Juweliers vaker overvallen

Redactie

Het aantal overvallen op juweliers is de afgelopen jaren gestegen. Werd in 2006 nog 41 keer een juwelier overvallen, dat aantal is gestegen tot 74 vorig jaar. Tot en met juli van dit jaar was het al 61 keer raak, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel is het percentage van het aantal zaken dat wordt opgelost de afgelopen jaren gestegen. Van zo'n 27 procent in 2006 tot 49 procent in 2009. Vorig jaar zakte dat percentage naar 38 procent. Dit jaar zijn tot en met juli eveneens 38 procent van de zaken opgelost.

De aanpak van de overvallen heeft de 'hoogste prioriteit', schrijft Opstelten verder. Aanleiding voor de vragen van Ahmed Marcouch (PvdA) was de zoveelste overval op een Nijmeegse juwelier, die daarbij zwaargewond raakte. Hij besloot daarop geen jonge allochtonen meer toe te laten in zijn winkel.

Opstelten heeft de juwelier bezocht en hem geïnformeerd over de inspanningen die worden verricht om de overval op te lossen. Het staat de juwelier verder vrij om een deurbeleid te voeren om hun eigendommen te bewaken. "Een winkelier behoeft zijn deur alleen te openen wanneer hij er vertrouwen in heeft dat het een potentiële klant betreft", aldus de bewindsman.