Lammers en Van Houten genomineerd voor Gouden Kalf

Frank Lammers en Carice van Houten zijn beiden genomineerd voor een Gouden Kalf. Lammers is genomineerd voor zijn hoofdrol in de misdaadfilm De Bende van Oss, Van Houten voor haar hoofdrol in het familiedrama Black Butterflies. Dat maakte de organisatie van het Nederlands Film Festival dinsdagavond bekend.

Voor Lammers is het de eerste nominatie. Van Houten werd al vijfmaal eerder genomineerd en wist die tot vier keer toe te verzilveren. Vorig jaar won zij voor haar hoofdrol in De Gelukkige Huisvrouw.

De Bende van Oss en Brownian Movement zijn dit jaar de grootste kanshebbers op de Gouden Kalveren. De misdaadfilm over de gelijknamige bende in de jaren dertig en het drama over een arts die haar patiënten meeneemt naar een huurappartement zijn elk in zes categorieën genomineerd. Black Butterflies volgt met vier nominaties, Gooische Vrouwen met drie.

Voor beste mannelijke hoofdrol zijn naast Lammers ook Joris Smit voor Lotus en Nasrdin Dchar voor Rabat genomineerd. Naast Van Houten zijn Gaite Jansen voor 170 Hz en Ricky Koole voor Sonny Boy de kanshebbers voor een Kalf voor beste vrouwelijke hoofdrol.

De genomineerden voor beste mannelijke bijrol zijn Jaap Spijkers voor De Bende van Oss, Kuno Bakker voor Brownian Movement en Peter Paul Muller voor Gooische Vrouwen. Op de lijst van beste vrouwelijke bijrollen staan Lineke Rijxman voor Alle Tijd, Beppie Melissen voor Gooische Vrouwen en Rifka Lodeizen voor Onder Ons.