Ruim 155.000 ID-kaarten aangevraagd

Gemeenten hebben 155.725 aanvragen voor een identiteitskaart gekregen toen die eerder deze maand tijdelijk gratis aan te vragen was. Dat heeft plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Gerd Leers (CDA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Het aantal aanvragen lag ongeveer vijf keer zo hoog als normaal.

De Hoge Raad bepaalde op 9 september dat de overheid ten onrechte geld vroeg voor de ID-kaart. Vanaf dat moment waren ze gratis aan te vragen. Vorige week donderdag was dat weer afgelopen. Toen kwam het kabinet met een spoedwet om de heffing van leges alsnog mogelijk te maken. Die moet met terugwerkende kracht ingaan.

De kosten die het rijk moet maken voor de gratis identiteitskaarten liggen tussen de zes en zeven miljoen euro. Dinsdag werd bekend dat gemeenten de gederfde inkomsten van het rijk vergoed krijgen.

De Tweede Kamer spreekt woensdag over de spoedwet. VVD, CDA en PVV steunen die waarschijnlijk. De oppositie vindt dat een wet pas in werking kan treden als het parlement ermee heeft ingestemd, en niet met terugwerkende kracht. "Je kunt niet aan een wet worden gehouden die nog niet bestaat", stelde D66-Kamerlid Gerard Schouw. SP en GroenLinks vinden bovendien dat de identiteitskaart gratis moet blijven.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert wil nog wel van de minister weten of de spoedwet wel bestand is tegen juridische procedures. "We kunnen ons niet nog zo'n flater veroorloven", zei Hennis. Leers erkende in de Kamer dat het kabinet het oordeel van de Hoge Raad niet had zien aankomen.