Vier jaar cel geëist voor Europese btw-fraude

Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in Den Bosch tot vier jaar celstraf geëist tegen een 39-jarige Nederlander en een 68-jarige Belg wegens het oplichten van verschillende Europese belastingdiensten. De mannen staan ook terecht voor het witwassen van het geld.

De twee mannen hebben voor ruim 1,9 miljoen euro aan frauduleuze verzoeken om teruggave van omzetbelasting ingediend, aldus het parket. Ze hebben onder meer de fiscus van Zweden, Oostenrijk, Frankrijk en Tsjechië opgelicht.

De verdachten vroegen de btw terug omdat goederen bestemd zouden zijn voor Nederland. Bedrijven binnen de Europese Unie kunnen btw terugvragen voor goederen en diensten die in een ander land zijn gekocht. Dit is bedoeld om het handelsverkeer tussen EU-lidstaten te vereenvoudigen.

De goederen waarover de omzetbelasting zou zijn betaald bestonden echter niet, zo betoogt justitie. Het OM heeft vier jaar cel gevraagd voor de Nederlander, tegen de Belg is twee jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Bij de arrestatie van de Nederlander werd een vuurwapen aangetroffen.

De mannen dienden de aanvragen in op naam van grote bedrijven zoals de Bijenkorf, Media Markt, Philips en Wehkamp.nl. De zaak kwam aan het rollen nadat deze bedrijven aangifte hadden gedaan.

Volgens het parket was de Nederlander, die afkomstig is uit Helmond, het brein achter de operatie. De Belg was verantwoordelijk voor het beheer van bankrekeningen en het doorsluizen van het geld.

Terwijl de mannen al in hechtenis zaten is er nog 354 duizend euro van een Luxemburgse rekening opgenomen. Dat geld is spoorloos. Het OM heeft bij de mannen voor vijfhonderdduizend euro beslag gelegd.