Nederland officieel blauwtongvrij

Nederland is vanaf 15 februari officieel blauwtongvrij. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dinsdag. Door deze status wordt het makkelijker herkauwers uit Nederland te exporteren. Ondertussen wordt import uit gebieden met een risico op blauwtong moeilijker om de Nederlandse veestapel te beschermen.

De ziekte werd in 2006 voor het eerst aangetroffen in Nederland. Met blauwtong besmette dieren krijgen koorts en ontstekingen aan de mond en tong, die blauw wordt. In 2007 werden in Nederland 6472 uitbraken geregistreerd, een jaar daarvoor 456. De ziekte treft alleen herkauwers, dus schapen, geiten en runderen.

Behalve in Nederland kregen in 2006 ook veel andere lidstaten van de Europese Unie met de ziekte te maken. Volgens het ministerie is de ziekte in grote delen van de EU inmiddels met succes bestreden, onder meer door dieren te vaccineren.

Nederland heeft kunnen aantonen dat het inmiddels drie jaar vrij is van blauwtong, aldus het ministerie. De vrijstatus kan al worden uitgeroepen wanneer een land of een gebied twee jaar blauwtongvrij is. Vorig jaar besloot Nederland echter op dit gebied gezamenlijk op te trekken met de buurlanden, zodat binnen de Benelux en Duitsland dezelfde maatregelen gelden.

Omdat het land nu officieel blauwtongvrij is, hoeven dieren uit Nederland die binnen de EU worden vervoerd niet langer te worden gevaccineerd en minder te worden getest. Met een aantal derdewereldlanden moeten nieuwe exportafspraken worden gemaakt. Vaccinatie is met het van kracht worden van de vrijstatus niet langer toegestaan.