'Situatie Amerika erger dan Europa'

Volgens de Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Rogers is de financiële situatie in Amerika veel ernstiger dan in Europa. Dit zei de investeerder dinsdag in een interview met financieel nieuwszender CNBC.

"Europa heeft een paar failliete staten, de VS ook. We hebben Illinois, dat groter is dan Griekenland, we hebben Californië, we hebben New York, allemaal grote staten die zeer ernstige problemen hebben. Dan hebben we nog een reeks pensioenfondsen die nog amper het hoofd boven water kunnen houden", aldus Rogers.

Ook het handelstekort, het meer importeren dan exporteren, is van Europa fors lager dan die van Amerika. Het schuldenniveau van de Amerikanen is dan ook hoger dan die van de Europeanen.

De investeerder denkt niet dat de introductie van gezamenlijke euro-obligaties verstandig zou zijn omdat Europese politici dan zowat een blanco cheque krijgen om geld uit te geven. Ook een uitbreiding van het noodfonds EFSF vindt Rogers een slecht idee: "De oplossing voor te veel schulden is niet nog meer schulden."

Rogers zei dat hij euro's zou kopen mochten politici substantiële schuldherschikkingen doorvoeren, al zou dat onvermijdelijk leiden tot een gedeeltelijke nationalisering van het bankensysteem. "Pas dan zouden mensen begrijpen dat je geen geld kan opdoen dat je niet hebt. Banken zouden stoppen geld te lenen aan mensen die de boel belazeren. Pas wanneer dat gebeurt zal de euro als een veilige munt worden beschouwd", besluit Rogers