Nederlandse wijnboeren in opmars

Nederland heeft steeds meer wijnboeren. Het aantal bedrijven met wijnteelt is de afgelopen vijf jaar met meer dan de helft toegenomen tot honderd. Dit jaar zijn er tien bedrijven met wijndruiven bij gekomen, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De wijndruivensector is een van de snelst groeiende fruitsectoren in Nederland. De afgelopen vijf jaar is de oppervlakte landbouwgrond dat gebruikt wordt voor de teelt van wijndruiven verdubbeld. Het gaat dit jaar om 170 hectare, tien hectare meer dan een jaar eerder.

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat vorig jaar 415 miljoen liter wijn is geïmporteerd, vier procent meer dan een jaar eerder. Vooral vanuit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Chili en Spanje is meer wijn ingevoerd.

Frankrijk is met een aandeel van ruim een kwart nog steeds Nederlands belangrijkste wijnleverancier. Wel nam het aandeel vorig jaar voor het zevende jaar op rij af. In de tweede helft van de jaren negentig bestond de Nederlandse wijninvoer nog voor bijna de helft uit Franse wijn.


Nederlandse wijnboeren in opmars (Foto: Novum)