Voetballers over de grens - Week 39

Niels (DerMeister)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Wederom pech voor Affelay, Schaars en Van Wolfswinkel scoren…

Ibrahim Affelay wordt voorlopig niet meer op het veld van Barcelona verwacht. De middenvelder heeft een zware knieblessure opgelopen tijdens een training, volgens de clubsite gaat het om een gescheurde kruisband in de linker knie. Verwacht wordt dat hij ongeveer een half jaar uit de roulatie zal zijn. Hedewiges Maduro had voor het eerst in lange tijd weer een basisplaats voor Valencia toen het op bezoek ging bij Sevilla. Helaas mocht de inzet van de verdediger niet baten want Valencia verloor met 1-0. Jonathan de Guzman stond niet in de basis toen Villarreal moest aantreden tegen Athletic Club. De middenvelder werd in de 74ste minuut in het spel gebracht. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Gianni Zuiverloon speelde de hele wedstrijd mee toen zijn club Mallorca een wedstrijd speelde tegen Real Sociedad.  Mallorca won met 2-1. Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen stonden allebei vanaf het eerste fluitsignaal opgesteld voor Malaga. Op bezoek bij Real Zaragoza speelde het gelijk met 0-0. Van Nistelrooy werd al in de 55ste minuut uit het spel gehaald.

Wederom was er Nederlands succes in Portugal tijdens de afgelopen speelronde. Sporting Portugal speelde tegen Vitória Setúbal en won met 3-0. Stijn Schaars maakte het eerste doelpunt, al in de tweede minuut. Ricky van Wolfswinkel scoorde in de zevende en vijftiende minuut waardoor het duel al snel gespeeld was. Sporting staat vijfde in de Primeira Liga.

Bruma, Robben trefzeker in Bundesliga, Braafheid en Babel verliezen...

FC Augsburg heeft voor de tweede maal op rij gelijkgespeeld. In eigen huis speelde de promovendus met 0-0 gelijk tegen Hannover 96. Trainer Jos Luhukay gunde Gibril Sankoh en Lorenzo Davids beiden een basisplaats. Davids werd kort voor tijd gewisseld. Door het gelijkspel steeg Augsburg naar de zestiende plaats van de Bundesliga. Jeffrey Bruma had een belangrijke rol in het treffen tussen zijn ploeg Hamburger SV en VfB Stuttgart. De verdediger was verantwoordelijk voor de 0-1. Uiteindelijk won HSV de wedstrijd met 1-2 en pakte daarmee de eerste overwinning van het seizoen. Romeo Castelen mocht kort voor tijd ook wat speelminuten maken voor HSV. Aan de kant van VfB Stuttgart deed Khalid Boulahrouz het gehele duel mee. Ondanks de winst blijft HSV hekkensluiter, terwijl VfB Stuttgart na dit weekend op de zevende plaats staat.

Ook bij Schalke 04 en Bayern München was er een Nederlander trefzeker. Klaas-Jan Huntelaar wist in dienst van Schalke de 2-1 te scoren in de uiteindelijk 4-2 overwinning op SC Freiburg. Schalke steeg door de winst naar de vijfde plaats. Namens Bayern München wist Arjen Robben tot score te komen. De Nederlander mocht een kwartier voor tijd invallen en luisterde zijn invalbeurt op met een doelpunt. In de laatste minuut bepaalde de aanvaller de eindstand op 3-0. Bayern gaat na dit weekend nog altijd aan kop in de Bundesliga. Ryan Babel en Edson Braafheid gingen met 1899 Hoffenheim op bezoek bij 1. FC Köln met 2-0 ten onder. Babel pakte na een kwartier spelen een gele kaart. Ondanks de nederlaag blijft Hoffenheim wel vierde staan.  

Doelman Boy Waterman heeft in de 2.Bundesliga voor het eerst sinds vijf duels weer een tegengoal moeten incasseren. Zijn ploeg Alemannia Aachen verloor, op bezoek bij Union Berlin met 2-0. Behalve Waterman stond ook Bas Sibum in de basis bij de verliezende ploeg. Door de nederlaag is Alemannia Aachen na dit weekend weer hekkensluiter.


Jeffrey Bruma (links) was trefzeker voor Hamburger SV (Foto: Pro Shots)

Voskamp met Slask Wroclaw aan kop in Polen, basisplaats voor Benson bij Lechia Gdansk...

Slask Wroclaw heeft de koppositie heroverd in de Poolse competitie. Met Johan Voskamp in de basis won de ploeg in eigen huis met 3-1 van Lech Poznan. Voskamp kwam ditmaal niet tot scoren en werd twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald. Bij Lech Poznan, dat door de nederlaag naar de zesde plaats zakte, kwam Marciano Bruma niet binnen de lijnen. Wisla Kraków, komende donderdag tegenstander van FC Twente in de Europa League, rukte door een 3-2 overwinning op Ruch Chorzów op naar de derde plaats. Trainer Robert Maaskant gunde Kew Jaliens een basisplaats. De voormalig verdediger van onder meer AZ pakte een kwartier voor tijd een gele kaart. Michael Lamey bleef de gehele partij op de reservebank.

Cracovia Kraków heeft de eerste overwinning van het seizoen weten te boeken. De ploeg, waar Koen van der Biezen opnieuw een basisplek had, won met 0-1 van Górnik Zabrze. Van der Biezen werd twintig minuten voor tijd gewisseld voor oud-N.E.C.'er Andrzej Niedzielan. Hij scoorde een kwartier voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd. Door de winst verliet Cracovia de laatste plek van de ranglijst en ruilde deze om voor plaats veertien. Lechia Gdansk, met Fred Benson in de basis, leed de derde nederlaag op rij. Ditmaal verloor de ploeg, op bezoek bij Podbeskidzie Bielsko Biala, met 1-0. Benson werd na een uur spelen naar de kant gehaald. Hij zakte met zijn ploeg naar de twaalfde plaats.

Vorm ziet 'blauw', Krul wederom succesvol…

Michel Vorm moest deze speelronde aantreden tegen het oppermachtig Chelsea. Met tien man slaagde The Blues erin om de bal maar liefst vier maal tussen de palen te krijgen. De sluitpost was kansloos, Swansea City verloor met 4-1. De club van Vorm kukelt door het verlies naar beneden in de Premier League en staat op dit moment op de achttiende plaats. Wederom speelde Newcastle United een zeer sterke wedstrijd. Met Tim Krul onder de lat versloeg het de Blackburn Rovers met 3-1. Newcastle draait tot nu toe goed mee met de top van de Engelse competitie. Want met alleen Manchester United, Manchester City en Chelsea boven hen, mag er gezegd worden dat ze tot nu toe erg goed presteren. Patrick van Aanholt stond voor het eerst in sinds lange tijd weer opgesteld in de basis voor Wigan Athletic toen het Tottenham Hotspur thuis ontving. Ronnie Stam werd in de 46ste minuut in het spel gebracht. Tottenham was te sterk en won met 1-2, één van de treffers kwam van Rafael van der Vaart.

Everton ging op bezoek bij het kapitaalkrachtige Manchester City. Royston Drenthe mocht in de 73ste minuut aan het spel deelnemen. John Heitinga bleef de gehele partij op de bank. De club van de ex-Real Madrid speler begon ijzersterk en kreeg veel kansen, maar benutte die niet. Al snel kwam er een ommekeer en kwam City op stoom, The Citizens wonnen met 2-0.   

Marvin Emnes stond opgesteld in de basis voor Middlesbrough toen het Ipswich Town thuis ontving. De aanvaller kwam evenals de rest van het elftal niet tot scoren. Het duel eindigde in een 0-0 gelijkstand.


Royston Drenthe verliest met The Toffees van The Citizens (Foto: Pro Shots)

'Oranje' AEK Larnaca raakt op stoom, 'Oranje' Levski Sofia verliest...

Met drie Nederlanders in de basis heeft AEK Larnaca de tweede overwinning op rij geboekt. Ethnikos Ahnas werd met 2-1 verslagen en door de overwinning steeg de ploeg van trainer Ton Caanen naar de derde plaats. Caanen gunde Tim de Cler, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen allen een basisplaats. Het Nederlandse trio speelde volledige partij mee. Anorthosis Famagusta moest de eerste nederlaag van het seizoen slikken. Met Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin in de verdediging verloor de ploeg in eigen huis met 0-1 van Omonia Nicosia. Anorthosis zakte door het verlies naar de zesde plaats.
Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie de tweede nederlaag van het seizoen geleden. Op bezoek bij Ludogorets werd met 2-1 verloren. Serginho Greene en Dustley Mulder konden beiden rekenen op een basisplaats. Mulder werd in de rust echter naar de kant gehaald. Sjoerd Ars, die geen basisplaats kreeg toegewezen, werd na een uur spelen ingebracht om de doelpuntenproductie van Levski op te krikken. Onze landgenoot slaagde hier niet in en daardoor zakte Levski door de nederlaag naar de vijfde plaats.

MacDonald kijkt toe vanaf de bank, Barazite belangrijk voor Austria Wien…

Club Brugge-coach Adrie Koster heeft wederom zege geboekt met zijn team toen het op bezoek ging bij KSC Lokeren. Ryan Donk speelde de hele wedstrijd mee. Club Brugge won met 1-2, en staat op dit moment eerste in de Jupiler Pro League. Opvallend was dat Sherjill MacDonald niet in de basis stond opgesteld voor KFC Germinal Beerschot toen het moest aantreden tegen Anderlecht. Hij moest het de hele wedstrijd doen met een plaats op de bank. Luciano Domping werd pas in de 86ste minuut in het spel gebracht bij Cercle Brugge tegen Standard Liége. De  wedstrijd werd onbeslist afgesloten, beide clubs kregen één punt. Cercle Brugge staat momenteel vierde in de competitie.

Glenn Loovens ontfermde zich wederom over de verdediging voor zijn club Celtic, dat Inverness CT thuis ontving. Zoals te verwachten was won de thuisspelende ploeg met 2-0 en staat het tweede in de Schotse competitie. Nigel Hasselbaink werd in de 68ste minuut in het spel gebracht toen zijn team, St. Mirren een wedstrijd speelde tegen Kilmarnock. Dit was niet onverdienstelijk want vlak voor het einde van de wedstrijd was hij trefzeker en schoot hij St. Mirren op een 3-0 eindstand. Jeroen Tesselaar speelde de hele wedstrijd mee.

Nacer Barazite
had een groot aandeel in de wedstrijd Austria Wien tegen Sturm Graz. De ex-Vitesse speler maakt vlak voor tijd het winnende doelpunt waardoor Austria Wien won met 2-1. Op dit moment staat het team van Barazite derde in de Oostenrijkse Bundesliga. In Denemarken was Tim Janssen wederom verzekerd van een basisplaats voor zijn club FC Midtjylland. De aanvaller kwam niet tot scoren maar zag wel hoe zijn team won bij OB met 1-4. Michael Dingsdag speelde de hele wedstrijd mee toen zijn club FC Sion op bezoek ging bij Luzern. FC Sion verloor met 2-0 en staat derde in de Super League.


Glenn Loovens won met Celtic van Inverness CT (Foto: Pro Shots)

Pak slaag voor Nederlanders in Verenigde Staten, Maynard verslaat Otten...

In de Major League Soccer heeft Toronto FC, de ploeg van trainer Aron Winter, een kansloze 3-0 nederlaag geleden bij Club Deportivo Chivas USA. Winter gunde Nick Soolsma en Danny Koevermans beiden een basisplaats, maar de Nederlanders wisten ditmaal niet te scoren. Koevermans werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Door de nederlaag blijft Toronto FC op de achtste plaats staan in de Eastern Conference. Een niveau lager, in de NASL, werd de laatste competitieronde afgewerkt. FC Edmonton, de ploeg van trainer Harry Sinkgraven kwam niet in actie. Komende zondag staat voor FC Edmonton het eerste play-offduel op het programma. De ploeg mag daarin aantreden tegen Fort Lauderdale Strikers. Mocht FC Edmonton, waar doelman Rein Baart en middenvelder Ilja van Leerdam onder contract staan, de play-offserie winnen, dan is promotie naar de Major League Soccer een feit.

In de Hongaarse competitie heeft Ferencváros opnieuw verloren. Met Mark Otten in de basis verloor de ploeg ditmaal met 1-0 van TE Kecskemeti. Bij de winnende ploeg mocht Kelvin Maynard na 55 minuten spelen invallen. Door de nederlaag blijft Ferencváros op de voorlaatste plaats staan van de ranglijst. TE Kecskemeti staat na de tiende speelronde op de zevende plek.

Lodeweges en Van Gessel op jacht naar promotie naar Japanse J1 League...

FC Atyrau heeft in de Degradatiegroep van de competitie van Kazachstan een belangrijke zege geboekt op Kairat. In eigen huis werd met 3-0 gewonnen. Sylvano Comvalius kon in deze wedstrijd op een basisplaats rekenen. Middenvelder Kieran Bechan bekeek het gehele duel vanaf de reservebank. Door de overwinning sloeg Atyrau een gat van vijf punten met Kairat, dat op de gevaarlijke plaats vijf staat. Deze plek houdt degradatie in.

JEF United heeft zich weer gemengd in de strijd om promotie naar de Japanse J1 League. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges won afgelopen weekend met 1-0 van Giravanz Kitakyushu. Lodeweges gunde middenvelder Sander van Gessel opnieuw een basisplaats, maar wisselde hem na een uur spelen. Door de overwinning steeg de ploeg naar de vierde plaats. JEF United staat in punten gelijk met nummer drie Sagan Tusu. Deze plek geeft het recht op spelen om promotie naar de J1 League, de hoogste voetbalafdeling van Japan.


Sander van Gessel, voormalig speler van Sparta, met JEF United op jacht naar promotie (Foto: Pro Shots)

Bouaouzan met Helsingborg kampioen van Zweden, treffer voor De Zeeuw in Rusland...

In de Russische competitie blijft Spartak Moskou sterk presteren. Op bezoek bij Krasnodar werd ditmaal met 2-4 gewonnen. Demy de Zeeuw startte opnieuw in de basis en luisterde zijn basisplaats op met een treffer. Kort voor rust scoorde de voormalig Ajacied de 1-2. Tien minuten na rust werd onze landgenoot naar de kant gehaald. Spartak Moskou staat , met nog vijf duels te gaan, op de vierde plaats. De achterstand op koploper Zenit St.Petersburg bedraagt twaalf punten.

Samsunspor heeft het vierde duel in de Turkse Super Liga gelijkgespeeld. Met Murat Yildirim in de basis werd met 0-0 gelijkgespeeld bij Orduspor. Yildirim begon in de basis, maar werd na een uur spelen gewisseld. Samsunspor, promovendus in de Super Liga, staat na dit weekend op een keurige tiende plaats. Met Husut Meric in de basis heeft Gençlerbirligi het competitieduel tegen Ankaragücü afgesloten met een gelijkspel. In eigen huis werd het uiteindelijk 1-1. Meric kreeg opnieuw een basisplaats, maar werd tien minuten voor tijd gewisseld. Gençlerbirligi staat na dit weekeinde op de dertiende plaats.

Rachid Bouaouzan
heeft zich met Helsingborg afgelopen weekend gekroond tot landskampioen van Zweden. Met nog drie duels te gaan is de ploeg niet meer te achterhalen door AIK, dat na dit weekend een achterstand van tien punten heeft. Helsingborg won afgelopen weekend met 1-3 van GAIS. Het laatste doelpunt werd gemaakt door Bouaouzan, die na een uur spelen mocht invallen. Bouaouzan benutte kort voor tijd een penalty en deelde zo volop mee in de feestvreugde na afloop.


Rachid Bouaouzan (links) kroonde zich met Helsingborg tot kampioen van Zweden (Foto: Pro Shots)