een instabiele situatie in het kruitvat dat het Midden-Oosten is, waarschuwde de minister.

"De status-quo is niet vol te houden", aldus Clinton. "Hoe langer het regime van Assad doorgaat met aanvallen op het Syrische volk en in de weg staat van een vreedzame transitie, hoe groter de zorg dat de instabiliteit escaleert en zich uitbreidt naar de hele regio."

Het Witte Huis verklaarde bij monde van een woordvoerder in gesprek te zijn met Rusland. De Russen weigeren een resolutie tegen Syrië te steunen. Het Witte Huis waarschuwde in bedekte termen dat landen niet langer de kant van Syrië moeten kiezen.


Clinton naar VN voor Syrië-resolutie (Foto: Novum)