'Overheid verspilde 144 miljoen aan griepvaccins'

De Nederlandse overheid heeft ruim 144 miljoen euro verspild door onnodig ingeslagen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Van de 34 miljoen gekochte vaccins zijn er twintig miljoen weggegooid. Nederland betaalde 7,20 euro per vaccin, meldt RTL Nieuws woensdag op basis van contracten van het ministerie van Volksgezondheid met de farmaceuten Novartis en GSK.

De Mexicaanse griep, het H1N1-virus, zorgde in 2009 voor aardig wat paniek. Uiteindelijk bleek de ziekte veel milder uit te vallen dan aanvankelijk gedacht.

Van de door de Nederlandse overheid bestelde vaccins werden er in totaal slechts tien miljoen gebruikt. Ongeveer 250 duizend werden aan het buitenland verkocht en zo'n drie miljoen gingen retour naar de farmaceuten.

Adviesbureau Berenschot stelde eerder in een evaluatie dat bij de aanpak van het virus de kosten vaak uit het oog verloren werden om de risico's maar zoveel mogelijk te mijden. De overheid handelde vanuit een 'better safe then sorry'-gedachte. Worstcasescenario's waren leidend, waardoor de effectiviteit van de maatregelen op het tweede plan kwamen te staan.

Toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wilde eerder niet ingaan op de kosten van de vaccins. De reden voor zijn zwijgzaamheid was gelegen in de vertrouwelijkheid van de contracten.

RTL Nieuws kreeg de contracten in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en tussenkomst van een rechter.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib wil opheldering van huidig minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). "Ik vind het schandalig. Het gaat om publiek geld en ik vind het echt onbegrijpelijk dat indertijd contracten zijn aangegaan, waarvan achteraf bleek dat het niet nodig was."