Kopstuk Boko Haram gearresteerd

Redactie

De Nigeriaanse autoriteiten hebben een man aangehouden die verantwoordelijk wordt gehouden voor het plannen van aanslagen van de radicaal-islamitische sekte Boko Haram in de deelstaat Borno. Dat heeft de gouverneur van Borno woensdag in een interview met persbureau Associated Press gezegd.

Gouverneur Kashim Shettima zei woensdag dat Nigeriaanse veiligheidstroepen de man, samen met vijf anderen, hebben opgepakt in Maiduguri, de hoofdstad van Borno. Volgens de gouverneur is het aantal geweldsincidenten in Borno de afgelopen dagen drastisch gedaald als gevolg van de arrestaties.

Shettima zei dat vrede via onderhandelingen met Boko Haram mogelijk is. Hij waarschuwde echter dat de leden van de sekte die doorgaan met moorden en aanslagen plegen opgejaagd zullen worden door het leger en de politie in Borno. "Ik geloof dat het ergste voorbij is", aldus Shettima.

De sekte, die een strikte implementatie van de sharia in Nigeria voorstaat, heeft geen rigide commandostructuur, zei Shettima. "Ze opereren in cellen, die op een of andere manier aan elkaar zijn gelinkt, maar over het algemeen volgen ze de orders van één leider op."

Boko Haram, dat letterlijk 'Westers onderwijs is heiligschennis' betekent, kwam in 2009 op toen leden van de sekte aan het rellen sloegen in Maiduguri. Bij de rellen en het daarop volgende optreden van de autoriteiten werden zevenhonderd mensen gedood en werd de moskee van Boko Haram verwoest.

De sekte heeft het afgelopen jaar een aantal moorden en bomaanslagen gepleegd. De zwaarste aanslag had plaats op 26 augustus. Toen kwamen bij een aanslag met een autobom op het Nigeriaanse hoofdkwartier van de Verenigde Naties 23 mensen om het leven.