FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 september 2011

'North Street Capital neemt Spyker over'

Het Amerikaanse private equity bedrijf North Street Capital neemt het sportwagenmerk Spyker over van Swedish Automobile. Dat meldde de Britse zakenkrant The Financial Times woensdag op zijn website. Hoeveel er met de overname is gemoeid, werd niet vermeld.

Het moederbedrijf van Saab wilde de sportwagentak eerder verkopen aan de Russische miljardair Vladimir Antonov. De verkoop werd vorige maand echter voorlopig opgeschort vanwege de onzekere toekomst van Swedish Automobile.

'North Street Capital neemt Spyker over'
'North Street Capital neemt Spyker over' (Foto: ANP)

Vader Britney Spears verdient aan dochter

Britney Spears moet diep in de buidel tasten voor haar eigen vader. Jamie Spears is als manager betrokken bij de tournee van zijn dochter en krijgt daarvoor minimaal een miljoen dollar op zijn bankrekening.

Britneys algemeen manager Larry Rudolph krijgt tien procent van wat de popprinses verdient. Jamie Spears krijgt op zijn beurt twee procent van het deel van Rudolph. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van documenten rondom de ondertoezichtstelling van Britney. Hoe het bedrag van ruim een miljoen dollar precies tot stand is gekomen, is niet duidelijk.

Jamie Spears heeft nog steeds zeggenschap over de financiën van zijn dochter. Britney staat sinds februari 2008, vlak na haar inzinking, onder curatele. Haar vader regelt alle financiële zaken van de popprinses.

Geen zweepslagen voor Saudische

Koning Abdullah van Saudi-Arabië heeft een gerechtelijke uitspraak waardoor een Saudische vrouw werd veroordeeld tot tien zweepslagen teruggedraaid. Dat heeft een bron bij de regering woensdag gezegd. Shaima Jastaina kreeg de straf dinsdag opgelegd omdat ze achter het stuur van een auto was aangetroffen.

Het was voor het eerst dat een lijfstraf werd uitgedeeld. Voorheen werden vrouwelijke automobilisten wel eens enkele dagen gevangen gehouden, maar zij werden nooit voor het gerecht gebracht.

Hoewel er geen wet is die het vrouwen in Saudi-Arabië verbiedt om auto te rijden, wordt deze praktijk wel verboden door diverse religieuze edicten.


Toch geen zweepslagen voor Saudische (Foto: Novum)

Paul de Leeuw staat te popelen

Paul de Leeuw staat te popelen om te beginnen aan zijn nieuwe televisieprogramma. De 49-jarige presentator keert eind volgende maand terug op de buis met de VARA-zaterdagavondshow Paul!

"Ik heb er heel erg veel zin in. Bob en Annie komen terug", zei De Leeuw woensdagavond in RTL Boulevard over zijn bekende typetjes. "We hebben het idee dat als Bob nu op tv zou komen hij toch wel enorm PVV zou stemmen. En Annie zal het wel allemaal gedogen. Dus ik denk dat dat heel leuk kan worden."

De Leeuw treedt begin oktober met het Metropole Orkest op in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Later die maand staat hij met Frans Bauer op het podium van Ahoy als de Blues Brothers.

Man opgepakt die aanslagen VS beraamde

Een 26-jarige Amerikaanse man is woensdag gearresteerd op verdenking van het beramen van aanslagen op het Pentagon en het Capitool. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Rezwan Ferdaus werd woensdag opgepakt toen undercoveragenten de materialen leverden waarom hij had gevraagd, waaronder granaten, zes machinegeweren en iets waarvan Ferdaus dacht dat het het explosief C-4 was. Zijn plan was een groot afstandsbestuurbaar vliegtuig vol explosieven nabij de gebouwen tot ontploffing te brengen.

Volgens een verklaring begon Ferdaus, een Amerikaans staatsburger, zijn 'jihad' tegen de Verenigde Staten begin 2010 te plannen. Hij noemde Amerikanen 'vijanden van Allah'.

Piloot laat vliegtuig bijna neerstorten

Een Japans passagiersvliegtuig is begin deze maand bijna neergestort. Het toestel met 117 inzittenden daalde in een halve minuut ongeveer 2 kilometer en vloog bijna op de kop. De copiloot bleek in de cockpit op een verkeerd knopje te hebben gedrukt.

Dat heeft het Japanse ministerie van Transport woensdag naar buiten gebracht. Het toestel van de maatschappij ANA was op 6 september onderweg van het Zuid-Japanse eiland Okinawa naar de hoofdstad Tokio. Ondanks de problemen wisten de piloten veilig te landen. Twee bemanningsleden raakten lichtgewond en zes passagiers voelden zich wat misselijk, aldus persbureau Kyodo.

"Turkije moet aan EU-eisen voldoen"

Nederland blijft staan achter de eis dat Turkije eerst aan alle criteria moet voldoen voordat het land lid kan worden van de Europese Unie. Dat heeft minister van Economische Zaken en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) gezegd tijdens een tweedaags werkbezoek aan Turkije.

De onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de Europese Unie verlopen de laatste jaren erg traag. In juli keurde de Turkse president Abdullah Gül het nieuwe Turkse kabinet goed. Een van de doelstellingen van het kabinet is het schrijven van een nieuwe grondwet. Daarmee moet de Turkse bevolking meer rechten en vrijheden krijgen. Vertragingen in dit proces, maar ook de ruzie over het opgesplitste eiland Cyprus, hebben de toetreding van Turkije tot de EU verhinderd.

Tijdens zijn bezoek sprak Verhagen met onder anderen Gül en vice-premier voor financiën en economie Ali Babaçan. Hij stelde onder meer de hinder die Nederlandse bedrijven ondervinden van de bureaucratie aan de orde. In Turkije zijn ongeveer 1900 Nederlandse bedrijven gevestigd. Nederland behoort tot de top drie van investeerders. Turkije heeft een sterk groeiende economie.

Komend jaar stuurt Nederland een handelsmissie met ondernemers naar Turkije. Een zware Turkse handelsmissie komt daarnaast in 2012 naar Nederland ter ere van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen.

Voetballers over de grens - Week 39

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Wederom pech voor Affelay, Schaars en Van Wolfswinkel scoren…

Ibrahim Affelay wordt voorlopig niet meer op het veld van Barcelona verwacht. De middenvelder heeft een zware knieblessure opgelopen tijdens een training, volgens de clubsite gaat het om een gescheurde kruisband in de linker knie. Verwacht wordt dat hij ongeveer een half jaar uit de roulatie zal zijn. Hedewiges Maduro had voor het eerst in lange tijd weer een basisplaats voor Valencia toen het op bezoek ging bij Sevilla. Helaas mocht de inzet van de verdediger niet baten want Valencia verloor met 1-0. Jonathan de Guzman stond niet in de basis toen Villarreal moest aantreden tegen Athletic Club. De middenvelder werd in de 74ste minuut in het spel gebracht. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Gianni Zuiverloon speelde de hele wedstrijd mee toen zijn club Mallorca een wedstrijd speelde tegen Real Sociedad.  Mallorca won met 2-1. Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen stonden allebei vanaf het eerste fluitsignaal opgesteld voor Malaga. Op bezoek bij Real Zaragoza speelde het gelijk met 0-0. Van Nistelrooy werd al in de 55ste minuut uit het spel gehaald.

Wederom was er Nederlands succes in Portugal tijdens de afgelopen speelronde. Sporting Portugal speelde tegen Vitória Setúbal en won met 3-0. Stijn Schaars maakte het eerste doelpunt, al in de tweede minuut. Ricky van Wolfswinkel scoorde in de zevende en vijftiende minuut waardoor het duel al snel gespeeld was. Sporting staat vijfde in de Primeira Liga.

Bruma, Robben trefzeker in Bundesliga, Braafheid en Babel verliezen...

FC Augsburg heeft voor de tweede maal op rij gelijkgespeeld. In eigen huis speelde de promovendus met 0-0 gelijk tegen Hannover 96. Trainer Jos Luhukay gunde Gibril Sankoh en Lorenzo Davids beiden een basisplaats. Davids werd kort voor tijd gewisseld. Door het gelijkspel steeg Augsburg naar de zestiende plaats van de Bundesliga. Jeffrey Bruma had een belangrijke rol in het treffen tussen zijn ploeg Hamburger SV en VfB Stuttgart. De verdediger was verantwoordelijk voor de 0-1. Uiteindelijk won HSV de wedstrijd met 1-2 en pakte daarmee de eerste overwinning van het seizoen. Romeo Castelen mocht kort voor tijd ook wat speelminuten maken voor HSV. Aan de kant van VfB Stuttgart deed Khalid Boulahrouz het gehele duel mee. Ondanks de winst blijft HSV hekkensluiter, terwijl VfB Stuttgart na dit weekend op de zevende plaats staat.

Ook bij Schalke 04 en Bayern München was er een Nederlander trefzeker. Klaas-Jan Huntelaar wist in dienst van Schalke de 2-1 te scoren in de uiteindelijk 4-2 overwinning op SC Freiburg. Schalke steeg door de winst naar de vijfde plaats. Namens Bayern München wist Arjen Robben tot score te komen. De Nederlander mocht een kwartier voor tijd invallen en luisterde zijn invalbeurt op met een doelpunt. In de laatste minuut bepaalde de aanvaller de eindstand op 3-0. Bayern gaat na dit weekend nog altijd aan kop in de Bundesliga. Ryan Babel en Edson Braafheid gingen met 1899 Hoffenheim op bezoek bij 1. FC Köln met 2-0 ten onder. Babel pakte na een kwartier spelen een gele kaart. Ondanks de nederlaag blijft Hoffenheim wel vierde staan.  

Doelman Boy Waterman heeft in de 2.Bundesliga voor het eerst sinds vijf duels weer een tegengoal moeten incasseren. Zijn ploeg Alemannia Aachen verloor, op bezoek bij Union Berlin met 2-0. Behalve Waterman stond ook Bas Sibum in de basis bij de verliezende ploeg. Door de nederlaag is Alemannia Aachen na dit weekend weer hekkensluiter.


Jeffrey Bruma (links) was trefzeker voor Hamburger SV (Foto: Pro Shots)

Voskamp met Slask Wroclaw aan kop in Polen, basisplaats voor Benson bij Lechia Gdansk...

Slask Wroclaw heeft de koppositie heroverd in de Poolse competitie. Met Johan Voskamp in de basis won de ploeg in eigen huis met 3-1 van Lech Poznan. Voskamp kwam ditmaal niet tot scoren en werd twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald. Bij Lech Poznan, dat door de nederlaag naar de zesde plaats zakte, kwam Marciano Bruma niet binnen de lijnen. Wisla Kraków, komende donderdag tegenstander van FC Twente in de Europa League, rukte door een 3-2 overwinning op Ruch Chorzów op naar de derde plaats. Trainer Robert Maaskant gunde Kew Jaliens een basisplaats. De voormalig verdediger van onder meer AZ pakte een kwartier voor tijd een gele kaart. Michael Lamey bleef de gehele partij op de reservebank.

Cracovia Kraków heeft de eerste overwinning van het seizoen weten te boeken. De ploeg, waar Koen van der Biezen opnieuw een basisplek had, won met 0-1 van Górnik Zabrze. Van der Biezen werd twintig minuten voor tijd gewisseld voor oud-N.E.C.'er Andrzej Niedzielan. Hij scoorde een kwartier voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd. Door de winst verliet Cracovia de laatste plek van de ranglijst en ruilde deze om voor plaats veertien. Lechia Gdansk, met Fred Benson in de basis, leed de derde nederlaag op rij. Ditmaal verloor de ploeg, op bezoek bij Podbeskidzie Bielsko Biala, met 1-0. Benson werd na een uur spelen naar de kant gehaald. Hij zakte met zijn ploeg naar de twaalfde plaats.

Vorm ziet 'blauw', Krul wederom succesvol…

Michel Vorm moest deze speelronde aantreden tegen het oppermachtig Chelsea. Met tien man slaagde The Blues erin om de bal maar liefst vier maal tussen de palen te krijgen. De sluitpost was kansloos, Swansea City verloor met 4-1. De club van Vorm kukelt door het verlies naar beneden in de Premier League en staat op dit moment op de achttiende plaats. Wederom speelde Newcastle United een zeer sterke wedstrijd. Met Tim Krul onder de lat versloeg het de Blackburn Rovers met 3-1. Newcastle draait tot nu toe goed mee met de top van de Engelse competitie. Want met alleen Manchester United, Manchester City en Chelsea boven hen, mag er gezegd worden dat ze tot nu toe erg goed presteren. Patrick van Aanholt stond voor het eerst in sinds lange tijd weer opgesteld in de basis voor Wigan Athletic toen het Tottenham Hotspur thuis ontving. Ronnie Stam werd in de 46ste minuut in het spel gebracht. Tottenham was te sterk en won met 1-2, één van de treffers kwam van Rafael van der Vaart.

Everton ging op bezoek bij het kapitaalkrachtige Manchester City. Royston Drenthe mocht in de 73ste minuut aan het spel deelnemen. John Heitinga bleef de gehele partij op de bank. De club van de ex-Real Madrid speler begon ijzersterk en kreeg veel kansen, maar benutte die niet. Al snel kwam er een ommekeer en kwam City op stoom, The Citizens wonnen met 2-0.   

Marvin Emnes stond opgesteld in de basis voor Middlesbrough toen het Ipswich Town thuis ontving. De aanvaller kwam evenals de rest van het elftal niet tot scoren. Het duel eindigde in een 0-0 gelijkstand.


Royston Drenthe verliest met The Toffees van The Citizens (Foto: Pro Shots)

'Oranje' AEK Larnaca raakt op stoom, 'Oranje' Levski Sofia verliest...

Met drie Nederlanders in de basis heeft AEK Larnaca de tweede overwinning op rij geboekt. Ethnikos Ahnas werd met 2-1 verslagen en door de overwinning steeg de ploeg van trainer Ton Caanen naar de derde plaats. Caanen gunde Tim de Cler, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen allen een basisplaats. Het Nederlandse trio speelde volledige partij mee. Anorthosis Famagusta moest de eerste nederlaag van het seizoen slikken. Met Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin in de verdediging verloor de ploeg in eigen huis met 0-1 van Omonia Nicosia. Anorthosis zakte door het verlies naar de zesde plaats.
Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie de tweede nederlaag van het seizoen geleden. Op bezoek bij Ludogorets werd met 2-1 verloren. Serginho Greene en Dustley Mulder konden beiden rekenen op een basisplaats. Mulder werd in de rust echter naar de kant gehaald. Sjoerd Ars, die geen basisplaats kreeg toegewezen, werd na een uur spelen ingebracht om de doelpuntenproductie van Levski op te krikken. Onze landgenoot slaagde hier niet in en daardoor zakte Levski door de nederlaag naar de vijfde plaats.

MacDonald kijkt toe vanaf de bank, Barazite belangrijk voor Austria Wien…

Club Brugge-coach Adrie Koster heeft wederom zege geboekt met zijn team toen het op bezoek ging bij KSC Lokeren. Ryan Donk speelde de hele wedstrijd mee. Club Brugge won met 1-2, en staat op dit moment eerste in de Jupiler Pro League. Opvallend was dat Sherjill MacDonald niet in de basis stond opgesteld voor KFC Germinal Beerschot toen het moest aantreden tegen Anderlecht. Hij moest het de hele wedstrijd doen met een plaats op de bank. Luciano Domping werd pas in de 86ste minuut in het spel gebracht bij Cercle Brugge tegen Standard Liége. De  wedstrijd werd onbeslist afgesloten, beide clubs kregen één punt. Cercle Brugge staat momenteel vierde in de competitie.

Glenn Loovens ontfermde zich wederom over de verdediging voor zijn club Celtic, dat Inverness CT thuis ontving. Zoals te verwachten was won de thuisspelende ploeg met 2-0 en staat het tweede in de Schotse competitie. Nigel Hasselbaink werd in de 68ste minuut in het spel gebracht toen zijn team, St. Mirren een wedstrijd speelde tegen Kilmarnock. Dit was niet onverdienstelijk want vlak voor het einde van de wedstrijd was hij trefzeker en schoot hij St. Mirren op een 3-0 eindstand. Jeroen Tesselaar speelde de hele wedstrijd mee.

Nacer Barazite
had een groot aandeel in de wedstrijd Austria Wien tegen Sturm Graz. De ex-Vitesse speler maakt vlak voor tijd het winnende doelpunt waardoor Austria Wien won met 2-1. Op dit moment staat het team van Barazite derde in de Oostenrijkse Bundesliga. In Denemarken was Tim Janssen wederom verzekerd van een basisplaats voor zijn club FC Midtjylland. De aanvaller kwam niet tot scoren maar zag wel hoe zijn team won bij OB met 1-4. Michael Dingsdag speelde de hele wedstrijd mee toen zijn club FC Sion op bezoek ging bij Luzern. FC Sion verloor met 2-0 en staat derde in de Super League.


Glenn Loovens won met Celtic van Inverness CT (Foto: Pro Shots)

Pak slaag voor Nederlanders in Verenigde Staten, Maynard verslaat Otten...

In de Major League Soccer heeft Toronto FC, de ploeg van trainer Aron Winter, een kansloze 3-0 nederlaag geleden bij Club Deportivo Chivas USA. Winter gunde Nick Soolsma en Danny Koevermans beiden een basisplaats, maar de Nederlanders wisten ditmaal niet te scoren. Koevermans werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Door de nederlaag blijft Toronto FC op de achtste plaats staan in de Eastern Conference. Een niveau lager, in de NASL, werd de laatste competitieronde afgewerkt. FC Edmonton, de ploeg van trainer Harry Sinkgraven kwam niet in actie. Komende zondag staat voor FC Edmonton het eerste play-offduel op het programma. De ploeg mag daarin aantreden tegen Fort Lauderdale Strikers. Mocht FC Edmonton, waar doelman Rein Baart en middenvelder Ilja van Leerdam onder contract staan, de play-offserie winnen, dan is promotie naar de Major League Soccer een feit.

In de Hongaarse competitie heeft Ferencváros opnieuw verloren. Met Mark Otten in de basis verloor de ploeg ditmaal met 1-0 van TE Kecskemeti. Bij de winnende ploeg mocht Kelvin Maynard na 55 minuten spelen invallen. Door de nederlaag blijft Ferencváros op de voorlaatste plaats staan van de ranglijst. TE Kecskemeti staat na de tiende speelronde op de zevende plek.

Lodeweges en Van Gessel op jacht naar promotie naar Japanse J1 League...

FC Atyrau heeft in de Degradatiegroep van de competitie van Kazachstan een belangrijke zege geboekt op Kairat. In eigen huis werd met 3-0 gewonnen. Sylvano Comvalius kon in deze wedstrijd op een basisplaats rekenen. Middenvelder Kieran Bechan bekeek het gehele duel vanaf de reservebank. Door de overwinning sloeg Atyrau een gat van vijf punten met Kairat, dat op de gevaarlijke plaats vijf staat. Deze plek houdt degradatie in.

JEF United heeft zich weer gemengd in de strijd om promotie naar de Japanse J1 League. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges won afgelopen weekend met 1-0 van Giravanz Kitakyushu. Lodeweges gunde middenvelder Sander van Gessel opnieuw een basisplaats, maar wisselde hem na een uur spelen. Door de overwinning steeg de ploeg naar de vierde plaats. JEF United staat in punten gelijk met nummer drie Sagan Tusu. Deze plek geeft het recht op spelen om promotie naar de J1 League, de hoogste voetbalafdeling van Japan.


Sander van Gessel, voormalig speler van Sparta, met JEF United op jacht naar promotie (Foto: Pro Shots)

Bouaouzan met Helsingborg kampioen van Zweden, treffer voor De Zeeuw in Rusland...

In de Russische competitie blijft Spartak Moskou sterk presteren. Op bezoek bij Krasnodar werd ditmaal met 2-4 gewonnen. Demy de Zeeuw startte opnieuw in de basis en luisterde zijn basisplaats op met een treffer. Kort voor rust scoorde de voormalig Ajacied de 1-2. Tien minuten na rust werd onze landgenoot naar de kant gehaald. Spartak Moskou staat , met nog vijf duels te gaan, op de vierde plaats. De achterstand op koploper Zenit St.Petersburg bedraagt twaalf punten.

Samsunspor heeft het vierde duel in de Turkse Super Liga gelijkgespeeld. Met Murat Yildirim in de basis werd met 0-0 gelijkgespeeld bij Orduspor. Yildirim begon in de basis, maar werd na een uur spelen gewisseld. Samsunspor, promovendus in de Super Liga, staat na dit weekend op een keurige tiende plaats. Met Husut Meric in de basis heeft Gençlerbirligi het competitieduel tegen Ankaragücü afgesloten met een gelijkspel. In eigen huis werd het uiteindelijk 1-1. Meric kreeg opnieuw een basisplaats, maar werd tien minuten voor tijd gewisseld. Gençlerbirligi staat na dit weekeinde op de dertiende plaats.

Rachid Bouaouzan
heeft zich met Helsingborg afgelopen weekend gekroond tot landskampioen van Zweden. Met nog drie duels te gaan is de ploeg niet meer te achterhalen door AIK, dat na dit weekend een achterstand van tien punten heeft. Helsingborg won afgelopen weekend met 1-3 van GAIS. Het laatste doelpunt werd gemaakt door Bouaouzan, die na een uur spelen mocht invallen. Bouaouzan benutte kort voor tijd een penalty en deelde zo volop mee in de feestvreugde na afloop.


Rachid Bouaouzan (links) kroonde zich met Helsingborg tot kampioen van Zweden (Foto: Pro Shots)

De Bakker voelt zich weer goed

Tennisster Thiemo de Bakker voelt zich naar eigen zeggen weer fris in zijn hoofd en is klaar om de komende weken weer enkele toernooien te gaan spelen. Mede door blessures is de Nederlander dit jaar uit de top vijftig teruggevallen naar de 197e plaats op de wereldranglijst.

De Bakker hoopt nu de weg omhoog weer te vinden. "Het was een goed idee van mijn trainer Ivica Ancic om een trainingsweek in te lassen in Kroatië," zei de Nederlander die getraind wordt door de oudere broer van de inmiddels gestopte proftennisser Mario Ancic. "Ivica kent de omgeving in Kroatië. De faciliteiten waren goed en we hadden lekker weer. Ik trainde zo'n twee à drie keer per dag en volgde daarnaast een speciaal programma om aan mijn fysiek en conditie te werken."

De Bakker ziet een langer samenwerking met de Kroatische trainer wel zitten. "Het is een aardige jongen, maar kan op de baan heel streng zijn. Dat heb ik soms wel nodig." De Westlander hoopt in de komende weken goed te presteren in Challengers in de Verenigde Staten.

'Verzoeken lijfarts Jackson twijfelachtig'

Lijfarts Conrad Murray van Michael Jackson deed vlak voor de dood van de zanger enkele vreemde verzoeken. Dat zei een advocaat van concertorganisator AEG Live woensdag in de rechtbank in Los Angeles, waar Murray terechtstaat op verdenking van dood door schuld.

Kathy Jorrie vertelde dat de dokter AEG, dat betrokken was bij de This is It-concerten die Jackson zou geven, verzocht beademingsapparatuur beschikbaar te stellen. Dat gebeurde slechts enkele dagen voordat de King of Pop overleed. Ook vroeg Murray of het mogelijk was een tweede dokter aan te nemen om hem te assisteren. Hij vertelde Jorrie tegelijkertijd dat Jackson 'helemaal gezond' was en in een 'uitstekende conditie' verkeerde.

De zanger overleed in juni 2009 aan een overdosis van het slaapmiddel propofol. Murray zou hem dat hebben toegediend. De zaak rondom de dood van Jackon gaat naar verwachting zes weken duren.

Jongste kind Wolter Kroes was niet gepland

Het jongste kind van Wolter Kroes kwam als een verrassing. Kroes en zijn huidige vrouw Tessa hadden de komst van hun zoon niet gepland. "Tessa slikte de pil", vertelt Wolter in een interview met 100% NL Magazine.

"Ze had een zware griep gehad en dan schijnt de pil niet meer betrouwbaar te zijn. Zo is ze zwanger geraakt", gaat de feestzanger verder. Hoewel Wolter en Tessa blij waren met de plotselinge zwangerschap, schrokken de twee wel. "We waren flabbergasted. Mijn god, we hadden er al vier. Dus je schrikt je rot."

Wolter en Tessa trouwden in de zomer van 2007, een jaar later kwam zoon Thomas Valentijn ter wereld. Uit een eerder huwelijk heeft Wolter al een dochter en zoon, ook Tessa heeft twee kinderen uit een eerdere relatie.

"God, nu moet ik dus een gigantisch groot huis gaan bouwen", was Wolters eerste reactie toen bleek dat Tessa in verwachting was van Thomas. Met die opmerking heeft de zanger zijn vrouw aardig gekwetst. "Tessa was heel verdrietig om die reactie."

Hoewel de 42-jarige Wolter niet weet of hij en Tessa bewust voor een vijfde kind hadden gekozen, is de feestzanger stapelgek op zijn zoontje. "We kijken soms naar Thomas en dan schieten de tranen ons in de ogen. Hij is echt mijn poepie."

Manchester City schorst Tévez

Carlos Tévez is door Manchester City voor maximaal twee weken geschorst. In die periode onderzoekt de Engelse club wat er dinsdagavond rond het Champions Leagueduel Bayern München - Manchester City precies gebeurde. Tévez zou toen geweigerd hebben in te vallen. Zijn trainer Roberto Mancini zei dat na afloop van de wedstrijd. Tévez ontkent het verhaal en wijt het aan een misverstand.

Tévez zou dinsdag kwaad zijn geweest dat hij niet mocht invallen toen Edin Dzeko kort na rust werd gewisseld. Ook vond hij dat hij te lang warm had moeten lopen. Mancini was na afloop van de wedstrijd duidelijk. "Als het aan mij ligt, speelt hij hier nooit meer", brieste de Italiaan.

Tévez wil al een tijd weg uit Engeland. Afgelopen zomer ging een transfer naar het Braziliaanse Corinthians net niet door. Tijdens zijn schorsing mag de Argentijn niet met zijn club trainen en ook niet meedoen aan wedstrijden.

Uitslagen Champions League (28/09/2011)

Ook vanavond werden er groepswedstrijden afgewerkt in de groepsfase van de Champions League. In de Poules E tot en met H werden de tweede speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, standen en programma's voor speelronde 3

Poule E

Valencia (Spa) - Chelsea (Eng) 1-1
56' Lampard 0-1
87' Soldado (pen.) 1-1

Bayer Leverkusen (Dui) - Racing Genk (Bel)
2-0
30' Bender 1-0
90' Ballack 2-0

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Chelsea (Eng) 2 1 1 0 4 3-1
2. Bayer Leverkusen (Dui) 2 1 0 1 3 2-2
3. Valencia (Spa) 2 0 2 0 2 1-1
4. Racing Genk (Bel) 2 0 1 1 1 0-2

Programma 19 oktober:

Bayer Leverkusen (Dui) - Valencia (Spa)
Chelsea (Eng) - Racing Genk (Bel)


Poule F

Arsenal (Eng) - Olympiakos Piraeus (Gri) 2-1
8' Oxlade-Chamberlain 1-0
20' Santos 2-0
27' Torrijos 2-1

Olympique Marseille (Fra) - Borussia Dortmund (Dui) 3-0

20' Ayew 1-0
62' Remy 2-0
69' Ayew (pen.) 3-0
90' J. Ayew (Olympique Marseille)

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Olympique Marseille (Fra) 2 2 0 0 6 4-0
2. Arsenal (Eng) 2 1 1 0 4 3-2
3. Borussia Dortmund (Dui) 2 0 1 1 1 1-4
4. Olympiakos Piraeus (Gri) 2 0 0 2 0 1-3

Programma 19 oktober:

Olympique Marseille (Fra) - Arsenal (Eng)
Olympiakos Piraeus (Gri) - Borussia Dortmund (Dui)


Poule G

Zenit St. Petersburg (Rus) - FC Porto (Por) 3-1
10' Rodriguez 0-1
49' Fucile (FC Porto/2xg)
20' Shirokov 1-1
63' Shirokov 2-1
72' Danny 3-1

Shakthar Donetsk (Oek) - APOEL Nicosia (Cyp)
1-1
61' Trickovski 0-1
64' Jadson 1-1

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. APOEL Nicosia (Cyp) 2 1 1 0 4 3-2
2. Zenit St. Petersburg (Rus) 2 1 0 1 3 4-3
3. FC Porto (Por) 2 1 0 1 3 3-4
4. Shakthar Donetsk (Oek) 2 0 1 1 1 2-3

Programma 19 oktober:

Shakthar Donetsk (Oek) - Zenit St. Petersburg (Rus)
FC Porto (Por) - APOEL Nicosia (Cyp)


Poule H

BATE Borisov (WRu) - FC Barcelona (Spa) 0-5
19' Volodko (e.d.) 0-1
22' Pedro 0-2
38' Messi 0-3
56' Messi 0-4
90' Villa 0-5

AC Milan (Ita) - Viktoria Plzen (Tsj) 2-0
53' Ibrahimovic (pen.) 1-0
66' Cassano 2-0

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. FC Barcelona (Spa)
2 1 1 0 4 7-2
2. AC Milan (Ita)
2 1 1 0 4 4-2
3. Viktoria Plzen (Tsj)
2 0 1 1 1 1-3
4. BATE Borisov (WRu)
2 0 1 1 1 1-6

Programma 19 oktober:

AC Milan (Ita) - BATE Borisov (WRu)
FC Barcelona (Spa) Viktoria Plzen (Tsj)

[EK] Italië schakelt volleybalvrouwen uit

De Nederlandse volleybaldames zijn er niet in geslaagd om de halve finales te bereiken van het Europees kampioenschap volleybal. De Oranjedames moesten het in een heruitgave van de finale van 2009 afleggen tegen titelverdedigsters Italië.

Het werd 21-25, 20-25, 25-21 en 25-18 voor de Italiaanse dames, die in de halve finale Duitsland, Tsjechië of Frankrijk treffen. Het thuisspelende team bleek wat constanter te spelen dan de Nederlandsen, die vele moeite hadden hun niveau te behouden gedurende een set. Alleen in de derde set lukte dat de dames van Avital Selinger, die door de nederlaag een langere weg moet afleggen richting de Olympische Spelen van 2012.

"Kubica zal in Formule 1 terugkeren"

Robert Kubica zal in 2012 weer in de Formule 1 terugkeren, zo vinden zijn dokter Riccardo Ceccarelli en zijn manager Daniele Morelli. De Poolse rijder herstelt momenteel van een rallycrash die hij in februari had. Komende maand zal hij weer voor het eerst achter het stuur van een auto plaatsnemen.

"Ik zou met zekerheid durven zeggen dat Robert in 2012 weer Formule 1-coureur is. Ik kan niet zeggen wanneer hij klaar is om terug te keren, maar dat zal tussen november en januari zijn," meldde Ceccarelli aan Omnicorse. De Italiaan ziet dan ook geen problemen meer. "Het gaat geweldig. Zelfs het herstel gaat steeds beter. Er was schade aan zenuwen, pezen en spieren, maar hij heeft inmiddels weer gevoel in zijn vingertoppen."

Belangrijkste voor Kubica is nu het opbouwen van spierkracht. "De spieren zijn een paar maanden niet actief geweest, dus die moet hij weer aansterken. We hebben bewust gewacht met het verwijderen van de externe fixateur aan zijn been totdat zijn hand en elleboog hersteld waren. Maar de grote vraag, of hij weer Formule 1 kan rijden, is verdwenen."

Ook Morelli gelooft in de terugkeer van de Pool. "We kunnen nog geen datum vaststellen voor zijn terugkeer omdat we de natuur zijn gang moeten laten gaan," zei Morelli die hiermee wel ingaat tegen de wens van Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier die half oktober duidelijkheid wil. "Dat zal lastig worden. Maar we zijn zeer optimistisch gestemd en ik denk niet dat een paar weken veel verschil zullen maken. Hij komt zeker terug. Het is nu alleen een kwestie van spieren."

Scenarioschrijvers Wanted werken aan vervolg

Michael Brandt en Derek Haas werken aan het scenario voor Wanted 2. De twee schreven ook het scenario voor Wanted uit 2008 met Angelina Jolie in de hoofdrol. Filmstudio Universal werkt aan een vervolg.

"Wanted 2 gaat verder waar het eerste deel is opgehouden", zegt Haas zegt tegen de Amerikaanse filmsite The Wrap. Wie de actiefilm gaat regisseren is nog onbekend. Timur Bekmambetov zat voor het eerste deel op de regiestoel.

In Wanted ontdekt kantoorslaaf Wesley, gespeeld door James McAvoy, dat zijn vader een huurmoordenaar was voor een geheim genootschap. De jongeman blijkt zelf ook talentvol schutter en het genootschap wil hem er graag bij hebben.

De actiefilm was een groot financieel succes en leverde wereldwijd 314 miljoen dollar op. Hoewel Jolie in Wanted door haar hoofd wordt geschoten, wordt gespeculeerd over een rentree van haar rol. Of McAvoy en Morgan Freeman terugkeren voor Wanted 2 is ook onbekend.


Scenarioschrijvers Wanted werken aan vervolg (Foto: Novum)

Lodewyck en Blythe met Gilbert mee naar BMC

Klaas Lodewyck en Adam Blythe zullen met Philippe Gilbert meegaan naar BMC. De twee renners zijn op voorspraak van de veelwinnende Belg ook overgenomen van Omega Pharma-Lotto.

De Belg en Australiër hielpen dit jaar Gilbert aan vele zeges, waaronder Luik - Bastenaken - Luik, de Amstel Gold Race en het Belgisch kampioenschap. Hun rol zal volgend BMC-ploegleider Jim Ochowicz weinig veranderen. "Ze zullen vooral dienen als knechten voor onze kopmannen in het klassieke seizoen," Aldus Ochowicz.

Kamer laat twijfels over ID-wet varen

De Tweede Kamer stemt ermee in dat burgers vanaf vorige week donderdag weer zijn gaan betalen voor de ID-kaart. Een meerderheid had er moeite mee dat de wet die de heffing van leges regelt met terugwerkende kracht ingaat. Maar de VVD gaat daar daar nu toch mee akkoord.

Dat heeft VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag gezegd. Na extra juridisch advies is ze er van overtuigd dat de wet die minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) naar de Kamer had gestuurd, door de beugel kan.

Brand verwoest 73 jaar oud stadion in Kopenhagen

Een brand heeft woensdag in de Deense hoofdstad Kopenhagen een 73 jaar oud stadion in de as gelegd. Dat heeft de brandweer bevestigd.

De brand is vermoedelijk veroorzaakt door doorgebrande lampen. "Het was een zeer heftige brand", zei Lars Rosenwanger, woordvoerder van de brandweer. "Alles in het stadion is verwoest door de brand. Het enige wat nog over is, is de betonnen constructie."

Twintig mensen die betrokken waren bij de organisatie van een seksbeurs die enkele uren later in het stadion van start zou gaan konden zich op tijd in veiligheid brengen. Drie van hen moesten met ademhalingsproblemen worden opgenomen in het ziekenhuis.

In het K.B. Hallen-stadion vonden niet alleen alle grote sportevenementen plaats, maar ook concerten en tentoonstellingen. Directeur Jorgen Hansen spreekt van een drama. "Het was de ontmoetingsplek voor heel Kopenhagen."


Brand verwoest 73 jaar oud stadion in Kopenhagen (Foto: Novum)

Jongen (13) bekent moord op ouders

Een 13-jarige Amerikaanse jongen heeft woensdag bekend schuldig te zijn aan de moord op zijn ouders. In ruil voor de bekentenis kreeg de jongen een lagere gevangenisstraf.

De jongen bekende naast de dubbele moord ook twee van zijn jongere broertjes en zusjes te hebben aangevallen. Hij is veroordeeld tot zeven jaar jeugddetentie.

Sommige familieleden waren boos vanwege de lage strafmaat. Aanklager Bob Watson zei echter dat hij onder andere met de deal akkoord is gegaan omdat uit onderzoeken is gebleken dat de jongen zeer kinderlijk is. Volgens Watson speelde hij vlak voor hij de moorden beging nog met speelgoedautootjes en -vliegtuigjes in de achtertuin.

CD: Björk - Biophilia

Ijsland is muzikaal gezien een vijver vol alternatief talent waaruit onder andere Sigur Rós en Ólafur Arnalds zijn ontsprongen. De absolute (ijs)koningin is echter Björk (Guðmundsdóttir). Dit inmiddels 45-jarige icoon maakt al albums sinds 1977 en weet met een abstracte vermenging van pop, jazz en triphop een uniek geluid neer te zetten waar zich tot op heden nog niemand naast heeft kunnen categoriseren. Ondanks haar alternatieve aanpak van musiceren heeft zij enkele grote hits gescoord, waarvan 'It’s Oh So Quiet' de meest bekende is. Haar constante zoektocht naar het experiment heeft haar naar Biophilia geleid.

Björk

Pixar regisseur opent mysterieus blog

Toy Story 3 regisseur Lee Unkrich heeft via Twitter wereldkundig gemaakt dat hij is begonnen aan een nieuw project voor Pixar. De regisseur zal een blog bijhouden over het filmproject op Tumblr.

"Vandaag is dag één van mijn volgende project. Elke dag zal ik een nieuwe foto posten van de reis." schrijft Unkrich in een verklaring op Twitter die inmiddels alweer verwijdert is. De film heeft niets te maken met de Pixar projecten, die aangekondigd werden tijden de Disney D23 presentatie. Verwacht dus geen dinosaurussen of blikken in de menselijke geest.

"Wat mijn éém-foto-per-dag project aangaat... Verwacht geen aanwijzingen in de foto's. Het is een persoonlijk project waarin ik op een abstracte wijze mijn ervaringen deel." schrijft de regisseur vandaag op Twitter.

De eerste twee afbeeldingen op het blog zijn een gedeelte van een toetsenbord en een belegde boterham. Het blog van Unkrich is hier te vinden.

Lingeriebabe vingert zichzelf in HD

Op internet is sinds kort een behoorlijk pikant filmpje te zien met niemand minder dan Rhian Marie Sudgen. Het Britse fotomodel is slechts gekleed in sexy lingerie, waarna ze uiteindelijk een hand in haar slipje steekt.

Het filmpje staat sinds twee weken op YouTube en is een ware internethit. Ruim een miljoen mensen hebben al gezien hoe de blonde stoot geil in de microfoon de volgende woorden fluistert: "Wil jij zien hoe ik mezelf betast?"

Hierna steekt Sudgen inderdaad haar hand in haar slipje. FOK!kers die nu al met de broek op de enkels zitten, moeten we toch enigszins teleurstellen. Het lingeriemodel haalt namelijk een stel harige kloten uit haar slipje.

Het filmpje is dan ook niet zomaar een erotisch filmpje, het is namelijk gemaakt in opdracht van de site www.malecancer.org. De sexy blondine is ingehuurd om mannen bewust te maken van het feit vaker hun ballen te beroeren. Indien mannen een verandering opmerken, moeten zij zich dan ook direct bij de huisarts melden. Hopelijk kan teelbalkanker zo in een vroeg stadium worden opgespoord.


Het bewuste filmpje (NSFW, uiteraard)

Meisje pleegt zelfmoord na te zijn gedumpt

In Engeland is enige tijd geleden een meisje op haar dertiende ontmaagd. Blijkbaar had ze zich haar ontmaagding toch iets romantischer voorgesteld, want Dana Baker heeft zich onlangs van haar leven beroofd. Het meisje heeft besloten zich op haar zestiende op te hangen.

Aan de andere kant van de plas dient deze week de rechtszaak tegen de man, Jaspal Riat. Riat, destijds de karateleraar van het meisje, kreeg in de zomer van 2008 een relatie met de veelbelovende 'karate kid'.

De rechter liet vandaag geen spaan heel van de 48-jarige Riat. "Zij was nog een maagd toen je haar wist te verleiden", aldus rechter Jamie Tabor QC. "Negen maanden later had jij haar laten kennismaken met iedere denkbare vorm van seks."

De relatie hield stand tot de lente van 2009. De karateleraar gaf het meisje toen de bons omdat hij zijn interesse in haar was kwijtgeraakt. In mei van dat jaar nam het tienermeisje een overdosis pillen omdat ze naar eigen niets meer had om voor te leven.

Hoewel het meisje deze zelfmoordpoging overleefde, ging het hierna bergafwaarts met haar. In maart van dit jaar wist ze daadwerkelijk zelfmoord te plegen. Hoewel de seks tijdens een karatetripje naar Italië blijkbaar met instemming plaatsvond, heeft de rechter de karateleraar vandaag een celstraf van acht jaar opgelegd.

Wes Craven toont interesse voor Scream 5

Toen Wes Craven in juli 2009 begon aan de verfilming van Scream 4 liet de regisseur van de succesvolle reeks al weten dat dit wel eens het begin zou kunnen worden van een nieuwe trilogie. Op 4 oktober verschijnt Scream 4 op Blu-ray en DVD en dat is een geschikt moment voor Craven om een update te geven over Scream 5.

In een gesprek met MovieWeb zegt Craven: "Ja. De kans is groot dat er een nieuw deel aankomt van Scream. Het is iets wat Bob Weinstein wil doen. En als hij iets wil doen dan doet hij dat." Grote vraag is echter of Craven wederom op de regiestoel plaats zal nemen? "Of ik weer bij de film betrokken zal zijn? Ik weet het niet. Contractueel gezien heb ik het recht om als eerste te beslissen."

Craven hult zich in stilzwijgen als er wordt gevraagd hoe de filmreeks verder gaat na het dubbelzinnige einde van de vierde film. "Ik wil het wel vertellen maar dan moet ik je daarna vermoorden," aldus Craven. "Het is altijd beter om een einde aan een film dusdanig te maken dat je niet precies weet hoe het verder zal gaan. Niemand zit te wachten op een voorspelbaar einde waarbij je al gedurende de film aan kan geven waar het in het volgende deel om draait."

Laten we hopen dat Wes Craven wederom in dienst wordt genomen voor Scream 5 zodat we er achter kunnen komen wat de meester van de horror nog in petto heeft voor Sidney Prescott.


Wes Craven in een interview over Scream 4.

'Overheid verspilde 144 miljoen aan griepvaccins'

De Nederlandse overheid heeft ruim 144 miljoen euro verspild door onnodig ingeslagen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Van de 34 miljoen gekochte vaccins zijn er twintig miljoen weggegooid. Nederland betaalde 7,20 euro per vaccin, meldt RTL Nieuws woensdag op basis van contracten van het ministerie van Volksgezondheid met de farmaceuten Novartis en GSK.

De Mexicaanse griep, het H1N1-virus, zorgde in 2009 voor aardig wat paniek. Uiteindelijk bleek de ziekte veel milder uit te vallen dan aanvankelijk gedacht.

Van de door de Nederlandse overheid bestelde vaccins werden er in totaal slechts tien miljoen gebruikt. Ongeveer 250 duizend werden aan het buitenland verkocht en zo'n drie miljoen gingen retour naar de farmaceuten.

Adviesbureau Berenschot stelde eerder in een evaluatie dat bij de aanpak van het virus de kosten vaak uit het oog verloren werden om de risico's maar zoveel mogelijk te mijden. De overheid handelde vanuit een 'better safe then sorry'-gedachte. Worstcasescenario's waren leidend, waardoor de effectiviteit van de maatregelen op het tweede plan kwamen te staan.

Toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wilde eerder niet ingaan op de kosten van de vaccins. De reden voor zijn zwijgzaamheid was gelegen in de vertrouwelijkheid van de contracten.

RTL Nieuws kreeg de contracten in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en tussenkomst van een rechter.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib wil opheldering van huidig minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). "Ik vind het schandalig. Het gaat om publiek geld en ik vind het echt onbegrijpelijk dat indertijd contracten zijn aangegaan, waarvan achteraf bleek dat het niet nodig was."

D. Fernández: "Het gaat goed"

Dani Fernández is helemaal hersteld van zijn zware knieblessure. De verdediger van Feyenoord miste het gehele vorige seizoen, maar speelde afgelopen weekend voor het eerst weer een volledige competitiewedstrijd.

"Het gaat goed", liet Fernández in AD Sportwereld weten. De voetballer was overigens verdrietig om de situatie, waarin Kaj Ramsteijn op dit moment verkeert. De jonge voetballer staat voorlopig buitenspel, vanwege een zware knieblessure. "Het is heel erg voor Kaj. Ik heb het zelf tweemaal meegemaakt. Hij zal zich op een mentale strijd moeten voorbereiden. Maar er zijn genoeg spelers die topfit zijn teruggekomen na zo'n blessure."

Fernández voelt zich intussen uitstekend. "Tegen AGOVV en AZ heb ik hele wedstrijden gespeeld en dat leverde fysiek geen problemen op", aldus de speler, die met Feyenoord een aantal lastige weken tegemoet gaat. "Als wij de thuisduels met ADO en VVV winnen, staan wij nog steeds in de top, misschien wel derde of vierde. Dan krijgen wij een loodzware serie met uitwedstrijden tegen Ajax, Go Ahead Eagles (beker, red.) en FC Groningen. Maar ik heb het al vaker gezegd: deze ploeg groeit."

'Boete wanbetalers zorgpremie niet effectief'

De boete voor mensen die hun zorgverzekering niet betalen is niet effectief. De doelstelling om het aantal van driehonderdduizend wanbetalers jaarlijks met vijftigduizend te verminderen wordt niet gehaald. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van een nog geheime evaluatie van onderzoeksbureau Berenschot.

Een paar jaar geleden werd besloten dat mensen die een halfjaar achter elkaar de zorgpremie niet betalen, een boete krijgen van dertig procent van de premiekosten. Toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wilde op deze manier wanbetalers hard aanpakken.

In de evaluatie zou staan dat het aantal wanbetalers echter niet is afgenomen. Om dit aantal terug te dringen, zou juist eerder moeten worden ingegrepen. Bij mensen met een uitkering zou de premie automatisch moeten worden ingehouden.

De SP is woedend op minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), die volgens de partij belangrijke informatie zou hebben achtergehouden. Dinsdag beweerde Schippers tijdens een debat over de zorgverzekering dat er nog geen evaluatie is van het beleid om premieachterstanden bij wanbetalers aan te pakken. SP-Kamerlid Renske Leijten denkt dat de resultaten niet welgevallig zijn voor de minister. "Zij kort fors op de zorgtoeslag, verhoogt het eigen risico en laat de premies stijgen."

Leijten concludeert op basis van het rapport dat de boete ervoor zorgt dat mensen hun achterstand niet kunnen aflossen. "Dit beleid faalt. Zorgverzekeraars doen te weinig om te voorkomen dat mensen zes maanden achterstand oplopen en wanneer ze in het boeteregime zitten, wordt het moeilijker de achterstand in te lopen."

Een woordvoerder van Schippers laat weten dat de minister dinsdag nog geen weet had van het onderzoek. Haar medewerkers wisten er al wel van, maar die wilden er eerst een reactie op formuleren. De minister zou maatregelen nemen een dergelijke gang van zaken in de toekomst te voorkomen.

'Werknemers onrealistisch over pensioen'

Veel werknemers hebben onrealistisch hoge verwachtingen over hun pensioen. Dit zei directeur Harman Korte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag op het Pensioen Forum in Rotterdam.

Volgens Korte verwacht 59 procent van de werknemers dat hun AOW gecombineerd met hun aanvullend pensioen 70 procent van het laatstverdiende loon bedraagt. "Dit percentage zal in werkelijkheid veel lager uitvallen. Alleen lage inkomens met een volledige AOW en indexatie van hun pensioenaanspraken zullen hiervoor in aanmerking komen", aldus de AFM-directeur.

Cuba legaliseert autohandel

De straten van de Cubaanse hoofdstad Havana worden al tientallen jaren gedomineerd door klassieke Amerikaanse auto's als de Chevrolet Bel Air en Chrysler Imperials. De vraag is of dit nog lang duurt: de Cubaanse regering heeft de beperkingen op de verkoop en aankoop van auto's door burgers opgeheven.

Per 1 oktober mogen Cubanen vrijelijk handelen in auto's van elk bouwjaar en elk type. Dit was voorheen beperkt tot auto's die gebouwd waren voor de revolutie die in 1959 plaatsvond. Wel moeten de kopers én verkopers vier procent belasting betalen over de waarde van het voertuig. De koper moet bovendien kunnen aantonen dat hij op legale wijze aan het geld voor de wagen is gekomen. Voor het eerst is het ook mogelijk om meer dan één auto te bezitten.

Doktoren, sporters, artiesten en anderen die voor zaken naar het buitenland moesten kregen in het verleden de gelegenheid auto's te importeren of een Lada of Moscovich van de staat te kopen. Daarnaast beschikten sommige arbeiders over een auto van de zaak. Het benzinegebruik werd door de regering echter streng in de gaten gehouden, om ervoor te zorgen dat de auto alleen voor zakelijke doeleinden werd gebruikt.

Cubanen die het eiland verlaten kunnen onder de nieuwe wet hun auto verkopen of overdoen aan een familielid. Eerder was dit niet mogelijk. Desondanks was er een bloeiende autohandel. Op de zwarte markt verwisselden auto's van eigenaar, maar de tenaamstelling werd nooit gewijzigd. Veel auto's staan derhalve op de verkeerde naam en het zal een grote klus worden om dit te ontwarren als de nieuwe wet eenmaal van kracht wordt.

De Cubaanse bevolking heeft jarenlang geklaagd over de beperkingen op de handel in auto's. De vraag is echter hoeveel Cubanen in de positie zijn om gebruik te maken van de nieuwe wetgeving. De meeste Cubanen verdienen niet meer dan omgerekend 15 euro per maand.

De Cubaanse president Raul Castro heeft een reeks vrijemarkthervormingen doorgevoerd om het eiland te redden van een economische ramp. Een aantal bedrijven is geprivatiseerd en burgers mogen kamers verhuren en mensen in dienst nemen. De regering heeft ook bekendgemaakt de aan- en verkoop van vastgoed tegen het eind van 2011 te willen legaliseren.


Cuba legaliseert handel in auto's (Foto: Novum)

Van Persie vereerd met club van 100

Robin van Persie maakte sinds zijn doelpunten van afgelopen weekend deel uit van een selecte groep bij Arsenal, en daar is hij zich heel bewust van.

De aanvaller van The Gunners scoorde tweemaal tegen Bolton Wanderers en heeft nu net als zestien andere spelers ooit honderd of meer treffers voor Arsenal gemaakt, en daar is hij vereerd mee. "Ik weet alles van de Club van Honderd. Ik ben de zeventiende. Een grote eer om nu deel uit te maken van dat stukje Arsenal-geschiedenis", laat hij weten op de clubwebsite van Arsenal.

"Toen ik zo'n 82 à 83 treffers achter mijn naam had staan, keek ik voor het eerst naar het lijstje. Toen dacht ik: de honderd halen, dat moet kunnen. Mede door de goede tweede seizoenshelft van vorig jaar heb ik het gehaald. Daar ben ik trots op."

Van Persie vergezelt onder andere Dennis Bergkamp en Thierry Henry op die lijst. Van Persie had 238 wedstrijden nodig voor zijn goals.

'Vaker verdrinkingen door afname duikteams'

De kans dat mensen die met hun auto te water raken het overleven, wordt kleiner. Dat komt doordat het aantal duikteams van de brandweer fors afneemt, meldt de NOS woensdag na een rondgang onder brandweerkorpsen, brandweerduikers en de vakbond van brandweervrijwilligers.

De brandweer telde een jaar geleden 95 duikteams. Dat zijn er binnenkort dertig minder. De afgelopen twaalf maanden zouden volgens brandweerorganisatie NVBR 52 mensen uit het water zijn gered, van wie 31 door duikers.

De NVBR kwam vorig jaar met een nieuwe visie op waterongevallen. De organisatie concludeerde dat het verantwoord was een aantal teams op te heffen. Een deel van de taken zou kunnen worden ondergebracht bij de reguliere brandweer. Zo zou voor het redden van een overboord geslagen zeiler binnen tweehonderd meter van de kust een reddingszwemmer van de 'gewone' brandweer kunnen worden ingezet.

Het in de lucht houden van een duikteam zou jaarlijks ruim tachtigduizend euro kosten en de brandweertop wil de kosten terugdringen. Als gevolg hiervan verdwijnen bijvoorbeeld in de regio Haaglanden de komende maanden vijf van de zeven duikteams. Gelderland-Zuid heeft zelfs geen enkel duikteam meer over.

In Friesland blijven twee van de zeven duikteams over, waardoor nog maar 61 procent van Friesland is gedekt met een opkomsttijd van dertig minuten. Friese duikers zouden vanwege de lange aanrijtijd vrezen dat ze vaker lichamen gaan bergen dan levens redden.

Voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers Cees van Beek stelt te verwachten dat er over een paar jaar helemaal geen duikteams meer over zijn. Wie dan te water raakt en kopje onder gaat, wordt niet meer gered. "Dat vind ik onaanvaardbaar." Duiken is sinds een paar geen wettelijke taak van de brandweer meer. Van Beek vindt dat de wet moet worden aangepast.

Disciplinaire straf voor J. John

Joshua John is om onbekende redenen tijdelijk teruggezet naar Jong Sparta. Dit maakte de Rotterdamse club vandaag bekend. De 22-jarige aanvaller kan daarna weer terugkeren naar het eerste elftal.

"Joshua John zal de komende twee weken meetrainen met de selectie van Jong Sparta. Joshua John heeft in een kort tijdsbestek zich niet gehouden aan meerdere afspraken die gelden voor spelers van de A-selectie. Vanaf morgen zal de vleugelaanvaller zich melden op Nieuw Terbregge bij het team van trainer Arjan van der Laan", is op de website van de Spartanen te lezen.

John stond afgelopen zomer nog in de belangstelling van Premier League-club Swansea City. Sparta was al akkoord met de ploeg van onder andere Michel Vorm, maar de transfer liep stuk op persoonlijke besprekingen.

Hoogerland stapt in 2011 niet meer op

Johnny Hoogerland zal dit wielerseizoen geen wedstrijden meer rijden. Dit heeft de renner van Vacansoleil vandaag, tijdens een evenement in Amsterdam, bekendgemaakt.

"Ik herstel niet meer zo snel. Ik heb geloof ik 120 koersdagen erop zitten. Dan is het mooi geweest", liet Hoogerland weten. De Zeeuw laat hiervoor overigens één van zijn favoriete koersen schieten, namelijk de Ronde van Lombardije. "Ik was er graag bij geweest, maar ik moet volgend jaar ook weer goed zijn."

Hoogerland kent een zeer bewogen seizoen. Zo werd hij vierde in de Brabantse Pijl en twaalfde in de Amstel Gold Race. Daarnaast was de jonge renner ook nog actief in de Giro d'Italia en de Tour de France.

Vooral zijn deelname aan de Tour de France baarde opzien. Zo droeg hij twee keer de bolletjetrui, maar hij vloog tijdens de negende etappe van La Grande Boucle het prikkeldraad in. De wielrenner werd namelijk geraakt door Juan Antonio Flecha, die door een auto van France Télévisions werd aangereden.

Hoogerland kwam gehavend uit het prikkeldraad, maar slaagde er vervolgens in om de Ronde van Frankrijk uit te rijden. In het algemeen klassement eindigde de Zeeuw, die één van de meest aanvallende renners in de afgelopen Tour de France was, op de 74e plaats.

Haase uitgeschakeld in Bangkok

Robin Haase is er niet in geslaagd om zich voor de kwartfinale van het ATP-toernooi in Bangkok te plaatsen. Onze landgenoot verloor in twee sets en even zoveel tie-breaks van de Fin Jarkko Nieminen. De standen waren 6-7 (4) en 6-7 (4).

Nieminen neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van de partij tussen Santiago Giraldo en Gael Monfils, die als tweede geplaatst is.

Haase kan in februari 2012 mogelijk revanche nemen op deze nederlaag. In het toernooi om de Davis Cup speelt Nederland namelijk tegen Finland. Er bestaat dus een kans dat onze landgenoot en Nieminen elkaar weer tegen zullen komen.

Amazon komt met nieuwe iPad-killer

Webwinkel Amazon.com heeft de tablet Kindle Fire gelanceerd. Het bedrijf betreedt de tabletmarkt om de concurrentie aan te gaan met Apple, zo maakte Amazon woensdag bekend.

Volgens enkele analisten is het apparaat van Amazon een bedreiging voor de hegemonie van de iPad. De Kindle Fire heeft een 7 inch touchscreen en is daarmee kleiner dan de iPad. Bovendien wordt het apparaat fors goedkoper dan de iPad.

Amazon gaat strijd aan met iPad van Apple
Amazon komt met nieuwe iPad-killer (Foto: ANP)

Bioscoopfilm over Oostvaardersplassen in de maak

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland krijgt een film. De natuurfilm wordt geregisseerd door Mark Verkerk en moet in 2014 in de bioscopen te zien zijn. Dit meldde Staatsbosbeheer gisteren.

Volgens de beheerder van het natuurgebied wordt de film een visueel spektakel waar de allernieuwste technieken voor worden gebruikt. De Nederlandse cameraman Ruben Smit is onderdeel van het filmteam. De Oostvaardersplassen zijn al jaren onderwerp van discussie, omdat iedere winter veel dieren sterven die in het gebied zijn uitgezet.

Media-ondernemer Lex Harding financiert de film. Hij is geïntrigeerd door het natuurgebied. "Het gebied is een film, zoals de documentaires van BBC Life, echt waard."

Mick Jagger weer op witte doek

Mick Jagger gaat voor het eerst sinds 2001 weer acteren. In de nieuwe film Tabloid zou hij een omstreden mediamagnaat met een dubbele moraal spelen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 68-jarige rocker, die net een cd heeft uitgebracht met zijn nieuwe groep SuperHeavy, wil ook de productie van Tabloid op zich nemen. Tien jaar geleden speelde Jagger zijn laatste filmrol, in het weinig succesvolle The Man from Elysian Fields.

Jaggers productiebedrijf Jagged Films heeft de scenarist van A History of Violence, Josh Olson, in de arm genomen om het script te schrijven.


Mick Jagger weer op witte doek (Foto: Novum)

Brama: "We beginnen met andere filosofie"

Naast AZ en PSV speelt ook FC Twente morgenavond zijn tweede duel in de groepsfase van de Europa League. De Tukkers krijgen het Poolse Wisla Kraków, waar Robert Maaskant de leiding heeft, op bezoek. Wout Brama blikte tijdens de persconferentie vooruit.

"Als je in Europa iets wilt bereiken, moet je er op eigen veld vol voor gaan", begon Brama zijn verhaal. Volgens de verdediger moet FC Twente er tegen Wisla Kraków flink tegenaan gaan. De formatie uit Enschede speelde afgelopen weekend gelijk tegen Ajax (1-1), maar de speler wilde geen vergelijking maken tussen Europese en competitiewedstrijden. "In Amsterdam betrof het een van onze moeilijkste uitduels van het seizoen."

"Nu is het uitgangspunt heel anders", besloot Brama verder. "Dan is het ook logisch dat je anders speelt. We gaan daarom met een andere filosofie aan de ontmoeting beginnen."

David Duchovny ziet spoken in onderzeeër

David Duchovny keert terug naar bekend terrein. De voormalig X Files-acteur heeft getekend voor de thriller Phantom, die zich afspeelt op een Russische onderzeeër tijdens de Koude Oorlog. Zijn personage moet het niet alleen opnemen tegen een overgelopen KGB-agent, maar ook tegen bovennatuurlijke krachten die de onderzeeër proberen over te nemen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 51-jarige Duchovny, die de laatste jaren vooral te zien was in de sitcom Californication, speelt de leider van een Russisch commandoteam dat aan boord is op een geheime missie. Duchovny vervangt Andy Garcia, die om onbekende redenen het project heeft verlaten. Ook Ed Harris en William Fichtner spelen belangrijke rollen in de film.

Phantom gaat volgende maand in Californië in productie. Todd Robertson, bekend van Lonely Hearts, doet de regie. De film moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


David Duchovny ziet spoken in onderzeeër (Foto: Novum)

Kies een pad der destructie in Dead Nation-DLC

Housemarque, ontwikkelaar van Dead Nation, heeft vandaag DLC voor zombieshooter Dead Nation uitgebracht via PSN. De DLC gaat verder waar het originele spel stopt en brengt een hoop nieuwe zombies, wapens en destructie met zich mee. In de DLC ontwaak je in een laboratorium en zal je één van de drie paden moeten bewandelen.

Elk pad brengt compleet andere wapens, zombies en omgevingen met zich mee waardoor de DLC meerdere keren te spelen is. Bekijk hieronder een trailer van de nieuwe DLC die €3,99 kost op het PlayStation Network.

Verbeek heeft Metalist Kharkiv veelvuldig bekeken

Gertjan Verbeek en Niklas Moisander beschouwden eerder vandaag voor op de naderende Europa League-wedstrijd tegen Metalist Kharkiv. De Oekraïners wonnen hun eerste groepswedstrijd met 2-1 van Austria Wien.

"Metalist heeft in de uitwedstrijd tegen Austria Wien een goed resultaat behaald", liet Verbeek weten. "Wij hebben thuis van Malmö gewonnen. Metalist is zodoende een kandidaat om samen met ons door te gaan naar de volgende ronde. Het is een goede ploeg met vooral individueel veel kwaliteit. Bij Metalist spelen weinig Oekraïners. Er lopen heel veel buitenlanders rond. Hoe ze spelen is ons bekend. We hebben ze vaak bekeken."

Moisander ging nog even kort in op de definitie van 'een goed resultaat'. "Het is belangrijk dat we goed voetbal spelen, zoals de trainer net ook zei. Dan komt een resultaat vanzelf wel. Waar ik tevreden mee zou zijn? We gaan voor een overwinning, maar zeker gezien vorig seizoen is een punt hier in Oost-Europa ook goed", aldus de captain van de Alkmaarder formatie.

Rutten: "Rapid is de gevaarlijkste ploeg"

PSV speelt morgenavond zijn tweede groepswedstrijd in de groepsfase in de strijd om de Europa League. De Eindhovenaren, die het tegen Rapid Boekarest op moeten nemen, zijn volgens trainer Fred Rutten favoriet voor de groepszege.

Rapid Boekarest beschikt over een ploeg met veel ervaring. Rutten: "Met leeftijden tussen de 28 en 33 jaar. Vooral hun verdediging is ervaren, de praktijk wijst uit dat ze weinig tegendoelpunten krijgen. Ze hebben niet één heel grote uitblinker, maar de ploeg functioneert als team heel goed."

Eén ding stond voor Rutten, die na het duel tegen Roda JC (7-1) weet dat er zeker scorend vermogen in zijn selectie zit, vast. "We moeten voor de winst gaan. Ik heb nu een beeld van alle teams in de groep en Rapid is de gevaarlijkste ploeg. Tegen de andere twee kun je wat makkelijker scoren. Wij zijn favoriet in deze groep en het beste is om die favorietenrol zo snel mogelijk waar te maken."

Obama: Europa heeft te weinig gedaan

Europese landen hebben te weinig gedaan om de zwaktes in hun financiële systemen te herstellen. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdag.

Obama voert daarmee de druk op de leiders van de eurozone op om een oplossing te vinden voor de Europese schuldencrisis. Hij zei verder dat het herstel van de Amerikaanse economie is belemmerd door wereldwijde problemen, zoals de stijging van energieprijzen als gevolg van de Arabische Lente en de financiële situatie van Europese landen.


Obama: Europa heeft te weinig gedaan (Foto: Novum)

Drie Nederlanders in CL/EC1 Dream Team

In het Dream Team aller tijden van de Champions League/Europa Cup 1 heeft het Franse sportblad L'Équipe drie Nederlanders opgenomen, waarvan er een nog speelt.

Johan Cruijff en Marco van Basten worden in het Dream Team vergezeld door Clarence Seedorf. Hij won de Cup met de grote oren viermaal, met drie verschillende ploegen: eenmaal met Ajax en Real Madrid en tweemaal met zijn huidige club AC Milan.

Cruijff won met Ajax de Europa Cup 1 drie jaar op een rij, van 1971 tot en met 1973. In 1992 won hij de Champions League als trainer van Barcelona. Marco van Basten was tweemaal succesvol met AC Milan, in 1989 en 1990.

De andere spelers in het Dream Team van L'Équipe zijn: Sepp Maier (Bayern München), Phil Neal (Liverpool), Franco Baresi (AC Milan) Franz Beckenbauer (Bayern), Paolo Maldini (AC Milan), Ryan Giggs (Manchester United), Lionel Messi (FC Barcelona) en Alfredo di Stéfano (Real Madrid).

Michelle Williams krijgt Hollywood Film Award

Michelle Williams krijgt volgende maand de Hollywood Film Award 2011 voor beste actrice. De prijzen van het filmfestival in Los Angeles gelden doorgaans als belangrijke graadmeter voor de Oscarnominaties. De organisatie prijst Williams om haar gehele oeuvre, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

"Het is een voorrecht om Michelle in het zonnetje te zetten voor haar fantastische talent en opzienbarende carrière", zegt initiatiefnemer en organisator Carlos Abreu. De 31-jarige Williams begon haar carrière in 1993 in een aflevering van Baywatch, maar brak door met haar rol in de tienerserie Dawson's Creek. Ze was te zien in uiteenlopende films als I'm Not There, Blue Valentine, Shutter Island en Synecdoche, New York.

In haar nieuwste film My Week With Marilyn, waarvan de opnamen net zijn afgerond, speelt Williams de rol van Marilyn Monroe. De film gaat over de moeizame relatie die de actrice had met haar tegenspeler Laurence Olivier, een rol van Kenneth Branagh, tijdens de opnames van de romantische komedie The Prince and the Showgirl uit 1957.

Andere ontvangers van een Hollywood Film Award zijn dit jaar Christopher Plummer voor beste bijrolacteur, en Joseph Gordon-Levitt en Jessica Chastain voor beste nieuwkomers. Rango, met de stem van Johnny Depp, ontvangt een award voor beste animatiefilm.

De Hollywood Film Awards worden op 24 oktober tijdens de Hollywood Awards Gala Ceremony uitgereikt.

Draadstaal-typetjes voorlopig niet in Neonletters

Talpa en CCCP hebben toch geen overeenstemming bereikt over het gebruik van Draadstaal-typetjes in Neonletters. Maandagavond leek een overeenkomst nog in de lucht te hangen.

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven creëerden voor hun vorige programma Draadstaal, geproduceerd door CCCP, vier personages die nu terugkomen in het door Talpa geproduceerde Neonletters. CCCP was daar niet blij mee en dwong vorige week met een kort geding af dat de typetjes, Fred en Ria Onderbuik en Joop en Leon van de snackbar, niet mogen worden neergezet in Neonletters.

Maandag liet CCCP weten dat de typetjes gebruikt mogen worden in ruil voor een jaarlijkse donatie van veertigduizend euro aan het Wereld Natuur Fonds. Talpa leek in eerste instantie akkoord te gaan, maar kwam daarna met een tegenbod van een eenmalige donatie van vijftigduizend euro. Voor dat bedrag wil CCCP de personages voor slechts twee seizoenen 'vrijgeven'.

CCCP laat woensdag weten de zaak voorlopig te laten afkoelen. Volgens Talpa ligt de bal bij CCCP. "CCCP heeft de sleutel in handen om de typetjes weer op de buis te krijgen." Een woordvoerder van CCCP laat op zijn beurt weten dat 'zij toch met een oplossing moeten komen'.

Jongen gepakt voor hacken site gepensioneerden KLPD

Een 17-jarige ict-student uit Hoogeveen is woensdag opgepakt voor het hacken van een website van gepensioneerde medewerkers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De jongen beweerde deel uit te maken van de Nederlandse tak van de internationaal opererende hackersgroep Anonymous, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Begin deze maand bleek dat de website van de Vereniging van Gepensioneerden KLPD was gehackt. De hacker dreigde op internet wekelijks namen, telefoonnummers, bankrekeningnummers en andere privacygevoelige gegevens te publiceren. Dinsdag verschenen de eerste 25 namen op internet.

De jongen is verhoord en aan het einde van de middag weer op vrije voeten gesteld. De officier van justitie moet nog beslissen wat er met hem moet gebeuren. Een laptop van de verdachte is in beslag genomen.

Anonymous kwam eerder in het nieuws, nadat de hackersgroep aanvallen uitvoerde op sites van onder meer Paypal, Visa en Mastercard aanviel, omdat die weigerden donaties aan Wikileaks uit te voeren.

Kabinet: Missie Uruzgan had zichtbaar effect

De Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan heeft zichtbare resultaten opgeleverd. Dat stelt het kabinet in een evaluatie, die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Tijdens de Nederlandse bijdrage aan de missie tussen 2006 en 2010 is de veiligheidssituatie in Uruzgan 'geleidelijk verbeterd, is de economische ontwikkeling op gang gekomen en is het bestuur langzaam beter gaan functioneren', aldus het kabinet.

Badr Hari keert K1 de rug toe

Badr Hari zal de vechtsportklasse K1 de rug toekeren en gaan boksen in de Verenigde Staten. De Marokkaanse Nederlander wil uit gaan komen in de zwaarste gewichtsklasse bij het boksen en zo in de voetsporen treden van zijn held Mike Tyson.

De laatste partij van Hari in de K1 zal op 28 januari zijn wanneer hij in het WTC Expo in Leeuwarden uit zal gaan komen tegen de Turkse Nederlander Gökhan Saki.

Samsung betaalt Microsoft voor elke telefoon

Samsung en Microsoft hebben een overeenkomst getekend voor het gebruik van elkaars patenten. Microsoft ontvangt hierdoor voor elk verkocht Samsung-apparaat met het Android-systeem een bijdrage. Dat meldt Microsoft woensdag.

Hoeveel Samsung betaalt per telefoon is niet bekendgemaakt. Volgens geruchten zou het gaan om een bedrag tussen de vijf en vijftien dollar per apparaat. Vorig kwartaal verkocht het Zuid-Koreaanse bedrijf ongeveer twintig miljoen telefoons.

Door de deal wordt een patentenstrijd voorkomen, zoals die momenteel plaatsvindt tussen Samsung en Apple. Over welke patenten het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Eerder sloot Microsoft een soortgelijke deal met telefoonmakers HTC en Nokia.

Microsoft heeft zeer veel patenten in bezit, en claimt dat besturingssysteem Linux hier inbreuk op maakt. Android, waar veel van de telefoons van Samsung op draaien, is hier weer op gebaseerd. Overigens wijst Android-eigenaar Google de claims van Microsoft af.

Naast de bijdrage voor het gebruik van patenten hebben de twee bedrijven ook afgesproken samen te werken aan de ontwikkeling van het besturingssysteem voor mobiele telefoons van Microsoft, Windows Phone. Samsung stapt niet zoals Nokia eerder helemaal over naar Windows Phone, maar brengt binnenkort wel een telefoon uit met dat systeem.


Samsung betaalt Microsoft voor elke telefoon (Foto: Novum)

Middendorp volgt Van Uhm op als legerbaas

Generaal-majoor Tom Middendorp wordt juni volgend jaar de hoogste militair van Nederland. Hij volgt dan generaal Peter van Uhm op als Commandant der Strijdkrachten, zo heeft minister Hans Hillen van Defensie besloten.

Met de wisseling van de wacht komt er een einde aan de militaire carrière van Van Uhm (56). Hij was sinds april 2008 de baas van de krijgsmacht. Van Uhm zal de komende maanden nog benutten om de reorganisatie van Defensie "goed op het spoor" te zetten. Middendorp (51), die nu nog directeur Operaties Defensiestaf is, moet er daarna verder voor zorgen dat de krijgsmacht een "toekomstgerichte en bestendige" organisatie wordt.

Hillen maakte woensdag ook een andere benoeming bekend. De huidige Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, zal eind oktober zijn taken overdragen aan generaal-majoor Mart de Kruif. Die is nu plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten. Hij had tot november 2009 een jaar lang het commando over alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan.

Middendorp volgt Van Uhm op als legerbaas
Middendorp volgt Van Uhm op als legerbaas (Foto: ANP)

Vrouw (70) seilt ab van Euromast

De 70-jarige Marianne van Mierlo uit 's Hertogenbosch heeft op een bijzondere manier geld ingezameld voor een goed doel. Ze heeft namelijk dinsdagmiddag ge-abseild vanaf de Euromast.

In haar strijd voor een betere behandeling van het Guillain Barré Syndroom, een spierziekte waar ze zelf twee keer voor behandeld is, streefde Van Mierlo naar het ophalen van 2000 euro. Op het moment van haar afdaling stond de teller op 1900 euro.

Van Mierlo is bijzonder positief over haar afdaling. "Ik zou zo nog wel een keer willen abseilen. Het was zo gaaf, kicken!"

Win een Johnny English-prijzenpakket

Johnny English Reborn draait vanaf volgende week 6 oktober in de bioscoop. Een mooie gelegenheid voor FOK! om onze users kans te laten maken op een leuk prijzenpakket rond de film.

Rowan Atkinson (Mr. Bean & Johnny English) kruipt opnieuw in de huid van de onverschrokken Britse geheim agent, Johnny English. Deze keer moet hij een groep sluipmoordenaars tegenhouden, die een aanslag heeft voorbereid op een belangrijke wereldleider...
Verder ook met: Gillian Anderson, Dominic West, Rosamund Pike, Daniel Kaluuya.

In samenwerking met Universal Pictures International mag FOK! 5 prijzenpakketten weggeven. Daarin vinden de winnaars elk 2 vrijkaartjes om Johnny English Reborn in de bioscoop te gaan kijken, de dvd van de eerste Johnny English uit 2003 en een T-shirt. Om hierop kans te maken beantwoord je de vraag die je hier kunt vinden.

jenglishreborn_stillfilm.jpg
Meedoen kan tot en met 5 oktober 2011

L.A. Noire in november naar pc

L.A. Noire zal in een 'Complete Edition' op 8 november naar de pc komen. De game is verkrijgbaar in de retail, via Steam of via OnLive voor Windows of Mac. De 'Complete Edition' bevat alle DLC die de consoleversie al gekregen heeft. Bekijk hieronder de aanbevolen systeemeisen van het spel.

  • Operating System: Windows 7 / Windows Vista Service Pack 1 / Windows XP Service Pack 3 / OnLive for PC or Mac;
  • Processor: Intel Dual Core 2.2GHz to Quad Core 3.2GHz / AMD Dual Core 2.4Ghz to Quad Core 3.2Ghz;
  • RAM: 2GB to 8GB;
  • Hard drive space: 16GB;
  • Video Card: NVIDIA GeForce 8600 GT 512MB to NVIDIA GeForce GTX 580 1536MB / Radeon HD 3000 512MB to Radeon HD 6850 1024MB;
  • Sound Card: 100% DirectX 9 Compatible;
  • DVD Drive.

LA Noire

Timmermans maant tot linkse samenwerking

De PvdA moet met meer inzet dan tot nu toe de samenwerking zoeken met andere linkse partijen als GroenLinks en de SP. Dat schrijft PvdA-Kamerlid Frans Timmermans woensdag in een column in NRC Handelsblad.

Een verdeeld links 'zuigt' het politieke midden namelijk net zo leeg als 'rabiaat rechts', dat wel een meerderheid heeft, schrijft de oud-staatssecretaris. Intensievere samenwerking zou de progressieve partijen 'over hun dode punt heen moeten helpen'.

En hij maant de partijen tot snelheid. "Praten is prima, maar er moeten ook snel resultaten komen. Resultaten die ik van PvdA en GroenLinks allang verwacht had." Het bundelen van krachten moet leiden tot een 'moderne en weerbare verzorgingsstaat'. Die nieuwe invulling van de verzorgingsstaat is de belangrijkste taak van 'links' en van het 'midden'.

De huidige samenleving lijkt volgens Timmermans namelijk steeds meer te 'vallen voor een dodelijke cocktail van culturele en sociaaleconomische nostalgie, geserveerd vanaf de politieke flanken'.

De oproep van Timmermans komt op dezelfde dag dat bekend werd dat PvdA-afdelingen in zes grote steden gaan actievoeren tegen de 'slappe' en 'gezapige' koers die de partij in hun ogen vaart. De PvdA moet inhoudelijk en organisatorisch worden vernieuwd, vinden zij.

Juweliers vaker overvallen

Het aantal overvallen op juweliers is de afgelopen jaren gestegen. Werd in 2006 nog 41 keer een juwelier overvallen, dat aantal is gestegen tot 74 vorig jaar. Tot en met juli van dit jaar was het al 61 keer raak, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel is het percentage van het aantal zaken dat wordt opgelost de afgelopen jaren gestegen. Van zo'n 27 procent in 2006 tot 49 procent in 2009. Vorig jaar zakte dat percentage naar 38 procent. Dit jaar zijn tot en met juli eveneens 38 procent van de zaken opgelost.

De aanpak van de overvallen heeft de 'hoogste prioriteit', schrijft Opstelten verder. Aanleiding voor de vragen van Ahmed Marcouch (PvdA) was de zoveelste overval op een Nijmeegse juwelier, die daarbij zwaargewond raakte. Hij besloot daarop geen jonge allochtonen meer toe te laten in zijn winkel.

Opstelten heeft de juwelier bezocht en hem geïnformeerd over de inspanningen die worden verricht om de overval op te lossen. Het staat de juwelier verder vrij om een deurbeleid te voeren om hun eigendommen te bewaken. "Een winkelier behoeft zijn deur alleen te openen wanneer hij er vertrouwen in heeft dat het een potentiële klant betreft", aldus de bewindsman.

Treinverkeer stilgelegd na vondst bom Utrecht

Het treinverkeer van Utrecht Centraal richting Hilversum is stilgelegd vanwege de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Ook de oprit naar de A27 bij tuincentrum Overvecht is afgesloten, meldt de politie.

De bom werd rond 15.00 uur aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden. Het projectiel ligt bij Fort Blauwkapel, een van de grootste forten van de Waterlinie, een ooit belangrijke militaire verdedigingslinie.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bekijkt de bom. Hoe zwaar het projectiel is, weet een politiewoordvoerder niet precies. "Maar het is een zware. Het gaat zeker niet om een granaat."

Of sprake is van ontploffingsgevaar is onduidelijk. "Hij ligt er al sinds de Tweede Wereldoorlog, maar je moet wel altijd voorzichtig omgaan met dit soort dingen."

Spoorbeheerder ProRail meldt dat reizigers tussen Utrecht Centraal en Hilversum rekening moeten houden met een vertraging van vijftien tot dertig minuten. ProRail verwacht dat de problemen rond 18.30 uur zijn opgelost.

Casillas laconiek over kritiek Cruijff

Real Madrid-keeper Iker Casillas ligt niet wakker van de kritiek die Johan Cruijff deze week had op zijn club. Cruijff schreef in zijn column het vreemd te vinden dat trainers en spelers geen spelvreugde uitstralen.

"Ik ga niets zeggen over de kritiek van Johan Cruijff", zei Casillas na de Champions Leaguewedstrijd tegen Ajax. "Hij was een grote trainer in zijn tijd." El Salvador verbaast zich over de houding van Real Madrid. Trainer José Mourinho is daar volgens Cruijff mede debet aan. De legendarische nummer 14 bekritiseert de Portugees geregeld in zijn columns.

Die kritiek lijkt Casillas, die ook aanvoerder is van het Spaans nationaal elftal, niet te deren."Hij is een grote persoonlijkheid rondom Barcelona. Het is zijn mening, die respecteer ik, maar niet meer dan dat."


Casillas laconiek over kritiek Cruijff (Foto: Novum)

Zwitserland sluit kerncentrales

Het Zwitserse parlement heeft woensdag definitief besloten om de kerncentrales gefaseerd uit te schakelen. De eerste van de vier centrales gaat dicht in 2019, de laatste in 2034.

De Zwitserse regering had de maatregel voorgesteld, als reactie op de kernramp in Japan ruim 6 maanden geleden.

De sluiting van de kerncentrales moet een impuls geven aan groene technologie en meer banen scheppen. Volgens voorlopige berekeningen kost de maatregel 0,4à 0,7 procent van het bruto nationaal product per jaar.

Allison: "Weet waar problemen Renault liggen"

De bolides van Lotus Renault GP waren afgelopen weekend op het stratencircuit in Singapore niet vooruit te branden. Technisch directeur James Allison weet nu waar het aan ligt. Door het naar voren gerichte uitlaatsysteem komt de R31 op stratencircuits niet goed uit de verf.

In Singapore werd Bruno Senna uiteindelijk als vijftiende afgevlagd en Vitaly Petrov eindigde nog eens twee plaatsen lager. "We wisten voor de race al dat onze snelheid niet goed en de bandenslijtage erg hoog zou zijn. Daar waren we op vrijdag en zaterdag al achter. Tegen beter weten in hoop je dat het in de race ineens een stuk beter gaat, maar dat bleek niet het geval. Het is moeilijk vast te stellen waarom we het precies zo moeilijk hebben op de langzamere circuits. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat we niet goed downforce hebben in de langzamere bochten," zei Allison.

"We weten dat uitlaten die naar achteren gericht zijn, veel meer downforce genereren, vooral bij een hogere rijhoogte. De achterkant van de wagen komt in de bochten vaak omhoog op de langzamere circuits en we weten dat het op deze banen juist belangrijk is om voldoende downforce aan de achterzijde te hebben. We weten ook dat de uitlaten die naar voren gericht zijn, voor betere prestaties zorgen wanneer de rijhoogte lager is, wat op de snellere circuits het geval is. We denken dat dit de reden is dat we zo veel langzamer zijn op langzame circuits."

Allison gaf verder aan dat de R31 een gevoelige auto is die precies goed afgesteld moet worden, omdat anders er niet het maximale uitgehaald kan worden. Op lage snelheden speelt dit probleem extra duidelijk op. "Dit zijn allemaal zaken die opgelost kunnen worden voor de nieuwe wagen. Op dit punt in het seizoen is het echter lastig om nog iets met de huidige wagen te doen. De komende races zijn gelukkig op circuits met snellere bochten. Dan moeten we gewoon weer punten kunnen pakken. Dat moet ook wel, om Force India voor te kunnen blijven."

Kopstuk Boko Haram gearresteerd

De Nigeriaanse autoriteiten hebben een man aangehouden die verantwoordelijk wordt gehouden voor het plannen van aanslagen van de radicaal-islamitische sekte Boko Haram in de deelstaat Borno. Dat heeft de gouverneur van Borno woensdag in een interview met persbureau Associated Press gezegd.

Gouverneur Kashim Shettima zei woensdag dat Nigeriaanse veiligheidstroepen de man, samen met vijf anderen, hebben opgepakt in Maiduguri, de hoofdstad van Borno. Volgens de gouverneur is het aantal geweldsincidenten in Borno de afgelopen dagen drastisch gedaald als gevolg van de arrestaties.

Shettima zei dat vrede via onderhandelingen met Boko Haram mogelijk is. Hij waarschuwde echter dat de leden van de sekte die doorgaan met moorden en aanslagen plegen opgejaagd zullen worden door het leger en de politie in Borno. "Ik geloof dat het ergste voorbij is", aldus Shettima.

De sekte, die een strikte implementatie van de sharia in Nigeria voorstaat, heeft geen rigide commandostructuur, zei Shettima. "Ze opereren in cellen, die op een of andere manier aan elkaar zijn gelinkt, maar over het algemeen volgen ze de orders van één leider op."

Boko Haram, dat letterlijk 'Westers onderwijs is heiligschennis' betekent, kwam in 2009 op toen leden van de sekte aan het rellen sloegen in Maiduguri. Bij de rellen en het daarop volgende optreden van de autoriteiten werden zevenhonderd mensen gedood en werd de moskee van Boko Haram verwoest.

De sekte heeft het afgelopen jaar een aantal moorden en bomaanslagen gepleegd. De zwaarste aanslag had plaats op 26 augustus. Toen kwamen bij een aanslag met een autobom op het Nigeriaanse hoofdkwartier van de Verenigde Naties 23 mensen om het leven.

Gamers ontdekken twee planeten

Gamers die het spel Planet Hunters op internet spelen, hebben mogelijk twee nieuwe planeten buiten het zonnestelsel van de aarde ontdekt. Het werk van veertigduizend gamers heeft de ontdekking mogelijk gemaakt. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

NASA heeft een telescoop die al twee jaar lang elke dertig seconden een foto maakt van het sterrenbeeld Zwaan. Hier zijn ruim honderdvijftigduizend sterren te vinden. Omdat het te veel tijd kost de foto's individueel door te nemen, is het spel Planet Hunters ontwikkeld waarbij spelers afbeeldingen moeten vergelijken.

"Mensen zijn handig in het identificeren van groepen en het aanwijzen van overeenkomsten", leggen de onderzoekers van NASA uit. Doordat heel veel mensen het spel spelen, kunnen we fouten wegcijferen en onregelmatigheden en bewegende planeten identificeren.

Veertigduizend gamers hebben meer dan vier miljoen potjes gespeeld waarin 69 mogelijke planeten zijn aangewezen. Uit onderzoek van NASA blijken hieronder twee potentiële planeten te zijn.

Dat een grote groep gamers krachtig is, bleek ook vorige week al. Toen werd bekend dat een groep van duizenden gamers de structuur ontcijferd heeft van een enzym dat deel uitmaakt van het hiv-virus. Hierdoor kunnen medici een nieuw medicijn ontwikkelen dat deze bepaalde tak van het virus tegen kan gaan.

Hoogerland waarschijnlijk niet in Lombardije

Johnny Hoogerland komt op 15 oktober waarschijnlijk niet in actie in de Ronde van Lombardije. De renner van Vacansoleil is vermoeid na een lang seizoen en is daarom van plan de laatste klassieker van het jaar te laten schieten. Ook de Ronde van Beijing volgende week rijdt hij naar verwachting niet.

Na de Tour de France, waar Hoogerland opviel door zijn aanvallende manier van rijden en zijn spectaculaire tuimeling in het prikkeldraad, is er veel op hem afgekomen. "Hij heeft zich daarna nog een keer kunnen opladen voor de koersen in Canada en het WK. Vervolgens heeft hij aangegeven dat de pijp leeg is", zegt een woordvoerder van Vacansoleil.

De ploegleiding verwacht dat Hoogerland dit seizoen helemaal niet meer in actie komt. "Dan kan hij volgend jaar uitgerust aan het nieuwe seizoen beginnen", aldus de zegsman. Een dezer dagen zal de 28-jarige Zeeuwse renner de knoop doorhakken. Hoogerland zinspeelde voor aanvang van het WK al op een vervroegd einde van het seizoen. "Ik begin er aardig door te zitten. 110 koersdagen heb ik nu achter mijn naam staan. Dat is echt veel", vertelde hij aan Wielerland Magazine. Dat hij uitgerekend Lombardije mist doet hem wel pijn. "Dat is een van mijn lievelingsklassiekers. Een schitterende koers."

Twee jaar geleden gooide Hoogerland hoge ogen in de 'ronde van de vallende bladeren'. Hij kwam toen in Como als vijfde over de streep.

Afrika Cup 2013 in Zuid-Afrika

De Africa Cup zal in 2013 gehouden worden in Zuid-Afrika. Dit heeft de Afrikaanse voetbalbond (CAF) vandaag bekendgemaakt.

Eigenlijk zou het evenement pas in 2017 in Zuid-Afrika plaatsvinden maar door de burgeroorlog in Libië is Zuid-Afrika in 2013 al aan de beurt. Volgens het CAF is het Noord-Afrikaanse land wegens de aanhoudende strijd en onrust nog niet in staat om de Afrika Cup te organiseren.

De Afrika Cup is na het wereldkampioenschap voetbal in 2010 het volgende grote sporttoernooi dat in Zuid-Afrika wordt gehouden.

Polanski biedt slachtoffer excuses aan

Roman Polanski heeft zijn excuses aangeboden aan de vrouw die hij 33 jaar geleden seksueel heeft misbruikt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Ze is een dubbel slachtoffer: van mij en van de pers", zegt de filmmaker in de documentaire Roman Polanski: A Film Memoir.

Regisseur Lauren Bouzereau interviewde de Pools-Franse filmmaker tijdens zijn huisarrest in Zwitserland twee jaar geleden. In de documentaire vertelt Polanksi over zijn leven en hoe hij de rechtszaak in 1978 heeft beleefd.

Polanski was in 2009 in Zürich waar hij op het filmfestival een oeuvreprijs zou krijgen. Hij werd op het vliegveld opgepakt vanwege de rechtszaak die in de Verenigde Staten tegen hem loopt omdat hij in 1977 seks zou hebben gehad met de toen 13-jarige Samantha Geimer. Hij kreeg huisarrest in afwachting van zijn uitlevering naar de VS, maar in juli 2010 hief Zwitserland het arrest weer op.

De 78-jarige filmmaker heeft de oeuvreprijs dinsdagavond in Zürich alsnog ontvangen. Tijdens zijn dankwoord kreeg hij een staande ovatie. Op het filmfestival is tevens Roman Polanski: A Film Memoir in première gegaan.

Twee derde van nieuw Thais kabinet miljonair

Bijna twee derde van de leden van het nieuwe Thaise kabinet is miljonair. Dat maakte de nationale commissie tegen corruptie woensdag bekend. Premier Yingluck Shinawatra, zuster van een van de rijkste mannen van het land, staat op nummer twee. Alle nieuwe leden van het kabinet waren verplicht hun vermogen bij de commissie op te geven.

Yingluck gaf 541 miljoen bath op, omgerekend 12,8 miljoen euro. Zij is de jongste zuster van ex-premier Thaksin Shinawatra, een voormalige telecommunicatiemagnaat wiens fortuin door Forbes onlangs op omgerekend 440 miljoen euro werd geschat.

De rijkste minister van het kabinet is de minister van wetenschap en technologie, Plodprasop Suraswadi. Hij gaf een nettovermogen op van 963,5 miljoen bath, omgerekend bijna 22,7 miljoen euro.

Weer dolfijn geboren in Harderwijk

Het Dolfinarium in Harderwijk is woensdagochtend verblijd met de geboorte van een dolfijn. Moeder Liya beviel om 05.15 uur van een gezond jong, onder toeziend oog van haar verzorgers en nachtwakers.

Het was de eerste bevalling van de vrouwtjesdolfijn. Het geslacht wordt volgende week bekendgemaakt, maar via kraamkamer.nl kan iedereen al een naam insturen. Op die site zijn de zoogdieren ook te bewonderen via een webcam.

De jonge dolfijn is voor het Dolfinarium de tweede aanwinst deze maand. De twee moederdolfijnen en hun jongen zwemmen samen in een speciale kraamkamer en zijn zichtbaar voor het publiek.

Het Dolfinarium telt nu 24 dolfijnen en verwacht dit jaar nog twee nakomelingen, van Roxy en Anke. Afgelopen zomer werden in het Dolfinarium ook al drie zeeleeuwen geboren.


Weer dolfijn geboren in Harderwijk (Foto: Novum)

Files naar de kust verwacht in weekeinde

Komend weekeinde kan het druk worden op de wegen naar de kust. Er staat mooi nazomerweer op stapel en door werkzaamheden aan de Vlaketunnel is de belangrijkste toegangsweg tot Zeeland, de A58, afgesloten. Dat meldt de ANWB.

Het kwik kan zaterdag en zondag oplopen tot 23 graden, verwacht het KNMI. Op de wegen naar de westkust, met name de wegen naar Scheveningen, Noordwijk en Zandvoort, worden files verwacht.

De Vlaketunnel wordt komend weekeinde voor de laatste keer afgesloten. De werkzaamheden aan de tunnel vinden plaats omdat in november vorig jaar op het wegdek een vloerdeel naar boven kwam. Vorig weekeinde was de tunnel ook dicht, toen stond er op de A58 vanuit Bergen op Zoom negen kilometer file. De ANWB verwacht komend weekeinde nog langere files.

De afsluiting begint vrijdag om 22.00 uur en duurt tot zondag 17.00 uur. Verkeer moet omrijden via de naastgelegen Vlakebrug.

Stekelenburg traint weer mee met AS Roma

Maarten Stekelenburg heeft woensdag weer meegedaan met de training van AS Roma. Dit meldt de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. Stekelenburg liep anderhalve week geleden in de competitietopper tegen Internazionale een hoofdblessure op. In een duel om de bal kreeg de goalie de schoen van Inter-verdediger Lucio tegen zijn hoofd.

De 28-jarige keeper raakte buiten bewustzijn en moest per brancard van het veld gedragen worden. Scans in het ziekenhuis wezen uit dat hij geen ernstig hoofdletsel had opgelopen. Vorige week maandag meldde hij zich weer op het trainingscomplex van de club.

Naar verwachting staat de Haarlemmer zaterdag in het duel tegen Atalanta Bergamo weer onder de lat. Ook zou hij beschikbaar zijn voor de laatste twee EK-kwalificatiewedstrijden die het Nederlands elftal volgende week tegen Moldavië en Zweden afwerkt.

Woning beschoten in Eindhoven

In Eindhoven zijn dinsdagnacht een woning en een auto beschoten. Niemand raakte gewond. De politie stelt een onderzoek in en wil in contact komen met getuigen.

De politie kreeg net na middernacht een melding dat er geschoten was op een woning aan de Keerweerstraat in Eindhoven-Strijp. Agenten gingen poolshoogte nemen en stelden vast dat geschoten was op een woning en een geparkeerde auto. De auto is voor onderzoek in beslag genomen.

Scholier (13) opgepakt voor dreigtweet

Een 13-jarige scholier uit Tollebeek in de Noordoostpolder is dinsdag aangehouden omdat hij op Twitter had gedreigd dat er een explosief was verstopt in een middelbare school in Emmeloord. Dat meldt de politie woensdag.

Toen de dreigtweet was ontdekt, wist de politie de identiteit van de jongen snel te achterhalen. Op het bureau bekende hij de tweet te hebben geplaatst. Hij is inmiddels op vrije voeten gesteld. De politie onderzoekt of er meer kinderen betrokken zijn bij de dreigtweet.

Extra concert Night of the Proms in Rotterdam

Night of the Proms strijkt dit jaar niet twee, maar drie dagen neer in Rotterdam. Naast de concerten op 18 en 19 november vindt er op donderdag 17 november een extra show plaats. Dat heeft concertorganisator Mojo woensdag bekendgemaakt.

Het jaarlijks terugkerende muziekevenement wist ook voor dit jaar een aantal grote namen te strikken. Simply Red-frontman Mick Hucknall, James Blunt, Angie Stone, John Miles, sopranenkwartet Div4s en de Nederlandse Miss Montreal staan in november op de planken met het orkest Il Novecento.

iPad wordt digitaal speelgoedkleed

Kinderen kunnen binnenkort met echte speelgoedautootjes games spelen op de iPad. Dat kan met de Cars 2 Appmates die Disney dinsdag heeft onthuld. Figuurtjes uit de animatiefilm Cars zijn in de winkel te koop en kunnen gebruikt worden voor racegames op de Apple-tablet.

Cars 2 Appmates is het eerste digitale bordspel van Disney. Het spel laat gamers rijden door Radiator Springs of races rijden op de wedstrijdbaan. Voor elk autootje zijn unieke opdrachten in het spel verwerkt. De technologie die Disney voor het speelgoed en de applicatie gebruikt, kan ook toegepast worden op andere tekenfilmseries.

Het combineren van fysiek speelgoed met games lijkt een nieuwe trend te worden. In de herfst komt Activision met de game Skylanders Spyro's Adventure. De speelgoedpoppetjes bij het spel hebben een chip, waardoor ze via een speciale lezer in het spel geladen worden. Omdat alle data op de chip wordt opgeslagen, kunnen kinderen hun gamepersonage gemakkelijk meenemen naar vrienden.

Het speelgoed voor Cars 2 Appmates kan, in tegenstelling tot de draakjes van Skylanders Spyro's Adventure, geen extra data opslaan. In oktober komen vier speelgoedauto's op de markt met elk een unieke 'vingerafdruk'. De iPad herkent de auto's via het aanraakscherm. De software voor de iPad is gratis te downloaden.


iPad wordt digitaal speelgoedkleed (Foto: Novum)

Marcus Fenix mogelijk naar Mortal Kombat

Een tweet kan het verschil maken. Vannacht twitterde Mortal Kombat-vader Ed Boon dat hij Marcus Fenix best in Mortal Kombat had willen zien als exclusief personage op de Xbox 360. Epic Games’ Cliff Bleszinski twitterde daarop het volgende: “Hit me up about that!”

Dit publieke onderonsje is een bevestiging van niets, natuurlijk. Maar het is wel leuk om te zien dat twee invloedrijke ontwikkelaars zo makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Verder helpt het nieuws dat Mortal Kombats downloadable roster niet wordt uitgebreid, ook niet. Zou het gebeuren, dan zou dat top zijn.

Recordaantal games strijdt om glazen uilen

Een recordaantal Nederlandse games is aangemeld voor de Dutch Game Awards. Ruim honderddertig spellen strijden in dertien categorieën om een glazen uil. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Vooral de categorieën Best Casual Game, gericht op webgames en smartphonegames, en Best Serious Games, educatieve spellen, zijn breed vertegenwoordigd onder de inzendingen.

Vorig jaar werden honderd Nederlandse spellen ingeschreven. "Nederland is traditioneel erg sterk op dat vlak en internationaal zeer succesvol", zegt Matthijs Dierckx van de organisatie van de Dutch Game Awards over webgames. Zo is het gamebedrijf Spil Games internationaal marktleider op het gebied van internetspelletjes. Ook op het gebied van educatieve spellen gooit Nederland hoge ogen. Vorig jaar draaiden Nederlandse gamestudio's een omzet van 125 tot 150 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Met educatieve games kunnen mensen iets aanleren of oefenen. Zo worden kinderen met een schrijfachterstand geholpen met het spel Juf-in-a-Box van Ranj Serious Games, terwijl Smartgate Cargo van gamestudio IJsfontein wordt gebruikt om verschillende partijen op luchthaven Schiphol bewust te maken van de onderlinge verhoudingen.

Het bekendste spel onder de inschrijvingen is het schietspel Killzone 3. De game voor de Playstation 3 dingt onder meer mee naar een prijs voor het geluid in het spel en de beste game voor pc of spelcomputer. Sinds de game eind februari op de markt kwam zijn wereldwijd ruim 1,8 miljoen exemplaren verkocht.

De winnaars van twaalf uilen worden gekozen door een vierkoppige jury. De dertiende uil is een publieksprijs. Kleinschalige spellen als Super Crate Box van gamestudio Vlambeer en de racegame Proun van gameontwikkelaar Joost van Dongen maken een kans. Zij worden regelmatig aangehaald op internationale en Nederlandse weblogs over games.

De uitreiking van de Dutch Game Awards vindt 24 november plaats tijdens het evenement Game in the City in Amersfoort.


Recordaantal games strijdt om glazen uilen (Foto: Novum)

'Volgende generatie games in 2014'

Gamers moeten nog zeker drie jaar wachten op de volgende generatie games. Studiobaas Tim Sweeney van Epic Games denkt dat de vierde versie van de Unreal Engine, een softwarepakket dat als basis dient om spellen te maken, in 2014 op de markt komt.

Dat zegt hij in een interview met entertainmentwebsite IGN. De eerste games met de huidige versie stammen uit 2006, de engine is door de jaren heen wel uitvoerig verbeterd.

De softwarepakketten waarmee Epic en andere gamestudio's hun spellen ontwikkelen, bepalen of nieuwe mogelijkheden van spelcomputers ook echt benut worden. Pas als zowel de spelcomputer als de engine is vernieuwd, worden geavanceerde spellen mogelijk. Van alle engines worden die van Epic Games het meest gebruikt.

Hoewel de derde versie van Unreal Engine al vijf jaar oud is, worden er nog steeds nieuwe games mee gemaakt. Dit najaar verschijnen Gears of War 3 en Batman: Arkham City op basis van de engine, terwijl volgend jaar Bioshock Infinite moet verschijnen.

Epic Games verkoopt de Unreal-software ook aan andere gamestudio's, zodat die gemakkelijiker games kunnen maken. Niet elke studio koopt een dergelijk softwarepakket. Zo werkt Electronic Arts met de zelfgemaakte Frostbite 2-engine, die onder meer gebruikt wordt in het schietspel Battlefield 3 en de racegame Need for Speed: The Run.


'Volgende generatie games in 2014'

'Yakuza met zombies naar Europa'

Het Japanse actiehorrorspel Yakuza to the End voor de Playstation 3 wordt waarschijnlijk ook in Europa uitgegeven. Uitgever SEGA heeft de merknaam Yakuza Dead Souls geregistreerd. Volgens het gamemagazine Edge kan deze naam naar geen enkel ander spel verwijzen dan Yakuza to the End, waarin zombies een centrale rol spelen.

Alle spellen in de actieserie Yakuza verschenen eerst in Japan voordat ze in Europa op de markt kwamen. In Europa zijn Yakuza: Kenzan voor de Playstation 3, Yakuza: Black Panther voor de PSP en het spel Yakuza to the End nooit verschenen. Doorgaans staat in de actieserie Yakuza het leven in de Japanse onderwereld centraal. In de laatste Yakuza-game moet echter gevochten worden tegen een zombieplaag.

Zombies zijn een trend. Onder meer het schietspel Call of Duty: Black Ops en de actiegame Red Dead Redemption hebben een speciale spelfunctie waarin zombies centraal staan. Daarnaast was bijvoorbeeld Dead Island in de afgelopen maand zeer succesvol. Onderhand zijn ook spellen als Lollipop Chainsaw en The Walking Dead, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie, in productie zijn.


Yakuza met zombies waarschijnlijk naar Europa

Kane and Lynch 3 mogelijk in de maak

Een open sollicitatie op de website van IO Interactive wijst misschien naar de eerste tekenen van leven van Kane and Lynch 3. Op dit moment werkt IO aan de hitserie Hitman Absolution.

De studio is op zoek naar een senior multiplayer programmer voor 'the foundation for a yet unannounced 3rd person game with strong cooperative multiplayer elements'. Kane and Lynch 2 is ook een third-person shooter, die compleet in co-op te spelen is.

Daarnaast zoekt IO programmeurs voor een 'unannounced AAA action title'. Of het daadwerkelijk het derde Kane and Lynch-spel wordt, is dus nog afwachten.

'Vrouw verkracht door onzichtbare man'

De politie van het Maleisische Bintulu heeft de handen vol gehad aan een opmerkelijke aangifte. Een man beweert namelijk dat zijn echtgenote dagelijks wordt verkracht door een onzichtbare man.

Sinds een maand trekt de vrouw iedere nacht haar nachtjapon uit om zich vervolgens overal te betasten. Dit erotische tafereeltje in haar slaap gaat met een hoop geil gekreun gepaard, zo beweert de twintiger.

De beste man besloot uiteindelijk bij een medium aan te kloppen. Deze is ervan overtuigd dat de vrouw vreemdgaat met een onzichtbare kerel. "Een geest neemt bezit van haar ziel en verkracht haar", zo weet hij.

Het stel heeft hierop aangifte gedaan wegens verkrachting. De politie heeft echter niets voor hen kunnen betekenen. Zij wisten de verkrachter namelijk niet in de kraag te vatten.

'Situatie Amerika erger dan Europa'

Volgens de Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Rogers is de financiële situatie in Amerika veel ernstiger dan in Europa. Dit zei de investeerder dinsdag in een interview met financieel nieuwszender CNBC.

"Europa heeft een paar failliete staten, de VS ook. We hebben Illinois, dat groter is dan Griekenland, we hebben Californië, we hebben New York, allemaal grote staten die zeer ernstige problemen hebben. Dan hebben we nog een reeks pensioenfondsen die nog amper het hoofd boven water kunnen houden", aldus Rogers.

Ook het handelstekort, het meer importeren dan exporteren, is van Europa fors lager dan die van Amerika. Het schuldenniveau van de Amerikanen is dan ook hoger dan die van de Europeanen.

De investeerder denkt niet dat de introductie van gezamenlijke euro-obligaties verstandig zou zijn omdat Europese politici dan zowat een blanco cheque krijgen om geld uit te geven. Ook een uitbreiding van het noodfonds EFSF vindt Rogers een slecht idee: "De oplossing voor te veel schulden is niet nog meer schulden."

Rogers zei dat hij euro's zou kopen mochten politici substantiële schuldherschikkingen doorvoeren, al zou dat onvermijdelijk leiden tot een gedeeltelijke nationalisering van het bankensysteem. "Pas dan zouden mensen begrijpen dat je geen geld kan opdoen dat je niet hebt. Banken zouden stoppen geld te lenen aan mensen die de boel belazeren. Pas wanneer dat gebeurt zal de euro als een veilige munt worden beschouwd", besluit Rogers

LuckyTV-maker doet boekje open in DWDD

Sander van de Pavert, maker van de satirische LuckyTV-rubiek, heeft dinsdagavond een boekje open gedaan in een exclusief tv-interview met zijn eigen uitzender De Wereld Draait Door. LuckyTV werd vorige week populairder dan ooit door filmpjes over de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Het item waarin PvdA-leider Job Cohen uitgelachen werd door het parlement zorgde er zelfs voor dat zijn eigen site door de drukte plat werd gelegd. "In dit geval van Job Cohen heb ik me de afgelopen dagen wel afgevraagd wat daar de implicaties precies van zijn. Het is bijna persoonlijk geworden. Job werd hier heel hard aangepakt", vertelt Van de Pavert over het filmpje.

De satire die de LuckyTV-maker maakt begrijpt hij zelf soms ook maar moeilijk: "Ik kan er zelf ook nog niet altijd de vinger opleggen. Ik kan van te voren totaal niet inschatten hoe iets valt." Van de Pavert geeft overigens toe soms de plank mis te slaan, hoewel hij nog van geen enkel filmpje spijt heeft.


LuckyTV-maker doet boekje open in DWDD

Ruim 155.000 ID-kaarten aangevraagd

Gemeenten hebben 155.725 aanvragen voor een identiteitskaart gekregen toen die eerder deze maand tijdelijk gratis aan te vragen was. Dat heeft plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Gerd Leers (CDA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Het aantal aanvragen lag ongeveer vijf keer zo hoog als normaal.

De Hoge Raad bepaalde op 9 september dat de overheid ten onrechte geld vroeg voor de ID-kaart. Vanaf dat moment waren ze gratis aan te vragen. Vorige week donderdag was dat weer afgelopen. Toen kwam het kabinet met een spoedwet om de heffing van leges alsnog mogelijk te maken. Die moet met terugwerkende kracht ingaan.

De kosten die het rijk moet maken voor de gratis identiteitskaarten liggen tussen de zes en zeven miljoen euro. Dinsdag werd bekend dat gemeenten de gederfde inkomsten van het rijk vergoed krijgen.

De Tweede Kamer spreekt woensdag over de spoedwet. VVD, CDA en PVV steunen die waarschijnlijk. De oppositie vindt dat een wet pas in werking kan treden als het parlement ermee heeft ingestemd, en niet met terugwerkende kracht. "Je kunt niet aan een wet worden gehouden die nog niet bestaat", stelde D66-Kamerlid Gerard Schouw. SP en GroenLinks vinden bovendien dat de identiteitskaart gratis moet blijven.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert wil nog wel van de minister weten of de spoedwet wel bestand is tegen juridische procedures. "We kunnen ons niet nog zo'n flater veroorloven", zei Hennis. Leers erkende in de Kamer dat het kabinet het oordeel van de Hoge Raad niet had zien aankomen.

Wozniacki uitgeschakeld in Tokyo

Caroline Wozniacki heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinale van het WTA-toernooi in Tokyo. De nummer één van de wereld verloor in de derde ronde van Kaia Kanepi uit Estland: 7-5, 1-6 en 4-6. Vorig jaar schreef de Deense het toernooi nog op haar naam.

De 26-jarige Kanepi, die 43e staat op de wereldranglijst, neemt het in de kwartfinale op tegen de winnares uit de partij tussen Agnieszka Radwanska uit Polen en de Servische Jelena Jankovic.

In de andere kwartfinales staat de Wit-Russische Victoria Azarenka tegenover Marion Bartoli uit Frankrijk, bespelen Maria Kirilenko en Vera Zvonareva elkaar in een Russisch onderonsje en treft Maria Sharapova de Tsjechische Wimbledon-winnares Petra Kvitova.

Wielerploeg Skil krijgt nieuwe hoofdsponsor

Skil stopt aan het eind van het seizoen als sponsor van de wielerploeg Skil-Shimano. De gereedschapsfabrikant heeft na zes jaar in goed overleg besloten de samenwerking te beëindigen. De ploeg blijft wel bestaan en heeft al een nieuwe sponsor gestrikt. Het gaat om een Europese multinational, waarvan de naam pas begin volgend jaar bekend wordt gemaakt.

De komst van een nieuwe hoofdsponsor moet de Nederlandse wielerformatie in staat stellen de definitieve stap naar de top te zetten. De toekomst van de ploeg is voor minimaal drie jaar verzekerd. Tot de bekendmaking van de nieuwe sponsor fietsen de renners met de naam Project 1t4i in het peloton.

Skil-Shimano ontstond in 2005 als opvolger van de Bankgiroloterijploeg. De formatie van manager Iwan Spekenbrink reed in 2009 de Tour de France en debuteerde dit seizoen in de Ronde van Spanje.

Het nieuwe team heeft volgend jaar nog de procontinentale status. Het doel is in 2013 toe te treden tot de World Tour, de hoogste divisie van het wielrennen. Beloftevolle renners als Marcel Kittel, John Degenkolb, Alexandre Geniez, Patrick Gretsch en Tom Veelers moeten de speerpunten worden van de ploeg.

Spekenbrink is trots dat hij erin is geslaagd een grote internationale partner aan de ploeg te verbinden. "Dat stelt ons in staat om dit ambitieuze project te realiseren en toe te treden tot de mondiale elite van de wielersport", stelt hij. "We kijken reikhalzend uit naar de toekomst en zijn supergemotiveerd om dit project verder vorm te geven."

Goede doelen haalden vorig jaar iets meer op

Goededoelenorganisaties hebben vorig jaar iets meer donaties gekregen dan een jaar eerder. In totaal verzamelden ze 2,4 miljard euro, een stijging van 3,1 procent. Dat blijkt uit een inventarisatie van brancheorganisatie voor goede doelen VFI.

De toename komt volgens de VFI met name door het 'enorme' bedrag aan noodhulp voor Haïti en Pakistan. De inkomsten uit overheidssubsidies zijn met elf procent afgenomen. Ook de inkomsten uit sponsoring en de collecteopbrengsten gingen omlaag.

Bij grote organisaties namen de inkomsten toe, maar middelgrote en kleine organisaties zagen hun donaties afnemen. De goededoelenclubs hebben vorig jaar tweeënhalf procent meer aan hun doelen besteed dan een jaar eerder. De organisaties besteden gemiddeld 85 procent van hun inkomsten aan het goede doel. De rest wordt gebruikt voor fondsenwerving en -beheer en administratie.

Bij de branchevereniging zijn 120 goede doelen aangesloten, waaronder de Hartstichting, het Astma Fonds, Amnesty International, Greenpeace, KWF Kankerbestrijding en Unicef. Aan het onderzoek deden 88 organisaties mee.

Simoncelli ook in 2012 in MotoGP

Marco Simoncelli zal ook in 2012 actief zijn in de MotoGP. De Italiaan zal wederom met een Honda-fabrieksmachine gaan rijden voor het team Gresini, zo heeft die renstal vandaag laten weten.

Simoncelli debuteerde vorig jaar in de koningsklasse van de motorsport en heeft sindsdien enkele malen van zich doen spreken. Dit jaar wist de Italiaan twee polepositions te behalen en een podiumplaats op het circuit van Brno.

Schele buidelrat Heidi ingeslapen

De schele buidelrat Heidi, die door haar voorkomen een onwaarschijnlijke internetsensatie werd, is overleden. Dat heeft de dierentuin in het Duitse Leipzig woensdag bekendgemaakt.

Volgens Jürg Junhold, de directeur van de dierentuin, hebben de verzorgers besloten de 3,5 jaar oude buidelrat te laten inslapen. De verzorgers probeerden al weken, zonder succes, Heidi te behandelen aan reuma en andere aan ouderdom gerelateerde aandoeningen.

Toen foto's van Heidi op internet verschenen werd de buidelrat direct populair. Haar schattige en verwarde voorkomen zijn volgens dierenartsen het gevolg van overgewicht.


Heidi is niet meer

Groningse tiener mishandeld na kotspartij

Een 14-jarige jongen is maandag in elkaar geslagen nadat hij per ongeluk over iemands voeten overgaf. Het slachtoffer was even daarvoor misselijk geworden in de bus, meldt de politie.

De scholier reisde vanuit Tynaarlo naar Groningen. Toen hij op het Stationsplein was aangekomen was hij zo misselijk dat hij moest overgeven. Dat deed hij over de schoenen van een onbekende jongen.

De jongen werd daar zo kwaad om dat hij het slachtoffer tegen de muur duwde. Twee andere jongens trokken hem vervolgens aan zijn haren en gaven hem een schop in zijn maag. Ook namen zij de schooltas van de scholier mee.

Het slachtoffer is na het incident opgevangen door een buschauffeur. De politie is nog op zoek naar de daders.

Verfilming Roald Dahls GVR in de maak

Het kinderboek GVR van Roald Dahl wordt verfilmd. Melissa Mathison, scenarist van E.T., zal het boek over de Grote Vriendelijke Reus bewerken tot een script, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Filmmaatschappij Dreamworks heeft de filmrechten gekocht voor het project. Het boek uit 1982 gaat over een meisje uit een weeshuis dat op een nacht een reus ontmoet. De reus is vriendelijk en bewaart dromen en nachtmerries van kinderen in potjes.

GVR werd in 1989 uitgebracht als animatiefilm. Of de nieuwe film weer een animatiefilm wordt, is onbekend.

Vier man vast voor internationale beleggingsfraude

In een internationaal onderzoek naar beleggingsfraude zijn vier Nederlanders aangehouden. Ze zijn volgens opsporingsdienst FIOD betrokken bij het bedrijf Quality Investments, dat fraude zou hebben gepleegd met Amerikaanse levensverzekeringen. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

Het gaat om een 49-jarige man die in Zwitserland woont, een 46-jarige man die in Turkije woont, een 38-jarige man uit Hoorn en een 48-jarige man uit Bussum. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en oplichting. De mannen die in Zwitserland en Turkije wonen worden bovendien verdacht van witwassen.

De FIOD en buitenlandse autoriteiten hebben doorzoekingen gedaan op 27 locaties in onder meer Nederland, Spanje, Turkije, Dubai en de Verenigde Staten. Er is voor miljoenen euro's beslag gelegd op huizen, auto's, dure horloges, boten en een vliegtuig. Honderden beleggers hebben vanaf 2007 vermoedelijk bij elkaar voor meer dan tweehonderd miljoen dollar ingelegd.

Platini vraagt steun in strijd tegen omkoping

Michel Platini wil dat Europese regeringen meer actie ondernemen om gokschandalen in de sport tegen te gaan. Die oproep deed de voorzitter van voetbalbond UEFA vandaag bij de Raad van Europa in Straatsburg. Platini noemt het illegaal beïnvloeden van wedstrijden een groot gevaar dat sportbonden niet zelf kunnen bestrijden.

Platini merkt dat bonden vaak machteloos staan tegenover grote criminele organisaties, die voor veel geld proberen spelers, officials en scheidsrechters om te kopen. In mei werd in Finland een man uit Singapore aangehouden, die op grote schaal wedstrijden zou hebben beïnvloed.

Aanvallen en verdedigen in Battlefield 3-video

In de nieuwste video's van Battlefield 3 wordt er dieper ingegaan op de verdedigende en aanvallende taken binnen een map. Morgen gaat de bèta van start en EA is bezig met een offensief om mensen gek te krijgen voor de game. De beelden komen uit de map die vanaf morgen ook speelbaar is in de bèta, genaamd Paris Métro.

Verdedigen is heel anders dan in Call of Duty. Men kan niet langer blindelings aanvallen, het is van belang om strategische posities te kiezen om zodoende de aanvallen van de tegenstanders te weren. Dit is allemaal te zien in de eerste video die dieper ingaat op het verdedigen van een map.

Aanvallen lijkt al wat meer op de grote tegenstander van Battlefield 3. Probeer je squad zo snel mogelijk op een punt te krijgen zodat de 'bomb carrier' de bom kan planten. Het tempo zal nog steeds lager zijn dan in Call of Duty, maar stukken hoger dan de verdedigende partij.

Prost: "Coureurs onderkennen gevaar niet meer"

Voormalig wereldkampioen Alain Prost vindt dat de huidige Formule 1-coureurs te weinig rekening houden met de gevaren die nog altijd aan de sport verbonden zijn. Ze nemen volgens de Fransman dan ook te veel risico's.

"Ik vraag me af of de coureurs tegenwoordig niet te ver verwijderd zijn van het gevoel hoe gevaarlijk de Formule 1 kan zijn. Zoals de inhaalactie van Mark Webber op Fernando Alonso in Eau Rouge en de manier waarop Sebastian Vettel op Monza met twee wielen in het gras voorbij ging aan Alonso," zei Prost in L'Équipe. "Dat zijn van die dingen die negen van de tien keer goed gaan, maar de tiende keer..."

De Fransman is er dan ook voorstander van om de coureurs ook eens te laten rijden met oude Formule 1-wagens die veel minder veilig zijn. "Ik denk namelijk dat ze dan pas echt zouden doorkrijgen waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn," zei Prost die dan ook niet graag in de huidige Formule 1 actief zou willen zijn. "Als coureur ben je namelijk niet meer zo belangrijk. Je kunt dat zien aan het verschil tussen teamgenoten. Dat is tegenwoordig veelal rond een tiende, maar in het verleden kon het al snel twee seconden zijn."

Columnist schuldig aan discriminatie

Een populaire rechtse columnist is in Australië schuldig bevonden aan discriminatie van Aboriginals. Met zijn suggestie dat Aboriginals met een lichte huid hun inheemse afkomst benadrukken om aanspraak te maken op overheidssteun heeft hij volgens de rechter de wet overtreden.

De Australische rechter oordeelde woensdag zich te kunnen indenken dat lichtgetinte Aboriginals zich 'beledigd, gekwetst, vernederd of geïntimideerd' voelden door Andrew Bolt. De twee gewraakte stukken, in 2009 verschenen in de Herald Sun, vallen volgens rechter Mordy Bromberg niet onder een uitzonderingsbepaling in de discriminatiewet. Omdat de artikelen van Bolts hand 'feitelijke fouten, verdraaiingen van de waarheid en opzwepende en provocerende taal' bevatten kan hij zich niet beroepen op het in de wet vrijgestelde 'eerlijke kritiek'.

Bromberg verklaarde verspreiding van de beledigende artikelen te verbieden. Hij overweegt een rectificatie van de stukken te gelasten als publieke verontschuldigingen van de Herald Sun uitblijven.

Bolt, die opiniestukken schrijft voor verscheidene Australische kranten en een politieke tv-show presenteert noemde het vonnis een nederlaag voor de vrijheid van meningsuiting. "Bovenal is het een inbreuk op de vrijheid van alle Australiërs om te discussiëren over multiculturalisme en de manier waarop mensen hun eigenheid vormgeven."

De Herald Sun overweegt beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

In Australië klinkt steeds vaker de zorg dat mensen die niet ogen als Aboriginals wel aanspraak maken op voorzieningen die de armoede onder de inheemse bewoners van Australië moeten bestrijden.

Man zwaait met zwaard in Ede

De politie heeft dinsdagnacht een 41-jarige man uit Ede opgepakt nadat hij een 27-jarige stadsgenoot bedreigde met een zwaard. De twee zouden ruzie met elkaar hebben gehad, meldt de politie.

De twee kwamen elkaar tegen op de galerij van een flat in de wijk Veldhuizen, waar de 41-jarige man woont. De Edenaar zou de 27-jarige man vervolgens met de dood hebben bedreigd met een zwaard. Het slachtoffer wist te ontsnappen en belde de politie. Agenten hielden de dader even later aan in zijn woning. Hij zit nog vast.

Ali B hield trauma over aan eerste tongzoen

Ali B heeft niet echt genoten van zijn eerste tongzoen. De rapper hield naar eigen zeggen zelfs een trauma over aan de kus, vertelt hij aan 100% NL Magazine. "Een tongzoen waar ik nog maanden getraumatiseerd over was", noemt Ali zijn kus met Alexandra, die hij in groep 7 van de basisschool uitwisselde.

De rapper is inmiddels gelukkig getrouwd met zijn manager Breghje Kommers met wie hij twee zoontjes heeft. Amin en Omar hoeven van hun vader geen rappers te worden. "Ik hoop dat ze net als ik veel plezier hebben in hetgeen wat ze doen. Het kan me niet schelen of ze rapper, voetballer of vakkenvuller wordt."

Thuis zijn ze trots op Ali, niet vanwege zijn succes in de muziekwereld, maar omdat de rapper gelukkig is. "Ze zijn met name blij dat ik goed in mijn vel zit." Ali bedacht het succesvolle programma Ali B Op Volle Toeren, wat hem naar eigen zeggen 'op het lijf geschreven' is. "Ik kan twee werelden bij elkaar brengen, ontmoet muzikale grootheden en mag muziek maken. Met succes was ik helemaal niet bezig."

Naaktfilmpje Stacey Rookhuizen uitgelekt

Op internet is een behoorlijk pikant filmpje opgedoken met daarin niemand minder dan Stacey Rookhuizen. De platenbazin is daarin te zien terwijl ze naakt onder de douche staat.

De blondine deed jaren geleden als kind mee aan een tv-programma van Veronica. Dankzij dapper speurwerk van mediakenner Bert van de Veer is het naaktfilmpje nu plotseling opgedoken.

Hoewel wordt beweerd dat zij destijds 18 was, beweert het X-Factorjurylid zelf dat ze ten tijde van de opnames 15 was. Toch zegt ze het niet te betreuren dat iedereen haar nu in evakostuum kan zien. "Grappig om dat terug te zien", luidt haar reactie.


Het bewuste filmpje (NSFW, uiteraard)
Mocht dit niet laden, dan is dit hierhier en hier te bekijken

Weerstand tegen wet ID-kaart

De VVD heeft er moeite mee dat gemeenten nu alweer geld mogen vragen voor de ID-kaart, terwijl dit nog wettelijk geregeld moet worden. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plaschaert vraagt zich af of dit stand houdt voor de rechter. "We kunnen ons niet een nieuwe flater veroorloven."

Daarom zou het beter zijn dat de wet pas geldig wordt als deze in het Staatsblad gepubliceerd is. Maar Hennis-Plasschaert wilde nog niet zeggen of ze een voorstelde wetswijziging van GroenLinks die dit regelt, gaat steunen. Ze wil eerst de antwoorden van het kabinet afwachten.

Eerder al zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen dat minister Donner (Binnenlandse Zaken) de wet van tafel moeten halen. Om kosten te drukken zou het document tien jaar geldig moeten zijn. Voor ouderen kan de kaart onbeperkt geldig worden. Mensen met een paspoort of rijbewijs hoeven niet te betalen voor een ID-kaart, aldus de PvdA.

Voor invoering met terugwerkende kracht heeft Donner ook geen goede argumenten, vindt Heijnen. Dat alleen mensen die bezwaar maakten tegen de leges deze terug kunnen krijgen, noemde hij 'klassebureaucratie'. Brave burgers die geen bezwaar maakten, worden daarvan de dupe.

Net als D66 hekelde Heijnen dat Donner kennelijk geen rekening had gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad. Daardoor moest hij snel met een noodwet komen. D66-Kamerlid Gerard Schouw vroeg om de behandeling van de noodwet aan te houden om er beter over te kunnen praten. De regering krijgt zo meer tijd om in te gaan op de kritiek van de Hoge Raad.

Ook de ChristenUnie keerde zich tegen de terugwerkende kracht. GroenLinks wil de ID-kaart gratis houden tot de wet klaar is.

En ook de SP vindt dat de ID-kaart zou gratis moeten blijven. De kaart is verplicht, dus de overheid mag er geen geld voor vragen. Dat zei SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag tijdens een debat over de ID-kaart. De SP vindt dat wetten slechts bij uitzondering met terugwerkende kracht mogen ingaan. Daar is nu geen sprake van.

Eerste Boeing 787 geland in Japan

De eerste Boeing 787, het nieuwste toestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, is woensdag geland in Tokyo. De maatschappij voor wie het vliegtuig is bestemd, All Nippon Airways, gaat het toestel voorbereiden op zijn eerste commerciële vlucht. Deze moet op 26 oktober plaatsvinden.

De 787 is het eerste commerciële vliegtuig dat gemaakt is van koolstofvezel in plaats van aluminium. Het is stiller dan een vliegtuig van aluminium van vergelijkbare omvang en gebruikt ongeveer twintig procent minder brandstof.

Het vliegtuig vertrok dinsdag onder luid gejuich van Boeing-werknemers uit Everett in de Amerikaanse staat Washington. De lancering van de eerste 787 heeft uiteindelijk drie jaar vertraging opgelopen.


Eerste Boeing 787 geland in Japan (Foto: Novum)

Nintendo komt met nieuwe Wii-bundel

Iedereen heeft er ongetwijfeld van gehoord: Mario Kart Wii. Racefans kunnen zich opmaken voor de nieuwe, ultieme Mario Kart Wii-bundel die Nintendo binnenkort gaat uitgeven. Begin oktober zal deze verkrijgbaar zijn in de Benelux.

De bundel bestaat uit een zwarte Wii met nieuwe configuratie, dit houdt in dat de Wii hetzelfde formaat heeft als de eerder uitgebrachte systemen, maar dat deze niet langer compatibel is met software of accessoires die voor de GameCube zijn uitgebracht. Het is de bedoeling dat je de Wii horizontaal plaatst in tegenstelling tot de eerdere Wii. Verder zit in deze bundel een zwart Wii Wheel en natuurlijk het spel Mario Kart Wii.

Met Mario Kart Wii kan je maximaal met twaalf personen tegelijk racen via de Wi-Fi Connection.

Wiibundel

Wilders wil niet over toon debat praten

Geert Wilders komt volgende week niet naar een bijeenkomst van fractievoorzitters over de toon van het debat tijdens de Algemene Beschouwingen. Dat laat de PVV-leider woensdag weten.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet nodigde alle fractievoorzitters uit voor de evaluatie, maar Wilders wil er niet bij zijn. De bijeenkomst is een initiatief van SGP-leider Kees van der Staaij nadat er vorige week veel ophef was ontstaan over de toon van het debat.

Vooral de woordenwisseling tussen Wilders en premier Mark Rutte vonden veel Kamerleden te ver gaan. Wilders zei tegen Rutte dat hij normaal moest doen. Rutte antwoordde daarop dat het Kamerlid zelf normaal moest doen. Ook noemde Wilders PvdA-voorman Job Cohen onder meer een 'bedrijfspoedel'.


Wilders wil niet over toon debat praten (Foto: Novum)

Opgepakte Feyenoord-hooligans vrijgelaten

De 25 Rotterdamse hooligans die zaterdagnacht werden aangehouden in het centrum van Eindhoven zijn vrijgelaten. Zij zijn woensdag met een dagvaarding naar huis gestuurd, meldt de politie.

De vandalen werden gepakt omdat ze terrasmeubilair en enkele ruiten hadden vernield op en rondom de Markt. Ook op het NS-station werden vernielingen aangericht. Onder de arrestanten bevinden zich vijf minderjarigen. De overige twintig variëren in de leeftijd van 19 tot 29 jaar.

Het is nog niet bekend wanneer de supporters voor de rechter moeten verschijnen. De relschoppers worden allemaal verdacht van openlijke geweldpleging. Waarom de vandalen in Eindhoven huishielden, is nog niet duidelijk. Feyenoord speelde zondag in Alkmaar tegen AZ.

Faber: "Spel FC Eindhoven geen toeval"

Ernest Faber is niet verbaasd over het goede spel dat FC Eindhoven in de Jupiler League laat zien. De ploeg kan vrijdag tegen MVV Maastricht de eerste periodetitel behalen. Hiervoor is één punt voldoende.

"We spelen aanvallend en goed voetbal en hebben iedere wedstrijd het initiatief. Daarbij hebben we een brede en kwalitatief goede selectie en denken we in oplossingen in plaats van problemen," zei Faber die de huidige resultaten dan ook niet als toeval zien maar als resultaat van de inspanningen die door de hele club geleverd worden. Hoe anders is de situatie vergeleken met twee jaar geleden toen de club op het nippertje van faillissement gered werd.

"We hebben bij Eindhoven geleerd hoe je met relatief weinig middelen mooie dingen kunt laten zien. We hebben een jong en enthousiast bestuur. Er staat een goede organisatie en iedereen in en om de club weet dat we uit moeten gaan van de middelen die we wel tot onze beschikking hebben. Iedereen is zich daarvan bewust," zei Faber die weet dat zijn club met een begroting van anderhalf miljoen euro werkt, maar wel als doel heeft om de nacompetitie te behalen.

De trainer zou ondanks de eerste plaats in de Jupiler League zijn ploeg wel graag stabieler zien presteren. "Ik weet niet waar het plafond van dit FC Eindhoven ligt. Ik ben daar eigenlijk zelf ook heel erg benieuwd naar. Als ik zie wat we in sommige wedstrijden nog laten liggen, weet ik dat we nog beter kunnen. De rek is er hier zeker nog niet uit."

Need for Speed: The Run-babes bekendgemaakt

Twee modellen uit Need for Speed: The Run zijn vandaag bekendgemaakt. Sports Illustrated-badpakmodellen Irina Shayk en Christine Teigen maken hun opwachting in de racegame, zo heeft uitgever Electronic Arts bekendgemaakt.

Shayk en Teigen spelen in dit spel de beste vriendinnen Mila Belova en Nikki Blake. "Ze zijn mooie, sluwe en meedogenloze tegenstanders die voor niets stoppen om de prijs van 25 miljoen dollar binnen te slepen", aldus verkondigt EA. Beide modellen spelen niet enkel een rol in de game, maar zullen eveneens te zien zijn in een DVD van de game, welke EA samen met Sports Illustrated uit zal brengen. Je kunt beide dames hieronder in actie zien.

Voor mensen die liever willen zien wie deze twee modellen zijn staat hieronder een filmpje.

Shank 2 komt begin 2012

Ontwikkelaar Klei Entertainment heeft bekendgemaakt dat Shank 2 begin 2012 voor Playstation Network, Xbox Live Arcade en pc zal verschijnen. Het eerste deel van de side-scrolling-game Shank verscheen in augustus vorig jaar. De game is geheel opnieuw opgebouwd.

"Creatively, Shank still has a lot to give," aldus Jamie Cheng van Klei. "We took the feedback from the community and ran with it, putting our own flavor on every change. For Shank 2, we literally took apart the game and put it back together to push the envelope in combat mechanics, visuals, and 2D animation in games."

Nieuw is een "arcade-style survival co-op mode" waarbij de omgeving een grote rol speelt. 

Resident Evil 5 Gold Edition komt naar PSN

Capcom heeft bekendgemaakt dat de Gold Edition van Resident Evil 5 vanaf 4 oktober via de PlayStation Store te downloaden is. Over de prijs wordt nog gediscussieerd. Het is namelijk nog niet helemaal zeker wat het moet gaan kosten.

De Gold Edition bevat onder andere:

  • Lost in Nightmares-uitbreidingspakket.
  • Desperate Escape-uitbreidingspakket.
  • Mercenaries Reunion-Modus.
  • Twee pakketten met extra kostuums voor de speelbare personages.

Dit pakket zal ook beschikbaar zijn voor de versie van Resident Evil 5 voor de Playstation 3 die Move-ondersteuning biedt. Het gerucht gaat dat dit voor $24,99 zal verschijnen. Voor hoeveel het spel in de Europese PlayStation Store komt te staan, is niet bekend.

Resident Evil 5

Juf (27) heeft seks met 3 leerlingen

Het 'geile leraressen'-bericht van vandaag neemt ons mee naar de Amerikaanse staat Kansas. Een 27-jarige lerares op de Shawnee Mission West High School in Olathe heeft zich laten palen door maar liefst drie leerlingen.

Michelle Preston is maandag aangeklaagd wegens vrijwillige seks met drie jongens. Volgens gerechtelijke documenten vonden de vrijpartijen plaats tussen 1 september en 31 december vorig jaar.

Hoewel de jongens meerderjarig waren en zij zonder dwang over hun lerares heen waren gegaan, wordt Preston toch aangeklaagd. Zij heeft namelijk het vertrouwen van haar leerlingen beschaamd, aldus aanklager Steve Howe van de Johnson County District Attorney's Office.

Preston is drie jaar werkzaam geweest als lerares psychologie en aardrijkskunde. In maart werd haar contract echter niet verlengd. De geile juf blijkt nogal een druk baasje te zijn. Eerder dit jaar werden er al naaktfoto's van haar verspreid. Toen het onderzoek naar aanleiding hiervan in volle gang was, raakte zij ernstig gewond bij een auto-ongeluk. De vrouw kan maar liefst voor 30 jaar achter tralies belanden wegens seks met haar leerlingen.

Preston
De juf in kwestie (foto: Johnson County District Attorney's Office)

Hamilton geeft F1-demonstratie in India

Lewis Hamilton heeft de Formule 1-fans in Bangalore getrakteerd op een Formule 1-demonstratie. De Brit reisde na de Grand Prix van Singapore af naar India om daar 40.000 fans warm te maken voor de eerste Grand Prix van India.

Na afloop van de demonstratie gaf Hamilton aan blij te zijn met de massale opkomst van de Indiase bevolking. De McLaren-coureur zei dan ook niet te kunnen wachten op de Grand Prix die op 30 oktober nabij New Delhi verreden zal gaan worden.

Cássio Ramos weg bij PSV

Reservedoelman Cássio Ramos vertrekt per direct bij PSV. Na vier seizoen verlaat de Braziliaan de Eindhovense club, zijn contract wordt ontbonden en hij keert terug naar Brazilië.

De 24-jarige doelman kijkt terug op een geslaagde periode in Eindhoven. "Ik hoop in Brazilië net zoveel te leren als ik hier bij PSV heb geleerd. Zowel op persoolijk als op professioneel vlak ben ik ontzettend vooruit gegaan", aldus Ramos tegenover PSV TV.

Bij welke club Ramos in Brazilië aan de slag gaat, laat Ramos nog niet weten. Hij heeft echter wel grote ambities. "Ik wil in Brazilië laten zien dat ik een goede keeper ben. Ik wil een basisplek veroveren, want wedstrijden spelen is nu het belangrijkste voor mij. Als dat lukt, dan komt de rest vanzelf."

De doelman heeft zich erg thuisgevoeld bij de supporters van de Eindhovense club. "De mensen hier zullen altijd mijn respect hebben en ik zal altijd met een goed gevoel aan PSV terugdenken. Ontzettend bedankt iedereen!", aldus het slotwoord van Ramos.

[WK Rugby] Eerste zege rugbyers Georgië op WK

De rugbyers van Georgië hebben op het WK in Nieuw-Zeeland hun eerste overwinning geboekt. Roemenië, dat net als Georgië nog geen punt had gepakt, werd in groep B met 25-9 verslagen. Beide landen waren al kansloos voor een plaats in de kwartfinale.

Mamuka Gorgodze maakte de enige try van de wedstrijd namens Georgië, dat verder zes penalty's en een conversie benutte. De Georgiërs sluiten zondag het toernooi af met een wedstrijd tegen Argentinië. De Roemenen moeten na vier verloren groepsduels naar huis.

[Upd]Battlefield 3 Caspian Border-password uitgelekt

Als je momenteel de Battlefield 3-bèta speelt op de pc dan zal je ongetwijfeld zien dat er een aantal servers met password zijn die de map "Caspian Border" hebben. Eerder deze dag was het wachtwoord van deze servers gelekt, wat uiteraard niet de bedoeling was.

Battlefield Community Manager, Daniel Matros heeft een bericht gewijd aan wat ze momenteel aan het doen zijn met de nieuwe map. "Passwords are being given out to selected community members, sites and clans to help us evaluate the feedback we are getting as well as making sure that the map is continiously being tested," aldus Daniel. De maps worden momenteel getest door een selectie van clans en spelers om te voorkomen dat er straks bugs in de maps zitten.

"The passwords will be changed on a frequent basis and I am personally making sure that as many community people as possible who are engaged in different community sites get the chance to try the map out and supply us with feedback. This in itself was a challenge. This is only meant to be for internal testing. When footage and passwords start being spread around, it´s difficult for me to justify the community´s cause about joining us in our internal testing. So please, if you are participating in the testing, please don´t post any footage and please don´t spread the password. If we can´t keep this in an organized fashion, I won´t be able to include the community into more cool stuff in the future," aldus Daniel Matros.

Een kleine selectie van gamers kan het voor de rest verpesten. Wanneer passwords blijven uitlekken en footage op internet verschijnt zal DICE de community niet meer bij het testen betrekken.

Update:

Het ziet er naar uit dat Daniel Matros toch besloten heeft het wachtwoord nu publiekelijk te maken.

Mensen die "Caspian Border" willen spelen moeten als wachtwoord "sexyelevator" gebruiken. Vanavond om 18:00 zal dit wachtwoord weer veranderen.

Wiggins wil in Tour en op Spelen rijden

Bradley Wiggins heeft de lat voor het seizoen 2012 hoog gelegd. De Brit wil de Tour de France winnen en op de baan voor eigen publiek schitteren op de Olympische Spelen.

"Ik heb de Spelen al drie keer gereden. Het winnen van goud veranderde niet mijn leven. Een Tourzege zal dat wel doen," zei Wiggins tegen The Guardian. Op welke onderdelen de Sky-renner op de Spelen in Londen uit zal gaan komen is nog niet duidelijk. "Dat wordt vermoedelijk het onderdeel met de beste kans op goud, ik denk de achtervolging op de baan."

Ondanks dat de finish van de Tour de France op 22 juli, vijf dagen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen is wil Wiggins zich niet op één ding richten. "Ik kan niet een hele winter alleen maar bezig zijn met baanwielrennen. Daar zou ik echt tegenop kijken. Alleen als ik het kan combineren met de weg, rijd ik nog op de baan," zei de Brit die na zijn sleutelbeenbreuk dit jaar in de Tour volgend jaar in Frankrijk revanche wil nemen.

Nederlandse wijnboeren in opmars

Nederland heeft steeds meer wijnboeren. Het aantal bedrijven met wijnteelt is de afgelopen vijf jaar met meer dan de helft toegenomen tot honderd. Dit jaar zijn er tien bedrijven met wijndruiven bij gekomen, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De wijndruivensector is een van de snelst groeiende fruitsectoren in Nederland. De afgelopen vijf jaar is de oppervlakte landbouwgrond dat gebruikt wordt voor de teelt van wijndruiven verdubbeld. Het gaat dit jaar om 170 hectare, tien hectare meer dan een jaar eerder.

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat vorig jaar 415 miljoen liter wijn is geïmporteerd, vier procent meer dan een jaar eerder. Vooral vanuit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Chili en Spanje is meer wijn ingevoerd.

Frankrijk is met een aandeel van ruim een kwart nog steeds Nederlands belangrijkste wijnleverancier. Wel nam het aandeel vorig jaar voor het zevende jaar op rij af. In de tweede helft van de jaren negentig bestond de Nederlandse wijninvoer nog voor bijna de helft uit Franse wijn.


Nederlandse wijnboeren in opmars (Foto: Novum)

'Van Gaal in beeld bij Real Mallorca'

Volgens de Spaanse krant El Pais is Louis van Gaal een van de kandidaten om bij Real Mallorca de gisteren opgestapte trainer Michael Laudrup te vervangen. Ook Luis Aragonés en Miguel Soler zijn in beeld om de Deen op te volgen.

Laudrup stapte gisteren op bij Mallorca nadat de club maandag assistent Erik Larsen op straat had gezet. Volgens de Deense media was Larsen te kritisch op het beleid van de Spaanse club. "Een van de belangrijkste dingen in het voetbal is het klimaat waarin je werkt," zei Laudrup over zijn vertrek.

EU wil bankentaks invoeren

De Europese Commissie wil in de 27 EU-landen een bankentaks invoeren. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is het hierover eens geworden en presenteerde het voorstel voor een belasting op financiële transacties woensdag.

De commissie vindt het "niet meer dan eerlijk" dat ook de financiële sector "een substantiële bijdrage" levert aan de samenleving, aldus EU-voorzitter José Manuel Barroso tijdens zijn speech voor het Europees Parlement in Straatsburg.

EU wil bankentaks invoeren
EU wil bankentaks invoeren (Foto: ANP)

Rob de Nijs (69) wordt weer vader

Rob de Nijs wordt op zijn 69e nog een keer vader. De vrouw van de nu nog 68-jarige zanger is zestien weken zwanger, onthult het echtpaar woensdag in De Telegraaf. "Het wonder van De Nijs is geschied." De kleine De Nijs komt half maart ter wereld.

Robs vrouw Henriëtte wilde heel graag een kind, maar na twee mislukte zwangerschappen had ze de hoop al opgegeven. "Ik heb twee miskramen gehad, een met negen en een met tien weken. En ik dacht het nooit meer te zullen beleven", vertelt de 42-jarige Henriëtte. "Dit is wat we beiden al zo lang wilden, een droom die we al twee keer eerder beleefden maar die toen niet mocht uitkomen", vult Rob aan.

Tijdens een vakantie in Spanje ontdekte Henriëtte dat ze weer zwanger is. "Rob en ik gingen naar de plaatselijke apotheek. Daar stond ik dan. Wie weet nou wat zwangerschapstest is in het Spaans?" De test was positief. "Embarazada, zwanger! Al zo'n vijf à zes weken. We stonden perplex. Niet meer op gehoopt, laat staan op gerekend."

Het kindje is verwekt met behulp van ivf, een behandeling die Rob en Henriëtte meerdere malen ondergingen. "We hadden besloten nog één ivf-poging te doen. Als het niet zou aanslaan zouden we gewoon doorgaan met ons heerlijke leven samen. Dat was een hele stap voor me."

De Nijs verwacht dat Henriëtte 'langer kan genieten' van hun kind dan hijzelf. "Je kunt verwachten dat zij mij ruimschoots zal overleven. En ze vindt het fijn dan een levende herinnering te hebben."

Over negatieve reacties ligt het dolgelukkige stel niet wakker. "Die mensen moeten zich realiseren dat het ons privéleven is waarvan ze als ze willen een stukje kunnen meegenieten. Maar wij willen dit graag, het is onze keuze, onze wens en ons geluk."

Kirilenko schakelt ook Ivanovic uit

Maria Kirilenko heeft op het WTA-toernooi van Tokyo opnieuw een geplaatste speelster uitgeschakeld. Na US Open-winnares Samantha Stosur (6) moest ook voormalig nummer één van de wereld Ana Ivanovic (12) buigen voor de Russische: 3-6 en 1-6. Kirilenko had tachtig minuten nodig om de klus te klaren.

De Russische nummer 27 van de wereld staat in de kwartfinale opnieuw voor een zware opgave. Ze neemt het daarin op tegen haar landgenote Vera Zvonareva (4), die met 6-1 en 6-2 veel te sterk was voor Iveta Benesova.

Ook Maria Sharapova bereikte de volgende ronde. De nummer twee van de plaatsingslijst won in twee tiebreaks van Julia Görges: 7-6 (4) en 7-6 (4). In de kwartfinale treft ze Petra Kvitova (5), tegen wie ze eerder dit jaar in de finale van Wimbledon nog het onderspit moest delven.

WADA: regels voor clenbuterol onveranderd

Het internationale antidopingbureau WADA heeft laten weten dat volgend jaar de regels voor het gebruik van clenbuterol onveranderd blijven. Dit betekent dat volgens de reglementen sporters de stof niet in het bloed mogen hebben.

Gisteren werden de reglementen voor het jaar 2012 bekend gemaakt, waarbij er veel aandacht was voor clenbuterol. Dit heeft te maken met wielrenner Alberto Contador die tijdens de Tour van 2010 betrapt werd met het middel in zijn bloed. De Spanjaard wijt de postive test aan vervuild vlees, waardoor er een minime hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam zou zijn gekomen. De renner werd door de Spaanse bond vrijgesproken, maar het UCI en WADA gingen in beroep. De zaak zal in november dienen.

"Clenbuterol is en blijft een verboden middel. Er komt ook geen drempel of maximum of iets in die geest. Dit is de uitkomst van een overleg tussen experts," zei het WADA dat hier meteen aan toevoegt dat het niet hoeft te betekenen dat Contador geschorst wordt en zijn Tourzege van 2010 in moet leveren. "Elke zaak heeft zijn eigen context. Alle elementen moeten altijd in beschouwing worden genomen."

Basisschoolleerlingen weten te weinig van biologie

Basisschoolleerlingen hebben te weinig kennis van biologie. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde peiling van Cito onder kinderen in groep 8. Ook hun kennis op het gebied van voeding en gezondheid laat te wensen over.

Slechts ongeveer een derde van de leerlingen scoort voor biologie een voldoende. De kennis die ze hebben is bovendien oppervlakkig. Ze weten bijvoorbeeld wel dat loofbomen de bladeren in de herfst laten vallen, maar weten niet waarom dat voor de bomen belangrijk is. Verder kennen ze de term broeikaseffect, maar noemen ze kernenergie als voornaamste oorzaak.

Leraren besteden gemiddeld 45 minuten per week aan biologie. Dat is ongeveer een kwartier minder dan bij de vorige peiling in 2001. De gemiddelde lestijd voor voeding en gezondheid is ongeveer acht uur per jaar.

Uit de peiling bleek verder dat er op scholen te weinig aandacht is voor voortplanting bij de mens. Ook besteden leraren te weinig tijd aan de systemen in het planten- en dierenrijk.

Eerder dit jaar bleek uit peilingen van Cito al dat kinderen in groep 8 te weinig kennis hebben van natuurkunde en techniek. Zo weten ze te weinig over de werking van tandwielen en snaren. Wel zijn ze vorig jaar beter geworden in taal en rekenen ten opzichte van een jaar eerder.


Basisschoolleerlingen weten te weinig van biologie (Foto: Novum)

'Rabobank gaat nog meer banen schrappen'

De Rabobank gaat in de komende jaren meer dan duizend banen schrappen. Deze reorganisatie komt boven op de huidige twaalfhonderd arbeidsplaatsen die momenteel verdwijnen. Dat zegt bestuurder bij vakbond De Unie Erwin Rog woensdag in het Financieele Dagblad.

De banen verdwijnen vooral bij de 140 lokale Rabobanken, stelt Rog. Daar werken momenteel ongeveer 27 duizend mensen. De huidige reorganisatie van twaalfhonderd banen vindt vooral plaats op de hoofdkantoren van de Rabobank in Utrecht en Eindhoven.

FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond zeggen een extra verlies van honderden arbeidsplaatsen niet uit te sluiten. Rabobank ontkent de reorganisatie niet. "Banken optimaliseren hun dienstverlening continu", zegt de bank in een reactie. "Het is best mogelijk dat daarvoor reorganisaties nodig zijn. Over de omvang daarvan kunnen we nu niets zeggen."

Mancini helemaal klaar met Tevez

Carlos Tevez heeft zichzelf lelijk in de nesten gewerkt. De aanvaller van Manchester City weigerde dinsdag volgens trainer Roberto Mancini in te vallen in de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München. "Als het aan mij ligt, speelt hij hier nooit meer", foeterde de Italiaan na afloop. "Als we als team verder willen, is er voor Tevez geen plaats meer."

Tevez zou kwaad zijn geweest dat hij niet werd ingebracht toen spits Edin Dzeko vroeg in de tweede helft naar de kant moest. Mancini koos toen voor Nigel de Jong. Toen Mancini Tevez later alsnog het veld in wilde sturen, weigerde hij. De trainer is duidelijk over de opstelling van de speler. "Ik neem de beslissingen, niet Carlos. Als een speler die zo veel geld verdient dit gedrag vertoont, hoeft hij van mij nooit meer te spelen."

De Argentijnse spits, vorig jaar nog gedeeld topscorer van de Premier League, ontkent het verhaal van zijn trainer. "Ik had de warming-up achter de rug en was klaar om te spelen", beweert Tevez. "Dit is niet het juiste moment om met details te komen, maar ik wil benadrukken dat ik nooit heb geweigerd om te spelen."

Manchester City ging in München met 2-0 onderuit. Met één punt uit twee duels staat de ploeg in groep A op de voorlaatste plaats.


Mancini helemaal klaar met Tevez (Foto: Novum)

Meisje kauwt op condoom bij McDonald's

Een Australisch gezin zal niet snel meer een McDonald's bezoeken. Het 2-jarige dochtertje had er namelijk een condoom gevonden en zat er vrolijk op te kauwen.

De vader zat zaterdag lekker een broodje weg te kanen in een vestiging van de hamburgerketen in Geraldton toen de peuter ineens uit het speelgedeelte kwam. Het meisje zat verlekkerd op een volgespoten condoom te kauwen als ware het een stuk kauwgom.

"Ik moest ervan walgen", vertelt de vader aan Australische media. "Andere ouders pakten hun kinderen en wilden zelfs over het hek springen." De vader heeft de handen en mond van zijn dochter grondig gewassen en laat haar medisch onderzoeken.

McDonald's is inmiddels een onderzoek gestart naar de herkomst van het kapotje. Het is namelijk niet de eerste keer dat een condoom in het speelgedeelte is aangetroffen.

Twintig doden op Filipijnen door tyfoon Nesat

De tyfoon Nesat heeft op de Filipijnen ten minste twintig levens geëist. Het merendeel van de slachtoffers viel in en om de hoofdstad Manilla, die al kampte met overstromingen door hevige moessonregens.

Volgens de Filipijnse rampenbestrijdingsdienst zijn 108 mensen gered. Sinds Nesat de Filipijnen verliet en koers zette naar China worden nog 35 mensen vermist.

In Manilla namen hulpdiensten en burgers woensdag de schade op en zetten zich aan het herstel. De elektriciteitsvoorziening is in delen van de binnenstad al weer hersteld. Andere wijken staan nog blank.

Nesat kwam dinsdag voor zonsopgang met windsnelheden tot 170 kilometer per uur aan land. Meer dan honderdduizend mensen sloegen op last van de Filipijnse autoriteiten op de vlucht.

'Mes in eerstehulpposten van ziekenhuizen'

Het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen moet fors verminderen. Al die posten zijn niet meer te betalen, zegt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag in Trouw. De eerste sluiting moet volgend jaar een feit zijn.

Directeur van ZN Pieter Hasekamp zegt in de krant dat de meeste ziekenhuizen zo'n voorziening hebben en dat er daarom in steden als Den Haag en Amsterdam te veel posten zijn. Hij weet niet hoeveel en welke posten dicht moeten, maar ZN heeft honderd miljoen euro gereserveerd voor de sanering.

Hasekamp benadrukt dat de verzekeraars in overleg met de ziekenhuizen kijken naar de spreiding, bereikbaarheid en kwaliteit. "Dat is een complex proces, want een eerstehulppost is ook de voordeur van een ziekenhuis."

De vereniging van ziekenhuizen NVZ wijst er in de krant op dat het sluiten van spoedeisende hulp 'heel moeilijk' is. "Minister Schippers heeft aangegeven dat ze zorg dicht bij de burger wil", zegt directeur Margot van der Starre. Bovendien vindt de vereniging het saneringspotje van honderd miljoen aan de magere kant. Het is volgens Van der Starre niet meer dan een 'aardig eerste gebaar'.

Zorgverzekeraars spraken in juni al met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) af dat het ziekenhuissector op de schop gaat om de zorg betaalbaar te houden. De sluiting van spoedposten is daarvan een invulling.

Zeven doden door instorting woongebouw India

Ten minste zeven mensen zijn in het oude centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi omgekomen toen hun woongebouw instortte. Volgens de Indiase politie zijn ook tientallen mensen gewond geraakt. Vier van hen verkeren in levensgevaar.

Het tientallen jaren oude appartementencomplex zeeg dinsdagavond ineen. Medebewoners die het ongeval overleefden vrezen dat nog enkele van hun buren vastzitten onder het puin dat hen bedolf. Reddingswerkers hebben een jongetje dat op het onfortuinlijke moment het gebouw passeerde weten te bevrijden vanonder de brokstukken van het pand.

Instortingen van gebouwen zijn in India aan de orde van de dag. Veel panden zijn opgetrokken uit ondeugdelijk bouwmateriaal en gevest op gebrekkige fundering.

Bredaas meisje (5) loopt soa op

Bij een 5-jarig meisje uit Breda is de geslachtsziekte chlamydia vastgesteld. Dat meldt de regionale krant de Stentor woensdag. Mogelijk heeft haar stiefvader zich aan haar vergrepen, maar hij weigert zich te laten testen op de ziekte.

De man wordt verdacht van het bezitten van meer dan drieduizend kinderpornografische afbeeldingen. Daaronder bevinden zich twaalf foto's van zijn stiefdochter. De moeder van het meisje liet haar dochter medisch onderzoeken, toen ze de zaak niet vertrouwde. In een ziekenhuis werd vervolgens de geslachtsziekte vastgesteld. Het meisje zou er slecht aan toe zijn.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich op verdere stappen om de stiefvader alsnog een test te laten doen. Ook moet de man voor onderzoek worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Voorlopig is hem alleen het bezitten van kinderporno ten laste gelegd.

De Boer: "Lesje in effectiviteit"

Ajax kreeg dinsdagavond in de Champions League bij Real Madrid volgens trainer Frank de Boer een lesje in effectiviteit (3-0). "Zij komen er soms zo snel uit, dat is ongelooflijk", zei hij voor de camera van Sport 1. "Dat is heel knap, maar wij hebben ook goede dingen gedaan. We hadden ook wel een doelpunt verdiend."

De Boer: "Soms moeten we slimmer zijn, zoals bij die openingstreffer van Cristiano Ronaldo. Van der Wiel is hem even kwijt en moet dan maar een gele kaart pakken. Bij die 2-0 staan we zo slecht dat Theo Janssen als rechtsback tegenover Ronaldo staat. Dat mag natuurlijk niet."

De Boer: lesje in effectiviteit
De Boer: lesje in effectiviteit (Foto: ANP)

PvdA'ers in opstand tegen koers partij

PvdA-afdelingen in zes grote steden gaan actievoeren tegen de 'slappe' en 'gezapige' koers die de partij in hun ogen vaart. De partij is hoognodig aan vernieuwing toe, stellen de initiatiefnemers woensdag in het AD.

"De partij is stil, gezapig en biedt geen enkel serieus weerwoord op de plannen van het kabinet", zegt Michiel Emmelkamp, coördinator van de groep Linkse Vernieuwing. "Juist nu ons land op een kruispunt staat, kan links het zich niet permitteren om afwachtend of onvoldoende origineel te zijn."

De actiegroep, een initiatief van PvdA-bestuurders in Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht, Enschede en Utrecht, richt zijn pijlen niet op partijleider Job Cohen of de Tweede Kamerfractie. "We willen wegblijven van de waan van de dag", aldus Emmelkamp.

In november houden de ontevreden PvdA'ers congressen, waar leden kunnen aangeven wat er moet veranderen binnen de partij.

OM eist cel voor fondsenwervers Tamil Tijgers

Vijf mannen die in Nederland jarenlang geld zouden hebben ingezameld voor de Tamil Tijgers in Sri Lanka, moeten tot 16 jaar de cel in. Tenminste, tot die eisen kwam het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag voor de rechtbank in Den Haag.

De eisen vallen zo hoog uit omdat justitie de vijf medeplichtig vindt voor aanslagen die de Tamil Tijgers pleegden op burgers en militairen en voor het rekruteren van kindsoldaten. Het OM meent dat de mannen lid zijn van en leiding hebben gegeven aan een criminele, terroristische organisatie.

De Europese Unie plaatste de Tamil Tijgers, voluit de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), in 2006 op de terreurlijst.

OM eist cel voor fondsenwervers Tamil Tijgers
OM eist cel voor fondsenwervers Tamil Tijgers (Foto: ANP)

Politie doodt vier demonstranten Guinee

De paramilitaire politie van Guinee heeft een oppositiemars bloedig neergeslagen. Ten minste vier aanhangers van de oppositie kwamen om toen de politie de zich verzamelende betogers met traangas bestookte.

Volgens oppositieleider Cellou Dalein Diallo werd het lichaam van een van de slachtoffers op de stoep van het hoofdkwartier van zijn partij, de Unie van Democratische Krachten van Guinee, achtergelaten. Diallo's aanhang wilde met de mars haar onvrede uiten over de aanstaande parlementsverkiezingen. Die zouden door de regering worden gemanipuleerd.

Premier Mohamed Said Fofana verklaarde op de staatstelevisie dat 23 bij de botsing gewond geraakte agenten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Volgens Fofana kwamen slechts twee demonstranten om. "We betreuren deze daden die onze democratie niet vooruit helpen, en het feit dat opnieuw bloed van een landgenoot is vergoten", aldus Fofana.

Kustwacht onderschept Venezolaanse vissers

De Kustwacht voor het Caribisch gebied heeft maandag in de wateren van Aruba een Venezolaanse vissersboot onderschept. Na overleg met justitie werd aan de twee opvarenden een boete opgelegd van vijfhonderd Arubaanse guldens. Dat meldt het Ministerie van Defensie dinsdag.

Het patrouillevliegtuig van de Kustwacht ontdekte dat het vissersbootje met netten in de weer was in de Exclusieve Economische Zone van Aruba. Het schip de Panter van de Kustwacht arriveerde enkele uren later en trof het vissersvaartuig aan met twee opvarenden.

Ze hadden ongeveer een kilometer visnet uitgezet, wat illegaal is in de territoriale wateren van Aruba. De Kustwacht treedt hard op bij dergelijke overtredingen, aldus het ministerie.

Het bootje is meegenomen naar Aruba en mag pas vertrekken als de boete van ongeveer tweehonderd euro betaald is. Het visnet is in beslag genomen.

Kamer weigert snelle behandeling ID-kaart

De Eerste Kamer wil de spoedwet van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over de identiteitskaart niet met voorrang behandelen. De senatoren vinden dat hij te snel gaat. Ook vinden zij dat hij niet zomaar een uitspraak van de Hoge Raad naast zich neer kan leggen, meldt de NOS woensdag.

Donner liet vorige week weten dat de aanvraag van een ID-kaart weer geld kost. Hij past met een spoedwet de regels aan. De Tweede Kamer buigt zich daar woensdag over. Vermoedelijk gaat een meerderheid akkoord. Donner vroeg de Eerste Kamer de wet met voorrang te behandelen, maar dat kan volgens de senaat nog twee of drie weken wachten.

De Hoge Raad bepaalde ruim twee weken geleden dat gemeenten geen geld meer mochten vragen voor de kaart, omdat aanvragers zelf te weinig belang bij hebben bij de kaart. De ID-kaart was daardoor ongeveer tien dagen gratis wat voor een stormloop zorgde op de gemeentehuizen. Hoeveel gratis kaarten er zijn opgehaald is niet duidelijk.

'Defensie was bijna failliet'

Defensie stond er tot voor kort zo slecht voor dat een faillissement dreigde. Dat blijkt uit een intern stuk dat in handen is van De Telegraaf. De schuldenlast was volgens hoofddirecteur Financiën en Control (HDFC) Hanneke Schuiling penibel.

"We lezen steeds vaker over deurwaarders voor de deur. Ook bij Defensie scheelde het weinig of deze situatie was ontstaan", schrijft ze. Door flink te schrappen in de kosten zou er inmiddels weer licht aan het eind van de tunnel te zien zijn. Daar zijn 'een aantal moeilijke keuzes' bij gemaakt, aldus Schuiling.

Militaire vakbonden reageren verbaasd. "Schuiling beschrijft zichzelf als een voorbijganger. Dit terwijl zij binnen Defensie al jaren verantwoordelijk is voor de begroting en de controle daarvan", zegt Rob Hunnego, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren.

Defensie reageert in de krant dat het stuk 'uitdagend bedoeld was'. Zo moest beter op de centen worden gelet.

Lammers en Van Houten genomineerd voor Gouden Kalf

Frank Lammers en Carice van Houten zijn beiden genomineerd voor een Gouden Kalf. Lammers is genomineerd voor zijn hoofdrol in de misdaadfilm De Bende van Oss, Van Houten voor haar hoofdrol in het familiedrama Black Butterflies. Dat maakte de organisatie van het Nederlands Film Festival dinsdagavond bekend.

Voor Lammers is het de eerste nominatie. Van Houten werd al vijfmaal eerder genomineerd en wist die tot vier keer toe te verzilveren. Vorig jaar won zij voor haar hoofdrol in De Gelukkige Huisvrouw.

De Bende van Oss en Brownian Movement zijn dit jaar de grootste kanshebbers op de Gouden Kalveren. De misdaadfilm over de gelijknamige bende in de jaren dertig en het drama over een arts die haar patiënten meeneemt naar een huurappartement zijn elk in zes categorieën genomineerd. Black Butterflies volgt met vier nominaties, Gooische Vrouwen met drie.

Voor beste mannelijke hoofdrol zijn naast Lammers ook Joris Smit voor Lotus en Nasrdin Dchar voor Rabat genomineerd. Naast Van Houten zijn Gaite Jansen voor 170 Hz en Ricky Koole voor Sonny Boy de kanshebbers voor een Kalf voor beste vrouwelijke hoofdrol.

De genomineerden voor beste mannelijke bijrol zijn Jaap Spijkers voor De Bende van Oss, Kuno Bakker voor Brownian Movement en Peter Paul Muller voor Gooische Vrouwen. Op de lijst van beste vrouwelijke bijrollen staan Lineke Rijxman voor Alle Tijd, Beppie Melissen voor Gooische Vrouwen en Rifka Lodeizen voor Onder Ons.

Nog geen sancties in resolutie Syrie

Europese landen in de Veiligheidsraad zien ervan af sancties voor te stellen tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad.

In een ontwerpresolutie bestemd voor de Veiligheidsraad over de opstand in Syrië staat slechts dat er sancties kunnen komen, wanneer de Syrische strijdkrachten niet stoppen de protesten bloedig neer te slaan.

Dit staat in de ontwerptekst die afkomstig is van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal. Zij willen zo voorkomen dat de permanente raadsleden China en Rusland hun veto er over uitspreken.

Grootste garnalencocktail niet Nederlands

De grootse garnalencocktail ter wereld is niet langer in Nederland bereid, maar in de Mexicaanse haven Mazatlán, circa 800 kilometer ten noordwesten van Mexico-Stad. Daar is dinsdag door een schare koks en honderden medewerkers een garnalencocktail van 538,5 kilo klaargemaakt.

De Mexicanen laten zo het vorige record in het Guinness Book of Records ver achter zich. Dat record was een garnalencocktailtje van 116 kilo dat in 2010 in Nederland was klaargemaakt.

De Mexicaanse koks hadden de beschikking over een speciaal voor de feestelijke gelegenheid gefabriceerd kristallen glas van bijna 2 meter hoog. Het belangrijkste ingrediënt was vanzelfsprekend de garnaal die met 500 kilo het voorgerecht domineerde. Daarnaast gebruikten de koks onder meer sla en sauzen zoals tabasco.

Concurrentie nekt pretparken en dierentuinen

Dagattracties als pretparken en dierentuinen hebben een lastig jaar achter de rug. Dat komt deels door de regenachtige zomer, maar ook doordat er steeds meer concurrentie is en de consument minder te besteden heeft. Het ene park is daar beter tegen opgewassen dan het andere, zo blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Rabobank.

Er zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de afgelopen 5 jaar tientallen pret- en themaparken bijgekomen. In de slag om de gunst van de consument stunten veel attracties met de prijzen. Het is niet langer de vraag óf er korting wordt gegeven maar hoeveel, aldus de Rabobank.

Het gevolg is dat niet alleen de bezoekersaantallen teruglopen, maar ook de gemiddelde besteding per bezoeker. Voor de komende jaren ziet het beeld er niet veel rooskleuriger uit, aangezien vrijwel alle Nederlanders er volgend jaar verder in koopkracht op achteruit gaan.

De parken die zich nu aan de malaise weten te onttrekken, vallen volgens de onderzoekers op door hun onderscheidend vermogen en professioneel management. "Zij hebben een duidelijke positionering, weten wat hun doelgroep belangrijk vindt en maken bewuste keuzes in het voeren van acties en het geven van kortingen", aldus de Rabobank.

Concurrentie nekt pretparken en dierentuinen
Concurrentie nekt pretparken en dierentuinen (Foto: ANP)

Veel nieuwe meldingen over homopesterijen

De Gay Krant wordt overspoeld door meldingen van homopesterijen. Het blad opende dinsdag een landelijk meldpunt waar binnen een paar uur al zeventien meldingen op binnenkwamen, schrijft de Volkskrant woensdag. Het gaat om homoseksuelen die zo gepest worden dat zij overwegen hun huis te verlaten.

Hoofdredacteur Henk Krol besloot een meldpunt te openen nadat een Haags homostel werd weggepest uit de wijk Laakkwartier. Eerder dit jaar werd ook al een stel uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn gejaagd.

Volgens Krol is het genoeg geweest en moet er een eind komen aan het gepest en getreiter van homo's en lesbiennes in hun woonomgeving. Een meldpunt is 'bitter noodzakelijk', omdat er geen landelijk beeld over het aantal klachten is.

Homo's en lesbiennes die zich bedreigd en aangevallen voelen, kunnen mailen naar of bellen met het meldpunt.

Alles-me-niet

Als je niet gebeld wilt worden door mensen die je van alles aan willen smeren dan moet je je op laten nemen in een bel-me-niet register. Als je niet wilt dat je op internet lastig gevallen wordt met allerlei advertenties van spullen waar je ooit naar gekeken hebt, dan moet je je op laten nemen in een volg-me-niet register. Het zou zo veel makkelijker zijn als het omgekeerde van kracht zou worden.

Take That verdient zeven miljoen pond

De comeback van Take That heeft flink wat geld in het laatje gebracht. De boyband verdiende het afgelopen jaar meer dan zeven miljoen pond. Dat schrijft de Britse boulevardkrant The Daily Mirror.

Het grootste deel van het geld werd verdiend door de comebacktoer van de groep. Doordat Robbie Williams terugkeerde in Take That, stond de boyband dit jaar voor het eerst sinds 1995 weer in de originele bezetting op het podium. De vijf mannen gaven in juli een optreden in Nederland.

Van het album Progress, dat in november uitkwam, werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Of Gary Barlow en zijn collega's er ook daadwerkelijk rijker van worden is nog de vraag. Eerder werd bekend dat de show zo'n vijftien miljoen pond kost.

Take That was in de jaren negentig mateloos populair bij tienermeisjes. Na ruzie stapte Robbie Williams in 1995 uit de band. Enkele maanden later kondigden de overige bandleden aan ermee te stoppen. De vier mannen pakten in 2005 de draad weer op en namen zonder Robbie Williams twee nieuwe albums op.


Take That verdient zeven miljoen pond (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.