WADA: regels voor clenbuterol onveranderd

Het internationale antidopingbureau WADA heeft laten weten dat volgend jaar de regels voor het gebruik van clenbuterol onveranderd blijven. Dit betekent dat volgens de reglementen sporters de stof niet in het bloed mogen hebben.

Gisteren werden de reglementen voor het jaar 2012 bekend gemaakt, waarbij er veel aandacht was voor clenbuterol. Dit heeft te maken met wielrenner Alberto Contador die tijdens de Tour van 2010 betrapt werd met het middel in zijn bloed. De Spanjaard wijt de postive test aan vervuild vlees, waardoor er een minime hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam zou zijn gekomen. De renner werd door de Spaanse bond vrijgesproken, maar het UCI en WADA gingen in beroep. De zaak zal in november dienen.

"Clenbuterol is en blijft een verboden middel. Er komt ook geen drempel of maximum of iets in die geest. Dit is de uitkomst van een overleg tussen experts," zei het WADA dat hier meteen aan toevoegt dat het niet hoeft te betekenen dat Contador geschorst wordt en zijn Tourzege van 2010 in moet leveren. "Elke zaak heeft zijn eigen context. Alle elementen moeten altijd in beschouwing worden genomen."