Badmintontoppers richten eigen team op

De Nederlandse badmintontoppers Dicky Palyama, Yao Jie, Eric Pang en Judith Meulendijks hebben onder de naam Dutch Force een eigen team opgericht. Ze hopen zich zo beter voor te kunnen bereiden op de Olympische Spelen van 2012 die in Londen gehouden wordt.

Het viertal heeft een sponsorconflict met de Nederlandse badmintonbond, waardoor van een werkbare situatie geen sprake meer is. "De tijd richting Londen begint toch te dringen. We wilden eerst wachten op de uitspraak in de bodemprocedure, maar dat gaat nu toch te lang duren," zei Ron Daniëls die een van de coaches van het nieuwe team is.

"Maar nu kunnen de vier nauwelijks goed trainen. Er is bij de bond steeds sprake van pesterijen, kleine en ook grote. Hier willen de spelers vanaf. Ze willen zich in alle rust kunnen concentreren op plaatsing voor de Spelen."

De bond sloot vorig jaar een contract met Yonex en wilde dat alle spelers met dit merk in internationale toernooien uit zouden gaan komen. Palyama, Jie, Pang en Meulendijks geven echter de voorkeur aan materiaal van een andere sponsor en spanden een kort geding aan tegen de badmintonbond. Dit verloren ze, maar gingen in beroep, waardoor er nu een bodemprocedure loopt.

Ondertussen moeten ze alles uit eigen zak betalen omdat de badmintonbond geen van het NOC*NSF verkregen vergoedingen meer uitkeert. "De vier krijgen daar nu helemaal niets van en moeten alles zelf betalen. Maar ze zijn wel de kandidaten voor Londen. Van de huidige selectie die bij de bond traint, komt alleen het vrouwendubbel in aanmerking voor de Spelen. We vinden daarom dat zij recht hebben op een groot deel van dit geld."

"We gaan onderhandelen over geld van NOCNSF. Maar als de bond ons niets wil geven, sluit ik niet uit dat er een kort geding komt," sloot Daniëls zijn verhaal af.