FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 maart 2011

[EL] Deelnemersveld kwartfinales

Na vandaag zijn ook de kwartfinalisten bekend van de Europa League. PSV en FC Twente hebben zich beiden knap weten te plaatsen voor de laatste acht. Voor Ajax viel op bezoek bij Spartak Moskou definitief het doek. Ook Manchester City en Liverpool wisten de laatste acht niet te halen. Portugal is het best vertegenwoordigd met maar liefst drie clubs.

De loting voor de kwartfinales vinden morgenmiddag vanaf 13:00 uur plaats in het Zwitserse Nyon. Ook worden dan de kwartfinales voor de Champions League bekendgemaakt. De heenwedstrijden van de kwartfinales van de Europa League worden afgewerkt op 7 april. De returns een week later op 14 april.

Deelnemersveld kwartfinales Europa League:

Club Land
FC Twente Nederland
PSV Eindhoven Nederland
Benfica Portugal
FC Porto Portugal
Sporting Braga Portugal
Villarreal Spanje
Spartak Moskou Rusland
Dynamo Kiev Oekraïne

De Boer: "Spartak speelde vandaag veel beter"

Ajax werd vanavond roemloos uitgeschakeld in de achtste finale van de Europa League. Spartak Moskou was een maat te groot voor de ploeg van Frank de Boer.

Ajax startte zeer slap en kreeg het lek in het restant van het duel niet meer boven. "We verloren beide duels in de eerste helft", aldus De Boer na afloop op de clubsite van Ajax. "Spartak Moskou heeft vandaag wel veel beter gespeeld, hadden een beter positiespel en voelden zich comfortabeler op het kunstgras, al is het laatste geen excuus."

"Wij keken te apatisch toe voor rust. Zij waren agressiever. Ze speelden vooral dominanter dan onze spelers. We zijn blij dat we de tweede helft onze ruggen hebben gerecht. Dat moeten we meenemen naar zondag als er een nieuwe belangrijke wedstrijd wacht."

"Tot slot geef ik Spartak Moskou de complimenten. Zij speelden beter, ik vond het voetballend een heel goede ploeg en ik wens ze succes in de volgende ronde", besluit De Boer, die Ajax alleen in de slotfase wat kansen zag creëren. Dmitriy Kombarov, Welliton en Alex scoorden voor de Russen.

[PL darts] Van Barneveld blijft winnen

Tijdens de zesde speelronde van de Premier League Darts 2011 in het Schotse Glasgow heeft Raymond van Barneveld opnieuw weten te winnen. Onze landgenoot won overtuigend van Mark Webster. Phil Taylor nam de leiding in het klassement over van Gary Anderson.

Van Barneveld was de gehele partij beter dan Webby, maar liet het vooral in de eerste legs na om uit te lopen. Qua scores was Barney veel beter dan Webster, maar op de dubbels liet hij de kansen vaak onbenut. In de zesde leg wist onze landgenoot dan toch te breaken met een knappe 161-finish. Het verzet van Webster was gebroken en Van Barneveld won de partij uiteindelijk overtuigend met 8-4.

Adrian Lewis nam het in de zesde speelronde op tegen Gary Anderson en dit was een kopie van de PDC-WK finale van afgelopen jaar. Anderson speelde voor eigen publiek en zij waren helemaal klaar voor een revanche op de huidig wereldkampioen. Anderson liep snel uit naar een 3-0 voorsprong, maar vanaf dat moment kantelde de wedstrijd volledig. Het publiek begon zich steeds meer te misdragen en er kwamen zelfs munten richting het podium. Anderson ergerde zich hier zichtbaar aan en liet de partij volledig uit zijn handen glippen. Lewis won simpel met 8-3.

Phil Taylor heeft zijn partij tegen Simon Whitlock met 8-5 weten te winnen. Toch had de veelvoudig wereldkampioen en titelverdediger tijdens de Premier League Darts de grootste moeite met The Wizard. Taylor leek telkens het verschil gemaakt te hebben, maar Whitlock vocht zich keer op keer terug in de wedstrijd. Zo wist de Australische darter een 5-2 achterstand terug te brengen tot 6-5. Meer zat er echter niet in voor Whitlock en Taylor won vervolgens de partij met 8-5.

James Wade heeft een prima resultaat geboekt door Terry Jenkins met 8-6 te verslaan. Daardoor houdt The Machine zicht op de play-off plaatsen. Jenkins begon sterk aan de wedstrijd, maar sinds het moment dat The Bull achter kwam te staan, zakte hij compleet in. Wade profiteerde optimaal en won de spannende partij uiteindelijk nipt met 8-6.

Uitslagen Ronde 6 - 17 Maart - S.E.E.C., Glasgow

Naam Naam Uitslag
Terry Jenkins James Wade 6-8
Raymond van Barneveld Mark Webster 8-4
Simon Whitlock Phil Taylor 5-8
Gary Anderson Adrian Lewis 3-8

Stand
# Naam Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Saldo Punten
1. Phil Taylor 6 5 0 1 +13 10
2. Gary Anderson 6 4 0 2 +11 8
3. R v Barneveld 6 4 0 2 +10 8
4. Adrian Lewis 6 3 0 3 +7 6
5. Simon Whitlock 6 2 0 4 -7 4
6. Mark Webster 6 2 0 4 -7 4
7. Terry Jenkins 6 2 0 4 -13 4
8. James Wade 6 2 0 4 -15 4

Programma Ronde 7 - 24 Maart - The Brighton Centre, Brighton
Naam Naam
Mark Webster Simon Whitlock
Adrian Lewis Terry Jenkins
Raymond van Barneveld Gary Anderson
Phil Taylor James Wade

Minder geld voor afhandeling brand Moerdijk

De gemeente Moerdijk krijgt vooralsnog minder geld om de gevolgen van de brand bij Chemie-Pack af te handelen. De gemeenteraad besloot donderdagavond voorlopig 1,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het afhandelen van de gevolgen voor onder meer het milieu, de gezondheidszorg, de communicatie en juridische zaken, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk had om 2,4 miljoen euro gevraagd. De raad wil in eerste instantie er minder geld voor uittrekken en op basis van voortgangsrapportages bekijken of er nog meer geld moet komen voor de afhandeling van de brand.

Veiling erfenis Juliana brengt ruim 5 miljoen op

De veiling van voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana heeft ruim 5 miljoen euro opgebracht. Dat is 1,5 miljoen euro meer dan werd verwacht. Alle ruim 1500 zogenoemde lots werden verkocht, meldt veilinghuis Sotheby's donderdagavond.

De veiling ging maandag van start en duurde tot en met donderdag. In totaal gingen tienduizend familiestukken onder de hamer. Niet eerder was zo veel familiebezit van de Oranjes in een keer in de verkoop gegaan.

Volgens Sotheby's regiodirecteur voor Europa en het Midden-Oosten Patrick van Maris hebben bewonderaars van Juliana van over de hele wereld geboden op objecten uit haar nalatenschap. Sotheby's hield de veiling in opdracht van de vier erfgenamen, koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina, de dochters van Juliana.

De geveilde voorwerpen vormen een deel van de nalatenschap van Juliana. Voor de objecten was na een proces van zes jaar geen nieuwe bestemming gevonden. De meeste voorwerpen waren afkomstig uit Paleis Soestdijk. Het ging onder meer om meubilair, servies, porselein en glaswerk, zilver en kunstwerken. Onder de objecten ontdekte het Rijksmuseum nog een meesterwerk: een terracottasculptuur van hofbeeldhouwer Jean-Louis van Geel (1787-1852).

De opbrengst van de veiling gaat naar het Rode Kruis, het prinses Beatrix Fonds, het Natuurcollege en Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours. Algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis Cees Brederveld noemt de opbrengst spectaculair. "Als Rode Kruis zijn we daar ongelooflijk blij mee."

Brederveld zegt dat een belangrijk deel van de opbrengst naar 'stille rampen in de wereld' gaat. "Rampen waar weinig aandacht voor is, maar waar de nood hoog is, zoals de erbarmelijke situatie van de slachtoffers van de aanhoudende gevechten in Ivoorkust."


Veiling erfenis Juliana brengt ruim 5 miljoen op (Foto: Novum)

[EL] Uitslagen achtste finales

Donderdagavond werden de returns uit de achtste finales van de Europa League afgewerkt. Hieronder de uitslagen van deze duels. Na afloop van de wedstrijden die om 21.05 uur zijn begonnen, wordt deze pagina ververst.

Uitslagen achtste finales Europa League:

Manchester City (Eng) - Dynamo Kiev (Oek)* 1-0 (0-2)
36' Balotelli (Manchester City)
39' Kolarov 1-0

Paris Saint-Germain (Fra) - Benfica (Por)* 1-1 (1-2)
27' Gaitan 0-1
35' Bodmer 1-1

Spartak Moskou (Rus)* - Ajax Amsterdam (Ned) 3-0 (1-0)
21' D.Kombarov 1-0
30' Welliton 2-0
54' Alex 3-0

Zenit Sint-Petersburg (Rus) - FC Twente (Ned)* 2-0 (0-3)
16' Shirokov 1-0
37' Kerzhakov 2-0

FC Porto (Por)* - CSKA Moskou (Rus) 2-1 (1-0)
1' Hulk 1-0
24' Guarin 2-0
29' Tosic 2-1

Liverpool (Eng) - Sporting Braga (Por)* 0-0 (0-1)

Glasgow Rangers (Sch) - PSV Eindhoven (Ned)* 0-1 (0-0)
13' Lens 0-1

Villarreal (Spa)* - Bayer Leverkusen (Dui) 2-1 (3-2)
33' Cazorla 1-0
61' Rossi 2-0
82' Derdiyok 2-1

* naar kwartfinales

Over geiten en groene blaadjes

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik val op jongere mannen. Zelf denk ik dat dit niet zo is, maar mijn omgeving weet het zeker. Die spreken van de ontkennende fase en gebrek aan zelfkennis als ik tegensputter. Volgens mij val ik gewoon op leuke mannen. Hoe oud ze zijn, zal me eerlijk gezegd worst wezen. Maar na twee relaties met jongere mannen heb ik de schijn tegen. Daar doe je niets aan.

[EL] Uitslag Glasgow Rangers - PSV Eindhoven

PSV heeft zich net als FC Twente geplaatst voor de kwartfinales van de UEFA Europa League. De Eindhovenaren wonnen de return in Schotland tegen de Glasgow Rangers met 0-1, wat na de 0-0 in Eindhoven voldoende was om de volgende ronde te bereiken.

PSV had het vorige week in eigen huis lastig tegen Glasgow dat voor deze week aankondigde in eigen huis de aanval te gaan zoeken. Waar het in Eindhoven 0-0 was gebleven, was het Jeremain Lens die na dertien minuten spelen de ban brak en na een voorzet van Balázs Dzsudzsák de 0-1 op de borden zette.

PSV domineerde de eerste helft, maar op een mogelijkheid voor Dzsudzsák na kregen de Eindhovenaren geen kansen. De Rangers waren voor rust nergens te bekennen. Dit was na de pauze wel anders nadat Steven Naismith als extra aanvaller in het veld was gekomen.

De Schotten zetten PSV regelmatig met de rug tegen de muur. Zo kon een schot van Maurice Edu nog goed weggewerkt worden en bleef de ploeg van Fred Rutten na een uur spelen met meer geluk dan wijsheid overeind. Naismith kopte uit een corner op de lat, waarna Atiba Hutchinson in de scrimmage de bal met de hand van de lijn haalde. Dit werd niet door de arbitrage gezien, waardoor de Nederlandse ploeg goed weg kwam.

Naarmate de tweede helft vorderde nam de kracht bij de Rangers af en kon PSV enkele keren gevaarlijk uit hun schulp kruipen. Een vrije trap van Dzsudzsák ging maar net over, terwijl een volgende poging via de binnenkant van de paal weer het doel uit ging. De Rangers persten er nog een slotoffensief uit, maar PSV-doelman Isaksson kwam niet meer in de problemen.

Glasgow Rangers

0 - 1
(0-0)

PSV


   13' Lens
 
 Gele kaart: Bougherra (Glasgow Rangers), Engelaar (PSV)
 
Stadion: Ibrox Stadium, Glasgow
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: Schörgenhofer (Oos)
 
Opstelling:   Opstelling:
Alexander
Foster (Healy/86)
Bougherra
Weir (Naismith/46)
Papac
Whittaker
Davis
Bartley
Edu
Wylde
Lafferty (Diouf/66)
  Isaksson
Tamata
Bouma
Marcelo
Pieters
Engelaar
Toivonen
Hutchinson
Lens
Berg (Bakkal/66)
Dzsudzsák

UEFA schorst Wenger en Nasri

Arsène Wenger en middenvelder Samir Nasri moeten boeten voor hun wangedrag in het prestigieuze treffen, dat door Barcelona werd gewonnen. Het tweetal is voor één Europese wedstrijd geschorst. Beiden lieten zich vorige week dinsdag zeer kritisch uit over scheidsrechter Massimo Busacca.

De Zwitserse arbiter moest het ontgelden, omdat hij Robin van Persie in Camp Nou met twee keer geel uit het veld had gestuurd. "Gezien dit besluit zal hij zelf nooit op dit niveau hebben gevoetbald", sneerde Wenger, die in de catacomben in discussie ging met Busacca. Ook Nasri belaagde de scheidsrechter.

De Franse manager moet bovendien een boete van 10.000 euro betalen, zo maakte de Europese voetbalbond vandaag bekend. Wenger en Nasri hebben drie dagen de tijd om in beroep te gaan. Naar verwachting zal Arsenal zich niet neerleggen bij het besluit van de Europese voetbalbond.

Zoer achtste in Doha

Albert Zoer is vandaag in Doha, bij het CSI, als achtste geëindigd in de barrage. De springruiter reed een foutloze rit, maar zijn 47,08 seconden was te langzaam voor het podium. Marc Houtzager kwam ook niet in de buurt van het podium, hij eindigde met Sterrehof's Tamino als negende met een tijd van 47,41.

Winnaar was Fransman Roger-Yves Bost, die met zijn paard Ideal de la Loge tot een tijd van 44,20 kwam, 0,43 seconde sneller dan Michel Robert. Met zijn overwinning verdiende Bost 24.000 euro. Houtzager en Zoer kregen 2.250 euro.

WikiLeaks: Japan was gewaarschuwd voor kernramp

WikiLeaks heeft onthuld dat het International Atomic Energy Agency (IAEA) Japan in 2008 heeft gewaarschuwd dat de veiligheidsregels voor de kerncentrales verouderd en niet voldoende waren. Ook zou er een 'serieus probleem' optreden na een aardbeving.

Een Russische atoomfysicus vindt dat het erop lijkt dat Japan winst belangrijker vindt dan veiligheid. "De Japanners in de kerncentrale waren erg hebzuchtig en gebruikten iedere beschikbare centimeter in de kerncentrale. Hierdoor is er de kans dat het niet goed gaat met de koeling, en daardoor wordt ook de kans op een brand groter."

In de afgelopen 35 jaar waren de regels op het gebied van veiligheid van kerncentrales bij aardbevingen maar drie keer bijgesteld. De IAEA herziet de veiligheidsregels opnieuw.

Vrouw al 90 keer gezakt voor theorie-examen

Een 26-jarige vrouw uit Londen heeft het bewijs geleverd dat vrouwen en autorijden niet samen gaan. Ze is inmiddels al negentig keer gezakt voor haar theorie-examen.

Alle examens heeft de vrouw een kleine 3000 pond gekost, bijna 3500 euro. Haar laatste theorie-examen legde de vrouw af in november vorig jaar. Het nieuws is vandaag pas naar buiten gebracht toen men een verzoek deed om informatie te verschaffen over de slechtste automobilisten in het Verenigd Koninkrijk.

Een Engels theorie-examen kost 31 pond, bijna 36 euro. In 57 minuten moet de kandidaat 43 van de 50 multiplechoicevragen goed hebben. Hoe het nu met de vrouw is, is helaas niet bekend.

Preud'homme: "Geen prijs, maar enorme prestatie"

Michel Preud'homme was een trots man na afloop van het Europa League-duel tussen FC Twente en Zenit Sint-Petersburg. De Tukkers verloren in Rusland weliswaar met 2-0, maar dat was voldoende voor een ticket voor de kwartfinale.

"Ik zei al dat we met Zenit een Europese topploeg hadden getroffen en dat is zo gebleken", zegt de Belgische oefenmeester op de clubsite van Twente. "In de heenwedstrijd hebben we een uitstekende wedstrijd gespeeld en die opgebouwde 3-0 voorsprong was vandaag absoluut nodig. De bedoeling van ons was om een doelpunt te scoren. Dat doen we niet en Zenit kwam al voor rust met 2-0 voor. We hebben de slechte gewoonte om het onszelf zo moelijk mogelijk te maken."

Preud'homme vervolgt: "Het had echter ook anders kunnen lopen. We hebben het in de eerste helft niet goed gedaan en leken onder de indruk van alles. We hadden echter wel kunnen scoren na een paar minuten. Dat deden we helaas niet. We benutten de ruimtes niet goed, verloren de tweede bal en veel duels."

"In de tweede helft ging dat beter en kregen we grote kansen, waarvan er minimaal een moet zitten. Als dat gebeurt, is het gedaan met de tegenstander. Vervolgens nam Zenit meer en meer risico's en ontbrak het ons aan de kracht om vol in de tegenaanval te gaan. We spelen om de drie dagen een wedstrijd en de vermoeidheid slaat dan een keer toe."

Eind jaren zeventig kwamen de Enschedeërs voor het laatst zover in Europa. "Ik hoorde dat het lang geleden is dat dit is gelukt. Het is fantastisch dat het nu weer zover is. Het is geen prijs of een titel, maar wel een enorme prestatie. We zullen nu zien wat de loting brengt. Wederom een bezoekje aan Rusland? We zouden graag wat andere landen zien, maar komen ook hier met plezier weer naar toe."

Man steekt vrouw in brand en dumpt haar bij ziekenhuis

Een man uit Jemen heeft zijn vrouw op gruwelijke wijze duidelijk gemaakt dat zijn liefde voor haar over was. Hij overgoot haar met benzine en stak het zaakje in de fik. Vervolgens reed hij naar het ziekenhuis en dumpte het verschroeide lichaam bij de omheining,

De vrouw bleek wonderwel nog te leven en nog geluid te produceren ook. Geschokte voorbijgangers hoorden de vrouw kreunen waarna zij het slachtoffer naar binnen sleepten. In het ziekenhuis hebben artsen gevochten voor haar leven.

De vrouw, die amper nog een woord kon uitbrengen, fluisterde de artsen in het oor dat haar man haar in brand had gestoken. De politie heeft inmiddels de echtgenoot opgepakt. Hij was op de vlucht en bekende zijn vrouw in brand te hebben gestoken omdat hij een andere vrouw had gevonden.

Tumor verwijderd bij Abidal

Eric Abidal is vanavond succesvol geopereerd aan zijn levertumor. De operatie duurde in totaal acht uur en de tumor is zonder bijkomende complicaties verwijderd. Zijn club FC Barcelona maakte dit vandaag bekend.

Afgelopen dinsdag werd de tumor bij de verdediger ontdekt. De voetbalwereld reageerde geschokt op het nieuws. In het stadion van Real Madrid waren gisteren zelfs steunbetuigingen te zien voor Abidal. Barça liet verder weten dat Abidal binnen een week uit het ziekenhuis zal worden ontslagen. Media en supporters zijn gevraagd de Fransman voorlopig met rust te laten.

Hotelspringer Amsterdam overleden

De man die vorige week donderdag uit een raam van een hotel in het centrum van Amsterdam sprong, is overleden. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De man, een 30-jarige Spanjaard, overleed vrijdag aan de verwondingen die hij opliep door de sprong uit het Damrak Inn Hotel aan het Damrak. Hij had ernstig hoofdletsel opgelopen. Vorige week meldde de politie dat de man vermoedelijk onder invloed was van drugs.

De man raakte bij zijn sprong een voorbijganger. Die liep enkele kneuzingen op en kon na controle door ambulancepersoneel naar huis.

Europol zoekt op Schiphol naar kindersekstoeristen

De Europese politieorganisatie Europol heeft woensdag in een actie om reizende zedendelinquenten op te pakken op onder meer luchthaven Schiphol reizigers gecontroleerd. Op drie luchthavens in Europa werden in totaal 230 mensen gecontroleerd. Twee mensen werden tijdelijk aangehouden. Ook werden gegevensdragers in beslag genomen.

Volgens een woordvoerder van Europol heeft de zaak niets te maken met de zaak rond de 37-jarige Amir I. uit Krommenie, die dinsdag groot in het nieuws was. "Ik begrijp de verwarring, maar deze actie stond al een tijd gepland en de twee zaken hebben niets met elkaar van doen", aldus de woordvoerder van Europol.

De controles vonden plaats op de luchthavens Schiphol, Frankfurt en Stockholm. Europol zette in Nederland ook een mobiel kantoor op dat moest helpen bij een snelle uitwisseling en controle van informatie. Aan de actie van Europol werkten ook de politie, douane en grensbewakinginstanties uit Duitsland, Nederland en Zweden mee.

De mensen die werden gecontroleerd kwamen vooral uit landen en steden die bekendstaan om hun kindersekstoerisme. Europol wilde met de actie niet alleen pedofielen opsporen, maar ook de aandacht van het publiek vestigen op kindersekstoerisme en duidelijk maken aan pedofielen dat ze niet zo makkelijk wegkomen met hun 'illegale en betreurenswaardige' praktijken.

Tegen Amir I. werd dinsdag twee jaar cel geëist voor het bezit van kinderporno en seksueel misbruik van een 14-jarige jongen uit Brazilië. De man uit Krommenie wordt gezien als het kopstuk van een groot internationaal boyloverforum, een kinderpornonetwerk. Hij beheerde de server van het forum. Wereldwijd zijn honderden verdachten aangehouden op basis van IP-adressen die aan de server waren gelinkt. Op de server stond overigens niets strafbaars.

Secret Story Guido moet naar huis

Tijdens de liveshow van Secret Story donderdagavond is Guido door de kijkers weggestemd uit het huis. De computerheld heeft na vijf weken het huis moeten verlaten met 49 procent van de stemmen.

Vanavond is het stemmen heel anders gegaan dan normaal het geval is. Ditmaal waren er twee stemrondes. In de eerste ronde werd door de kijker bepaald dat Philip in het huis mocht blijven. In die ronde stond Guido ook met 65 procent van de stemmen bovenaan. Maar met de tweede ronde is het ver naar beneden gezakt.

V-raad stemt om middernacht over Libië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt om middernacht Nederlandse tijd over eventuele militaire actie tegen de Libische leider Moammar Gadhafi. De Franse premier François Fillon liet donderdag weten dat Frankrijk in ieder geval voor de resolutie zal stemmen.

In een interview met de zender France-2 Television zei Fillon dat de tijd dringt en dat de bedreiging die van de Libische leider Moammar Gadhafi uitgaat aantoont hoe dringend het is dat de 'internationale gemeenschap zich mobiliseert'.

De bij de Veiligheidsraad ingediende resolutie keurt 'alle noodzakelijke maatregelen' goed om Libische burgers te beschermen tegen de troepen van Gadhafi.

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn enkele van de grootste voorstanders van een vliegverbod boven Libië. De Verenigde Staten is terughoudend. Een vliegverbod betekent dat er in Libië bombardementen moeten worden uitgevoerd om de verkenningsvliegtuigen en piloten te beschermen tegen Libisch luchtafweergeschut, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Mario als een FPS

"Hoe zou een Mario FPS eruitzien?", moet Freddie Wong gedacht hebben bij het maken van dit filmpje. In het filmpje bekijk je Mario's wereld vanuit de eerste persoon. Freddie lijkt beïnvloed te zijn door bepaalde elementen van Call of Duty: Black Ops. De wereld heeft wat gelijkenissen met de Mario-mod die een aantal jaar geleden voor Half-Life 2 was verschenen.

De 3D-objecten zijn gemaakt en geanimeerd in 3DS Max door Brandon Laatsch.

Verbeek: "Vitesse is mentaal kwetsbaar"

Gertjan Verbeek ziet zonder meer kansen tegen Vitesse. De Arnhemmers komen morgen op bezoek in Alkmaar.

"Vitesse is in thuisduels een heel andere ploeg dan in uitwedstrijden", weet Verbeek op het digitale thuis van AZ. "Daar hebben veel ploegen last van, waaronder ook wij. Thuis voelen ze zich op hun gemak en stralen ze vertrouwen uit."

"In uitwedstrijden is Vitesse dit seizoen nog niet zo succesvol geweest. Dat willen wij graag zo houden", vervolgt Verbeek, die de kracht en zwaktes van de club uit Arnhem kent. "Vitesse heeft een goed voetballende ploeg, maar is mentaal kwetsbaar."

"Ze hebben moeite om over een achterstand heen te komen en ze komen moeilijk tot scoren. Bij een minimale voorsprong hebben ze het dus ook lastig. Zo speelde Vitesse, ondanks dat het de betere ploeg was, teleurstellend met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen."

Luiten op dreef op Sicilië

Nederlander Joost Luiten heeft een uitstekende start gemaakt bij de open titelstrijd van Sicilië. In 68 slagen wist onze landgenoot de achttien holes te voltooien, drie slagen onder het baangemiddelde. De twee leiders, José Manuel Lara en Stephen Dodd hebben beide drie slagen minder dan Luiten.

Landgenoot Robert-Jan Derksen kende een veel mindere start. Hij had maar liefst 74 slagen voor de holes nodig, goed voor een zeer matige 110e plaats. Tim Sluiter, de derde Nederlander in het circuit, deed het nog slechter. Hij had 76 slagen nodig en dit bracht hem op een 113e plaats. De cut halen van morgen lijkt hierdoor een kansloze missie.

Wozniacki naar halve finale Indian Wells

Zonder veel moeite heeft Caroline Wozniacki zich geplaatst voor de halve finales in Indian Wells. Bij een voorsprong van 3-0 liet tegenstandster Victoria Azarenka zich uitvoerig behandelen aan een slepende beenblessure. Nadat duidelijk werd dat ze last bleef houden, besloot de Wit-Russische op tegeven.

In de halve finale zal Wozniacki het opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Maria Sharapova en Peng Shuai. Marion Bartoli en Yanina Wickmayer spelen in de halve finale.

Crysis 2 spelen samen met Crytek op PSN

Komende zaterdag zal Crytek, de ontwikkelaar van Crysis 2, op het PSN twee uur lang meespelen in de multiplayer van de demo. Van 19:00 tot 21:00, Nederlandse tijd, zullen zo'n elf medewerkers online zijn in verschillende games, tijdens het spelen is het ook mogelijk om vragen te stellen.

Wil je meedoen? Voeg dan de onderstaande namen toe aan je vriendenlijst en hou ze komende zaterdag-avond in de gaten.

  • CrytekSteve
  • CrytekJohnC
  • CrytekPugzilla
  • CrytekFluko
  • CrytekElf
  • CrytekJohnS
  • CrytekPeteC
  • CrytekTone
  • CrytekTomH
  • CrytekJim
  • CrytekRobJ
     

Real Madrid benoemt Del Bosque tot erelid

Vicente del Bosque is vandaag benoemd tot erelid van Real Madrid. De trainer, de huidige bondscoach van Spanje, won met De Koninklijke twee keer de Champions League en tweemaal de landstitel. In 2003 stuurde de leiding van Real Del Bosque weg, maar men is hem nog niet vergeten.

Florentino Perez, de voorzitter van Real Madrid, kwam met het voorstel om Del Bosque tot erelid te benoemen. Perez was ook voorzitter toen Del Bosque daar als trainer werkte en heeft groot respect voor de oefenmeester, die in de afgelopen zomer met Spanje de wereldtitel won ten koste van Nederland.

"Del Bosque heeft fantastisch werk geleverd met Spanje", geeft Perez tekst en uitleg over zijn beweegredenen om Del Bosque erelid te maken. Naast Del Bosque benoemde Real Madrid ook tennisser Rafael Nadal en operazanger Placido Domingo tot erelid.

Gadhafi: Geen genade voor verzet

Moammar Gadhafi is er alles aan gelegen om Benghazi, de stad die in handen van de opstandelingen is, in te nemen. Diegenen die zich overgeven kunnen rekenen op amnestie, maar voor diegenen die zich blijven verzetten is er geen 'genade', aldus de Libische leider.

Gadhafi hield donderdag een toespraak op de staatstelevisie en zei dat zijn troepen zijn begonnen aan het offensief tegen Benghazi. "De zaak is beslist (...) we komen eraan", zei hij. Voor degenen die zich verzetten 'zal er geen genade en geen mededogen zijn'.

De troepen zullen de bevolking van Benghazi 'redden' van de 'verraders', aldus de Libische leider. Hij waarschuwde de bewoners om zich niet bij de oppositie aan te sluiten.

[EL] Uitslag FC Zenit - FC Twente

FC Twente heeft de terugwedstrijd in de Europa League verloren. Zenit was met 2-0 te sterk. Dankzij de 3-0 zege in de thuiswedstrijd plaatsten de Tukkers zich wel voor de kwartfinales.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Twente via Chadli maar in het vervolg was Zenit lange tijd heer en meester op de eigen grasmat. Na iets meer dan een half uur spelen stonden de Russen al met 2-0 voor. Eerst schoot Sjirokov op de paal en in de rebound raak en vervolgens maakte Kerzjakov de 2-0.

Zenit dacht vlak na rust tot tweemaal toe dat het vanaf de penaltystip de 3-0 zou mogen maken. De overtreding van Buysse was een zuivere strafschop en Landzaat kwam ook goed weg toen hij de bal tegen de hand kreeg. FC Twente nam vervolgens het initiatief en kreeg een aantal kansen maar verzilverde er geen. Zenit was in de slotfase weer sterk maar echt uigespeelde kansen bleven uit.

FC Zenit

2 - 0
 (0 - 3) 

*FC Twente

 16' Sjirokov
 37' Kerzjakov
 
 
 Gele kaart: Danny, Alves, Anjoekov, (Zenit)
 
Stadion: Petrovski-stadion, Sint-Petersburg
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zjevnov
Anjoekov
Alves
Meira (Huszti/46)
Lukovic
Ionov
Denisov
Danny
Sjirokov
Lazovic (Boecharov/64)
Kerzjakov
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Onyewu
Buysse
Landzaat
Brama
Janssen
Chadli
De Jong
(John/72) Bajrami

* door naar kwartfinale.

[EL] Uitslag Spartak Moskou - Ajax

De wedstrijd tussen Spartak Moskou en Ajax is in 3-0 geëindigd. Omdat de Russen de eerste wedstrijd ook al met 1-0 wonnen, gaan zij door naar de kwartfinales van de Europa League.

Spartak kwam voortvarend uit de startblokken, in de eerste tien minuten waren er al drie kansen, maar mede door een goed optreden van keeper Jeroen Verhoeven bleef het 0-0. De storm ging daarna liggen en Ajax kon er af en toe uit komen. Het was echter Dimitri Kombarov die in de 21ste minuut de score opende voor de Russen. Negen minuten later was het weer raak, in een snelle aanval was het Wellinton die de score verdubbelde en het zo nog moeilijker voor Ajax maakte om door te stoten naar de laatste acht.

Na de 2-0 was er voor Spartak overal ruimte om naar hartelust te spelen. 

In de tweede helft veranderde er niet veel. Spartak speelde de wedstrijd relatief simpel uit en kwam door een vrije trap van Alex in de 54ste minuut zelfs op 3-0. Ajax probeerde daarna iets terug te doen, maar het schot van Christian Eriksen spatte uiteen op de bovenkant van de lat. Ook aanvaller Aras Özbiliz had nog een mooi schot in de benen, ook deze raakte echter de lat. In de allerlaatste minuut kreeg Welliton nog een kans om keeper Verhoeven te verslaan, maar hij faalde hierin. Veel maakte het echter allemaal niet uit.

Spartak Moskou*

3 - 0
(1 - 0)

AFC Ajax

 21' D.Kombarov
 30' Welliton
 54' Alex
   
 
 
Stadion: Loezjniki, Moskou
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Dikan
K.Kombarov
Rojo
Sjesjoekov
Makejev
McGeady (Ari /67)
Ibson
Alex
Rafael Carioca
D.Kombarov
Welliton
  Verhoeven
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind (Enoh/46)
De Zeeuw
Eriksen (Cvitanich/63)
Anita
Sulejmani (Özbiliz/46)
De Jong
Ebecilio

* door naar kwartfinale.

Secret Story sjoemelt met cijfers

Tijdens de liveshows van Secret Story op NET 5 hebben de presentatoren van de show tijdens het opnoemen van de tussenstand een stomme rekenfout gemaakt. Ze lieten namelijk zien dat de tussenstand voor Guido 65 procent van de stemmen was en voor Servio 44 procent.

Iedereen die heeft leren hoofdrekenen op de basisschool kan zien dat dit in totaal 109 procent is. Pas enkele minuten later werd de fout hersteld door de presentatoren.

Ook heeft deelneemster Sharon haar geheim moeten vertellen op tv. Ze heeft in 2004 de tsunami overleefd in Thailand. Zelf weet ze niet dat er vorige week in Japan weer een alles verwoestende tsunami heeft plaatsgevonden. 

Wielrennen: Straf bij dopinggebruik verhogen

De Professional Cycling Council wil de straf voor dopinggebruik in het wielrennen verhogen van twee naar vier jaar. De organisatie de de opvolger van de UCI ProTour Council nadat de UCI de WorldTour dit jaar ingevoerd heeft.

Het moet overigens wel gaan om zware overtredingen, zoals het gebruiken van epo, groeihormonen en bloedtransfusies. Daarnaast wil de PCC onderzoeken of het mogelijk is om ploegen te straffen die renners aantrekken die van een dopingschorsing terugkeren.

Geen verschuivingen na hertelling Flevoland

De hertelling van de stemmen van veertig stembureaus in de provincie Flevoland leidt niet tot een wijziging in de zetelverdeling en in de benoeming van de kandidaten. Dat heeft commissaris van de Koningin van Flevoland Leen Verbeek donderdag bekendgemaakt.

Het verschil van 80 tussen het aantal ingenomen stemkaarten en het aantal stemmen dat is uitgebracht is voor 76 gevallen verklaard. Bij deze verschillen was sprake van handmatige telfouten en fouten bij het overnemen van de resultaten.

Provinciale Staten van Flevoland besloten vorige week donderdag dat een deel van de stemmen van de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland moest worden herteld. Het ging om de stemmen die in 40 van de 199 stembureaus waren uitgebracht. Onder deze 40 zaten er 37 in Almere. De andere stembureaus zaten in Lelystad, Urk en de Noordoostpolder.

Bij de veertig stembureaus werden onverklaarbare afwijkingen geconstateerd, zo stelde de commissie-geloofsbrieven na onderzoek. De stemmen werden opnieuw geteld, nadat de VVD-fractie om een algehele hertelling had gevraagd.

De fractie wilde de hertelling nadat er een verschil van tachtig tussen het aantal ingenomen stemkaarten en het aantal stemmen dat is uitgebracht bleek te zitten. De tachtig stemmen zouden er volgens de partij toe kunnen leiden dat de VVD een zetel erbij krijgt. Dat blijkt niet zo.

Rutte informeerde fracties toch niet over Libië

Premier Mark Rutte (VVD) heeft de fractievoorzitters in de Tweede Kamer toch niet geïnformeerd over de in Libië opgepakte Nederlandse militairen. Dat heeft Rutte in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Eerder zei hij dat de geheime missie van de drie was besproken.

Rutte zei begin maart, toen net bekend was dat de drie vastzaten in het door onlusten geteisterde land, dat de zogeheten commissie-stiekem wel vertrouwelijk was geïnformeerd over de kwestie door het kabinet. In de brief aan voorzitter van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Stef Blok (VVD) schrijft de premier dat hij deze mededeling ten onrechte tijdens een persconferentie heeft gedaan. "Een dergelijk overleg heeft nooit plaatsgevonden", aldus Rutte.

De premier zegt erop te vertrouwen dat de brief een einde maakt aan mogelijk resterende onduidelijkheid over zijn uitspraak.


Mistige uitspraken van onze premier (Foto: Novum)

'VN neemt alle noodzakelijke maatregelen'

Een concept van de VN-resolutie over Libië waar de VN-Veiligheidsraad donderdagavond over stemt, rept van het instellen van een no-flyzone en van 'alle noodzakelijke maatregelen' om bedreigde burgers te beschermen. Het Britse persbureau Reuters heeft inzage in de tekst gehad.

De ontwerpresolutie zoals die er nu ligt staat Arabische landen en andere landen toe om in samenwerking met de Verenigde Naties de 'burgers en door burgers bewoonde gebieden te beschermen die bedreigd worden door een aanval'. Die bevoegdheid geldt expliciet ook voor de oostelijke stad Benghazi, die het belangrijkste bolwerk is van de rebellen die tegen dictator Moammar Gadhafi strijden.

Alle vluchten in het Libische luchtruim worden verboden. Een buitenlandse 'bezettingsmacht' in Libië wordt in de resolutie uitgesloten.

'VN neemt alle noodzakelijke maatregelen'
'VN neemt alle noodzakelijke maatregelen' (Foto: ANP)

SBK 2011 barst los met debuuttrailer

Superbikes 2011, afgekort SBK 2011, komt in mei uit en de ontwikkelaar Black Bean Games claimt de ultieme motorracing-game gemaakt te hebben. De debuuttrailer voor de game is een beetje anders. Het begint met een aparte meeting bij Black Bean Games, voordat het filmpje losbarst met de gameplay.

Zoals je mag verwachten heeft SBK 2011 de licentie voor alle klassen, rijders en tracks van het seizoen 2011 die er toe doen. De game verschijnt op Playstation 3, Xbox 360 en PC.

Gratis spelen met tanks

12 april zal de dag worden dat we hier in Europa met tanks kunnen rondrijden over het virtuele strijdveld van World of Tanks. De game is een free-to-play MMORPG met tanks en ander zware machines uit de Tweede Wereldoorlog. De game is al zo'n negen maanden lang in verschillende test-fases in Rusland beschikbaar.

De game zal gratis te spelen zijn op de PC en zal zijn inkomsten delven uit micro-transacties van de spelers. De game bevat een verwoestbare omgeving en het zal mogelijk zijn om je voertuig upgrades te geven. Baas van uitgever en ontwikkelaar Wargaming.net is erg enthousiast over het spel.

World of Tanks houdt trouwens ook nog het record van de meeste spelers van een MMO online op één server, dit nummer staat op 91.311 spelers en is gevestigd op 23 januari van dit jaar.

WoT

Ferrer vergelijkt zich met Cruijff

Albert Ferrer blijft hoog inzetten met Vitesse. De Spaanse trainer aast met de Arnhemmers op plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal.

Ferrer heeft Vitesse dit jaar nog niet echt aan de praat gekregen, wat heeft geleid tot een voorlopig vijftiende plaats. De Catalaan erkent ondanks de hoge doelstelling dat er wel een klein wonder nodig is om als achtste te eindigen.

"Het wordt moeilijk, maar je weet het nooit. We blijven strijden tot het einde", sprak Ferrer tegen Omroep Gelderland. "Maar als we als 9e of 10e eindigen, dan is dat ook goed." Vitesse-eigenaar Merab Jordania stelde na zijn aantreden de achtste plaats als doel.

Volgens Ferrer is het geen verrassing dat de resultaten tegenvallen bij Vitesse. "Het eerste jaar is altijd moeilijk. Johan Cruijff had bij Barcelona ook twee jaar nodig om een prijs te winnen", trekt de Spaanse oefenmeester een opvallende vergelijking. Vitesse is de eerste club die Ferrer onder zijn hoede heeft.

FC Barcelona baalt van dopingcontrole

FC Barcelona heeft vandaag bezoek gehad van de dopingcontroleurs van de UEFA, zo maakte de ploeg op haar website bekend. Tien spelers spelers werden volgens de bond verzocht om aan de routinecontrole mee te werken. Een maand geleden kreeg de club ook al bezoek van de dopingcontroleurs.

"Doktoren van de UEFA brachten donderdagochtend een verrassingsbezoek bij de training van FC Barcelona. Dit is de tweede keer dit seizoen dat het gebeurt. Vorig seizoen waren er in totaal drie controles," zo luidde een verklaring van Barcelona.

De timing van de controle is opvallend, omdat enkele dagen geleden het radiostation Cadena Cope de Catalaanse club er van beschuldigde om met artsen met een twijfelachtige reputatie te werken. Barcelona heeft de radiozender hiervoor wegens smaad aangeklaagd. Het tot de katholieke kerk behorende Cadena Cope heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor de uitspraken.

Dopinggevallen in Nederland gedaald

Het aantal dopinggevallen in Nederland is vorig jaar gedaald. In 2010 werd in 23 gevallen aangifte gedaan, tegen 27 een jaar eerder. Dat meldt de Dopingautoriteit. Een van de 23 zaken werd overgedragen aan de betreffende internationale federatie en een geval ging naar de nationale antidopingorganisatie van het betrokken land.

De dopingautoriteit verwerkte vorig jaar de resultaten van 2194 tests. In de overige 614 gevallen verzorgde de opdrachtgever, meestal een internationale sportfederatie, de verwerking. In 81 van de 2194 urinemonsters werden afbraakproducten van een of meer dopinggeduide stoffen aangetroffen.

Anabolen kwamen met 62 gevallen verreweg het meest voor. Een jaar eerder was dat nog 42. De meeste overtredingen vonden plaats in de krachtsporten en het rugby met beide vier gevallen. De Dopingautoriteit deed aangifte tegen 21 mannen, 1 vrouw en 1 mannenteam.

Snetterton vernoemt bocht naar Hamilton

Het Engelse circuit Snetterton heeft een bocht vernoemd naar voormalig Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton. Ook oud-F1-coureur Martin Brundle, Formule 1-baas Frank Williams en vijftienvoudig wereldkampioen motorracen Giacomo Agostini kregen een bocht naar zich vernoemd.

"Zo af en toe heb je er een coureur bij die van een andere planeet lijkt te komen. In mijn tijd was dat Ayrton Senna, tegenwoordig hebben we Lewis Hamilton. Natuurlijk, dankzij Ron Dennis en McLaren heeft hij gedurende zijn loopbaan alleen maar voor goede teams en in goede auto's gereden, maar hij heeft wel in elke klasse waarin actief was, gewonnen," zei de circuitbaas van Snetterton Jonathan Palmer die de baan deze winter helemaal heeft op laten knappen.

"Hij beschikt over ontzettend veel talent, wat hij bijvoorbeeld in 2008 nog liet zien op een kletsnat Silverstone. Het geweldige aan Lewis is ook, dat hij nog steeds dezelfde persoon is als toen ik hem leerde kennen. We hebben een van de lastigste bochten van het circuit naar hem vernoemd. Het gaat om een zeer snelle linkerbocht."

Nieuw op FOK!: userreviews

Vanaf nu is het systeem voor userreviews actief. Dat houdt in dat je bij elke film, game, boek, dvd etc. een eigen review kunt schrijven die dan door andere users bij die film gevonden kan worden.

Je kunt de reviewmogelijkheid vinden door op de film- of gamepagina (voorbeeld) te kijken onder Jouw mening. Je klikt vervolgens op de link 'Wil je een review schrijven over [titel]?' en er verschijnt een tekstvak, waarin je de review kunt plaatsen. Probeer een goed beeld te geven voor de lezer van je review; vertel over je ervaringen en hoe die je bevielen, maar wees hierin kort en bondig. De lezer moet jouw review en die van anderen kunnen gebruiken om zelf een goed beeld te krijgen. Ook kun je vanaf de userreview pagina beginnen met het schrijven van een review voor elke film of elke game in onze database.

Userreviews worden in een eigen tabblad getoond onder 'Meer informatie'. Kijk hier voor een voorbeeld. Naast de gerelateerde berichten en de userreviews zijn bij sommige onderwerpen ook filmpjes te bekijken. Denk hierbij aan trailers, interviews en featurettes.

Prinsessen verzamelen in HOARD

Strategische Arcade-game HOARD komt binnenkort uit voor verschillende platforms. De game is al uit in Amerika voor de PS3, zij zullen de PSP-versie 22 maart krijgen. Europa zal de PS3- en PSP-versie midden april krijgen, de Steam-versie voor de PC en Mac zal vanaf 4 april beschikbaar zijn.

De Amerikaanse prijs voor de game zal $9,99 zijn, de Steam-versie zal op 21 maart al in de verkoop gaan en zal een gelimiteerde 'fire-sale'-actie krijgen waar je 25% korting krijgt op het spel. Via Steam kan je ook het spel vier keer kopen voor de prijs van $28,00. Daarnaast zal de PC- en Mac-versie ook wat extra's krijgen zoals een winterlandschap, een nacht-modus en een aantal nieuwe maps.

HOARD draait om met maximaal vier draken, mogelijk in vierspeler-coöp, verschillende schatten te verzamelen, prinsessen te ontvoeren en dorpelingen angst aan te jagen.

'Jongeren minder handig op internet'

Europese jongeren zijn niet zo handig met internet zoals altijd gedacht werd, blijkt uit onderzoek van EU Kids Online dat betaald werd door de Europese Commissie. Vooral jonge tieners tussen 11 en 13 jaar kunnen nog niet zo goed met internet overweg.

Tussen Europese landen zijn er forse verschillen. Jongeren in Finland zijn het handigst, gevolgd door Slovenië en Nederland. In Ierland en Turkije doen jongeren het minst online activiteiten.

Internetbezoekers tussen de 9 en 16 jaar gebruiken de computer het meest voor huiswerk, spelletjes en sociale activiteiten zoals Facebook en Twitter.

De helft van de jonge tieners zegt zelfstandig eenvoudige taken op internet te kunnen doen. Onder 15- tot 16-jarigen is dat gestegen tot driekwart. Vooral kinderen uit gezinnen met een hogere sociaaleconomische achtergrond zijn handiger met internet.

'Jongeren minder handig op internet'
'Jongeren minder handig op internet' (Foto: ANP)

Nederlandse films domineren bioscopen

Nederlandse films domineren de Nederlandse bioscopen in het eerste kwartaal van 2011. De vier best bezochte titels van de afgelopen tien weken waren Nederlandse producties, zo blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

De best bezochte film van 2011 is tot nu toe Sonny Boy, de verfilming van het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. Daarna volgen New Kids Turbo!, Gooische Vrouwen en Loft. De eerste drie titels hebben dit jaar elk bijna 400.000 bezoekers getrokken. New Kids en Loft draaiden overigens ook de laatste weken van 2010 al in de bioscopen en trokken toen ook enkele honderdduizenden bezoekers.

Directeur Ron Sterk van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) spreekt van een 'volstrekt unieke situatie'.

Nederlandse films domineren bioscopen
Nederlandse films domineren bioscopen (Foto: ANP)

Cd: Mazgani - Song of Distance

Vorig jaar verscheen de cd Ladies and Gentlemen, Introducing... van Mazgani. Emotioneel, gepassioneerd, depressief en een geweldige stem. Dat waren de kernwoorden van het album. Nog geen jaar later verschijnt alweer het nieuwe album van deze Portugees-Iranese zanger: Song of Distance. Hoe is het met hem gesteld. Is hij nog steeds zo depressief, gaat het nog steeds slecht in de liefde? Draagt hij nog steeds de wereld als een last op zijn schouders? En de meest belangrijke vraag? Sleurt hij ons net als op Ladies and Gentlemen, Introducing... opnieuw mee in al zijn problemen?

Mazgani1

Maria Peters wil Anne Frank-film maken

Regisseur Maria Peters is in gesprek met schrijfster Jacqueline van Maarsen over het verfilmen van haar boek Je beste vriendin Anne. Dat heeft Peters donderdag verteld op de Dag van de Literatuur in Rotterdam.

In het autobiografische boek vertelt de schrijfster over haar jeugd in Amsterdam en haar vriendschap met Anne Frank. Zij bleven bevriend tot Anne en haar familie in juni 1942 onderdoken in het Achterhuis. Haar afscheidsbrief aan Jacqueline ondertekende het meisje met 'je beste vriendin Anne’, de titel van het boek.

Peters wil zelf het scenario schrijven en de film regisseren.

Maria Peters wil Anne Frank-film maken
Maria Peters wil Anne Frank-film maken (Foto: ANP)

'Reactor 3 afgekoeld, straling blijft hoog'

Waterkanonnen van het Japanse leger zijn er donderdag in geslaagd reactor 3 van de geplaagde kerncentrale Fukushima Daiichi af te koelen. De straling rond het complex blijft echter onverminderd hoog. Dat heeft de eigenaar van de kerncentrale, het bedrijf TEPCO, laten weten aan het Japanse persbureau Kyodo.

De autoriteiten richten zich op reactor 3, omdat daar het zeer gevaarlijke plutonium is opgeslagen. Eerder donderdag stortten helikopters een mengsel van zeewater en boorzuur op de kernreactor. Ook toen daalde het stralingspeil niet of nauwelijks, aldus TEPCO.

Reactor 3 kampt sinds de aardbeving en tsunami van afgelopen vrijdag met ernstige koelingsproblemen. Een brand en een explosie hebben het beschermende omhulsel, dat radioactieve stoffen moet tegenhouden, mogelijk beschadigd. In de omgeving is veel straling gemeten en er wordt gevreesd dat splijtstofstaven gedeeltelijk zijn gesmolten.

De situatie in de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is 'redelijk stabiel', vergeleken met een dag eerder. Dat heeft een hoge functionaris van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) donderdag gezegd. De functionaris, Graham Andrew, zei echter ook dat 'het nog steeds mogelijk is dat de situatie verslechtert'.

'Reactor 3 afgekoeld, straling blijft hoog'
Reactor 4, na de explosie (Foto: ANP)

Vijf jaar cel voor doodrijden fietser

Een 27-jarige man is donderdag tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld voor een fataal verkeersongeval. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald. De man reed in november in Bergentheim een groep fietsers aan. Een 17-jarige fietser overleed, een 16-jarige raakte zwaargewond.

De man raakt ook zijn rijbewijs kwijt. Hij mag de eerste vijf jaar na zijn gevangenisstraf niet achter het stuur zitten. Het Openbaar Ministerie had zes cel jaar cel tegen de bestuurder geëist.

De man was de bewuste nacht met te veel alcohol op achter het stuur gestapt. Hij heeft bekend dat hij acht glazen drank op had. Ook reed de man te hard en roekeloos. Hij probeerde de fietsers in te halen terwijl er vanuit de andere richting een auto naderde.

De twee slachtoffers maakten deel uit van een groepje dat over de Kanaalweg Oost fietste. De 17-jarige kwam in een kanaal terecht en verdronk.

Volgens het OM is de man na de aanrijding met de twee slachtoffers ook nog achteruit ingereden op de groep jongens. De rechtbank achtte dit niet bewezen.

Vriend verduisterde kinderporno Mikelsons

Een vriend van Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft een groot deel van de verzameling kinderporno verduisterd toen Mikelsons in beeld kwam van de politie. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag gezegd voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens het OM zou de vriend vorig jaar na een uitzending van Opsporing Verzocht, waarin voor het eerst een foto van een van de slachtoffers werd getoond, naar het huis van Mikelsons en diens echtgenoot Richard van Olffen zijn gegaan en een groot deel van de kinderpornoverzameling hebben meegenomen. Desondanks vond de politie nog 8 terabyte aan kinderporno in de woning van Mikelsons.

Justitie is nog op zoek naar de onbekende connectie van de verdachten. Vermoedelijk zit hij in het buitenland. Van Olffen zou hebben verklaard dat het netwerk van Mikelsons gigantisch is. Het OM heeft onder meer de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland gevraagd om te helpen in het opsporen van de contacten van Mikelsons.

Van Olffen moest donderdagochtend verschijnen in de extra beveiligde vestiging van de Amsterdamse rechtbank. Van Olffen betuigde bij deze gelegenheid zijn spijt. Mikelsons is donderdagmiddag aan de beurt.

Nick & Simon in Amerika bezig met muziekprogramma

Nick & Simon werken in Amerika aan een nieuw muziekprogramma dat in mei op de Nederlandse buis komt. Dat heeft hun management laten weten. De precieze inhoud van de show wordt later bekendgemaakt.

Het AD schreef donderdag dat het Volendamse duo bezig zou zijn met een realitysoap, maar dat is volgens het management niet waar. "Ze maken een muziekprogramma, maar meer kan ik er nog niet over vertellen."

De twee zangers lieten vorige week al doorschemeren dat ze bezig zijn met een nieuw project. "We weten er zelf nog niet veel van", zei Simon in Koffietijd. Naar verluidt proberen de twee in de show voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten.


Nick & Simon (Foto: Novum)

Batman's butler Michael Gough (94) overleden

Acteur Michael Gough is op 94-jarige leeftijd overleden, schrijft entertainmentwebsite TMZ. De Brit is vooral bekend als de butler van Bruce Wayne, alias Batman, die hij vertolkte in vier films.

Gough kroop in 1997 voor de laatste keer in de huid van butler Alfred, in de film Batman & Robin. De acteur, die al sinds de jaren veertig acteerde, was ook te zien naast Christopher Lee in Dracula uit 1958 en naast Robert Redford en Meryl Streep in Out of Africa (1985).

Michael Gough
Michael Gough 1917-2011

Battle.net marktplaats komt echt

Blizzard mede-oprichter Frank Pearce heeft aangegeven dat de 'marketplace' voor Starcraft II echt op Battle.net zal gaan komen. Momenteel is er nog geen datum bekend ondanks dat Pearce aangeeft dat de marktplaats een belangrijk onderdeel is voor de Starcraft II-fans.

Pearce vindt het erg jammer dat er nog geen tijdslijn bekend is voor de feature aangezien het spel samen met Battle.net een hele goede manier kan zijn om de fans van het spel van meer content te voorzien. Vorige maand heeft één van de ontwikkelaars nog aangegeven dat ze er druk mee bezig waren maar dat er nog een hoop uitdagingen voor ze lagen voor deze feature.

Volgens Pearce is de marktplaats nog wel een poosje verwijderd van een release, we zullen dus moeten afwachten tot er een datum bekendgemaakt wordt. De marktplaats is bedoeld voor mensen die eigen maps hebben gemaakt en deze willen aanbieden voor andere spelers op een overzichtelijke plek. Het zal ook mogelijk zijn om de maps eventueel voor geld aan te bieden waardoor mensen met een zeer succesvolle map er nog wat aan kunnen verdienen als ze dit willen.

SC2

Spoeddebat over Marokkaanse ambassade

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over onderbetaling van personeel van de Marokkaanse ambassade in Nederland. Abvakabo FNV trok onlangs aan de bel vanwege de slechte arbeidsvoorwaarden van de werknemers. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vroeg donderdag een spoeddebat aan, en kreeg hiervoor steun van de PvdA.

Abvakabo FNV wil dat Marokko zich houdt aan het Nederlandse arbeidsrecht. Een deel van het ambassadepersoneel zou een salaris ontvangen dat onder het Nederlandse wettelijk minimumloon ligt. Ook zouden verschillende medewerkers ten onrechte zijn ontslagen, worden zieken gekort op hun salaris, wordt vakantiegeld niet uitbetaald en ontvangen werknemers niet altijd het loon dat op hun loonstrook staat.

Er worden acties voorbereid, meldt Abvakabo FNV. Ook krijgt de Tweede Kamer binnenkort een petitie aangeboden. Er is al een werkonderbreking gehouden.

Jerry K. krijgt half jaar voor kinderporno

De rechtbank in Alkmaar heeft Jerry K. en zijn vrouw donderdag opnieuw veroordeeld voor het bezit en het verspreiden van kinderporno. Het paar kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

De twee hadden in 2002 kinderporno in hun bezit. Ze hebben de foto's van minderjarige Oost-Europese meisjes ook verspreid. De meisjes zijn niet gedwongen of misbruikt. De schoonvader van K. kreeg voor zijn aandeel een voorwaardelijke celstraf van één maand.

K. en zijn vrouw stonden in 2006 ook al terecht voor deze zaak. Ze kregen toen een werkstraf. Het Gerechtshof in Amsterdam verklaarde de zaak daarna echter nietig, waardoor de zaak nu opnieuw voor de rechter moest komen.

Jerry K. is in 2008 in Brazilië tot 21 jaar cel veroordeeld voor het misbruiken van 24 jonge meisjes. Hij werd bij verstek veroordeeld, omdat hij en een handlanger het land in 2004 met behulp van een noodpaspoort hadden verlaten. Daarover ontstond een diplomatieke rel tussen Nederland en Brazilië.

Veehouder verdacht van illegaal slachten

Een 49-jarige veehouder uit de provincie Utrecht die wordt verdacht van het illegaal slachten van runderen en schapen is donderdag voor in ieder geval nog veertien dagen vastgezet. Maandag troffen rechercheurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) bij een inval bij zijn bedrijf in Utrecht een illegale, compleet ingerichte slachtplaats aan.

De slachtplaats is ontmanteld, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie donderdag. De rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht heeft de man donderdag in bewaring gesteld.

Het slachten van runderen en schapen is in Europa aan strenge regels en toezicht gebonden, aldus het functioneel parket dat zich met milieuzaken bezighoudt. "Het ontduiken van die voorschriften betekent niet enkel economisch gewin, maar vormt ook een bedreiging voor de volksgezondheid."

Van der Vaart tipt Redknapp over Mathijsen

Rafael van der Vaart ziet Joris Mathijsen graag bij Tottenham Hotspur. "Ik heb Joris al bij Redknapp aanbevolen", zei de begaafde spelmaker tegenover persbureau Novum Nieuws op de hachelijke situatie van de Nederlanders bij HSV.

"Joris is een onderschatte speler," geeft Van der Vaart aan. "Hij staat er altijd en is belangrijk voor de groep, zowel bij Oranje als bij Hamburger SV. Hij heeft veel kritiek gehad gedurende zijn carrière bij het Nederlands elftal, maar dat was onterecht. Ik kan me geen slechte wedstrijd van Joris herinneren."

Mathijsen heeft nog een contract voor één jaar bij het dolende HSV, maar mag aan het eind van het seizoen waarschijnlijk vertrekken. De leiding van de Hamburgers twijfelt over de kwaliteiten van de centrumverdediger en hoopt nog wat geld voor hem te krijgen bij een eventuele verkoop.

Ook de andere Nederlanders hebben het moeilijk in Hamburg. Ruud van Nistelrooy zit wekelijks op de bank en Eljero Elia bekijkt de duels zelfs regelmatig vanaf de tribune. Het aflopende contract van de langdurig geblesseerde Romeo Castelen wordt niet verlengd.

HSV bevindt zich in een rumoerige fase. De Noord-Duitsers verloren afgelopen weekeinde met 6-0 van Bayern München en zetten trainer Armin Veh deze week aan de kant. Ook in de clubleiding botert het niet, getuige het ontslag van preses Bernd Hoffman woensdag.

Frank Arnesen wordt deze zomer de nieuwe technisch directeur in Hamburg. Met hem hopen de Rothosen, die sinds 2006 zes oefenmeesters versleten, een nieuwe weg in te slaan.

Warner Bros gebruikt Unreal-engine op lange termijn

Warner Bros Interactive Entertainment hebben samen met Epic Games een deal gesloten voor het gebruik van de Unreal-engine tot 2014. Rocksteady Studios en NetherRealm Studios, beide onderdeel van Warner Bros, zullen voorlopig de engine blijven gebruiken voor hun toekomstige games.

In de deal is ook afgesproken dat Warner Bros de engine mag gebruiken in elk opkomend project van de studio, ongeacht het product. Mark Rein, Vice President van Epic Games, heeft aangegeven enthousiast te zijn over de deal en erg blij te zijn dat de getalenteerde ontwikkelaars gebruik blijven maken van de engine.

Naast Rocksteady Studios en NetherRealm Studios bezit Warner Bros Interactive Entertainment nog een aantal andere studios die ook van de engine gebruik kunnen maken.

WBI

 

[Upd] [EL] Ebecilio toch in basis Ajax

Afgaande op de laatste training zal Aras Özbiliz mogelijk een basisplaats krijgen van Ajax-trainer Frank de Boer. De Amsterdammers spelen vanaf de return van de achtste finales in de Europa League tegen Spartak Moskou.

Özbiliz, die afgelopen weekend tegen Willem II een sterke invalbeurt kende, maakt daardoor voor het eerst in zijn loopbaan zijn opwachting in de basis van Ajax. Zijn plaats gaat ten koste van Lorenzo Ebecilio, die waarschijnlijk genoegen moet nemen met een plek op de reservebank.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Verhoeven, Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Blind; De Zeeuw, Anita, Eriksen; Sulejmani, De Jong, Özbiliz.

Update

Lorenzo Ebecilio zal toch in de basis beginnen bij Ajax. Aras Özbiliz zal daardoor op de reservebank beginnen.

Maleisische radio schrapt homoteksten Lady Gaga

Born This Way, het nieuwe nummer van Lady Gaga, is op de Maleisische radio in een bewerkte versie te horen. Het land is bang dat sommige teksten uit het lied, waarin onder meer homoseksualiteit aan de orde komt, aanstootgevend zijn.

Volgens AMP Radio, een groot station met acht radiozenders, verbiedt de overheid liedjes die 'de goede smaak aantasten of aanstootgevend zijn'. "Het onderwerp is nog altijd taboe in Maleisië", vertelt een woordvoerder.

Gaga zingt in haar nummer over de acceptatie van alle soorten mensen, of ze nu homo, biseksueel of transseksueel zijn. Als stations in Maleisië de normale versie van Born This Way toch draaien, riskeren ze een boete van zestienduizend dollar.


Gaga gecensureerd in Maleisië (Foto: Novum)

Held of overbodig geweld: Casey Heynes

Gepest worden op school: wie heeft het niet meegemaakt? Zo had ik een te grote neus en was ik jarenlang de kleinste van de klas. Inmiddels ben ik 1.93 meter en is mijn hoofd wat voller geworden en heeft mijn neus hetzelfde formaat aangehouden, waardoor mijn neus nu binnen de verhoudingen van mijn hoofd past. Ook de jeugdpuistjes zijn al lang verleden tijd. Maar soms halen de pestkoppen het bloed onder je nagels vandaan. Als tiener ben je nu eenmaal veel gevoeliger voor pesterijen.

Iran brengt capsule in baan om de aarde

Iran heeft voor het eerst een ruimtecapsule in een baan om de aarde gebracht. Dat heeft het Iraanse persbureau IRNA donderdag gemeld. De missie is een test voor een eventuele toekomstige missie waarbij een levend dier in de ruimte wordt gebracht.

De ruimtecapsule werd met een Kavoshgar-4 raket gelanceerd.

Vorig jaar bracht Iran een telecommunicatiesatelliet in een baan om de aarde. Ook werden al eens een muis, een schildpad en een aantal wormen de ruimte ingeschoten.

Sommige landen vrezen dat het Iraanse ruimtevaartprogramma bedoeld is om ballistische raketten te testen.

Vrouw rijdt 61 keer te snel in een jaar

Een 51-jarige vrouw uit België is veroordeeld voor 61 snelheidsovertredingen die ze in één jaar pleegde. Ze moet van de rechter 8569 euro aan boetes betalen. Daar komt ook nog eens 2475 euro bij voor het slachtofferhulpfonds en enkele duizenden euro's aan gerechtskosten. Ze kreeg ook twee keer een rijverbod van vijftien dagen.

De auto was ruim een jaar geleden tientallen keren geflitst. Aangezien de wagen in Luxemburg stond ingeschreven, was het moeilijk om de identiteit van de overtreder te achterhalen. Op 24 maart 2010 trof de Belgische politie de auto aan bij een supermarkt met de vrouw achter het stuur.

Haar advocaat stelde dat niet bewezen was dat zij de snelheidsovertredingen had begaan. Haar vriend - de eigenaar van de auto - had die net zo goed kunnen plegen. De man overleed in mei vorig jaar en is nooit verhoord door de politie.

Rijk schrapt flink in functiebeschrijvingen

Het aantal functiebeschrijvingen bij het Rijk wordt teruggebracht van 30.000 naar 52. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) hoopt dat de functies zo beter onderling vergelijkbaar zijn en dat het voor ambtenaren gemakkelijker wordt om van het ene naar het andere ministerie over te stappen.

Donner wil dat de rijksoverheid meer als eenheid gaat werken. Ook moeten de functieprofielen duidelijk maken welke resultaten, kennis en vaardigheden van de ambtenaar worden verwacht.

Met de invoering verwacht minister Donner op termijn tientallen miljoenen euro's te besparen. Dat komt doordat voortaan niet meer bij iedere organisatieverandering nieuwe gedetailleerde functiebeschrijvingen hoeven te worden gemaakt.

Lady Gaga ontvangt modeonderscheiding

Lady Gaga heeft een modeprijs verdiend met haar excentrieke kledingstijl. De 24-jarige zangeres ontvangt haar beeldje van The Council of Fashion Designers of America (CFDA) op 6 juni.

Lady Gaga krijgt de Fashion Icon Award vanwege haar grote invloed op de modewereld en revolutionaire stijl, volgens de website van de CFDA. Eerder kregen model Kate Moss en de actrices Nicole Kidman en Sarah Jessica Parker het modebeeldje.

Zusjes Ashley en Mary-Kate Olsen, bekend uit onder andere de tv-serie Full House, zijn genomineerd als invloedrijkste nieuwkomers in het ontwerpen van vrouwenmode. Tijdens de uitreiking horen de zusjes pas of ze de Swarovski Award mee naar huis mogen nemen.


Lady Gaga ontvangt modeonderscheiding (Foto: Novum)

De Grote FOK!filmprijsvraag is begonnen

De 'maand' tussen 15 maart tot en met 8 april staat geheel in het teken van de Grote FOK!filmprijsvraag. Tijdens vier prijsvragen maak je kans op de beste films en grootste prijzen. Houd FOK! en vooral FOK!film goed in de gaten. Volg ook het Twitteraccount van FOK!film om het laatste nieuws binnen te krijgen in je timeline.

Tijdens de eerste prijsvraag mogen we in samenwerking met Warner Bros. vijf keer een dvd weggeven van de komedie Due Date. In de film komen The Hangover's Zach Galifianakis en Iron Man's Robert Downey Jr. samen en beginnen ze aan een hilarische roadtrip.

Maar dat is niet alles. Aan het einde van de rit kun je zelfs twaalf (!) bioscoopbonnen winnen. Dus waar wacht je nog op? De prijsvraag van week 1 staat online. Succes.

ADO ontvangt Zuid-Amerikaanse elftallen

De nationale voetbalteams van Chili, Colombia, Ecuador en Peru zijn op 29 maart in het Kyocera stadion van ADO Den Haag te bewonderen. De Zuid-Amerikaanse landen spelen tegen elkaar als voorbereiding op de Copa America, die in juli in Argentinië wordt gespeeld.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat vier nationale elftallen uit Zuid-Amerika op Nederlandse bodem tegen elkaar spelen. Ecuador en Peru trappen om 18.00 uur af. Chili neemt het om 20.30 uur op tegen Colombia.

Wielerteams in opstand tegen oortjesverbod

De associatie van professionele wielerteams AIGCP boycot de Ronde van Beijing als voor 1 mei het 'oortjesverbod' niet wordt opgeheven. Deelnemende teams hebben een tekst ondertekend die stelt dat deelname aan de Chinese ronde niet doorgaat, wanneer het verbod op radiocontact gedurende wielerwedstrijden wordt gehandhaafd door de UCI.

De Ronde van Beijing is gekozen, omdat dit het enige professionele wielerevenement is dat niet alleen wordt overzien, maar ook actief gepromoot door de mondiale wielerunie. De vijfdaagse rittenkoers rond de Chinese hoofdstad staat van 5 tot en met 9 oktober op de wielerkalender.

"Op deze manier benadelen we geen wedstrijdorganisatoren, die zelf geen stem hebben in de regelgeving," legt AIGCP-preses Jonathan Vaughters uit. "Eerlijke, logische en door iedereen geaccepteerde spelregels zijn ons doel. We hopen dat de UCI onze medestander wordt in het bereiken van deze doelstelling."

De AIGCP verklaarde donderdag dat zij door de UCI in Milaan is geweerd van een bijeenkomst met belanghebbenden in de wielerwereld. Tijdens deze vergadering zou het onderwerp 'oortjes' uitgebreid aan de orde komen.

Duitse aanklager wil hoge straf voor incest

Aanklagers in Duitsland hebben een gevangenisstraf van veertien jaar en zes maanden geëist voor een man die ervan wordt verdacht acht kinderen bij zijn stiefdochter te hebben verwekt. Na zijn straf zou de man onder toezicht moeten blijven, aldus de aanklagers. Dat meldde het Duitse persbureau DAPD donderdag. De man zou de vrouw jarenlang seksueel hebben misbruikt.

Detlef S. zou niet alleen zijn stiefdochter, maar ook zijn eigen dochter en zijn stiefzoon, de tweelingbroer van zijn stiefdochter, hebben misbruikt. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 1987 en 2010. De twee meisjes zou hij bovendien hebben gedwongen tegen betaling seks te hebben met andere mannen.

Tegen de man zijn bijna vierhonderd aanklachten ingediend.

DigiD aanvragen moeilijk door storing

Het aanvragen van een nieuwe DigiD is moeilijk vanwege een technische storing. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten.

Mensen die een DigiD willen aanvragen en daarbij een foutmelding krijgen, moeten het later nog eens proberen, zegt het ministerie. 's Avonds is het rustiger en is de kans groter dat een aanvraag lukt. Wie al een DigiD heeft, kan die gewoon gebruiken bij bijvoorbeeld een belastingaangifte.

De storing zit in de online versie van de gemeentelijke basisadministratie, het bestand met de naam- en adresgegevens van alle Nederlanders. Bij het aanvragen van een DigiD wordt via dit bestand gecontroleerd of de ingevulde gegevens kloppen.

Binnenlandse Zaken kan niet zeggen wanneer de storing verholpen zal zijn. Ook over de oorzaak van de storing is nog niets bekendgemaakt.

[EL] Rutten kiest mogelijk voor vertrouwde elf

PSV-trainer Fred Rutten zal mogelijk met de Zweedse spelers Marcus Berg en Ola Toivonen starten in de Europa League-return tegen Glasgow Rangers. De Eindhovense ploeg speelde vorige week met 0-0 gelijk.

Toivonen zal de plaats innemen van Otman Bakkal. De Zweed is in de Nederlandse competitie nog geschorst, maar mag op het Europese toneel wel meedoen.

Verder zal Marcus Berg de spitspositie weer innemen. Afgelopen weekend koos Rutten nog voor Genéro Zeefuik, maar de oefenmeester geeft voor het treffen met Glasgow Rangers de voorkeur aan de meer ervaren Zweed.

Vermoedelijke opstelling PSV: Isaksson; Manolev, Marcelo, Bouma, Pieters, Hutchinson, Toivonen, Engelaar, Lens, Berg en Dzsudzsák.

Man eist blowjob na onvrijwillige knipbeurt

Een man uit Evansville, in de Amerikaanse staat Indiana, heeft zijn ex-vriendin op brute wijze vernederd. Willie Charles Steverson heeft zijn ex een onvrijwillige knipbeurt gegeven. Verder verkocht hij haar een paar klappen waarna hij haar uiteindelijk dwong hem te pijpen.

Volgens de politie heeft de beste man haar en haar 8 jaar oude zoontje meegenomen naar een huis alwaar hij haar sloeg. Vervolgens verstikte hij haar tot ze bewusteloos raakte. Terwijl de ex bewusteloos was, knipte de man 60 tot 90 centimeter van haar haar af.

Al die tijd zat de jongen beneden tv te kijken. Toen hij tussenbeide probeerde te komen, kreeg hij ook een paar klappen. Toen het ventje eenmaal weer beneden was, dwong de man de vrouw hem een pijpbeurt te geven. De politie heeft Stevenson inmiddels opgepakt en in Vanderburgh County Jail opgesloten.

'Emanuelson mag alweer weg bij AC Milan'

Volgens diverse Italiaanse bronnen is AC Milan alweer uitgekeken op Urby Emanuelson. Onze landgenoot, afgelopen winter overgekomen van Ajax, kan bij de koploper van de Serie A geen indruk maken.

Diverse bronnen weten te melden dat Milan daardoor al op zoek is naar een vervanger voor Emanuelson. Maxwell, nu nog in dienst van FC Barcelona, lijkt de voornaamste kandidaat om de Nederlander op te volgen. Ook Taye Taiwo, linkervleugelverdediger bij Olympique Marseille, staat in de belangstelling van Milan.

Maxwell lijkt echter de voorkeur te krijgen, aangezien de oud-speler van Ajax bij Barcelona niet op een basisplaats kan rekenen. Daardoor zou de Braziliaan openstaan voor een overstap naar de Italiaanse ploeg.

Saillant detail is dat Mino Raiola de zaakwaarnemer is van Maxwell. Hij wist er eerder voor te zorgen dat onder anderen Zlatan Ibrahimovic, Mark van Bommel en Robinho bij AC Milan terechtkwamen.

Valsecchi op vrijdagen voor Lotus in actie

Davide Valsecchi mag op de vrijdagen in Australië en Maleisië in actie gaan komen voor Team Lotus. De Italiaan is samen met de Braziliaan Luiz Razia en de Portugees Ricardo Teixeira testrijder bij het Maleisische team. Alle drie krijgen dit jaar de kans om op vrijdagen te rijden.

Voor Valsecchi komt deze kans dus al in het begin van het seizoen. "Dit is een grote kans voor mij," zei Valsecchi die de T128 graag wil gaan besturen. De Italiaan wil zich in de kijker rijden. "Melbourne zal lastig worden voor iemand die de baan nog nooit heeft gezien, maar Sepang zal een goede kans voor me zijn."

Opspoorders uitkeringsfraude over de schreef

De Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) heeft de wet overtreden bij de opsporing van uitkeringsfraude. Dat meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) donderdag. De dienst heeft mensen niet verteld dat hun persoonsgegevens werden gebruikt. Ook werden gegevens te lang bewaard.

De opsporingsdienst moet binnen twee maanden alle gegevens die niet meer nodig zijn om uitkeringsfraude op te sporen, verwijderen. Gebeurt dat niet, dan moet de dienst een boete van 100.000 euro betalen.

Volgens de privacywaakhond nam de SIOD een risico door de gegevens langer dan nodig te bewaren. Door de informatie niet te vernietigen, groeide namelijk de kans dat de gegevens in verkeerde handen zouden vallen.

Mikelsons vervolgd voor zeventig zaken

Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, wordt mogelijk vervolgd voor het misbruiken van 70 kinderen. Hij heeft tegen de politie inmiddels de namen genoemd van 85 kinderen die hij heeft misbruikt. Het gaat om kinderen van 0 tot 2,5 jaar oud die de 27-jarige man heeft verkracht, vaak meerdere keren.

De politie heeft 34 kinderen op videobeelden en foto's herkend. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag gezegd in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-West. Meer dan zestig ouders of ouderparen hebben aangifte gedaan, maar dat aantal loopt mogelijk nog op. Met tientallen andere ouders is een intakegesprek gehouden. In hoeverre ook anderen de kinderen hebben misbruikt is nog onduidelijk.

Het OM en de rechtbank willen dat Mikelsons wordt geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dat wil Mikelsons niet. Tegen zijn weigering is beroep aangetekend.

Val Kilmer speelt westernheld Wyatt Earp

Val Kilmer gaat de hoofrol spelen in een nieuwe verfilming over het leven van westernlegende Wyatt Earp.

In The First Ride of Wyatt Earp kijkt een oudere Earp terug op zijn leven en, in het bijzonder, op de gebeurtenis die hem een legende maakte. Als jonge sherrif hield hij een bende aan die verantwoordelijk was voor de dood van de vrouw waar hij van hield.

Andere rollen in de film zijn voor Daniel Booko en Trace Adkins. De film wordt door de producers gezien als een Young Guns voor de huidige generatie, die dankzij films als True Grit en Rango weer trek lijkt te hebben in westerns.

De laatste film over Wyatt Earp was de gelijknamige film in 1994, waarin Kevin Costner de hoofdrol vertolkte.

Halfnaakte lerares geeft leerling seksles

Een biologielerares uit de Amerikaanse staat Kentucky (bekend van de kip) is vrijdagavond op heterdaad betrapt toen ze een 17-jarige leerling bijles in menselijke anatomie gaf. De 38-jarige Carrie Shafer zat, net als de scholier, half ontkleed in de auto. Daarnaast gaf ze de jongen bier, een misdaad in de VS.

Het duo deed het overigens wel veilig. Zo trof de politie, die het stel betrapte, condooms aan buiten de auto. Ook werden er vochtige doekjes, waarschijnlijk om een plakkerig stuur te voorkomen, rondom het voertuig aangetroffen. Men vermoedt dat het hitsige stel de attributen naar buiten heeft gegooid.

Shafer, die les gaf in anatomie en fysiologie op de DuPont Manual High School in Louisville, heeft inmiddels ontslag genomen. Hoewel het in Amerika als volwassene is toegestaan seks te hebben met iemand van minimaal 16 jaar oud, gaat deze vlieger voor docenten niet op. Sekspartners van mensen met gezag moeten minimaal 18 jaar oud zijn.

De mooie ex-lerares loopt de kans strafrechtelijk te worden vervolgd wegens seks met een minderjarige. Daarnaast heeft ze een parkeerboete gekregen. Haar auto stond tijdens de seks namelijk op een invalidenparkeerplaats.

Shafer
Carrie Shafer, voor al uw bijlessen (Foto: Manuel High School)

Langstudeerders mogen drie jaar langer lenen

Langstudeerders mogen tijdelijk 3000 euro extra lenen. Zo zijn zij beter in staat het verhoogde collegegeld te kunnen betalen. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Hij komt op korte termijn met aangepaste voorstellen.

De maatregel geldt voor de studenten die vanaf komend schooljaar langer over hun studie doen. Met elk jaar dat zij vertraging oplopen, moeten zij 3000 euro extra collegegeld betalen.

Zijlstra hoopt dat de studenten door deze maatregel geprikkeld worden om sneller en efficiënter af te studeren. Hij is ervan overtuigd dat niemand met zijn opleiding hoeft te stoppen. De Kamer debatteert maandag verder met het kabinet over de plannen voor het onderwijs.

Interview: Max Cavalera

Hij is een icoon in de wereld van metal; Max Cavalera! Zijn eerste faam verwierf hij als frontman van het legendarische Sepultura, een band die hij in 1984 oprichtte samen met zijn broer Igor. Samen met Igor deed hij ook het industrial project Nailbomb (1994-95). In 1996 verliet Max de band en startte Soulfy, waarmee hij tot op de dag van vandaag al weer zeven platen heeft gemaakt. Nadat ook Igor in 2006 Sepultura verliet, besloten de beide broers een nieuwe band te starten en dat werd Cavalera Conspiracy. In 2008 debuteerden zij met het album Inflikted. Eind van de maand ligt de opvolger Blunt Force Trauma in de winkels (check hier de review). En jawel, FOK! wist beslag te leggen op de kostbare tijd van deze workaholic voor een interview.

Cd: Cavalera Conspiracy - Blunt Force Trauma

Blunt Fore Trauma is de nieuwe cd van Cavalera Conspiracy die vanaf 25 maart in de winkels zal liggen. Een dergelijk trauma wordt in de bio omschreven als: "Degene die een auto-ongeluk hebben overleefd zullen het gevoel dat ze vlak na de crash hadden nooit vergeten: de spanning, de angst de shock, totale verwildering en een overweldigende adrenalinekick die al je zintuigen op scherp zet." Deze cd is de muzikale vertolking van dergelijke gevoelens.

Sony krijgt toegang tot Paypal PS3-hacker

Sony heeft toegang gekregen tot het Paypal-account van de PS3-hacker George 'Geohot' Hotz. Het bedrijf claimt namelijk dat Geohot donaties heeft gekregen van onbekende mensen uit Noord-Californië. De hacker blijft echter volhouden dat hij geen enkele donatie heeft gekregen om zijn project te financieren.

Volgens Wired heeft Sony nu de rechten om 'alle documenten benodigd om de donateurs uit Californië te identificeren, die geld hebben gestuurd naar het PayPal-account geassocieerd met geohot@gmail.com in de periode tussen 1 januari 2009 en 1 februari 2011 te verkrijgen.'

Deze gegevens bepalen waar Sony Geohot gaat aanklagen. Het wordt zijn woonplaats New Jersey of Californië, de plek die Sony prefereert. Eerder kreeg Sony al de rechten tot het bekijken van Geohots harde schijf en de ip-adressen van de bezoekers van zijn website en het filmpje in kwestie.

Revalidatie Didulica duurt maanden

Joey Didulica staat vermoedelijk langer aan de kant dan gedacht. De revalidatie van de doelman van AZ duurt zo'n zes tot negen maanden. Dat zei Gertjan Verbeek vandaag op de website van de Alkmaarse voetbalclub.

De trainer van AZ maakt zich ernstige zorgen over de 33-jarige Kroaat, die in Australië is geboren. "Het is afwachten of hij ooit weer op zijn oude niveau terugkomt", aldus Verbeek over Didulica, die is geopereerd aan zijn nek. Didulica liep de blessure eind november op.

Revalidatie Didulica duurt maanden
Revalidatie Didulica duurt maanden (Foto: ANP)

Hillen overleeft motie van afkeuring

De Tweede Kamer heeft een motie van afkeuring tegen minister van Defensie Hans Hillen (CDA) donderdag verworpen. Behalve de SP, die de motie had ingediend, steunde alleen de Partij voor de Dieren de motie.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk had de motie ingediend, omdat hij vindt dat Hillen de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd en ten onrechte geen maatregelen heeft genomen tegen twee topambtenaren. Andere fracties zijn ook kritisch, maar de meeste partijen vonden een motie van afkeuring te ver gaan.

Een motie van afkeuring is een lichtere variant van een motie van wantrouwen. Als een motie van wantrouwen wordt aangenomen, moet een bewindspersoon vertrekken. Bij een motie van afkeuring hangt dat af van de omstandigheden.

De Volkskrant onthulde onlangs dat er misstanden waren bij een marineonderdeel in Den Helder. Hillen had eerder in de Tweede Kamer juist verklaard dat er geen verdere misstanden waren. Dat was naar aanleiding van een ander incident bij de marine.

Hillen verdedigde zich door te zeggen dat hij niet door zijn ambtenaren op de hoogte was gesteld. Zijn hoogste ambtenaar wist van de zaak, maar zou het zijn vergeten. Hillen neemt hem dat echter niet kwalijk.

Dragon Quest IX populairste spel uit de serie

Het negende deel uit de Dragon Quest-rollenspelserie is het meest verkocht van alle spellen uit de reeks. Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies verscheen vorig jaar op de Nintendo DS en is wereldwijd 5,3 miljoen keer verkocht. Dat schrijft de Japanse gamewebsite Andriasang.

Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies is de eerste game in de serie die de symbolische grens van vijf miljoen verkochte spellen doorbreekt. Meer dan 4,3 miljoen exemplaren van de game werden in Japan verkocht. Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King, een rollenspel voor de Playstation 2, bleef in de periode 2004 tot en met 2006 net onder de vijfmiljoengrens steken.

Met 53 miljoen verkochte spellen is Dragon Quest, na Final Fantasy, de populairste reeks van de Japanse game-uitgever Square Enix. In 2009 werd Dragon Quest X aangekondigd voor de Nintendo Wii. Het is niet bekend of die game nog in productie is.


(Foto: Novum)

Jodie Foster 'geen spijt' van Mel Gibson

Jodie Foster zegt absoluut geen spijt te hebben van haar samenwerking met Mel Gibson. De twee acteurs spelen een echtpaar in het drama The Beaver, dat Foster ook regisseerde. Gibson is al maanden negatief in het nieuws, omdat hij zijn ex-vriendin Oksana Grigorieva zou hebben mishandeld.

"Ik heb er zeker geen spijt van dat ik Mel in de hoofdrol heb gecast", zei de 48-jarige Foster woensdag op een persconferentie na de Amerikaanse première van The Beaver. "Ik ben enorm dankbaar voor zijn acteerprestatie in de film."

De opnames van The Beaver waren al afgerond, voordat de ruzie tussen Gibson en Grigorieva vorig jaar oplaaide. Gibson wordt ervan beschuldigd Grigorieva te hebben geslagen, en probeert de rechtszaak nu te schikken. "Er is natuurlijk van alles gebeurd nadat de film al af was", geeft Foster toe. "Maar iedereen die wel eens met hem heeft samengewerkt, weet dat Mel een van de meest geliefde mensen in deze business is."

In The Beaver speelt de 57-jarige Gibson een depressieve man die zijn hart lucht bij een handpop in de vorm van een bever. De film is, na enkele malen te zijn uitgesteld, vanaf 16 juni in Nederland te zien.


  Screenshot uit The Beaver (Foto: Novum)

Ruzie tussen Tooske en DWDD

Tooske Ragas en de VARA-show De Wereld Draait Door (DWDD) zijn verwikkeld in een flinke ruzie. Eerder deze week haalde Tooske uit naar de DWDD-soap Downistie, waarin mensen met het syndroom van Down de hoofdrollen vervullen.

De SBS 6-presentatrice wil dat Downistie van de buis wordt gehaald. Ze vindt de serie niet bevorderlijk voor de emancipatie van mensen met het syndroom van Down: "Je kijkt nu naar mensen die doen alsof ze 'gewoon' zijn, maar dat zijn ze niet. Als je niets van Down weet, zou je nog kunnen denken dat ze in auto's rijden, vreemdgaan, kinderen krijgen en abortus laten plegen. Het doet helemaal niets aan de beeldvorming van Down."

De DWDD-redactie laat donderdag in een reactie weten dat Tooske wel erg laat is met haar kritiek: "De discussie die Tooske wil voeren is twee maanden geleden al mediabreed gevoerd in kranten, op de radio en in televisieprogramma's, met makers, ouders, critici, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en DWDD."

DWDD wil samen met de NSGK gehandicapte jongeren mee laten doen aan de samenleving. Het VARA-programma laat weten dat Tooske niet welkom meer is in DWDD: "Wij zijn de afzender van de serie en daarom laten we het graag aan andere programma's om het debat hierover te voeren. Onafhankelijk van wie aan dit debat zou willen deelnemen, dus ook Tooske Ragas."


Ruzie tussen Tooske Ragas en DWDD over Downistie

Evra en Ribéry terug bij Frans nationaal elftal

Patrice Evra en Franck Ribéry zijn na negen maanden verbanning terug bij het Franse nationale elftal. Bondscoach van Les Bleus Laurent Blanc zag geen reden om het duo eerder op te roepen.

Na het dramatisch verlopen WK in Zuid-Afrika werden verschillende Franse internationals geschorst. Zo moest Bayern-aanvaller Ribéry drie duels verplicht toekijken, terwijl Manchester United-verdediger Evra zelfs vijf wedstrijden geschorst wed door de Franse bond FFF. Dit omdat beiden een aandeel hadden in de spelersstaking nadat Nicolas Anelka door toenmalig bondscoach Raymond Domenech uit de selectie was gezet.

Blanc doet nu een beroep op Evra en Ribéry voor het EK-kwalificatieduel van volgende week vrijdag tegen Luxemburg en het vier dagen later volgende oefenduel tegen Kroatië.

Hans Zimmer werkt aan Crysis 2 soundtrack

EA heeft bekendgemaakt dat de wereldberoemde componist van de filmwereld, Hans Zimmer, meewerkt aan de soundtrack van Crysis 2. Hans Zimmer is onder andere bekend van muziek van de films Inception, The Dark Knight en Pirates of the Caribbean en hij heeft ook gewerkt aan de soundtrack van Modern Warfare 2.

Zimmer werkt samen met de componisten Borisslav Slavov en Tilman Sillescu en zegt dat hij meewerkt aan de soundtrack omdat Crytek vol met passie zit:

"I was drawn to Crysis 2 because of Crytek's passion for the project and the world they created. I am very happy with the outcome of our collaboration."

Crysis 2 komt 25 maart uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

Schultz zegt meer wc's in treinen toe

Alle treinen die vanaf 2015 worden besteld, moeten een toilet hebben. Bestaande treinen moeten uiterlijk in 2025 zijn omgebouwd zodat er dan ook in stoptreinen wc's zijn. Dat zegde minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de Tweede Kamer donderdag toe.

Hiermee komt de bewindsvrouw tegemoet aan de wensen van de Kamer. Woensdag dreigde SP-Kamerlid Farshid Bashir met een motie van afkeuring, omdat Schultz weigerde om een aangenomen motie uit te voeren om wc's in de zogeheten Sprinters te plaatsen.

Bashir laat donderdag weten blij te zijn dat de minister er 'blijk van geeft naar de Kamer te luisteren'. "De motie van afkeuring lag op tafel, maar is nu weer terug in de achterzak."

Schultz zei dat haar grootste probleem met het onmiddellijk plaatsen van toiletten de kosten zijn. Die zouden voor rekening van het Rijk zijn als de wc's voor 2015 geplaatst moesten worden. "Dat vind ik echt zonde van het geld", aldus Schultz. Door ze op te nemen in de nieuwe concessie draait de vervoerder er voor op.

Het alsnog uitrusten van de 131 reeds bestelde Sprinters met wc's kost 90 miljoen euro. De minister noemt dit bedrag 'absurd'. Inmiddels bekijkt treinbouwer Bombardier of het niet toch goedkoper kan.

Mozilla's Web O' Wonder

Zo, even tijd om de nerd uit te hangen. Mozilla's Web O' Wonder is een website die laat zien wat de toekomst ons gaat brengen in de vorm van HTML 5. Het planetarium is prachtig om te zien, de 360 graden video is gewoon tof. Kortom ga zelf maar eens kijken en spelen.

Enig minpunt (als je geen Firefox gebruiker bent), je hebt er Firefox 4 voor nodig. Een paar experimenten werken wel in Chrome en Opera maar wil je echt alles proberen dan ontkom je er niet aan om Firefox 4 te downloaden.

Atlete Radcliffe maakt rentree

Atlete Paula Radcliffe zal na een afwezigheid van vijftien maanden weer mee gaan doen aan een wedstrijd. De Britse wereldrecordhoudster op de marathon (2.15,25) wil in mei mee gaan doen aan de Great Manchester Run.

In september 2009 deed Radcliffe voor het laatst mee aan een wedstrijd. Ze liep toen de marathon van New York. Daarna nam ze rust en raakte ze zwanger. Inmiddels is de 37-jarige Britse bevallen van haar tweede kind. In de atletiek lonkt voor haar echter nog één doel en dat is de marathon op de Olympische Spelen. De tien kilometer in Manchester is hiertoe een eerste opstap.

Tibetaan overleden na zelfverbranding

Een Tibetaanse monnik is donderdag overleden nadat hij zichzelf woensdagmiddag op een straat bij een klooster in de plaats Aba in de Chinese provincie Sichuan in brand had gestoken. Politieagenten in uniform en burger snelden toe en doofden de vlammen, maar sloegen en schopten de man ook, zei een Tibetaanse monnik in het Indiase Dharmsala van ooggetuigen te hebben vernomen.

De 21-jarige monnik Phuntsog overleed ruim tien uur later, volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua omdat andere monniken niet wilden dat de politie hem naar het ziekenhuis zou brengen. Dat de monniken protesteerden tegen de behandeling van het slachtoffer liet Xinhua onvermeld.

"De monniken in het Kirti-klooster zoeken altijd manieren om tegen de Chinese heerschappij in Tibet te protesteren", zei de monnik Kusho Tsering in Dharmsala, die uit hetzelfde klooster komt. Volgens activisten en inwoners van Aba was het woensdag drie jaar geleden dat de politie hardhandig een einde maakte aan een grote demonstratie bij het klooster. Aanleiding voor dat protest waren rellen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa op 14 maart 2008, die aan 22 mensen het leven kostten.

Politie Maleisië vindt 700.000 condooms terug

De Maleisische politie heeft ruim zevenhonderdduizend gestolen condooms teruggevonden. Dat werd donderdag bekendgemaakt. De voorbehoedsmiddelen werden twee maanden geleden gestolen vlak voordat ze naar Japan zouden worden verscheept.

Volgens de politiechef van de Maleisische staat Perak troffen agenten vorige week honderden dozen met condooms in een opslagloods en een huis aan. Zes verdachten werden aangehouden. Een aantal van hen werkt voor het transportbedrijf waar de diefstal plaatsvond.

De condooms, met een totale waarde van ongeveer 1 miljoen euro, worden teruggegeven aan de producent, Sagami Rubber Industries.


Politie Maleisië vindt 700.000 condooms terug (Foto: Novum)

THQ 'niet uit op stoppen tweedehandsmarkt'

De CEO van THQ Brian Farrell heeft in een interview met het Britse tijdschrift MCV gezegd dat de ontwikkelaar niet als doel heeft om de tweedehandsmarkt uit te roeien. Hij meldt dat het 'te belangrijk voor de consumenten is en het bedrijf rekening houdt met het beheren van de gamescollectie.'

Brian Farrell heeft in het verleden verschillende opmerkingen gemaakt over deze kwestie. Hij vindt dat in het bijzonder ontwikkelaars en uitgevers mede moeten mogen bepalen over hoe de tweedehandsmarkt in zijn werk gaat. THQ heeft in het verleden meerdere pogingen gedaan om toch geld te verdienen aan de tweedehandse games, maar dit is op niets uitgelopen. Brian Farrell zegt nu dat het doel van THQ is om 'gamers te overtuigen hun games niet in te ruilen'.

"Het belangrijkste is om deel uit te maken van de waardeketen in tweedehands games. We begrijpen, omdat we onze focus op de gamers leggen, dat consumenten het prettig vinden om hun games in geld om te zetten, ofwel in te ruilen. Het is een ecosysteem tussen de ontwikkelaar, gamer en verkoper dat z'n eigen gangetje gaat. Wij als ontwikkelaar proberen de gamer geïnteresseerd te houden door DLC en sterke online multiplayer aan te bieden. Zo denken wij de originele koper van de game te overtuigen om de game niet weg te doen."

Behalve dat heeft THQ onlinepassen bij hun nieuwe games, waaronder Homefront, gevoegd zodat de onlinefunctionaliteit gekoppeld wordt aan een enkel account. Hierdoor verdient de ontwikkelaar nog wat aan de tweedehands games.

De uitspraken van Farrell zijn opvallend, omdat THQ bekendstaat als één van de grootste voorvechters voor het verdwijnen van de tweedehandsmarkt. In augustus vorig jaar meldde de creative director van de WWE-serie nog dat 'tweedehands games hetzelfde effect hebben als piraterij' en dat 'THQ geen aandacht meer besteed aan kopers van gebruikte spellen.'

Marinefregat Tromp krijgt nieuwe helikopter

Het Nederlandse marinefregat Hr. Mr. Tromp heeft vanaf maandag weer de beschikking over een Lynx-helikopter. Dat meldt het Ministerie van Defensie. Het vorige exemplaar belandde begin maart in handen van het Libische regime na een mislukte evacuatiemissie.

De Tromp is inmiddels weer op weg naar de Golf van Aden voor de antipiraterijmissie Ocean Shield. Vanwege het grote nut bij de piraterijbestrijding krijgt het schip een nieuwe helikopter ter beschikking.

De vervangende boordhelikopter wordt maandag met een transportvliegtuig vanaf vliegbasis Leeuwarden naar het Afrikaanse land Djibouti gevlogen. Vanaf daar maakt de Lynx de vlucht naar de Tromp.

Door de mislukte evacuatiemissie zaten drie Nederlandse militairen een kleine twee weken vast. Vrijdag werden ze vrijgelaten.


Nieuwe helikopter voor de Tromp (Foto: Novum)

Liam Neeson tekent voor Taken 2

Liam Neeson speelt definitief de hoofdrol in Taken 2. Net als in de keiharde actiefilm uit 2008, neemt Neeson wederom de rol van ex-spion Bryan Mills op zich. Tot nu toe was het onzeker of de Ierse acteur zou tekenen voor het vervolg.

Het probleem zat hem in de planning. De 58-jarige Neeson wilde een jaar vrij nemen na de opnames van het volgend jaar te verschijnen Wrath of the Titans. Naar verluidt wilde hij eindelijk de tijd nemen om het overlijden van zijn vrouw, actrice Natasha Richardson, te verwerken. Zij overleed in 2009 na een ski-ongeluk. De opnames voor Taken 2 staan nu gepland voor het einde van dit jaar, zodat de film in de loop van volgend jaar in de bioscoop kan verschijnen.

Plannen voor een vervolg op Taken zijn er al sinds de actiefilm één van de grote onverwachte bioscoopsuccessen van 2008 werd. De film had een budget van zo'n 25 miljoen dollar en bracht wereldwijd ruim 227 miljoen dollar op.

In Taken gaat vader Bryan Mills op zoek naar zijn dochter, die tijdens een vakantie in Parijs is gekidnapt. Gelukkig is Mills een voormalig spion die precies weet hoe hij het gevoelloze boeventuig op andere gedachten moet brengen. De film wordt gekenmerkt door het excessieve geweld en de Amerikaanse manier waarop het 'wetteloze' Frankrijk wordt neergezet. Gek genoeg was Fransman Luc Besson verantwoordelijk voor het script.

Neeson is vanaf 30 april te zien in The Unknown, een film die officieus al tot 'Taken 2' wordt bestempeld. In dit bloederige actiedrama speelt hij een man die uit een coma ontwaakt en ontdekt dat iemand zijn identiteit heeft overgenomen. Alleen door het recht in eigen hand te nemen, kan hij bewijzen wie hij is. Daarnaast speelt Neeson hoofdrollen in The Grey van Joe Carnahan en Battleship van Peter Berg, die beide in 2012 uit zullen komen. Ook zal Neeson een bijrol vertolken in The Hangover Part II, die vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. 


Liam Neeson blijft werken (Foto: Novum)

Pellè legt zich neer bij schorsing

Graziano Pellè heeft zich neergelegd bij de schorsing van drie wedstrijden naar aanleiding van zijn rode kaart in het competitietreffen met Ajax. Dat zegt zijn club AZ. De club en de speler waren in eerste instantie in beroep gegaan tegen de straf, maar trekken dat beroep nu in.

De reden daarvoor is dat de door AZ gevraagde vrijspraak niet meer mogelijk is. Pellè heeft afgelopen weekeinde namelijk al niet meegedaan in de eredivisiewedstrijd tegen Roda JC. Hierdoor bedraagt de schorsing nu nog twee wedstrijden.

De Italiaanse spits mist de wedstrijden tegen Vitesse en Feyenoord. Op 10 april tegen NAC Breda is Pellè weer van de partij.

Start Ronde van Vlaanderen blijft in Brugge

Brugge blijft ook de komende vijf jaar de vertrekplaats van de Ronde van Vlaanderen. Dat melden Belgische media. Deze week tekenden de Brugse burgemeester Patrick Moenaert en organisator Flanders Classics een nieuw contract tot en met 2016.

De renners vertrokken voor 1998 twintig jaar lang in Sint-Niklaas voor Ronde van Vlaanderen. Sinds 1998 is Brugge de startplaats voor de Ronde. Dit jaar start de 95e editie van de wielerklassieker op zondag 3 april.

School mag pornoleraar ontslaan

Een leraar Engels uit Klaaswaal die in een pornofilm heeft gespeeld, mag door zijn school worden ontslagen. De rechter heeft de school, het Wellantcollege, in het gelijk gesteld. Dat meldt de NOS donderdag. De leraar had zijn ontslag door middel van een kort geding aangevochten.

Een leerling van de school ontdekte de leraar in januari in een pornofilm. De film was gemaakt voordat de man op het Wellantcollege aan de slag ging, maar de school vond toch dat de leraar niet meer voor de klas kon staan. Ook vindt de school dat de man door de film chantabel is.

Van Deudekom: Secret Story is slecht

Cabaretier en tv-maker Joep van Deudekom heeft in de Televizier stevige kritiek geuit op de NET 5-realityshow Secret Story. Volgens Van Deudekom is het programma veel te slecht en te saai.

"Je gaat met terugwerkende kracht verlangen naar dikke Jaap en zijn vrienden in de Gouden Kooi. Liever kijken naar iemand die gepassioneerd over iemand heen staat te kotsen, dan kijken naar totaal zinloze lethargie", aldus Van Deudekom.

De cabaretier vindt de casting van Secret Story beroerd: "Ik heb een paar keer uit professioneel oogpunt een tijdje zitten kijken, maar er beklijft geen enkel personage. Een aantal charismaloze mensen in zwembroeken, dat heen en weer loopt. Af en toe knuffelt er iemand een ander, maar er is geen touw aan vast te knopen waarom ze dat doen."

NET 5, dat onderdeel is van SBS-groep, glijdt volgens Van Deudekom steeds verder af: "Jammer, want NET 5 was een plek waar commercie, kwaliteit en goede smaak in harmonie konden gedijen. Het is nu een identiteitsloze rommelzolder geworden."

Ook zegt Van Deudekom, die tot 2009 werkzaam was bij NET 5, dat de leiding van de zender geen lelijke mensen op tv wil hebben: "Er waren met NET 5 wel eens discussies over het type gasten dat we mochten uitnodigen. Die moesten namelijk vooral jong en aantrekkelijk zijn, en wij zochten vooral naar slim en grappig -en die zijn vaak dik en lelijk-."

Manchester United lange tijd zonder Ferdinand

Manager United-trainer Alex Ferguson houdt er rekening mee dat Rio Ferdinand dit seizoen niet meer in actie komt. "Hij heeft de training nog altijd niet hervat." De verdediger staat al zes weken aan de kant met een kuitblessure. Ferdinand viel 5 februari uit in de competitiewedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers.

Ferguson heeft in de laatste weken ook Nemanja Vidic, Rafael da Silva, Jonny Evans en John O'Shea al zien afhaken met pijntjes. "We zitten wat dat betreft in een slechte periode. Enkele weken geleden was iedere verdediger nog fit." Het is dus puzzelen voor de Schot voor de competitiewedstrijd van komende zaterdag tegen Bolton Wanderers.

Voor de Engelse topclub komen er drukke tijden aan. De club leidt in de Premier League en bereikte onlangs de halve finale van de FA Cup en de kwartfinale van de Champions League.

Inzicht in wat de bewaarplicht vrij kan geven

De Duitse politicus Malte Spitz was benieuwd welke gegevens er door de politie kunnen worden opgevraagd, vroeg zijn informatie aan bij de telecomprovider en maakte hiervan een geanimeerde, interactieve Google map. Van de Europese Commissie moeten EU-landen minstens zes maanden lang alle gegevens bewaren. Nederland hanteert vrijwillig de langere termijn van twaalf maanden.

Deze regeling is ingevoerd onder het mom van bestrijding van zware misdaden en terrorisme. In Nederland gaat het volgens het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om het bewaren van 'verkeersgegevens, locatiegegevens en de de hiermee verband houdende identificerende gegevens van de klant', zo meldt Webwereld.

Met deze informatie is het eenvoudig om zeer nauwkeurig te reconstrueren waar iemand die in het bezit is van een gsm zich het afgelopen jaar bevond, en met wie hij wanneer belde of sms'te. Door een koppeling te maken met beschikbare sociale media als Facebook en Twitter kan dit nóg preciezer worden samengesteld.

Spitz vroeg zijn telecomgegevens van het afgelopen half jaar op en stelde die aan de krant speciaal met dat doel ter beschikking. Wie op play klikt, kan van minuut tot minuut volgen waar Spitz zich precies bevond, waar hij gebeld en ge-sms't heeft en (niet verwerkt in de infografiek) met wie. Ook zijn internetgebruik wordt gelogd. In combinatie met Twitterberichten, blogposts en nieuwsberichten is vaak ook nog inzichtelijk te maken wat Spitz precies aan het doen was.

Niet alleen kan gezien worden welke adressen je op welke datum en tijd bezoekt, maar ook je positie in bijvoorbeeld een demonstratie kan zeer exact worden bepaald.

Ook in Nederland zou dit volgens Bits of Freedom in theorie op dezelfde manier te vertalen zijn naar een dergelijke reconstructie. Daar wordt ook aan gewerkt door onderzoeker Rejo Zenger, maar ondanks verwoede pogingen heeft hij nog geen inzicht gekregen in zijn eigen telecomdata.

In Nederland stopt het hierbij trouwens niet. Middels de OV-chipkaart is het eenvoudig om nog zes jaar na dato exact te zien wanneer je op welk station in- en uitstapte.

Recensent haalt uit naar Van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk kan beter stoppen met zijn nieuwe talkshow Je Mist Meer Dan Je Ziet, die sinds maandag op de late avond uitgezonden wordt. Dit zegt tv-recensent Marcel Peereboom Voller. Van Nieuwkerk presenteert ook al dagelijks De Wereld Draait Door (DWDD), dat vroeger op de avond begint.

Met het VARA-programma Je Mist Meer Dan Je Ziet blikt Van Nieuwkerk terug op de afgelopen tv-avond. "Gast! Laat het. Ga lekker op tijd naar bed. Dan ben je nóg scherper aan tafel bij DWDD. En morgen gezond weer op", bekritiseert Peereboom Voller.

Volgens de tv-recensent geilt Van Nieuwkerk te veel op zichzelf: "Ik weet niet of dit probeersel wel het keurmerk objectieve televisiekritiek verdient, want je ging wel erg navelstaren toen je een fragment uit je eigen DWDD liet zien. Matthijs blikt terug op... Matthijs. Je vertelde aan je late night-kijkers hoe zenuwachtig je was voor het gesprek met Johan Cruijff, eerder die avond. Kijk, dat had ik kunnen schrijven!"

"Helaas ontbreekt daarvoor in jouw terugblikprogramma de tijd, want je moet dóór naar het volgende hapsnap-rubriekje: over welke uitzending werd het meest getwitterd? In de top drie staat DWDD! Hoera!", zo sluit Peereboom Voller af.

Amsterdamse tandarts fraudeert voor tonnen

Een tandarts uit Amsterdam-West heeft vermoedelijk voor tonnen gefraudeerd. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag. De waakhond deed vorige week een inval in zijn praktijk en nam zijn administratie in beslag.

De tandarts heeft de afgelopen vier jaar behandelingen gedeclareerd die nooit hebben plaatsgevonden. Ook heeft hij verrichte behandelingen op andere verzekerden gedeclareerd. Zo voerde hij wortelkanaalbehandelingen op, die hij bij kinderen met een melkgebit zou hebben uitgevoerd.

Verschillende verzekeraars trokken aan de bel bij de NZa. De verzekeraars kunnen het ten onrechte uitgekeerde geld via de rechter terugvorderen. De waakhond heeft de tandarts gesommeerd te stoppen met zijn frauduleuze praktijken. De komende maanden wordt de zaak verder uitgezocht. De administratie van de man wordt uitgeplozen. De NZa verwacht dat de tandarts een boete zal krijgen.

Bij de NZa komen relatief veel klachten over tandartsen binnen. Vorig jaar ging 40 procent van de meldingen in de medische sector over mondzorg. De waakhond houdt de komende tijd extra toezicht op de sector.

Homefront verkoopt 375.000 op dag één

De harde shooter Homefront heeft op zijn eerste dag 375.000 keer verkocht in de VS. Dit heeft uitgever THQ bevestigd, en wijst erop dat het verkopen zijn, niet games die naar de winkel zijn verscheept. Het omslaat digitale, fysieke en online verkopen. THQ heeft hiermee een record gebroken.

"We zijn erg blij met de verkopen van Homefront op de eerste dag. We zijn al nieuwe orders aan het vervullen." Aldus THQ CEO Biran Farrell. De FPS speelt zich af in Amerika, waar (Noord-)Korea de dienst uitmaakt nadat ze het land hebben veroverd.

Homefront

Motie van afkeuring ingediend tegen Hillen

De SP heeft donderdag een motie van afkeuring ingediend tegen minister van Defensie Hans Hillen (CDA). De partij vindt dat hij verkeerd heeft gehandeld in de affaire rondom misstanden bij een marineonderdeel.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat Hillen de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd en ten onrechte geen maatregelen heeft genomen tegen twee topambtenaren. "De minister heeft onvoldoende gedaan om het geschonden vertrouwen te herstellen", zei Van Dijk.

De Volkskrant onthulde onlangs dat er misstanden waren bij een marineonderdeel in Den Helder. Hillen had eerder in de Tweede Kamer juist verklaard dat er geen verdere misstanden waren. Dat was naar aanleiding van een ander incident bij de marine.

Hillen verdedigde zich door te zeggen dat hij niet door zijn ambtenaren op de hoogte was gesteld. Zijn hoogste ambtenaar wist van de zaak, maar zou het zijn vergeten. Hillen neemt hem dat echter niet kwalijk.

De Tweede Kamer stemt donderdagmiddag over de motie van afkeuring. De motie is een lichtere variant van een motie van wantrouwen. Als een motie van wantrouwen wordt aangenomen, moet een bewindspersoon vertrekken. Bij een motie van afkeuring hangt dat af van de omstandigheden.

Ecclestone tegen milieuvriendelijke F1-motoren

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is tegen de introductie van milieuvriendelijke motoren in de Formule 1. De Brit denkt dat de televisiezenders weg gaan lopen als in 2013 de kleinere turbomotoren hun intrede in de sport zullen gaan doen.

"Ik ben faliekant tegen de introductie van de kleine viercylinder turbomotoren. We hebben het niet nodig en het is meer voor het toerwagenracen," zei Ecclestone tegen de Australische Associated Press. "Het is vooral een PR-verhaal, het heeft niets met de Formule 1 te maken. Deze veranderingen zullen de sport veel schade toebrengen. De promotors van de races zullen veel publiek verliezen en wij tv-kijkers en -zenders."

FIA-president Jean Todt ziet de motor graag komen, dit tot afgrijzen van Ecclestone. "Hij is geen promotor en verkoopt de Formule 1 niet," gaat Ecclestone verder. "Eerlijk gezegd liggen Jean en ik overhoop over de motor. Er is geen noodzaak voor. Eerst hadden we KERS om het probleem dat de Formule 1 niet groen was op te lossen en nu hebben we weer iets anders."

Volgens Ecclestone komt het publiek juist af op het lawaai dat de F1-bolides maken en bij de kleinere motoren zullen ze daarom weg gaan lopen. "Ik heb wereldwijd gesproken met promotors, sponsoren en journalisten en zij denken allen dat twee dingen belangrijk zijn in de Formule 1: Ferrari en het lawaai. Mensen raken opgewonden van het lawaai. Mensen die nog nooit naar de Formule 1 zijn geweest zullen lawaai zeggen als je ze na afloop vraagt wat ze het meest indrukwekkend vonden."

Eredoctoraat voor wielrenner Eddy Merckx

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat de Belgische ex-wielrenner Eddy Merckx een eredoctoraat uitreiken. De universiteit roemt Merckx als de Belgische sportman van de twintigste eeuw, met ongeëvenaarde successen in de wielersport.

De VUB wijst niet alleen op zijn uitzonderlijke sportprestaties, maar ook op zijn grote maatschappelijke betekenis. Merckx verdient een eredoctoraat voor zijn bijdrage aan democratisering en popularisering van de (wieler-)sport, voor zijn winnaarsmentaliteit, waarbij hij altijd uitgaat van zijn eigen kunnen, voor zijn humanistische warme persoonlijkheid en voor de wijze waarop hij België in het buitenland promoot, aldus de universiteit donderdag.

De 65-jarige Merckx won vijf keer de Tour de France, de eerste keer in 1969. Hij kreeg bijnamen als Wielergod en De Kannibaal.

Eredoctoraat voor wielrenner Eddy Merckx
Eredoctoraat voor wielrenner Eddy Merckx (Foto: ANP)

Interview: Damien Monier over Motorstorm: Apocalypse

Zoals jullie in de special hebben kunnen lezen, was FOK!games aanwezig bij de Benelux release van Motorstorm: Apocalypse. Daar hebben wij ook kans gekregen om een game designer te spreken van de game. Motorstorm: Apocalypse is het derde deel uit de Motorstorm-reeks en komt 16 maart uit voor de PlayStation 3. Je kon eerder al onze special lezen en vanaf komende week ook de review van de game.

Stekelenburg: "Ga ervan uit dat seizoen erop zit"

Maarten Stekelenburg baalt als een stekker dat hij vermoedelijk de rest van het seizoen mist. Dat bleek na afloop van de operatie aan zijn duim.

Aanvankelijk zou hij er vier tot zes weken uit zijn, maar na de ingreep is die periode verhoogd van zeven tot negen weken. "Trainen kan ik niet in die periode. Dus zul je weer langzaam moeten opbouwen. Als ik daarmee klaar ben, zijn alle wedstrijden gespeeld", aldus de doelman op de website van Sport-Promotion. "Ik ga ervan uit dat mijn seizoen erop zit."

"De operatie is geslaagd, maar het herstel duurt wel veel langer dan ik aanvankelijk dacht", aldus Stekelenburg, die wordt vervangen door Jeroen Verhoeven. Aanvankelijk hoopte Stekelenburg nog op de bekerfinale. "Dat kan ik echt op mijn buik schrijven, zoals de zaken er nu voorstaan. Dit duurt zeker nog zeven weken, als het niet langer is. Het stukje afgebroken bot bleek niet meer gezet te kunnen worden. Dat moest er dus uit. De pees die aan het botje verbonden was, is nu met een schroefje vastgezet. Dat is allemaal prima geslaagd. Minder prettig is het vervolg, althans de duur daarvan."

"Mijn duim is in het gips gezet en wordt eind volgende week van nieuw gips voorzien. Dat moet drie weken blijven zitten. Daarna gaat mijn duim nog eens twee weken in een spalk en moet je je hand nog een weekje rust geven. Waar zijn we dan inmiddels? Ja, zeven weken verder, begin mei. Trainen kan ik niet in die periode. Dus zul je weer langzaam moeten opbouwen. Als ik daarmee klaar ben, zijn alle wedstrijden gespeeld."

"Juist in de beslissende fase van het seizoen kan ik er niet bij zijn. Niet bij Ajax, niet bij het Nederlands elftal. Niemand hoeft me op dit moment te vragen hoe ik me voel. Dat antwoord kun je zelf wel invullen. Zo zie je maar, een simpele training op zaterdag en dan gebeurt dit. Ik kan me op volgend seizoen gaan richten. Dat zal ik ook doen, maar de realiteit moet nog wel tot me doordringen", besloot hij.

Bioscoop-releases week 11

Releases

Big Mommas: Like Father, Like Son

  • Regisseur: John Whitesell.
  • Hoofdcast: Martin Lawrence, Brandon T. Jackson , Jessica Lucas en Michelle Ang.
  • Genre: Komedie.
  • Plot: FBI-agent Malcolm Turner moet terugkeren als Big Momma als zijn stiefzoon getuige is van een moord, ze duiken namelijk samen onder bij een meisjesschool. Malcolm is Big Momma en zijn stiefzoon moet door het leven als Charmaine.


Blue Valentine

  • Regisseur: Derek Cianfrance.
  • Hoofdcast: Ryan Gosling, Michelle Williams, Mike Vogel en John Doman.
  • Genre: Drama en Romantiek.
  • Plot: Cindy en Dean besluiten samen een hotelkamer te boeken en terug te kijken op de evolutie van hun huwelijk.

Get Low

  • Regisseur: Aaron Schneider.
  • Hoofdcast: Bill Murray, Robert Duvall, Lucas Black en Gerald McRaney.
  • Genre: Misdaad, Drama, Romantiek en Thriller.
  • Plot: Een kluizenaar die zijn eigen begrafenis wil organiseren, schakelt een begrafenisondernemer in om zijn uitvaart te regelen. Hij wil echter wel zelf bij zijn begrafenis zijn om te zien hoe mensen uit zijn omgeving zouden reageren.

Sanctum

  • Regisseur: Alister Grierson.
  • Hoofdcast: Richard Roxburgh, Rhys Wakefield, Alice Parkinson en Daniel Wyllie.
  • Genre: Actie, Avontuur, Drama en Thriller.
  • Plot: Een team van duikers gaat op expeditie in een van de mooiste maar ook ontoegankelijkste grottenstelsels op aarde. Door een tropische storm komt het team echter vast te zitten en moeten ze een uitweg zien te vinden.

The Hole

  • Regisseur: Joe Dante.
  • Hoofdcast: Chris Massoglia, Nathan Gamble, Haley Bennett en Teri Polo.
  • Genre: Thriller.
  • Plot: De broertjes Dane en Lucas verhuizen van New York naar een landelijk huis in een klein stadje. Als ze een geheim luik openen, komen ze erachter dat ze een bodemloze put hebben opengemaakt. Iedereen die in de put kijkt, zal worden geconfronteerd met zijn grootste angsten.

The Mechanic

  • Regisseur: Simon West.
  • Hoofdcast: Jason Statham, Ben Foster, Tony Goldwyn en Donald Sutherland.
  • Genre: Actie, Drama en Thriller.
  • Plot: Wanneer de mentor van een huurmoordenaar wordt vermoord, zint hij op wraak. Hiervoor gaat hij de zoon van zijn mentor het vak leren.

Oblivion's Horse Armour-DLC nog steeds verkocht

Volgens Pete Hines, vice-president van van Bethesda (hij sprak ook over graphics, trouwens), wordt het Horse Armour-DLC nog altijd verkocht. De DLC voor The Elder Scrolls: Oblivion oogste veel kritiek vanwege de prijs en de weinig toegevoegde waarde, anders dan dat paarden meer schade kunnen weerstaan.

Maar toch verkoopt het, bijna vijf jaar later, nog steeds. "Ik zweer dat er meerdere mensen het gisteren nog gekocht hadden! Om een of andere onbegrijpelijke reden." aldus Hines. Zijn verbazing is te begrijpen, aangezien er genoeg gratis mods zijn die hetzelfde doen.

Er is echter een keerzijde aan het geheel. Als het het geld waard is, dan zullen mensen het blijven kopen. Met Oblivion is Bethesda één van de eerste ontwikkelaars die actief op mini-DLC's inzette. Volgens Hines heeft het hen geen windeieren gelegd: "Dat Horse Armour verkocht goed, Shivering Isles verkocht goed, en alles wat we hebben gedaan voor Fallout 3 verkocht goed. Het is dus duidelijk dat het draait om de waarde ervan, en natuurlijk of het tien dollar of vijf pond is. Zo lang je waar voor je geld krijg, zullen mensen het kopen."

oblivion horse armour

Voortbestaan NAC in handen van investeerders

Het voortbestaan van NAC Breda staat op losse schroeven. Directeur Ed Busselaar komt morgen met een saneringsplan voor zeventien investeerders. Wanneer de zakenlui niet bereid zijn meer geld in de noodlijdende eredivisionist te pompen, is de 99 jaar oude club bankroet. Dit meldt BN/De Stem.

Sinds het vertrek van directeur Theo Mommers in april vorig jaar, kwam de club telkens voor nieuwe financiële verrassingen te staan. NAC heeft een begroting van veertien miljoen euro en een uitstaande schuld van om en nabij zeven miljoen. Als investeerders niet bereid zijn de portemonnee te trekken is het gedaan met de de parel van het zuiden.

Er is geen geld in kas, leveranciers worden al maanden niet betaald, de KNVB doet onderzoek naar mogelijke fraude in de boekhouding en de gemeente wacht al tijden op de huur voor het stadion. Interim-bestuursvoorzitter Bas van Bavel meldde echter tijdens de nieuwjaarsreceptie nog dat 'de acute financiële problemen waren afgewend.'

Wanneer het plan van Busselaar wordt uitgevoerd, komt een tiental werknemers op straat te staan. Daarnaast moet de rest van het personeel genoegen nemen met een salarisverlaging.

'Gerard Joling en Gordon maken film'

Gerard Joling en Gordon hebben plannen voor een film. De twee zangers zijn volgens Joling in onderhandeling over Geer & Goor The Movie, gebaseerd op hun programma Over de Vloer.

"Ik sprak Gordon een paar weken geleden en hij vroeg me of ik het leuk vond samen een film te maken", vertelt Joling donderdag in de radioshow van Edwin Evers. "Ik heb er wel oren naar, maar met onze agenda's is het misschien lastig."

Later deze week gaan de zangers opnieuw met elkaar om de tafel. "Dan weet ik meer over wat er moet gebeuren. Het gaat natuurlijk om enorme bedragen." Joling zou het fantastisch vinden als Eyeworks, de producent van New Kids Turbo, aan het project zou meewerken. "Dat vond ik een geweldige film", zegt Joling.

"De vraag is nu: komen we overeen en gaat het gebeuren?", legt de 50-jarige presentator uit. "Ik zie het wel zitten. Ik denk dat het heel leuk kan worden."

De woordvoerder van Gordon was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar. Jolings manager bevestigt dat er serieus wordt gesproken over de film. "Maar er is nog niks rond." Eyeworks zegt nog van niks te weten.


'Gerard Joling en Gordon maken film' (Foto: Novum)

De Kogel langer bij Utrecht, Nesu mag weg

FC Utrecht wil Leon de Kogel zo snel mogelijk langer aan zich binden. De club is van plan de eenzijdige optie in het contract van de speler te lichten.

De Kogel stroomde dit seizoen door naar het eerste elftal. De clubleiding van de Utrechters is van plan de optie in zijn contract nog voor 1 april te lichten. Doorstroom vanuit de eigen jeugd is voor de financiële positie van de club van grote waarde. "We willen het salarisgebouw op orde krijgen", zegt technisch directeur Foeke Booy tegen Voetbal International.

Als gevolg daarvan mag Mihai Nesu vertrekken bij Utrecht. De Roemeen heeft nog een contract tot medio 2012, maar de club wil geld verdienen aan hem. Als hij komende zomer niet wordt verkocht, kan hij volgend jaar transfervrij de deur uitlopen.

Over de toekomst van Michael Silberbauer bestaat nog steeds onduidelijkheid. De middenvelder gaf in eerste instantie aan te willen vertrekken, maar is op dat besluit terug gekomen. Zijn contract loopt komende zomer af. "Ik wil graag blijven, maar ik wil wel graag een verbeterd contract. Zo langzamerhand wil ik een keer duidelijkheid." Booy: "We gaan op korte termijn met een tegenvoorstel komen, maar we hebben zijn eisen eerst uitvoerig intern besproken."

DVD: Wie is de Mol? Seizoen 2

Het programma Wie is de Mol? is nu weer helemaal actueel. Vanavond wordt alweer de elfde Mol bekend gemaakt. Elf weken lang hebben ruim een miljoen Nederlanders gekeken naar de jacht op de saboteur. Na de ontknoping vallen de Molloten (hoe de fans van het programma zich noemen) de rest van het jaar in een zwart gat. Een ultiem moment dus om oudere seizoenen (terug) te gaan kijken. De eerste twee seizoenen zijn op dvd uitgebracht en kwamen eind vorig jaar uit. Seizoen 1 is al behandeld en dan is het nu een geschikt moment om seizoen 2 te behandelen.

Mass Effect 2 wint BAFTA-prijs

Het actierollenspel Mass Effect 2 heeft een BAFTA-prijs gewonnen in de categorie beste game. Het ruimteavontuur van Commander Shepard troeft hiermee andere genomineerden, waaronder het actiespel Assassin's Creed Brotherhood, de thriller Heavy Rain en het avontuur Super Mario Galaxy 2, af. Dat heeft de British Academy of Film and Television Arts woensdagavond bekendgemaakt.

Waar de BAFTA-ceremonie vooral in het teken staat van games was er een persoon die in het bijzonder in het zonnetje werd gezet. Peter Molyneux, de bedenker van spellen als Theme Park en Fable, heeft een Academy Fellowship overhandigd gekregen voor zijn levenswerk. Vorig jaar was die eer weggelegd voor Nintendo-topman en Super Mario-bedenker Shigeru Miyamoto hem voor.

Naast de prijs voor beste game werden nog vijftien prijzen uitgereikt. In de categorie Sport heeft de racegame F1 2010 maar liefst drie voetbalgames weten af te troeven. Daarnaast won the thriller Heavy Rain toch nog drie prijzen, namelijk voor de muziek, technische innovatie en het verhaal.

Een van de opvallendste prijswinnaars was Need for Speed: Hot Pursuit voor de multiplayeronderdelen binnen het spel. De racegame blijft hiermee populaire online schietspellen als Call of Duty: Black Ops, Halo: Reach en Battlefield Bad Company 2 voor.

BAFTA 2011 prijswinnaars:
* Beste game - Mass Effect 2 (Electronic Arts)
* Actie game - Assassin's Creed Brotherhood (Ubisoft)
* Artistiek - God of War III (Sony Computer Ent.)
* Familie - Kinect Sports (Microsoft)
* Gameplay - Super Mario Galaxy 2 (Nintendo)
* Handheld - Cut the Rope (Chillingo)
* Multiplayer - Need for Speed: Hot Pursuit (Electronic Arts)
* Muziek - Heavy Rain (Sony Computer Ent.)
* Social Network - My Empire
* Sport - F1 2010 (Codemasters)
* Verhaal - Heavy Rain (Sony Computer Ent.)
* Strategie - Civilization V (2K Games)
* Innovatie - Heavy Rain (Sony Computer Ent.)
* Geluid - Battlefield Bad Company 2 (Electronic Arts)
* Jong Talent - Twang!
* Publieksprijs - Call of Duty: Black Ops (Activision Blizzard)

Verbeek heeft mond vol van volle speelkalender

Gertjan Verbeek vindt dat profvoetballers meer rust moeten krijgen. De AZ-trainer doelt dan vooral op het inperken van het aantal vriendschappelijke interlands.

Aanleiding is de trip die het Nederlands elftal na het lopende seizoen zal maken naar Zuid-Amerika. Op 4 juni speelt Oranje tegen Brazilië, vier dagen later is Uruguay opponent. Verbeek heeft daar moeite mee, ook omdat hij problemen heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen in te plannen. "Je moet ergens beginnen, maar het is haast niet te doen", zegt hij tegen Voetbal International.

"In augustus staan de volgende oefeninterlands weer op het programma, een maand later de eerste kwalificatiewedstrijden. Ze blijven maar doorgaan. Ik heb het idee dat niemand in juni op zo'n tripje zit te wachten. Het heeft puur te maken met de commerciële belangen van de KNVB. Het potje moet weer gevuld worden."

"Als je de play-offs zou winnen, speel je op 17 juli al je eerste wedstrijd. Probeer dan maar eens de voorbereiding goed in te vullen. Je moet wedstrijden gaan vastleggen en zorgen dat spelers fysiek in balans zijn. Je zou je in feite zes weken lang met een groep moeten kunnen voorbereiden op de naderende competitie", stelt Verbeek.

"Ze hebben de mond vol van overbelasting. Geef die spelers dan eens een keer wat rust! Dat kan deze zomer, omdat er geen groot toernooi op de agenda staat. Maar nee, er worden data vastgesteld voor vriendschappelijke wedstrijden en daar maken alle bondscoaches gretig gebruik van. We proberen allemaal Europees voetbal af te dwingen. En dan word je gestraft door een internationale kalender die steeds voller wordt."

Square Enix wil tweede gamestudio in Canada

De Japanse game-uitgever Square Enix overweegt een tweede gamestudio te openen in Canada. Het bedrijf achter onder andere de Final Fantasy-serie wil gebruikmaken van het belastingvoordeel dat geldt voor de game-industrie in het land. Dat schrijft het Canadese persbureau La Presse Affaires.

Een vestiging in Montreal lijkt de meest logische keuze. De nieuwe gamestudio kan dan gemakkelijk samenwerken met Eidos Montreal, een onderdeel van de Japanse game-uitgever. Bovendien deelt de provincie Quebec, waarin Montreal ligt, subsidies uit. Game-uitgever THQ en Warner Bros Interactive kregen respectievelijk 2,2 en 5,1 miljoen euro subsidie toen zij een gamestudio openden.

Square Enix nam in 2009 game-uitgever Eidos over en heeft hierdoor gamestudio Eidos Montreal, met 300 werknemers, in handen. Deus Ex: Human Revolution is de eerste game van de gamestudio. Het actiespel wordt 26 augustus op de markt gebracht voor pc, Xbox 360 en Playstation 3.

Andere gamebedrijven hebben ook gamestudio's in Montreal. Electronic Arts heeft 800 medewerkers in de Canadese stad, terwijl Ubisoft Montreal meer dan 2100 medewerkers telt.

Strijd Afghanistan laait op

Bij gevechten in het oosten en zuidwesten van Afghanistan zijn de afgelopen twee dagen meer dan veertig opstandelingen gedood. Dat heeft de internationale coalitie in Afghanistan donderdag gemeld.

Ruim dertig strijders werden gedood tijdens een operatie in de zuidwestelijke provincie Helmand. De operatie was gericht tegen handel in wapens en verdovende middelen. De teelt van papaver, waaruit de grondstof voor opium wordt bereid, is een belangrijke bron van inkomsten voor de Taliban.

Woensdag kwamen ook ruim tien opstandelingen om bij gevechten in de oostelijke provincie Kunar.

Met het voorjaar voor de deur verwacht de NAVO weer een toename van de gevechten in Afghanistan.

Badmintontoppers richten eigen team op

De Nederlandse badmintontoppers Dicky Palyama, Yao Jie, Eric Pang en Judith Meulendijks hebben onder de naam Dutch Force een eigen team opgericht. Ze hopen zich zo beter voor te kunnen bereiden op de Olympische Spelen van 2012 die in Londen gehouden wordt.

Het viertal heeft een sponsorconflict met de Nederlandse badmintonbond, waardoor van een werkbare situatie geen sprake meer is. "De tijd richting Londen begint toch te dringen. We wilden eerst wachten op de uitspraak in de bodemprocedure, maar dat gaat nu toch te lang duren," zei Ron Daniëls die een van de coaches van het nieuwe team is.

"Maar nu kunnen de vier nauwelijks goed trainen. Er is bij de bond steeds sprake van pesterijen, kleine en ook grote. Hier willen de spelers vanaf. Ze willen zich in alle rust kunnen concentreren op plaatsing voor de Spelen."

De bond sloot vorig jaar een contract met Yonex en wilde dat alle spelers met dit merk in internationale toernooien uit zouden gaan komen. Palyama, Jie, Pang en Meulendijks geven echter de voorkeur aan materiaal van een andere sponsor en spanden een kort geding aan tegen de badmintonbond. Dit verloren ze, maar gingen in beroep, waardoor er nu een bodemprocedure loopt.

Ondertussen moeten ze alles uit eigen zak betalen omdat de badmintonbond geen van het NOC*NSF verkregen vergoedingen meer uitkeert. "De vier krijgen daar nu helemaal niets van en moeten alles zelf betalen. Maar ze zijn wel de kandidaten voor Londen. Van de huidige selectie die bij de bond traint, komt alleen het vrouwendubbel in aanmerking voor de Spelen. We vinden daarom dat zij recht hebben op een groot deel van dit geld."

"We gaan onderhandelen over geld van NOCNSF. Maar als de bond ons niets wil geven, sluit ik niet uit dat er een kort geding komt," sloot Daniëls zijn verhaal af.

Vier nieuwe arrestaties voor schijnhuwelijken

Justitie heeft woensdag in Den Haag en Rotterdam twee mannen en twee vrouwen aangehouden omdat ze vorig jaar in Engeland in een schijnhuwelijk zouden zijn getreden. De huwelijken waren volgens het Landelijk Parket alleen bedoeld om illegale Nigerianen in Engeland aan een verblijfsvergunning te helpen.

Twee weken geleden werd in de zaak al een 37-jarige Rotterdammer aangehouden. Tegelijk werden in Engeland vijf mannen en drie vrouwen aangehouden. Onder hen was ook de vermoedelijke organisator van de huwelijken.

De eerste signalen over deze zaak kwamen in 2008 binnen bij de Engelse justitie. Het zou vooral gaan om huwelijken tussen Nigeriaanse mannen en Nederlandse vrouwen van Antilliaanse afkomst.

De Antillianen werden in Nederland geronseld. Ze vlogen naar Engeland om daar met een Nigeriaan te trouwen. Na de plechtigheid vlogen ze meteen terug. Degene met wie ze waren getrouwd, kreeg door het huwelijk toegang tot alle landen van de Europese Unie. De Antillianen kregen een onkostenvergoeding en een bonus die kon oplopen tot meer dan 5000 euro.

Politie trekt zoon Helmondse burgemeester na

De politie heeft in het onderzoek naar de bedreigingen van de Helmondse burgemeester Fons Jacobs zijn zoon nagetrokken. Hij zou mogelijke connecties hebben met de drugswereld, maar de politie heeft geen bewijzen kunnen vinden. Volgens een woordvoerder belemmerden de geruchten over de zoon het onderzoek naar de bedreigingen.

De bedreigingen hebben te maken met de vergunning die Jacobs had gegeven aan een tweede coffeeshop in Helmond. De politie bewaakt sindsdien permanent zijn woning. Ook moest Jacobs een tijdje onderduiken met zijn echtgenote.

Eind november werd een man opgepakt die met de bedreiging van Jacobs te maken zou hebben, maar enkele dagen later werd hij weer vrijgelaten. Het onderzoek loopt nog.

NS voelt wel iets voor OV-miles

De Nederlandse Spoorwegen staat 'sympathiek' tegenover het idee van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent om OV-miles te geven aan treinreizigers. Een NS-woordvoerder bevestigde donderdag uitspraken hierover op Radio 1. Van Gent kwam woensdag met het plan tijdens een overleg met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

De woordvoerder benadrukt dat het sparen van de punten, vergelijkbaar met airmiles, alleen kan als iedereen met een OV-chipkaart reist en als alle spoorvervoerders meedoen. "Anders gaan we groepen treinreizigers benadelen, bijvoorbeeld de mensen die nog een los kaartje kopen."

Als beloning voor de gespaarde punten noemt hij als mogelijkheden onder meer gratis reizen in het weekeinde en buiten de spits reizen in de eerste klas. "Maar daar moeten we nog goed naar kijken, het plannetje is nog heel vers."

Sean William Scott in American Pie 4

Sean William Scott heeft getekend voor American Pie 4. Dat heeft een woordvoerder bevestigd tegenover het Amerikaanse blad People. Deze week werd bekend dat de acteur is opgenomen in een kliniek.

"Hij heeft zich vrijwillig laten opnemen", liet een woordvoerder weten. "Hij wil zich laten behandelen voor gezondheidsproblemen en persoonlijke problemen." De opnamen van American Pie 4, die eind mei van start gaan, zouden niet worden beïnvloed door de therapie van Scott.

Naast de 34-jarige Scott zouden onder anderen Tara Reid, Chris Klein en Mena Suvari deel uitmaken van de cast.


Sean William Scott in American Pie 4 (Foto: Novum)

Atsma blijkt familie van topmodel Doutzen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma heeft donderdag een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. De politicus van het CDA blijkt familie te zijn van het Nederlandse topmodel Doutzen Kroes.

"Toch wel bijzonder... Streekgenoot Doutzen Kroes blijkt (ver) familielid", meldde Atsma donderdag op Twitter. Het nieuws over zijn directe familieband met het model werd hem aangereikt door voormalig VVD-minister Pieter Winsemius. Wat Doutzen van haar nieuw ontdekte familielid vindt, werd niet direct duidelijk.


Doutzen Kroes (Foto: Novum)

Rockstar heeft wrok richting BAFTA's

De uitgever van cowboygame Red Dead Redemption en de actieserie Grand Theft Auto is boos op de British Academy of Film and Television Arts. In 2009 won het succesvolle actiespel Grand Theft Auto IV geen enkele BAFTA-prijs. Daarom heeft Rockstar Games besloten de cowboygame niet op te geven voor een BAFTA's van dit jaar. Dat schrijft de Britse website Gamesindustry.

Elke uitgever moet zijn games aanmelden om kans te maken op een van de BAFTA's. Volgens de British Academy of Film and Television Arts heeft uitgever Rockstar niets van zich laten horen. De organisatie van de prijzenfestival betreurt de houding van de game-uitgever, maar stelt dat het de reputatie van de op games gerichte BAFTA's niet schaadt.

Bij afwezigheid van Red Dead Redemption won het actierollenspel Mass Effect 2 de prijs voor beste game. Super Mario Galaxy 2 heeft volgens de organisatie de beste gameplay, terwijl het actiespel God of War III artistiek het sterkst uit de verf komt.

Kiwi's zeggen af voor oefeninterland in Japan

De voetbalbond van Nieuw-Zeeland heeft gezegd dat het nationale voetbalelftal niet zal spelen tegen Japan. De vriendschappelijke interland zou op 29 maart in Tokio plaatsvinden.

Nieuw-Zeeland vindt het een te groot risico om in Japan te spelen door de nucleaire crisis na de zware aardbeving en tsunami in het Aziatische land.

Eerder al moest de Japanse voetbalbond (JFA) de oefeninterland tegen Montenegro op 25 maart in Shizuoka afzeggen.

Woodsboro High School onthult geheimen

Dames en heren, via deze weg wil ik jullie informeren dat de website van Woodsboro High School officieel is gelanceerd. Vanaf vandaag kun je er terecht voor alle vragen betreft het college. Vergeet niet om je ook in te schrijven voor een van de studentenclubs, even langs te gaan in onze bibliotheek of een bezoek te brengen aan de Counseling-pagina. Voor meer informatie kun je ons altijd mailen op mainoffice@woodsborohighschool.com.

Tot zover de introductie van het college. Een fan van de Scream-trilogie heeft de website van een van de beruchtste hogescholen online gezet. Om jouw kennis van de drie films goed te testen, is de site bezaaid met verborgen grapjes, geheimen en informatie. Zo is er een condoleancepagina te vinden voor de overleden studenten, wordt er informatie gegeven over de slachting tijdens het collegejaar 1996-1997 en meer.

Kijk ook zeker even bij de groepen voor studenten. Hier zul je het meeste kunnen vinden. Namen van docenten zijn te koppelen aan acteurs, crewleden of personages van de Scream-films. Het wiskundelokaal heeft een geheime boodschap, de monitor in het A/V-lokaal geeft wat weg, Ghostface is vaak terug te vinden, je kunt een jaarboek inzien en veel meer ander plezier. Er staat nog veel en veel meer op de website om te ontdekken. Voor een fanwebsite is het erg sterk in elkaar gezet. Veel plezier op Woodsboro High School.

Ben je heel erg benieuwd geworden wat je nog meer kunt vinden? Kijk dan snel op de website.

Eerder stond op de website geen enkele disclaimer dat het ging om een fansite. Kennelijk heeft Dimension Films hier wel om gevraagd: Gisteren stond er nog een webshop met Stab- en Scream (4)-merchandise op en was nergens een boodschap te vinden van/over Dimension. Dit is creatief opgelost door een bericht op de homepage te plaatsen.

Het is een heerlijke voorbereiding zo voor de release van Scream 4. In Nederland kunnen we na elf jaar weer ouderwets griezelen. De film is vanaf 14 april in de bioscoop te zien.

Wiskunde
Kraak jij de geheime code?

Inspecties naar maatregelen tegen horecageweld

Horecaondernemers kunnen een bezoek verwachten van de Arbeidsinspectie en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Gekeken wordt of de bedrijven genoeg doen om uitgaansgeweld te voorkomen. Zeker 1150 zaken worden gecontroleerd. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag bekendgemaakt.

Ondernemers zijn verplicht maatregelen te nemen om de veiligheid van hun werknemers te waarborgen. Zij moeten onder meer anti-agressietrainingen volgen en de opvang en nazorg regelen. Horecabedrijven kunnen met een nieuw online stappenplan ook zelf controleren of zij voldoen aan de regels.

Agressie en geweld in de horeca kan bedrijven veel schade opleveren. Het leidt dikwijls tot verzuim, ziekte, stress, omzetverlies en uiteindelijk het vertrek van medewerkers.

Woede over bonus ING-topman

De bonus die ING-topman Jan Hommen over vorig jaar heeft ontvangen, leidt tot woedende reacties in de Tweede Kamer. "Dit is schokkend nieuws", zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk donderdag tijdens een Kamerdebat over maatregelen naar aanleiding van de kredietcrisis.

"Dit is niet wat de SP ziet als het herwinnen van vertrouwen", zei SP-Kamerlid Ewout Irrgang. Het nieuws over de bonussen bij ING, dat nog miljarden moet terugbetalen aan de staat, kwam vlak voor aanvang van het debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Hommen krijgt een bonus van 92 procent van zijn vaste salaris, oftewel 1,25 miljoen euro. Totaal ontvangt hij 2,6 miljoen over 2010. De ING-top krijgt ook een salarisverhoging van 2 procent.

De Jager wees erop dat de Tweede Kamer zelf heeft ingestemd met de zogeheten Code Banken, die onder meer bepaalt dat bankbestuurders maximaal 100 procent van hun vaste salaris als bonus mogen ontvangen. De bonus van Hommen zit net onder die grens. "Onder het oude beleid had deze persoon wel 6 miljoen kunnen krijgen", zei De Jager.

Plasterk erkende dat ING zich strikt genomen aan de afspraken houdt. "Maar ING gaat in het eerste jaar dat de afspraken gelden, meteen vrijwel naar 100 procent. Ik vind het idioot dat de ING-top hiermee wegkomt. Het is brutaal wat men daar doet." Plasterk ziet in de ING-bonussen een extra reden om de bonussen in de financiële sector strenger aan te pakken. De Jager wil daar voorlopig niet aan.

Australië wil F1-contract met betere voorwaarden

Als het aan de Australische staat Victoria ligt dan zal de Formule 1 ook na 2015 de stad Melbourne aan blijven doen. De minister van toerisme Louise Asher wil dan echter wel dat onderhandeld wordt over betere voorwaarden.

De race in Melbourne draait al jaren met verlies en daarom wil Asher dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone in de toekomst met minder geld genoegen moet nemen. "We zouden het contract graag verlengen, maar dan moet er eerst wel even goed over onderhandeld worden. Dat de staat Victoria de Formule 1-race wil blijven organiseren, daar bestaat geen twijfel over. We zitten nu nog met een contract opgezadeld dat door onze voorgangers is ondertekend. Daar moeten we het nog even mee doen," zei ze tegen Reuters.

Kolk speelt anderhalve week met voetbreuk

Voetbalclub 1. FC Union Berlin moet het enkele weken stellen zonder Santi Kolk. De Hagenaar ging naar het ziekenhuis vanwege een ontsteking in één van zijn neusholtes en liet tevens een foto van zijn linkervoet maken. De röntgenfoto toonde een gebroken middenvoetsbeentje, waar Kolk al tien dagen mee speelde en trainde.

Kolk moet twee weken met zijn voet in het gips, voordat hij aan zijn revalidatie kan beginnen. "Het is ongelooflijk hoeveel pech ik heb in Berlijn," zegt de voetbalnomade in het Duitse voetbalmagazine Kicker. "Dit kan me zes weken kosten. Jammer dat ik mijn team niet kan helpen."

Kolk verruilde Vitesse afgelopen zomer voor de Duitse tweededivisionist. In zeventien optredens kwam hij tot vier doelpunten. De laatste zes duels startte de 29-jarige Nederlander in de basis.

Tweede ingreep Reis achter de rug

Jonathan Reis is gisterochtend in de Verenigde Staten voor de tweede keer geopereerd door dokter Richard Steadman.

De Braziliaanse spits van PSV herstelt in de Verenigde Staten van de ernstige knieblessure die hij eind 2010 opliep in het competitieduel met Roda JC. Tijdens de tweede ingreep werden zijn kruisbanden vervangen door een transplantaat, gemaakt met pezen uit het bovenbeen van Reis. Dat weet het Brabants Dagblad.

Reis zal nog enkele dagen in de kliniek van Steadman blijven en reist daarna naar Eindhoven af om zijn revalidatie voort te zetten, is de verwachting. Steadman zei eerder al dat de blessure van Reis 'één van de zwaarste' is die hij ooit zag. Tijdens een eerste ingreep werd de binnenste meniscus schoongemaakt en de mediale binnenband van de knie vastgehecht.

De verwachting is dat Reis op z'n vroegst aan het begin van het volgende seizoen weer op het trainingsveld staat. Marcel Brands, algemeen directeur van PSV, gaf zondag in Studio Voetbal aan dat de club dit kalenderjaar niet meer op de diensten van Reis rekent.

Hamilton: "Achterstand McLaren minder groot"

Volgens Lewis Hamilton ligt McLaren minder ver achter dan na de wintertests in de Formule 1 leek. De grootste punten van zorg bij het Britse team zijn vooralsnog de uitlaten en de voorvleugel van de MP4-26.

"Ook al kwam ik niet onder de 1:22 in Barcelona, het gat naar de top is geen twee seconden. In langere runs zijn de rondetijden wel goed. Maar in kwalificatietrim blijven we steken op een lage 1:22," zei Hamilton tegen Auto Motor und Sport.

Verschillende teams doken in Barcelona wel onder de 1.22 met de Mercedes van Michael Schumacher als snelste. Ook Ferrari, Red Bull, Renault, Sauber, Williams en Toro Rosso konden in de buurt van de 1.22 of er onder komen. Hierdoor zal pas in Australië duidelijk zijn hoe de kaarten geschud zijn.

Hamilton hoopt dat McLaren een oplossing vindt door de uitlaten en de voorvleugel. Laatstgenoemde was tijdens een van de testdagen in Barcelona volgens Auto Motor und Sport voorzien van allerlei cylindertjes en een bobbel die apparatuur verhulde om verschillende hoeveelheden druk op de vleugel te kunnen simuleren.

McLaren kiest voor het uitlaatsysteem mogelijk weer voor een beproefd concept. Dit omdat verschillende configuraties niet het gewenste resultaat brachten en het gebruik van het niet brandbare, maar peperdure materiaal Pyrosic is verboden.

Peuter overleden bij botsing met truck

Een 2-jarige jongen is donderdagochtend in Groningen omgekomen toen zijn moeder met haar fiets in botsing kwam met een vrachtwagen. De vrouw viel en de peuter, die in een zitje voor op de fiets zat, kwam onder een van de wielen terecht, meldt de politie.

De vrachtwagen was containers aan het lossen op de Bilderdijklaan, maar er zat volgens de woordvoerder ook beweging in de truck. Daardoor kon de peuter onder een wiel terechtkomen.

Op het achterzitje van de fiets zat ook een kind en naast de vrouw fietste een derde kind. "De paniek was groot, ook onder omstanders", zegt de woordvoerder. De vrouw is opgevangen door de politie. De getuigen is slachtofferhulp aangeboden. De agenten die het ongeluk afhandelden, worden binnen de eigen organisatie opgevangen.

De politie onderzoekt nog hoe het ongeluk rond 08.15 uur precies kon gebeuren.

Deel Utrecht zonder water door lek

Een deel van Utrecht zit donderdagochtend zonder water door een lek in een waterleiding aan de Biltstraat. Ruim 150 huishoudens krijgen geen water uit de kraan, meldt waterbedrijf Vitens.

Het lek ontstond in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks 02.00 uur. Een woordvoerder kan niet zeggen wat de oorzaak was. Het bedrijf is bezig met reparatiewerkzaamheden en vermoedt dat de Utrechters in de loop van de ochtend weer water uit hun kranen kunnen verwachten.

Brawn: "Invloed van uitlaten zal groot zijn"

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn vindt dat de invloed van de voorwaarts gerichte uitlaten op de Formule 1-bolides wel eens groter kan zijn dan de introductie van de dubbele diffuser waarmee onder meer zijn team in 2009 op de proppen kwam.

Lotus Renault GP kwam net als McLaren deze winter met het concept op de proppen en verschillende andere teams zouden al aan hun eigen versie van het systeem gaan werken om zo er voor te zorgen dat er meer downforce gecreëerd wordt na het verbieden van de dubbele diffuser.

"Het is een belangrijk gebied en qua prestaties kan het meer brengen dan de dubbele diffuser. Alle teams werken ondertussen met hun motorfabrikant samen om de energie van de uitlaatgassen zo optimaal mogelijk te gaan gebruiken, waardoor het een nieuw en interessant gebied van ontwikkeling is geworden," zei Brawn.

"Het hoort bij de Formule 1 om de grenzen op te rekken en nieuwe ontwikkelgebieden te vinden. We zouden in de toekomst kunnen vinden dat het geen juiste richting is en hiervoor regels op kunnen stellen. In 2013 hebben we maar één uitlaat en is er de komst van de turbomotor, waardoor alles weer verandert. Het is een facinerend gebied en past helemaal in de geest van de Formule 1," zei de Brit.

Brawn is er van overtuigd dat het systeem zoals Renault het introduceerde legaal is. Dit in tegenstelling tot de dubbele diffuser waar de FIA uiteindelijk moest verklaren dat het systeem legaal was. Brawn GP had ondertussen een grote voorsprong opgebouwd en kon toen beide titels in de Formule 1 opeisen.

Vrouw doelman Zenit omgekomen bij ongeluk

Vandaag is, vlak voor de return in de kwartfinale van de Europa League, het team van Zenit Sint Petersburg opgeschrikt door een overlijden. De echtgenote van keeper Malafeev is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen.

De Russische club laat dit vandaag weten op haar website. De wedstrijd zal vanavond wel doorgaan, zij het met een minuut stilte en met rouwbanden. De wedstrijd zal vanavond om 19.00 beginnen.

De ploeg had om uitstel van de wedstrijd gevraagd, maar dit werd afgewezen.

Roddick niet opgewassen tegen Gasquet

Andy Roddick heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinale van het toernooi van Indian Wells. De als achtste geplaatste Amerikaan ging in twee sets onderuit tegen de Fransman Richard Gasquet: 3-6, 6-7 (5). Vorig jaar speelde Roddick nog de finale van het ATP-toernooi, die hij verloor van de Kroaat Ivan Ljubicic.

Rafael Nadal drong wel door tot de laatste acht. De nummer een van de wereld versloeg de Indiër Somdev Devvarman: 7-5, 6-4. In de kwartfinale krijgt de Spanjaard Ivo Karlovic als opponent. De ongeplaatste Kroaat won van Albert Montanes: 7-6 (7), 6-2.

Roger Federer kende tegen Ryan Harrison ook alleen problemen in de eerste set. Na de winst in de tiebreak van die openingsset was het verzet bij de Amerikaan gebroken: 7-6 (4), 6-2.

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 11

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 9 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 10

De Boer heeft geen commentaar op 'supertrio'

Frank de Boer wil niet ingaan op het door Johan Cruijff beschreven 'supertrio'. Dat zegt de trainer van Ajax in De Telegraaf. Cruijff heeft als voorzitter van de klankbordgroep technische zaken in zijn rapport laten opnemen dat De Boer samen met Wim Jonk en Dennis Bergkamp de technische leiding moet krijgen. "De directie is aan zet", vindt De Boer.

De coach wil zijn aandacht nu liever bij het voetbal houden. "We spelen tegen Spartak Moskou een heel belangrijke wedstrijd en het duel van zondag bij ADO Den Haag is misschien wel cruciaal in de titelstrijd. Ik wil me op het voetbal richten en geef daarom verder geen commentaar. Nogmaals, de bal ligt bij de directie."


De Boer heeft geen commentaar op 'supertrio' (Foto: Novum)

'Raúl verlengt verblijf bij Schalke'

Raúl staat voor een langer verblijf bij Schalke 04. Het Spaanse AS meldt dat vandaag. De Spaanse aanvalsleider van Schalke heeft een contract dat tot de zomer van 2012 loopt. De clubleiding is zeer te spreken over de prestaties van Raúl, die met elf doelpunten topscorer is van de club uit Gelsenkirchen. De 33-jarige Raúl kan voor twee extra seizoenen tekenen.

Dat betekent dat hij tot medio 2014 aan Schalke verbonden blijft. Dan zou de spits 36 jaar zijn. Raúl speelde zestien jaar voor Real Madrid en werd daar topscorer aller tijden. Afgelopen zomer vertrok hij transfervrij naar Schalke 04, waar hij in een ploeg kwam te spelen met Klaas Jan Huntelaar.

Beide spelers speelden al met elkaar bij Real Madrid. In Gelsenkirchen wil het nog niet vlotten met Huntelaar, die na een goede start al maanden droog staat. Momenteel is de Nederlander geblesseerd. Schalke heeft zich desalniettemin gekwalificeerd voor de kwartfinale van de Champions League en de finale van de Duitse beker. Woensdag werd trainer Felix Magath echter op straat gezet door de slechte presaties in de Bundesliga. Ralf Rangnick wordt genoemd als meest logische opvolger.

Shia LaBeouf speelt hoofdrol in Horns

Shia LaBeouf zal waarschijnlijk de hoofdrol gaan spelen in een filmbewerking van het boek Horns. Het boek is geschreven door Joe Hill, die als uitvoerend producent een vooraanstaande rol gaat spelen bij de vertaling van zijn boek naar het grote scherm.

LaBeouf zal in de film de rol van Ig Perrish op zich nemen. Perrish is een man van 26 jaar, die op een ochtend wakker wordt met hoorns op zijn hoofd. Ig besluit om de onopgeloste moord op zijn vriendin te onderzoeken. Wellicht bestaat er een verband tussen de moord en de inmiddels groeiende hoorns op zijn hoofd.

"Shia is een getalenteerde acteur, die vanaf het begin zeer enthousiast was over het boek", aldus producent Cathy Schulman van Mandalay Pictures. Het boek kan beschreven worden als een soort horror liefdesverhaal, waarbij wraak een belangrijke drijfveer vormt.

LaBeouf is deze zomer te zien in Transformers: Dark of the Moon. Deze film wordt 30 juni verwacht in de Nederlandse bioscopen. Daarnaast werkt LaBeouf op dit moment aan de nieuwe film van regisseur John Hillcoat, genaamd The Wettest County in the World. Schrijver Joe Hill heeft eerder het boek Heart-Shaped Box geschreven. Verder is het opvallend dat Hill de zoon is van schrijver Stephen King.

Shia Labeouf
Shia Labeouf laat hoorns groeien

Doden bij drone-aanval Noordwest-Pakistan

Bij een raketbeschieting door vermoedelijk Amerikaanse onbemande vliegtuigjes in het noordwesten van Pakistan zijn donderdag ten minste zestien mensen om het leven gekomen, melden medewerkers van Pakistaanse inlichtingendiensten.

De drones schoten kort na elkaar twee raketten af op een complex in Datta Khel in Noord-Waziristan waar dertig tot veertig militanten bijeenwaren. De omgekomen strijders zouden verbonden zijn geweest met Hafiz Gul Bahadur, een leider van de Pakistaanse Taliban die zich voornamelijk richt op de buitenlandse troepen in het nabijgelegen Afghanistan.

Van den Boog woest over oponthoud Sulejmani

Rik van den Boog was woest over het feit dat Miralem Sulejmani woensdag zeven uur op het vliegveld van Moskou moest wachten eer zijn visum in orde was.

Ajax vroeg voor Sulejmani geen Russisch visum aan omdat de club was verteld dat dat niet nodig was voor Serven. Bij aankomst bleek dat echter anders te liggen. Het resulteerde in een lange zit voor Sulejmani, die niet alleen zeven uur moest wachten maar ook de laatste training voor de wedstrijd van donderdagavond miste.

"Dit is manipulatie", klonkt het helder uit de mond van Van den Boog. "Laat iemand van Spartak regelen dat hij het land binnenkomt. Dit lijkt het Rusland van veertig jaar terug. We spelen echt niet als dit niet goed komt", dreigde Van den Boog in De Telegraaf. Niet veel later (om 21.30 uur plaatselijke tijd) kwam Sulejmani alsnog door de douane.

Spartak Moskou had Sulejmani de helpende hand kunnen bieden. Luchthavenmedewerkers stelden dat een telefoontje van de algemeen directeur van de Russische club voldoende was geweest om Sulejmani door de douane te laten. Die algemeen directeur is bij Spartak echter ook de trainer: Valeri Karpin. Die stond tijdens de training van Ajax op een ander trainingsveld.

'Cruijff wijst uitnodiging Coronel af'

Johan Cruijff zal voorlopig niet ingaan op de uitnodiging van Ajax-voorzitter Uri Coronel om zitting te nemen in de raad van commissarissen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Cruijff kiest ervoor om de invoering van het rapport van het technisch platform van dichtbij te volgen.

In de RvC kan Cruijff slechts een toezichthoudende rol vervullen, waardoor zijn invloed beperkt blijft. Bovendien moet hij zich dan conformeren aan de wens van de meerderheid van de RvC.

Als Cruijff tegenwerking merkt op zijn technisch rapport, kan de oud-speler mogelijk alsnog besluiten met een paar anderen zitting te nemen in de RvC. Met meerdere mensen kunnen er op die positie alsnog veranderingen doorgevoerd worden. Cruijff heeft deze week zijn plan van aanpak 'ingeleverd' bij de clubleiding.

Het is de bedoeling dat Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Frank de Boer het technische beleid van de club gaan uitzetten. Cruijff, die zelf een aansturende rol heeft, is sinds september 2010 op de deur aan het kloppen bij Ajax. Sinds een paar maanden zijn algemeen directeur Rik van den Boog en Cruijff on speaking terms.

Bethesda: 'Graphics zijn wél belangrijk'

Peter Hines, de marketing VP van Bethesda, heeft in een blog gezegd dat graphics zeker belangrijk zijn. 'Als mensen zeggen dat graphics niet belangrijk zijn, dan zeg ik dat ze liegen.' Bethesda is tegenwoordig hard bezig met de productie van Skyrim, die 11 november uit moet komen.

'Gamers bekijken veel screenshots en videobeelden voordat ze overgaan op een aankoop. De keuze om een game aan te schaffen is deels afhankelijk van die eerste beelden. Mensen kijken en zeggen, dit ziet er goed uit of dit ziet er niet goed uit. Als je dus goede graphics hebt, dan kan dat de push zijn die mensen nodig hebben om een game aan te schaffen.'

Volgens Hines zijn de graphics ontzettend belangrijk voor Skyrim omdat die de sfeer bepalen. En sfeer is één van de key elementen binnen de Elder Scrolls-reeks.

skyrim

[NBA] Oklahoma verslaat Miami

In de Amerikaanse NBA heeft Kevin Durant zijn status bevestigd als topscorer van de Amerikaanse basketbalcompetitie. Durant leidde Oklahoma City Thunder met 29 punten langs Miami Heat. Oklahoma zegevierde met 96-85 en boekte de vijfde zege op rij.

LeBron James scoorde voor Miami Heat negentien punten. Het was voor Durant de eerste keer in zijn NBA-carrière dat hij zijn All Star-teamgenoot versloeg.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Denver 87-102
Boston Indiana 92-80
Detroit Toronto 107-93
New Orleans Phoenix 100-95
Miami Oklahoma 85-96
Milwaukee Orlando 89-93 wnv
Houston Charlotte 94-78
Utah Minnesota 119-104
Sacramento Cleveland 93-97
Golden State Dallas 106-112
LA Clippers Philadelphia 94-104

Brand in varkensschuren Geesteren

In twee aaneengesloten varkensschuren in de Twentse plaats Geesteren heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand gewoed. De brandweer kon een groot deel van de vijftienhonderd varkens uit de schuren krijgen, maar de rest zit nog binnen en is waarschijnlijk omgekomen, zegt een brandweerwoordvoerder donderdag. Er raakten geen mensen gewond.

De brand in brak rond 02.30 uur uit in het dak van de stal en was twee uur later onder controle. Een deel van het dak is ingestort. Voor de brandweer was het daarom te gevaarlijk om naar binnen te gaan. Hoe het met de varkens die nog binnen waren is afgelopen, is dan ook niet met zekerheid te zeggen.

"We laten een kraan ter plaatse komen om de schuur te slopen", zegt de woordvoerder. Er zijn twee dierenartsen om de geëvacueerde varkens en de varkens die onder het puin worden gevonden na te kijken.

De ervaring leert overigens dat varkens die een stalbrand overleven meestal alsnog snel worden geslacht. Door de stress eten ze niet veel en komen ze nauwelijks aan, wat het voor de houder onrendabel maakt.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een rare maatregel van Jan Kees.

De banken moeten gedurende een decennium 400 miljoen per jaar storten in een fonds storten. Dat heeft minister van Financien De Jager besloten. Het fonds dient om bij problemen de gedupeerde spaarders te kunnen uitbetalen. Klinkt goed, maar is het niet. Want dat geld gaat natuurlijk af van de rente die spaarders ontvangen. En er is meer aan de hand.

Romero voorkomt botsing AZ en Argentijnse bond

Sergio Romero legt een uitnodiging van de Argentijnse bondscoach Sergio Batista naast zich neer. De doelman van AZ is nog geblesseerd.

Daarmee voorkomt Romero een botsing tussen AZ en de Argentijnse voetbalbond, schrijft De Telegraaf. De doelman was opgeroepen voor de nationale ploeg, maar heeft sinds 9 februari geen minuut meer gespeeld. "Dan kan alleen de speler wat doen", zei directeur Toon Gerbrands.

Op 26 en 29 maart speelt Argentinië achtereenvolgens tegen de Verenigde Staten en Costa Rica. AZ staat machteloos als de speler besluit af te reizen, maar dat lijkt de doelman niet van plan. "Als ik vrijdag niet voor AZ speel, dan ga ik ook niet naar het nationale team. Ik verwacht vandaag duidelijkheid dat ik niet speel tegen Vitesse en dan bel ik meteen Batista dat ik niet kom", aldus de doelman.

"Ik wil er wel graag heen, maar dat is tevens het protocol bij het Argentijnse team. Ik denk dat dat normaal is. Ik respecteer AZ, dat tegen de bond gezegd heeft dat het beter is dat ik hier blijf en een week aan mijn herstel werk en meetrain."

'Intensief volgen veelplegers werkt'

Het achter de broek zitten van de 52 ergste veelplegers in Amsterdam-Zuidoost heeft gewerkt. Het aantal processen verbaal voor overlast en criminaliteit is sinds het opstellen van de lijst met 40 procent gedaald. De gemeente breidt de aanpak uit naar de rest van de stad, dan gaat het om een top 600. Dat blijkt volgens Trouw uit een evaluatie van de gemeente Amsterdam en het stadsdeel.

19 veelplegers konden van de lijst worden geschrapt. Dat betekent dat ze zich het afgelopen jaar hebben gedragen, hulp hebben gezocht, een opleiding hebben gevolgd of aan het werk zijn gegaan. De top 52 werd vorig jaar opgesteld. In juni kregen de veelplegers via een brief te horen dat ze op de lijst staan.

Degenen op de lijst worden intensief gevolgd door politie, justitie, gemeente en hulpverlening. Zodra ze ergens op worden betrapt, worden ze op verschillende manieren aangepakt. Zo zijn 3 uitkeringen stopgezet. Bij 25 veelplegers zijn huisbezoeken afgelegd om na te gaan of ze er wel wonen.

14 veelplegers staan onder toezicht van de reclassering. In 17 gevallen onderzocht de Belastingdienst of dure spullen wel legaal zijn aangeschaft. Bij 3 mannen is een onderzoek ingesteld naar witwaspraktijken.

4 mannen zijn begeleid naar een leer-/werktraject, 4 worden begeleid door jongerenwerk. 4 anderen zitten in een traject van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

De evaluatie gaat donderdag naar de stadsdeelraad en op 24 mei naar de Amsterdamse gemeenteraad.

Nederlandse speelfilm online uitgebracht

De thriller Claustrofobia met Dragan Bakema en Thijs Römer wordt gratis verspreid op internet. Dat laat de producent van de film, Snoooep, woensdag weten. De speelfilm is het regiedebuut van Bobby Boermans.

Claustrofobia is vanaf eind mei online te bekijken en te downloaden op smartphones en iPads. De film over orgaanroof komt niet in de bioscopen. Het is een initiatief van Snoooep, een online filmplatform dat films gratis online uitbrengt in samenwerking met adverteerders. Volgens de producenten van de film is het de eerste keer dat een Nederlandse speelfilm alleen online te bekijken is.

Boermans is de zoon van theaterregisseur Theu Boermans en regisseerde een aantal korte films en videoclips van Nederlandse hiphopartiesten. De opnames van Claustrofobia zijn in volle gang en duren tot begin volgende maand.


Thijs Römer (Foto: Novum)

Oppositieleiders Bahrein opgepakt

De autoriteiten in Bahrein hebben donderdagochtend ten minste vijf vooraanstaande leiders van de sjiitische oppositie opgepakt, meldt een mensenrechtengroep.

Twee van de arrestanten zijn Hassan Mushaima en Abdul Jalil al-Sangaece. Zij behoren tot een groep van 25 sjiitische activisten die terechtstonden op beschuldiging van een poging de soennitische monarchie omver te werpen. De zaak werd vorige maand geseponeerd in een poging de gemoederen te bedaren, maar deze week hebben de autoriteiten de noodtoestand afgekondigd en het leger ruime bevoegdheden verleend om een einde te maken aan de politieke onrust die in februari begon.

Onder de overige arrestanten zijn de sjiitische activisten Abdul Wahad Hussein en Hassan Hadad, maar ook een soenniet, Ibrahim Sharif, aldus de Bahreinse Jongerenvereniging voor Mensenrechten.

'Tijdreizen van informatie mogelijk met LHC'

Twee natuurkundigen uit de VS stellen dat de deeltjesversneller van het CERN te Genève, de Large Hadron Collider, informatieoverdracht naar de toekomst of het verleden mogelijk zou kunnen maken.

Met de LHC wordt onder meer gespeurd naar wat in de media vaak 'het God-deeltje' wordt genoemd: het zogenoemde Higgs-boson. Die moet in de versneller gevonden worden door protonen, een van de bouwstenen van atomen, met de lichtsnelheid op elkaar te laten botsen. Vorig jaar doken al aanwijzingen op dat er wellicht meerdere van dit soort deeltjes bestaan. Natuurkundigen Tom Weiler en Chui Man Ho beweren dat bij de vorming van een Higgs-boson een tweede deeltje vrijkomt: de Higgs singlet.

H.G. Wells - The Time MachineDe theorie van de aan de Vanderbilt University werkzame fysici, die naar eigen zeggen wellicht vergezocht is, stelt dat Higgs singlets in een vijfde dimensie in beide tijdsrichtingen kunnen voortbewegen. Causaliteitsprincipes zouden hiermee niet worden geschonden, en tijdreisparadoxen zoals de bekende grootvaderparadox zouden worden vermeden.

De genoemde vijfde dimensie is onderdeel van de snaartheorie, die tien of elf dimensies omvat om verschijnselen rondom subatomaire deeltjes, inclusief zwaartekracht, te verklaren. Het ons bekende universum is volgens deze opvatting een soort weefsel dat als het ware vastzit in de meerdimensionale ruimte-tijd. Bouwstenen zoals moleculen zitten hieraan vastgeplakt, maar de zwaartekracht zou wel in staat zijn om door dimensies heen te bewegen.

De Higgs singlet bevindt zich volgens Weiler en Ho in het domein van zwaartekracht, wat de tijdreiseigenschap mogelijk zou maken. Hun theorie zou worden bevestigd indien de singlets en hun vervalproducten spontaan in de LHC opduiken. Dat zou impliceren dat ze terug in de tijd zijn gereisd en zijn verschenen voordat de botsingen plaatshadden waardoor ze geproduceerd werden.

LHCOmdat alleen dergelijke deeltjes door de tijd kunnen reizen, treden tijdreisparadoxen niet op, menen de wetenschappers. Een mens zou immers niet terug in de tijd kunnen reizen. Ze stellen echter ook dat met controle over de productie van Higgs singlets, informatie naar verleden of toekomst zou kunnen worden gestuurd. Op de mogelijkheid dat iemand een opdracht naar het verleden stuurt om zijn grootvader om te brengen, gaat het tweetal evenwel niet in.

Djokovic zet landgenoot Troicki te kijk

Novak Djokovic blijft imponeren in Indian Wells. De als derde geplaatste Serviër rekende gedecideerd af met zijn landgenoot Viktor Troicki (16): 6-0, 6-1. De onder zijn niveau presterende Troicki won alleen de achtste game en liet pas in de laatste game zien hoe goed hij was, maar toen was het al te laat om Djokovic uit de kwartfinale te houden.

Ook in zijn vorige partij hoefde Djokovic maar twee games af te staan. Toen was Ernests Gulbis het slachtoffer. In de tweede ronde hield Andrey Golubev vier games over aan zijn treffen met de 'Djoker'.

Stanislas Wawrinka schakelde in een ruim tweeënhalf uur durende partij Tomas Berdych (7) uit. De als twaalfde geplaatste Zwitser verloor de eerste set van zijn Tsjechische tegenstander, maar dankzij een vroege break in de tweede set trok hij de stand gelijk. In het derde bedrijf ging het acht games lang gelijk op, maar toen plaatste Wawrinka de beslissende break: 3-6, 6-4, 6-4.

Ouders volgen zaak Robert Mikelsons via videoverbinding

Een aantal ouders volgt de rechtszaak tegen de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert Mikelsons op een geheime locatie via een videoverbinding. Ze vinden het te confronterend om donderdag bij de eerste zitting in de zaak in dezelfde zaal als de 27-jarige hoofdverdachte plaats te nemen, zegt hun advocaat Richard Korver donderdag in het AD.

Ook willen de ouders anoniem blijven. Sommigen zijn volgens Korver 'totaal ingestort'. De advocaat van Mikelsons, Wim Anker, stelt in de krant dat voor het proces te veel informatie over zijn cliënt zou zijn vrijgegeven. Op het opsporingsbelang valt volgens hem het nodige af te dingen. Hierdoor zou heel Nederland Mikelsons al hebben veroordeeld en hem aan de hoogste boom willen zien. "Dat is verontrustend."

De advocaat heeft al zeshonderd e-mails, brieven en faxen gehad van mensen die hun onvrede uiten over zijn besluit om Mikelsons te verdedigen. Mikelsons heeft inmiddels 83 gevallen van misbruik bekend. Donderdag verschijnt hij voor het eerst voor de rechter, evenals zijn echtgenoot Richard van Olffen.

Maandag werd bekend dat in de zaak nog twee mannen van 32 en 36 jaar uit Amstelveen zijn opgepakt. Een van hen werkte daar op een crèche.

In de zaak zijn al twee verdachten overleden. Een 50-jarige Brabander pleegde zelfmoord, een 24-jarige Brit overleed in oktober na het nemen van drugs aan een hartstilstand. Over zijn betrokkenheid wil het OM op dit moment geen nadere mededelingen doen.

Scholen gaan oudere spijbelaars eerder melden

Scholen in de Rotterdamse regio gaan sneller ingrijpen als scholieren tussen de 18 en 23 jaar spijbelen. Tot nog toe meldden scholen alleen het verzuim van minderjarige leerlingen, die vallen onder de Leerplichtwet, aan de leerplichtambtenaar.

Met het plan van de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) en diens collega’s in de regio komen ook oudere spijbelaars tot 23 jaar bij leerplichtambtenaren in beeld.

Dat idee lanceert De Jonge donderdag. De wethouders willen dat scholen het spijbelgedrag van de oudere scholieren aan de kaak stellen bij ouders, ook als de leerling dus al volwassen is. "We moeten afstappen van die schroom. Als ouders zeggen: 'Ik kan hem niet meer in de hand houden', dan zeg ik: 'De groeten, je bent en blijft ouder'." Als de volwassen spijbelaars in beeld zijn, willen de gemeenten hen aanspreken en zo uiteindelijk schooluitval voorkomen.

Grootste manco van dit plan is dat er nog geen sancties kunnen worden opgelegd. Dat kan wel bij jongeren tot 18 jaar, omdat voor hen de Leerplichtwet van kracht is.

Scholen gaan oudere spijbelaars eerder melden
Scholen gaan oudere spijbelaars eerder melden (Foto: ANP)

Helikopters storten water op kerncentrale

Twee militaire helikopters zijn donderdag begonnen met het storten van tonnen water op de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi. De operatie stond eigenlijk al gepland voor woensdag, maar werd afgelast omdat de radioactiviteit te hoog was. Na metingen donderdag werd de operatie wel veilig genoeg geacht voor de piloten.

Het is de bedoeling dat grote hoeveelheden zeewater en boorzuur de beschadigde reactoren koelen en nucleaire kettingreacties tegengaan. Ook moet worden voorkomen dat de brandstofstaven niet meer met water bedekt zijn.

De operatie bij reactor 3 werd mogelijk door een explosie die het dak heeft vernield. Bij de minder goed toegankelijke reactor 4 wordt momenteel een waterkanon in stelling gebracht in een poging op afstand voor koeling te zorgen.

Onder de helikopters hangen vaten die 7,5 ton water kunnen vatten. Japan wil nog meer helikopters naar de plek des onheils sturen, zo meldde tv-station NHK.

Helikopters storten water op kerncentrale
Helikopters storten water op kerncentrale (Foto: ANP)

Officieel meer dan 13.000 doden en vermisten

Het totale aantal doden en vermisten in Japan als gevolg van de aardbeving en daaropvolgende tsunami is donderdag opgelopen tot boven de 13.000. Waarnemers gaan ervan uit dat het uiteindelijke dodental nog veel hoger kan liggen.

Volgens de politie is de dood van 5178 mensen inmiddels bevestigd. Het officiële aantal vermisten is 8606. Daarnaast raakten 2285 mensen gewond, aldus de officiële telling tot nu toe.

Officieel meer dan 13.000 doden en vermisten
Officieel meer dan 13.000 doden en vermisten (Foto: ANP)

'Leger moet verder zonder tanks'

Nederland krijgt waarschijnlijk een leger zonder tanks. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is van plan alle tanks weg te bezuinigen, schrijft het AD donderdag op basis van ingewijden. De plannen zouden nog niet definitief zijn, maar de discussies bevinden zich wel in een eindfase.

De landmacht heeft nu ongeveer tachtig Leopardtanks, verdeeld over twee bataljons. Door de flinke bezuinigingen die het kabinet op defensie heeft gepland zouden de bataljons niet meer operationeel te houden zijn.

De tankbataljons dienen oorspronkelijk om Nederland te beschermen tegen een eventuele aanval van communistische landen. Tegenwoordig is het nut van de tanks volgens de krant minder duidelijk. Ze worden nauwelijks ingezet bij missies in het buitenland.

Het verlies aan stootkracht moet worden gecompenseerd met lichtere pantservoertuigen en Apache-gevechtshelikopters. Maar volgens het AD wijzen sommigen erop dat Apaches soms door slecht weer aan de grond moeten blijven. Lichte pantservoertuigen zouden niet op alle terreinen inzetbaar zijn.

Het ministerie zou ook de Couger-helikopters, die voor transport worden gebruikt, weg willen bezuinigen. De kosten van onderhoud moeten worden gedrukt door niet te veel verschillende helikopters te hebben. Verder moet het snijden in de staffuncties geld opleveren. Hillen heeft eerder aangekondigd nog deze maand met een brief met exacte maatregelen te komen.

Britse journalist in Libië vrijgelaten

Een journalist van de Britse krant The Guardian is woensdag vrijgelaten door de Libische autoriteiten. Dat heeft een redacteur van The Guardian, Alan Rusbridger, gezegd. De verslaggever, Ghait Abdul Ahad, is direct vertrokken uit Libië.

"We zijn veel dank verschuldigd aan diegenen die achter de schermen hebben geholpen hem te verlossen van deze beproeving", aldus Rusbridger.

Abdul Ahad, een Irakees die een vaste correspondent van The Guardian is, ging begin maart via Tunesië Libië binnen. Hij werd samen met de Braziliaanse journalist Andrei Netto in de kuststad Sabratha opgepakt door de Libische autoriteiten. Vervolgens werden de twee overgebracht naar een gevangenis aan de rand van de hoofdstad Tripoli. Netto werd vorige week al vrijgelaten.

"Vertrouwen in Verhoeven, maar hopen op Vermeer"

Frank de Boer moet het nog langer zonder Maarten Stekelenburg doen. De doelman is na zijn operatie langer uit de roulatie.

Het herstelproces van Stekelenburg gaat na zijn gebroken duim vermoedelijk zeven tot negen weken duren. Jeroen Verhoeven moet daarom langer in het doel blijven staan dan gepland was. De Boer maakt zich geen zorgen, maar hij hoopt op de terugkeer van Kenneth Vermeer.

"We hebben alle vertrouwen in Jeroen Verhoeven. Maar we hopen natuurlijk ook dat Vermeer snel weer van de partij is. Hij is er echter heel lang uit geweest", zei De Boer tegen het ANP. "We willen geen riscio met hem nemen. Ik denk dat hij nog wel zeker drie weken nodig heeft."

"Maarten is natuurlijk één van de beste doelmannen van de wereld. Dat heeft hij bij het Nederlands elftal en Ajax bewezen", besluit de trainer van Ajax, die vandaag met zijn ploeg een overwinning moet boeken bij Spartak Moskou om door te gaan in de Europa League.

Naar huis! Waar De Maten zijn ...

De mooiste plaats om te wonen is in Apeldoorn. Dat weet iedereen. Wist u het nog niet, dan weet u het nu. Ik heb er nogal kijk op. Dat komt zo. Ik ben er geboren en getogen en woon er nu al vijfenveertig jaar. Dan heb ik wel enig recht van spreken, dacht ik zo. Begin niet over 'bevooroordeeld' zijn of over oogkleppen, want ik heb ooit ook nog een maand of acht in Tilburg gewoond, dus ik weet waarover ik het heb.

Materazzi: "Schweinsteiger provoceerde zelf"

Marco Materazzi verklaart dat hij Bastian Schweinsteiger niet provoceerde na de winst op Bayern München (2-3). Schweinsteiger liet weten dat Materazzi hem na de wedstrijd provoceerde. De middenvelder van Bayern was woest en moest door een hulptrainer van Internazionale worden tegengehouden om Materazzi niet aan te vliegen. Later zei hij te begrijpen waarom Zinedine Zidane Materazzi tijdens de WK-finale van 2006 een kopstoot gaf. Toen had de Italiaan de Fransman geprovoceerd.

"Als er al iemand was die provoceerde, dan was het Schweinsteiger zelf", zei Materazzi op de clubsite van Inter. "Hij praatte al twee weken negatief over ons. Dat vind ik jammer. Hij zei dat Bayern wel even revanche zou nemen voor de verloren finale in Madrid. Hij was nieuwsgierig of we 'Italiaans' waren", aldus de Italiaanse mandekker, die bij de Milanezen wisselspeler is.

"Hij zei dat hij alleen gezichten van spelers van AC Milan kende. Hij kent die van ons inmiddels ook. Hij zei dat ik degene was die de boel opjutte goed, maar misschien doelde hij wel op het moment dat ik tegen hem zei dat het beter is om ná de wedstrijd over een overwinning te praten in plaats van daarvoor", besluit Materazzi, die met Inter doorbekerde dankzij een late 2-3 zege.

Gadhafi: Donderdag beslissende slag

De strijders van Moammar Gadhafi zullen donderdag een 'beslissende slag' leveren om de stad Misurata te heroveren op de rebellen. Dit heeft de Libische leider in de nacht van woensdag op donderdag aangekondigd op de staatstelevisie van het Arabische land.

Misurata is met meer dan een half miljoen inwoners de derde stad van Libië. In het westen van Libië, waar de rebellen steeds verder terug worden teruggedrongen, hebben zij haast alleen Misurata nog in handen. Woensdag was gemeld dat Gadhafi's troepen Misurata vanuit drie richtingen aanvallen, met onder meer tanks en artillerie.

Acht verdachte oorlogsmisdadigers gepakt in Kosovo

De Europese politiemacht in Kosovo heeft acht mannen opgepakt die verdacht worden van de moord op en marteling van etnische Albanezen en Servische burgers tijdens de Kosovo-oorlog, die van 1998 tot 1999 duurde. Dat heeft een woordvoerder van de politiemacht woensdag gezegd.

De acht zouden allen lid zijn geweest van het Kosovaarse Bevrijdingsleger dat een onafhankelijkheidsoorlog voerde tegen Servië en zich in die hoedanigheid schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Onder de arrestanten zou ook een politiechef zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.