Vier nieuwe arrestaties voor schijnhuwelijken

Justitie heeft woensdag in Den Haag en Rotterdam twee mannen en twee vrouwen aangehouden omdat ze vorig jaar in Engeland in een schijnhuwelijk zouden zijn getreden. De huwelijken waren volgens het Landelijk Parket alleen bedoeld om illegale Nigerianen in Engeland aan een verblijfsvergunning te helpen.

Twee weken geleden werd in de zaak al een 37-jarige Rotterdammer aangehouden. Tegelijk werden in Engeland vijf mannen en drie vrouwen aangehouden. Onder hen was ook de vermoedelijke organisator van de huwelijken.

De eerste signalen over deze zaak kwamen in 2008 binnen bij de Engelse justitie. Het zou vooral gaan om huwelijken tussen Nigeriaanse mannen en Nederlandse vrouwen van Antilliaanse afkomst.

De Antillianen werden in Nederland geronseld. Ze vlogen naar Engeland om daar met een Nigeriaan te trouwen. Na de plechtigheid vlogen ze meteen terug. Degene met wie ze waren getrouwd, kreeg door het huwelijk toegang tot alle landen van de Europese Unie. De Antillianen kregen een onkostenvergoeding en een bonus die kon oplopen tot meer dan 5000 euro.