Middendorp volgt Van Uhm op als legerbaas

Generaal-majoor Tom Middendorp wordt juni volgend jaar de hoogste militair van Nederland. Hij volgt dan generaal Peter van Uhm op als Commandant der Strijdkrachten, zo heeft minister Hans Hillen van Defensie besloten.

Met de wisseling van de wacht komt er een einde aan de militaire carrière van Van Uhm (56). Hij was sinds april 2008 de baas van de krijgsmacht. Van Uhm zal de komende maanden nog benutten om de reorganisatie van Defensie "goed op het spoor" te zetten. Middendorp (51), die nu nog directeur Operaties Defensiestaf is, moet er daarna verder voor zorgen dat de krijgsmacht een "toekomstgerichte en bestendige" organisatie wordt.

Hillen maakte woensdag ook een andere benoeming bekend. De huidige Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, zal eind oktober zijn taken overdragen aan generaal-majoor Mart de Kruif. Die is nu plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten. Hij had tot november 2009 een jaar lang het commando over alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan.

Middendorp volgt Van Uhm op als legerbaas
Middendorp volgt Van Uhm op als legerbaas (Foto: ANP)