'Vaker verdrinkingen door afname duikteams'

De kans dat mensen die met hun auto te water raken het overleven, wordt kleiner. Dat komt doordat het aantal duikteams van de brandweer fors afneemt, meldt de NOS woensdag na een rondgang onder brandweerkorpsen, brandweerduikers en de vakbond van brandweervrijwilligers.

De brandweer telde een jaar geleden 95 duikteams. Dat zijn er binnenkort dertig minder. De afgelopen twaalf maanden zouden volgens brandweerorganisatie NVBR 52 mensen uit het water zijn gered, van wie 31 door duikers.

De NVBR kwam vorig jaar met een nieuwe visie op waterongevallen. De organisatie concludeerde dat het verantwoord was een aantal teams op te heffen. Een deel van de taken zou kunnen worden ondergebracht bij de reguliere brandweer. Zo zou voor het redden van een overboord geslagen zeiler binnen tweehonderd meter van de kust een reddingszwemmer van de 'gewone' brandweer kunnen worden ingezet.

Het in de lucht houden van een duikteam zou jaarlijks ruim tachtigduizend euro kosten en de brandweertop wil de kosten terugdringen. Als gevolg hiervan verdwijnen bijvoorbeeld in de regio Haaglanden de komende maanden vijf van de zeven duikteams. Gelderland-Zuid heeft zelfs geen enkel duikteam meer over.

In Friesland blijven twee van de zeven duikteams over, waardoor nog maar 61 procent van Friesland is gedekt met een opkomsttijd van dertig minuten. Friese duikers zouden vanwege de lange aanrijtijd vrezen dat ze vaker lichamen gaan bergen dan levens redden.

Voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers Cees van Beek stelt te verwachten dat er over een paar jaar helemaal geen duikteams meer over zijn. Wie dan te water raakt en kopje onder gaat, wordt niet meer gered. "Dat vind ik onaanvaardbaar." Duiken is sinds een paar geen wettelijke taak van de brandweer meer. Van Beek vindt dat de wet moet worden aangepast.